جمعه، مهر ۰۴، ۱۳۹۹

افزایش اعتراض‌‌ها به استخدام طلاب به عنوان دبیر تاریخ و علوم‌ اجتماعی

 

افزایش اعتراض‌‌ها به استخدام طلاب به عنوان دبیر تاریخ و علوم‌ اجتماعی

انجمن‌های علوم اجتماعی و تاریخی و انجمن زبان و ادبیات فارسی در اعتراض به استخدام طلاب به عنوان دبیر تاریخ و علوم اجتماعی بیانیه صادر کرده‌اند. در هر دو بیانیه به اقدام آموزش و پرورش نسبت به استخدام طلاب اعتراض شده است.

در بیانیه‌ای که از جانب انجمن‌های علوم اجتماعی و تاریخی و انجمن (استادان) زبان و ادبیات فارسی صادر شده خطاب به آموزش و پرورش به واجد شرایط دانسته شدن سطوح دو و سه حوزه علمیه با مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته‌های زبان و ادبیات، علوم اجتماعی و تاریخ برای استخدام در آموزش و پرورش اعتراض شده است.

استخدام روحانیان و طلاب در وزاتخانه‌ها و ادرات دولتی بحث تازه‌ای نیست. به ویژه از یک‌سال قبل جذب طلاب به وزارت آموزش و پرورش بارها از جانب مقامات مطرح شده است.

حجت الاسلام نبوی، معاون فرهنگی تبلیغی حوزه‌های علمیه در تیرماه ۹۸ اعلام کرد: «در سال‌های قبل طلاب فقط در سه رشته می‌توانستند شرکت کنند، ولی امسال با پیگیری‌های "ستاد همکاری ها و مرکز تربیت مبلغ معلم" در هشت رشته علوم انسانی ازجمله "دبیری عربی، مربی امور تربیتی، دبیری معارف اسلامی، آموزگاری ابتدایی، دبیری ادبیات فارسی، دبیری علوم اجتماعی، دبیری تاریخ و دبیری فلسفه می‌توانند در آزمون استخدامی شرکت کرده و در صورت پذیرش در همان رشته‌ای که قبول شده‌اند، به استخدام آموزش و پرورش در آیند.»

اگرچه موضوع استخدام طلاب حدود یک سال است مطرح شده اما زمانی این مسئله حساسیت‌ها را در محافل فرهنگی و اجتماعی برانگیخت که سطوح دو و سه حوزه علمیه با مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته‌های زبان و ادبیات، علوم اجتماعی و تاریخ برای استخدام در آموزش و پرورش رسانه‌ای شد.

۱۸۰۰ روحانی در وزارتخانه نفت

آیا روحانیان و طلاب تنها در آموزش و پرورش استخدام شده‌اند و یا در وزاتخانه‌های دیگر نیز فعالیت می‌کنند؟

فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس دهم حدود دو سال پیش در مجلس گفت  ۱۸۰۰ روحانی در وزارت نفت فعال هستند. او در توجیه حضور این همه روحانی در وزارت نفت گفته بود که "به کارگیری این حجم روحانیون در صنعت نفت، نشان از پیگیری پیوست فرهنگی در این مجموعه دارد"

در آن زمان برخی‌ها این پرسش را مطرح کردند که آیا  روحانیان برای ورود به سایر وزارتخانه‌ها که به لحاظ حقوق و مزایا شبیه وزارت نفت نیست هم اینقدر مشتاقند یا موضوع درباره این وزارتخانه فرق می‌کند؟

پس از یک سال مشخص شده است که زمینه برای حضور بیشتر طلاب در وزاتخانه‌های دیگر از جمله آموزش و پروش نیز فراهم می‌شود. اگرچه آمار دقیقی تاکنون از حضور روحانیان و طلاب در این وزاتخانه ارائه نشده اما آموزش و پرورش جزو نخستین وزارتخانه‌‌هایی است که طلاب پس از نخستین روزهای انقلاب به آن ورود پیدا کردند.

بیشتر شدن جدال حوزه و دانشگاه

با سپری شدن چهار دهه از انقلاب که مقامات همیشه شعار وحدت "حوزه و دانشگاه" را داده‌اند اکنون شکاف و "تعمیق تعارضات میان حوزه و دانشگاه" بیشتر شده و شاهد جدال این رقیبان هستیم.

انجمن استادان زبان و ادبیات فارسی در اعتراض به استخدام طلاب نوشته است متنی که در دفترچه آزمون استخدامی کشوری منتشر شده نگرانی و اعتراض جمع زیادی از استادان، معلمان، دانش آموختگان و دانشجویان زبان و ادبیات فارسی را موجب شده است.

در قسمتی از این بیانیه آمده است: «انجمن علمی (استادان) زبان و ادبیات فارسی به نمایندگی از استادان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه‌های کشور ضمن محکوم کردن قاطع این اقدام، از وزارت آموزش و پرورش می خواهد نسبت به اصلاح بند مذکور، اقدام مقتضی و عاجل انجام دهد.»

انجمن‌های علمی علوم اجتماعی و تاریخ هم در بیانیه اعتراضی خود استخدام طلاب به عنوان دبیر تاریخ و علوم اجتنماعی را نگران کننده دانسته‌اند.

جدال دانشگاه و حوزه علمیه بعد از چهار دهه انقلاب بیشتر شده است

جدال دانشگاه و حوزه علمیه بعد از چهار دهه انقلاب بیشتر شده است

در بیانیه‌ها نسبت به "کمرنگ شدن زبان و ادبیات فارسی در مدارس" و "کم رنگ شدن اهمیت رشته‌های علوم اجتماعی و تاریخی" اشاره شده است.

انجمن‌های علوم اجتماعی و تاریخی درباره "تعمیق تعارضات میان حوزه و دانشگاه" هشدار داده و نوشته‌اند "قرار گرفتن دانش آموختگان حوزوی در جایگاهی که دانش تخصصی آن را ندارند، از اعتبار اخلاقی و اجتماعی آنها می‌کاهد و به تعارضات غیراصولی بین نظام حوزوی و دانشگاهی دامن می‌زند که به هیچ عنوان به نفع این دو نهاد مهم علمی و آموزشی جامعه ایران نیست."

بیانیه انجمن‌های اجتماعی و تاریخی را روسای هفت انجمن امضا کردند. در میان امضاکندگان از جمله می‌توان به نام سیدحسین سراج زاده، رئیس انجمن جامعه شناسی ایران، هادی خانیکی، رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، مهرداد عربستانی، رئیس انجمن انسان شناسی ایران، کیومرث اشتریان، رئیس انجمن علوم سیاسی ایران و ذکرالله محمدی، رئیس انجمن ایرانی تاریخ اشاره کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر