جمعه، فروردین ۱۱، ۱۴۰۲

خط‌و‌نشان اخوندهای مفتخور عقب افتاده بی شرف و بی وجدان روانی و زبان نفهم سخیف جمعه برای مخالفان حجاب اجباری؛ «باد روسری‌ها را برده» است

 

خط‌و‌نشان اخوندهای مفتخور عقب افتاده بی شرف و بی وجدان روانی و زبان نفهم سخیف جمعه برای مخالفان حجاب اجباری؛ «باد روسری‌ها را برده» است


احمد علم‌الهدی، نماینده علی خامنه‌ای در استان خراسان رضوی و امام جمعه مشهد

نمایندگان علی خامنه‌ای در استان‌های کشور روز جمعه با حمایت از بیانیه وزارت کشور در دفاع از حجاب اجباری، از مردم خواستند با مخالفان حجاب اجباری برخورد کنند.

احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد، گفت حجاب در ایران «قانون» است و «بی‌حجابی» هم «ضداسلام» و هم «ضدقانون» است. او از نیروی انتظامی و نیروهای امنیتی خواست در راستای «قانون‌مداری» با افراد «بی‌حجاب» برخورد کنند. نماینده علی خامنه‌ای در خراسان رضوی همچنین گفت روزه‌خواری و بی‌حجابی «مصداق لگد زدن به سفره ضیافتالله» است و مردم باید با افراد خاطی برخورد کنند.

محمدحسن ابوترابی فرد، خطیب موقت نماز جمعه تهران، هشدار داد کسانی که حجاب را رعایت نمی‌کنند باید بدانند «زنان و مردان روزه‌دار از آنها دست بر نخواهند داشت.»

محمدباقر محمدی لائینی، نماینده علی خامنه‌ای در استان مازندران و امام جمعه ساری، گفت: «باد روسری‌ها را از سر یک‌سری‌‌ها برده است که در واقع امتحان الهی است و باید مراقب باشیم در این امتحان الهی شکست نخوریم.» او زنان مخالف حجاب اجباری را «اقلیتی هنجارشکن در کوچه و خیابان‌ها» خواند که «حرمت‌ها را زیر سوال می‌برند.»

محمدعلی آل‌هاشم، امام جمعه تبریز، ‌«از طرف مردم آذربایجان» از بیانیه وزارت کشور در دفاع از حجاب اجباری قدردانی کرد.

و غلامعلی صفایی بوشهری امام جمعه بوشهر، گفت «حجاب و عفاف حکم خداوند است» و نباید نیروی قضایی و انتظامی را در نظارت بر اجرای این «قانون» تنها گذاشت.

وزارت کشور جمهوری اسلامی شامگاه پنجشنبه دهم فروردین طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «هیچ‌گونه عقب‌نشینی یا تساهل در اصول و احکام دینی و ارزش‌های سنتی صورت نگرفته و نخواهد گرفت و حجاب به عنوان یک ضرورت شرعی غیر‌قابل تردید همواره از اصول عملی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.»

این وزارتخانه در بیانیه خود بر حمایت از همه آمران به معروف و ناهیان از منکر در سراسر کشور تاکید کرد و افزود: «دستگاه قضائی، ضابطان و سایر نهادهای ذیربط نسبت به مواجهه با معدود هنجارشکنان اقدام خواهند نمود و اجازه تعدی به حریم و هویت مقدس زن مسلمان ایرانی را نخواهند داد.‌»

با گذشت چندین ماه از آغاز حرکت مدنی زنان و برداشتن روسری‌ها، مقابله دستگاه‌های حکومتی برای اعمال حجاب اجباری با شکست مواجه شده است.

ویدیوها و تصاویر منتشرشده از شهرهای مختلف ایران، حاکی از حضور پررنگ زنان بی‌حجابی است که با خواست حاکمیت به مخالفت برخاسته‌اند و حق انتخاب پوشش را موضوعی شخصی می‌دانند.

در شرایطی که بنابر تصاویر منتشر شده، زنان با‌حجاب و بی‌حجاب در جامعه در کنار یکدیگر مشاهده می شوند، اما معترضان به آنچه بی‌حجابی می نامند، همچنان به برخورد و گاهی درگیری با دختران و زنان بر سر حجاب ادامه می‌دهند.

مولوی عبدالحمید: دلار ٧ تومانی پهلوی را به بیش از ۵۰ هزار تومان رساندیم

 

مولوی عبدالحمید: دلار ٧ تومانی پهلوی را به بیش از ۵۰ هزار تومان رساندیم


مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان

مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در نماز جمعه ١١ فروردین به برخی از مشکلات جاری در ایران از جمله بحران اقتصادی و «فساد» اقتصادی گسترده، تبعیض علیه اهل سنت و اقوام و اقلیت‌های ایرانی، و برخورد خشونت‌آمیز با معترضان مسالمت‌جو پرداخت.

مولوی عبدالحمید در سخنان خود با اشاره به افزایش نجومی نرخ برابری دلار با ریال در ۴۴ سال گذشته گفت که دلار ٧ تومانی در پایان دوره پهلوی را حالا به بیش از ۵۰ هزار تومان «رسانده‌ایم.» او تصریح کرد که اگر دلار به ٧۰ تومان هم رسیده بود جای اعتراض داشت اما اکنون به بیش از ۵۰ هزار تومان رسیده است.

امام جمعه اهل سنت زاهدان از واگذاری سواحل مکران به افراد خودی جمهوری اسلامی و همچنین «فساد گسترده» در بهره‌برداری از معادن عظیم سیستان و بلوچستان انتقاد کرد.

به گفته او، فشار اقتصادی بر همه طبقات و اصناف مردم سنگینی می‌کند و همه دست به اعتراض می‌زنند.

مولوی عبدالحمید با اشاره به تظاهرات صدها هزار نفر در اسرائیل و فرانسه گفت در این کشورها هیچ معترضی کشته نشد، اما اعتراضات در ایرانیان با سرکوب خشونت‌بار و به زندان انداختن معترضان همراه بود.

امام جمعه اهل سنت زاهدان در بخش دیگری از سخنانش و در انتقادی غیرمستقیم از سیاست منطقه‌ای جمهوری اسلامی، با تکرار ضرب‌المثل «چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است» گفت اگر ملت ایران راضی نباشد، نمی‌توان سرمایه آنها را خارج از ایران خرج کرد.

مولوی عبدالحمید از روزهای آغازین اعتراضات به کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی، با طرح مسائل و انتقادات بی‌سابقه‌ای علیه جمهوری اسلامی، از جمله خواهان برگزاری همه‌پرسی و نیز پاسخگو دانستن عاملان کشتار معترضان در زاهدان و دیگر نقاط ایران شد.

روز جهانی مشاهده‌پذیری افراد ترنس؛ آنتونی بلینکن: حقوق آنها حقوق بشر است

 

روز جهانی مشاهده‌پذیری افراد ترنس؛ آنتونی بلینکن: حقوق آنها حقوق بشر است


روز جهانی مشاهده‌پذیری افراد ترنس هر سال در تاریخ ۳۱ ماه مارس به منظور شنیدن دغدغه‌ها و فضا دادن به این افراد و افزایش آگاهی در مورد تبعیض‌های موجود نسبت به این قشر از جامعه برگزار می‌شود.

این روز به آگاهی‌سازی، ارائه دانش، و اطلاعات لازم نسبت به جامعه ترنس اختصاص پیدا کرده است تا هیچ‌کس به دلیل هویت جنسیتی خود مورد تبعیض قرار نگیرد.

امسال به مناسبت این روز، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، با انتشار بیانیه‌ای بار دیگر تأکید کرد که حقوق افراد ترنس، حقوق بشر است.

در این بیانیه آمده است: «ما دستاوردها و انعطاف‌پذیری افراد تراجنسیتی، غیرباینری یا غیردوگانه و ناسازگار با جنسیت را در سراسر جهان جشن می‌گیریم. ما شجاعت آنها را در نبرد سخت برای برابری و به رسمیت شناختن کامل حقوق بشر آنها که تا امروز ادامه دارد تحسین می‌کنیم.»

وزیر امور خارجه آمریکا در این بیانیه تأکید کرده که هنوز اقداماتی باقی مانده است تا این افراد قادر به زندگی واقعی، امن و دارای کرامت باشند و یک زندگی عاری از خشونت و انگ را تجربه کنند.

آقای بلینکن از متحدان خود در سرتاسر جهان خواسته است تا در مبارزه برای داشتن جهانی که در آن همه بتوانند با خیال راحت و به صورت آشکار با هویت خودشان زندگی کنند و از مشاهده‌پذیری تجلیل شود سهیم شوند.

تراجنسیتی یا ترنس‌جندر به افرادی اطلاق می‌شود که هویت جنسیتی یا بیان جنسیت آن‌ها با جنسیت انتسابی هنگام تولدشان متفاوت است.

برخی کاربران فارسی زبان نیز با استفاده از هش‌تگ #من_کوئیر_هستم، تجربه‌های خود از زندگی به عنوان یک فرد کوئیر را در توییتر به اشتراک گذاشته‌اند.

هر چند با تلاش‌های فعالان حقوق بشر و جامعه کوئیر، این افراد در بسیاری از کشورها از حقوق برابر با دیگر افراد برخوردار شده‌اند، در شماری از کشورها از جمله ایران شهروندان ترنس گاهی با آشکار‌سازی هویت خود از جامعه طرد می‌شوند و یا برای رسیدن به حقوق نسبتا برابر، ناگزیر به تطبیق جنسیت خود می‌شوند.

یک افسر سپاه پاسداران در سوریه «بر اثر حمله اسرائیل» کشته شد

 

یک افسر سپاه پاسداران در سوریه «بر اثر حمله اسرائیل» کشته شد


لوگوی سپاه پاسداران

خبرگزاری‌های ایران می‌گویند یک افسر سپاه پاسداران به نام میلاد حیدری بامداد روز جمعه ١١ فروردین بر اثر حمله اسرائیل به حومه دمشق کشته شد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با صدور بیانیه‌ای خبر کشته شدن این «مستشار» خود در سوریه را تایید و تهدید کرده «پاسخ این جنایت» را خواهد داد.

اسرائیل طبق معمول واکنشی به خبر حملات به سوریه از خود نشان نداده است.

به گفته دیدبان حقوق بشر سوریه، این ششمین حمله اسرائیل به سوریه طی ماه جاری میلادی بود.

اسرائیل بامداد روز پنجشنبه نیز در حملاتی به حومه دمشق دو سرباز ارتش سوریه را زخمی کرد. رویترز به نقل از یک منبع مخالف بشار اسد گفته بود هدف حملات بامداد پنجشنبه، اتومبیل حامل یک چهره نزدیک به جمهوری اسلامی ایران در مجاورت یک ساختمان امنیتی دولت سوریه در منطقه «کَفَر سوسه» بوده است.

جمهوری اسلامی مدعی است اعضای سپاه در سوریه نقش مستشاری دارند و به دعوت دولت بشار اسد در این کشور فعالیت می‌کنند. ده‌‌ها عضو بلندپایه سپاه پاسداران طی سال‌های گذشته در سوریه کشته شده‌اند.

ایران از حامیان اصلی بشار اسد در جنگ داخلی ١٢ ساله سوریه بوده و شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران از جمله حزب‌الله لبنان بخش‌هایی از شرق، جنوب، و شمال و همچنین حومه دمشق را تحت کنترل دارند.

نفوذ فزاینده ایران در سوریه اسرائیل را بر آن داشته حملات هوایی پرشماری علیه مواضع جمهوری اسلامی و گروه‌های مورد حمایتش انجام دهد.

گروهی از عکاسان ایرانی عکسی مربوط به مهسا امینی را به عنوان «عکس سال ۱۴۰۱» برگزیدند

 

گروهی از عکاسان ایرانی عکسی مربوط به مهسا امینی را به عنوان «عکس سال ۱۴۰۱» برگزیدند


عکسی که نیلوفر حامدی گرفت، لحظه‌ای را نشان می‌دهد که امجد پدر مهسا امینی و مادر بزرگ او بعد از شنیدن خبر مرگ مهسا هم را در بیمارستان در آغوش گرفتند.

بیست عکاس شناخته شده ایرانی با انتشار بیانیه‌ای یک عکس مربوط به لحظه اعلام خبر درگذشت مهسا امینی به خانواده‌اش را به عنوان عکس سال ۱۴۰۱ برگزیدند.

در نسخه‌ای از بیانیه این عکاسان که در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته، درباره انتخاب این عکس آمده است: «این عکس توسط نیلوفر حامدی، خبرنگار ایرانی، با تلفن همراهش در بیمارستانی در تهران گرفته شده است. این تصویر مستند، لحظه‌ای است که خانواده مهسا امینی (پدر و مادربزرگ) از درگذشت او با خبر شدند.»

مهسا (ژینا) امینی در شهریور سال گذشته چند روز بعد از بازداشت توسط گشت ارشاد، کشته شد.

در بیانیه عکاسان آمده است: «نیلوفر حامدی (۲۲ ساله) بلافاصله پس از انتشار عکس خود، توسط رژیم ایران بازداشت شد. عکس قدرتمند او توجه‌ها را به ظلم و ستم زنان در ایران در ۴۴ سال گذشته جلب کرد و چراغی انداخت به رنج آنها که در ورای مرزهای ایران بازتاب بسیار داشت.»

در پی کشته شدن مهسا امینی اعتراضات سراسری در ایران آغاز شد که تاکنون نیز در ابعادی محدودتر، ادامه داشته است. در این اعتراضات دست‌کم ۵۰۰ نفر کشته شدند که بیش از ۷۰ نفر آنها زیر ۱۸ سال بودند. نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی از زمان اعتراضات بیش از ۴۰ خبرنگار و عکاس را بازداشت کردند.

در بیانیه عکاسان با اشاره به اهمیت این عکس آمده است: «دستگیری نیلوفر حامدی به خاطر عکسش نشان از لزوم وجود رسانه های مستقل و حمایت از خبرنگاران و عکاسان در ایران دارد. حامدی در این عکس به طرز ماهرانه ای لحظه دلخراشی را بین اعضای خانواده در راهروی خالی بیمارستان ثبت کرده است که داستان مرگ مهسا امینی را روایت می‌کند.»

رضا دقتی، حسن سربخشیان، جواد منتظری، علی خلیق، و نفیسه مطلق از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.

وعده دولت رئیسی برای واردات بیش از ۲۰۰ هزار خودرو در سال جدید

 

وعده دولت رئیسی برای واردات بیش از ۲۰۰ هزار خودرو در سال جدید

در حالی که برنامه دولت ایران در سال ۱۴۰۱ برای واردات صد هزار خودرو هنوز عملی نشده، حالا واردات ۲۰۰ هزار خودرو برای سال ۱۴۰۲ هدف‌گذاری شده است.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی روز جمعه، ۱۱ فروردین، گفت: «بر اساس برنامه دولت و آن چه که در لایحه بودجه ۱۴۰۲ دیده شده است هدف‌گذاری برای واردات خودرو در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۰۰ هزار دستگاه است.»

او ادامه داد که این رقم جدید «علاوه بر مازاد صد هزار خودرویی [است] که بنا بود در سال ۱۴۰۱ وارد شود و هنوز مراحل آن در حال انجام است.»

مصطفی طاهری توضیح داد: «اگر شرایط اقتصادی کشور شرایط باثباتی باشد با توجه به تحولات بازار خودرو از لحاظ تیراژ و واردات خودرو حتما شرایط خوبی در این بازار رقم خواهد خورد. مولفه‌هایی که سالیان قبل نداشتیم اکنون در بازار خودرو مهیا شده است. به عنوان مثال واردات خودرو ممنوع بود اما امسال واردات خودرو داریم. تیراژ خودرو حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار دستگاه بود و اکنون به حدود یک میلیون و ۲۰۰ الی۳۰۰ رسیده است.»

وعده واردات این تعداد خودرو در سال جدید در حالی مطرح می‌شود که برنامه دولت ایران در سال گذشته برای واردات صد هزار خودرو موفق نبود و تاکنون خودرو وارداتی وارد بازار ایران نشده است.

برخی نمایندگان مجلس به دنبال طرحی بودند تا برای کنترل بازار خودرو، واردات خودروهای دست دوم به ایران

امکان‌پذیر شود، اما روز هفتم فروردین امسال مشخص شد که واردات «خودروهای سواری کارکرده» که پارسال در مجلس شورای اسلامی تصویب شده بود، به‌طور غیرمنتظره‌ای از قانون بودجه حذف شده است.

در سال گذشته بنا به اعلام وزارت صنعت و معدن حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار خودرو تولید شد که حدود ۲۰۰ هزار دستگاه کمتر از تقاضای بازار بوده‌ است.

دولت ایران قصد دارد کمبود عرضه خودرو در بازار را با واردات خودرو جبران کند، اما قیمت بالای خودروهای وارداتی برای مصرف‌کننده ایرانی، یکی از مشکلات عرضه ۲۰۰ هزار خودرو وارداتی در ایران است.

در صورت واردات خودروی دست دوم به دلیل قیمت پایین، امکان عرضه چند صد هزار خودرو وارداتی در بازار ایران وجود دارد.

برخی تحلیلگران اقتصادی گفته بودند واردات این خودروها می‌تواند به تنظیم بازار خودرو در ایران و کاسته شدن از دامنه نفوذ مافیای خودرو کمک کند.

وزیر آموزش و پرورش بجای رفع مشگلات معلمان رفته کربلا خاک بر سر این مرتیکه زبان نفهم در یک قدمی برکناری؛ وزیر مدتی «در کربلا» بود

 

وزیر آموزش و پرورش بجای رفع مشگلات معلمان رفته کربلا خاک بر سر این مرتیکه زبان نفهم در یک قدمی برکناری؛ وزیر مدتی «در کربلا» بود


یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش دولت ابراهیم رئیسی

حاشیه‌های وزارت آموزش و پرورش از مسمومیت‌های سریالی دانش‌آموزان گرفته تا پرداخت نشدن حقوق فرهنگیان در روزهای پایانی سال باعث شد تا انگشت اتهام به سمت یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش گرفته شود؛ وزیری که به جای حل مشکل فرهنگیان در روزهای آخر سال ۱۴۰۱، راهی کربلا شده بود.

پرداخت نشدن حقوق معلمان باعث شد تا سال جدید برای دولت با شکل‌گیری تجمعات اعتراضی گسترده فرهنگیان در شهرهای مختلف کشور آغاز شود و گسترش دامنه اعتراضات به نامه ابراهیم رئیسی به محمد مخبر مبنی بر شناسایی و برخورد با عاملین وضعیت موجود منجر شد؛ نامه‌ای که شایعه عزل وزیر را به دنبال داشته است.

در حالی که طبق اعلام دولت، وزارت آموزش‌وپرورش مقصر اصلی نابسامانی وضعیت پرداخت حقوق اسفندماه معلمان شناخته شد، هم‌اکنون وضعیت برخورد با مقصران این موضوع محل سؤال است؛ آیا «یوسف نوری» وزیر آموزش و پرورش از سکانداری این وزارتخانه عزل می‌شود؟

محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس می‌گوید در روزهایی از اسفندماه که وزارت آموزش و پرورش با مساله مسمومیت سریالی مدارس دخترانه روبرو بوده و همچنین باید کارهای اداری پرداخت مطالبات و حقوق فرهنگیان صورت می‌گرفته، یوسف نوری سرگرم سفر زیارتی در کربلا بود.

بعد از نامه ابراهیم رئیسی و درخواست از معاون اول خود برای بررسی دلایل تاخیر پرداخت حقوق کارمندان آموزش و پرورش، محمد مخبر در گزارش خود، وزیر آموزش و پرورش و برخی مدیران این وزارتخانه را مقصر تاخیر در پرداخت حقوق معلمان دانست.

وزارت آموزش و پرورش ساعاتی بعد از انتشار عمومی نامه مخبر به رئیسی، در یک بیانیه که بر روی خبرگزاری دولتی ایرنا قرار گرفت، «در خصوص برخورد با عوامل تاخیر و نحوه پرداخت حقوق اسفند ماه فرهنگیان» اعلام کرد: قصور منجر به تاخیر در پرداخت حقوق فرهنگیان متوجه معاونت برنامه‌ریزی و توسعه منابع، دفتر برنامه و بودجه و اداره کل مالی تشخیص داده شده است.

در حالی است که مسئولان آموزش و پرورش عدم تامین بودجه از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای اعمال رتبه بندی معلمان را دلیل تاخیر در حقوق معلمان می دانند اما بر اساس گزارش مخبر معاون اول رئیس جمهور وزارت آموزش و پرورش مقصر تاخیر در پرداخت حقوق بوده است.

بولتن نیوز در همین رابطه نوشت: «یک نماینده مجلس که خواست نامش فاش نشود، گفته که خبر برخورد با مدیر ناکارآمد همان عزل یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش است‌ و رئیس جمهور دستور عزل وزیر آموزش و پرورش را داده و احتمالا این موضوع بزودی رسانه ای می شود.»

خبرگزاری دانشجو هم مدعی شد که «بنا به دستور رئیس جمهور، مدیرکل دفتر وزارتی (حجت‌الله الماسی)، معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع (صادق ستاری‌فرد) و چند تن‌دیگر از مسئولین حوزه مالی توسط وزیر آموزش و پرورش از مقام خود عزل شدند.»

هنوز مشخص نیست ابراهیم رئیسی یوسف نوری را برکنار می‌کند یا مجلس شورای اسلامی با رای عدم اعتماد او را عزل خواهد کرد. مجلس و دولت درباره وزارت آموزش و پرورش تنش زیادی را در دو سال گذشته داشته‌اند.

ابراهیم رئیسی قبل از معرفی کابینه، علیرضا کاظمی را سرپرست وزارت آموزش و پرورش گمارد. در زمان رای اعتماد کابینه، مجلس یازدهم به حسین باغگلی گزینه مورد نظر رئیسی رای اعتماد نداد. و به همین دلیل علیرضا کاظمی معاون پرورشی مدتی سرپرست این وزارتخانه شد. آبان ۱۴۰۰، رئیسی اینبار مسعود فیاضی را به مجلس معرفی کرد که او نیز نتوانست رای اعتماد کسب کند.

یوسف نوری در حالی توانست در ۷ آذر ۱۴۰۰ به عنوان وزیر رای اعتماد مجلس را کسب کند که چندین سال در هلندیگ‌های اقتصادی بنیاد شهید و قرارگاه خاتم متعلق به سپاه پاسداران مشغول به فعالیت بود و شرکت در راهپیمایی اربعین و صعود به قله دماوند را جزو دستاوردهای خود معرفی کرده بود.

چه مجلس تصمیم به برکناری او بگیرد و یا رئیس جمهوری اسلامی ایران، مشخص نیست وضعیت مطالبات معلمان چه شود. خبرگزاری تسنیم در گزارش نوشت که « همچنان بخشی از مطالبات معلمان بلاتکلیف مانده است از جمله ۶ ماه حقوق پرداخت نشده معلمان قراردادی (مهر تا اسفند ۱۴۰۱) و کسری حقوق اسفند ماه ۱۴۰۱ برخی معلمان که تا به امروز پرداخت نشده است».

وکلای ترامپ: او تسلیم قانون می‌شود؛ ترامپ: من بیگناه هستم

 

وکلای ترامپ: او تسلیم قانون می‌شود؛ ترامپ: من بیگناه هستم



ساعاتی بعد از رای هیات منصفه که دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق را متهم شناخت، وکلای او اعلام کردند آقای ترامپ تسلیم دادستانی خواهد شد.

بامداد جمعه، یکی از وکلای ترامپ به ان بی سی گفت که دونالد ترامپ خود را در ابتدای هفته آینده به دادگاه منهتن تسلیم می‌کند.

این نخستین بار است که یک رئیس جمهوری سابق ایالات متحد هبا یک اتهام کیفری مواجه می‌شود.

پنجشنبه شب اعلام شد هیات منصفه عالی او را متهم تشخیص داد.

براساس قانون، اکنون دونالد ترامپ مانند هر متهمی باید در دادستانی حاضر شود و مراحل قانونی از جمله انگشت‌نگاری را انجام بدهد.

آقای ترامپ در نخستین واکنش به این اعلام نظر، این اتهام را سیاسی دانست و گفت «این اتهام‌زنی» نتیجه عکس خواهد داشت و این «نیرنگ دموکرات‌هاست». او همچنین گفت: من کاملا بی‌گناه هستم و اتهام علیه من در راستای دخالت در نتیجه انتخابات و رویکرد تعقیب سیاسی است.

استورمی دنیلز ستاره فیلم‌های پورن، می‌گوید در سال ۲۰۰۶ با آقای ترامپ رابطه داشت. دادستانی نیویورک می‌گوید آقای ترامپ در پرونده پرداخت حق السکوت به استورمی دنیلز متهم است.
استورمی دنیلز ستاره فیلم‌های پورن، می‌گوید در سال ۲۰۰۶ با آقای ترامپ رابطه داشت. دادستانی نیویورک می‌گوید آقای ترامپ در پرونده پرداخت حق السکوت به استورمی دنیلز متهم است.

هیئت منصفه عالی که در ماه ژانویه توسط آلوین براگ دادستان منهتن تشکیل شد، به بررسی شواهدی درباره نقش ترامپ در پرداخت پول به «استورمی دنیلز» ستاره فیلم‌های پورن چند روز قبل از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ تشکیل شد. این هیات منصفه پنجشنبه شب تشخیص داد که دونالد ترامپ در این مورد متهم است و دادستانی می‌تواند به اتهام علیه او رسیدگی کند.

دو هفته پیش هم دونالد ترامپ پیش بینی کرده بود که بازداشت می‌شود و از هواداران خود خواسته بود در نیویورک جمع شوند اما هفته پیش تجمع بزرگی شکل نگرفت. اینکه که هیات منصفه ترامپ را متهم شناخته، پلیس نیویورک از آماده‌باش برای برخورد با هرگونه آشوب خبر داده است.

هنوز جزئیات کیفرخواست علیه دونالد ترامپ محرمانه است اما برخی منابع آمریکایی می‌گویند او به بیش از سی مورد متهم می‌شود.

پیشتر، دونالد ترامپ گفته بود با وجود این پرونده، او به فعالیت خود به عنوان نامزد انتخابات ادامه خواهد داد. آقای ترامپ که در انتخابات ۲۰۱۶ بر هیلاری کلینتون پیروز شد، چهار سال در کاخ سفید بود. اما در انتخابات ۲۰۲۰ به جو بایدن باخت و از آن زمان در اقامتگاه خود در فلوریدا مستقر شد.

او برای انتخابات ۲۰۲۴ دوباره اعلام نامزدی کرده است.

جمهوریخواهان در روزهای گذشته از ترامپ حمایت کردند. دی سانتس فرماندار ایالت فلوریدا که احتمالا رقیب هم حزبی ترامپ خواهد بود، از رای علیه ترامپ انتقاد کرد.

همچنین مایک پنس، معاون دونالد ترامپ هم اتهامات علیه رئیس جمهوی سابق آمریکا به دلیل تخلفات مالی کمپین انتخاباتی را انتقام‌گیری «سیاسی» نامیده بود.

نشست بین‌المللیِ بررسی «توطئه‌های تروریستی» جمهوری اسلامی در بوداپست برگزار شد

 

نشست بین‌المللیِ بررسی «توطئه‌های تروریستی» جمهوری اسلامی در بوداپست برگزار شد


قاسم سلیمانی (راست) در بیت خامنه‌ای

وزارت خارجه آمریکا از برگزاری یک نشست بین‌المللی دو روزه در شهر بوداپست خبر داد که در آن «توطئه‌های تروریستی گستاخانه» جمهوری اسلامی ایران در سراسر جهان بحث و بررسی شده است.

بر اساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، دومین نشست از «مجمع مبارزه با تروریسم فراملی» در روزهای هشتم و نهم فروردین در بوداپست، پایتخت مجارستان، با محوریت راه‌های مقابله با «تروریسم از ناحیه جمهوری اسلامی ایران» برگزار شده است.

به نوشته این وزارت خارجه، شرکت‌کنندگان در بررسی‌های خود در خصوص نحوه حضور ایران در «توطئه‌های تروریستی » در سراسر جهان، بر نقش نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تأکید کردند.

در این مجمع همچنین تاکید شده است که «رفتار ایران در خاورمیانه و فرای آن، بی‌ثبات‌کننده است».

مشارکت‌کنندگان در نشست در این موضع متحد بودند که ایران کماکان با توسل به نیروی قدس، شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران، و سازوکارهای گوناگون، تحریم‌های بین‌المللی را که علیه تهران در ارتباط با تروریسم برقرار شده، «دور می‌زند».

به گفته وزارت خارجه آمریکا، حاضران در این مجمع همچنین اتفاق نظر داشتند که فعالیت‌های غیرقانونی ایران «یکپارچگی سیستم مالی جهانی و هنجارهای قانونی» را تضعیف می‌کند.

هیئت‌های شرکت‌کننده راهکارهایی برای «شناسایی مؤثر توطئه‌های مرتبط با ایران» ارائه کرده‌اند. اما جزئیاتی از آن اعلام نشد.

نمایندگان وزارتخانه‌های خارجه، خزانه‌داری، اداره تحقیقات فدرال (اف‎‌بی‌آی) و مرکز ملی آمریکا در مبارزه با تروریسم در این نشست مشارکت کرده‌اند.

وزارت خارجه آمریکا همچنین اعلام کرد که دولت‌ها و سازمان‌هایی از خاورمیانه، اروپا، آفریقا، آسیا و آمریکا در نشست حضور داشتند، اما به نام کشورها اشاره نکرد.

این دومین نشست «مجمع مبارزه با تروریسم فراملی» از زمان برپایی این نهاد است.

گردهمایی جهانی درباره ماهیت تروریسم در عملکرد و ساختار جمهوری اسلامی ایران با نگاه ویژه به نقش نیروی قدس سپاه، در شرایطی برگزار شده که قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی در ماه‌های اخیر در کانون مباحثات دولت‌ها و پارلمان‌های کشورهای غربی و در صدر مطالبات فعالان سیاسی مخالف جمهوری اسلامی ایران در خارج از ایران بوده است.

 

"Participants discussed how #Iran continues to engage in brazen terrorist plotting across the globe, including through the IRGC-QF, and how Iran continues to use a variety of mechanisms to evade international terrorism sanctions."

پنتاگون: شش سرباز آمریکایی در حملات اخیر شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران دچار آسیب‌ مغزی شدند

 

پنتاگون: شش سرباز آمریکایی در حملات اخیر شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران دچار آسیب‌ مغزی شدند


پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون

سخنگوی پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، اعلام کرد که شش سرباز ارتش ایالات متحده در سوریه در حملات اخیر شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران دچار آسیب‌ مغزی شدند.

پاتریک رایدر روز پنجشنبه ۱۰ فروردین گفت چهار نفر از این سربازان در پایگاه آمریکا در نزدیکی شهر حسکه سوریه به‌دنبال حمله پهپادی روز ۲۳ مارس (سوم فروردین)، و دو نفر دیگر در حمله روز بعد از آن به محل ماموریت پشتیبانی آمریکا در منطقه «روستای سبز» در سوریه دچار آسیب مغزی شدند.

او با اشاره به این‌که «همه کارکنان در مجاورت یک انفجار از نظر آسیب‌ مغزی غربالگری می‌شوند»، افزود که آسیب‌دیدگی این شش سرباز در جریان غربالگری‌های پزشکی که پس از این دو حمله انجام شد، شناسایی شد.

خبرگزاری رویترز نوشت که با این حساب، تعداد نیروهای آمریکایی که در حملات هفته گذشته سوریه زخمی شدند، به دوازده نفر می‌رسد.

در این حملات همچنین یک پیمانکار آمریکایی کشته شد.

شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی پنج‌شنبه هفته گذشته به مواضع نظامیان آمریکا در سوریه حمله پهپادی کردند که آمریکا بامداد چهارم فروردین حملاتی را علیه این شبه‌نظامیان به تلافی آن حمله انجام داد.

آمریکا عصر همان روز بار دیگر اعلام کرد که به مواضع نیروهایش در سوریه حمله موشکی شده، اما تلفاتی در پی نداشته است.

گروه ناظر حقوق بشر سوریه شمار کشته‌ها در حملات آمریکا به نیروهای شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی را ۱۹ تن اعلام کرد.

اما پنتاگون می‌گوید که در جریان حملات تلافی‌جویانه آمریکا علیه دو تاسیسات مرتبط با ایران در سوریه، هشت نفر کشته شدند.

جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا روز پنجم فروردین در نامه‌ای به کنگره این کشور از دستور خود برای حمله به مواضع شبه‌نظامیان وابسته به سپاه پاسداران در سوریه دفاع کرد و گفت آمریکا آماده است اقدامات بیشتری را برای مقابله با تهدیدات و حملات انجام دهد.

کاخ سفید همچنین روز هفتم فروردین اعلام کرد که ایالات متحده علی‌رغم حملات هفته گذشته شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران به نیروهای آمریکایی در سوریه، قصد خارج کردن نیروهای خود را از این کشور پس از جنگ هشت ساله با داعش و عناصر باقی‌مانده آن ندارد.

لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، نیز روز هشتم فروردین در پاسخ به پرسش نمایندگان کنگره این کشور گفت: در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، نیروهای ایران و شبه نظامیان متحد آن ۸۳ بار به نیروهای آمریکایی در سوریه حمله کرده‌اند.

ضربه مغزی شش سرباز آمریکایی در حملات اخیر در سوریه در حالی است که بیش از سه سال پیش نیز در حملات سپاه پاسداران علیه نیروهای آمریکایی در پایگاه عین‌الاسد عراق ده‌ها نفر ضربه مغزی شدند.

این حمله سپاه به‌دنبال کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده وقت نیروی قدس سپاه پاسداران در حمله پهپادی آمریکا در عراق انجام شد.

ریاکاری دمکرات های کثیف هیئت منصفه دادگاهی در نیویورک دونالد ترامپ را در پرونده حق السکوت متهم شناخت

 

ریاکاری دمکرات های کثیف هیئت منصفه دادگاهی در نیویورک دونالد ترامپ را در پرونده حق السکوت متهم شناخت


دونالد ترامپ

هیئت منصفه دادگاهی در منهتن نیویورک روز پنجشنبه ۱۰ فروردین رای داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، در پرونده پرداخت «حق السکوت» به استورمی دانیلز، یک بازیگر فیلم‌های پورن، رسما متهم شود.

دونالد ترامپ در واکنش٬ رای این هیئت منصفه را انتقام‌گیری «سیاسی» در جهت تاثیر گذاشتن بر انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ دانسته است.

رئیس جمهور سابق آمریکا قرار است روز سه‌شنبه آینده خود را به دادگاه معرفی کند. آقای ترامپ نخستین رئیس جمهوری سابق آمریکا است که دادگاهی اتهامات کیفری علیه او را بررسی می‌کند.

تاکنون هیچ یک از رؤسای جمهور آمریکا، چه آنها که همچنان در مسند قدرت بوده‌ و چه آنها که کاخ سفید را ترک کرده‌اند، با اتهامات جنایی مواجه نشده‌اند.

اتهام جنایی علیه آقای ترامپ در حالی است که او قصد دارد برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۴ نامزد شود. او تاکید کرده که به هیچ ترتیبی، از نامزدی حزب جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست‌جمهوری انصراف نخواهد داد.

اَلوین بِرَگ، دادستان دموکرات منطقه منهتن، هدایت تحقیقات درباره این پرونده دونالد ترامپ را برعهده داشته است.

دونالد ترامپ در بیانیه‌ای اعلام کرده است که «کاملا بی‌گناه» است. او می‌گوید این انتقام‌گیری سیاسی «مداخله در انتخابات در بالاترین سطح در تاریخ است.»

اتهامات دونالد ترامپ در این پرونده هنوز به طور علنی اعلام نشده‌اند. رسانه‌های آمریکایی می‌گویند ۳۱ مورد اتهامی «فساد مالی» علیه رئیس جمهوری آمریکا مطرح شده است. احتمالاً در روزهای آینده کیفرخواست قاضی این پرونده منتشر خواهد شد.

دونالد ترامپ می‌بایست برای طی کردن مراحل قانونی از جمله انگشت‌نگاری به منهتن سفر کند.دفتر دادستان منطقه منهتن می‌گوید با وکلای دونالد ترامپ تماس گرفته است تا در خصوص «معرفی» موکلشان به دادگاه٬ هماهنگی‌های لازم انجام شود.

این در حالی است که جمهوری‌خواهان به شدت از رای هئیت منصفه منهتن انتقاد کرده‌اند.

مایک پنس، معاون اول دونالد ترامپ، در مصاحبه با «سی‌ان‌ان» تصریح کرد که اتهامات علیه رئیس جمهوی سابق آمریکا به دلیل تخلفات مالی کمپین انتخاباتی٬ انتقام‌گیری «سیاسی» است.

استورمی دانیلز مدعی شده است که در سال ۲۰۰۶ با دونالد ترامپ رابطه داشته و پیش از انتخابات سال ۲۰۱۶ ریاست‌جمهوری آمریکا ۱۳۰ هزار دلار به او حق‌السکوت پرداخت شده است.

دادستان منطقه منهتن، شواهدی را به هیئت منصفه ارائه کرده است که نشان می‌دهد مایکل کوهن، وکیل شخصی سابق ترامپ، در روزهای پایانی کمپین انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶ به خانم دانیلز پول پرداخت کرده است.

گزارش‌ها از عزل احتمالی وزیر آموزش و پرورش درپی ناتوانی دولت در پرداخت حقوق اسفند معلمان

 

گزارش‌ها از عزل احتمالی وزیر آموزش و پرورش درپی ناتوانی دولت در پرداخت حقوق اسفند معلمان


یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش

برخی نمایندگان مجلس و خبرگزاری‌های حکومتی از احتمال عزل یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش گزارش دادند. در این گزارش‌ها «عدم پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه» دلیل این برکناری احتمالی ذکر شده با این حال یک نماینده مجلس فاش کرد که وزیر آموزش و پرورش در اسفند ماه همزمان با بحران عدم پرداخت حقوق‌ها و در اوج حملات به مدارس دختران، مدتی «برای سفر زیارتی کربلا» در عراق حضور داشته است.

محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس، با بیان اینکه طبق صحبت‌های انجام شده با معاونان وزارت آموزش و پرورش و سازمان برنامه و بودجه، تاخیر در پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان پیش‌بینی می‌شد، افزود که مسئولان هم در جریان آن قرار داشتند، اما «عدم درک درست وزیر آموزش و پرورش و تیم مالی و عدم همکاری درست سازمان برنامه و بودجه» باعث پرداخت نشدن حقوق معلمان در اسفند ماه شد.

این نماینده مجلس همچنین اعلام کرد که یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش در اسفند ماه و در «شرایط حساسی» که فرهنگیان با ان مواجه بودند، «چند روزی در سفر زیارتی کربلا بود و در کشور حضور نداشت».

وحیدی افزود که بعد از تعطیلات سال نوی مجلس «فرآیند استیضاح وزیر آموزش و پرورش» کلید می‌خورد و آینده این وزارت از سوی مجلس تعیین تکلیف خواهد شد.

همزمان خبرگزاری مهر نوشت: «در پی ناهماهنگی و تاخیر در پرداخت حقوق اسفند ماه فرهنگیان قرار است تغییراتی در سطوح عالی مسئولان وزارت آموزش و پرورش» انجام شود.

اخبار مرتبط با احتمال برکناری یوسف نوری از سمت وزارت آموزش و پرورش به ویژه پس از آن قوت گرفت که محمد مخبر روز ۹ فروردین ماه در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی «کوتاهی و نحوه اقدام وزارت‌ آموزش و پرورش را دلیل اصلی مشکلات عدم پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان» اعلام کرد.

معاون اول ابراهیم رئیسی در این نامه که متن آن در خبرگزاری‌های حکومتی منتشر شد، عنوان کرد که «پس از برگزاری جلسات متعدد با دستگاه‌های اجرایی و نظارتی و بررسی اسناد و مدارک و توضیحات دست‌اندرکاران مشخص شد کوتاهی و نحوه اقدام وزارت‌ آموزش و پرورش علت اصلی بروز مشکل عدم پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان» بوده است.

معاون اول رئیسی افزود که برای «حل مشکل اجرای رتبه‌بندی معلمان» نیز «تخصیص صد درصدی اعتبارات مصوب شامل ۳۸ هزار میلیارد تومان» لازم است و «دولت باید از اختیارات خود برای افزایش رقم مصوب استفاده کرده و مطالبات قانونی ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ و دوازده ماهه سال ۱۴۰۱ را با فوریت محاسبه و پرداخت» کند.

در بخشی از این نامه، محمد مخبر خطاب به ابراهیم رئیسی عنوان کرده که در ساعات پایانی سال «موضوع با همکاری دستگاه‌ها و سازمان‌های ذیربط از جمله سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، خزانه‌داری کل کشور، بانک مرکزی و بانک ملی و وزارت آموزش و پرورش بررسی و حقوق اسفند و اصلاحیه آن در حداقل زمان پرداخت شد.»

این در حالی است که هزاران معلم در سراسر کشور همچنان حقوق اسفند ماه خود را به طور کامل دریافت نکرده‌اند و خبرگزاری مهر روز ۱۰ فروردین، یک روز بعد از نامه محمد مخبر، نوشت: «حقوق معلمان و فرهنگیان تا آخرین ساعات روز ۲۹ اسفند پرداخت نشد» و «پرداخت‌های انجام گرفته نیز ناقص و کمتر از گذشته» بوده است.

مصطفی بابایی، رئیس مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش نیز روز ۱۰ فروردین ماه تایید کرد که «حق‌التدریس و خرید خدمات» چندین ماه معلمان برخلاف اعلام قبلی در اسفند ماه به آنها پرداخت نشده است.

آقای بابایی افزود که «اعتبار ۴ ماه از حق‌التدریس معلمان» دریافت شده و شامگاه ۹ فروردین برای بانک‌های عامل ارسال و حق‌التدریس‌ها، قرار بوده روز دهم فروردین به حساب معلمان واریز ‌شود.

رئیس مرکز اطلاع رسانی همچنین درباره وضعیت حقوق معلمان «خرید خدمت» نیز گفت که «اعتبار حقوق دو ماه معلمان خرید خدمات دریافت شده است» و قرار شده در روزهای آینده به معلمان پرداخت شود.

به دنبال ناتوانی دولت در پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه، هزاران معلم در روز ۸ فروردین ماه در شهرهای قزوین، تبریز، ارومیه، همدان، کرمانشاه، اردبیل، بجنورد، زنجان و شمار دیگری از شهرهای ایران در مقابل ادارات آموزش و پرورش اولین تجمع اعتراضی سال ۱۴۰۲ خود را برگزار کردند.

دوره وزارت یوسف نوری به ویژه شش ماه دوم سال ۱۴۰۱ وزارت آموزش و پرورش با دست‌کم سه چالش عمده مواجه شد. علاوه بر عدم پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه، حضور گسترده معلمان و دانش‌آموزان در اعتراضات سراسری به بازداشت صدها دانش‌آموز و معلم و همچنین کشته شدن تعدادی از دانش‌آموزان به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی منجر شد.

پس از آن نیز حمله به صدها مدرسه و مسموم‌سازی گسترده دانش‌آموزان دختر در چهار ماه پایانی سال به ویژه در اسفند ماه از جمله چالش‌های وزارت آموزش و پرورش در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بود.

در این حملات به گفته سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، دست‌کم ۱۳ هزار دانش‌آموز دختر دچار مسمومیت شده و به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی منتقل شدند.

یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش دولت رئیسی، اما در هیچ یک از این موارد، پاسخگوی معلمان، دانش‌آموزان و افکار عمومی در ایران نبوده است و به گفته محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس، حتی در اسفند ماه همزمان با اوج بحران حمله به مدارس و کمبود بودجه برای پرداخت حقوق معلمان، برای مدتی به عنوان «سفر زیارتی» در عراق به سر برده است.

آمار کشته‌شدگان جاده‌های ایران در نوروز ۱۴۰۲ به ۶۲۹ نفر رسید

 

آمار کشته‌شدگان جاده‌های ایران در نوروز ۱۴۰۲ به ۶۲۹ نفر رسید

تصادفات جاده‌ای در ایران / عکس آرشیوی

فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که آمار کشته‌شدگان تصادف‌ خودروها در جاده‌های ایران در نوروز ۱۴۰۲ به ۶۲۹ نفر رسیده است.

احمدرضا رادان روز پنجشنبه ۱۰ فروردین در این زمینه اعلام کرد که «آمار پزشکی قانونی بیش از این تعداد خواهد بود».

او گفت که تردد جاده‌ای در کشور در نوروز امسال نسبت به نوروز پارسال افزایش داشته و تاکنون به ۳۷۰ میلیون تردد استانی و بین استانی رسیده است.

رادان به طور ویژه به جاده‌های مناطق شمالی کشور اشاره کرد و افزود: «جاده‌های شمال کشور از جمله گیلان جزو جاده‌های پرتردد کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بوده است».

با توجه به اینکه تعطیلات نوروزی هنوز به پایان نرسیده است و بسیاری از مسافران هفته آینده به شهرهای خود بازخواهند گشت، این آمار افزایش خواهد یافت.

فرمانده نیروی انتظامی درباره دلیل آمار بالای کشته شدن مسافران توضیحی نداد، اما مقام‌های راهنمایی و رانندگی پیشتر رانندگان را مسئول اغلب تصادفات جاده‌ای معرفی کردند.

کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا، روز دوم فروردین مهم‌ترین دلایل این تصادفات را عواملی چون «خستگی و خواب‌آلودگی، بی‌توجهی به جلو، سرعت و سبقت غیرمجاز» عنوان کرد.

این در حالی است که بارها گزارش‌هایی درباره کیفیت پایین جاده‌های ایران و همچنین کیفیت پایین خودروهای ساخت داخل منتشر شده است.

آمار قربانیان در طول ۱۸ روز سفرهای نوروزی پارسال، ۷۴۶ کشته در تصادفات جاده‌ای بود و مسئولان افزودند که طی تعطیلات نوروزی ۴۷ نفر از شهروندان نیز غرق شدند.

ایران یکی از بدترین آمارها را از نظر تصادفات منجر به مرگ را دارد و تصادفات رانندگی در جاده‌های کشور به طور معمول در تعطیلات نوروزی به اوج خود می‌رسد.

بر اساس گزارشی که پژوهشکده بیمه مرکزی ایران در سال‌های قبل منتشر کرده بود، در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پس از کشور آفریقایی سیرالئون، بالاترین نرخ مرگ‌ومیر را در جاده‌ها داشته است.

دلایل ممنوع الخروجی الناز رکابی؛ فدراسیون کوهنوردی می‌گوید مشکل «اداری» است

 

دلایل ممنوع الخروجی الناز رکابی؛ فدراسیون کوهنوردی می‌گوید مشکل «اداری» است

تصویری از الناز رکابی در مسابقات سنگنوردی آسیا بدون حجاب اجباری

به دنبال گزارش‌ها در خصوص جلوگیری از خروج الناز رکابی، قهرمان سنگنوردی،‌ رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران روز پنجشنبه ۱۰ فروردین تایید کرد که ماموران در فرودگاه مانع خروج او از کشور شدند. حضور الناز رکابی در مسابقه سنگنوردی در کره جنوبی بدون حجاب اجباری در مهرماه سال گذشته خبرساز شده بود.

رضا زارعی،‌ رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران گفت، الناز رکابی به همراه همسرش به فرودگاه می‌روند و «متوجه می‌شود ممنوع الخروج است و چون در تعطیلات نوروزی هستیم شرایط به شکلی پیش رفت تا او نتواند مشکل خود را حل کند.»

رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران اضافه کرد: الناز رکابی« می‌خواست با حضور در اسپانیا هم در آنجا به تمرین بپردازد و هم در یک تورنمنت شرکت‌ کند که با این مشکل مواجه شد.»

رضا زارعی در خصوص مشکل این قهرمان سنگنوردی افزود: «خانم رکابی پس از پایان مسابقات کره جنوبی باید به اداره گذرنامه مهاجرت می‌کرد و کارهای اداری‌اش را انجام می‌داد، اما نمی‌دانم چرا نرفت تا این مشکل خود را حل کند؟»

حضور خانم رکابی در رقابت‌های سنگ‌نوردی کره جنوبی بدون حجاب اجباری، همزمان با اعتراضات در ایران، تحسین بسیاری از ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی را به‌دنبال داشت.

یک دانشجوی تبعه جمهوری آذربایجان در ایران «ناپدید شده است»

 

یک دانشجوی تبعه جمهوری آذربایجان در ایران «ناپدید شده است»

فرید صفرلی ابتدای اسفند پارسال به ایران سفر کرد و ارتباط او با خانواده‌اش از اواسط همان ماه قطع شده است

یک دانشجوی تبعه جمهوری آذربایجان در آلمان که برای دیدن دوست‌دخترش به ایران سفر کرده بود، ناپدید شده است.

بخش آذربایجانی صدای آمریکا از قول مادر فرید صفرلی که برای گرفتن اطلاعات درباره فرزندش به ایران سفر کرده است، گزارش داده که مقامات ایران از دادن اطلاعات در زمینه ناپدید شدن فرزندش خودداری می‌کنند.

آقای صفرلی ابتدای اسفند پارسال به ایران سفر کرد و ارتباط او با خانواده‌اش از اواسط همان ماه قطع شده است.

دلارا علسگروا، مادرش، می‌گوید تلفن همراه پسرش از دسترس خارج شده و در مراجعه به نهادهای مربوطه در ایران به او گفته‌اند که اگر فرزندش تخلفی کرده بود، اطلاعاتی در مورد او در سامانه قضایی پیدا می‌شد: «با این‌حال، به من گفته شد که اطلاعات مربوط به جنایات در سیستم ظاهر نمی‌شود. پرسیدم چه جنایاتی؟ گفتند جاسوسی و جنایات دیگر».

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان پیشتر گفته بود که تحقیقات در مورد ناپدید شدن آقای صفرلی را آغاز کرده است.

خانم علسگروا می‌گوید برای پیدا کردن فرزندش یک وکیل در ایران استخدام کرده است.

به گفته او، دوست‌دختر پسرش شهروند ایران است و در شهر ینا در آلمان، در یک برنامه آموزش پزشکی شرکت کرده بود که همانجا با پسرش آشنا شد و با هم ملاقات می‌کردند، اما این دختر پس از پایان دوره آموزشی به ایران بازگشته و با پسرش تماس تلفنی داشته است.

خانم علسگروا گفته است ابتدا برای پیدا کردن سرنخ درباره پسرش به آلمان سفر کرد و پلیس آلمان توانست از لپ‌تاپ پسرش که در آپارتمانش بوده، شماره تلفن، عکس، نام، بخشی از نام خانوادگی، محل کار و اطلاعات دیگری از دوست‌دختر ایرانی فرید را پیدا کند.

پلیس آلمان همچنین با بررسی اطلاعات پروازها گفته است از زمانی که فرید وارد تهران شده، هیچ پروازی به خارج از پایتخت ایران نداشته است.

روابط جمهوری آذربایجان و ایران طی ماه‌های گذشته به شدت تنش‌آلود شده است.

سوریه از حمله هوایی دوباره اسرائیل به دمشق خبر داد

 

سوریه از حمله هوایی دوباره اسرائیل به دمشق خبر داد

حمله هوایی به حومه دمشق در سال ۲۰۲۲ (عکس از آرشیو)

خبرگزاری رسمی سوریه بامداد جمعه ۱۱ فروردین از دفع حملات هوایی اسرائیل به دمشق پایتخت این کشور خبر داد. این دومین حمله هوایی به دمشق و حومه آن طی ۴۸ ساعت اخیر است.

خبرگزاری دولتی سوریه می‌گوید پدافند هوایی ارتش این کشور چند فروند از راکت‌های شلیک شده را رهگیری و منهدم کرده است.

گزارش‌ها حاکی است که منطقه الدیماس مورد حمله قرار گرفته است. هنوز گزارشی از تلفات احتمالی این حمله منتشر نشده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران بامداد روز جمعه حملات دو روز اخیر «اسرائیل» به برخی مراکز در دمشق و حومه آن را به شدت محکوم کرد.

ناصر کنعانی گفت: «با کمال تأسف و تعجب جامعه جهانی واکنش مورد انتظار و بازدارنده‌ای نسبت به حملات نظامی متجاوزانه و مستمر» اسرائیل «به سوریه از جمله فرودگاه‌های غیرنظامی و حتی اماکن مسکونی این کشور نداشته» و همین مساله باعث تشویق اسرائیل «در ادامه نقض حاکمیت و تمامیت سرزمینی یک کشور مستقل عضو سازمان ملل و تکرار جرم و جنایت در حق شهروندان و نظامیان آن شده است.»

خبرگزاری دولتی سوریه بامداد پنج‌شنبه به نقل از یک منبع نظامی گزارش داد که اسرائیل مناطقی را در حومه دمشق هدف حملات موشکی خود قرار داد.

گزارش شده بود که حملات اسرائیل از منطقه اشغال‌شده بلندی‌های جولان صورت گرفت و بر اثر آن دو سرباز سوری مجروح شدند.

منبع نظامی یادشده همچنین در ادامه گفته بود که سامانه‌های دفاع هوایی سوریه شماری از موشک‌های اسرائیلی را رهگیری و منهدم کردند.

در چند سال اخیر اسرائیل چند صد حمله به اهداف گوناگون در مناطق تحت کنترل حکومت سوریه انجام داده و به ندرت مسئولیت این حملات را پذیرفته و یا درمورد آن‌ها اظهار نظر کرده است. ولی به حملات مشخصی علیه شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در خاک سوریه از جمله حزب‌الله لبنان که هزاران نفر از نیروهای آن در کنار ارتش سوریه می‌جنگد، اذعان کرده است.

حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان اعزامی جمهوری اسلامی ایران، از زمان جنگ داخلی سوریه در کنار نیروهای رژیم بشار اسد جنگیده و در تغییر توازن قوا به نفع حکومت سوریه نقش مهمی ایفا کرده‌اند.

اسرائیل می‌گوید حضور نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی در نزدیکی مرزهای این کشور یک خط قرمز است و حملات خود به تاسیسات و کاروان‌های حامل تسلیحات در خاک سوریه را به این دلیل موجه می‌داند.

باکو: ادعای مقام نظامی ایران درباره حضور داعش و اسرائیل در جمهوری آذربایجان «مضحک» است

 

باکو: ادعای مقام نظامی ایران درباره حضور داعش و اسرائیل در جمهوری آذربایجان «مضحک» است

روابط ایران و جمهوری آذربایجان طی ماه‌های گذشته، بویژه پس از حمله مسلحانه به سفارت این کشور در تهران، به شدت متشنج شده است

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان ادعای اخیر فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران درباره حضور «اسرائیل و نیروهای داعش» در خاک جمهوری آذربایجان را «افترا و مضحک» خواند.

این بیانیه که روز پنج‌شنبه ۱۰ فروردین در سایت وزارت دفاع جمهوری آذربایجان منتشر شد، می‌افزاید: «مایه ریشخند است، مقام نظامی ارشد کشوری که خود حامی تروریسم است و نامش در کشورهای مختلف با ترور گره خورده، چنین اتهاماتی علیه جمهوری آذربایجان مطرح می‌کند».

کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش اخیرا مدعی شده بود که در قفقاز چند موضوع بسیار حساس وجود دارد، از جمله «حضور عناصر رژیم صهیونیستی در داخل مرزهای جمهوری آذربایجان».

او افزوده بود: «مشکل دیگر، حضور تروریست‌های سوریه است که در جریان جنگ باکو و ارمنستان به منطقه دعوت شده‌اند. ایران هیچ مدرک معتبری دال بر خروج این عناصر از منطقه ندارد و مسئله دیگر تغییر مرزهای ژئوپولتیک است».

ایران این ادعا را در آغاز جنگ قره‌باغ در پاییز ۱۳۹۹ نیز مطرح کرده بود؛ موضوعی که جمهوری آذربایجان به شدت آن را رد کرد و خواستار ارائه شواهد از طرف ایران شد.

جمهوری آذربایجان همچنین بارها اعلام کرده که هیچ پایگاه نظامی خارجی در خاک این کشور وجود ندارد.

بیانیه وزارت دفاع آذربایجان در ادامه گفته است برای سه دهه که بخشی از خاک کشور توسط ارمنستان اشغال شده بود و بیش از ۱۳۰ کیلومتر از مرزهای ایران و آذربایجان در کنترل ارمنستان بود، جمهوری اسلامی نه تنها به تغییر مرزها اعتراض نکرد، بلکه «روابط برادری» با ارمنستان را نیز تقویت کرد.

روابط ایران و جمهوری آذربایجان طی ماه‌های گذشته، بویژه پس از حمله مسلحانه به سفارت این کشور در تهران، به شدت متشنج شده است.

وزارت کشور جمهوری ننگین و جانی و سفاک و شیاد و کلاشی اسلامی: «در بحث حجاب نه عقب‌نشینی می‌کنیم نه تساهل»

 

وزارت کشور جمهوری ننگین و جانی و سفاک و شیاد و کلاشی اسلامی: «در بحث حجاب نه عقب‌نشینی می‌کنیم نه تساهل»


زنان بی‌حجاب مقابل آرامگاه کوروش بزرگ

وزارت کشور جمهوری اسلامی شامگاه پنجشنبه دهم فروردین طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «هیچ‌گونه عقب‌نشینی یا تساهل در اصول و احکام دینی و ارزش‌های سنتی صورت نگرفته و نخواهد گرفت و حجاب به عنوان یک ضرورت شرعی غیر‌قابل تردید همواره از اصول عملی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.»

این وزارتخانه در بیانیه خود بر حمایت از همه آمران به معروف و ناهیان از منکر در سراسر کشور تاکید کرد و افزود: «دستگاه قضائی، ضابطان و سایر نهادهای ذیربط نسبت به مواجهه با معدود هنجارشکنان اقدام خواهند نمود و اجازه تعدی به حریم و هویت مقدس زن مسلمان ایرانی را نخواهند داد.‌»

با گذشت چندین ماه از آغاز حرکت مدنی زنان و برداشتن روسری‌ها، مقابله دستگاه‌های حکومتی برای اعمال حجاب اجباری با شکست مواجه شده است.

ویدیوها و تصاویر منتشرشده از شهرهای مختلف ایران، حاکی از حضور پررنگ زنان بی‌حجابی است که با خواست حاکمیت به مخالفت برخاسته‌اند و حق انتخاب پوشش را موضوعی شخصی می‌دانند.

در شرایطی که بنابر تصاویر منتشر شده، زنان با‌حجاب و بی‌حجاب در جامعه در کنار یکدیگر مشاهده می شوند، اما معترضان به آنچه بی‌حجابی می نامند، همچنان به برخورد و گاهی درگیری با دختران و زنان بر سر حجاب ادامه می‌دهند.

پنجشنبه، فروردین ۱۰، ۱۴۰۲

پارلمان ترکیه با پیوستن فنلاند به ناتو موافقت کرد

 

پارلمان ترکیه با پیوستن فنلاند به ناتو موافقت کرد


پارلمان ترکیه با پیوستن فنلاند به ناتو موافقت کرد

کمیته امور خارجه در پارلمان ترکیه با درخواست پیوستن فنلاند به پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» موافقت کرد. پارلمان ترکیه، روز پنجشنبه لایحه‌ای را تصویب کرد که به فنلاند اجازه پیوستن به ناتو را می‌دهد و راه را برای پیوستن هلسینکی به این ائتلاف دفاعی غربی باز می‌کند.

فنلاند و سوئد، سال گذشته در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین خواستار پیوستن به ائتلاف نظامی فراآتلانتیک شدند. این روند اما توسط ترکیه و مجارستان متوقف شده بود. پارلمانهای همه اعضای ناتو باید با ورود اعضای تازه موافقت کنند.

ترکیه همچنان از تایید پیشنهاد عضویت سوئد در ناتو خودداری می‌کند. این سه کشور سال گذشته قراردادی را در مادرید امضا کردند که در آن گام‌هایی برای غلبه بر نگرانی‌های ترکیه در مورد الحاق فنلاند و سوئد به ناتو ارائه شد، آنکارا اما می‌گوید که سوئد به اندازه کافی در سرکوب افرادی که ترکیه آنها را تروریست می داند، پیشرفت نکرده است.

ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، بارها گفته که انتظار دارد فنلاند و سوئد هر دو به عضویت ناتو درآیند.

تماس تلفنی وزیران خارجه آمریکا و اسرائیل؛ به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متعهد هستیم

 

تماس تلفنی وزیران خارجه آمریکا و اسرائیل؛ به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متعهد هستیم


آرشیو

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا از مذاکره تلفنی خود با الی کوهن وزیر خارجه اسرائیل خبر داد.

آقای بلینکن بامداد جمعه در توئیتر خود نوشت: ما در مورد اهمیت روابط دوجانبه، تلاش‌ها برای پیشبرد عادی‌سازی (روابط اسرائیل با کشورهای عربی) و تعهدمان به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی گفتگو کردیم.

 

Spoke with Israeli Foreign Minister Cohen today. We discussed the importance of our bilateral relationship, efforts to advance normalization, and our commitment to preventing Iran from developing a nuclear weapon. The United States remains committed to a two-state solution.

واکنش آمریکا به رای دیوان بین‌المللی دادگستری: ضربه بزرگی به جمهوری اسلامی بود

 

واکنش آمریکا به رای دیوان بین‌المللی دادگستری: ضربه بزرگی به جمهوری اسلامی بود


هیات آمریکایی در نشست دیوان بین المللی دادگستری درباره شکایت جمهوری اسلامی از آمریکا - پنجشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۲

ایالات متحده در اولین واکنش به رای دیوان بین‌المللی دادگستری در مورد شکایت جمهوری اسلامی، آن را «ضربه بزرگی» به تلاش ایران برای فرار از مسئولیتش به‌ویژه در ارتباط با خانواده‌های صلح‌بانان آمریکایی کشته‌شده در حمله به پادگان تفنگداران نیروی دریایی در بیروت در سال ١٩٨٣ خواند.

وزارت امور خارجه آمریکا ضمن اذعان به نقش و مشارکت مهم دیوان در حاکمیت قانون در عرصه بین‌المللی اعلام کرد از تصمیم این نهاد قضایی بین‌المللی در ارتباط با دارایی‌های مربوط به بانک مرکزی ایران، که «بخش عمده» پرونده را تشکیل می‌دهد، قدردانی می‌کند.

دستگاه دیپلماسی آمریکا ضمن ابراز ناامیدی از رای دیوان مبنی بر غیرقانونی‌بودن مسدود کردن دارایی‌های برخی شرکت‌های ایرانی از سوی آمریکا که قرار بود محل پرداخت غرامت به «قربانیان آمریکایی تروریسم مورد حمایت [جمهوری اسلامی] ایران» باشد، رای صادره را «در مجموع، ضربه بزرگی به تهران» و «پیروزی بزرگی برای ایالات متحده و قربانیان تروریسم مورد حمایت دولت ایران» عنوان کرد.

وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد رای دادگاه بر قوانین ایالات متحده که به شهروندان آمریکایی قربانی تروریسم اجازه می‌دهد در دادگاه‌های آمریکا از ایران یا هر دولت دیگر حامی تروریسم طلب غرامت کنند، هیچ تاثیری نخواهد داشت.

وزارت خارجه آمریکا افزود همچنان به حمایت از قربانیان تروریسم ادامه خواهد داد و جمهوری اسلامی و تمامی دولت‌های دیگر حامی تروریسم را در برابر اقداماتشان پاسخگو خواهد کرد.

قضات دیوان بین‌المللی دادگستری مستقر در لاهه روز پنجشنبه اعلام کردند صلاحیت صدور حکم درباره مسدود شدن بیش از یک میلیارد و ۷۵۰ میلیون دلار دارایی مسدودشده بانک مرکزی ایران را ندارند.

قضات دیوان بین المللی دادگستری درباره شکایت جمهوری اسلامی از آمریکا - پنجشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۲
قضات دیوان بین المللی دادگستری درباره شکایت جمهوری اسلامی از آمریکا - پنجشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۲

آنها اما افزودند بررسی این مساله ادامه خواهد داشت؛ زیرا دیوان می‌تواند درباره برخی دارایی‌های دیگر بعضی از شرکت‌های ایرانی که توسط مقامات آمریکایی مسدود شده‌اند، اظهار نظر کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، در بخش دیگری از حکم این دادگاه آمده است که مسدودکردن دارایی‌های شرکت‌های ایرانی از سوی آمریکا غیرقانونی بوده است و واشنگتن باید مبلغی را، که رقم آن بعدا مشخص خواهد شد، به عنوان غرامت پرداخت کند.

ایران این پرونده را علیه آمریکا و ابتدا در سال ۲۰۱۶، در دیوان بین‌المللی دادگستری مطرح کرد.

هیات جمهوری اسلامی در نشست دیوان بین المللی دادگستری درباره شکایت جمهوری اسلامی از آمریکا - پنجشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۲
هیات جمهوری اسلامی در نشست دیوان بین المللی دادگستری درباره شکایت جمهوری اسلامی از آمریکا - پنجشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۲

جمهوری اسلامی می‌گوید اقدام آمریکا در دادن اختیار به دادگاه‌ها برای مسدود کردن دارایی‌هایی شرکت‌های ایرانی از جمله مسدود کردن یک میلیارد و ۷۵۰ میلیون دلار از بانک مرکزی ایران، ناقض معاهده مودت یا دوستی ۱۹۵۵ میان دو کشور است. قرار است از این پول برای پرداخت غرامت به قربانیان حملات تروریستی استفاده شود.

به نوشته رویترز، آمریکا گفته است که کل این پرونده باید رد شود؛ زیرا جمهوری اسلامی «دست‌های ناپاکی» دارد و توقیف دارایی‌ها نتیجه حمایتش از تروریسم بوده است.

  • واکنش ایران به رای دیوان

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیه ای با استقبال از رای دیوان بین‌المللی دادگستری، آن را سندی دال بر «حقانیت» خود و نشان‌دهنده « رفتارهای متخلفانه» دولت آمریکا خواند.

طبق این بیانیه، رای دیوان «نشانگر استواری استدلال‌ها و وثاقت درخواست ایران» است.

جمهوری اسلامی، اتهام حمایت از تروریسم بین المللی را رد می‌کند. با این همه، آمریکا همراه شماری از کشورهای غربی و منطقه خاوورمیانه، بارها جمهوری اسلامی را به انجام عملیات ترورویستی متهم کرده اند.

پیمان دوستی در دهه ۱۹۵۰، مدت ها قبل از روی کار آمدن جمهوری اسلامی و در زمان حکومت محمد رضا شاه پهلوی امضا شد. واشنگتن سرانجام در سال ۲۰۱۸ از این معاهده خارج شد.

دلار ۵۵ هزار تومانی؛ نگرانی از «تورم سه‌رقمی و ابرتورم» در ایران

 

دلار ۵۵ هزار تومانی؛ نگرانی از «تورم سه‌رقمی و ابرتورم» در ایران


اوج گرفتن مجدد قیمت دلار در بازار ایران

در ادامه روند صعودی نرخ دلار در بازار ایران قیمت هر یک دلار آمریکا در دهمین روز از سال ۱۴۰۲ دوباره به رقم ۵۵ هزار تومان نزدیک شده و یک کارشناس اقتصادی هشدار داده‌ است که چنان‌چه «شوک مثبت به اقتصاد وارد نشود» ایران «در آستانه تورم‌های سه رقمی و شاید ابر‌تورم» خواهد بود.

نرخ دلار که در اسفند ۱۴۰۱ به ۶۰ هزار تومان رسیده بود، با توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط در روزهای پایانی سال به شدت کاهش یافت و به کانال ۴۳ هزار تومان برگشت. اما با آغاز سال نو دوباره رو به افزایش است، چنان که در روز پنج‌شنبه ۱۰ فروردین در لحظه تنظیم این گزارش، ۵۴ هزار و ۹۵۰ تومان فروخته می‌شود.

سیامک قاسمی، کارشناس اقتصادی، با ابراز نگرانی از در پیش بودن «ابرتورم»، روز پنج‌شنبه ۱۰ فروردین در توییتی نوشت: «آمارهای با تأخیر زیاد منتشر شده از وضعیت نقدینگی و پایه پولی در پایان دی ماه ۱۴۰۱، اطلاعات مهم و خطرناکی دارد.»

این اقتصاددان با اشاره به «رشد شدید پایه پولی، کسری بودجه قابل توجه، رشد شدید بخش پول نقدینگی و ا‌دامه بی‌اعتمادی و انتظارات تورمی و ادامه افزایش قیمت دلار» تأکید کرد که این وضعیت «اقتصاد ایران را بیشتر از هر زمان دیگری - اگر شوک مثبت به اقتصاد وارد نشود -، در آستانه تورم‌های سه رقمی و شاید ابر‌تورم قرار داده است.»

به گفته این کارشناس اقتصادی در ایران، «سرعت رشد پایه پولی به ۳۸ درصد و نقدینگی به ۳۴ درصد رسیده است. معنی این شکاف بی‌سابقه، این است که دولت به شدت مشغول چاپ پول است و کسری بودجه را از محل قرض گرفتن شدید از بانک‌ها و مجبور کردن آنها به استقراض از بانک مرکزی جبران می‌کند.»

آقای قاسمی افزود: «سرعت رشد بخش پول یا بخش تورم‌زای نقدینگی به ۷۰ درصد رسیده است. این افزایش شدید ناشی از افزایش قابل توجه انتظارات تورمی، سهم پول یا بخش داغ نقدینگی از کل نقدینگی را به ۲۵ درصد رسانده است که بالاترین در ۱۰ سال اخیر است.»

  آیا ابرتورم در پیش است؟ آمارهای با تاخیر زیاد منتشر شده از وضعیت نقدینگی و پایه پولی در پایان دی ماه ۱۴۰۱، اطلاعات مهم و خطرناکی دارد:  سرعت رشد پایه پولی به ۳۸ درصد و نقدینگی به ۳۴ درصد رسیده است. معنی این شکاف بی‌سابقه، این است که دولت به شدت مشغول چاپ پول است و کسری بودجه را از محل قرض گرفتن شدید از بانک ها و مجبور کردن آنها به استقراض از بانک مرکزی جبران می‌کند.  سرعت رشد بخش پول یا بخش تورم زای نقدینگی به ۷۰ درصد رسیده است. این افزایش شدید ناشی از افزایش قابل توجه انتظارات تورمی، سهم پول یا بخش داغ نقدینگی از کل نقدینگی را به ۲۵ درصد رسانده است که بالاترین در ده سال اخیر است.  رشد شدید پایه پولی، کسری بودجه قابل توجه، رشد شدید بخش پول نقدینگی و ا‌دامه بی‌اعتمادی و انتظارات تورمی و ادامه افزایش قیمت دلار، اقتصاد ایران را بیشتر از هر زمان دیگری - اگر شوک مثبت به اقتصاد وارد نشد -، در آستانه تورم‌های سه رقمی و شاید ابر‌تورم قرار داده است.

  • افزایش روزانه قیمت دلار

در روز چهارشنبه قیمت دلار آمریکا در بازار ایران نزدیک به ۵۴ هزار تومان بود و در یک روز هزار تومان افزایش یافته است.

قیمت دلار در روز پنجم فروردین در نخستین روز کاری سال نو در ایران با آغاز به کار بازارها ۵۱۵۰۰ تومان بود.

نشریه اکونومیست در نموداری از نوسانات برابری نرخ ریال در مقابل دلار در ماه فوریه (اسفند) ارزش پول ملی ایران را «۵۵ درصد ضعیف‌تر از یک سال قبل و ۹۴ درصد ضعیف‌تر از یک دهه پیش» اعلام کرده و نوشته است، اعتراضات سراسری از شهریور ماه پس از کشته شدن مهسا امینی روند سقوط نرخ ریال ایران را تشدید کرده است.

به گزارش اکونومیست، «رهبران ایران بر این باورند که یک "اقتصاد مقاومتی" ساخته‌اند که می‌تواند تحریم‌های بلندمدت را تحمل کند» و جمهوری اسلامی فکر می‌کند چین و روسیه «به سر پا نگه داشتن آنها کمک خواهند کرد.»

روند فزاینده نرخ دلار در ایران در حالی است که وضعیت معیشت، رشد نقدینگی، و افزایش تورم، گروه‌های صنفی از جمله کارگران، معلمان، و بازنشستگان را در روزهای آغازین سال نو در شهرهای مختلف به خیابان‌ها کشانده است.

نرخ تورم اعلام شده توسط مرکز آمار ایران در اسفند ماه ۴۶.۵ درصد اعلام شده است اما مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت جمهوری اسلامی هشتم فروردین ادعا کرده بود که «اگر جدی عمل کنیم می‌توانیم تورم را به زیر ۳۰ درصد هم برسانیم.»

محمود احمدی بیغش، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه را «بی‌اساس» دانسته و گفته است: «از مدیریت پرداخت یک ماه حقوق معلمان عاجز و ناتوانید، آن وقت این ادعای درشت را دارید؟»

ادامه سیاست تشویق به فرزندآوری در ایران؛ سربازی اجباری از شرط دریافت وام حذف شد

 

ادامه سیاست تشویق به فرزندآوری در ایران؛ سربازی اجباری از شرط دریافت وام حذف شد


بانک مرکزی ایران در بخشنامه‌ای اعلام کرد به مردانی که سربازی اجباری نرفته‌اند نیز وام ازدواج و فرزندآوری تعلق خواهد گرفت.

بر اساس ماده ۱۰ قانون خدمت وظیفه، دریافت هر وامی مستلزم ارائه مدرک وضعیت سربازی است. اما در چند سال گذشته وام ازدواج از این قضیه مستثنی شده است.

حال در قانون بودجه ۱۴۰۲، تسهیلات ازدواج، فرزندآوری، قرض‌الحسنه ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن و تسهیلات تأمین جهیزیه کالای ایرانی هم از ماده ۱۰ قانون خدمت وظیفه مستثنی شده‌اند.

تسهیلات برای پرداخت وام برای ازدواج و فرزندآوری در شرایطی اعلام شده که با تصویب قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، اختصاص تسهیلات فرزندآوری برای بانک‌ها تبدیل به چالش شده است.

تسهیلات فرزندآوری، به ازای فرزند اول ۳۰ میلیون تومان، به ازای فرزند دوم ۶۰ میلیون تومان، به ازای فرزند سوم ۹۰ میلیون تومان‌، به ازای فرزند چهارم ۱۲۰ میلیون تومان و به ازای فرزند پنجم به بعد ۱۵۰ میلیون تومان به افراد پرداخت می‌کند. این وام برای فرزندانی است که از سال ۱۴۰۰ به بعد متولد شده‌اند و متقاضیان می‌توانند تا دو سال پس از تولد فرزند وام را بگیرند. در قانون بودجه ۱۴۰۲، تسهیلات خرید یا ساخت مسکن نیز برای خانواده‌های فاقد مسکن که از آغاز سال ۱۳۹۹ به بعد صاحب فرزند سوم یا بیشتر شده‌اند ۲۰۰ میلیون تومان تعیین شده است.

شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در واکنش به این خبر، به هزینه‌های بالای زندگی اشاره کرده‌ و گفته‌اند این وام تنها چند ماه می‌تواند پاسخگوی هزینه خانواده فرزند‌دار باشد.

برآوردها نشان می‌دهد فقط، هزینه حداقل مواد غذایی با ارزان‌ترین برند‌ها و پایین‌ترین نرخ‌ها، برای یک خانواده ۳ نفره، نزدیک ۷ میلیون تومان در ماه می‌شود. علاوه بر آن، باید به هزینه های دیگری مانند مسکن، بیمه و تحصیلات اشاره کرد.

برخی از کاربران نیز به دشواری‌های دریافت وام اشاره کرده‌اند و نوشته اند بانک‌ها بودجه ندارند و بدون داشتن آشنا نمی‌توان وام گرفت.

«تجارت نیوز» در بهمن‌ سال گذشته نوشت که اعطای «وام‌های تکلیفی» در سال ۱۴۰۱ نشان داد که بانک‌ها منابع کافی برای برطرف کردن نیاز تمامی متقاضیان وام را ندارند و تعیین سقف ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی برای پرداخت وام‌های تکلیفی در سال ۱۴۰۲ ممکن است دسترسی مردم به این وام‌ها را دشوارتر کند.

در این میان برخی نیز معتقدند امید به زندگی در شرایطی که جمهوری اسلامی فراهم کرده، به شدت کاهش یافته است و کسی میلی به فرزندآوری ندارد.

کاربری نوشته است: «به جای وام دادن شرایط زندگی در ایران را بهتر کنید تا زندگی ها نشاط و سرزندگی پیداکنند.مردم در زمان پهلوی رکورد فرزند‌آوری داشتند ولی امروز چون امید به آینده برای خانواده‌ها از بین رفته جلوی زاد و ولد را گرفته‌اند یا به یکی اکتفا کردند.»

جمهوری اسلامی در چند سال اخیر سیاست تشویق به فرزندآوری و افزایش جمعیت را با جدیت بیشتری دنبال می‌کند.

در این ارتباط، از آبان‌ سال ۱۳۹۲ که علی خامنه‌ای، رهر جمهوری اسلامی، از ضرورت افزایش جمعیت ایران تا ۱۵۰ میلیون تن سخن گفت، مقامات از راه‌های مختلف مانند تغییر محتوای کتاب‌های درسی، رسانه‌ها و نصب تابلوهای تبلیغاتی در سطح شهر به ترویج فرزندآوری پرداخته‌اند.