دوشنبه، شهریور ۰۷، ۱۴۰۱

مقتدی صدر از سیاست کناره‌گیری کرد؛ یورش هواداران به پارلمان و ساختمان‌های دولتی عراق

 

مقتدی صدر از سیاست کناره‌گیری کرد؛ یورش هواداران به پارلمان و ساختمان‌های دولتی عراق


هجوم طرفداران مقتدی صدر به پارلمان عراق پس از اعلام کناره‌گیری وی

مقتدی صدر، روحانی بانفوذ شیعه عراقی، روز دوشنبه هفتم شهریور با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که به طور دائم از سیاست کناره‌گیری می‌کند.

آقای صدر در توئیتی نوشت که برای همیشه از سیاست کناره‌گیری می‌کند و دستور تعطیلی تمامی دفاتر حزب خود در سراسر کشور را صادر کرده است. این اولین بار نیست که او کناره‌گیری از سیاست را اعلام می‌کند ولی کارشناسان معتقدند که تصمیم وی می‌تواند به افزایش تنش در عراق منجر شود.

بیانیه مقتدی صدر واکنشی به بازنشستگی آیت‌الله سید کاظم حائری بود که بسیاری از پیروان آقای صدر مقلد او هستند. آیت‌الله حائری روز یکشنبه اعلام کرد که از مرجعیت کناره‌گیری می‌کند و از مقلدین خود خواست به جای مراجع شیعه عراقی در شهر نجف، از آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، پیروی کنند.

این تصمیم ضربه بزرگی به مقتدی صدر تلقی می‌شود. آقای صدر در بیانیه خود گفت کناره‌گیری آیت‌الله کاظم حائری «به اراده او اتخاذ نشده است».

صدها نفر از هواداران این روحانی پر نفوذ شیعه به فاصله کوتاهی پس از اعلام کناره‌گیری او به کاخ دولتی در میدان جمهوری بغداد یورش بردند.

این کاخ که ساختمان تشریفاتی حکومت و محل دیدار مقامات عراقی با رهبران کشورهای خارجی است، نخستین بار است که هدف حمله هواداران مقتدی صدر قرار می‌گیرد. آن‌ها ۳۰ ژوئن امسال نیز با هدف پیشگیری از تشکیل دولت جدید توسط گروه‌های رقیب مقتدی صدر به ساختمان پارلمان عراق یورش بردند.

به فاصله کوتاهی پس از این رویداد با هدف جلوگیری از تشدید تنش و احتمال درگیری، ارتش عراق مقررات منع کامل رفت‌وآمد را از ساعت هفت شب به وقت محلی در شهر بغداد اعلام کرد.

هواداران مقتدی صدر با استفاده از طناب، موانع سیمانی بزرگ در مسیر حرکت به سوی کاخ دولتی را که در «محدوده سبز» شهر بغداد قرار دارد، برداشتند و با اشغال سالن‌های بزرگ و مجلل کاخ دولتی در حمایت از وی شعار دادند.

ارتش عراق در بیانیه خود از معترضان خواست که به سرعت از «محدوده سبز» خارج شوند و برای جلوگیری از وقوع درگیری و خونریزی از خود خویشتنداری نشان دهند.

این بیانیه افزود: «نیروهای امنیتی بر مسئولیت خود برای حفاظت از نهادهای حکومتی، سفارتخانه‌های خارجی و اموال عمومی و خصوصی تاکید می‌کنند».

ساعاتی پس از انتشار این بیانیه، خبرگزاری فرانسه گزارش داد صدای تیراندازی در بغداد شنیده شد که ظاهرا از سوی مخالفان مقتدی صدر صورت گرفت که مورد حمایت ایران هستند. گزارش‌های جدید حاکی است که در جریان این تیراندازی‌ها دستکم دو نفر کشته شدند.

از سوی دیگر، نیروهای پلیس برای متفرق کردن طرفداران آقای صدر به سوی آن‌ها گاز اشک‌آور شلیک کردند.

به‌دنبال رخدادهای روز دوشنبه، سفارت ایران در عراق از شهروندان ایرانی خواست که تا اطلاع ثانوی از سفر به شهرهای بغداد، کاظمین و سامرا خودداری کنند.

ائتلاف سياسی به رهبری مقتدی صدر در انتخابات پارلمانی اکتبر گذشته بيشترين آرا را به‌دست آورد ولی از کسب اکثريت برای تشکيل دولت باز ماند. گروه او چند ماه پيش پارلمان را ترک کرد و به دنبال تداوم بن‌بست بر سر تشکيل دولت جديد، هواداران وی به ساختمان پارلمان يورش برده و پس از تخليه ساختمان در اطراف آن تحصن کردند. مقتدی صدر خواستار انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودرس است.

به گفته کارشناسان، عامل اصلی عدم توافق در مورد تشکيل دولت جديد عراق اختلاف بين مقتدی صدر و رقبای شيعه او است که گروه‌های مورد حمايت ايران هستند. اين طولانی‌ترين بحران سياسی عراق از زمان سرنگونی رژيم صدام حسين در سال ۲۰۰۳ است.

بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس و فرانسه/ش.ر/ک.ر

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر