سه‌شنبه، اردیبهشت ۱۱، ۱۴۰۳

بلینکن در مورد افزایش کمک‌ها به غزه با نتانیاهو گفتگو می‌کند

 

بلینکن در مورد افزایش کمک‌ها به غزه با نتانیاهو گفتگو می‌کند


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در مقابل کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه عازم غزه در «سازمان خیریه اردن هاشمی» در امان، با خبرنگاران صحبت می‌کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در مقابل کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه عازم غزه در «سازمان خیریه اردن هاشمی» در امان، با خبرنگاران صحبت می‌کند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت که روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت، با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل، در مورد تدابیری که این کشور همچنان باید برای افزایش کمک‌رسانی به غزه انجام دهد، صحبت خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای بلینکن این موضوع را روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت، در یک انبار«سازمان خیریه اردن هاشمی» که در آن محموله‌های کمکی از سازمان‌های خیریه مستقر در ایالات متحده جمع‌آوری می‌شود، اعلام کرد.

او گفت در شرایطی که در وضعیت ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه بهبود‌هایی صورت گرفته است، باید برای اطمینان یافتن از این‌که کمک‌ها به صورت پایدار به مردم می‌رسد، کارهای بیشتری انجام شود.

وزیر امور خارجه ایالات متحده افزود: در مورد اقداماتی که در مورد کمک‌رسانی به غزه باید انجام شود، «فردا به طور مستقیم با نخست‌وزیر و سایر اعضای دولت اسرائیل» صحبت می‌کند.

بررسی کمک‌ها به غزه حدود یک ماه پس از آن انجام می‌شود که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، در هشداری جدی به بنیامین نتانیاهو گفت اگر اسرائیل نتواند گام‌هایی برای رسیدگی به آسیب‌های غیرنظامیان، کاهش مشکلات بشردوستانه و ایمنی امدادگران در کار کمک‌‌رسانی‌ها بردارد، ممکن است سیاست واشنگتن تغییر کند.

بحران انسانی رو به افزایش در غزه باعث شد شرکای غربی و عرب اسرائیل خواستار تسهیل ورود کمک‌ها به غزه شوند. بیشتر مردم غزه بی‌خانمان هستند، بسیاری از آنها با قحطی مواجه هستند، بیماری‌ها گسترش یافته و بسیاری از زیرساخت‌های غیرنظامی در آن تلی از خاک است.

در همین حال، بنیامین نتانیاهو روز سه‌شنبه تاکید کرد که اسرائیل عملیات نظامی را در شهر رفح در جنوب غزه پیش خواهد برد، حتی اگر به گفته او، با حماس بر سر آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها در غزه توافق شود.

او گفت: «چنین ایده‌ای که ما جنگ را قبل از دست‌یابی به همه اهداف آن متوقف می‌کنیم، اصلا قابل بحث نیست. ما وارد رفح می‌شویم و گردان‌های حماس را در آنجا از بین می‌بریم - با توافق یا بدون توافق، تا به پیروزی کامل برسیم.»

آقای نتانیاهو گفته که لازم است نیروهای اسرائیلی برای شکست کامل حماس وارد رفح شوند.

گروه‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی؛ حماس و جهاد اسلامی، در ۱۵ مهر سال قبل به اسرائیل حمله کردند و حدود ۱۲۰۰ تن را کشتند که اکثر آنها غیر نظامی بودند.

پس از آن، اسرائیل با هدف نابودی حماس، نوار غزه را محاصره و عملیات خود را آغاز کرد.

وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، شمار کشته شدگان در پی حملات ارتش اسرائیا را بیش از ۳۴ هزار تن اعلام کرده و گفته است که اکثر آنها زن و کودک بوده‌اند.

در مقابل، اسرائیل حماس را متهم می‌کند که از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند.

کیوان رحیمی، مدیر کانال تلگرامی «پرسمان سقز»، بار دیگر بازداشت شد

 

کیوان رحیمی، مدیر کانال تلگرامی «پرسمان سقز»، بار دیگر بازداشت شد


کیوان رحیمی، مدیر کانال تلگرام «پرسمان سقز»
کیوان رحیمی، مدیر کانال تلگرام «پرسمان سقز»

منابع حقوق بشری از بازداشت مجدد کیوان رحیمی، فعال رسانه‌ای و کنشگر اجتماعی اهل سقز، خبر دادند.

به گزارش سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، نیروهای اداره اطلاعات سقز کیوان رحیمی و برادرش کامران رحیمی را روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت بازداشت کردند. بنا بر این گزارش، کامران رحیمی پس از چند ساعت آزاد شده است.

درباره اتهام و محل نگهداری کیوان رحیمی و شرایط او خبری منتشر نشده است.

این فعال رسانه‌ای در مهرماه سال گذشته هم به دلیل فعالیت‌هایش در شبکه‌های مجازی از جمله مدیریت کانال تلگرامی «پرسمان سقز» بازداشت شده بود.

یکی دیگر از مدیران کانال تلگرامی «پرسمان سقز»، مصطفی حمدی، هم حدود بیست روز قبل بازداشت شده است. به گزارش هه‌نگاو، اتهام این روزنامه‌نگار «تبلیغ علیه جمهوری اسلامی ایران» عنوان شده است. مصطفی حمدی و کیوان رحیمی به دلیل فعالیت‌هایشان سابقه احضار و بازداشت دارند.

منابع خبری در هفته‌های گذشته از دور تازه فشارها بر خبرنگاران محلی از جمله بازداشت دو فعال رسانه‌ای در شهرهای ارومیه و جوانرود خبر داده بودند.

رسول گله‌بان، روزنامه نگار ساکن ارومیه، و ایرج محمدزاده، فعال رسانه‌ای اهل جوانرود در استان کرمانشاه، به‌تازگی بازداشت شده‌اند.

سازمان گزارشگران بدون مرز، جمهوری اسلامی را «یکی از سرکوب‌گرترین دولت‌های جهان» در حوزه آزادی رسانه‌ها ارزیابی کرده و در گزارش خود، ایران را از لحاظ آزادی بیان در میان ۱۸۰ کشور جهان در رتبه ۱۷۷ طبقه‌بندی کرده است.

فدراسیون بین المللی روزنامه‌نگاران نیز در آخرین گزارش خود اعلام کرده بود که از زمان وقوع اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تا پایان سال ۱۴۰۲، دست‌کم هفت نشریه و پایگاه خبری به دلایلی از جمله «فشار نهادهای امنیتی یا دستورات قضایی» توقیف، تعلیق، تعطیل یا لغو مجوز شده‌اند.

بازداشت دست‌کم دو بازنشسته پس از حضور در تجمع اعتراضی اهواز

 

بازداشت دست‌کم دو بازنشسته پس از حضور در تجمع اعتراضی اهواز


احمد نوچیان و محمدزمان کامروا، دو بازنشسته بازداشت شده در پی تجمع بازنشستگان تامین اجتماعی و معلمان بازنشسته در اهواز
احمد نوچیان و محمدزمان کامروا، دو بازنشسته بازداشت شده در پی تجمع بازنشستگان تامین اجتماعی و معلمان بازنشسته در اهواز

گزارش‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی از آن است که دست‌کم دو تن از شرکت‌کنندگان در تجمع بازنشستگان تامین اجتماعی و معلمان در اهواز در روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت، پس از پایان این تجمع توسط ماموران حکومتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند.

تشکل‌های بازنشستگان با اعلام این خبر اسامی این دو بازداشتی را احمد نوچیان، معلم بازنشسته، و محمدزمان کامروا، از بازنشستگان تامین اجتماعی، اعلام کرده‌‌اند.

برخی از این تشکل‌ها همچنین اشاره کردند که همسر احمد نوچیان نیز به دست ماموران اداره اطلاعات اهواز بازداشت شده است.

در این ارتباط، شورای بازنشستگان ایران نوشت که علاوه بر احمد نوچیان و محمدزمان کامروا، مریم زلکی معلم بازنشسته، نیز پس از پایان تجمع در مقابل اداره تامین اجتماعی اهواز به دست «نیروهای امنیتی همراه با ضرب و شتم بازداشت شدند.»

این تشکل بازنشستگان اشاره کرد که بازنشستگان تامین اجتماعی و فرهنگیان بازنشسته در تجمع خود، مطالباتی را که بارها از طریق تجمع‌ها و گفتگو بیان کرده‌اند، تکرار کردند و همچنین در اعتراض به فقر، تورم، اختلاس، و «اوضاع اسفبار» جامعه شعار دادند.

بر اساس این گزارش، تجمع‌کنندگان همچنین خواستار آزادی کارگران و معلمان زندانی و همچنین توماج صالحی، رپر معترض زندانی محکوم به اعدام، شدند.

پیش از این هم شماری از بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی اهواز روز یکشنبه نهم اردیبهشت، در اعتراض به رسیدگی نشدن به مطالبات‌شان تجمع کرده و همچنین خواستار آزادی توماج صالحی شده بودند.


 

آنها شعار داده بودند: ««توماج یه ملته، ملت رو آزاد کنید» و «توماج صالحی، آزاد باید گردد.»

در سالیان اخیر، تجمع‌های بسیاری از سوی بازنشستگان تامین اجتماعی، مخابرات، فولاد، کشوری از جمله فرهنگیان با مطالبه افزایش دستمزد، اجرای قانون همسا‌ن‌سازی، برخورداری از بیمه کارآمد و حضور نمایندگان واقعی بازنشستگان در صندوق‌های بازنشستگی برگزار شده است.

حمله «مردی با شمشیر» در لندن باعث مرگ یک پسر ۱۴ ساله شد

 

حمله «مردی با شمشیر» در لندن باعث مرگ یک پسر ۱۴ ساله شد

مأموران پلیس لندن در صحنه جرمی که باعث مرگ یک نوجوان شد
مأموران پلیس لندن در صحنه جرمی که باعث مرگ یک نوجوان شد

حمله یک مرد ۳۶ ساله با شمشیر در لندن، به گفته پلیس این شهر باعث کشته شدن یک پسر ۱۴ ساله شد و ۴ نفر نیز در جریان این حادثه زخمی شدند.

این حادثه صبح روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه در منقطه «هِینات» در شمال شرق لندن روی داد و پلیس اعلام کرده موفق شده فرد مسلح به شمشیر را با شوکر برقی متوقف و دستگیر کند. پلیس همچنین گفته که به نظر نمی‌رسد این حادثه «تروریستی» باشد.

پلیس لندن ابتدا گفته بود مقتول ۱۳ ساله بود، اما سپس اعلام کرد که او ۱۴ سال داشته است.

جیمز کلورلی، وزیر کشور بریتانیا در واکنش به این حادثه در شبکه اجتماعی ایکس نوشته که از شنیدن این خبر قلبش به درد آمده و با خانواده قربانی نوجوان و افراد مجروح ابراز همدردی کرده است.

ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی که از صبح روز سه‌شنبه منتشر شد، مردی با لباس زرد را نشان می‌دهد که شمشیری در دست دارد.

استوارت بل، رئیس پلیس لندن، گفته‌ است که پسر ۱۴ ساله‌ای که در این حادثه جان خود را از دست داد، پس از مجروح شدن به بیمارستان منتقل شده بود اما اندکی بعد بر اثر شدت جراحات درگذشت.

دو شهروند و دو افسر پلیس نیز به دلیل جراحات وارد شده در این حمله نیاز به جراحی دارند و در بیمارستان بستری هستند.

هنوز از دلایل این حمله و جزئیات آن گزارشی منتشر نشده‌ است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ۱۷ اردیبهشت به ایران می‌رود

 

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ۱۷ اردیبهشت به ایران می‌رود

آژانس یین‌المللی انرژی اتمی تأیید کرد که رافائل گروسی، مدیرکل این نهاد ناظر وابسته به سازمان ملل، روز ۱۷ اردیبهشت برای دیدار با مقام‌های جمهوری اسلامی به ایران سفر می‌کند.

رسانه‌های ایران روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت به نقل از بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کردند آقای گروسی برای شرکت در «کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته ای» به ایران سفر خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، کنفرانس یاد شده قرار است از ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت در اصفهان برگزار شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز ساعتی بعد در بیانیه‌ای اعلام کرد که رافائل گروسی طی روزهای ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت در ایران با «مقام‌های ارشد ایران دیدار خواهد کرد.»

مدیرکل آژانس اسفندماه گذشته از تصمیم خود برای سفر دوباره به تهران و پیگیری مذاکرات قبلی خبر داده بود، اما بلافاصله پس از آن محمد اسلامی با اشاره به «تراکم برنامه در اسفند» گفت این سفر در اردیبهشت‌ماه انجام می‌شود.

آقای اسلامی روز ۲۹ فروردین از سفر «قریب‌الوقوع» رافائل گروسی به ایران خبر داد.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز ۵ اردیبهشت هشدار داد ایران هفته‌ها و نه ماه‌ها با داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای تولید بمب هسته‌ای فاصله‌ دارد.

آقای گروسی با این حال تاکید کرد که این به آن معنا نیست که ایران در این مدت زمان به سلاح هسته‌ای دست خواهد یافت.

به گفته مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هرچند غنی‌سازی اورانیوم در سطوح نزدیک به درجه تسلیحات باعث نگرانی است، اما نمی‌توان به این نتیجه مستقیم رسید که ایران اکنون سلاح هسته‌ای دارد.

نتانیاهو: با توافق یا بی‌توافق وارد رفح می‌شویم و حماس را از بین می‌بریم

 

نتانیاهو: با توافق یا بی‌توافق وارد رفح می‌شویم و حماس را از بین می‌بریم


بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل - آرشیو
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل - آرشیو

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل، روز سه شنبه گفت کشورش عملیات نظامی را در شهر رفح در جنوب غزه پیش خواهد برد حتی اگر به گفته او با حماس بر سر آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها در غزه توافق شود.

نتانیاهو گفت: «چنین ایده‌ای که ما جنگ را قبل از دستیابی به همه اهداف آن متوقف می‌کنیم، اصلا قابل بحث نیست. ما وارد رفح می‌شویم و گردان‌های حماس را در آنجا از بین می‌بریم - با توافق یا بدون توافق، تا به پیروزی کامل برسیم.»

نتانیاهو گفته است که لازم است نیروهای اسرائیلی برای شکست کامل حماس وارد رفح شوند. گروه‌های حماس و جهاد اسلامی در ماه اکتبر به اسرائیل حمله کردند و حدود ۱۲۰۰ نفر را کشتند.

در واکنش به آن حمله اسرائيل عملیات گسترده نظامی جاری در غزه را آغاز کرد.

حماس همچنین حدود ۲۵۰ نفر را در جریان آن حمله گروگان گرفت، و گمان می‌رود که هنوز حدود ۱۰۰ گروگان را به همراه بقایای اجساد ۳۰ نفر یا تعداد بیشتری از گروگان‌ها که در ماه‌های بعد کشته شدند یا به‌طور دیگری جان باخته‌اند، در اختیار دارد.

بیش از نیمی از جمعیت غزه در رفح که در امتداد مرز بین غزه و مصر قرار دارد، پناه گرفته اند.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در تماس تلفنی با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، از رهبران این کشورها خواسته است تا برای آزادی گروگان هایی که هنوز در غزه در دست حماس هستند، تمام تلاش خود را انجام دهند.

در بیانیه کاخ سفید، آزادی گروگان به عنوان تنها مانع آتش بس فوری و امداد رسانی برای مردم غزه» توصیف شده است.

آمریکا، مصر و قطر ماه‌ها در مذاکراتی با هدف توقف جنگ شرکت داشتند.

یک پیشنهاد برای توقف جنگ که اکنون در دست بررسی است شامل یک آتش‌بس شش هفته‌ای، آزادی گروگان‌های در دست حماس، آزادی زندانی‌های فلسطینی در اسرائیل و افزایش کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان فلسطینی در غزه است.

این مذاکرات در حالی انجام می شود که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در حال بازدید از منطقه برای گفتگو با مقامات عربستان سعودی، اردن و اسرائیل در مورد وضعیت جنگ است.

به گفته وزارت بهداشت غزه، حمله متقابل اسرائیل در غزه بیش از ۳۴هزار و ۵۰۰ کشته برجای گذاشته است که حدود دو سوم آنها زن و کودک بودند.

مقامات حماس روز دوشنبه با نمایندگان مصر و قطر در قاهره دیدار کردند تا درباره این پیشنهاد گفتگو کنند.

برخی از مطالب این گزارش از آسوشیتدپرس، خبرگزاری فرانسه و رویترز تهیه شده است.

تجمع کارگران کارخانه «کاغذ پارس طبیعت سلولز» شوش در یازدهمین روز اعتصاب

 

تجمع کارگران کارخانه «کاغذ پارس طبیعت سلولز» شوش در یازدهمین روز اعتصاب


یازدهمین روز اعتصاب و تجمع کارگران «کاغذ پارس طبیعت سلولز» در شوش
یازدهمین روز اعتصاب و تجمع کارگران «کاغذ پارس طبیعت سلولز» در شوش

کارگران کارخانه «کاغذ پارس طبیعت سلولز» روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت، برای یازدهمین روز به اعتصاب و تجمع خود در مقابل فرمانداری شهرستان شوش ادامه دادند. اعتراض کارگران در شرایطی ادامه دارد که پیشتر اعلام شده بود ۱۲ تن از آنان به مراجع امنیتی و قضایی احضار شده‌اند.

بیش از ۸۰۰ کارگر این واحد صنعتی خواستار حذف پیمانکار، نزدیک کردن دستمزد کارگران به شرکت‌های فعال در منطقه، راه‌اندازی تمام خطوط تولید، رفع تبعیض، امنیت شغلی و بهبود وضعیت شغلی و مزایای دریافتی هستند.

یکی از کارگران «کاغذ پارس طبیعت سلولز» به خبرگزاری ایلنا گفت: «تاکنون از جانب مدیریت کارخانه و مسئولان اداری شهرستان شوش پاسخ مشخصی به خواسته‌‌‌های کارگران داده نشده است.»

او با بیان این که مدیریت کنونی کارخانه به بهانه‌ این‌که کار را به شرکتِ پیمانکار واگذار کرده و «از مسئولیتی که در قبالِ حقوق ممتازه‌ کارگران دارد، شانه خالی کرده است»، خواستار کنار گذاشته شدن پیمانکار و اجرا شدن تعهدات قانونی در قبال کارگران و کارخانه شد.

اعتصاب و تجمع اعتراضی کارگران این کارخانه از روز اول اردیبهشت و پس از تعطیلی برخی از خطوط تولیدی و اخراج حدود ۱۰۰ کارگر آغاز شد.

اعتراضات کارگران این شرکت موجب شد که کارفرما با بازگشت به کار کارگران اخراجی موافقت کند. با این همه، ایلنا روز دوشنبه دهم اردیبهشت، خبر داد که به‌ دنبال اعتصاب و تجمع‌های کارگران «کاغذ پارس طبیعت سلولز»، ۱۲ تن از آنان در آستانه روز جهانی کارگر، اول ماه مه، به مراجع قضایی و امنیتی احضار شده‌اند و برای آنها پرونده تشکیل شده است.

در سالیان گذشته، بارها اخباری در مورد اخراج کارگران معترض و یا برخوردهای امنیتی و قضایی با کارگران معترض به شرایط معیشتی در مناطق مختلف ایران منتشر شده است.

اعتراضات و اعتصابات کارگری در مناطق مختلف ایران طی چند سال اخیر گسترش یافته است.

از جمله مشکلات مطرح‌شده از سوی معترضان می‌توان به پایین بودن دستمزدها، پرداخت نشدن دستمزد و مزایا، اخراج نیروی کار، و خصوصی‌سازی اشاره کرد.

مهاجم ترکیه‌ای «مسلح به چاقو» در اورشلیم توسط ماموران اسرائیلی کشته شد

 

مهاجم ترکیه‌ای «مسلح به چاقو» در اورشلیم توسط ماموران اسرائیلی کشته شد


نیروهای اورژانس اسرائیل جسد مهاجم را که به گفته پلیس اسرائیل، شهروند ترکیه است حمل می‌کنند - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
نیروهای اورژانس اسرائیل جسد مهاجم را که به گفته پلیس اسرائیل، شهروند ترکیه است حمل می‌کنند - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

یک شهروند ترکیه که روز سه‌شنبه به یک مامور پلیس اسرائیل در اورشلیم با چاقو ضربه زد، به ضرب گلوله ماموران اسرائیلی کشته شد.

پلیس اسرائيل در بیانیه خود این شهروند ترکیه را «یک تروریست مسلح به چاقو» معرفی کرد و نوشت او «وارد شهر قدیمی اورشلیم شد... به افسر پلیس مرزی حمله‌ور شد و او را با چاقو زد.»

به گزارش رویترز، مامورپلیس نه چندان شدید زخمی شد. پلیس اسرائيل مهاجم را یک شهروند ترکیه‌ای ۳۴ ساله معرفی کرد.

نیروهای امنیتی اسرائیل از زمان حملات حماس در ۷ اکتبر که جرقه جنگ شش ماهه در غزه را آغاز کرد، در حالت آماده باش هستند.

در بیانیه پلیس اسرائيل آمده است که پلیس زخمی و یک افسر دیگر در صحنه با مهاجم ترک درگیر شدند و به او تیراندازی کردند که سپس اعلام شد مهاجم مسلح به چاقو کشته شده است.

حمله شهروند ترکیه به پلیس اسرائيل در حالی گزارش می‌شود که در پی حمله تلافی‌جویانه اسرائيل به حماس، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه روزهای پایانی سال ۲۰۲۳ میلادی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را بدون «هیچ تفاوتی با هیتلر» خواند.

وزارت امورخارجه اسرائيل این اظهارات اردوغان را محکوم کرد.

چند روز پیش نیز شهردار استانبول و رقیب اردوغان، در مصاحبه‌ای با سی‌ان‌ان گروه فلسطینی حماس را سازمانی تروریستی خواند.

مرجان ساتراپی برنده جایزه «شاهدخت آستوریاس» اسپانیا شد

 

مرجان ساتراپی برنده جایزه «شاهدخت آستوریاس» اسپانیا شد


مرجان ساتراپی
مرجان ساتراپی

جایزه امسال «شاهدخت آستوریاس» در بخش ارتباطات و علوم انسانی، به مرجان ساتراپی، هنرمند سرشناس ایرانی فرانسوی، اهدا می‌شود.

خانم ساتراپی، نویسنده، و کارگردان، که با کتاب مصور «پرسپولیس» شناخته می‌شود، این جایزه معتبر را در ماه مهر در اسپانیا دریافت می‌کند.

هیئت داوران، این جایزه را به دلیل نقش «اساسی» مرجان ساتراپی در «دفاع از حقوق و آزادی‌های انسانی»، به این هنرمند ایرانی فرانسوی اهدا کرد.

آنها در بیانیه‌ خود می‌گویند: «مرجان ساتراپی نماد تعهد مدنی زنان است. او به لطف جسارت و تولیدات هنری خود یکی از تأثیرگذارترین افراد در گفت‌و‌گوی بین فرهنگ‌ها و نسل‌ها محسوب می‌شود.»

خانم ساتراپی که متولد ایران است در «پرسپولیس» مشاهدات دوران نوجوانی خود، به ویژه محدودیت‌های اعمال شده بر زنان و سختی‌های دوران جنگ ایران و عراق، را بازگو می‌کند. این اثر ماجرای یک دختر کوچک پس از انقلاب اسلامی ۵۷ در ایران را روایت می‌کند و به تجربیات او درباره ایجاد حکومت اسلامی، محدودیت‌های مذهبی، جنگ، و مهاجرت، می‌پردازد.

خانواده مرجان ساتراپی او را در ۱۴ سالگی به مدرسه‌ای در وین فرستادند تا مبادا برای سرپیچی از قوانین جمهوری اسلامی بازداشت شود و مورد اذیت و آزار قرار گیرد. این هنرمند بعدها به ایران بازگشت؛ ولی در نهایت به فرانسه رفت و فعالیت‌های حرفه‌ای خود در زمینه نقاشی، نویسندگی، و کارگردانی، را دنبال کرد.

مرجان ساتراپی پس از موفقیت کتاب مصور «پرسپولیس»، انیمیشنی نیز برای آن ساخت که با استقبال زیادی در جشنواره فیلم کن مواجه شد، جایزه گرفت، و نامزد اسکار شد.

ساتراپی در سالگرد کشته‌شدن مهسا امینی، با همکاری تعدادی از پژوهشگران و تصویرگران ایرانی ‌و غیرایرانی، کتاب مصوری با عنوان «زن زندگی آزادی» منتشر کرد که آن اثر هم با واکنش‌های مناسبی همراه بود.

این کتاب مصور با اشاره به پیشینه مبارزات زنان ایرانی، به جنبش «زن زندگی آزادی» می‌پردازد و اعتراضات زنان، و سرکوب خشونت‌آمیز معترضان توسط جمهوری اسلامی را به تصویر می‌کشد.

جایزه ۵۴ هزار دلاری «شاهدخت آستوریاس» (پرنسس آستوریاس)، از جوایز شناخته‌شده در اروپا است که در هشت شاخه گوناگون به افراد یا نهادهایی اهدا می‌شود که دستاوردهای ارزنده‌ای در راه خدمت به بشریت دارند. هدف از اعطای این جوایز، کمک به ترویج ارزش‌های علمی، فرهنگی، و انسانی، در جهان است.

گلوریا استاینم فمینیست آمریکایی، اومبرتو اکو رمان‌نویس ایتالیایی، و شیگرو میاموتو طراح بازی‌های ویدیویی ژاپنی، از جمله برندگان قبلی این جایزه در بخش ارتباطات و علوم انسانی هستند.

این جوایز طی مراسم باشکوهی به میزبانی فیلیپه ششم، پادشاه اسپانیا، در ماه مهر به چهره‌های برگزیده اهدا خواهد شد.

منبع: خبرگزاری فرانسه

کانون فیلم‌سازان مستقل ایران: جمهوری اسلامی از «آزادی هنر و بیان» وحشت دارد

 

کانون فیلم‌سازان مستقل ایران: جمهوری اسلامی از «آزادی هنر و بیان» وحشت دارد


کانون فیلمسازان مستقل ایران
کانون فیلمسازان مستقل ایران

کانون فیلم‌سازان مستقل ایران «ایفما»، با انتشار بیانیه‌ای به موج گسترده سرکوب هنرمندان توسط جمهوری اسلامی اعتراض کرد.

در بیانیه این کانون که شامگاه دوشنبه ۱۰ اردیبهشت منتشر شده، آمده است: «مسموم کردن ترانه علیدوستی و مصطفی آل‌احمد در دوران اسارتشان، صدور حکم اعدام برای خواننده رپ مردمی، توماج صالحی، دستگیری عوامل فیلم دانه انجیر مقدس محمد رسول‌اف، و آشکار شدن دروغ‌های حکومتی درباره قتل کیومرث پوراحمد، داریوش مهرجویی و وحیده محمدی‌فر، همگی مهر تأییدی است بر هراس رژیم اسلامی در ایران از آزادی هنر و بیان.»

کانون فیلم‌سازان مستقل ایران در ادامه ضمن «ابراز انزجار» از استفاده حکومت از ابزارهای ترور برای خاموش کردن صدای هنرمندانی که در همراهی با جنبش «زن زندگی آزادی» در کنار مردم ایستادند، از «هنرمندان مبارزی که اختناق، اجحاف، و تبعیض را بر نمی‌تابند» حمایت کرده است.

بیانیه کانون فیلم‌سازان مستقل ایران در شرایطی منتشر می‌شود که صدور حکم اعدام برای توماج صالحی و انتشار گزارش‌هایی درباره فشار جمهوری اسلامی بر محمد رسول‌اف و عوامل فیلم جدید او بازتاب جهانی گسترده‌ای داشته است.

جشنواره فیلم کن هفته گذشته از گزینش فیلم «دانه انجیر مقدس» ساخته محمد رسول‌اف در بخش رقابتی اصلی خود خبر داد. هنوز اطلاعاتی درباره داستان، جزئیات، و چگونگی تولید فیلم، منتشر نشده است.

بابک پاک‌نیا، وکیل دادگستری، دوشنبه دهم اردیبهشت اعلام کرد برخی از عوامل تولید فیلم در روزهای اخیر احضار و برخی از آنها ممنوع‌الخروج شدند. به گفته این وکیل، از این افراد خواسته شده تا از محمد رسول‌اف بخواهند تا فیلم خود را از جشنواره کن خارج کند.

این کارگردان ایرانی نامی آشنا در جشنواره کن است و در گذشته با فیلم‌های «دست‌نوشته‌ها نمی‌سوزند»، «لِرد»، و «جزیره آهنی»، در این رویداد سینمایی حضور داشته است.

او در تابستان ۱۴۰۱ به‌عنوان یکی از داوران بخش «نوعی نگاه» جشنواره کن انتخاب شد ولی به دلیل اینکه توسط جمهوری اسلامی ممنوع‌الخروج بود، نتوانست به فرانسه سفر کند.

این سینماگر ایرانی پیش از اعتراضات سراسری اخیر و پیدایش جنبش «زن زندگی آزادی» در ایران به دلیل امضای توماری اعتراضی علیه سرکوب خشونت‌آمیز معترضان توسط نیروهای حکومتی بازداشت شد.

محمد رسول‌اف از برجسته‌ترین منتقدان رژیم ایران است و بارها به دلیل اظهارات ضدحکومتی خود زندانی شده است. او از هفت سال پیش ممنوع‌الکار و ممنوع‌الخروج بوده، البته مخفیانه کار می‌کند و به صورت زیرزمینی در ایران فیلم می‌سازد.

کاوه فرنام، از اعضای کانون فیلم‌سازان مستقل ایران، پیشتر به صدای آمریکا گفته بود: «بی‌تردید سلب حق سفر آن هم سفری که برای حضور به‌عنوان داور در جشنواره معتبری مثل کن و در بخش نوعی نگاه که ایشان سه بار در سال‌های ۲۰۱۱، ۲۰۱۵، و ۲۰۱۷ موفق به کسب جایزه شده‌اند، نه تنها لطمه کاری و شخصی به آقای رسول‌اف می‌زند، صدمه ای برای سینمای ایران و ممانعت از اعتبار سینمای مستقل ایران است.»

این تهیه‌کننده سینما گفت: «فشار، خشونت، و فضاسازی امنیتی که کل جامعه را در برگرفته، بی‌تردید به جامعه سینمایی و هنرمندان برجسته‌اش نیز وارد می‌شود، احضار بازجویی، فشار و تهدید برای اعترافات دروغین و اجباری.»

کاوه فرنام می‌گوید: «تهدیدی که بیش از هر چیز نمایانگر ترس و وحشت حاکمیت است، ترس از مردم و جامعه و ترس از نفوذ و تاثیر سینماگران بر مردم، ولی کار ادامه دارد.»

اعمال محدودیت‌های تازه برای توماج صالحی در زندان؛ مجازات به دلیل اطلاع‌رسانی

 

اعمال محدودیت‌های تازه برای توماج صالحی در زندان؛ مجازات به دلیل اطلاع‌رسانی


توماج صالحی، رپر معترض زندانی
توماج صالحی، رپر معترض زندانی

در پی اعتراضات گسترده علیه صدور حکم اعدام برای توماج صالحی و «اطلاع‌رسانی در فضای مجازی» درباره شرایط این رپر معترض، او با محرومیت‌های تازه‌ای در زندان دستگرد اصفهان مواجه شده است.

امیر رئیسیان، وکیل این خواننده معترض، در شبکه اجتماعی «ایکس» خبر داده که تماس تلفنی توماج صالحی از عصر روز شنبه ۸ اردیبهشت به دلیل «اطلاع‌رسانی در فضای مجازی» قطع شده است.

 

تماس تلفنی #توماج_صالحی از عصر روز شنبه ۸اردیبهشت قطع شده است، دیروز در ملاقات با پدرش علت این امر اطلاع‌رسانی در فضای مجازی عنوان شده است.

به گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مسئولان زندان دستگرد اصفهان توماج صالحی را از تردد در بند زندان، گفت‌و‌گو با زندانیان، و دسترسی به کتابخانه و ورزش هم منع کرده‌اند.

صفحه منسوب به توماج صالحی در شبکه «ایکس» نیز در یادداشتی خبر داد که به منظور اعمال «فشار روانی حداکثری به توماج صالحی، تمام زندانیان در زندان دستگرد اصفهان از گفتگو با او منع و تهدید شده‌اند که در صورت سرپیچی از این دستور با تنبیهات شدید مواجه خواهند شد.»

در ادامه این یادداشت، از ممنوعیت تازه به عنوان «نقض فاحش حقوق بشر» نام برده شده که «باید فورا رفع شود.»

 

Toomaj’s phone privileges at Isfahan’s Dastgerd prison were cut off. This means he has zero contact with his family and the outside world. Furthermore, in a move meant to inflict maximum psychological pressure on him, all prisoners at Dastgerd have been forbidden from speaking… نمایش موارد بیشتر
To be clear: That's torture. #FreeToomaj
توماج صالحی
@OfficialToomaj
Toomaj’s phone privileges at Isfahan’s Dastgerd prison were cut off. This means he has zero contact with his family and the outside world. Furthermore, in a move meant to inflict maximum psychological pressure on him, all prisoners at Dastgerd have been forbidden from speaking

امیر رئیسیان همچنین در پستی در صفحه «ایکس»، از «حمله سایبری» به اکانت تلگرام خودش و مصطفی نیلی، وکلای توماج صالحی، در روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت خبر داده است.


دیروز و دیشب اکانت تلگرام من و همکارم جناب وکیل #مصطفی_نیلی مورد حمله سایبری قرار گرفت. صرفا جهت حفظ حریم خصوصی خودتان فعلا در این پلتفرمها تماسی با ما نگیرید.
 

در پی اطلاع‌رسانی وکلای توماج صالحی، رپر معترض زندانی، درباره صدور حکم اعدام علیه موکل خود، کارزار گسترده‌ای در داخل و خارج از ایران در حمایت از توماج صالحی به راه افتاد.

بسیاری از هنرمندان و کنشگران سیاسی و نهادهای مدنی و حقوق بشری در سراسر جهان به این حکم اعتراض کرده و ایرانیان در کشورهای مختلف تظاهرات اعتراضی برگزار کردند.

در تازه‌ترین نمونه از این کارزار، صدها هنرمند عرصه موسیقی و همچنین شورای بازنشستگان ایران در بیانیه‌هایی جداگانه به صدور حکم اعدام برای این هنرمند اعتراض کردند.

در حال حاضر شماری از زندانیان سیاسی در ایران با احکام اعدام مواجه هستند.

به تازگی ۱۰ تن از زندانیان سیاسی محبوس در زندان قزل‌حصار، در نامه‌ای صدور حکم اعدام برای توماج صالحی را «نوک کوه یخ نقض فاحش حقوق بشر» خواندند.

دو تن از این زندانیان سیاسی در فایلی صوتی که به دست صدای آمریکا رسیده، درباره خطر اعدام «رضا رسایی، عادل خوشکار، حبیب دریس، مجاهد کورکور، منصور دهمرده، عباس دریس، و میلاد آزمون» هشدار داده‌اند.

 

چین از حضور نمایندگان حماس و فتح در پکن برای مذاکرات «آشتی» خبر داد

 

چین از حضور نمایندگان حماس و فتح در پکن برای مذاکرات «آشتی» خبر داد


لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین
لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین

سخنگوی وزارت خارجه چین می‌گوید جنبش‌های فلسطینی فتح و حماس «اراده سیاسی» خود را برای آشتی ابراز کرده‌اند.

لین جیان روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت در یک نشست خبری گفت نمایندگان فتح و گروه حماس به دعوت دولت چین، از چند روز پیش برای انجام «مذاکرات عمیق و صریح» در پکن به سر می‌برند.

چین بر خلاف آمریکا، اتحادیه اروپا و بسیاری دیگر از کشورها، حماس را گروه تروریستی نمی‌داند. پکن روابط کامل سیاسی نیز با اسرائیل دارد.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه چین، «پیشرفت‌های مثبتی» در مذاکرات بر سر «بسیاری از موضوع‌های خاص» به‌دست آمده و دو طرف در مورد ادامه گفتگوها و تلاش برای تحقق زودهنگام وحدت و اتحاد فلسطین «توافق کردند».

آقای جیان افزود حماس و فتح از «حمایت قاطع چین از آرمان عادلانه مردم فلسطین برای احیای حقوق مشروع ملی خود و همچین از کوشش‌های چین برای تقویت وحدت داخلی فلسطین بسیار قدردانی و سپاسگزاری کردند».

از ۱۷ سال پیش که گروه افراطی حماس در جریان یک درگیری داخلی، جنبش فتح را از باریکه غزه بیرون راند و ده‌ها تن از اعضای آن را کشت، تمامی مذاکرات انجام شده در منطقه و جهان برای آشتی این دو گروه ناکام مانده است.

تشکیلات خودگردان فلسطینی، نماینده جنبش فتح و سازمان آزادی‌بخش فلسطین، بر کرانه باختری حکومت می‌کند و حماس از سال ۲۰۰۷ تا روز حمله غافلگیرانه به خاک اسرائیل در ۱۵ مهر پارسال قدرت بلامنازع در اداره باریکه غزه محسوب می‌شد و به بیرون راندن فتح از حکومت در کرانه باختری نیز چشم دوخته بود.

دعوت پکن از تیم‌های مذاکره کننده فتح و حماس برای مذاکرات آشتی در حالی است که جنگ اسرائیل با حماس در باریکه غزه تقریباً هشت ماه است ادامه دارد.

در حمله حماس به شهرک‌های اسرائیلی بیش از ۱۲۰۰ نفر کشته و صدها تن نیز از سوی شبه‌نظامیان این گروه ربوده و به غزه منتقل شدند.

اسرائیل به تلافی این حمله، شبانه‌روز این منطقه را هدف حملات هوایی و زمینی خود قرار داده که بر اساس گزارش وزارت بهداشت تحت کنترل حماس، این حملات بیش از ۳۴ هزار کشته برجای گذاشته است.

صدها هزار نفر نیز چندین بار از محل اسکان خود آواره شده‌اند که اکثریت آن‌ها اکنون در رفح بسر می‌برند. احتمال می‌رود این شهر جنوبی غزه هدف بعدی اسرائیل برای حمله باشد.

چین از زمان جنگ غزه خواستار آتش‌بس فوری در این باریکه شده است.

مقام‌های دولت بنیامین نتانیاهو می‌گویند که حماس در آینده غزه هیچ جایگاهی ندارد و «باید از بین برود».

وانگ یی، وزیر خارجه چین، هفتم اردیبهشت در مصاحبه با شبکه الجزیره گفته بود که پکن از آغاز بحران غزه، با جابه‌جایی اجباری غیرنظامیان و «مجازات دسته‌جمعی» فلسطینیان به شدت مخالفت کرده و کمک‌های بشردوستانه به غزه فرستاده است.

سرنوشت غزه پس از جنگ و اداره آن از سوی تشکیلات خودگردان فلسطینی یا عوامل دیگر، چین و سایر بازیگران جهانی را به ایفای نقش فعال‌تر در این بحران و شکل‌گیری آینده این منطقه تشویق کرده است.

روسیه نیز در طول جنگ غزه دست‌کم دو بار رهبران حماس را به مسکو دعوت کرد.

محمد الاشتیه، نخست‌وزیر پیشین تشکیلات خودگردان فلسطینی، اواخر بهمن پارسال تأیید کرد که فتح و حماس برای مذاکرات آشتی به خاک روسیه دعوت شده بودند.

آقای الاشتیه در آن زمان گفته بود باید صبر کرد و دید آیا حماس به این میدان پا می‌گذارد یا نه. او مذاکرات را «یک نیاز» فلسطینی‌ها خوانده بود.

سران حماس در ماه‌های اخیر اظهارات ضدونقیضی در خصوص پیوستن این گروه به سازمان آزادی‎‌بخش فلسطین بیان کرده‌اند.

روایتی تازه از نحوه بازداشت و قتل نیکا شاکرمی توسط مأموران امنیتی جمهوری اسلامی

 

روایتی تازه از نحوه بازداشت و قتل نیکا شاکرمی توسط مأموران امنیتی جمهوری اسلامی


از گردهمایی‌های اعتراضی ایرانیان خارج از کشور در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»
از گردهمایی‌های اعتراضی ایرانیان خارج از کشور در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»

سرویس جهانی بی‌بی‌سی می گوید به یک «سند خیلی محرمانه» حکومت ایران دست یافته که حکایت از آن دارد نیکا شاکرمی پس از دستگیری توسط نیروهای امنیتی مورد «آزار و اذیت» جنسی قرار گرفت و کشته شد.

بی‌بی‌سی جهانی روز دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت، نوشت که این سند خلاصه‌ای از صورت جلسه و گزارش پرونده نیکا شاکرمی توسط نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شامل اسامی قاتلان نیکا شاکرمی و فرماندهان ارشدی است که سعی کردند حقیقت را پنهان کنند.

بنا بر این گزارش - که رادیوفردا نمی‌تواند به طور مستقل صحت و سقم آن را تأیید کند- سند مذکور شامل نحوه بازداشت و انتقال نیکا شاکرمی به درون یک خودروی «ون» یخچال‌دار است و به رغم آن که به او «دست‌بند» زده شده بود، یکی از مأموران مرد او را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهد.

نیکا شاکرمی، معترض ۱۷ ساله، در شامگاه ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ در جریان نخستین اعتراضات «زن، زندگی،‌ آزادی» در بلوار کشاورز تهران ناپدید و پس از هشت روز جنازه او به خانواده‌اش تحویل داده شد.

نسرین شاکرمی، مادر نیکا، حدود دو هفته بعد در یک پیام ویدئویی که به‌طور اختصاصی در اختیار رادیوفردا قرار داد، گفته بود که بر اساس گواهی پزشکی قانونی علت مرگ دخترش «اصابت ضربات متعدد جسم سخت» به سرش بوده است.

شبکه خبری بی‌بی‌سی می‌گوید که یک مأمور پیشین امنیتی ایران در «تماس با بایگانی سپاه پاسداران» و با استفاده از «کد رسمی که روزانه برای مأموران ارشد اطلاعاتی صادر می‌شود»، صحت این سند را جویا شده و تأیید کرده است. با این حال مشخص نشده چطور این مأمور پیشین همچنان به کد شناسایی امنیتی که به طور روزانه تغییر می‌یابد دسترسی داشته است.

این شبکه می‌گوید که ماه‌ها جزئیات این سند را بررسی کرده و حکومت ایران و سپاه پاسداران نیز درباره این سند به پرسش‌های بی‌بی‌سی پاسخی نداده‌اند.

طبق این گزارش، اعضای یک تیم مأموران امنیتی در جریان اعتراضات به نیکا شاکرمی به دلیل نحوه رفتارش و داشتن تلفن همراه، به عنوان «رهبر» اعتراضات مشکوک می‌شوند، اما موفق نمی‌شوند او را بازداشت کنند.

شبکه جهانی بی‌بی‌سی افزوده که اما یک ساعت بعد، مأموران نیکا را دوباره مشاهده کرده و او را بازداشت و به داخل یک ون منتقل می‌کنند.

طبق این گزارش سه تن از اعضای تیم مأموران امنیتی به نام‌های «آرش کلهر، صادق منجزی و بهروز صادقی» همراه با نیکا شاکرمی در عقب ون حضور داشتند و «مرتضی جلیل» سرتیم ۱۲ در کنار راننده نشسته بود.

رادیوفردا نمی‌تواند به طور مستقل هویت افراد معرفی‌شده در این گزارش را تأیید کند.

شبکه جهانی بی‌بی‌سی بر اساس این سند نوشت که فرمانده یک بازداشتگاه بسیج ابتدا تصمیم می‌گیرد که نیکا شاکرمی را پذیرش کند، اما بعد نظرش را تغییر می‌دهد زیرا آن‌طور که به بازپرس‌ها گفته است: «متهمه مرتباً فحش می‌داد و فریاد می‌زد. همان موقع ۱۴ زن دیگر در بازداشت بودند و برداشت من این بود که ممکن است موجب تحریک آن‌ها شود. نگران بودم که او باعث شورش شود».

مرتضی جلیل یک بار دیگر با مافوق خود در سپاه پاسداران تماس می‌گیرد و از او استعلام می‌کند. فرمانده‌اش به او می‌گوید که نیکا را به زندان اوین منتقل کنند.

در این سند به نقل از بهروز صادقی، از اعضای تیم امنیتی آمده است: «بنده به همراه دیگر اعضای تیم داخل یخچال بودیم ، کاملاً تاریک بود و فقط با نور موبایل همدیگر را می‌دیدیم. بعد آنکه از بازداشتگاه بسیج مجدداً متهمه را سوار کردیم تا ما را دید مجدداً به فحاشی ناموسی مشغول شد. آرش کلهر با جورابش دهان وی را بست اما همچنان به سمت ما لگد می‌زد. آخر صادق او را کف یخچال خواباند و رویش نشست که اوضاع کمی آرام شد.»

این سند به نقل از بهروز صادقی اضافه کرده است: «اما نمی‌دانم چه شد که چند دقیقه شروع کرد به دست و پا زدن و فحاشی، واقعاً نمی‌دیدم چه می‌شود فقط صدای زد و خورد می‌شنیدم.»

در این سند به نقل از آرش کلهر آمده است که «وقتی متهمه مجدداً شروع به داد و بیداد و تقلا کرد لحظه‌ای موبایلش را روشن کرده و دیده صادق منجزی همان‌گونه که روی متهمه نشسته است دستش در شلوار اوست».

گرچه صادق منجزی این موضوع را رد کرده، اما گفته که انکار نمی‌کند وقتی روی او نشسته بود و باسن نیکا را لمس کرد، «تحریک» شده بود.

او گفت این باعث شد نیکا، باوجودی که دستانش پشت سرش بسته شده بود، او را چنگ بزند و و تکان بخورد و این باعث شد وی بیفتد. منجزی افزود: «او به صورتم لگد زد، منهم مجبور شدم از خودم دفاع کنم.»

این مأمور امنیتی اضافه کرده که از داخل ون مرتضی جلیل به راننده گفت که کنار بزند و وقتی پیکر بی‌جان نیکا را دید، خون را از روی سر و صورت او که «وضعیت خوبی نداشتند»، پاک کرد.

پیش از این نیز گزارش‌های تأییدنشده‌ای درباره تعرض جنسی به نیکا شاکرمی منتشر شده بود.

طبق این گزارش، پس از مقاومت نیکا شاکرمی، مأموران او را با ضربات باتوم مضروب کرده و کشتند.

بی‌بی‌سی جهانی می‌گوید به دستور مقامات بالا امنیتی به این مأموران دستور داده می‌شود تا پیکر نیکا شاکرمی را در خیابانی خلوت در کنار بزرگراه «یادگار امام» تهران رها کنند.

دستگاه‌های خبری جمهوری اسلامی در زمان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» روزها با پخش ویدئوهایی تلاش کرد تا بگوید نیکا شاکرمی، نوجوان معترض، از بالای ساختمان نیمه‌کاره‌ای در نزدیکی خانه آتش شاکرمی، خاله‌اش که با او زندگی می‌کرد، به پایین پریده و خودکشی کرده است.

آتش شاکرمی بعداً در پستی اینستاگرامی نوشت که وقتی جسد خواهرزاده‌اش را در سردخانه تحویل گرفتند «دندان‌هایش همه خرد شده بودند».

با این حال مشخص نیست که این اتفاق هنگام بازداشت و ضرب‌و‌جرح او، به نوشته بی‌بی‌سی، در «ون» مأموران امنیتی رخ داده است، یا پس از مرگ.

خانواده شاکرمی می‌گویند به آن‌ها اجازه داده نشد تا پیکر نیکا را مشاهده کنند و آن‌ها تنها بخشی از سر و صورت او را دیدند که به شدت آسیب دیده بود.

با این حال خانواده‌ این نوجوان معترض تأکید می‌کنند که او برای شرکت در اعتراضات از خانه خارج شد و ویدئویی از وی در حالی که بدون روسری روی یک سطل زباله و در میان معترضان ایستاده، منتشر شده است.

مادر نیکا پیشتر گفته بود کسی در حکومت ایران مسئولیت کشتن نیکا را بر عهده نمی‌گیرد و به همین دلیل آن‌ها پیگیر پرونده کشته‌شدن دخترشان در محاکم قضایی نیستند و افزوده بود: «به چه کسی شکایت کنیم؟»

خانم شاکرمی همچنین اضافه کرده بود که برای روحیه و شجاعت دخترش، «احترام زیادی» قائل است و معتقد است «ما در مرحله‌ای از تاریخ زندگی می‌کنیم که چنین اتفاق‌هایی ضروری است».

نیکا شاکرمی، یکی ازصدها معترضی بود که در جریان اعتراضات «زن زندگی آزادی» در ایران کشته شد. نهادهای حکومتی خانواده شاکرمی را مجبور کردند پیکر این نوجوان را در روستایی دورافتاده در خرم‌آباد لرستان به خاک بسپارند.

کارمند سابق امنیت ملی آمریکا به‌دلیل جاسوسی برای روسیه به ۲۲ سال زندان محکوم شد

 

کارمند سابق امنیت ملی آمریکا به‌دلیل جاسوسی برای روسیه به ۲۲ سال زندان محکوم شد

ساختمان سازمان امنیت ملی آمریکا ایالت مریلند
ساختمان سازمان امنیت ملی آمریکا ایالت مریلند

وزارت دادگستری ایالات متحده اعلام کرد که یکی از کارمندان سابق سازمان امنیت ملی ایالات متحده (ان‌اس‌اِی) روز دوشنبه به دلیل تلاش برای انتقال اطلاعات طبقه‌بندی‌شده به روسیه به حدود ۲۲ سال زندان محکوم شد.

به نوشته خبرگزاری رویترز، این فرد این اطلاعات مخفی را به شخصی که گمان می‌کرد مأمور روسیه است تحویل داد، اما بعد معلوم شد که شخص دریافت‌کننده اطلاعات از مأموران مخفی اف‌بی‌آی بوده است.

جَره سباستین دالکه، ۳۲ ساله، اهل کلرادو اسپرینگز ایالت کلرادو، در ماه اکتبر به شش فقره تلاش برای انتقال اطلاعات طبقه‌بندی شده دفاع ملی اعتراف کرد.

وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد که جره سباستین دالکه، بین اوت تا سپتامبر ۲۰۲۲، از یک حساب ایمیل رمزگذاری‌شده برای ارسال بخش‌هایی از سه سند طبقه‌بندی‌شده به فردی که گمان می‌کرد مأمور روسیه است استفاده کرده است.

 

Former NSA worker Jareh Sebastian Dalke gets nearly 22 years in prison for selling secrets to undercover FBI agent trib.al/GHJXBUq
 

این وزارتخانه گفت دالکه که در سازمان امنیت ملی ایالات متحده به عنوان طراح امنیت سیستم‌های اطلاعاتی کار می‌کرد، در ازای تمام اطلاعاتی که در اختیار داشت، مبلغ ۸۵ هزار دلار درخواست کرده بود.

وی روز دوشنبه دهم اردیبهشت، به ۲۱ سال و ۱۰ ماه زندان محکوم شد.

کریستوفر ری، مدیر اف‌بی‌آی در بیانیه‌ای گفت: «این حکم باید به عنوان هشداری جدی برای همه کسانی باشد که محافظت از اطلاعات دفاع ملی به آنها سپرده شده و باید بدانند که خیانت به این اعتماد عواقبی دارد.»

 

برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات پس از ۱۰ سال

 

برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات پس از ۱۰ سال

کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات برای اولین بار پس از ۱۰ سال تشکیل جلسه می‌دهد.

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گزارش داد که کمیسیون مشترک اقتصادی امارات متحده و ایران از سه‌شنبه تا چهارشنبه، ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت، در ابوظبی تشکیل جلسه خواهد داد.

این نشست به ریاست مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی ایران، و عبدالله بن الطوق الماری، وزیر اقتصاد امارات، به عنوان رؤسای ایرانی و اماراتی این کمیسیون برگزار می‌شود.

این نشست در حالی برگزار می‌شود که تهران در بحبوحه فشار فزاینده آمریکا به دنبال تقویت روابط اقتصادی با کشورهای خلیج فارس است.

بنابر گزارش‌ها، توسعه مناسبات دو کشور در حوزه کریدورهای ترانزیتی بین‌المللی بویژه کریدور شمال-جنوب به منظور ترانزیت کالاهای اماراتی به سمت کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز و روسیه و اروپا از طریق ایران در دستور کار این نشست است.

ایران به‌دلیل عدم توسعه خطوط ریلی، تحریم‌ها و مشکلات غیرمترقبه‌ای که در همکاری با شرکت‌ها و کشورهای خارجی گریبان‌گیر این شرکت‌ها و کشورها می‌شود، از کل طرح‌های ترانزیتی منطقه، از جمله کریدور شرق-غرب (چین-اروپا) و شمال-جنوب (روسیه-خلیج فارس) کنار گذاشته شده است.

بر اساس آمارهای وزارت راه و شهرسازی، ایران در سال گذشته تنها ۱.۵ میلیون تن ترانزیت ریلی کالای خارجی داشته که بخش اعظم آن مربوط به حمل گوگرد ترکمنستان به آب‌های جنوبی کشور بوده است.

دبی از مدت‌ها قبل یکی از اصلی‌ترین مبادی ارتباطی ایران با جهان خارج بوده، اما روابط ایران و امارات متحده عربی در دی‌ماه ۱۳۹۴ پس از حمله گروهی از حامیان جمهوری اسلامی به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و ریاض متشنج شد و ابوظبی همان زمان سطح روابط خود را به کاردار کاهش داد.

دو کشور از سال ۱۳۹۸ گام‌هایی برای کاهش تنش برداشتند و در سال‌های پس از آن امارات متحده سفیر خود را به ایران بازگرداند.

بنابر اعلام دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران، تجارت ایران و امارات در سال گذشته حدود ۲۷ میلیارد دلار بوده، که سهم صادرات ایران به این کشور حدود ۶.۵ میلیارد دلار بود و سهم واردات کالا از امارات نیز به بیش از بیست میلیارد دلار رسید.

«تخریب» تخت جمشید و بیستون بر اثر فعالیت پتروشیمی‌ها «شتاب» گرفته است

 

«تخریب» تخت جمشید و بیستون بر اثر فعالیت پتروشیمی‌ها «شتاب» گرفته است

رشد گلسنگ‌های مخرب بر روی نقوش تخت جمشید
رشد گلسنگ‌های مخرب بر روی نقوش تخت جمشید

گزارش‌های تازه حاکی است که دو محوطه مهم تاریخی ایران باستان، یعنی تخت جمشید و بیستون، هر دو بر اثر ادامه «فعالیت شرکت‌های پتروشیمی» در نزدیک آنها با «تخریب روزافزون» روبه‌رو شده‌اند.

خبرگزاری ایلنا روز دوشنبه دهم اردیبهشت به نقل از متخصصان گلسنگ نوشته درحال حاضر تأثیر مخرب گلسنگ‌های رشدکننده روی سطوح تاریخی در بیستون بسیار چشمگیرتر از سایر بناهای تاریخی دیگر حتی تخت جمشید است.

محمد سهرابی، متخصص گلسنگ‌شناس گفته که موقعیت جغرافیایی پتروشیمی بیستون و تصاعد گازهای نیتروژن‌دار ناشی از فعالیت آن مرکز صنعتی، توأم با وجود سایر عوامل زنده و غیر زنده مؤثر بر رشد گلسنگ‌ها، سبب شده که گلسنگ‌های بیستون، غالباً تبدیل به «گلسنگ‌های نیتروژن‌دوست شوند و فعالیت آنها بسیار سریع‌تر و مخرب‌تر از روند معمول پیش رود».

محوطه باستانی بیستون در نزدیکی کرمانشاه، سنگ‌نگاره‌ای منحصر به فرد دارد که از مهمترین سندهای تاریخ جهان به‌شمار می‌رود. این سنگ‌نگاره و سنگ‌نبشته آن که از دوران هخامنشی به یادگار مانده و به زبان‌های پارسی باستان، ایلامی و بابلی نوشته شده، در سال ۲۰۰۶ به فهرست یونسکو افزوده شد.

صامت اجرایی، مدیر پایگاه جهانی بیستون، به ایلنا گفت: «پیش از آنکه پرونده بیستون در میراث جهانی به ثبت برسد، پتروشیمی کرمانشاه در فاصله ۵ کیلومتری هوایی که هم‌اکنون در حریم منظری این اثر جهانی قرار گرفته، احداث شده بود.»

او توضیح داد که «زمستان سال ۱۴۰۱ پایگاه میراث جهانی بیستون جلساتی با مدیرعامل پتروشیمی با هدف اجرای مطالعات آسیب‌شناسی و نجات‌بخشی کتیبه بیستون برگزار کرد و درخواست همکاری برای اجرای طرح مطالعاتی و آسیب‌شناسی داشت که متأسفانه پتروشیمی موافقت نکرد و زیر بار مطالعات آسیب‌شناسی و نجات‌بخشی نرفت.»

به گفته مدیر پایگاه جهانی بیستون، این پایگاه «در این سال‌ها بحث‌ها و درگیری‌های متعددی با پتروشیمی داشته اما آنها هیچ‌گاه زیر بار این طرح نرفتند و در آخرین جلسه مدیرعامل پتروشیمی اعلام کرد که من می‌توانم برای میراث فرهنگی گریه کنم اما نمی‌توانم نان بدهم.»

در همین حال، علیرضا جعفری زند، باستان‌شناس، نیز روز دوشنبه اعلام کرد که «شرکت پتروشیمی مرودشت تأثیر مستقیم و مخربی بر نقوش تخت جمشید و تخت رستم دارد.»

او افزود که «به‌همین خاطر پیش از انقلاب طرح انتقال پتروشیمی مطرح شد اما پس از انقلاب ... متأسفانه طرح جابجایی پتروشیمی با وجود انتقادات کارشناسان هیچگاه به نتیجه نرسید.»

علیرضا جعفری زند اضافه کرد که به این خاطر «در حال‌حاضر شاهد افزایش رشد گلسنگ‌ها و تخریب نقوش تخت جمشید هستیم.»

تخت جمشید در دوره‌ای طولانی پایتخت شاهنشاهی ایران بود و در سال ۱۹۷۹ در فهرست یونسکو ثبت شد.

درخواست کانون نویسندگان برای آزادی کارگران زندانی؛ تهدید اعضای سندیکای شرکت واحد

 

درخواست کانون نویسندگان برای آزادی کارگران زندانی؛ تهدید اعضای سندیکای شرکت واحد


شهرهای مختلف ایران از ابتدای سال جاری شاهد تجمع‌های کارگری متعددی بوده است
شهرهای مختلف ایران از ابتدای سال جاری شاهد تجمع‌های کارگری متعددی بوده است

کانون نویسندگان ایران همزمان با ۱۱ اردیبهشت، روز جهانی کارگر، خواستار آزادی همه‌‌ کارگران زندانی و فعالان کارگری در بند شد و سندیکای کارگران شرکت واحد نیز از «تهدید» اعضای زندانی خود توسط بازجویان خبر داد.

در بیانیه روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت کانون نویسندگان با اشاره به این‌که در سال ۱۴۰۲ بیش از «۱۶۰۰ اعتصاب و اعتراض کارگری و صنفی» در ایران ثبت شد، آمده که «در ایران هر روز، روز کارگر است. آن‌ها هر روز برای بدیهی‌ترین حقوق خود دست به اعتراض زده‌اند، هر روز سرکوب شده‌اند و هر روز شکست‌ها و پیروزی‌های خود را شمرده‌اند».

به گفته کانون نویسندگان، «این حجم از تجمع و فریاد، نشان‌گر غارت نیروی کار و وسعت بیدادی است که از سوی صاحبان قدرت و مکنت بر پرشمارترین و اساسی‌ترین طبقه‌ی جامعه تحمیل شده است».

در ادامه این بیانیه با حمایت از «مطالبات و خواسته‎‌های کارگران»، کانون نویسندگان خواستار آزادی همه‌‌ کارگران زندانی و فعالان کارگری در بند از جمله کیوان مهتدی عضو این تشکل شد.

در همین حال، سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه خبر داد که رضا شهابی، داود رضوی و حسن سعیدی، سه عضو زندانی این سندیکا، ظهر روز دوشنبه از سوی بازجویان «احضار و به آن‌ها اعلام شد که در آستانه روز جهانی کارگر، هر گونه اعتراض و بیانیه از طرف آن‌ها منجر به پرونده‌سازی شده و چند سالی به زندان‌شان اضافه خواهد شد».

به گفته این سندیکا، «بازجویان مشخصاً تهدید کردند که اگر آن‌ها بیانیه‌ای به مناسبت روز جهانی کارگر منتشر کنند، پرونده جدیدی علیه آن‌ها باز کرده و تحویل قوه قضائیه خواهند داد و دوباره به چند سال زندان بیشتر محکوم خواهند شد».

سندیکای شرکت واحد در بیانیه خود تأکید کرده که بزرگداشت روز جهانی کارگر، «حق همه کارگران است و تهدید فعالان‌ کارگری در بند، فقط نفرت بیشتر را نسبت به آمران و‌ عاملان آن ایجاد خواهد کرد».

شهرهای مختلف ایران از ابتدای سال جاری شاهد تجمع‌های کارگری متعددی بوده که به گفته رسانه‌های نزدیک به تشکل‌های کارگری، با سرکوب نیروهای امنیتی و بازداشت فعالان کارگری روبرو شده است.

کارگران در ایران هم اکنون با مشکلات شدید اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و در حالی که حداقل هزینه زندگی در تهران بیش از ۳۰ میلیون تومان و در شهرهای دیگر حدود ۲۰ میلیون تومان برآورد شده، اما حداقل دستمزد کارگران برای سال ۱۴۰۳ حدود ۱۱ میلیون تومان تعیین شده است.

این افزایش بر اساس تورم ۳۵ درصدی صورت گرفته است، در حالی که تورم در ابتدای سال ۱۴۰۲ حدود ۵۰ درصد بود و پس از آن نرخ‌های تورم بالای ۴۰ درصد ثبت شد که دامنه خط فقر را به درآمدهای ۲۵ میلیون تومانی رسانده است.

بیانیه سندیکا یک روز پس از آن منتشر شد که شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان از برگزاری تجمع‌های سراسری در روز معلم، ۱۲ اردیبهشت، خبر داد تا به گفته آن، «عزم و اتحادمان برای ساختن جامعه‌ای آزاد و برابر» را «نشان دهیم».

بر اساس بیانیه کانون نویسندگان و سندیکای شرکت واحد و شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی؛ ک.ر./ب.ب.

تشکیل ۵ پرونده قضایی علیه چهره‌ها با اتهام موضع‌گیری علیه موشک‌پرانی جمهوری اسلامی به اسرائیل

 

تشکیل ۵ پرونده قضایی علیه چهره‌ها با اتهام موضع‌گیری علیه موشک‌پرانی جمهوری اسلامی به اسرائیل


بنابر گزارش رسانه‌های ایران سخنگوی جدید قوه قضاییه در نخستین نشست خبری خود از تشکیل پنج پرونده علیه برخی چهره‌ها بخاطر موضع گیری علیه عملیات «وعده صادق» یا همان موشک‌پرانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به خاک اسرائیل خبر داد.

اصغر جهانگیر ادعا کرده است که علمیاتی که مقامات جمهوری اسلامی از آن با نام «وعده صادق» یاد می‌کنند «افتخارآمیز بود» که به گفته او «مورد اتفاق و حمایت همه مردم بود» و اگر «افراد معدودی بخواهند ساز مخالف بزنند به محض اعلام گزارش و شکایت از مراجع ذیربط دستگاه قضایی ورود پیدا می‌کند.»

به گفته جهانگیر در همین رابطه شکایاتی از سوی دستگاه‌های مختلف مطرح و پنج پرونده تشکیل شده و افرادی به دادسرا احضار و تفهیم اتهام صورت گرفته است.

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر برخورد با فعالان در فضای مجازی را تشدید کرده است. برهمین اساس در مواردی از جمله حمله به اسرائیل و اتفاقات سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی که برای حکومت از حساسیت بالایی برخوردار است با مخالفان و منتقدان به سرعت برخورد کرده است. این درحالی است که جمهوری اسلامی همواره مدعی داشتن «بالاترین» حد «آزادی بیان» در ایران را دارد.

در همین راستا دی ماه سال گذشته یک پزشک فوق تخصص اطفال در بجنورد پس از انتشار تصویر «کتلت» در صفحه اینستاگرام خود بازداشت شد. نیروهای اطلاعات سپاه یزد همچنین یک دانشجوی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی در این شهر را به دلیل انتشار توییت انتقادی درباره انفجارهای صورت گرفته در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی در کرمان بازداشت کردند.

گزارش یک روزنامه از «کسب و کار پولساز» با توقیف خودروهای شهروندان

 

گزارش یک روزنامه از «کسب و کار پولساز» با توقیف خودروهای شهروندان


توقیف خودرو به بهانه «بد حجابی»
توقیف خودرو به بهانه «بد حجابی»

یک روزنامه چاپ تهران از طرح توقیف خودروها به بهانه‌های مختلف با عنوان «توقیف‌های پولساز» یاد کرد و نوشت از «انتقال صوری خودرو با جرثقیل تا منافع مشترک میان برخی از ماموران و پارکینگ‌داران و راننده‌های جرثقیل» شبکه درآمدزایی جدیدی را پیرامون توقیف خودرو مردم ایجاد کرده است.

روزنامه «هم‌‏میهن» در گزارشی که حاصل چند روز مراجعه به پلیس امنیت و پارکینگ‌‏های خودرو و مشاهده استیصال شهروندان است نوشته که بیشتر مراجعان برای ترخیص خودرو مبلغ یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای جرثقیل و چند صد هزار تومان برای پارکینگ و دو تا سه میلیون تومان برای عوارض و جریمه خودرو پرداخت می‌کنند.

گزارشگر این روزنامه از بلاتکلیفی و استیصال مردم و اجبار آنها به پرداخت هزینه‌های گزاف بابت ترخیص خودرو نوشته و تاکید کرده است که فاصله پارکینگ‌های طرف قرارداد پلیس یکی از مواردی است که هزینه‌های میلیونی را به صاحبان خودرو بابت هزینه جرثقیل تحمیل می‌کند.

در این گزارش آمده است که برخی از مبلغ‌‌ها در فرآیند ترخیص به حساب شخصی افراد واریز می‌شود.

همچنین از موارد دیگری که گزارشگر به آن پرداخته توقیف‌های بدون دلیل و عدم پاسخگویی پلیس به شکایات مردم در برابر سوء استفاده برخی از ماموران و خودروبرها و صاحبان پارکینگ‌ها است.

این گزارش همچنین به دستور یک سال پیش احمدرضا رادان مبنی بر تجهیز به تکنولوژی روز برای شناسایی افراد خاصی اشاره کرده و نوشته است که «شکایت‌ها وسیع‌تر، عجیب‌تر و شکل‌های نوینی به خود گرفته است و اتفاق خاصی در این مورد رخ نداده است.»

توقیف خودروهای شهروندان به اتهام عدم رعایت حجاب اجباری از آبان ماه سال ۱۴۰۲ در پی ابلاغیه وزارت کشور به نیروی انتظامی، شهرداری تهران، استانداری‌ها و هفت نهاد انتظامی و امنیتی صورت گرفت که همچنان ادامه دارد و در هفته‌های اخیر تشدید نیز شده است.

این اقدام در حالی صورت گرفته است که لایحه مجلس شورای اسلامی درباره اعمال حجاب اجباری، به نام لایحه «عفاف و حجاب»، هنوز مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفته و به «قانون» تبدیل نشده است.

با این حال، قوه قضاییه جمهوری اسلامی سال گذشته با اشاره به تبصره ماده پنج «قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» مدعی شد که «فضای داخل خودرو، حریم شخصی محسوب نمی‌شود و فضایی در مَرئی و منظر عموم مردم» دانسته شده است.

سخنگوی قوه قضاییه فاسد و خبیث و سخیف و شارلاتان خبر داد؛ حکم اعدام بابک زنجانی نقض شد

 

سخنگوی قوه قضاییه فاسد و خبیث و سخیف و شارلاتان خبر داد؛ حکم اعدام بابک زنجانی نقض شد 


 بابک زنجانی در جلسه دادگاه
بابک زنجانی در جلسه دادگاه

بنابر اعلام سخنگوی قوه قضاییه حکم اعدام بابک زنجانی از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی نقض شد. خبرگزاری تسنیم در خبری کوتاه به نقل از اصغر جهانگیر سخنگوی تازه قوه قضاییه نوشت که حکم اعدام بابک زنجانی نقض و تبدیل به ۲۰ سال زندان شده است.

پیش‌تر صدای آمریکا از احتمال عفو این «مفسد اقتصادی» محکوم به اعدام خبر داده بود.

براساس این گزارش ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ قوه قضاییه اعلام کرد که بابک زنجانی که با اتهام «اختلاس و فساد مالی» به «اعدام» محکوم است، پس از ۱۰ سال با «پرداخت بدهی» احتمالا آزاد می‌شود.

اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری امروز گفته است که
رأی پرونده بابک زنجانی در سال ۹۵ از سوی شعبه‌ ۳۸ دیوان عالی کشور صادر و پیش‌بینی شده بود که در صورت استرداد اموال‌ و اظهار ندامت، می‌تواند استحقاق تخفيف مجازات‌ داشته‌ باشد.

این رویکرد قوه قضائیه در حالی بود که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در همان زمان مجازات قطع انگشتان دست را در مورد یک زندانی متهم به دزدیدن پنج گوسفند اجرا کرده بود.

بنابر این گزارش مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند که «امکان عفو» بابک مرتضی زنجانی، متهم به فساد اقتصادی کلان که در اوایل دهه ۹۰ خورشیدی به اعدام محکوم شد، «در صورت پرداخت بدهی‌ها» وجود دارد.

غلام‌حسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی، دوشنبه ۳۰ بهمن سال گذشته در نشست شورای عالی این نهاد، گفته بود که اموال بابک زنجانی در خارج از کشور شناسایی شده و به تهران انتقال یافته است و «این اموال کفاف بدهی‌ها و خسارت‌های او خواهد بود» و «اگر اموال بازگشته قبلی را هم اضافه کنیم، اضافه می‌آید.»

بابک زنجانی پیش از این اعلام کرده بود که در پنج یا شش کشور، میزان «چهار میلیارد دلار» دارایی دارد. رئیس قوه قضاییه، در این نشست گفت که در این مدت «هیات‌هایی» برای پیگیری ادعای زنجانی به آن کشورها «اعزام می‌شدند، اما اموال و وجوهاتی از او نمی‌یافتند.»

احتمال آزادی بابک زنجانی در حالی است که او به عنوان مفسد اقتصادی ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ در دادگاه بدوی به همراه دو متهم دیگر پرونده به اعدام محکوم شد و سه متهم نیز به رد مال به شرکت ملی نفت ایران و جزای نقدی معادل یک چهارم پولشویی صورت گرفته محکوم شدند. ۱۶ فروردین ۱۳۹۵ نیز حکم اعدام بابک زنجانی ابلاغ شد.

زمزمه‌های آزادی بابک زنجانی در حالی است که پیش از این نیز برخی از مجرمان اقتصادی وابسته به جمهوری اسلامی، پیش از اتمام دوره مجازات از زندان آزاد شده‌اند و قوه قضاییه ادعا کرد که آزادی آنها بر اساس «موازین قانونی» صورت گرفته است.