پنجشنبه، خرداد ۰۹، ۱۳۹۸

«انتشار عکس و مصاحبه فرزند میترا استاد کودک آزاری روانی است»

«انتشار عکس و مصاحبه فرزند میترا استاد کودک آزاری روانی است»

نایب رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان، دست به دست شدن عکس و مصاحبه فرزند مقتول حادثه سعادت‌آباد را محصول نگاه غیرحرفه‌ای در تولید خبر می‌داند؛ نگاهی که حق یک نوجوان در رنج‌آورترین شرایط را قربانی اهداف رسانه‌ای می‌کند.
هادی شریعتی، نایب رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان، از انتشار عکس و مصاحبه پسر میترا استاد در رسانه‌ها انتقاد کرد و گفت: «این کودک ۱۳ ساله بیش از هر چیز به حمایت‌های مددکاری و روان‌شناختی نیاز داشت.»
خبرگزاری ایسنا به نقل از هادی شریعتی نوشت: «وقتی صدا و سیما و در کنار آن برخی رسانه‌ها چنین حادثه تلخی را تبدیل به مسابقه‌ای هیجانی می‌کنند، شهروندان نیز به پیروی از آنها و تنها با استفاده از یک گوشی همراه وارد این رقابت در تولید اخبار شتاب‌زده می‌شوند. از طرف دیگر عدم آگاهی برخی خبرنگاران نیز باعث شده که در این حوادث اصول حقوقی و اخلاقی تهیه گزارش از کودکان رعایت نشود.»
این کنشگر حقوق کودکان توصیه کرده که فعالان حوزه رسانه "اصول تهیه گزارش مبتنی بر اخلاق در مورد کودکان" را که توسط یونیسف تدوین شده مطالعه کنند و در تهیه گزارش‌های خود به آن پایبند باشند. او هم‌چنین یادآور شده که مسئولان قضایی و انتظامی موظفند در کنار رسیدگی به جرم، حقوق متهم، بزه‌دیده و وابستگان آنها را نیز تامین و رعایت کنند.
هادی شریعتی شیوه رایج رسانه‌ها، صدا و سیما و فضای مجازی در نقض حریم خصوصی و حقوق اولیه کودک بزه‌کار یا بزه‌دیده را نکوهش کرده و افزوده است که می‌توان با استناد به ماده دوم قانون حمایت از کودکان و نوجوانان و ماده ۱۶ کنوانسیون حقوق کودک و ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای، انتشار عکس و مصاحبه با فرزند میترا استاد را به عنوان "کودک آزاری روانی" پیگیری قضایی کرد.
در تبصره یک ماده ۱۶ کنوانسیون حقوق کودک آمده است: «در امور خصوصی، خانوادگی یا مکاتبات هیج کودکی نمی‌توان خودسرانه یا غیرقانونی دخالت کرد یا هتک حرمت نمود.» تبصره دو تاکید می‌کند که کودک در برابر این گونه دخالت‌ها یا هتک حرمت‌ها مورد حمایت قانون قرار دارد.
طبق ماده دو قانون حمایت از کودکان و نوجوانان "هرنوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنها صدمه جسمانی یا روانی یا اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنها را به مخاطره اندازد ممنوع است".
در ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای آمده است: «هرکس به وسیله سیستم‌های رایانه‌ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
در همان ساعات نخست برملا شدن قتل در ساختمان آرمیتا، روزنامه ایران، روزنامه رسمی دولت، مصاحبه‌ای همراه با عکس از  پسر ۱۳ ساله مقتول منتشر کرد و از قول او به شرح روابط مادرش و محمدعلی نجفی پرداخت. این مصاحبه بعدا از وبسایت روزنامه ایران و کانال تلگرامی آن حذف شد اما شبکه‌های اجتماعی و سایر رسانه‌ها تا توانستند تصویر و محتوای گزارش را بازنشر کردند. 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر