پنجشنبه، تیر ۱۳، ۱۳۹۸

وزارت اطلاعات سخنان علوی درباره امکان مذاکره با آمریکا را تکذیب کرد

وزارت اطلاعات سخنان علوی درباره امکان مذاکره با آمریکا را تکذیب کرد

وزیر اطلاعات گفته بود اگر تحریم‌های آمریکا علیه ایران متوقف شده و رهبر جمهوری اسلامی نیز "اجازه" دهد، مذاکره دو کشور انجام خواهد شد. ساعاتی بعد وزارت اطلاعات این بخش از سخنان علوی را تکذیب کرد.
محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران، از لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران و "اجازه رهبر" به عنوان دو شرطی نام برده که مذاکره با آمریکا را ممکن می‌کند.
پایگاه خبری جماران امروز پنج‌شنبه ۱۳ تیرماه (چهارم ژوئیه) به نقل از محمود علوی نوشت که در صورت صدور اجازه از سوی رهبر جمهوری اسلامی، مذاکره میان ایران و آمریکا انجام خواهد شد.
وزیر اطلاعات ایران که شامگاه گذشته در جریان مراسمی در قائم‌شهر مازندران سخن می‌گفت، تأکید کرد که «جمهوری اسلامی ایران زیر فشار تحریم‌های استکبار جهانی تن به مذاکره نمی‌دهد.»
علوی همچنین مدعی شد: «رئیس جمهوری آمریکا اکنون فهمیده است که تحریم‌ها برخلاف تصورش هیچ فایده‌ای برای آن کشور ندارد و مردم ما با هم متحدتر شده‌اند.»
وزیر اطلاعات ایران در عین حال با بیان اینکه "اگر رئیس جمهور آمریکا می‌خواهد تحریم را از ایران اسلامی بردارد، ما آن را بررسی می‌کنیم"، افزود: «اگر مقام معظم رهبری این اجازه را صادر کند مذاکره میان ایران و آمریکا انجام خواهد شد.»
تکذیب وزارت اطلاعات
ساعاتی پس از انتشار سخنان  وزیر اطلاعات، روابط عمومی وزارت اطلاعات ایران خبر منتشرشده در برخی رسانه‌ها به نقل از محمود علوی، وزیر اطلاعات در مورد امکان‌پذیر بودن مذاکره با آمریکا در صورت تأیید رهبر جمهوری اسلامی را تکذیب کرد.
به گزارش ایرنا، وزارت اطلاعات می‌گوید: «چنین مطلبی به هیچ وجه در سخنرانی شب گذشته وزیر اطلاعات در مسجد جامع قائمشهر بیان نشده است.»
در تکذیبیه وزارت اطلاعات آمده است: «متأسفانه برخی رسانه‌ها با فهم نادرست از سخنرانی وزیر اطلاعات ... با تقطیع و جابجایی کلمات آنچه را که به هیچ وجه در سخنرانی وزیر اطلاعات نبوده به ایشان منتسب و منعکس کردند.»
وزارت اطلاعات همچنین اعلام کرد، چنین مواردی که باعث "تشویش اذهان عمومی" و "دستاویزی" برای رسانه‌های خارج از کشور می‌شود را از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد کرد.
مذاکره "مقامات اطلاعاتی اروپا" با ایران
محمود علوی در بخش دیگری از سخنان خود به "مذاکرات برخی از مقامات اطلاعاتی کشورهای اروپایی با جمهوری اسلامی" اشاره کرد و گفت: «در آن مذاکره به آنان اعلام شد که اگر استکبار جهانی دست به حرکتی بزند، ساکت نخواهیم نشست.»
سایت جماران در حالی از قول وزیر اطلاعات ایران نقل کرده بود که مذاکره با آمریکا با "اجازه" رهبر جمهوری اسلامی امکان‌پذیر است که علی خامنه‌ای نفس مذاکره با واشنگتن را پیش‌تر زیر سوال برده بود. خامنه‌ای هفته گذشته آمریکا را "شریرترین، منفورترین و خبیث‌ترین دولت جهان" نامیده و پیشنهاد ایالات متحده برای مذاکره با ایران را "فریب" دانسته بود.
رهبر جمهوری اسلامی گفته بود: «دشمن وقتی نتوانسته با فشار به هدفش برسد، با تصور سادگی ملت ایران، پیشنهاد مذاکره می‌دهد و می‌گوید ملت ایران باید پیشرفت کند، البته این ملت حتما پیشرفت خواهد کرد اما بدون شما و به شرطی که شما نزدیک نشوید.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز هم‌زمان اعلام آمادگی همتای آمریکایی خود برای مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران را همزمان با تشدید تحریم‌ها ناصادقانه خوانده و گفته بود که دونالد ترامپ "راست نمی‌گوید و بازی می‌کند."
رهبر جمهوری اسلامی پیش‌تر نیز هرگونه مذاکره با آمریکا را منتفی دانسته و ضمن "سم مضاعف" خواندن آن تأکید کرده بود که "موضوعات ناموسی و اساسی انقلاب" نمی‌توانند موضوع مذاکره باشند.
در هفته‌های اخیر انفجار نفتکش‌ها در نزدیکی تنگه هرمز و آب‌های عمان، حمله موشکی به نزدیکی سفارت آمریکا در عراق، حملات موشکی و پهپادی حوثی‌های یمنی مورد حمایت ایران به خاک عربستان سعودی و به‌خصوص سرنگون کردن پهپاد آمریکایی توسط نیروهای سپاه پاسداران، تنش میان ایران و آمریکا را وارد مرحله تازه‌ای کرد.
در پی این تنش‌ها رئیس جمهوری آمریکا سوم تیرماه گذشته در اقدامی بی‌سابقه با امضای یک فرمان اجرایی علی خامنه‌ای و دفتر او را تحریم کرد. به گفته ترامپ، این تحریم‌ها از جمله در واکنش به ساقط کردن پهپاد تجسسی آمریکا در نزدیکی تنگه هرمز توسط ایران اعمال شده و رهبر جمهوری اسلامی را به این دلیل که "در نهایت مسئول رفتار خصمانه رژیم است" هدف قرار می‌دهد.
وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز هم‌زمان از قرار گرفتن نام فرماندهان نیروی زمینی، دریایی و هوافضا و نیز فرماندهان نواحی پنجگانه نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر داد و افزود که نام محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم تا چند روز دیگر در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار خواهد گرفت.
رئیس جمهوری آمریکا در رابطه با ایران موضع‌گیری‌های متفاوتی کرده است. او همواره بر آمادگی مذاکره با سران جمهوری اسلامی "بدون هیچ پیش‌شرطی" تأکید کرده و حتی گفته است که ایران با "همین رهبران" نیز شرایط "تبدیل شدن به کشوری بزرگ را دارد."
از سوی دیگر اما ترامپ، در عین ابراز عدم تمایل به درگیری نظامی، تأکید کرده است که در صورت رخ دادن چنین حادثه‌ای، جنگ با ایران چندان به درازا نخواهد کشید. او همچنین گفته است که اگر جنگ شود، ایران "نابود" خواهد شد.
حسن روحانی و محافل نزدیک به دولت لحنی متفاوت با رهبر جمهوری اسلامی دارند. روحانی خود اخیرا گفته بود، در صورت "جبران خسارت‌ها" و بازگشت آمریکا به برجام "شاید شرایط دیگری برای حل مشکلات پیش رو" به وجود آید. در میان جناح‌های مختلف حکومتی در ایران اما، برخلاف برخی از مقام‌های پیشین جمهوری اسلامی، کمتر صدایی در موافقت با مذاکره شنیده می‌شود.
حسین علایی، فرمانده سابق ستاد مشترک سپاه پاسداران، یکشنبه گذشته با تأکید بر اینکه "در اوج قدرت و یا حتی ضعف نمی‌توان مذاکره را کنار گذاشت"، پیشنهاد مذاکره ایران و آمریکا را مطرح کرده، اما گفته بود که جمهوری اسلامی باید با "دستور مذاکرات" خود وارد مذاکره شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر