یکشنبه، تیر ۰۹، ۱۳۹۸

صفایی فراهانی: مردم نیاز به قیم ندارند

صفایی فراهانی: مردم نیاز به قیم ندارند

محسن صفایی فراهانی می‌گوید، در جمهوری اسلامی قوه مجریه بیشتر از ۲۵ درصد اختیارات اداره کشور را ندارد. به گفته او حاکمیت فاقد استراتژی است. "اگر می‌خواستند برجام عمل کند، نمی‌رفتند سفارت عربستان را آتش بزنند."
"همه سر و ته یک کرباسند!" این یکی از حرف‌های رایج میان مردم کوچه و بازار ایران است، وقتی از حکومتگران جمهوری اسلامی و جناح‌های اصلاح‌طلب و اصولگرای آن سخن می‌گویند. خبرنگار خبرآنلاین می‌پرسد، چطور شد که برای مردم جناح‌بندی‌های سیاسی دیگر به یک معنا توصیف می‌شود؟
محسن صفایی فراهانی از مدیران دولت محمد خاتمی معتقد است، دیگر نباید مشکلات را پشت عناوین اصولگرایی و اصلاح‌طلبی پنهان کرد، بلکه باید ریشه‌ای بررسی کرد.
او در گفت‌وگویی مفصل با خبرگزاری "خبرآنلاین" می‌گوید: «سالهاست کشور بر مبنای انتخاب بین بد و بدتر اداره می شود! اما یکبار فکر نشد با بد و بدتر کشور عقب می‌رود و به سمت بهتر شدن برنمی‌گردد. این روش پاسخگو نیست.»
 کاسه "چه کنم، چه کنم" اصلاح‌طلبان و اصولگرایان
صفایی فراهانی درباره نقش شورای نگهبان و استیصال اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در آستانه انتخابات ۹۸ می‌گوید، "هنوز بعد از چهل سال بحث خودی و غیرخودی مطرح می‌شود".
او در پاسخ به پرسش خبرنگار در مورد کاسه "چه کنم، چه کنم" اصولگرایان و اصلاح‌طلبان می‌گوید: «انتخابات یعنی چی؟ انتخابات با چه هدفی برگزار می‌شود؟ منظور از انتخابات فقط یک کاغذ رای است یا مُراد مشارکت مردم در سرنوشت خودشان است؟! اگر منظور حق تعین سرنوشت است پس باید ابزار آن را فراهم کرد. دیگر نمی‌توان گفت که من به جای آنها می‌خواهم تصمیم بگیرم. من به جای خودم تصمیم می‌گیرم و باید اجازه دهم که دیگری هم به جای خودش تصمیم بگیرد. باید امکان اینکه مردم در فرآیند انتخابات بروز و ظهور واقعی داشته باشند، فراهم شود وگرنه چه انتخابات را برگزار کنند و چه نکنند، نتایج همین‌شرایط است! چرا الان شما می‌گویید که هر دوی این گروه‌های سیاسی کشور کاسه چه کنم به دست گرفته‌اند؟ کاسه چه کنم از چه لحاظی؟ به لحاظ اینکه همه آنها می‌دانند چه بحران‌هایی در کشور وجود دارد و برای مقابله با این بحران‌ها و پاسخ به مردم دچار مشکل هستند.»
از نظر صفایی فراهانی، وقتی یک قیف باریک وجود دارد که نمایندگان مجلس را از آن عبور می‌دهند و مجموع این نمایندگان آنقدر توانا نیستند که مسایل امروز ایران، منطقه و جهان را خوب ببینند، بنابراین با مجلسی ناتوان و با "کارایی محدود" روبرو می‌شویم.
صفایی فراهانی می‌گوید مردم به قیم نیاز ندارند اما ارکان حاکمیت هنوز با نگاه اول انقلاب برخورد می‌کند.
او درباره شرکت در انتخابات می‌گوید: «اگر واقعا شرایط تغییر نکند و انتخابات کماکان دو مرحله‌ای باقی بماند، بنده خودم رای نخواهم داد. حاضر نیستم بین بد و بدتر انتخاب کنم. ما باید بتوانیم نیروی توانا و آگاه با شرایط مناسب روانه مجلس کنیم.»
ضرورت بازنگری در قانون اساسی
او می‌گوید: امروز کشور به بازنگری در قانون اساسی و تغییر ساختارها و نگاه جدیدتر نیاز جدی دارد... ریشه بسیاری از مشکلات ایران ناشی از فقدان یک تشکیلات حکمرانی متناسب شرایط روز دنیا است. او از لهستان مثال می‌زند که پس از فروپاشی نظام سوسیالیستی، یک تحول بنیادی در اقتصاد و ساختار دولت ایجاد کرد و در یک حرکت، یک میلیون و یکصد هزار نفر از کارکنان دولت را کاهش داد و با حقوق ثابت خانه‌نشین نمود، ولی اکثر آنها ظرف سه سال در بخش خصوصی فعال شدند و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که لهستان بالاترین رشد اقتصادی دهه آینده اروپا را خواهد داشت.
اختیارات ۲۵ درصدی قوه مجریه
صفایی فراهانی در پاسخ به پرسش خبرنگار درباره توان تصمیم‌گیری دولت روحانی می‌گوید: «نه اصلاح‌طلب و نه اصولگرا آنقدر در سیستم اجرایی کشور اختیارات ندارند که اصلا این تصمیمات را بگیرند. کرارا در مصاحبه‌هایم گفته‌ام که اگر قوه مجریه را به مفهوم قوه مجریه بررسی می‌کنید، طبق قانون اساسی بیشتر از ۲۵ درصد اختیارات ندارد و به اندازه همان هم باید توقع داشت.» او می‌افزاید که برخلاف دیگر کشورها، در ایران حاکمیت با قوه مجریه فرق دارد.
درباره شعار "چانه‌زنی از بالا"
اصلاح‌طلبان جمهوری اسلامی در تمام دوره‌های انتخاباتی شعار "فشار از پایین و چانه‌زنی از بالا" را سر داده‌اند. نظریه‌پردازان اصلاح‌طلب حتا در وضعیت عمیقا بحرانی کنونی نیز این شعار را هم تاکتیک و هم استراتژی خود قلمداد می‌کنند.

محسن صفایی فراهانی در دادگاه‌ نمایشی پس از انتخابات ریاست‌جمهوری ۸۸ محسن صفایی فراهانی در دادگاه‌ نمایشی پس از انتخابات ریاست‌جمهوری ۸۸
صفایی فراهانی که در پی ناآرامی‌های پس از انتخابات ریاست‌جمهوری ۸۸ زندانی و شکنجه شد، می‌گوید "اینجا چانه‌زنی برنمی‌دارد. چانه‌زنی برای فعالیت‌های محدود است و نه تعیین استراتژی. کشور در تعیین استراتژی مشکل دارد و نه فقط در روش اجرا".
او بدون اینکه از اختیارات گسترده ولی فقیه و رهبر جمهوری اسلامی نام ببرد که فرای قوه مجریه عمل می‌کند، به ناتوانی دولت در تعیین استراتژی حاکمیت اشاره می‌کند: «دولت اختیار تعیین استراتژی ندارد فقط می‌توانید از آنها انتظار داشته باشید با درپیش گرفتن یک روش اجرای درست مشکلات روزمره را حل کند و نه مشکلات بنیادی را. برای حل مشکلات بنیادی نیاز است که بتوانید استراتژی را تبیین نمایید، این درحالی است که اختیار تعیین استراتژی جای دیگر است، در اختیار قوه مجریه نیست.»
او به دو جناح دموکرات و جمهوریخواه آمریکا اشاره می‌کند که اگرچه در روش با یکدیگر تفاوت دارند، اما در استراتژی حاکمیت ایالات متحده یکی هستند.
به همین دلیل از نظر او باید در قانون اساسی بازنگری صورت گیرد و قوانین اصلاح شوند و این امر ربطی به نگاه اصولگرایی و اصلاح‌طلبی ندارد.
"برجام را ارکان دیگر برهم زدند"
این مدیر خواهان اصلاحات اساسی می‌گوید در همه حکومت‌های دنیا وقتی یک استراتژی تعیین می‌کنند، رئیس دولت اختیارات متناسب اجرایی را نیز داراست. او اشاره می‌کند به معضل برجام و می‌گوید "برجام یک کار و تصمیم استراتژیک در ایران بود ولی دیدید که برخی ارکان دیگر آن را برهم زدند؛ و پای‌بند به آن استراتژی نبودند به همین دلیل هم به نتیجه نرسید".
او می‌افزاید: «چرا بعد از برجام همه نگاه‌ها عوض شد؟ چرا نگذاشتند برجام به نتیجه برسد؟ چه شرایطی بوجود آوردند که نتایج مثبت برجام که خود برشمردند، منفی شد؟ و امروز چوب آن را همه ملت می‌خورند. برجامی که همه آقایان بر آن صحه گذاشتند و به صراحت عنوان کردند که همه مراحلش تحت کنترل و نظارت بوده است، چرا باید با مشکل رو به رو می‌شد؟»
صفایی فراهانی با اشاره به فقدان استراتژی در حوزه اقتصاد می‌گوید، اهداف حاکمیت، سیاسی است و همه فعالیت‌ها در قالب آن تعریف می‌شود: «در شرایط حاضر تمام تحلیل‌ها در دنیا حاکی از این است که سه اقتصاد پیشروی دنیا تا ۳۰ سال آینده چین، هند و آمریکا هستند. آمریکا در رتبه سوم قرار دارد و جالب اینکه در همان تحلیل می‌بینید که در کشورهای آسیایی کشورهایی مثل اندونزی، بنگلادش و ویتنام بالاترین رشدها را در طول ۳۰ سال آینده پیدا می‌کنند. ما کجا هستیم؟ ما کجا خودمان را در آسیا تعریف کرده‌ایم؟ بنگلادش یک بخشی از هند بود که با تفکیک پاکستان جزئی از پاکستان شد و بعد هم با یک جنگ داخلی بنگلادش در کمتر از ۵۰ سال قبل مستقل شد، امروز آنها از اقتصادهای با رشد بالا در دهه آینده دنیا خواهند بود ویتنام ۲۰ سال جنگ را تحمل کرد. جنگی که هنوز نسل‌های ویتنامی به دلیل میزان بمباران‌هایی که صورت گرفت ناقص الخلقه به دنیا می‌آیند. چه شد که ویتنام به بالای ۱۵۰ میلیارد دلار صادرات رسیده است؟ مگر لهستان تا ۱۹۹۰ کمونیستی اداره نمی‌شد؟ لهستان در طول ۱۰ سال آینده بالاترین رشد اقتصادی اروپا را خواهد داشت. چرا؟»
صفایی فراهانی که به مدیری کارآمد شهرت دارد، می‌گوید در شرایطی که مشکلات را ریشه‌ای باید حل کرد، دیگر چه اهمیتی دارد که یکی طرفدار اصولگرایان باشد یا اصلاح‌طلبان، زیرا هیچ‌یک از این دو نمی‌توانند با روش‌های خود جواب بگیرند.
از نظر او، این دو جناح مدام یکدیگر را به ناکارآمدی متهم می‌کنند، اما ریشه مشکلات کشور در جای دیگری است. او می‌پرسد: "مگر دوره آقای احمدی‌نژاد مجلس یکدست نبود؟ قوه قضائیه هم از جنس مجلس بود و همگی اصولگرا بودند؟ پس چرا هشتصد میلیارد درآمد افسانه‌ای ارزی کشور به طور کامل از بین رفت؟"
فرار مغزها و میزان هوشمندی ایرانیان
او در پایان این مصاحبه به موج مهاجرت نخبگان از کشور اشاره کرد که چگونه نرخ هوشمندی (آی کیو) جامعه را پایین می‌آورد. او به تحلیل‌های علمی بین‌المللی اشاره می‌کند که در ازای هر ده سال موج مهاجرت نخبگان و تحصیلکردگان از کشور، یک نمره از آی‌کیوی جامعه پایین می‌آید. حال ۴۰ سال است جمهوری اسلامی با مهاجرت فزاینده نخبگان روبروست.
او می‌گوید: «در ایران به خاطر اینکه دو تا تار موی خانم‌ها بیرون بیاید یک عالم مسئله در کشور ایجاد می‌کنند. واقعا چرا خانم ریاضیدانی که استاد ریاضی جهان می‌شود از ایران مهاجرت می‌کند؟ ما اصلا فکر کرده‌ایم که این رفتن مغزها چه مشکلی ایجاد می‌کند؟»
صفایی فراهانی می‌افزاید، طبق آمارهای صندوق بین‌المللی پول، در میان ۶۱ کشور در حال توسعه و عقب‌مانده‌ای که مثل ایران می‌خواهند به سمت توسعه بروند، ایران با حدود ۱۷ درصد مهاجرت مغزها حاِئز رتبه اول است!

رئيس بانک مرکزی ایران: اینس‌تکس باید شامل کالاهای غیر تحریمی شود

رئيس بانک مرکزی ایران: اینس‌تکس باید شامل کالاهای غیر تحریمی شود


عبدالناصر همتی از مقام‌های اروپایی خواسته است که منابع مالی کانال اینستکس از محل خرید و فروش نفت ایران تامین شود.
رئيس کل بانک مرکزی ایران روز یکشنبه ۹ تیرماه گفته است، کانال مالی اروپا موسوم به اینس‌تکس باید شامل کالاهای غیرتحریمی هم شود.
اینس‌تکس سازوکاری مالی است که سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا در چارچوب توافق هسته‌ای با ایران، موسوم به برجام، راه‌اندازی کرده‌اند تا به رغم تحریم‌های آمریکا، به تجارت با ایران ادامه دهند.
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران و هلگا اشمیت، معاون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه گذشته، پس از پایان نشست سه ساعته کمیسیون مشترک برجام اعلام کردند که اینس‌تکس عملیاتی شده است.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز یکشنبه با ارائه گزارشی از تحولات در زمینه اینس‌تکس و دیدار کمیسیون مشترک برجام، گفته است که این سازوکار مالی در حال پردازش اولین تراکنش است.
با این حال مقام‌های حکومت ایران در دو روز گذشته، دغدغه‌های خودشان را درباره این کانال مالی مطرح کرده‌اند.
در همین راستا، عبدالناصر همتی در یادداشتی که در صفحه‌اش در اینستاگرام منتشر کرده، چند شرط را درباره این کانال مالی مطرح کرده است.
او نوشته است این کانال مالی باید «مبتنی بر برجام» باشد و « کلیه تراکنش‌هایی که در چارچوب برجام مجاز بودند از طریق آن انجام‌پذیر باشد.»
آقای همتی بر همین اساس خواسته است که در آینده، محدوده فعالیت این کانال مالی به «کلیه کالا» گسترش پیدا کند.
آمریکا هشدار داده است اینس‌تکس نباید اقلام تحریمی شامل نفت را پوشش بدهد.
مایک پومپئو ، وزیر امور خارجه آمریکا، پیشتر گفته بود که ایالات متحده با معاملات کالاهای غیر تحریمی و انسان‌دوستانه با ایران از طریق اینس‌تکس هیچ مشکلی ندارد.
برایان هوک، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران هم گفته بود اگر از اینس‌تکس به منظور آسان کردن مبادلات غیر مجاز با ایران استفاده شود، این کانال مالی نیز از سوی آمریکا تحریم خواهد شد.
پیشنهاد دیگر رئيس کل بانک مرکزی ایران به تامین منابع مالی این کانال مالی بر می‌گردد. او گفته است منابع این کانال باید از محل صادرات نفت ایران به اروپا تامین شود و اگر چنین امکانی به صورت موقت وجود ندارد، اروپا باید «یک خط اعتباری بلندمدت با بازپرداخت آتی نفتی» به آن اختصاص دهد.
مقامات ایران پیش از این بارها تاکید کرده بودند که مهم‌ترین هدف‌شان از راه‌اندازی این کانال مالی، فروش نفت است.
علی لاریجانی، رئيس مجلس شورای اسلامی، ۲۲خرداد ۱۳۹۸ با تاکید بر اهمیت فروش نفت ایران گفت برای عملیاتی شدن کانال مالی اروپایی‌ها موسوم به اینس‌تکس، «باید نفت از کشور خریداری شود».
اتحادیه اروپا از نیمه دوم سال گذشته خرید نفت از ایران را متوقف کرد.
تحادیه اروپا طی سال ۲۰۱۷ و نیمه اول ۲۰۱۸ به‌طور متوسط، روزانه کمی بیشتر از ۵۱۶ هزار بشکه نفت از ایران می‌خرید. علاوه بر این ترکیه نیز روزانه نزدیک ۲۲۰ هزار بشکه نفت از ایران خریده بود.
مشتریان عمده نفت ایران در اروپا فرانسه، ایتالیا، یونان، اسپانیا بودند و مقداری نیز کرواسی، لهستان و هلند نفت از ایران خریده بودند.بر اساس آمارهای کمیسیون اروپا، ۲۸ عضو این اتحادیه در چهار ماه ابتدایی سال ۱ میلیارد و ۱۲۰ میلیون یورو صادرات به ایران داشتند که نسبت به دور مشابه پارسال ۵۷ درصد کاهش یافته است.
صادرات ایران به اروپا هم با افتی ۹۳ درصدی به ۲۶۰ میلیون یورو رسیده‌است.

آیا انفجار انبار موشکی ۸ سال پیش در ملارد کرج کار موساد بود؟

آیا انفجار انبار موشکی ۸ سال پیش در ملارد کرج کار موساد بود؟

در سریالی که از شبکه سوم صداوسیما در حال پخش است، گفته می‌شود که انفجار ۸ سال پیش در انبار موشکی سپاه، کار موساد بوده است. در این انفجار چهل نفر از جمله سردار تهرانی مقدم، که پدر صنایع موشکی سپاه معرفی می‌شد، کشته شدند.
سریال "گاندو" ساخته "موسسه آوینی" که از شبکه سوم سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود ادعایی را که ۸ سال پیش ایهود باراک، نخست‌وزیر وقت اسرائیل درباره "انفجار بیدگَنِه" مطرح کرده بود تائید کرد.
"انفجار بیدگنه" حوالی ظهر روز ۲۱ آبان ۱۳۹۰ (۱۲ نوامبر ۲۰۱۱)  در یکی از انبارهای موشکی سپاه پاسداران در پادگان مدرس رخ داد. این پادگان و انبار موشکی سپاه میان دو روستای "بیدگنه" و "اخترآباد" شهرستان ملارد (استان تهران) و در نزدیکی کوهی به نام کیکاوس واقع است.
طبق گزارش منابع رسمی جمهوری اسلامی، در این انفجار  ۲۷ تن از کارکنان رسمی سپاه کشته و ۱۶ نفر نیز زحمی شدند. اما منابع دیگر شمار کشته‌ها را حدود ۴۰ نفر اعلام کرده‌اند. سردار سرلشکر حسن تهرانی مقدم، که پدر صنایع موشکی ایران معرفی شد، از جمله کشته‌های این انفجار مهیب بود.
مقا‌م‌های جمهوری اسلامی انفجار در انبار موشکی سپاه را "حادثه" اعلام کردند. اما چند روز پس از حادثه مجله آمریکایی "تایم" به نقل از یک "مقام اطلاعاتی غربی" نوشت که "انفجار  بیدگنه" کار  تشکیلات امنیتی اسرائیل (موساد) بوده است. همان زمان برخی رسانه‌های اسرائیلی نیز این انفجار را ناشی از "خرابکاری" دانسته و نوشتند که اسرائیل در آن دست داشته است.
رسانه‌های اسرائیلی همچنین به انفجار سال ۱۳۸۹ در پادگان امام علی خرم‌آباد اشاره کرده و نوشتند: «یک سال پیش نیز انفجاری در محل نگهداری موشک‌های دوربرد شهاب ۳ روی داد که ۱۸ نفر در آن حادثه کشته شدند.»
اکنون و پس از گذشت ۸ سال از انفجار بیدگنه، "خبرگزاری باشگاه خبرنگاران" وابسته به صداوسیما، ویدئوی کوتاهی از سریال "گاندو"  با عنوان "ماجرای شهادت شهید تهرانی مقدم در سریال گاندو طرح شد" منتشر کرده که در  آن یک افسر امنیتی درباره این انفجار صحبت می‌کند.
در این سکانس مامور امنیتی می‌گوید: «در انفجار بیدگنه ابتدا ما فکر می‌کردیم انفجار یک سانحه بوده اما دو سال بعد در اسنادی که ویکی‌لیکس منتشر کرد، مشخص شد جاسوسی که با نام "رحمت والی" به عنوان کارمند به این پایگاه وارد شده بود این عملیات تروریستی را به دستور آمریکایی‌ها و موساد و همکاری گروهک مجاهدین خلق انجام داده است.»
خبرآنلاین نوشته است اظهارات فوق این ادعایی بود که پس از انفجار بیدگنه، ایهود باراک نخست وزیر وقت اسرائیل آن را طرح کرده بود و همان زمان از سوی سردار کوثری نماینده وقت مجلس شورای اسلامی و سردار رمضان شریف مدیر روابط عمومی سپاه پاسداران رد شده بود.
خبرآنلاین در ادامه گزارش خود آورده است، در سال ۱۳۹۵ نیز برادر حسن تهرانی مقدم در سالگرد انفجار بیدگنه گفته بود کشته شدن برادرش حاصل "جنایتی تروریستی" بوده اما هیچ گاه شخص یا ارگانی رسمی این ادعا را تائید نکرده بود تا اینکه صداوسیما در سریال "گاندو" به عنوان یک واکنش رسمی با اشاره به همان انفجار ، جزئیاتی از آن عملیات تروریستی را طرح کرده است.

تحریم‌ها و تلاش ایران برای نوسازی نفتکش‌های فرسوده خود

تحریم‌ها و تلاش ایران برای نوسازی نفتکش‌های فرسوده خود

ایران علاوه بر تحریم‌ها و فرسوده بودن صنایع نفت و گاز با مشکل دیگری نیز روبروست؛ شرکت ملی نفتکش ایران نیز نیاز به نوسازی دارد. ایران در حال حاضر ناچار است نفتکش‌های قدیمی خود را نوسازی و تعمیر کند.
نصرالله سردشتی، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران گفته است که نوسازی این ناوگان از برنامه‌های استراتژیک جمهوری اسلام است. به گفته او این ناوگان حدود ۶۰ فروند کشتی دارد که سال گذشته حدود ۳۲ فروند کشتی در چین و امارات تعمیر شده‌اند. "شرکت عظیم گسترش هرمز"، یکی از شرکت‌های هلدینگ ایزایکو است که در این زمینه فعالیت می‌کند.
طرح احداث کارخانۀ ساخت و تعمیرات کشتی های نفتکش پس از اولین دور تحریم‌ها در دستور کار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت. "شرکت صنایع کشتی سازی عظیم گسترش هرمز" به عنوان یکی از شرکت های تابعه این سازمان در سال ۱۳۸۶ تأسیس شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران به خبرگزاری ایسنا گفته است که از زمان شروع فعالیت "شرکت عظیم گسترش هرمز" شش کشتی به بندرعباس آورده شده است که آخرین آنها ۳۲۰ هزار تن وزن و ۳۳۳ متر طول دارد و یکی از بزرگ‌ترین کشتی‌های دنیاست. او هم‌چنین از برنامه ایران تا پایان سال جاری گفته که بنابر آن قرار است حدود ۱۲ فروند کشتی دیگر نیز تعمیر شوند.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران تعمیرات کشتی‌های نفتکش در مقایسه با ساخت و عملیاتی کردن سکوهای نفتی و گازی ساده است و نیاز به تخصص زیادی ندارد و شرکت ملی‌نفتکش امیدوار است بتواند زمانی از اعزام کشتی‌ها برای تعمیرات به کشورهای دیگر و خارج کردن ارز از کشور جلوگیری کند.
نصرالله سردشتی به ایسنا گفته است که تامین مالی نوسازی این ناوگان کاری پیچیده است و ایران تلاش می‌کند "ابتدا زیرساخت‌ها را با استانداردهای بین‌المللی همسو" کند. او هم‌چنین گفته است که تحریم‌ها باعث نشده که شرکت ملی نفتکش جمهوری اسلامی نتواند فعالی‌های بین‌المللی خود را ادامه دهد و «توانایی شرکت ملی نفتکش در جنگ تحمیلی و بعد از آن تحریم پنج‌ساله در سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ و همچنین در تحریم اخیر مشکلی در اجرای برنامه‌های بین‌المللی خود ندارد».
تابستان سال گذشته موسسه بلومبرگ با استناد به اخبار موسسه مشورتی "اف جی ایی" خبر داد مشتریان ایران در حال تسلیم شدن در برابر فشار آمریکا هستند و محموله‌های نفتی این کشور در نیمه سال ۲۰۱۹ به کمتر از یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید. هم‌زمان اخباری مبنی بر "تغییر دادن مالکیت نفتکش‌ها و شرایط قرارداد" از سوی ایران منتشر شد و گفته شد که ایران می‌تواند از این طریق به ادامه صادرات نفت به مشتریان ادامه دهد و مقصد اصلی صادرات ایران چین است.
انتظار می‌رفت با این ترفند اجرایی شدن تحریم‌ها تاثیری بر حجم این صادارات نداشته باشد و ایران بتواند "تمام صادرات نفت خود را با ناوگانش انتقال دهد." اما بنابر اطلاعاتی که موسسه اف‌جی‌ایی منتشر کرد "با پاپس کشیدن مالکان چینی کشتی‌ها، تمامی واردات نفت چین از ایران با نفتکش‌های ایرانی بارگیری" شد. همچنین «شرایط قراردادی برای خریدها به تحویل در ساحل  تغییر کرد تا ریسک حمل نفت ایران را به حداقل برساند».
در همین خبر به "نقش حیاتی" ناوگان نفتکش‌های ایران ( نفتکش‌های افرامکس‌و سوئزمکس‌) اشاره شده بود که «در تحویل نفت خام ایران به مشتریان در حال افزایش است زیرا بیمه‌گران و شرکت‌های بین‌المللی کشتیرانی به بازگشت تحریم‌ها واکنش نشان می‌دهند» و در این خبر هم‌چنین آمده بود که ایران "حدودا از ۳۰ درصد ظرفیت ناوگان خود برای محموله‌های نفتی‌اش بهره می برد."
موسسه اف‌جی‌ایی هم‌چنین گفته بود که «با کاهش شدید صادرات نفت ایران، این کشور مجبور است تا حدود ۱۴۰ هزار بشکه در روز تولید میعامات گازی پارس جنوبی را بر روی آب ذخیره کند. درنتیجه، ۹۸ میلیون بشکه از ظرفیت ناوگان نفتکش باید برای این منظور مورد استفاده قرار بگیرد.»
تحریم‌ها و مسیر پردست‌انداز ایران برای دور زدن آنها
خبرگزاری رویترز ۲۰ مارس امسال گزارشی منتشر کرده بود که از طریق انتقال کشتی به کشتی  و از طریق درگیرکردن چهار کشتی مقادیری نفت از ایران  به چین منتقل شده است. این خبر بر اساس ردیابی اطلاعات کشتی‌ها منتشر شده  بود. بر اساس همین خبر علی‌رغم تحریم‌های نفتی اعمال شده علیه ایران توسط ایالات متحده، یک نفت‌کش ایرانی  در بندری در ژوشان چین پهلو گرفت و بار نفت خود را تخلیه کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز این خبر بر اساس ردیابی اطلاعات کشتی‌ها منتشر شده است.
یک دریادار چینی که نامش فاش نشده گفته بود تخلیه و تحویل ۱۳۰ هزارتن نفت خام از کشتی ایرانی را برای رویترز تایید کرده بود و گفته بود که انتقال محموله از طریق ارائه مدارکی جعلی صورت گرفته است تا نشان دهد محموله از عراق می‌آید.
شرکت ردیابی تانکرهای نفتی هفته گذشته نیز از تلاش ایران برای فروش "مخفیانه" نفت با همکاری مالزی پرده برداشت. خبرها حاکی از افزایش ۸۶ درصدی صادرات نفت مالزی به چین است، در حالی که آماری مبنی بر افزایش تولید نفت مالزی منتشر نشده است.
علیرغم تمام این ترفندها خبرها حاکی از کاهش چشمگیر صادرات نفتی ایران است. خبرگزاری رویترز روز جمعه هفتم تیرماه (۲۸ ژوئن) گزارش داد که در پی کاهش خرید نفت ایران توسط چین و هند و توقف خرید آن از سوی ژاپن و کره جنوبی به دلیل تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، میزان صادرات نفت ایران به آسیا در ماه مه سال جاری میلادی (۲۰۱۹) به پایین‌ترین حد خود طی دست‌کم پنج سال گذشته رسید.
طبق این گزارش، کل صادرات نفت ایران به آسیا در ماه مه گذشته به ۳۸۶هزار بشکه در روز رسیده که این میزان کاهشی ۷۸.۵ درصدی را در مقایسه با ماه مه سال ۲۰۱۸ نشان می‌دهد. به گزارش رویترز، ایران تا پیش از پایان مهلت معافیت‌های نفتی آمریکا طی ۹ ماه یک میلیون و ۶۲۰ هزار بشکه نفت در روز به آسیا صادر کرده بود. رویترز در ماه ژوئن از کاهش مجدد این صادرات و رسیدن آن به سطح ۳۰۰ هزار بشکه خبر داده است.

روسیه و آمریکا مذاکرات درباره کنترل تسلیحات هسته‌ای را از سرمی‌گیرند

روسیه و آمریکا مذاکرات درباره کنترل تسلیحات هسته‌ای را از سرمی‌گیرند


ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ، روسای جمهور روسیه و ایالات متحده در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ در ژاپن با هم دیدار داشتند
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز شنبه ۸ تیر اعلام کرد که او و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، به وزرای خارجه این دو کشور دستور داده‌اند که رایزنی‌ها بر سر کنترل تسلیحات هسته‌ای را آغاز کنند.
آقای پوتین که پس از نشست رهبران کشورهای عضو گروه ۲۰ در ژاپن سخن می‌گفت، عنوان کرد که او نمی‌تواند از الان بگوید آیا این رایزنی‌ها منجر به معاهده «استارت نو» دیگری خواهد شد یا نه.
پیمان موسوم به استارت نو سال ۲۰۱۰ با هدف کاهش تسلیحات هسته‌ای میان ایالات متحده و روسیه منعقد شد. این پیمان اما تا سال ۲۰۲۱ بیشتر نخواهد پایید، مگر آن که دو کشور بر سر تمدید آن به توافق برسند.
دونالد ترامپ نیز همین روز در گفت‌وگویی جداگانه با خبرنگاران اظهار داشت که با ولادیمیر پوتین مذاکرات مفصلی درباره کنترل تسلیحات هسته‌ای داشته است.
بر اساس اطلاعیه کاخ سفید، رهبران آمریکا و روسیه در دیدار خود بر سر مسائل و ابهاماتی که معاهده استارت نو دارد با هم گفت‌وگو کرده‌اند.
این اطلاعیه می‌گوید: «روسای جمهور توافق کردند که دو کشور گفت‌وگوهای خود را در رابطه با یک الگوی کنترل تسلیحات که متناسب با قرن ۲۱ باشد، ادامه دهند.»
در ماه‌های اخیر پس از آن که واشینگتن روسیه را به نقض پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد متهم کرد، موضوع کنترل تسلیحات هسته‌ای نگرانی‌های بسیاری را در سطح جهانی موجب شده است.
مقامات ایالات متحده می‌گویند که خواستار مذاکره با هدف دستیابی به معاهده جدیدی هستند که چین را هم دربربگیرد.

روسیه و عربستان بر سر ادامه محدودیت در تولید نفت برای افزایش بها توافق کردند

روسیه و عربستان بر سر ادامه محدودیت در تولید نفت برای افزایش بها توافق کردند


ولادیمیر پوتین و محمد بن سلمان هشتم تیر ماه در اوساکای ژاپن، در حاشیه نشست گروه ۲۰
رهبران روسیه و عربستان سعودی می‌گویند گروه موسوم به «اوپک+»، متشکل از اعضای اوپک و دیگر تولیدکنندگان نفت، بر سر ادامه محدودیت‌ها در فروش با هدف افزایش بها در سطح جهانی، به توافق رسیده‌اند.
ولادیمر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، هشتم تیر ماه، در حاشیه گردهمایی سران کشورهای گروه ۲۰ در ژاپن، گفت «ما، روسیه و عربستان هر دو، از تمدید (محدودیت‌ تولید) حمایت می‌کنیم».
محدودیت‌ها قرار است برای شـش تا ۹ ماه دیگر تمدید شوند. ولیعهد عربستان، محمد بن سلمان، گفته است هنوز در مورد این‌که کدام بازه زمانی، شـش ماهه یا ۹ ماهه، برای تمدید توافقات در نظر گرفته شود، تصمیم قطعی گرفته نشده‌است.
خالد فالح، وزیر نفت عربستان، اما تاکید کرده به احتمال زیاد گروه «اوپک+» محدودیت‌ها در سقف تولید را تا ۹ ماه ادامه خواهد داد، با این حال اظهار کرده که کاهش تولید، بیشتر از سقف موجود فعلی، لازم نیست.
سازمان کشورهای تولید کننده نفت، اوپک، و کشورهایی که عضو آن نیستند، به‌طور مشخص روسیه، در سال‌های اخیر اتحاد تازه‌ای را تشکیل داده‌اند که به «اوپک+» موسوم شده‌است. این اتحاد برای ایجاد ثبات در بازار و بهای نفت شکل گرفته‌است.
توافقات پیشین در «اوپک+»، یعنی کاهش ۱.۲ میلیون بشکه در روز از تولید نفت، روز ۳۰ ژوئن/۹ تیر، به پایان می‌رسید. اعضای این اتحاد تازه‌شکل‌گرفته از صادرکنندگان نفت قرار است در روزهای پیش رو در وین دیدار کنند.
ایالات متحده، بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت، در «اوپک+» حضور ندارد، ولی دو تولیدکننده اصلی دیگر یعنی روسیه و عربستان، نقش اصلی را در مذاکرات و توافقات دارند.
بهای نفت خام «برنت»، از مهمترین شاخص‌های قیمت‌گذاری نفت خام، از آغاز سال جاری میلادی تا کنون، بیشتر از ۲۵ درصد افزایش یافته‌است.
با این حال یک ارزیابی گروهی از تحلیل‌گران که توسط خبرگزاری رویترز انجام شده از کاهش احتمالی بهای نفت، به‌دلیل کاهش رشد اقتصاد جهانی و افزایش صادرات نفت آمریکا، حکایت دارد.

سخنگوی بولتون: ایران باید به دیپلماسی پاسخ برابر دهد؛ موسوی: جز تحریم ندیده‌ایم

سخنگوی بولتون: ایران باید به دیپلماسی پاسخ برابر دهد؛ موسوی: جز تحریم ندیده‌ایم



رئیس‌جمهوری آمریکا، مشاور امنیت ملی او (سمت راست) و وزیر خارجه ایالات متحده در تصویری از اکتبر سال گذشته در جریان دیداری در کاخ سفید

گرت مارکیز، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، بر لزوم «مذاکرات تازه» با تهران بر سر برنامه اتمی و دیگر اقدامات جمهوری اسلامی و «لزوم پاسخگویی ایران به دیپلماسی با دیپلماسی» تاکید کرده‌است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید «جز تحریم چیز دیگری ندیده‌ایم».
دولت دونالد ترامپ سال پیش از توافق اتمی شکل‌گرفته در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما خارج شد و ضمن اعمال تحریم‌های گسترده خواستار انجام مذاکرات تازه‌ای با ایران بر سر گستره‌ای از فعالیت‌های جمهوری اسلامی شد. تنش‌ها بین دو کشور طی هفته‌های گذشته شدت گرفته‌است. رهبر جمهوری اسلامی مذاکره با دولت ترامپ را رد کرده‌است.
گرت مارکیز روز هشتم تیر ماه، به خبرگزاری «مک‌لچی دی‌سی» در واشینگتن، گفته است «حکومت ایران به تهدید خود در مورد کاهش زمان مهلت [تعهدات] اتمی، با بهره‌گیری از افزایش ذخایر اروانیوم غنی‌شده و غنی‌سازی اورانیوم با غنای بالا، ادامه می‌دهد».
به گفته سخنگوی جان بولتون، همه این‌ها به این خاطر است که توافق اتمی با ایران «وحشتناک» بود و «به‌طور همیشگی» جلوی فعالیت‌های اتمی تهران را نگرفت.
اشاره آقای مارکیز به گفته‌های مقام‌های جمهوری اسلامی است مبنی بر این‌که ایران به زودی از سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده که پیش‌تر تعیین شده بود، عبور خواهد کرد.
مطابق «برجام»، میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده در ایران نباید از سقف ۳۰۰ کیلوگرم بیشتر شود.
دولت ایالات متحده با وجود آن‌که از «برجام» خارج شده اما این اقدام ایران را «اخاذی هسته‌ای» توصیف کرده‌است. مقام‌های اروپایی نیز تاکید کرده‌اند در صورت نقض توافق اتمی توسط تهران نقش کشورهای اروپایی در عرصه دیپلماسی پایان می‌یابد.
سخنگوی جان بولتون گفته است «حکومت [ایران] باید همین الان به پی‌گیری (خواسته‌های) اتمی خود پایان دهد و باید پاسخ رئیس‌جمهوری [دونالد ترامپ] برای دیپلماسی را با دیپلماسی بدهد؛ نه ترور».
رئیس‌جمهوری ایالات متحده تاکید کرده خواستار مذاکرات بدون پیش‌شرط با تهران است، قصد آغاز جنگ و یا تغییر رژیم ایران را ندارد، اما در عین حال آماده اقدام نظامی علیه ایران است. ترامپ در عین حال سیاست‌های خود در قبال جمهوری اسلامی، و پی‌گیری تحریم‌های شدید را کارآمد توصیف کرده و می‌گوید درباره رفع تنش با ایران عجله‌ای ندارد.
شامگاه هشتم تیر ماه عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به اظهارات گرت مارکیز، گفته «ایران دیپلماسی را با دیپلماسی و فشار را با مقاومت پاسخ می‌دهد».
آقای موسوی افزوده است «ما تاکنون چیزی جز تحریم‌های غیر قانونی، جنگ و تروریسم اقتصادی از دولت آمریکا ندیده‌ایم که به آن پاسخ گوییم».
«مقاومت» در برابر ایالات متحده چیزی‌ست که رهبر جمهوری اسلامی طی هفته‌های گذشته، بارها از آن سخن گفته و بر لزوم پی‌گیری آن تاکید کرده‌است. آیت‌الله علی خامنه‌‌ای در عین حال سخنان ترامپ در مورد این‌که قصد براندازی جمهوری اسلامی را ندارد، «زرنگ‌بازی سیاسی» توصیف و مذاکره با واشینگتن را رد کرده‌است.
دولت ترامپ در جریان کارزار موسوم به «فشار حداکثری» رو به تحریم‌های گسترده‌‌ای آورده و قصد دارد فروش نفت ایران را به صفر برساند. ترامپ می‌گوید اقتصاد ایران در هم شکسته است. خامنه‌ای می‌گوید «تحریم‌ها می‌تواند صددرصد به نفع ملت تمام شود».
بانک جهانی در میانه خرداد ماه، در تازه‌ترین گزارش خود از چشم‌انداز رشد جهانی اقتصاد، ایران را، از لحاظ رشد تولید ناخالص داخلی، پس از نیکاراگوئه، در قعر جدول قرار داده است.
تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به خرداد سال جاری از ۳۷ درصد فراتر رفته و در مقایسه با ماه گذشته نیز ۳.۴ درصد افزایش یافته‌است.

معاون رئیس‌جمهورشیاد و کلاش و دروغگوی حرامزاده ایران: قوه قضائیه و صداوسیما حقوق مدیران خود را اعلام نکردند

معاون رئیس‌جمهورشیاد و کلاش و دروغگوی حرامزاده  ایران: قوه قضائیه و صداوسیما حقوق مدیران خود را اعلام نکردند


جمشید انصاری، رئیس سازمان امور اداری و استخدامی
معاون رئیس‌جمهور ایران می‌گوید که صداوسیما و قوه قضائیه اطلاعات حقوق مدیران خود را در سامانه‌ای که برای این موضوع طراحی شده است وارد نکرده‌اند.
جمشید انصاری در مصاحبه با شماره روز یکشنبه، نهم تیر، روزنامه ایران گفت: «وقتی صراحتاً گفته می‌شود صدا و سیما و قوه قضائیه، اطلاعات مربوط به حقوق و مزایای مدیران خود را در این سامانه بارگذاری نکرده‌اند، کسی به این دستگاه‌ها فشار وارد نمی‌کند. یا وقتی به اجرایی نشدن این قانون اشاره می‌شود، نامی از این دستگاه‌ها برده نمی‌شود. در عوض همواره از دولت سؤال می‌شود که چرا این سامانه راه‌اندازی نشده است».
پس از انتشار گزارش‌ها درباره حقوق بالای مدیران دولت موسوم به «حقوق‌های نجومی» مجلس قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن باید سامانه‌ای برای ثبت حقوق مدیران نهادهای جمهوری اسلامی ایجاد شود.
بر اساس این قانون، «دولت مکلف است ظرف یکسال نسبت به راه‌اندازی سامانه ثبت حقوق و مزایا اقدام نموده و امکان تجمیع کلیه پرداخت‌ها به مدیران دستگاه های مشمول این ماده را فراهم نماید به نحوی که میزان ناخالص پرداختی به هریک از مدیران مذکور مشخص بوده و امکان دسترسی به آن برای نهادهای نظارتی و عموم مردم فراهم شود».
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، پیشتر گفته بود پرداخت چنین حقوق‌ هایی تنها مختص به دولت نبوده و در قوای دیگر هم وجود داشته است.
آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، هم با ورود به این پرونده خواستار روشن شدن وضعیت این حقوق‌ها شده است.
در پی جنجال حقوق‌های غیر متعارف، نمایندگان مجلس تصویب کردند حقوق و مزایای ماهانه مدیران دستگاه‌های اجرایی نباید از دو برابر حداکثر، حقوق و مزایای تعیین‌شده در قانون مدیریت خدمات کشوری بیشتر باشد.
بر اساس این مصوبات حداکثر حقوق مدیران دولت باید ۲۰ میلیون تومان باشد.
با این حال چندین بار گزارش‌هایی درباره حقوق ۵۰ یا ۶۰ میلیون تومانی مدیران دولت و دیگر نهادهای جمهوری اسلامی منتشر شده است.
از جمله بر اساس اسناد منتشر شده، ولی آذروش و علی محمد علیخان زاده، مدیرعامل و نائب رئیس هیأت مدیره و رئیس هیأت مدیره شرکت سرمایه گذاری آتیه صبا، از شرکت‌های زیر مجموعه سازمان تامین اجتماعی در سال گذشته ماهانه ۵۴ و ۴۴ میلیون تومان حقوق دریافت کرده‌اند.
سازمان تامین اجتماعی این گزارش را تکذیب نکرده است.

عضو کمیسیون عمران طویله ولایت وقیح مجلس قدیم : ۲۵ درصد جمعیت ایران اجاره‌نشین هستند

عضو کمیسیون عمران طویله ولایت وقیح مجلس قدیم : ۲۵ درصد جمعیت ایران اجاره‌نشین هستند


تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در اردیبهشت امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل نزدیک به ۶۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.
یک عضو کمیسیون عمران طویله ولایت وقیح مجلس قدیم می‌گوید ۲۵ درصد جمعیت کشور اجاره‌نشین هستند و با افزایش قیمت مسکن طی یک سال گذشته بخش عمده‌ای از خانواده‌ها به‌ویژه زوج‌های جوان توان خرید مسکن را ندارند.
مجید کیان‌پور روز یکشنبه ۹ تیرماه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت فعلا تسهیلات انفرادی خرید مسکن ۸۰ میلیون و وام خرید مسکن برای زوجین ۱۶۰ میلیون تومان است.
وی افزود: «البته با افزایش ۶۰ درصدی میزان تسهیلات این مهم در ساخت مسکن موجب رونق گرفتن این حوزه خواهد شد».
این نماینده مجلس همچنین گفت افزایش تسهیلات خرید مسکن تنها راه بهبود وضعیت بازار مسکن نیست و باید تولید مسکن را افزایش داد.
اظهارات آقای کیان‌پور درباره افزایش تولید مسکن در حالی است که آمارهای دولتی حاکی از اوج‌گیری همزمان قیمت مسکن و رکود معاملات در این بخش است.
بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی که روز ششم تیرماه منتشر شد، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در اردیبهشت ماه امسال به شش هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل نزدیک به ۶۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.
متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی در تهران نیز کمی بیش از ۱۳ میلیون تومان بوده که نسبت به ماه مشابه سال قبل بیش از ۱۰۴ درصد افزایش نشان می‌دهد.
بدین ترتیب معاملات مسکن طی یک سال گذشته به بیش از نصف کاهش یافته و قیمت مسکن نیز بیش از دو برابر بالا رفته است.
در این میان، با توجه به افت چشمگیر ارزش ریال در مقابل ارزهای خارجی، بسیاری از مردم خرید خانه را راهی برای نجات دارایی‌های ریالی خود انتخاب کرده‌اند.
ارزش پول ملی ایران از ابتدای پارسال به شدت سقوط کرده است و بر اساس آمارهای رسمی، تورم نقطه به نقطه (اردیبهشت ۹۸ نسبت به ماه مشابه پارسال) به بالای ۵۲ درصد اوج گرفته است.
سید احسن علوی عضو هیات رئیسه کمیسیون عمران مجلس ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شورای ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اسلامی نیز روز ۹ تیرماه به خبرگزاری فارس گفت ۲.۵ میلیون مسکن خالی در کشور وجود دارد و دولت باید از صاحبان آنها «مالیات سنگین» اخذ کند.
وی گفت اینکه چرا دولت از صاحبان این خانه‌ها مالیات سنگین اخذ نمی‌کند و آن را در راستای حمایت از تولید انبوه مسکن به کار نمی‌گیرد، جای انتقاد است.
شهریورماه پارسال ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا، از طرح الزام صاحبان خانه‌های خالی برای اجاره دادن آنها خبر داد.
خبرگزاری ایسنا نیز گزارش داد تعداد خانه‌های خالی در ایران در فاصله‌ سال‌های ۹۰ تا ۹۵ رقمی معادل ۶۳‌ درصد افزایش پیدا کرده که این میزان رشد، ۵/ ۴ برابر نرخ رشد واحدهای مسکونی در حال استفاده است.
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، شمار کل مسکن در ایران طی سال ۹۵ کمی بیش از ۲۲.۸ میلیون واحد بوده است.
خانه‌های خالی حدود یازده درصد از کل موجودی مسکن کشور را شامل می‌شود و نزدیک یک‌پنجم آنها در تهران واقع است.

شنبه، تیر ۰۸، ۱۳۹۸

راه موثر جلب حمایت اروپا، تغییر سیاست منطقه‌ای ایران است

راه موثر جلب حمایت اروپا، تغییر سیاست منطقه‌ای ایران است

حوزه حمایت از اینس‌تکس ظاهرا به کشورهای بیشتری گسترش یافته و اعتباراتی هم در آغاز کار برای ایران در نظر گرفته شده است. اما این حمایت‌ها بی‌چشم‌داشت نیست. چالش اصلی رفتار و سیاست منطقه‌ای ایران باقی‌ می‌ماند.
به دنبال برگزاری کمیسیون مشترک برجام در روز جمعه (هفتم تیر ۲۸ ژوئن) در وین امیدهایی برای یک گشایش در مبادلات تجاری ایران با جهان در بحبوحه تحریم‌های آمریکا ایجاد شد. علاوه بر فرانسه، بریتانیا و آلمان، هفت کشور دیگر اروپایی نیز گفتند از برجام حمایت می‌کنند. چین و روسیه هم وعده همکاری داده‌اند.
هم‌چنین اعتباری برای ایران در نظر گرفته شده که فعلا در محدوده میلیونی است و برای این است که ایران بتواند با استفاده از آن خریدهای ضروری‌اش برای تامین دارو و مواد غذایی را انجام دهد.
اما آنچه برای ایران اهمیت دارد، تضمینی برای فروش نفت و دسترسی به پول فروش آن است. اقدامی که در حال حاضر از توان اروپا خارج است. عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران چندان راضی از این جلسه بیرون نیامد. او دستاورد این نشست را "گامی به جلو" اما ناکافی دانست و گفت: «بدون اینکه خرید نفت از ایران انجام شود یا اعتبارات خاصی برای آن در نظر گرفته شود اینس‌تکس نمی‌تواند انتظارات ما را به طور کامل برآورده کند. بنابراین کشورهای اروپایی باید به طور جدی بحث فروش نفت ما را در دستور کار خود داشته باشند.»
ایران تهدید کرده است که اجرای تعهدات خود در چارچوب برجام را کاهش می‌دهد. از جمله این که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از سقف ٣٠٠ کیلویی تعیین‌شده در برجام عبور خواهد کرد. ضرب‌الاجل ۶۰ روزه ایران برای اروپا ده روز دیگر به پایان می‌رسد. عباس عراقچی تاکید کرده است که در مورد کاهش تعهدات برجامی ایران تصمیم‌گیری نهایی در تهران گرفته خواهد شد و او در جایگاه تصمیم‌گیری نیست.
معنای حمایت اروپا برآروده کردن همه انتظارات ایران نیست
DW-Sendung Quadriga 16.05.2019 Deutsch مهران براتی، تحلیلگر مسایل سیاسی ایران
مهران براتی، تحلیلگر مسایل ایران از برلین به پیوستن هفت کشور اروپایی و تمایل روسیه و چین به پیوستن به اینس‌تکس اشاره می‌کند و به دویچه‌وله فارسی می‌گوید:
«انتظار جمهوری اسلامی این است که در این ساز وکار مالی بودجه‌ای در حدود ۲۰ یا ۳۰ میلیارد دلار به عنوان قرضه برای واردات ایران در نظر گرفته شود تا  پرداخت این پول از طریق صادارت نفتی باشد که در آینده انجام خواهد گرفت. یعنی آنها این پول را قرض بدهند بدون آنکه بلاواسطه چیزی را از جمهوری اسلامی بگیرند.
راه دیگری که در نظر گرفته شده این است که اگر روسیه وارد همکاری شود، نفت ایران به روسیه برود و این کشور آن مقدار نفتی را که کشورهای اروپایی می‌خواهند با واسطه روسیه از ایران بخرند تا مستقیما تحریم‌های آمریکا شامل حال‌شان نشود. اما جالب‌تر این است که جمهوری اسلامی هنوز خود را در موضعی می‌بیند که مجبور نیست تایید کند که از تهدیداتی که کرده خواهد گذشت و همه را به عملی شدن‌کردن اینس‌تکس واگذار کرده است.»
به نظر مهران براتی اگر چین و روسیه و بخش بزرگی از کشورهای اروپایی وارد اینس‌تکس شوند و همه متحد و "با یک نظر در مقابل آمریکا وارد گفت‌وگو بشوند، امکان این هست که چیزی حدود ۴۰ درصد از انتظارات جمهوری اسلامی برآورده شود".
اما این وعده‌ها چقدر عملی هستند؟ کشورهای اروپایی در مقابل اعطای اعتبار چه انتظاری ازایران دارند؟ اجماعی که به وجود آمده چقدر توان ایستادگی در مقابل تحریم‌های آمریکا را دارد؟ آیا این راه‌حلی موقتی است؟
مهران براتی می‌گوید: «این بستگی به این دارد که اروپا چقدر بخواهد نشان دهد که در برابر آمریکا می‌ایستد. همین آلمان از اول سال میلادی جاری ۵۰ درصد صاداراتش به ایران کم‌تر از سال پیش شده است. اما اروپا به دنبال راه‌هایی است که علاوه بر حفظ استقلال از آمریکا به مقابله کامل با این کشور نرسد. بنابراین به دنبال راه‌هایی نیست که بتواند همه انتظارات جمهوری اسلامی را برآورده کند.»
فروش نفت ایران و مشکلات راه و کار اروپا
Arash Azarmi iranischer Wirtschaftsexperte آرش آزرمی، کارشناس اقتصاد
به نظر کارشناسان یکی دیگر از امتیازاتی که اروپا به ایران داد این بود که مهلت پیوستن ایران به اف ای تی اف را چهار ماه دیگر تمدید کرد و این کشور را در فهرست سیاه قرار نداد.
آرش آزرمی، کارشناس اقتصاد از ازمیر به دویچه‌وله فارسی می‌گوید: «این امتیاز و این که اینس‌تکس به صورت اجرای آزمایشی جلو می‌رود، حداقل این پیام سیاسی را به ایران می‌دهد که اروپا عزم این را دارد که به ایران کمک کند. اما اگر قرار باشد اینس‌تکس حجم مبادلاتی را که ایران مدنظرش است تامین کند یا باید بحث نفت حل شود که با توجه به تحریم‌های آمریکا بسیار بعید است.»
او اضافه می‌کند: «مسئله بر سر ابعاد این ساز و کار و این است که چه حد می‌تواند برای ایران کاربردی باشد. حجم صادرات ایران در سال ۲۰۱۸ به اتحادیه اروپا در سه ماهه اول نزدیک به سه میلیارد یورو بوده است. همین رقم در سه ماهه اول ۲۰۱۹ به ۲۲۰ میلیون یورو کاهش پیدا کرده که عمدتا به دلیل حذف نفت است. به همین دلیل هم ایران روی فروش نفت پافشاری می‌کند. در حال حاضر در ساز و کار اینس‌تکس منابع مالی برای ایران موجود نیست و موازنه تجاری کاملا به سمت اتحادیه اروپا سنگینی می‌کند.»
این کارشناس هم‌چنین معتقد است که وارد شدن گروهی از کشورهای ثالت به اینس‌تکس به سادگی نمی‌تواند ایران را از تنگنا نجات دهد و می‌گوید: «این کشورها ظاهرا موافقت کرده‌اند ولی بازهم با توجه به این که هرگونه ساز وکار مالی ممکن است تحت تحریم آمریکا قرار گیرد روشن نیست که این کشورها چقدر عملیاتی وارد بشوند و بخواهند وارد اینس‌تکس شوند و این چیزی است که در پرده ابهام قرار دارد. موضوع بعدی هم که مطرح شده دادن خط اعتباری به ایران است که این هم فعلا در حد حرف و طرح است و این که ایران بتواند حداقل دارو و مواد غذایی اولیه خود را که حجمی چند میلیاردی خواهد بود از اتحادیه اروپا تامین کند، به نظر فعلا دور ازدست است.»
آرش آزرمی درباره مشکلات همکاری‌های اقتصادی چین با ایران اشاره می‌کند و این که برای چین هم امکان مانور بی‌حد و حصر وجود ندارد. او در بخشی از مصاحبه خود با دویچه‌وله می‌گوید:
«درست است که چین با آمریکا مشکلات تجاری دارد (هرچند که امروز اخباری منتشر شد مبنی بر این که در اجلاس جی ۲۰ توافقات اولیه‌ای بین روسای دو کشور صورت گرفته است) اما نهایتا حجم همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین و آمریکا چندین برابر همکاری‌های این کشور با ایران است و به نظر نمی‌آید چین حاضر به ریسک کردن روی آن باشد.»
او هم‌چنین تاکید می‌کند که باید بین شرکت‌ها و کشورها تفاوت قائل شد و اضافه می‌کند: «وقتی می‌گوییم چین، هند یا اروپا، دولت‌ها در این کشورها برخلاف ایران شرکت‌داری نمی‌کنند. شرکت‌ها سهامداران و هیات مدیره‌ای دارند که آنها تصمیم‌گیری می‌کنند. به همین دلیل است که می‌بینیم هیچ بانک اروپایی حاضر نشد با اینس‌تکس کار کند. حتی شرکت‌های دولتی چین مثل شرکت نفت چین هم که جایگزین توتال درپارس جنوبی شد، بعد از تحریم‌ها از ایران خارج شد. یا بانک کونلون چین که وابسته به همین شرکت نفتی و دولتی است، این بار برخلاف دوره قبل سختگیری بیشتری حتی روی افراد حقیقی یعنی بخش خصوصی ایرانی اعمال می‌کند و آخرین چیزی که اعلام کرده این است که فقط برسر کالاهای غیرتحریمی آنهم برای افراد ایرانی و نه  حتی بخش خصوصی خدمات انجام می‌دهد.»
اروپا و سیاست منطقه‌ای ایران
به نظر آرش آزرمی از آنجا که «کنترل سیستم مالی دنیا در اختیار دلار است بنابراین ایران در ماه‌های آینده نیز کماکان با محدودیت‌های سنگینی روبرو خواهد بود و اینس‌تکس یا وعده‌هایی که روسیه مطرح کرده یا چین که جداگانه کانال‌های مالی ایجاد می‌کنند عمدتا محدود خواهد شد به حوزه کالاهای غیرتحریمی غذا و دارو و ایران برای تامین سایر نیازهایش مجبور است به بازار غیر رسمی روی آورد.»
 مهران براتی به تلاش‌های اروپا برای راه‌اندازی اینتسکس کمی خوشبین‌تر است. با این حال او معتقد است که شرط جدی بودن اروپا، تلاش متقابل ایران است و می‌گوید: «اروپا به ویژه از خطر جنگ نگران است و آنرا بسیار جدی می‌گیرد.  اما اگر جمهوری اسلامی در ادعاهای سیاسی خود در دنیای اسلام و به ویژه هم‌پیمانان در منطقه نگذرد و بخواهد کمافی‌السابق در رابطه با اسرائیل، عربستان و کشورهای عربی به روش کنونی ادامه دهد امکان حمایت اروپایی‌ها روز به روز کم‌تر هم خواهد شد. بنابر این صحبت بر سر این است که آیا جمهوری اسلامی فهمیده که از امکانی که اروپایی‌ها در برابرش قرار داده‌اند استفاده کند یا می‌خواهد همان راه و روش گذشته را ادامه دهد و هم‌زمان از این امکانات استفاده کند، این دو باهم ممکن نیست.»

نامه خانواده فعالان محیط زیست زندانی به رئیسی: اطلاعات سپاه هیچ سندی ارائه نکرده است

نامه خانواده فعالان محیط زیست زندانی به رئیسی: اطلاعات سپاه هیچ سندی ارائه نکرده است


هشت فعال محیط زیست ایران بیش از ۵۰۰ روز است که در زندان به‌سرمی‌برند
خانواده هشت فعال محیط زیست زندانی در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه ایران ضمن درخواست برای آزادی آنان تاکید کردند که با گذشت یک سال و نیم از بازداشت این فعالان، «هیچ سند و مدرکی از سوی دادسرا و اطلاعات سپاه ارائه» نشده است.
آنان تاکید کردند که پس از گذشت نزدیک به دو ماه از نامه قبلی به ابراهیم رئیسی و «بیان تخلفات صورت گرفته در روند رسیدگی به پرونده» اتفاقی رخ نداده و «روند غیرقانونی» متوقف نشده است.
در این نامه «محروم بودن متهمان از وکیل»، «انتقال تمامی بازداشت شدگان به مکان‌های نامعلوم و سوال و جواب‌های تکراری و تهدید و ارعاب پس از پایان تحقیقات و صدور کیفرخواست» از جمله موارد این اقدامات «غیرقانونی» در پرونده فعالان محیط زیستی ذکر شده است.
در جلسات دادگاه این هشت فعال محیط زیستی وکلای تعیین شده از سوی این فعالان محیط زیست حضور نداشتند و تنها سه نفر از وکلای «مورد اعتماد» قوه قضاییه از آنان دفاع کردند.
کاظم حسینی یکی از این وکلا، پیشتر خبر داده بود که ماموران سپاه پاسداران به این وکلا حتی اجازه نمی‌دهند با این فعالان محیط زیست در جلسه دادگاه صحبت کنند.
سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز از یک سال و نیم گذشته در بازداشت به سر می‌برند.
کاووس سید امامی دیگر فرد بازداشت شده در این پرونده، دو هفته پس از بازداشت در زندان درگذشت.
خانواده فعالان محیط زیست در نامه خود ادامه بازداشت موقت آنان پس از یک سال را «غیر‌قانونی خواندند» و یادآوری کردند که بر اساس ماده ۲۴۲ قانون آئین دادرسی کیفری، «در هر صورت در جرائم موجب مجازات سلب حیات (قتل)، مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرائم از یک سال تجاوز نمی‌کند».
در این نامه تاکید شده که با گذشت یک سال و نیم از تشکیل پرونده و پس از قرائت کیفرخواست در دادگاه مشخص شده که «هیچ سند و مدرکی از سوی دادسرا و اطلاعات سپاه ارائه» نشده و تنها به اعترافاتی که «تحت فشار و ارعاب و شکنجه »گرفته شده، استناد شده است.
بر اساس گزارش‌ها، نیلوفر بیانی، یکی از هشت فعال محیط زیستی زندانی، در جلسه دوم دادگاه گفته بود که تحت فشار و تهدید بازجویان اعتراف کرده است.
پس از آن اعلام شد که خانم بیانی در جلسات بعدی دادگاه حضور نداشته است.
در این نامه نیز تاکید شده که علی‌رغم تاکید قانون مبنی بر قرائت کیفرخواست در حضور متهم، از حضور نیلوفر بیانی در دادگاه به دلیل اعتراض او به «فشارهای وارده برای اخذ اعتراف و رد اعترافات تحت فشار در تحقیقات مقدماتی» جلوگیری شده است.
خانواده این فعالان محیط زیست همچنین با اشاره به نظرات متناقض نهادهای مختلف درباره این پرونده خواستار آن شدند که نظرات «ادعایی در پرونده با حضور تمامی نهادها و دستگاههای امنیتی ذیربط بررسی شود».
در حالی که وزارت اطلاعات و دیگر مقامات دولت حسن روحانی می‌گویند که این افراد جاسوس نیستند، قوه قضائیه و اطلاعات سپاه بر ادعای خود مصر هستند.
پیش از این نهادهای بین المللی مدافع حقوق بشر، فعالان محیط زیست در ایران، و برخی از چهره‌ها از جمله لئوناردو دی‌کاپریو، ستاره هالیوود، بارها از روند برگزاری دادگاه و محاکمه این فعالان محیط زیست انتقاد کرده‌اند.

نازنین زاغری به اعتصاب غذای خود پایان داد

نازنین زاغری به اعتصاب غذای خود پایان داد

به گفته ریچارد رتکلیف، همسرش نازنین زاغری که به اتهام "همکاری با سازمان‌های اطلاعاتی غرب" در اوین به سر می‌برد به اعتصاب غذایش پایان داد. نرگس محمدی، فعال حقوق بشر در بند، نامه‌ای در حمایت از زاغری و همسرش نوشته است.
ریچارد رتکلیف در کنار تصویری از همسرش زانین زاغری
نازنین زاغری – رتکلیف، شهروند بریتانیایی - ایرانی که در زندان اوین تهران زندانی است، به اعتصاب غذایش پایان داده است. این خبر را همسر او، ریچارد رتکلیف، شنبه ۸ تیر (۲۹ ژوئن) در مصاحبه با فرستنده بی‌بی‌سی اعلام کرد.
به نوشته بی‌بی‌سی انگلیسی به نقل از رتکلیف، همسر او زیر "فشار بسیار زیاد" از سوی سپاه پاسداران بوده تا اعتصابش را بشکند.
نازنین زاغری که در بریتانیا به عنوان مدیر پروژه برای بنیاد تامسون رویترز کار می‌کرد، اعتصاب غذایش را از ۲۵ خرداد (۱۵ ژوئن) در اعتراض به "بازداشت ناعادلانه" خود آغاز کرده بود.
زاغری در آوریل ۲۰۱۶ در فرودگاه امام خمینی تهران بازداشت شد. او همراه با دخترش به ایران سفر کرده بود تا با خانواده‌اش دیدار کند و قصد داشت به محل زندگی‌اش در بریتانیا بازگردد.
او در ایران به اتهام "همکاری با سازمان‌های اطلاعاتی غربی" به پنج سال زندان محکوم شد.
نازنین زاغری، خانواده او، دولت بریتانیا و بنیاد تامسون رویترز که مؤسسه‌ای خیریه و مستقل از تامسون رویترز و خبرگزاری رویترز است، اتهامات مطرح شده را بی‌اساس خوانده و رد کرده‌اند.
ریچار رتکلیف به رادیو بی‌بی‌سی گفت که با همسرش، نازنین زاغری، روز شنبه صحبت کرده و اطلاع یافته که او به اعتصاب غذایش پایان می‌دهد.
رتکلیف گفت: «نازنین تصمیم گرفته اعتصاب غذایش را پایان دهد و در حقیقت امروز صبح کمی صبحانه خورده است.»
رتکلیف که همزمان با همسرش، برای حمایت از او و در اعتراض به حبس او در برابر سفارت ایران در لندن دست به اعتصاب غذا و تحصن زده بود گفت که به اعتصاب غذایش خاتمه خواهد داد. او افزود معتقد است که اعتراضی که در روزهای اخیر در لندن صورت گرفت کمک کرد تا وضعیت همسرش بیشتر به اطلاع عموم برسد.
همسر نازنین زاغری همچنین گفت: «موضوع وضعیت ما در ایران بیش از گذشته مطرح شده و این آگاهی وجود دارد که واقعا باید راه حلی برای آن پیدا کرد.»
حرکت اعتراضی ریچارد رتکلیف در برابر سفارت ایران در روزهای اخیر بازتاب گسترده‌ای هم در مطبوعات بین‌المللی هم در شبکه‌های مجازی و رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران یافت.
صادق خان، شهردار لندن، جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر بریتانیا و چنددین تن دیگر از سیاستمداران بریتانیایی در حمایت از حرکت اعتراضی رتکلیف به مقابل سفارت ایران در لندن آمدند و با او به گفت‌وگو پرداختند.
رتکلیف درباره دستاورد اعتصاب غذا و حرکت اعتراضی‌اش به بی‌بی‌سی گفت که بیش از ۱۰۰ نماینده پارلمان برتیانیا به دیدار او در برابر سفارت آمدند تا با او و همسرش ابراز همبستگی کنند. همچنین رسانه‌ها و افکار عمومی جهان توجه بیشتری به این موضوع کردند.
با آغاز اعتصاب غذای ریچارد رتکلیف سفارت ایران ورقه‌هایی فلزی در برابر سفارت قرار داد که اما به زودی مردم با نوشتن یادداشت‌های همبستگی سطح آن را پوشاندند.
نرگس محمدی و فرزندانش
نامه نرگس محمدی به همسر نازنین زاغری
نامه همدردی و همبستگی نرگس محمدی، نایب رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر ایران، با نازنین زاغری و همسرش از درون زندان اوین نیز جمعه ۷ تیر در رسانه‌های اینترنتی از جمله وبسایت کمپین حقوق بشر ایران منتشر شد.
در این نامه که خطاب به ریچارد رتکلیف است، نرگس محمدی از نازنین زاغری و همسرش و اعتصاب غذای آنها حمایت کرده است. او در این نامه بیش از هر چیز به جنبه مادر بودن نازنین زاغری و دوری از فرزندش پرداخته است. می‌نویسد: «اعتصاب نازنین، تظلم‌خواهی یک مادر در هراس از دست دادن فرزند و اعتراض شما، شرف و غیرت انسانی است و از آن حمایت می‌کنم.»
او برای ریچارد رتکلیف از چگونگی آشنایی‌اش با نازنین زاغری در زندان می‌گوید: «روز ۹۵/۱۰/۵ برای تحویل گرفتن زندانی به دفتر بند فراخوانده شدم . زنی جوان و تکیده را دیدم که روی صندلی نشسته بود، ‌زندانبان معرفیش کرد: نازنین زاغری. بوسیدمش و به آغوش کشیدم و خوش‌آمد گفتم. گفت از کجا مرا می‌شناسی؟ گفتم شما مادر کودک ۲۲ماهه‌ای هستی که پیشتر خبرت را شنیده بودم و از صمیم قلب برای صبر و تحملت در فراق فرزند خردسال دعا کرده‌‌ام.»
نایب رئيس کانون مدافعان حقوق بشر می‌گوید آنچه او و نازنین زاغری را بیش از هر چیز به هم پیوند می‌داده مادر بودنشان و جدا شدن از فرزند بوده است: «ما متولد یک کشور بودیم و هم اکنون هم سلولی اما به عنوان یک مادر از نظر عاطفی او را درک می‌کنم. به واقع علاوه برهم‌وطن و همبندی بودن با نازنین، آنچه حلقه وصل قلب من با نازنین شد، مادر بودن او بود. نازنین روزهای اول در تخت دوم اتاق دو مجاور تخت من بود. شب‌ها تا صبح می‌نشست و نمی‌خوابید و رنج عمیق او قابل وصف نبود. اشک‌های نازنین وقتی نام گیسو را بر زبان می‌راند، هرگز از خاطرم نخواهد رفت.»
نرگس محمدی سپس به رنجی اشاره می‌کند که خود چهار سال است به دلیل جدایی از فرزندان دوقلویش متحمل شده است. او از مریم اکبری منفرد (فعال حقوق بشر، زندانی سیاسی از سال ۱۳۸۸) نام می‌برد و نیز از دو مادر دیگر به نام‌های آزیتا رفیعیان و فاطمه موسی‌نا که سال‌ها دور از فرزندانشان در زندان بوده‌اند.
نرگس محمدی همچنین رفتار حکومت با  مادران و زنان را تاسف‌بار خوانده است: «مایه تاسف است که حکومت کشور من با زنان و مادران به روش ۴۰ سال پیش رفتار می‌کند. در این سرزمین، ما علیه استبداد ایستاده‌ایم، در تلاش برای آزادی، زندگی، و حتی برای با همسران و فرزندانمان ماندن مقاومت کردیم.»
نرگس محمدی از اردیبهشت ۱۳۹۴در زندان به سر می‌برد و به ۱۶ سال حبس محکوم شده است. شش سال از این حکم به دلیل"تبلیغ علیه نظام" و ۱۰ سال بقیه به دلیل فعالیت در کمپین گام به گام تا لغو مجازات اعدام (لگام) صادر شده است. فرزندان دوقلوی نرگس محمدی پس از زندانی شدن او،  به فرانسه رفته و نزد پدرشان زندگی می‌کنند. تقی رحمانی، فعال ملی-مذهبی که ۱۴ سال از عمرش در زندان‌های جمهوری اسلامی سپری شده، در بهمن ۱۳۹۰ ایران را ترک کرد. او پیش‌تر گفته که حکومت ایران پروژه معلول سازی همسرش را دنبال می‌کند.
نرگس محمدی و نازنین زاغری که هر دو در زندان دچار بیماری‌های گوناگون شده‌اند در دی ماه سال گذشته در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و دسترسی به پزشکان معالج و داروهایشان دست به اعتصاب غذا زده بودند و در اسفند ماه همان سال در نامه‌ای مشترک به دادستان تهران درخواست خدمات درمانی کرده بودند.

جنجال مجدد بر سر تولید بیت‌کوین: پلمپ دو مرکز استخراج در یزد

جنجال مجدد بر سر تولید بیت‌کوین: پلمپ دو مرکز استخراج در یزد

تولید ارز دیجیتال در ایران رونق فراوانی یافته است. میزان تولید بیت‌کوین تنها ظرف یک ماه ۳۸ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که حکومت ایران استفاده از ارز دیجیتال را غیرقانونی اعلام کرده است.
هزینه تولید ارز دیجیتال عمدتا ناشی از نیاز کلان آن به نیروی برق است. سایت "بلومبرگ" به نقل از مصطفی رجبی مشهدی، معاون پیشین راهبری شرکت مدیریت برق اعلام کرده است که میزان برق مورد نیاز تولید یک بیت‌کوین برابر با مصرف سالانه ۲۴ خانه در تهران است.
امکان دسترسی به برق ارزان در ایران، این کشور را تبدیل به بهشت تولیدکنندگان ارزهای دیجیتال کرده است. حتی شایعه شده است که در برخی از مساجد و واحدهای دولتی، عده‌ای سرگرم استخراج بیت‌کوین هستند.
روزنامه "شهروند" حتی به گمانه‌زنی‌ها بر سر تولید بیت‌کوین در "سوله‌های صدا و سیما" نیز اشاره کرده است. خبر پلمب کردن دو مرکز استخراج بیت‌کوین توسط دادستانی یزد، مجددا موضوع تولید این ارز دیجیتال را به رسانه‌ها و حتی رسانه‌های خارجی کشانده است.
یک تولید سودآور
جمهوری اسلامی ایران برای برخی از مصارف از جمله برای کشاورزی و تولید صنعتی برق ارزان در نظر گرفته است. شمار کثیری از مراکز مذهبی نظیر مسجدها و حتی موسسات دولتی از برق رایگان استفاده می‌کنند. همین موضوع، باعث رونق گرفتن تولید بیت‌کوین با استفاده از انشعاب برق این مراکز شده است.
سایت خبری "بلومبرگ" از رشد ۷ درصدی مصرف برق در ایران خبر داده است. همایون حائری، معاون وزیر نیرو و مدیر عامل توانیر، رشد یکباره مصرف برق در ایران را مربوط به تولید بیت‌کوین در ایران می‌داند.
دولت برای مصرف هر کیلووات برق در ایران سوبسیدی معادل ۵۰۰۰ ریال می‌پردازد. به این ترتیب، هزینه تولید هر بیت‌کوین در بازار ۳۵۰ میلیون ریال، یعنی چیزی در حدود ۲۷۰۰ دلار می‌شود. این در حالی است که بهای هر بیت‌کوین در بازار تهران ۱۱ هزار و ۷۷۰ دلار است.
رونق تولید بیت‌کوین
گرایش به تولید بیت‌کوین به عنوان یک فعالیت اقتصادی سودآور به شدت در حال افزایش است. بر اساس اطلاعاتی که سایت "اقتصادنیوز" منتشر کرده، میزان تولید بیت‌کوین در سال جاری در قیاس با سال پیش از آن از رشدی ۲۰۰ درصدی برخوردار بوده است.
تنها ظرف یک ماه، تولید بیت‌کوین در ایران ۳۸ درصد افزایش یافته است. تولید بیت‌کوین تنها به تهران محدود نمی‌شود. بلکه ماجرا به سرتاسر ایران کشیده شده است.
دو مرکز استخراج بیت‌کوین که اخیرا توسط مسئولان ایران کشف و پلمب شده در شهر یزد واقع بودند. این دو مرکز برای استفاده از برق ارزان دو واحد کارخانه را برای تولید بیت‌کوین در نظر گرفته بودند.
"بلومبرگ" در گزارش خود حتی مدعی شده است که مسئولان ایران و فعالان بخش خصوصی این کشور برای دور زدن تحریم‌ها به تولید و توزیع بیت‌کوین روی آورده‌اند.

ترامپ برای حمله به ایران نیاز به اخذ مجوز از کنگره ندارد

ترامپ برای حمله به ایران نیاز به اخذ مجوز از کنگره ندارد

بر اساس طرحی که دموکرات‌ها به مجلس سنای آمریکا عرضه کرده بودند، انجام هر عملیات نظامی علیه ایران مشروط به اخذ مجوز از کنگره می‌شد. این طرح در مجلس سنا رای نیاورد. دموکرات‌ها برای تصویب این طرح به ۶۰ رای نیاز داشتند.
مجلس سنای آمریکا
طرح دموکرات‌های آمریکا برای محدود کردن اختیارات ترامپ در عرصه انجام هر گونه عملیات نظامی علیه ایران در مجلس سنای این کشور شکست خورد.
خبرگزاری آسوشیتد پرس غروب جمعه هفتم تیر (۲۸ ژوئن) با انتشار گزارشی از واشنگتن خبر از شکست طرح حزب دموکرات در مجلس سنا داد. دموکرات‌ها برای محدود کردن اختیارات ترامپ در رابطه با حمله نظامی به ایران طرحی را به مجلس سنا ارائه کرده بودند. بر اساس این طرح، تصمیم‌گیری درباره تامین بودجه نظامی حمله به ایران بر عهده کنگره قرار می‌گرفت.
خبرگزاری یاد شده در گزارش خود می‌نویسد که این طرح تنها موفق به کسب ۴۰ رای در مجلس سنا شد. حال آنکه تصویب آن تنها با کسب ۶۰ رای سنا ممکن بود.
بسیاری از سناتورهای جمهوریخواه از همراهی با طرح دموکرات‌ها به‌رغم مخالفت با جنگ علیه ایران خودداری کردند. میچ مک‌کانل، رهبر جمهوریخواهان در سنا تاکید کرد که محدود کردن اختیارات ترامپ می‌تواند از توانایی کاخ سفید برای واکنش نشان دادن به موقع به تهدیدهای نظامی در تنش بین دو کشور آمریکا و ایران بکاهد.
میچ مک‌کانل، رئیس اکثریت جمهوریخواه در مجلس سنا
مک‌کانل در انتقاد از سیاست‌ دموکرات‌ها گفت آن‌ها به جای آنکه با رئیس جمهوری آمریکا برای مقابله با دشمن واقعی کشور همکاری کنند، تصمیم گرفته‌اند با ترامپ دشمنی و خصومت بورزند.
کاخ سفید و کنگره
دونالد ترامپ اوایل هفته جاری اعلام کرده بود که برای دست زدن به عملیات نظامی علیه ایران نیازی به رای و مجوز کنگره ندارد. همین موضوع به اختلاف نظر بین نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات در کنگره دامن زده بود.
موضوع پس از حمله ایران به پهپاد آمریکا در کنگره بحث‌انگیز شد. ترامپ دقایقی پیش از انجام یک حمله هوایی به اهدافی در خاک ایران، دستور توقف آن را داده بود.
ترامپ به وب‌سایت "هیل" گفته است که کاخ سفید نمایندگان کنگره را در جریان برنامه‌های خود درباره ایران قرار می‌دهد. اما تاکید کرده بود که از منظر قانونی چنین الزامی وجود ندارد.
دموکرات‌ها رای‌گیری پیرامون طرح مربوط به الزام اخذ مجوز از کنگره برای انجام عملیات نظامی را به نمایندگان جمهوریخواه در مجلس سنا تحمیل کرده بودند.
سناتورهای دموکرات تصویب بودجه دفاعی آمریکا را منوط به پذیرش رای‌گیری بر سر این طرح کرده بودند. پس از پذیرش خواست دموکرات‌ها در ارتباط با رای‌گیری پیرامون طرح یاد شده از سوی مک‌کانل، دموکرات‌ها در رای‌گیری بر سر بودجه دفاعی مشارکت کردند. بودجه دفاعی روز سه‌شنبه ۲۵ ژوئن با کسب ۸۶ رای مثبت در برابر ۸ رای منفی به تصویب رسید.
جاک شومر، سناتور دموکرات تاکید کرده بود که زمان آن فرارسیده است که تصمیم در مورد جنگ و صلح بر عهده کنگره قرار گیرد و خواستار محدود کردن اختیارات رئیس جمهوری آمریکا در عرصه عملیات نظامی شده بود.
پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر، کاخ سفید از اختیارات بیشتری در ارتباط با تهدیدهای نظامی برخوردار شده است.

ترامپ: ایران به توافق با آمریکا تمایل دارد

ترامپ: ایران به توافق با آمریکا تمایل دارد

رئیس جمهور آمریکا بار دیگر گفت که فکر می‌کند ایران به مذاکره و توافق با آمریکا تمایل دارد. او از تشویق امانوئل مکرون به مذاکره با ایران خبر داد و دوباره از "گفت‌وگوی جان کری با مقام‌های ایران" انتقاد کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰، بار دیگر به موضوع متوقف کردن حمله به ایران در هفته گذشته اشاره کرد و گفت: «وقتی محل‌های مشخصی را برای حمله انتخاب کردیم پرسیدم که چه تعدادی از مردم جان خود را از دست خواهند داد. به من اطلاع دادند که تعداد این افراد ممکن است تا ۱۵۰ نفر باشد.» ترامپ گفت که این تعداد تلفات را نامتناسب دیده و از حمله به ایران صرف نظر کرده است.
او در ادامه با تصریح این که فکر می‌کند ایران تمایل دارد تا "به یک توافق با آمریکا دست پیدا کند"، از عدم شتاب و عجله از سوی آمریکا سخن گفت: «ما در حال کار کردن بر روی مسئله ایران هستیم. خواهیم دید که چه پیش می‌آید. من فکر می‌کنم آن‌ها تمایل دارند که یک توافق با ما انجام بدهند و فکر می‌کنم این که بخواهند توافق کنند خیلی هوشمندانه است. خواهیم دید که چه پیش می‌آید. من مشکلی نداشته و وقت زیادی دارم.»
ترامپ افزود که ایران "عملکرد بسیار بدی دارد"، و " وقتی من روی کار آمدم آن‌ها بسیار بی‌رحم بودند و در ۱۸ جای مختلف (در منطقه) حضور داشتند."
توافق با چین
او با تصریح این که فهرستی از اهداف در ایران را در اختیار دارد مجدداَ ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای متهم کرد و گفت:‌ «ما نمی‌توانیم به ایران اجازه داشتن تسلیحات هسته‌ای را بدهیم، نمی‌توانیم چنین اجازه‌ای را بدهیم».
‌ترامپ همچنین به صحبت‌هایش با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در باره ایران اشاره کرد و گفت: «رئیس‌جمهور فرانسه به من گفت که کشورش روابط تجاری با ایران دارد و خواستار ملاقات با رهبران ایران است و من نیز او را برای این موضوع تشویق کردم.
ترامپ بار دیگر جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا را به داشتن ارتباط و مشاوره با مقامات ایران متهم کرد و گفت: «کری به ایرانی‌ها می‌‌گوید اگر ۱۵ ماه صبر کنید ممکن است ترامپ انتخابات را ببازد و بعد می‌توانید با کسی توافق کنید که هرچه می‌خواهید به شما بدهد... این گفت‌وگوها مسیر مذاکرات را پیچیده و امکان رسیدن به توافق را سخت‌تر می‌کند.»
ترامپ نتیجه دیدارش با شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین را مثبت توصیف کرد و گفت: «ما به توافق رسیدیم که به مذاکرات با چین ادامه دهیم و تعرفه‌ها بر کالاهای چینی را افزایش نمی‌دهیم.» او همچنین از موافقت با ادامه فروش تلفن‌های هوآوی در آمریکا خبر داد و افزود که "شرکت‌های آمریکایی نیز اجازه فروش محصولات خود به هوآوی را دارند."
ترامپ دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه را هم "فوق‌العاده" خواند و با رد برخی ادعاها مبنی بر مداخله روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا گفت: «من نه با کمک روسیه که به مدد توانمندی و تلاش‌های خود در انتخابات پیروز شدم.»
سکوت در مورد  نقش محمد بن سلمان در مرگ خاشقچی
رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به سوالی در باره "نقش دربار سعودی در قتل جمال خاشقچی"، روزنامه‌نگار منتقد عربستان ضمن ابراز خشم و انزجار از این قتل، افزود: «در باره اظهار نظر مقامات اطلاعاتی آمریکا مبنی بر نقش ولیعهد عربستان در مرگ خاشقچی نظری ابراز نمی‌کنم. بن سلمان عربستان به من اعلام کرد که ۱۳ نفر در پرونده قتل خاشقچی محاکمه شده‌اند.»
او عربستان را یک متحد بزرگ برای آمریکا توصیف کرد که " حدود ۴۰۰ میلیارد دلار سلاح از آمریکا خریده است و با آن برای  تمدید توافقنامه کاهش تولید نفت به توافق رسیده‌ایم.»
ترامپ همچنین در بخشی از سخنان خود به "معامله قرن" و توافق میان فلسطینیان و اسرائیل اشاره کرد و قطعی‌شدن این "معامله را به  تمایل فلسطینیان و  تشکیل کابینه اسرائیل" مرتبط دانست. او در عین حال با بیان این که معامله قرن احتمالاً سخت‌ترین معامله جهان خواهد بود به " تمایل فلسطینیان برای توافق" اشاره کرد و گفت: «فکر می‌کنم که فلسطینیان خواهان توافق (با اسرائیل) هستند. اگر توافقی حاصل شود، ما بودجه فلسطینیان را از سر می‌گیریم. اگر در دوران ریاست‌جمهوری من توافقی حاصل نشود، هرگز توافقی حاصل نخواهد شد.»

ارتش آمریکا از اعزام جنگنده‌های رادارگریز اف-۲۲ به خلیج فارس خبر داد

ارتش آمریکا از اعزام جنگنده‌های رادارگریز اف-۲۲ به خلیج فارس خبر داد


یک فروند جنگنده رادارگریز اف-۲۲ ارتش ایالات متحده
همزمان با بالا گرفتن تنش‌ها بین ایران و ایالات متحده، ارتش آمریکا روز جمعه خبر داد که برای نخستین بار چندین فروند جنگنده رادارگریز اف-۲۲ «رپتور» به قطر اعزام کرده است.
خبرگزاری فرانسه می‌نویسد که از بررسی تصاویر منطقه پایگاه هوایی العُدید قطر چنین برمی‌آید که تعداد هواپیماهای اف-۲۲ اعزامی ۵ فروند است. روزنامه واشینگتن‌پست تعداد این جنگنده‌های اعزامی را حدود ۱۲ فروند ذکر می‌کند.
بنا بر گزارش‌ها، ستاد مرکزی فرماندهی نیروی هوایی ایالات متحده در بیانیه‌ای نوشته است که این هواپیماها «به منظور دفاع از نیروهای آمریکایی و منافع ایالات متحده» به منطقه فرستاده شده‌اند.
در این بیانیه ذکر نشده که چند فروند از این هواپیماهای بسیار پیشرفته راهی قطر شده‌اند.
این اعزام نیرو، ادامه تقویت نظامی آمریکا در منطقه است که از زمان بالا گرفتن تنش‌ها با ایران روندی تندتر به‌خود گرفته است.
اواسط اردیبهشت‌ماه امسال اعلام شد که گزارش‌هایی از جابه‌جایی موشک‌های بالیستیک کوتاه‌برد با قایق توسط ایران در خلیج فارس یکی از دلایل تصمیم آمریکا برای تقویت نیروی نظامی‌اش در منطقه است.
روز بیستم اردیبهشت اعلام شد که ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن همراه با شماری از بمب‌افکن‌های استراتژیک بی- ۵۲ عازم خلیج فارس شده اند تا با آنچه که «تهدید جدی و عملی» جمهوری اسلامی ایران خوانده شده است مقابله کند.
همچنین در راستای تقویت نیروهای نظامی آمریکا در خلیج فارس، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز سوم خرداد گفت که یک هزار و ۵۰۰ نیروی تازه به خاورمیانه اعزام خواهد شد. این نیروها به منطقه تحت پوشش سنتکام، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، اعزام شده‌اند.
نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا نیز روز سوم تیرماه اعلام کرد که ناوگروه تهاجمی «یو‌اس‌اس باکسر» به حوزه ماموریت ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین پیوسته است.
بر اساس اطلاعیه این نیرو، در این ناوگان کشتی‌های تهاجمی «یو‌اس‌اس جان پی‌مارتا» و «یو‌اس‌اس هارپر فری» نیز حضور دارند.
حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه و تهدیدهای ایران، موجی از نگرانی‌ها دربارهٔ وقوع جنگ در منطقه را برانگیخته است. این نگرانی‌ها در هفته‌های اخیر پس از سرنگونی یک پهپاد آمریکایی توسط سپاه پاسداران اوج گرفته است.

جمعه، تیر ۰۷، ۱۳۹۸

فعالیت‌های ایران در گزارش سالانه سازمان امنیت داخلی آلمان نازی

فعالیت‌های ایران در گزارش سالانه سازمان امنیت داخلی آلمان نازی

گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان حاوی مشاهدات و ارزیابی‌های این نهاد درباره فعالیت‌های اطلاعاتی ایران در آلمان است؛ زیر نظر گرفتن اپوزیسیون ایران و در مواردی حمله به آن‌ها و حمله‌های سایبری از جمله این فعالیت‌ها هستند.
هورست زهوفر، وزیر کشور (راست) و توماس هالدن‌وانگ، رئیس سازمان امنیت داخلی آلمان، در حال معرفی گزارش سال ۲۰۱۸
گزارش سال ۲۰۱۸ سازمان امنیت داخلی آلمان روز پنج‌شنبه ۲۷ ژوئن (۶ تیر) منتشر شد. سازمان امنیت داخلی آلمان در این گزارش نتیجه تحقیقات امنیتی‌اش را درباره فعالیت‌های گروه‌های مختلف سیاسی و نیز کشورهایی منتشر کرده است که در آلمان فعالیت اطلاعاتی و امنیتی می‌کنند.
این گزارش می‌گوید که فعالیت‌های راستگرایان افراطی، چپ‌گرایان افراطی و نیز اسلام‌گرایان در آلمان افزایش یافته است.
نتیجه مشاهدات سازمان امنیت داخلی آلمان درباره فعالیت‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران در آلمان نیز در چند بخش این گزارش شرح داده شده است.
فعالیت‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی
مفصل‌ترین بخش گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان در رابطه با ایران به فعالیت‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی در آلمان اختصاص دارد. در این گزارش گفته شده که محور اصلی کار دستگاه اطلاعاتی ایران تحت نظر قرار دادن حرکت‌های اپوزیسیون و مبارزه با آن در داخل و خارج ایران است و افزون بر این تلاش این دستگاه بر جمع‌آوری اطلاعات در عرصه‌های سیاست، اقتصاد و علوم در کشورهای غربی است. از ایران به عنوان کشوری یاد شده که خود را قدرت منطقه‌ای با خواست تاثیرگذاری ورای مرزهایش می‌داند و تمایلات ضدغربی و ضداسرائیلی دارد و همزمان مایل است درباره سیاست آینده غرب، از جمله سیاست خارجی و امنیتی آلمان اطلاعات به دست آورد.
در گزارش اشاره شده به اینکه چون ایران اسرائيل و نمایندگان و حامیان آن، مانند نمایندگان سازمان‌های یهودی را دشمن خود می‌داند فعالیت‌های سازمان‌های طرفدار اسرائيل یا یهودیان را در آلمان زیر نظر می‌گیرد.  همچنین گفته شده که عامل اصلی فعالیت‌های اطلاعاتی در آلمان وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی است که بخصوص فعالیت‌های گروه‌های اپوزیسیون ایرانی در آلمان را زیر نظر دارد و نیز به جمع‌آوری اطلاعات درباره سیاست خارجی و امنیتی علاقمند است.
در این گزارش آمده است که فعالیت‌های وزارت اطلاعات از طریق کسانی صورت می‌گیرد که اقامت قانونی در آلمان دارند یا از تهران هدایت می‌شوند.
در گزارش اشاره شده به اینکه یکی از روش‌های وزارت اطلاعات این است که وقتی افراد مورد هدفش به دلایل خانوادگی یا شغلی به ایران سفر می‌کنند از آن‌ها به اجبار بازجویی می‌کند. در آلمان نمایندگی این سازمان در سفارت ایران در برلین نقش مهمی در نظارت اطلاعاتی دارد. این نمایندگی به جز عملیات اطلاعاتی مستقل از حمایت فعالیت‌هایی برخوردار است که وزارت اطلاعات  از ایران هدایت می‌کند. اهداف این عملیات اشخاص و سازمان‌هایی در آلمان یا برخی اوقات در دیگر کشورهای اروپایی هستند.
نیروی قدس در آلمان
گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان می‌گوید که به جز وزارت اطلاعات نیروی قدس هم که مسئولیت فعالیت‌های نظامی برون مرزی سپاه پاسداران را دارد، در آلمان فعال است. بیشترین فعالیت زیر نظرگیری این سازمان در آلمان متوجه اهداف طرفدار اسرائیل یا یهودیان است. این گزارش می‌نویسد اگرچه تا کنون خطری مشخص دیده نشده که متوجه شخص یا چیزی باشد، اما سازمان امنیت داخلی آلمان بر این گمان است که این فعالیت‌ها با هدف تدارک حمله‌های بعدی علیه اشخاص و نهادها صورت می‌گیرد.
این گزارش همچنین به مورد محکومیت یک تبعه ایرانی به هفت سال زندان از سوی دادگاه فرانکفورت  در اول مارس ۲۰۱۸ به جرم تقلب مالی و نقض مقررات مربوط به تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران پرداخته است. ایرانی مذکور سعی کرده بوده برای نیروی قدس یک ماشین مخصوص چاپ اسکناس تهیه کند. برای عملی کردن این طرح چند شرکت پوششی در ایران تاسیس شده و به فروشنده آلمانی گفته نشده بود که هدف اصلی از خرید این ماشین چه بوده است. ایرانی مزبور همچنین از طریق شرکت خودش در آلمان مواد خام برای تولید اسکناس (رنگ و کاغذ مخصوص) از اروپا تهیه و به ایران فرستاده بود. در روند دادگاه ۵۰ میلیون اسکناس تقلبی یمنی نیز کشف شد که تولید شرکت شخص محکوم بود.
در گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان همچنین گفته شده که در تاریخ ۱۶ ژانویه ۲۰۱۸ اداره فدرال جنایی آلمان با حمایت پلیس در هفت ایالت آلمان دست به اقدامات اجرایی علیه جاسوس‌های احتمالی نیروی قدس زد. این اقدامات بر پایه حکم دادستانی آلمان در سپتامبر و اکتبر ۲۰۱۷ علیه افراد مظنون به داشتن فعالیت‌های اطلاعاتی صورت گرفت. این افراد متهم هستند به اینکه از سوی نیروی قدس ماموریت داشته‌اند اشخاص و نهادهای طرفدار اسرائيل و یهودیان را زیر نظر بگیرند. روند بررسی این پرونده هنوز ادامه دارد.
در این گزارش همچنین به مورد دستگیری یک دیپلمات ایرانی در آلمان پرداخته شده که در سفارت ایران در وین اشتغال داشته و از سوی مقامات دادگستری بلژیک مورد پیگرد بوده است. اتهام او این بوده که به عنوان همکار رسمی وزارت اطلاعات ایران حمله‌ای با مواد منفجره را به نشست سالانه سازمان مجاهدین خلق در نزدیکی پاریس در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۸ سازماندهی کرده است. در این باره گفته شده که این دیپلمات برای انجام حمله از یک زوج ایرانی‌تبار به عنوان جاسوس و عامل انفجار استفاده کرده است. آلمان این دیپلمات را در اکتبر ۲۰۱۸ تحویل بلژیک داد. هم‌اکنون پرونده علیه این دیپلمات در آلمان و بلژیک باز است.
حمله‌های سایبری
سازمان امنیت داخلی آلمان می‌گوید که حمله‌های سایبری که ایرانیان احتمالا عامل آن هستند را از سال ۲۰۱۴ زیر نظر دارد. به گفته این سازمان، ادارات و دولت، نهادهای علمی و پژوهشی، اپوزیسیون و دگراندیشان و سازمان‌های حقوق بشری و نیز بخش‌های اقتصادی مربوط به پتروشیمی، اسلحه‌سازی و هوافضا مورد حمله قرار می‌گیرند.
اگرچه تا کنون اهداف اصلی اسرائيل، کشورهای حوزه خلیج فارس و آمریکا بوده‌اند، اما در سال‌های اخیر شواهدی دال بر حمله‌های سایبری به نهادهای پژوهشی و اقتصادی در آلمان برای سرقت اطلاعات آنها وجود داشته است. بخصوص از سال ۲۰۱۸ علاقه نیروهای اطلاعاتی ایران به نهادهای پژوهشی و دانشگاه‌های آلمان افزایش یافت. حملات سایبری از طریق شرکتی ایرانی به نام "مؤسسه مبنا" صورت می‌گرفت. دولت آمریکا در مارس ۲۰۱۸ اعلام کرد که این شرکت در سراسر دنیا به بیش از ۳۰۰ دانشگاه حمله سایبری کرده است. سازمان امنیت داخلی آلمان می‌گوید که در آن میان چندین دانشگاه آلمان هم بوده‌اند. دولت آمریکا گفته است که آمر این حملات سپاه پاسداران بوده است.
سازمان امنیت داخلی آلمان پیش‌بینی می‌کند که فعالیت‌های سایبری ایرانی‌ها در آینده ادامه یابد و حتی به دلیل کشمکش میان ایران و آمریکا تشدید شود.
تشدید خطر بالقوه برای اپوزیسیون ایران
در گزارش آمده که دستگاه اطلاعاتی ایران یکی از وسایل اصلی رهبری سیاسی در ایران برای تحکیم حکومتش است. از همین رو وزارت اطلاعات ایران همچنان اپوزیسیون را زیر نظر خواهد داشت.
طبق ارزیابی سازمان امنیت داخلی آلمان، خطری که اپوزیسیون ایران را در آلمان تهدید می‌کند تشدید شده است: گذشته از تحت نظر قرار دادن اپوزیسیون در آلمان چند مورد آشکار شده که نشان می‌دهد وزارت اطلاعات ایران طرح حمله به اپوزیسیون در اروپا را ریخته است. به عنوان مثال طرح حمله به نشست سالانه مجاهدین در فرانسه در ژوئن ۲۰۱۸ ذکر شده است.
این گفته یحیی رحیم صفوی، مشاور نظامی خامنه‌ای در گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان نقل شده که «دشمن فهمیده است که ایران به مرزهای جغرافیایی خود اکتفا نمی‌کند و تا آن سوی مرزها آن‌ها را تعقیب و نابود می کند» و از آن نتیجه‌گیری شده است که "وضعیت می‌تواند تشدید بشود و به روابط ایران و آلمان آسیب برسد".
مرکز اسلامی هامبورگ
در گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان، در زیر مقوله "اسلام‌گرایی و تروریسم اسلامی" به "تاثیر ایرانیان هوادار حکومت بر شیعیانی که در آلمان زندگی می‌کنند از طریق مرکز اسلامی هامبورگ" برمی‌خوریم.
مرکز اسلامی هامبورگ در سال ۱۹۶۲ تاسیس شد. مدیر آن تا اوت ۲۰۱۸ رضا رمضانی گیلانی بود و مدیریت آن را از آن تاریخ تا کنون محمدهادی مفتح بر عهده دارد. شمار اعضا یا طرفداران این نهاد برای سازمان امنیت داخلی آلمان روشن نیست. این سازمان دو نشریه "الفجر" و "سلام! نشریه‌ای برای مسلمانان جوان" را هر چهار ماه یکبار منتشر می‌کند.
در گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان از مرکز اسلامی هامبورگ به عنوان بزرگترین و پرنفوذترین سازمان متعلق به ایرانیان وفادار به حکومت جمهوری اسلامی یاد شده که با کمک آن ایران می‌کوشد بر روی شیعیانی تاثیر بگذارد که از کشورهای مختلف آمده‌اند و در آلمان زندگی می‌کنند. در این گزارش اشاره شده که مسجد امام علی تحت پوشش این مرکز است و مدیر مرکز نماینده رهبر جمهوری اسلامی ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، در آلمان محسوب می‌شود.
به نوشته سازمان امنیت داخلی آلمان، فعالیت‌های این مرکز با هدف انتشار آموزه‌های شیعی ایرانی به شیوه‌های گوناگون در آلمان و اروپاست و بدین منظور به طور مرتب مراسم نماز و سخنرانی، جشن‌های مذهبی و کلاس‌های زبان و دیگر کلاس‌های آموزشی از سوی این مرکز برگزار می‌شود.
گسترش تسلیحات اتمی
گزارش سازمان امنیت داخلی آلمان حاکی از این است که از زمان توافق اتمی با ایران در ژوئیه ۲۰۱۵ به گفته سازمان بین‌المللی انرژی اتمی ایران به تعهداتش برای محدود کردن برنامه اتمی‌اش پایبند بوده است. طبق این گزارش، در سال ۲۰۱۸ سازمان امنیت داخلی آلمان تنها مواردی از تلاش ایران برای دستیابی به آنچه می‌تواند در تسلیحات اتمی بکار برود را مشاهده کرده اما این موارد تا جایی که قابل بررسی بوده‌اند مدرکی دال بر این به دست نداده‌اند که ایران توافق اتمی را زیر پا گذاشته است.
در گزارش آمده که این سازمان در آینده نیز از این جنبه این مسئله را زیر نظر خواهد داشت تا ببیند که آیا ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق اتمی عمل می‌کند یا نه.
این گزارش همچنین می‌گوید که در عرصه برنامه موشکی ایران در سال ۲۰۱۸ تلاش‌های فزاینده‌ای برای دستیابی به اجزایی که می‌تواند مورد استفاده در ساخت تسلیحات اتمی قرار گیرد دیده شده و این سازمان این موضوع را زیر نظر خواهد داشت تا ببیند که آیا این تمایل عمومی است یا خیر.

طرح لزوم اخذ مجوز از کنگره قبل از حمله به ایران در سنای آمریکا رای نیاورد

طرح لزوم اخذ مجوز از کنگره قبل از حمله به ایران در سنای آمریکا رای نیاورد


کمیته روابط خارجی سنا در اول خرداد طرح لزوم اخذ مجوز برای حمله به ایران را رد کرده بود.
بیش از ۴۰ نماینده سنای آمریکا جمعه هفتم تیرماه با طرحی که حمله‌ نظامی احتمالی به ایران بدون مجوز کنگره را منع می‌کرد، رای منفی دادند و این طرح آرا لازم را کسب نکرد.
این طرح در چارچوب یک اصلاحیه به لایحه بودجه وزارت دفاع ، پنتاگون، توسط سناتور تیم کین و تاماودال به رای گذاشته شد. این اصلاحیه نیازمند حمایت ۶۰ نماینده از ۱۰۰ نماینده سنا بود.
نمایندگان دموکرات در کنگره گفته اند با ارائه این طرح در تلاشند تا از جنگ ناخواسته با ایران جلوگیری کنند.
جمهوریخواهان در سنای آمریکا اکثریت را در اختیار دارند و این طرح دموکرات از حمایت لازم از جانب جمهورخواهان برخوردار نبود.
مساله حمله احتمالی آمریکا به ایران و اینکه آیا لازم است رئیس‌جمهوری این کشور برای دست زدن به چنین اقدامی از کنگره مجوز بگیرد به بحثی داغ میان دولت ترامپ با دموکرات‌های حاضر در کنگره تبدیل شده است.
نانسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، روز ۲۶ اردیبهشت گفته بود دولت ترامپ باید این نکته را مد نظر داشته باشد که مجوز کنگره را برای جنگ با ایران ندارد.
دونالد ترامپ اما در گفت‌وگو با سایت «هیل‌ تی‌وی» گفته است که برای حمله به ایران به تأیید کنگره نیاز ندارد.
آقای ترامپ در این مصاحبه گفت: «ولی آنچه که ما انجام می‌دهیم حرکت شانه به شانه با کنگره است... و به نظرم آنها قدردان این مسئله هستند».
وی تصریح کرد که «من مایلم با آنها همراه باشم ولی از نظر قانونی مجبور نیستم».
گروهی از سناتورهای دمکرات نیز اول خرداد طرحی را به کمیته روابط خارجی سنا ارائه کرده بودند که بر اساس آن، دولت ایالات متحده اجازه پیدا نمی‌کرد بدون مجوز کنگره از منابع مالی دولتی برای جنگ با ایران استفاده کند.
این طرح با ۱۳ رای مخالف در برابر ۹ رای موافق رد شد. به جز سناتور جمهوری‌خواه رند پاول، بقیه جمهوری‌خواهان به این طرح رای منفی دادند.
مقامات آمریکایی و به‌ویژه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، بارها تاکید کرده‌اند که قصد حمله نظامی به ایران را ندارند ولی واشینگتن به هرگونه حمله ایران یا گروه‌های نیابتی‌اش علیه منافع و نیروهای خود در منطقه پاسخ قاطع می‌دهد.