شنبه، مهر ۰۷، ۱۳۹۷

چالشی به نام افزایش شمار سالمندان در ایران

چالشی به نام افزایش شمار سالمندان در ایران

بر اساس نتایج آخرین سرشماری ایران، ۱۰ درصد جمعیت این کشور سالمند هستند. این در حالی است که ارزیابی مسئولان از افزایش شمار سالمندان به ۳۰ درصد جمعیت ایران حکایت دارد. پدیده‌ای که از آن به عنوان چالش سالمندی یاد می‌شود.
آمار منتشر شده درباره شمار سالمندان در ایران بر نتایج به‌دست آمده از سرشماری سال ۹۵ کل جمعیت کشور متکی است. بر اساس این آمار، ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از مردم ایران سالمند هستند.
این میزان از شمار سالمندان در قیاس با نسبت حاکم بر کل جمعیت ایران بالغ بر ۱۰ درصد می‌شود. خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران "ایرنا" روز شنبه ۷ مهر (۲۹ سپتامبر) با انتشار گزارشی تحت عنوان "خیز بلند جمعیت به سمت سالمندی" از افزایش شدید شمار سالمندان در سه دهه آینده سخن گفته است.
بر اساس این گزارش، نسبت جمعیت سالمندان کشور در کل جمعیت کشور تا سال ۲۰۵۰ به ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت.

این در حالی است که بر اساس اظهارات داریوش بیات‌نژاد، مدیرکل بهزیستی استان تهران، افزایش شمار سالمندان ایران به بیش از ۳۰ درصد جمعیت این کشور ظرف مدت زمان کوتاه‌تری روی خواهد داد.
Infografik Bevölkerungsentwicklung Jung Alt Asien EN
خبرگزاری "فارس" به نقل از بیات‌نژاد گفته است: «بر اساس آمارهای موجود طی ۱۵ تا ۲۰ سال آینده بیش از ۳۰ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد.»
چالش سالمندی
گزارش منتشر شده از سوی "ایرنا" از سه‌برابر شدن نسبت جمعیت سالمندان ایران ظرف ۳۰ سال حکایت دارد. این در حالی است که دبیرکل بهزیستی استان تهران بر این باور است که نسبت جمعیت سالمندان به کل جمعیت ایران ظرف ۱۵ تا ۲۰ سال، سه برابر می‌شود. نکته جالب اینجاست که هر دو گزارش بر آمار واحدی متکی هستند.
این اختلاف در آمار و ارزیابی‌های برخاسته از آن می‌تواند بر مشکلات ناشی از افزایش شمار سالمندان بیفزاید. همان موضوعی که مسئولان جمهوری اسلامی از آن به عنوان "چالش سالمندی" یاد می‌کنند.
در گزارش "ایرنا" به ضرورت پیش بینی "برنامه‌های اجتماعی، حمایتی، رفاهی و بهداشتی" اشاره شده است. عدم پیش‌بینی به موقع و ارزیابی صحیح تغییرات جمعیتی می‌تواند دشواری‌های بسیاری برای جامعه به‌همراه داشته باشد.
این در حالی است که در استان تهران در شرایط کنونی کمتر از ۵ هزار سالمند از خدمات مراکز شبانه‌روزی برخوردارند.
تنها جایی که رهبر جمهوری اسلامی اشتباهی را پذیرفته، سیاست کنترل جمعیت در دهه ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ شمسی است. او با استغفار از این رویکرد، در بهار ۱۳۹۳ از قوای سه گانه و زیرمجموعه‌های آنها خواست به قصد رشد اقتدار ملی برای افزایش نرخ رشد جمعیت بکوشند. با وجود تغییر یکشبه برنامه‌های دولتی تنظیم خانواده، منحنی تولد طبق انتظار بالا نرفت. در مقابل، هشدارها نسبت به منحنی سنی جمعیت ایران رساتر می‌شود.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر