رشد دو برابری قیمت و حجم صادرات نفت ایران
سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در تازهترین گزارش خود از رشد چشمگیر قیمتهای جهانی نفت، از جمله نفت ایران در ۷ ماه ابتدایی سال جاری میلادی خبر داده و گزارشها حاکی است صادرات نفت ایران نیز دو برابر شده است.
اوپک در گزارش جدیدی که روز جمعه ۲۲ مرداد منتشر کرده است، میگوید متوسط قیمت نفت ایران در ۷ ماه ابتدایی پارسال کمی بیش از ۳۵ دلار بود، اما در دور مشابه امسال به بالای ۶۵ دلار رسیده است. ماه گذشته، ژوئیه، قیمت نفت ایران حتی به ۷۵ دلار رسید.
تولید روزانه نفت ایران نیز در سال گذشته میلادی نزدیک ۲ میلیون بشکه بود، اما ماه گذشته به حدود ۲.۵ میلیون بشکه رسید.
آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها نیز نشان میدهد متوسط صادرات روزانه نفت ایران در نیمه ابتدایی سال جاری میلادی به ۶۵۰ هزار بشکه رسیده است که بیش از دو برابر دور متوسط پارسال است.
با این حال، تازهترین گزارش خزانهداری کل کشور گویای آن است که در دو ماهه ابتدایی سال جاری خورشیدی تنها ۲.۵ درصد از درآمدهای نفتی پیشبینی شده در بودجه دولتی محقق شدهاست.
ایران در بودجه سال جاری صادرات روزانه ۲.۳ میلیون بشکه نفت را گنجانده بود و در عمل بیش از یک چهارم این رقم محقق شده است. از طرفی در بودجه امسال قیمت نفت بشکهای ۴۰ دلار در نظر گرفته شده بود، اما در دو ماه ابتدایی سال جاری این رقم بالای ۶۰ دلار بود.
بدین ترتیب دقیقا معلوم نیست چرا تنها ۲.۵ درصد بودجه نفتی در فروردین و اردیبهشت امسال محقق شده است، در حالی که این رقم باید حداقل ۳۵ درصد میشد.
از زمستان پارسال، ایران به طور متوسط روزانه ۶۵۰ هزار بشکه صادرات نفت داشته است، اما بخش اعظم این نفت توسط دلالها و تحت نام نفت عمان، عراق، امارات، مالزی و اندونزی راهی چین شده است. آمارهای رسمی چین نیز مدعی است که از ابتدای زمستان پارسال هیچ نفتی بهطور مستقیم از ایران وارد نکرده است.
اوپک در بخش دیگری از گزارش خود میگوید تولید کل اعضای اوپک در ماه گذشته نسبت به ماه ژوئن ۶۳۷ هزار بشکه رشد داشته که حدود ۴۹۷ هزار بشکه آن مربوط به رشد تولید نفت عربستان بوده است.
در پی سقوط قیمت نفت در ابتدای سال گذشته به خاطر شیوع کرونا، اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه تولید خود را نزدیک ۱۰ میلیون بشکه کاهش داده بودند، اما از پاییز پارسال تولید خود را به صورت تدریجی افزایش دادند.
عربستان در ماههای اخیر بیشتر از سهمیه خود کاهش تولید نفت داشت و از نیمه دوم سال تولید خود را بیشتر از دیگر اعضای اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه افزایش داده است.
۲۷ تیرماه این مجموعه توافق کرد که از ابتدای ماه اوت، هر ماه ۴۰۰ هزار بشکه به تولید خود بیفزاید تا جلو رشد قیمت نفت گرفته شود.
آمریکا روز پنجشنبه دوباره از اوپک خواست تا تولید خود را هرچه بیشتر افزایش دهد تا هم قیمت سوخت در آمریکا رشد چشمگیری نداشته باشد و هم رشد جهانی اقتصاد شتاب بگیرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر