دوشنبه، خرداد ۰۶، ۱۳۹۲

رقابت سه‌ضلعی اصول‌گرایان در انتخابات فرمایشی ریاست‌جمهوری

گزارش‌های روز


در پی حذف رفسنجانی و رحیم‌مشایی از دور رقابت‌ها به نظر می‌رسد که نامزدهای اصول‌گرا دیگر مایل نیستند به نفع یکدیگر کنار روند. با توجه به میزان فعالیت‌های تبلیغاتی نامزدها، ولایتی، جلیلی و قالیباف از شانس بیشتر برخوردارند.
سعید جلیلی، علی‌اکبر ولایتی و محمدباقر قالیباف سه کاندیدای مطرح در جبهه اصول‌گرایان به شمار می‌روند. حمایت جریان‌های مختلف اصول‌گرا از این سه نامزد بیانگر آن است که اجماعی در این جبهه بوجود نخواهد آمد. با رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی و رحیم‌مشایی رقیبی جدی در صحنه باقی نمانده و شخصیت‌ها و گروه‌های اصول‌گرا با حمایت آشکار خود به نفع یکی از این سه تن بتدریج مواضع خود را ‌روشن می‌کنند.
حسین نقوی حسینی، رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در گفت‌وگو با ایسنا مدعی شد: «نظرسنجی‌ها نشان دهنده پیشی‌گرفتن قالیباف، جلیلی و ولایتی هستند که در بین این سه نفر جلیلی دارای گفتمان متفاوتی است.»
محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس نیز اعلام کرد که "جبهه پیروان خط امام و رهبری" تا روز دوشنبه (۷ خرداد) از میان  قالیباف، جلیلی و ولایتی "یک نفر را به عنوان نامزد خود در انتخابات ریاست جمهوری معرفی می‌کند."
"جبهه پیروان خط امام و رهبری" متشکل از ۱۶ تشکل اصول‌گراست که در آن میان می‌توان به گروه "موتلفه اسلامی" اشاره کرد. این جبهه با ۵ نامزد وارد صحنه انتخاباتی شد که سرانجام کاندیدای واحد خود را محمدحسن ابوترابی‌فرد، نایب رئیس مجلس معرفی کرد. بنا به گزارش سایت الف "اما پس از چند روز مشخص می‌شود که جناب ابوترابی‌فرد با اقبال اعضای شورای نگهبان مواجه نیست و باید محترمانه انصراف دهد."
جلیلی نامزد جبهه پایداری
حسین جلالی، عضو شورای مرکزی جبهه پایداری در گفت‌وگویی با سایت "تنسیم" نزدیک به نهادهای امنیتی – نظامی ایران در بامداد دوشنبه (۶ خرداد) گفت: «شورای مرکزی جبهه پایداری در جلسه امروز با اکثریت آرا، سعید جلیلی را به عنوان کاندیدای خود انتخاب کرد.»
 جبهه پایداری از سعید جلیلی پشتیبانی می‌کند
وی افزود: «براساس برنامه‌ریزی انجام شده، سعید جلیلی فردا سه‌شنبه با حضور در قم، با آیت‌الله مصباح یزدی دیدار و از نزدیک گفت‌وگو خواهد کرد.» با کناره‌گیری باقر لنکرانی که "گزینه‌ی اصلح" جبهه پایداری و شخص مصباح یزدی به شمار می‌آمد، این جریان به نفع جلیلی وارد کارزار انتخاباتی خواهد شد.
سایت الف در این باره نوشت: «جبهه پایداری بی‌شک بازنده اصلی این عرصه است، زیرا در بالاترین سطح یعنی رهبری کاریزماتیک دچار شکست شده است. آیت‌الله مصباح یزدی عضو ارشد شورای فقهی این تشکل سیاسی، فردی را به عنوان اصلح در میان آسمان و زمین در تمام ۷ سال گذشته معرفی می‌کند که از نظر فقهای منتخب رهبر انقلاب فاقد صلاحیت شناخته می‌شود.»
محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس و دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین نیز در ۴ خرداد در نشست ماهانه جامعه اسلامی مهندسین گفت: «اگر چه از سوی مجلس شورای اسلامی نامه‌ای برای شورای نگهبان فرستادیم و از عملکرد این شورا در بررسی صلاحیت‌ها قدردانی نمودیم اما تایید صلاحیت آقای جلیلی در کنار عدم احراز صلاحیت آقای سعیدی‌کیا که ۴ دوره وزیر بوده و جزء نیروهای ارزشی، مومن و انقلابی هم هست خیلی سوال‌انگیز بود.»
باهنر همچنین از تبلیغات صدا و سیمای جمهوری اسلامی برای جلیلی در قالب پوشش مذاکرات هسته‌ای انتقاد کرد. وی افزود: «نباید این شائبه در اذهان برخی حامیان جلیلی از جمله حزب‌اللهی‌ها شکل بگیرد که او کاندیدای نظام است.»
برخی اصول‌گرایان از جمله احمد توکلی، سعید جلیلی را فاقد تجربه در هدایت نهادهای اجرایی می‌دانند.
صادق زیباکلام، استاد دانشگاه در یک مناظره تلویزیونی درباره سعید  جلیلی گفت که وی "نزدیک‌ترین گفتمان به احمدی‌نژاد" را دارد. زیبا کلام افزود: «خیلی جالب و حیرت‌آور است که وقتی ایشان راجع به انتخابات و آینده کشور صحبت می‌کند، مطلقاَ حرفی از مسائل عینی و حقیقی جامعه نمی‌زند، بلکه راجع به مسائل انتزاعی در خلاء و اینکه خط امام، انقلاب و مقاومت را به جلو ببریم سخن می‌گوید. او کاری به تورم، گرانی، وسقوط جایگاه ایران در عرصه بین‌المللی که ظرف این ۸ سال که قدرت در دستشان بود ایجاد شده، ندارد.»
پشتیبانی سردار قاسم سلیمانی از قالیباف
محمدباقر قالیباف‌، ‌شهردار تهران و یکی از سه نامزد ائتلاف ۲+۱ به شدت به فعالیت انتخاباتی خود سرعت بخشیده و تا کنون سفرهایی نیز به استان‌های مختلف کشور برگزار کرده است. قالیباف می‌کوشد که حمایت روحانیان شهرستان‌ها را بدست آورد.
 محمدباقر قالیباف در پی جلب حمایت روحانیان در شهرستان‌هاست
پیشتر محمدرضا باهنر گفته بود: «البته خبر داریم که در عین منع شدن سپاه و بسیج از انجام فعالیت سازمانی برای یک کاندیدای مشخص برخی فرماندهان ارشد سپاه به آقای قالیباف نظر دارند و برخی از بدنه این دو نهاد به دیگر کاندیداها.»
حال قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس و یکی از بانفوذ‌ترین شخصیت‌های نظامی- امنیتی به گفته یحیی جعفری‌امام جمعه کرمان حمایت خود را از نامزدی قالیباف اعلام کرده است.
سایت الف با استناد به "نظرسنجی یک نهاد معتبر" که در ۴ خرداد در سراسر کشور بطور میدانی صورت گرفته می‌نویسد که از ۸ نامزد نهایی این نتایج بدست آمده است: «محمدباقر قالیباف ۲۱ درصد؛ سعید جلیلی ۳/ ۱۱ درصد؛ علی‌اکبر ولایتی ۱/ ۱۱ درصد؛ محسن رضایی ۲/ ۸ درصد؛ غلامعلی حداد‌عادل ۴/ ۶ درصد؛ محمدرضا عارف ۲/ ۵ درصد؛ حسن روحانی ۳/ ۳ درصد و محمد غرضی ۹/ ۰ درصد.»
حمایت جامعه اسلامی مهندسین از ولایتی
علی‌اکبر ولایتی که در ائتلاف ۲+۱ به همراه قالیباف و حدادعادل به میدان آمده بود و به گفته هر سه نامزد قرار بود که دو تن به نفع نفر سوم کنار روند، در گفت‌وگوی ویژه خبری در تلویزیون جمهوری اسلامی گفت: «من بنا ندارم به نفع هیچ‌کس کنار بروم و تا آخر در صحنه خواهم ماند.»
 ولایتی اعلام کرد که به نفع هیچ‌کس از صحنه انتخابات کنار نخواهد رفت
جامعه اسلامی مهندسین نیز پیشتیبانی خود را از ولایتی اعلام کرد. بهادر ولی‌زاده، عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسی گفت: «به اتفاق آرا اعضای شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین، آقای ولایتی را به عنوان نامزد نهایی خود انتخاب کرد.»
ولایتی در دومین گزارش تلویزیون جمهوری اسلامی درباره انتخابات گفت: «ایجاد اعتماد در روابط خارجی و بازسازی آن یکی از مهم‌ترین اهداف من است.»
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگویی با سایت فرارو گفت که نگران برخی کاندیداهاست زیرا که آنان شعارهای ابتدای دوره احمدی‌نژاد را تکرار می‌کنند. وی افزود: «برخی از کاندیداها ادعای چالش با دنیا را تکرار می‌کنند و رسماَ می‌گویند که اعتقادی به تنش‌زدایی ندارند؛ در حالی که اساس دیپلماسی امروز دنیا بر تنش‌زدایی است.» سعید جلیلی پیشتر مدعی شده بود که اعتقادی به "تنش‌زدایی" نداشته و بیشتر حامی "تهدید‌زدایی" است.
این کارشناس سیاسی ضمن بر شمردن ویژگی‌های رئیس‌جمهور آتی گفت: «نکته آخر اینکه کشور حتماَ باید به آن دسته از کاندیداهایی که برنامه ندارند و چون برنامه ندارند و فقط شعارهای کلان‌نگر سر می‌دهند که عملاَ هیچ دردی هم از مشکلات کشور رفع نمی‌کند، توجهی نکنند.»


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر