تعدادى از نمایندگان مجلس ایران ضمن اعتراض به بندهاى توافقنامه لوزان میان ایران و کشورهای گروه ١+۵ خواستار تصویب پروتکل الحاقی منع انتشار سلاح هسته اى در مجلس شدند.

علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در واکنش به تفاهم اتمی لوزان گفت: «پروتکل الحاقی برای اجرا باید در مجلس شورای اسلامی تصویب شود».

به گزارش خبرگزارى «تسنیم»، علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه پارلمان با حضور در جمع خبرنگاران گفت: «پروتکل الحاقی نیاز به تصویب مجلس دارد. ما اجرا به‌صورت داوطلبانه را به این دلیل متوقف کردیم که موضوع از شورای حکام به شورای امنیت منتقل شود، اما اکنون فرض بر این است که با لغو کردن ۶ قطعنامه، ما مجدداً از شورای امنیت خارج شویم و به یک وضعیت عادی برگردیم که این شرایط، شرایط قبل از مصوبه مجلس است».

به موجب پروتکل الحاقی، بازرسی‌های سرزده آژانس بین المللی انرژی اتمی، از تمامی مناطق مورد نظر متشکل از تأسیسات اعلام شده و اعلام نشده از سوی ایران، امکان‌پذیر می‌شود.

آقای بروجردی دیروز یکشنبه ۱۶ فروردین گفت: «نظرات متفاوت در این زمینه در مجلس فراوان است و به نظر می‌رسد راه همواری برای تصویب پروتکل الحاقی در مجلس وجود ندارد.»

بر اساس بیانیه مشترکی که در پایان مذاکرات لوزان منتشر شد «اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران مورد توافق واقع شده است».

در متنی هم که آمریکایی‌ها به عنوان بخشی از موارد مورد توافق برای «برنامه جامع برای اقدام مشترک» در پایان مذاکرات لوزان منتشر کردند، آمده است که ایران اجرای پروتکل الحاقی را پذیرفته است.

پروتکل الحاقی امکان بازرسی‌های وسیع و سرزده از تمام مناطق مورد نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی، اعم از تاسیسات اعلام شده و نشده را برای بازرسان این آژانس فراهم می‌کند.

پروتکل الحاقی به‌ منظور تقویت کارآمدی و بهبود کارآیی معاهده منع و گسترش سلاح‌های اتمی در ۱۵ مه ۱۹۹۷ به تصویب رسید. کشورهایی که دارای موافقت‌نامه پادمانی جامع با آژانس هستند، مختارند که به این پروتکل بپیوندند. لازم الاجرا شدن پروتکل برای کشور عضو مربوطه بسته به تصویب آن در مجالس قانون‌گذاری است. هرچند مطابق قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی، پیوستن به این پروتکل داوطلبانه است، اما نحوه عملکرد آژانس و کشورهای غربی و آمریکا به‌گونه‌ای بوده است که کشور‌ها برای اجرای آن تحت فشار بوده‌اند.

ایران حدود ۱۲ سال پیش و در اوایل مذاکرات هسته‌ای با غرب در زمان دولت محمد خاتمی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را پذیرفت اما مجلس ایران دو سال بعد رای به تعلیق آن داد.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران شنبه گذشته در مصاحبه‌ای با تلویزیون ایران تایید کرد که پروتکل الحاقی باید به تصویب مجلس برسد و گفت که تنها در آن صورت اجرای آن «دائمی می‌شود».

به گزارش سایت خبری مجلس ایران، محمدحسن ابوترابی‌فرد، با بیان اینکه «چرخه کامل سوخت در خاک جمهوری اسلامی ایران سامان می‌یابد» گفت: «اکنون دشمن اذعان می‌کند که جمهوری اسلامی ایران در کلوپ هسته‌ای تعریف شده است».

نائب رئیس مجلس شورای اسلامی متذکر شد: امروز ملت، دولت و مجلس شورای اسلامی در مورد هسته‌ای یک سخن واحد دارند و آن چارچوب تبیین شده در حفظ و حراست فن‌آوری هسته‌ای است و در همین مسیر است که می‌توانیم به پیروزی‌های بزرگ دست پیدا کنیم.

تعداد قابل توجهی از نمایندگان محافظه‌کار مجلس در نخستین روز کاری در ایران در مصاحبه با رسانه‌ها از وجود «ابهام» در بیانیه مذکور سخن به میان آورده و گفته‌اند ظریف را روز سه شنبه به مجلس فرا خواهند خواند.