دوشنبه، فروردین ۰۷، ۱۴۰۲

اعتراض‌ها به دستمزد مصوب دولت برای کارگران در سال جدید بالا گرفت

 

اعتراض‌ها به دستمزد مصوب دولت برای کارگران در سال جدید بالا گرفت


یک کارگر معدن در ایران

یک هفته پس از مصوبه دولت جمهوری اسلامی برای میزان حداقل دستمزد کارگران در سال جدید، نارضایتی‌ها و اعتراض‌ها به این مصوبه رو به افزایش است. یک فعال صنفی کارگری هم در این زمینه مقام‌های حکومت را به «دروغگویی» متهم کرده است.

مصوبه دولت پس از تصمیم نهایی شورای عالی کار اعلام شد که با حضور نمایندگانی از سه طرف دولت، کارفرمایان و کارگران در آخرین روز سال گذشته و پس از برگزاری چندین جلسه میزان افزایش حداقل دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲ را «۲۷ درصد» اعلام کرد.

با این حال، آیت اسدی، عضو کارگری شورای عالی کار، دوشنبه هفتم فروردین در گفت‌وگو با ایلنا درباره ترکیب حاضران در جلسه شورای عالی کار گفت: «نمایندگان کارگری شورای عالی کار در مقابل نمایندگان دولت و کارفرمایی تنها بودند؛ ما بارها با نمایندگان مجلس تماس گرفتیم و از آن‌ها درخواست حمایت کردیم اما به‌صراحت گفتند به بیش از ۲۰ درصد افزایش مزد رضایت نداریم.»

او افزود: «تا آیین‌نامه شورای عالی کار اصلاح نشود و نمایندگان کارگری قدرت تأثیرگذاری در نتیجه مذاکرات نداشته باشند، در بحث دستمزد، نظر و رأی دولتی‌ها و کارفرمایان تعیین‌کننده خواهد بود.»

این تصمیم در حالی گرفته شد که بر اساس آمار‌ منتشرشده توسط مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه‌ای در بهمن‌ماه سال گذشته به ۵٣.۴ درصد رسیده بود که تقریباً دو برابر نرخ افزایش دستمزد کارگران است.

روز یکشنبه ۶ فروردین هم اعلام شد که نرخ تورم در اسفند پارسال نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن، ۶۳.۹ درصد افزایش یافته که یک رکورد تاریخی در دوران جمهوری اسلامی به‌شمار می‌رود.

آقای اسدی همچنین درباره جلسه شورای عالی کار گفت: «کارفرمایان از قبل با دولت بسته بودند. در واقع قبل از جلسهٔ نهایی دو طرف با هم توافق کرده بودند.»

نماینده کارگران در شورای عالی کار هشدار داد: «با دستمزد مصوب، نه رشد اقتصادی خواهیم داشت و نه بهره‌وری در تولید. در عین حال، رکود اقتصادی تداوم خواهد یافت چراکه کارگران نمی‌توانند مشتری کالاها و خدمات باشند.»

 دای #زنان ایران: به اعتراض همگانی علیه #دستمزد مصوب می پوندیم. شورای عالی کار، دستمزد چندین برابر زیر #خط_فقر را تصویب کرد  که  در واقع حکم نابودی زندگی میلیون ها خانواده را صادر کرده و  کل جامعه را به #فقر و تنگدستی فلاکت بار رسانده است.   این در شرایطی است که بنا به/۱ #کارگران

 

هم‌زمان علیرضا محجوب دبیرکل خانه کارگر نیز گفت: «کمترین عددی که برای سبد معیشت با وجود این‌که نرخ ارائه‌شده آن از سوی طرف کارفرمایی بهتر از دولت بود، در نهایت ۱۵ میلیون تومان بود. اکنون باتوجه به حداقل دستمزد اعلام‌شده کمتر از نصف سبد حداقل معیشت پرداخت شده و ما حتی به سبد معیشت اعلامی سال ۱۴۰۰ نیز نرسیدیم.»

در حالی که پیشتر دولت وعده داده که ممکن است در طول سال دستمزد کارگران را افزایش دهد، محجوب در این زمینه گفت: «ولی تصور نمی‌کنم دولت اجازه دهد چنین اقدامی صورت بگیرد.»

پیشتر علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار اعلام کرده بود که نمایندهٔ دولت ابراهیم رئیسی در آخرین جلسه شورای عالی کار وعده داده که اگر روند افزایش تورم مانند سال گذشته «خارج از اراده و پیش‌بینی دولت» باشد، حقوق کارگران «ترمیم» شود.

اما مشخص نیست که در توافق افزایش حقوق، چه تضمینی از دولت برای چنین ترمیم احتمالی حقوق کارگران در نظر گرفته شده است.

 

مدیر اجرایی خانه کارگر اصفهان: سناریوی تعیین دستمزد قبل از اسفند ۱۴۰۱ طراحی شده بود/ پیگیر ابطال مصوبه افزایش دستمزد کارگر هستیم حمیدرضا امینی، مدیر اجرایی خانه کارگر اصفهان: همه راهکار‌های قانونی برای ابطال مصوبه افزایش حقوق در سال ۱۴۰۲ را به کار خواهیم گرفت، چراکه مزد …
 

همچنین حسن صادقی، معاون دبیر کل خانه کارگر و رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در گفت‌وگو با روزنامه اینترنتی فراز شدیداً از دولت ابراهیم رئیسی انتقاد و مقام‌های حکومت را به «دروغگویی» متهم کرد.

او گفت: «آسمان و ریسمان بافته‌اند، دروغ گفته‌اند که اگر مزد را افزایش دهیم، تورم ایجاد خواهد شد. مزد چه ارتباطی به تورم دارد؟ تورم حاصل سیاست‌های اقتصادی غلط دولت و دولت‌ها است. تورم حاصل عدم سرمایه‌گذاری، عدم جذب دارایی و سرمایه سرگردان است. حاصل عدم سرمایه‌گذاری افرادی است که دنبال جایی آرام برای سرمایه‌گذاری‌اند. همه چیز را ناآرام کرده‌اید و حالا گریبان کارگر را گرفته‌اید که تو نخور، تو نپوش، تو حرف نزن، تو راه نرو، مرده متحرک باش که ما تورم را کنترل کنیم. خب دارید دروغ می‌گویید، انتطار دارید ما هم با دروغگو همراهی کنیم؟»

نصرالله دریابیگی، نایب‌رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی و دبیر اجرایی خانه کارگر مازندران، هم به ایلنا گفته که «جامعه کارگری و بازنشستگان به هیچ وجه از تصمیم مزدی دولت در شورای عالی کار رضایت ندارند.»

در ادامه ابراز نارضایتی‌ها از مصوبه دولت برای افزایش دستمزد کارگران، کمیته پیگیری ایجاد تشکل‌های کارگری ایران با انتشار بیانیه‌ای نوشت: «افزایش ۲۷ درصدی حداقل دستمزد در اوضاع گرانی روزافزونی است که کلیه کالاهای ضروری از ۵۰ درصد تا ۳۰۰ درصد افزایش داشته و همچنان در حال افزایش است.»

این بیانیه می‌افزاید: «ما قطعاً حداقل دستمزد را به هیچ عنوان قبول نداریم. حداقل دستمزد فعلی تأمین‌کنندهٔ هزینه زندگی برای یک سوم طول ماه هم کافی نیست و به همین دلیل ساده است که ما خواهان آن هستیم که دستمزدمان را فقط خودمان باید تعیین کنیم.»

  تعیین حداقل دستمزد تایید فقر مطلق محسوب می شود

افزایش ۲۷ درصدی حداقل دستمزد در چنین اوضاع گرانی روز افزون که کلیه کالاهای ضروری از ۵۰ ٪ تا ۳۰۰٪ درصد افزایش داشته و همچنان در حال افزایش است . افزایش ناچیز حداقل دستمزد تاییدی بر فقر مطلق زندگی ما کارگران و بازنشستگان است ، که سلب حیات  حداقل ۶۰ تا ۷۰ میلیون نفر به شمار می رود . و این جرم کمتر از جنایت علیه بشریت نیست . زیرا که زندگی را از ما کارگران و بازنشستگان سلب کردند .
ما کارگران اعلام می‌کنیم که نه شورای عالی کار را قبول داریم و نه نمایندگان کارگری آن را .  در ضمن
با توجه به ماده ۴۱ قانون کار که مبحث دستمزد و نحوه افزایش سالانه دستمزد را در دو بند مشخص کرده است .
بند یک  افزایش دستمزد سالانه با افزایش تورم محاسبه و افزایش می یابد .
بند دوم  افزایش دستمزد باید تامین کننده سبد معیشت خانوار کارگران باشد .
شورای عالی کار از اجرا و اعمال قانون کار نیز خود داری کرده است .  انها حتی به قانون خودشان هم پایبند نیستند
ما کارگران صاحبان نیروی کار هستیم و خود را محق می دانیم که بهای نیروی کارمان که به مثابه کالا به شمار می‌رود . فقط باید توسط نمایندگان مان در تشکل های واقعی که کاملن مستقل از دولت و حکومت هستند  تعیین شود . همانطور که صاحبان شرکت ها و کارفرمایان در تعیین قیمت کالایشان نقش اصلی را دارند .
ضمن اینکه هر کالایی که در بازار قابل فروش است حاصل کار نیروی کار ماست . طبق قانون بازار که شرف و حیثیت کارفرمایان محسوب می شود ،  و برایشان غیرقابل تغییر است . اما با وقاحت تمام به خودشان اجازه میدهند که بهای نیروی کار ما کارگران را خودشان تعیین کنند .
  طبعا صاحبان قدرت سیاسی و اقتصادی با پشتیبانی دستگاه سرکوب شان ،  ابتدا به ساکن این حق واقعی را از ما کارگران سلب کردند . همانطور که کلیه حقوق اجتماعی را از مردم جامعه ایران سلب کردند . دولت نظام سرمایه داری با تلاش خود سعی میکند که ارزان ترین نیروی کار را در اختیار کارفرمایان قرار دهد . افزایش سود های افسانه ای کارفرمایان برایشان چنان اهمیت دارد که جان و زندگی  میلیون ها کارگر و خانواده شان اهمیت و ارزش ندارد .
دستمزد ما بهای حیات است . ما قطعاً حداقل دستمزد را به هیچ عنوان قبول نداریم  . حداقل دستمزد فعلی تامین کننده هزینه زندگی برای یک سوم طول ماه هم کافی نیست  . و به همین دلیل ساده است که ما خواهان آن هستیم که دستمزد مان را فقط خود ما باید تعیین کنیم  .
ما کارگران و بازنشستگان نیز  به این دستمزد ذلت آور تمکین نخواهیم کرد .
ما همچنین خواهان ایجاد" تشکل های واقعی و مستقل از دولت و حکومت " هستیم .
پنجم فروردین ۱۴۰۲

کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری ایران
 

اعتراضات به مصوبه دستمزد کارگران در حالی است که جمعی از بازنشستگان و کارگران شوش و هفت‌تپه روز یک‌شنبه ششم فروردین ماه با برپایی تجمع مقابل فرمانداری این شهر و سردادن شعارهایی چون «گرانی تورم، بلای جان مردم» و «تا حق خود نگیریم، از پا نمی‌نشینیم» به بحران اقتصادی و معیشتی و همچنین این مصوبه اعتراض کردند.

بازنشستگان و کارگران شوش که از چند هفته پیش روزهای یک‌شنبه مقابل دستگاه‌های دولتی تجمع اعتراضی برپا می‌کنند از آن به عنوان «یکشنبه‌های اعتراضی» نام می‌برند.

در سال‌های اخیر، روند برگزاری تجمع‌های اعتراضی از سوی کارگران ایران در اعتراض به وضعیت معیشتی خود افزایش یافته است.

پیشتر کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه در اعتراضات خود، عملکرد دولت ابراهیم رئیسی را «ضد مردمی و ضد کارگری» خواندند و گفتند که او درباره وضعیت کارگران ایران «شعارهای دروغ» داده است.

اعتراضات صنفی کارگران ایران حتی هم‌زمان با اعتراضات خیابانی «زن زندگی آزادی» نیز ادامه داشت.

 
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر