واکنش ترکیه به اظهارات مکرون درباره شبکههای ترکیه، چین و روسیه در آفریقا
پس از آنکه امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه «شبکههای» تحت کنترل ترکیه، روسیه و چین در آفریقا را به انتشار تبلیغات ضدغربی به ویژه ضدفرانسه متهم کرد، دولت آنکارا به این اظهارات واکنش نشان داد و آن را «غیرقابل قبول» خواند.
تانژو بیلگیچ، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه روز شنبه گفت: «این که مکرون رئیسجمهور فرانسه که در مواجهه با گذشته استعماری این کشور در آفریقا به ویژه الجزایر با مشکل مواجه است، بخواهد با متهم کردن کشورهای دیگر از جمله کشور ما از شر گذشته استعماری خود خلاص شود، غیرقابل قبول است».
او افزود: «اگر فرانسه فکر میکند در قاره آفریقا واکنشهایی علیه آن وجود دارد، باید منشا آن را در گذشته استعماری خود جسته و در اصلاح آن بکوشد».
مکرون روز جمعه در جریان سفر خود به الجزایر از جوانان الجزایری و در کل آفریقایی، خواست «فریب» شبکههای قدرتهای خارجی قرار نگیرند که به گفته او به «دستکاری گسترده» در مورد تاریخ اقدام میکنند.
او گفت: «من فقط میخواهم به جوانان آفریقایی بگویم: مشکل را برای من توضیح دهید و فریب نخورید، زیرا آینده شما ضدفرانسه نیست.»
در حالی که قرار است کمیسیون مشترکی از مورخان فرانسوی و الجزایری در مورد «همه اسناد دوران استعمار و جنگ استقلال» الجزایر همکاری کنند، رئیسجمهور فرانسه افزود: «بله فرانسه برای گذشته مورد انتقاد قرار میگیرد زیرا برای مدت زیادی گذاشتیم سوءتفاهمها باقی بماند و همچنین برای این که یک دستکاری گسترده وجود دارد.»
او با اشاره به «نفوذ، استعمار جدید و امپریالیسم» آنکارا، پکن و مسکو در دیگر کشورها، گفت: «واضح بگویم: بسیاری از فعالان اسلام سیاسی یک دشمن دارند: فرانسه. بسیاری از شبکههایی که به صورت پنهانی در دستان ترکیه، روسیه و چین است هم یک دشمن دارند: فرانسه.»
این اظهارات مکرون در حالی است که در ماههای اخیر کشور مالی در همسایگی با الجزایر، پس از نزدیک شدن به روسیه، خواستار خروج نیروهای فرانسوی از مالی شد.
همچنین این اظهارات در شرایطی است که ترکیه در سالهای اخیر حضور نظامی خود در لیبی، دیگر کشور همسایه الجزایر را تقویت کرده است.
علاوه بر مسئله حضور در آفریقا، روابط فرانسه و ترکیه در سالهای اخیر بارها بر سر موضوعاتی چون پناهجویان، جنگ داخلی سوریه، مناقشه قرهباغ، اسلامگرایی، و همچنین مسئله تاریخی کشتار ارامنه متشنج شده است.
امانوئل مکرون یک ماه پیش نیز در اظهارات مشابهی در جریان سفرش به سه کشور آفریقایی از جمله کامرون، «حضور ترکیبی» روسیه در آفریقا را که از طریق «اطلاعات نادرست و حضور شبهنظامیان» گروه واگنر صورت میگیرد، شدیداً محکوم کرد.
مکرون در الجزیره، پایتخت الجزایر خواستار همکاریهای فرانسه و الجزایر برای مقابله کردن با گسترش حضور نظامی شبهنظامیان گروه واگنر شد که «مزدوران» روسیه به شمار میروند.
در جریان این سفر، برای اولین بار پس از گذشت ۶۰ سال از استقلال الجزایر از فرانسه، روسای ارتش و اطلاعات دو کشور تشکیل جلسه دادند تا درباره تقویت همکاریهای استراتژیک در مواجهه با بیثباتی در مرزهای الجزایر با یکدیگر گفتوگو کنند.
با وجود خروج فرانسه از مالی، ارتش فرانسه هنوز پایگاههایی را در منطقه ساحل آفریقا حفظ کرده است.
سفر سه روزه مکرون همچنین در شرایطی انجام شد که اروپا در پی تحریمها علیه روسیه به دلیل تهاجمش به اوکراین، در پی تنوع بخشیدن به منابع انرژی خود است.
مکرون از الجزایر برای افزایش صادرات گاز به ایتالیا که پیشتر شدیدا به گاز روسیه وابسته بود، قدردانی کرد.
اسپانیا نیز یکی دیگر از واردکنندگان اروپایی گاز الجزایر است، اما دو کشور بر سر جداییطلبان جبهه پولیساریو در مراکش با یکدیگر اختلاف دارند و هرازگاهی موضوع انتقال گاز از الجزایر به اسپانیا تحت تاثیر این اختلاف قرار میگیرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر