جمعه، اسفند ۲۸، ۱۳۹۴

درخواست سازمان‌های حقوق بشری: ماموریت گزارشگر ویژه ایران تجدید شود

درخواست سازمان‌های حقوق بشری: ماموریت گزارشگر ویژه ایران تجدید شود

ده‌ها سازمان حقوق بشری و چند سازمان مدنی دیگر در نامه‏‌ای ‏خطاب به کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل خواهان تجدید مأموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران توسط این شورا شدند.
این نامه که روز پنجشنبه (۱۸ مارس/ ۲۸ اسفند) انتشار یافته به امضای ۳۴ سازمان حقوق بشری و شماری از سازمان‌های مدنی دیگر رسیده است.
احمد شهید از سال ۲۰۱۱ تا کنون هر سال توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران انتخاب شده است. او ماموریت داشته که به ایران سفر کند و وضعیت حقوق بشر، زندانیان سیاسی و دیگر زندانیان را بررسی کند. تا کنون ایران از دادن اجازهٔ ورود به او خودداری کرده است.
شورای حقوق بشر در جلسه‏ای ‏در ۲۳ مارس ۲۰۱۶ در باره قطعنامه مربوط به تمدید مأموریت گزارشگر ویژه، رأی گیری می‌کند.
بیشتر بخوانید: احمد شهید: سال گذشته در ایران ۹۶۶ تن اعدام شده‌اند
به گفته سارا لی ویتسون، رئیس امور خاور میانه در سازمان دیده بان حقوق بشر، «اهمیت حیاتی دارد که شورای حقوق بشر توجه جهانی را نسبت به عملکرد پر از عیب و نقص ایران در مورد حقوق بشر، زنده نگاه دارد. تا زمانی که نگرانی‏های مربوط به حقوق بشر در ایران با همان اشتیاقی مطرح شود که دولت روحانی برای امضای معاملات جدید تجاری از خود نشان می‏دهد، به حضور گزارشگر ویژه برای حصول اطمینان از اینکه حقوق بشر در اولویت بالای دستور کار بین‌المللی قراردارد، نیاز خواهیم داشت.»
احمد شهید برای ۵ سال گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران بوده است احمد شهید برای ۵ سال گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران بوده است
سازمان دیده‌بان حقوق بشر از جمله امضاکنندگان نامه به شورای حقوق بشر در مورد تمدید ماموریت گزارشگر ویژه است.

گزارش تازه‌ای که با مخالفت تهران روبرو شد.
در تازه‌ترین گزارش احمد شهید در باره وضعیت حقوق بشر در ایران که روز ۲۰ اسفند (۱۰ مارس) انتشار یافت گفته می‌شود که وضعیت حقوق بشر در ایران نه تنها بهتر نشده بلکه وخیم​تر نیز شده است.
این گزارش می‌گوید که تعداد اعدام‌ها در ایران از ۹۱ نفر در سال ۲۰۰۵ به ۹۶۶ نفر در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است. حدود نیمی از اعدام‌شدگان جرائمی در ارتباط با مواد مخدر مرتکب شده بودند. در میان آنان افرادی مشاهده می‌شوند که هنوز به سن قانونی ۱۸ سالگی نرسیده بودند.
در بخشی دیگری از گزارش درباره وضعیت آزادی بیان آمده است که در سال ۲۰۱۵ شش نویسنده، هنرمند و موسیقی‌دان، ۲۲ روزنامه‌نگار و ۲۳ فعال اجتماعی و فضای مجازی در ایران دستگیر شده‌اند.
بیشتر بخوانید: محکومیت ایران به‌خاطر نقض حقوق بشر در سازمان ملل
مقامات امنیتی به طور مرتب به دستگیری و محاکمه روزنامه نگاران، کاربران شبکه‌های اجتماعی، اعضاء اتحادیه‏های صنفی و مدافعان حقوق بشر و نیز اعضاء اقلیت‏های قومی می‌پردازند که "جرمی" جز دگراندیشی یا فعالیت‏های مسالمیت امیز ندارند ‏.
چهره‏های برجستۀ مخالف؛ میر حسین موسوی، زهرا رهنورد، و مهدی کروبی از فوریه ۲۰۱۱ بدون هیچگونه محاکمه یا اتهامی در حصر خانگی به سر می‏برند. دادستان تهران در فوریه ۲۰۱۵ طی یک اقدام به ظاهرفراقضایی، اعلام کرد هر گونه ذکری از خاتمی، رئیس جمهور سابق و اصلاح طلب در رسانه‏ها ممنوع است.
گزارش وضعیت حقوق بشر در ایران معمولا در جلسات شورای حقوق بشر سازمان ملل مورد بررسی قرار می‌گیرد گزارش وضعیت حقوق بشر در ایران معمولا در جلسات شورای حقوق بشر سازمان ملل مورد بررسی قرار می‌گیرد
مقام‌های جمهوری اسلامی با فعالیت و گزارش روشنگرانه گزارشگر حقوق بشر در ایران به شدت مخالفند و تا کنون اجازه ورود او به ایران و گفت‌وگو با مقام‌های قضایی، مخالفان، فعالان مدنی و حقوق بشری را نداده‌اند.
بیشتر بخوانید: محمدجواد لاریجانی: گزارش احمد شهید آبکی است
در تازه‌ترین واکنش به گزارش اخیر احمد شهید، محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران این مصاحبه را "مغرضانه و آبکی" دانست.
او قصاص را " ایجاد حق برای شهروندان" توصیف کرد و افزود: «آنان باید قصاص را بفهمند، این حکمی نورانی است؛ قصاص اعدام نیست بلکه ایجاد حق برای شهروند ذی‌حق است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر