پرایس: آمریکا و چین درباره مهار برنامه هستهای ایران منافع مشترکی دارند

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۱۱ فروردین در خصوص توافق ۲۵ ساله ایران و چین گفت، واشینگتن و پکن در خصوص مهار برنامه هستهای ایران منافع مشترکی دارند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پس از آنکه وزیران خارجه ایران و چین روز هفتم فروردین، سند برنامه جامع همکاری بین دو کشور را در تهران امضا کردند، گروههای محافظه کار در آمریکا از این توافق به عنوان «یک محور» جدید ضد آمریکایی یاد کردند و می توانست از جانب مقامهای دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا مورد انتقاد قرار گیرد.
با این حال، دولت جو بایدن تاکنون از انتقاد از این سند همکاری بین ایران و چین خودداری کرده است.
ند پرایس در نشست خبری خود در اینباره گفت، همانطور که میدانید رابطه ما با چین بر پایه رقابت تعریف میشود، اما در برخی موارد، همسویی تاکتیکی نسبتاً باریکی داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرد، ایران یکی از این موارد است. چین تاکنون با تلاشها برای مهار برنامه هستهای ایران همکاری کرده است.
ند پرایس تصریح کرد، البته پکن هیچ علاقهای ندارد که ببیند ایران در حال توسعه سلاح هستهای است، چرا که (دستیابی ایران به سلاح هستهای) تأثیر بیثبات کننده عمیقی بر منطقهای خواهد داشت که چین به آن وابسته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا میگوید در جریان مذاکرات اخیر برای احیای برجام و آینده این توافق تلاش شده تا چین نیز مشارکت داده شود.
گفتوگو معنا دار با ایران
وی اضافه کرده است، همانطور که گفتیم، آماده گفتوگوی معنادار با ایران برای پیدا کردن راهی برای بازگشت متقابل به توافق هستهای و پایبندی به تعهدات آن هستیم. البته همچنان به تعامل با چین و دیگر کشورها ادامه میدهیم.
به رغم ابراز تمایل دولت جو بایدن برای گفت وگو با ایران جهت بازگشت این کشور به توافق هستهای موسوم برجام، این موضوع تاکنون پیشرفتی نداشته است.
پیش از این رسانههای آمریکایی گزارش داده بودند که آمریکا آماده است برای احیای برجام برخی تحریمها علیه ایران را در مقابل اقدام متقابل تهران لغو کند. ایران پیش از این حاضر نشده است که با آمریکا در چارچوب گروه ۱+۵ درباره توافق هسته ای برجام گفت وگو کند.
رویترز روز سهشنبه به نقل از سه مقام غربی که نامشان فاش نشده، نوشت كه دولت بایدن و ایران از طریق طرفهای اروپایی حاضر در برجام ، بریتانیا ، فرانسه و آلمان، به طور غیر مستقیم ارتباط برقرار كردهاند و آنها معتقدند كه ایران اکنون میخواهد درباره طرح گستردهتری برای بازگشت به برجام مذاكره كند.
در همین زمینه، یک مقام ارشد آمریکایی به لورا روزن، خبرنگار آزاد حوزه سیاست خارجی در واشینگتن گفته است،تماس با ایران از طریق واسطهها کار را مشکل کرده و سبب سوتفاهم و از دست رفتن زمان شده است.
وی تصریح کرده است، در عین حالی که ایالات متحده آماده است که پیش از انتخابات (ریاست جمهوری) ایران گامهای عملی (برای بازگشت به برجام) بر دارد، اما نمیتواند اجبار کند که چنین تحولی در این بازه زمانی روی دهد.
این مقام تصریح کرده است، در صورت مذاکرات مستقیم با ایران « سریعتر» میتوان به نتیجه رسید.
وی تصریح کرده است که باید روی گامهای همزمان بازگشت به توافق کرد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز ۲۰ اسفند در جلسه هیئت دولت گفت: «برای بازگشت به تعهدات کل در برابر کل یا جزء در برابر جزء هم آمادهایم»، ولی ساعاتی بعد شبکه پرس تیوی به نقل از یک «مقام امنیتی» نوشت: «تنها راه بازگشت ایران به تعهدات برجامی خود این است که واشینگتن تمامی تحریمها را بردارد و اگر تحریمها برداشته نشوند، ایران اقدامات بیشتری را در آینده نزدیک اتخاذ خواهد کرد که فراتر از تعهدات تهران ذیل توافق هستهای است.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز اول فروردین باردیگر تکرار کرد که آمریکا باید ابتدا تمامی تحریمها علیه ایران را برداشته و تهران پس از راستیآزمایی، مذاکرات برای بازگشت آمریکا به برجام را بررسی خواهد کرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر