ایران در رسانههای غرب؛ تصور بازگشت به حجاباجباری «غیرممکن» است
رسانههای غرب روز جمعه مسایل مرتبط با ایران از جمله اخبار سرکوب خونین معترضان توسط حکومت در شهرهای مختلف کشور را منعکس کردند.
سرویس جهانی بیبیسی تیتر زده «درگیریها در ایران و عزاداری برای نیکا شاکرمی» و مینویسد مردمی که در مراسم عزاداری برای نیکا شاکرمی در خرمآباد گرد آمده بودند، با نیروی امنیتی – انتظامی درگیرشدند. بیبیسی مینویسد نیکا به یکی از نمادهای تظاهراتی تبدیل شده که از ماه گذشته شروع شد.
وال استریت جورنال در یک گزارش اختصاصی مینویسد موج حملات روسیه با استفاده از پهپادهای «شاهد»، ایران را به مهمترین همدست نظامی روسیه تبدیل کرده است و نشان میدهد که چگونه، علیرغم سالها تحریم غرب، حکومت ایران توانسته است یکی از موفقترین ناوگانهای پهپادی جهان را به وجود بیاورد. وال استریت جورنال مینویسد دفاع هوائی اوکراین فقط ۷۰ درصد از پهپادها را شکار میکند. در پاسخ به تقاضاهای عاجل اوکراین، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی – ناتو - وعده میدهد که به سرعت صدها دستگاه ایجاد اختلال در سیگنال به اوکراین میفرستد.
وال استریت جورنال در گزارشی که صبح جمعه منتشر کرد، مینویسد در اعتراضات ایران، حجاب برای حکومت و برای زنان معترض، خط قرمز است. گزارشگر «سون انگل راسموسن» مینویسد تحمیل حجاب برای جمهوری اسلامی یک ضرورت وجودی است، اما برخی از زنان میگویند تصور بازگشت به حجاب برای آنها غیرممکن است.
وال استریت جورنال در گزارش دیگری در باره تراکم مسافران پیاده و سواره در جاده منتهی به آرامستان سقز، باز هم این عکس شاخص را کار کرده که روز گذشته، پنجشنبه، در دهها روزنامه و رسانه جهان چاپ شد، و مینویسد که در چرخشی تازه، مقامات حکومت ایران بدون ارائه شواهد و مدرک، تقصیر تیراندازی مرگبار در شاهچراغ شیراز را گردن جنبش اعتراضات سراسری میاندازند.
در یک گزارش ویدیوئی که مدام بهروز میشود، وال استریت جورنال تاریخچهای تصویری از گسترش اعتراضات سراسری در وبسایت خود منعکس میکند.
نیویورک تایمز در شماره صبح جمعه، رویدادهای مراسم چهلم مهسا امینی و نیکا شاکرمی را جمعبندی میکند؛ با یک عکس هوائی که هزاران نفر را سواره و پیاده در جاده منتهی به آرامستان سقز نشان میدهد. نیویورک تایمز در گزارش خود به قلم فرناز فصیحی و کورا انگلبرکت، مینویسد ایرانیان برای دومین روز متوالی، یاد دو قربانی سرکوب، مهسا امینی و نیکا شاکرمی را گرامی داشتند و ویدیوها نشان میدهد که ماموران ضد شورش به عزاداران در این گورستان روستائی تیراندازی میکنند.
به مناسبت آغاز نمایش فیلم «عنکبوت مقدس» برنده جایزه بهترین بازیگر از جشنواره سینمائی کن در سینماهای نیویورک، صبح امروز، جمعه، منتقد نیویورک تایمز دویکا گیریش مینویسد در محور عنکبوت مقدس طنزی است مبهوتکننده و بهنگام: اینکه چگونه است که یک شهر مقدس، فحشا، قاچاق مواد مخدر و کشتار بیپروا را نه تنها پرورش میدهد بلکه تشویق و تهییج هم میکند.
واشنگتن پست در چندین خبر و تفسیر، به بحران ایران و پیامدهای آن میپردازد و در گزارشی از بابک دهقانپیشه و دو روزنامهنگار دیگر، به خشونتهای روز پنجشنبه در مهاباد پرداخته که طی آن معترضان به ساختمانهای دولتی، از جمله فرمانداری و شهرداری با کوکتل مولوتف حمله کردند و نیروهای امنیتی به روی آنها آتش گشودند. واشنگتن پست مینویسد در اعتراضات روز پنجشنبه در مهاباد به کشته شدن اسماعیل مولودی در اثر تیراندازی نیروی امنیتی به شرکت کنندگان در مراسم چهلمین روز قتل مهسا امینی، روز پنجشنبه دست کم دو تن کشته و دهها تن زخمی شدند.
واشنگتن پست همچنین این گزارش اسوشیتدپرس را کار کرده در باره اینکه چگونه دانشگاه صنعتی شریف به کانون اعتراضات تبدیل شده و عکسی از یک کاربر گذاشته از تجمع ۱۵ مهرماه دانشجویان در صحن دانشگاه شریف.
مطلبی که لس آنجلس تایمز هم با تشبیه دانشگاه شریف به دانشگاه امآیتی آمریکا در تیتر، عینا و با همان عکس، منتشر کرده
روزنامه پراودای اوکراین سخنان روز گذشته پنجشنبه ولادیمیر پوتین در باره قاسم سلیمانی را برجسته کرده که گفته نظر شما در باره ژنرال سلیمانی هر چه باشد، او مقام رسمی یک کشور بود و آنها او را در یک کشور سوم کشتند و حتی اعلام هم کردند که بله، ما او را کشتهایم. پوتین، که تجاوز او به کشور همسایه اوکراین، هزاران کشته و میلیونها تن را آواره کرده، در اعتراض به کشته شدن قاسم سلیمانی میگوید: این چیست؟ ما کجا زندگی میکنیم؟
پایگاه خبری اینترسپت مینویسد به اسنادی دست یافته که دستورالعمل ردگیری و دستکاری در تلفنهای همراه معترضان را تشریح میکند و مینویسد هر چند بستن اینترنت به روی هزاران کاربر، ابزار سانسور حکومتی است، دولت ایران به ابزارهای پیچیدهتر دیگری نیز دسترسی دارد که بخشی از آن در سیستم SIAM قرار دارد که برای نفوذ در تلفنهای همراه معترضان، امکانات گستردهای به دولت میدهد.
دهها رسانه در کشورهای مختلف جهان، این گزارش خبرگزاری رویترز را منعکس کردهاند تحت این عنوان که آیتالله خامنهای وعده کرد که از عاملان حمله به زیارتگاه شاهچراغ در شیراز، انتقام خواهد گرفت.
در حالیکه هیچکدام از پیامهای دبیرکل سازمان ملل در محکوم کردن سرکوب خونین اعتراضات در رسانههای ایران انعکاس نیافت، روزنامه تهران تایمز پیام گوترش در باره حمله تروریستی در شاهچراغ را برجسته کرده.
الشرقالاوسط، روزنامه پرتیراژ عربستان سعودی، چاپ لندن، بیانیه سپاه پاسداران به نقل از سپاه نیوز را تیتر کرده که مدعی است توطئه بمبگذاری در شاهچراغ را با موفقیت خنثی کرده.
خبری که روزنامه اسرائیلیی جروزالم پست و چندین روزنامه عربزبان و انگلیسیزبان منطقه هم آن را پوشش دادهاند. جروزالم پست مینویسد حملهای که داعش مسئولیت آن را پذیرفت، در حالی صورت گرفت که نیروهای امنیتی مشغول سرکوب معترضان به کشتهشدن مهسا امینی بودند.
دنیا نیوز پاکستان گزارش خبرگزاری فرانسه در باره اظهارات ابراهیم رئیسی را کار کرده که مدعی شده اعتراضات سراسری راه حمله تروریستی به شاهچراغ را هموار کرد.
این در حالی است که کانال ماهوارهای المیادین لبنان به نقل از خبرگزاریها مینویسد دستیار استاندار مازندان گفته در اثر یک حمله تروریستی دیگر در شهر آمل، دو عضو سپاه بسیج کشته شدند. المیادین مینویسد احمد وحیدی وزیر کشور گفته «عملیات تروریستی در شیراز» مرحلهای تازه از طرح «دشمن» برای بیثبات سازی نظام ایران است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر