آسوشیتدپرس: دولت بایدن در فکر لغو تحریمهای ناسازگار با برجام است
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از چند منبع خبر داد که دولت جو بایدن در حال بررسی لغو بخش عمدهای از تحریمهای ناسازگار با برجام است که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ علیه ایران اعمال شده است.
این هفته نیز مذاکرات غیر مستقیم احیای توافق اتمی میان ایران و آمریکا در وین جریان دارد. چند مقام کنونی و سابق دولت آمریکا و همچنین چند منبع آگاه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتهاند، ایران خواستار لغو همه تحریمهاست و مقامهای آمریکایی در حال وارسی امکاناتی هستند که بتوان آنها را جهت حیات بخشیدن مجدد به برجام به ایران ارائه داد.
این منابع میگویند، دولت جو بایدن در آمریکا در حال بررسی بخش عمدهای از تحریمهای ناسازگار با برجام است که در دوران دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده علیه ایران اعمال شده است.
این منابع از این که کدام تحریمها احتمالا برداشته خواهند شد سخنی نگفتهاند. اما آنها اعلام کردهاند که آمریکا آماده لغو تحریمهایی است که با توافق اتمی سازگاری ندارد، نظیر تحریمهای غیر هستهای که شامل تحریمهای مربوط به حمایت ایران از تروریسم، برنامه موشکی و وضعیت حقوق بشر این کشور میشود.
دولت ترامپ بعد از خروج از برجام در سال ۲۰۱۸ نه تنها تحریمهای هستهای را دوباره برقرار کرد بلکه رشتهای از تحریمهای غیر هستهای را نیز علیه ایران وضع کرد.
مخالفان این طرح
دولت جو بایدن در صورت برداشتن تحریمهای غیرهستهای با انتقاد جمهوریخواهان، اسرائيل و کشورهای عربی مواجه خواهد شد.
مقامهای دولت سابق آمریکا به ریاست دونالد ترامپ همه تحریمهای اعمالشده علیه ایران را "مشروع" میخوانند. گابریل نورونها، مشاور ارشد پیشین وزارت خارجه آمریکا در امور ایران میگوید، تمامی تحریمهایی که در دوران ترامپ علیه ایران وضع شده در دستگاه قضایی این کشور تأیید شدهاند و اگر مشروع نبودند رد میشدند.
اما یکی از مقامهای ارشد دولت کنونی آمریکا میگوید، تمامی تحریمها باید دوباره بررسی شوند و باید دید که اعمال آنها از نظر حقوقی مشروع بوده یا خیر.
این مقام که مانند سایر مقامها نخواست نامش فاش شود افزود، آمریکا آمادگی دارد تحریمهایی که مانع از دستیابی ایران به منافع پیشبینیشده این کشور در برجام میشود را رفع کند، از جمله محدودیت دسترسی ایران به سیستم مالی بینالمللی و تراکنشها با دلار.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هفته گذشته گفت: «همان طوری که پیش از این نیز گفتهایم، در صورتی که ایران به تعهدات برجامی خود بازگردد ما نیز آمادهایم تحریمهای ناسازگار با برجام را برداریم.» او شرح نداد که منظورش از تحریمهای غیر سازگار با برجام چیست.
مارک دوبوویتز، رئیس "بنیاد دفاع از دمکراسیها"، از اندیشکدههای حامی فشار حداکثری بر ایران، میگوید، دولت بایدن در نظر دارد دهها میلیارد دلار به رژیم ایران ارائه دهد و حتی اگر لازم باشد تحریمها علیه اشخاص اصلی در فهرست سیاه تروریسم و توسعه برنامه موشک بالستیک جمهوری اسلامی را بردارد.
او در ادامه گفت: «آنها حتی تلاش میکنند که دسترسی غیر مستقیم رژیم [ایران] به دلار آمریکا از طریق سیستم مالی این کشور را میسر کنند، به نحوی که شرکتهای بینالمللی بتوانند با ایران از طریق دلار آمریکا تراکنشهای خود را انجام دهند.»
دولت باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین آمریکا بعد از توافق اتمی با ایران در سال ۲۰۱۵ بر این نظر بود که بعضی از تحریمهایی که در زمان ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش به دلایلی مانند حمایت از تروریسم بر ایران روا شد را میتوان در حقیقت به عنوان تحریمهای هستهای طبقهبندی کرد و به همین دلیل نیز میشد آنها را در چارچوب برجام لغو کرد.
با این حال باز هم بسیاری از کشورها و شرکتهای بینالمللی از ترس این که تحریمها با آمدن یک رئیسجمهور جدید بازگردند از ورود به بازار ایران ابا داشتند. اکنون هم این تردید وجود دارد که حتی اگر برجام در مذاکرات وین احیا شود آیا میتوان بدون مخاطره وارد بازار ایران شد؟
در حال حاضر نمایندگان جمهوریخواه کنگره آمریکا و مخالفان دولت ایران در تلاشاند، با تصویب قانونی جدید مواضع ترامپ را در مورد ایران را تقویت کنند. اگر چه بعید به نظر میرسد قانونی جدید علیه بازگشت به برجام تصویب شود اما مصوباتی که دولت آمریکا را ترغیب به اتخاذ مواضعی سختگیرانهتر علیه ایران میکند از پشتیبانی گسترده هر دو حزب جمهوریخواه و دمکرات برخوردار است.
روز
گذشته (چهارشنبه ۸ اردیبهشت/ ۲۸ آوریل) بیش از ۲۲۰ نماینده جمهوریخواه و
دمکرات کنگره آمریکا قطعنامهای را امضا کردند که از دولت آمریکا میخواست،
"حقوق مردم ایران و تلاش آنها برای ایجاد یک جمهوری دمکراتیک، سکولار و
غیر هستهای" را به رسمیت شناخته و جمهوری اسلامی را برای "رفتار مخرب"اش
پاسخگو کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر