وزارت خارجه آمریکا در مورد سخنان تازه خامنهای: به فرضیات پاسخ نمیدهیم
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، عصر دوشنبه ۴ اسفند در نشستی خبری پس از اصرار خبرنگاران برای نشان دادن واکنش به سخن تازه رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر «امکان رساندن غنیسازی در ایران به میزان ۶۰ درصد» گفت که این حرف «شبیه تهدید است.»
ند پرایس اما در ادامه در توصیف سخنان تازه آیتالله خامنهای از صفاتی چون «فرضیات و عرضاندام» استفاده کرد و گفت که «ما قصد نداریم به موارد فرضی یا عرضاندامها واکنش ویژه و خاص بدهیم. کاری که میخواهیم انجام بدهیم تأکید مجدد بر پیشنهاد روی میز است.»
با وجود اعلام نگرانی قدرتهای غربی از افزایش درجه خلوص اورانیوم در ایران، حتی در سطح ۲۰ درصد، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز دوشنبه چهارم اسفند گفت: «برای پیشران هستهای یا کارهای دیگر ممکن است غنیسازی را به ۶۰ درصد هم برسانیم».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با رد کردن این سخن به عنوان «فرضیات» تأکید کرد که «ایالات متحده مایل است با ایرانیان ملاقات کند تا این مسائل دشوار و پیچیده، یعنی چگونگی رسیدن به هدف نهایی که همان پیروی [از برجام] و پیروی مضاعف است حل و فصل بشود.»
او در مورد عبارت «پیروی مضاعف» نیز اینگونه توضیح داد که منظور او «استفاده از برجام به عنوان بستری برای تمدید و تقویت خود برجام و سپس بهرهگیری از آن به عنوان بستری برای رسیدگی به فعالیتهای شریرانه گستردهتر ایران است.»
علی خامنهای و دیگر مقامات ایرانی پیش از این بارها تکرار کردهاند که حاضر به مذاکره بر سر موضوعی فراتر از برجام نیستند و سیاستهای منطقهای خود را تغییر نخواهند داد.
جمهوری اسلامی همواره اسرائیل را تهدید به «محو از نقشه جهان» کرده است و در این رابطه مقامها اسرائیلی از احتمال دست یافتن ایران به جنگافزار اتمی ابراز نگرانی میکنند.
آیتالله خامنهای در بخشی از سخنان روز دوشنبه خود با اشاره به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، او را «دلقک» نامید و گفت که او «دائم میگوید ما نمیگذاریم ایران به سلاح هستهای دست یابد، در حالی که باید به او گفت اگر جمهوری اسلامی تصمیم به دستیابی به سلاح هستهای داشت، او و بزرگتر از او هم نمیتوانستند مانع شوند.»
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری عصر دوشنبه خود درخصوص این مسئله گفت که «موضع ما در این مورد روشن است، ایران هیچوقت به سلاح هستهای نخواهد رسید و جو بایدن، رئیسجمهور، هم این را با صراحت کامل اعلام کرده است.»
درپی اظهارات رهبر جمهوری اسلامی درباره احتمال غنیسازی ۶۰ درصد، در اظهارنظری دیگر، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، گفت که «چیزی عوض نشده است».
او با تاکید بر اینکه اروپاییها منتظر پاسخ ایران برای دعوت به گفتوگو درباره برجام هستند، گفت: «ما به دنبال جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستیم و باور داریم دیپلماسی بهترین راه است».
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز سه روز پیش از این در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی جهانی بیبیسی گفت که دولت بایدن دیپلماسی را «بهترین راه» برای بازگرداندن مسئله هستهای به محدوده قبلی و فشار به ایران در حوزههای دیگر میداند.
او بار دیگر به «ناموفق بودن» پروژه «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه ایران اشاره کرد و گفت دولت بایدن «بار دیگر در موضع مشترک با متحدان اروپایی خود» درباره ایران است و این یک «عامل قدرتمند» است.
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که علاوه بر بدتر شدن وضعیت پرونده هستهای ایران، دولت ایران «فعالیتهای بیثباتکننده در منطقه و حملاتی به نیروهای ما در عراق و متحدانمان در دیگر نقاط داشته است».
ایالات متحده به عنوان یکی از طرفهای اصلی برجام تا اردیبهشت ۹۷ در این توافق حضور داشت ولی بعد از آن خارج شد و تحریمهای شدیدی علیه ایران وضع کرد. تهران هم یک سال بعد به صورت مرحلهای از تعهدات خود در چارچوب این توافق عدول کرد.
جمهوری اسلامی ایران در همین زمینه غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم را که بر اساس برجام، اجازه انجام آن را نداشت آغاز کرد و از سانتریفوژهای پیشرفته نیز استفاده میکند.
حکومت ایران همچنین تولید اورانیوم فلزی که کاربرد نظامی هم دارد را در دستور کار خود گذاشته است و میگوید تا سه ماه آینده اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند.
در هفتههای اخیر تلاشهای دیپلماتیک برای احیای برجام افزایش یافته است ولی آمریکا میگوید ایران باید ابتدا به تعهدات خود طبق برجام بازگردد تا تحریمها لغو شود و در مقابل دولت ایران میگوید تا زمانی که تحریمها لغو نشود، به اجرای کامل تعهدات خود باز نمیگردد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر