پنجشنبه، آذر ۱۵، ۱۴۰۳

سینماگران: قانون حجاب اجباری «جنگ تمام‌عیار با مردم ایران» است

 

سینماگران: قانون حجاب اجباری «جنگ تمام‌عیار با مردم ایران» است


یک دانشجوی معترض بدون حجاب اجباری در دانشگاه الزهرا ـ آرشیو.
یک دانشجوی معترض بدون حجاب اجباری در دانشگاه الزهرا ـ آرشیو.

جعفر پناهی، سینماگر سرشناس ایرانی، روز پنجشنبه ۱۵ آذر بیانیه «بیش از صد سینماگر» در محکومیت «قانون تازه‌ حجاب و عفاف» را منتشر کرد که بر اساس آن، این قانون «به مثابه اعلام جنگی تمام عیار با مردم ایران» توصیف شده است.

آقای پناهی این بیانیه را در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده است. در بخشی از این بیانیه با اشاره به «قانون تازه‌ حجاب و عفاف» گفته شده است: «مجازات‌هایی برای تن‌ ندادن به حجاب اجباری زیر عنوان قانون که پشتوانه‌ مردمی ندارد و حتی شامل کودکان نیز می‌شود، توهین آشکار به یکایک مردم ایران، نقض حقوق زنان و مغایر حقوق بشر است.»

در این بیانیه آمده است: «چگونه مجلس در میان این همه فساد و ناکارآمدی و انواع مشکلات اقتصادی مردم، آسیب‌های زیست‌محیطی و جنگ‌های منطقه‌ای و در یکی از بحرانی‌ترین شرایط کشور، قانونی ضد ایرانی وضع می‌کند که اجرای آن می‌تواند بحران‌های بیشمار ِ دیگری خلق کند؟»

نویسندگان بیانیه تصریح کرده‌اند: «ما سینماگران، قانون حجاب و عفاف را تحقیر ایرانیان و مغایر با حقوق انسانی و در ضدیت با میهن‌دوستی می‌دانیم.»

همایون اسعدیان، ستاره اسکندری، محسن امیریوسفی، مژگان اینانلو، رخشان بنی‌اعتماد، پانته‌آ بهرام هانیه توسلی، منیژه حکمت، کتایون ریاحی، مانی حقیقی و هنگامه قاضیانی از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.

پیش از این، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز شنبه ۱۰ آذر اعلام کرد قانون اعمال حجاب اجباری، موسوم به «حجاب و عفاف»، روز ۲۳ آذر به دولت ابلاغ خواهد شد.

محدودسازی آزادی زنان تحت لوای آنچه «قانون عفاف و حجاب» خوانده می‌شود، در ۷۴ ماده و در ۵ فصل تنظیم شده و پس از رفت و آمدهای متعدد میان مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، و مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، نهایی شده است.

بر پایه این «قانون»، زنانی که «در فضای حقیقی یا مجازی» بیش از چهار بار بدون حجاب اجباری ظاهر شوند، با اتهاماتی از قبیل آنچه «ترویج یا تبلیغ برهنگی، بی‌عفتی، کشف حجاب یا بدپوششی» نامیده شده است، مواجه می‌شوند و دست‌کم به پرداخت جریمه‌ای ۳۳۰ میلیون تومانی محکوم خواهند شد.

این مجازات، «به تشخیص مقام قضائی» شامل «ممنوعیت خروج از کشور تا دو سال» و «ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی از شش ماه تا دو سال» را هم شامل خواهد شد و «در مراتب بعدی» جزای نقدی با «یک درجه تشدید» به ۵۰۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت.

بر پایه جدول جریمه‌های درجه یک تا درجه هشت قانون مجازات اسلامی که در رسانه‌ها منتشر شده است، تکرار بیش از چهار بار حضور بدون حجاب اجباری مورد نظر جمهوری اسلامی، منجر به مجازات جزای نقدی درجه چهار (تا ۳۳۰ میلیون تومان) می‌شود و «یک درجه تشدید» به معنای افزایش جزای نقدی به درجه ۳ (تا ۵۰۰ میلیون تومان) خواهد بود.

زنانی که محدودیت‌های حکومتی برای اعمال حجاب اجباری را رعایت نکنند، در چهار بار نخست به جزاهای نقدی از پنج تا ۱۶۵ میلیون تومان محکوم می‌شوند.

از سوی دیگر، بر پایه ماده ۷۱ این قانون، دولت موظف است برای تأمین دوربین‌های این طرح، بودجه‌ای سالانه به فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی تخصیص دهد.

در بخشی از این قانون، طراحی یا تبلیغ مواردی از قبیل لباس، پیکره و اسباب‌بازی هم در صورتی که به ادعای نویسندگانش، «مروج برهنگی» و «کشف حجاب و بدپوششی» باشد، جرم شناخته می‌شود و با مجازات‌های نقدی و تکمیلی مواجه خواهد شد.

بر اساس این قانون، حضور مخالفان حجاب اجباری در فضای حقیقی یا مجازی منجر به صدور مجازات از جمله برای صاحبان کسب وکارهای مجازی و غیرمجازی، گردانندگان گروه‌ها و تورها و اردوها و سکوهای انتشار صوت یا تصویر در فضای مجازی هم می شود.

انتشار محتوای قانون موسوم به «حجاب و عفاف» و مجازات‌های تعیین‌شده برای مخالفان حجاب اجباری با موجی از واکنش‌های کاربران فضای مجازی مواجه شده است.


 

به دنبال کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور سال ۱۴۰۱ که به شکل‌گیری بزرگترین اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی منجر شد، زنان و دختران درایران با پافشاری بر حق انتخاب پوشش، به طور روزافزونی به حضور بدون حجاب اجباری در فضاهای عمومی و مجازی پرداخته‌اند.

اقدامات حکومت ایران برای اعمال حجاب اجباری در دو سال گذشته نیز تاکنون بی‌ثمر مانده است.

از سوی دیگر، سرکوب زنان به بهانه حجاب اجباری از سوی جمهوری اسلامی، انتقادهای گسترده بین‌المللی را در پی داشته است.

در آخرین مورد از این انتقادها، نمایندگان پارلمان اروپا روز ۸ آذر با تصویب قطعنامه‌ای خواستار لغو «قوانین تبعیض آمیز» حکومت ایران علیه زنان و دختران ایرانی شدند.

آنها با انتقاد از قانون «عفاف و حجاب» تاکید کردند که سرکوب زنان به وسیله حکومت ایران می‌تواند به «آپارتاید جنسیتی» تبدیل شود و از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواستند «گشت ارشاد» و دیگر «نهادهای سرکوبگر»‌ را منحل کنند.

مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، هم در گزارشی در روز ۱۱ آبان، از بدترشدن وضعیت حقوق بشری زنان و دختران در ایران خبر داد.

کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل متحد هم به مناسبت دومین سالگرد کشته شدن مهسا(ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد هشدار داد که جمهوری اسلامی تلاش‌های خود را برای سرکوب حقوق بنیادین زنان و دختران و «نابودی باقی‌مانده‌های فعالیت‌های زنان» تشدید کرده است.

اسرائیل گزارش عفو بین‌الملل در مورد «نسل‌کشی» را رد کرد

 

اسرائیل گزارش عفو بین‌الملل در مورد «نسل‌کشی» را رد کرد


ارتش اسرائیل در غزه
ارتش اسرائیل در غزه

سازمان عفو بین‌الملل، پنجشنبه ۱۵ آذر، با انتشار گزارشی اسرائیل را به ارتکاب نسل‌کشی در نوار غزه و در جریان جنگ با حماس متهم کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این سازمان اعلام کرد اسرائیل با حملات مرگبار، تخریب زیرساخت‌های حیاتی و جلوگیری از ارسال غذا، دارو و کمک‌های دیگر، به طور عمدی در صدد نابودی فلسطینی‌ها است.

این گزارش حقوق بشری می‌افزاید چنین اقداماتی را نمی‌توان با حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل یا حضور نظامیان در مناطق غیرنظامی توجیه کرد.

اگنس کالامارد، دبیرکل عفو بین‌الملل، در این گزارش گفت: «یافته‌های ما باید زنگ بیدارباشی برای جامعه بین‌المللی باشد: این نسل‌کشی است و باید فوراً متوقف شود.»

اسرائیل به شدت اتهامات نسل‌کشی را به عنوان یک «تهمت ضدیهودی» رد کرده است. این کشور در دیوان بین‌المللی دادگستری با چنین اتهاماتی مقابله می‌کند و همچنین اتهامات دیوان کیفری بین‌المللی مبنی بر ارتکاب جنایات جنگی توسط نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو و وزیر دفاع سابقش را رد کرده است.

وزارت خارجه اسرائیل در بیانیه‌ای گفت: «سازمان عفو بین‌الملل که سازمانی متعصب است، بار دیگر گزارشی ساختگی تولید کرده که کاملاً نادرست و بر اساس دروغ است.»

اسرائیل همچنین حماس را که وعده نابودی اسرائیل داده است، به ارتکاب کشتاری با هدف نسل‌کشی در حمله‌ هفتم اکتبر متهم و اعلام کرد که مطابق با قوانین بین‌المللی از خود دفاع می‌کند.

اسرائیل اعلام کرده است که در جنگ با حماس است، نه مردم غزه. متحدان کلیدی اسرائیل از جمله ایالات متحده و آلمان نیز این اتهامات را رد کرده‌اند. اما عفو بین‌الملل اسرائیل را به نقض کنوانسیون نسل‌کشی ۱۹۵۱ متهم کرده و گفته است اقدامات آن برای نابودی تدریجی جمعیت فلسطینی‌های غزه طراحی شده است.

این گزارش بیان می‌کند که اسرائیل با تخریب خانه‌ها، مزارع، بیمارستان‌ها و زیرساخت‌های آب، صدور دستورات تخلیه جمعی و محدودیت کمک‌های انسانی، شرایطی را به وجود آورده که هدف آن نابودی فلسطینی‌ها در غزه است.

عفو بین‌الملل همچنین ۱۵ حمله هوایی را از آغاز جنگ تا آوریل بررسی کرده که در آن‌ها دست‌کم ۳۳۴ غیرنظامی، از جمله ۱۴۱ کودک، کشته شده‌اند. در یکی از این حملات در ۲۰ آوریل در شهر رفح، خانه خانواده عبدالعال تخریب شد و سه نسل از اعضای این خانواده، شامل ۱۶ کودک، در خواب کشته شدند.

اسرائیل بارها ادعاهای نسل‌کشی و آپارتاید را رد کرده و اعلام کرده است که هدف آن تخریب حماس و حفظ امنیت غیرنظامیان مطابق قوانین بین‌المللی است.

اسرائیل مرگ غیرنظامیان را به حماس نسبت می‌دهد و کمبود کمک‌های انسانی را به سازمان ملل. اسرائیل ادعا می‌کند که تنها نظامیان را هدف قرار می‌دهد و مرگ غیرنظامیان نتیجه استفاده حماس از مناطق مسکونی و زیرساخت‌های نزدیک به خانه‌ها، مدارس و مساجد است.

همچنین، اسرائیل کمبود کمک‌ها را ناشی از ناکارآمدی سازمان ملل می‌داند و می‌گوید صدها کامیون کمک وارد غزه شده است، اما سازمان ملل می‌گوید شرایط خطرناک اجازه تحویل کمک‌ها را نمی‌دهد و اسرائیل را مسئول محدودیت‌های شدید در داخل غزه و کاهش نظم و قانون می‌داند.

جنگ از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، زمانی که نیروهای حماس به جنوب اسرائیل حمله کردند و ۱۲۰۰ نفر را کشتند و حدود ۲۵۰ نفر، از جمله کودکان، را گروگان گرفتند.

این جنگ یکی از مرگبارترین درگیری‌ها از زمان جنگ جهانی دوم است که باعث آوارگی ۹۰ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیونی غزه شده است. بسیاری در اردوگاه‌های موقت و شرایط وخیم بدون غذای کافی یا بهداشت مناسب زندگی می‌کنند.

حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، در فهرست سازمان‌های تروریستی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد

وکیل پخشان عزیزی «مدارک» علیه این محکوم به اعدام را «بی‌اعتبار» دانست

 

وکیل پخشان عزیزی «مدارک» علیه این محکوم به اعدام را «بی‌اعتبار» دانست


پخشان عزیزی
پخشان عزیزی

امیر رئیسیان، از وکلای پخشان عزیزی، می‌گوید «مدارک و مستندات» علیه این زندانی سیاسی محکوم به اعدام «بی‌اعتبار» است.

آقای رئیسیان روز پنجشنبه ۱۵ آذر در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به درخواست از دیوان عالی کشور برای نقض حکم اعدام موکلش نوشت: «در پرونده خانم پخشان عزیزی مدارک و مستندات علیه ایشان به قدر کافی بی‌اعتبار بود که تنها دقت در آنها موجب رفع اتهام بغی می‌شد. اما متاسفانه تاکنون دقتی نشده است.»

امیر رئیسیان و مازیار طاطائی، وکلای پخشان عزیزی، روز دوشنبه ۱۲ آذر نیز به شبکه خبری به «امتداد» گفتند: «علیرغم شنیده‌های شفاهی، با توجه به ارائه مدارک متقن به دیوان، به نقض حکم بدوی او امیدواریم.»

این دو وکیل در گفتگو با این رسانه ضمن ابراز نگرانی از احتمال «رسیدگی شتابزده» به پرونده موکلشان، خواستار توجه دیوان عالی کشور به «مدارک ارائه شده متقن» مبنی بر بی‌گناهی پخشان عزیزی شده و تاکید کردند که مدارک تایید شده‌ از سوی مراجع رسمی نشان می‌دهد این زندانی بر فعالیت‌های بشر‌دوستانه و مددکارانه در اردوگاه‌های آوارگان جنگ داعش متمرکز بوده و هیچ‌گونه مشارکتی در فعالیت‌های نظامی نداشته است.

آنها با اشاره به رسیدگی به پرونده پخشان عزیزی در یکی از شعب دیوان عالی کشور خاطرنشان کردند: «به رغم ادله و مدارک ارائه شده به دیوان عالی کشور، شنیده‌ها حامل اخبار خوشایندی نیست اما همزمان سوابق موجود نشان می‌دهد که در موارد متعدد و مشابه، برای کسانی که در فعالیت نظامی مشارکت نداشته‌اند، حکم اعدام صادر نشده و همین امر ما را به نقض رای صادره در دادگاه بدوی، امیدوار نگهداشته است.»

پخشان عزیزی ۱۳ مرداد ۱۴۰۲ در تهران بازداشت و در زمستان همان سال به «بغی از طریق عضویت در گروه‌های مخالف» نظام متهم و در پی آن در خرداد ۱۴۰۳ به اعدام محکوم شد. او و وکلایش هرگونه مشارکت در عملیات مسلحانه را رد کرده‌اند.

دولت فرانسه سقوط کرد؛ بحران سیاسی عمیق در دومین قدرت اقتصادی اروپا

 

دولت فرانسه سقوط کرد؛ بحران سیاسی عمیق در دومین قدرت اقتصادی اروپا


میشل بارنیه، نخست وزیر فرانسه
میشل بارنیه، نخست وزیر فرانسه

با رأی عدم اعتماد نمایندگان احزاب اپوزیسیون در پارلمان فرانسه، دولت میشل بارنیه، نخست‌وزیر این کشور سقوط کرد، رخدادی که دومین قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا را وارد بحران سیاسی عمیق‌تری کرده است.

نمایندگان احزاب راست‌افراطی و جناح چپ پارلمان فرانسه روز چهارشنبه ۱۴ آذر به همراه یکدیگر از طرح رأی عدم اعتماد به میشل بارنیه و دولت او حمایت کردند و در نهایت این طرح با ۳۳۱ رأی موافق اکثریت آرا را به دست آورد.

دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرده که آقای بارنیه روز پنج‌شنبه استعفای دولت خود را تسلیم امانوئل مکرون، رئیس جمهور این کشور، خواهد کرد. بر اساس این اطلاعیه، میشل بارنیه ساعت ۹ صبج پنج‌شنبه برای انجام این فرایند در کاخ الیزه حضور خواهد یافت.

این برای نخستین‌بار در طول بیش از ۶۰ سال است که مجمع ملی یا مجلس سفلی فرانسه با رأی عدم اعتماد باعث سقوط دولت این کشور می‌شود.

طرح عدم رأی اعتماد به دولت میشل بارنیه را نمایندگان از جناح چپ افراطی مجلس سفلی فرانسه ارائه کردند اما این طرح با حمایت و استقبال جریان راست افراطی به رهبری مارین لوپن مواجه شد و به این ترتیب دولت بارنیه تنها پس از سه ماه آغاز به کار خود سقوط کرد.

سقوط سریع دولت بارنیه متعاقب انتخابات پارلمانی زودهنگام فرانسه صورت گرفت که تابستان امسال برگزار شد و اگرچه هیچ حزبی در آن حائز اکثریت نشد، اما کلید بقای دولت در دست جناج راست افراطی بود.

امانوئل ماکرون در حالی که تنها دو سال از دوران ریاست جمهوری وی باقی مانده است، وظیفه دشواری برای انتخاب جانشین میشل بارنیه دارد.

تصمیم احزاب اپوزیسیون به رای عدم اعتماد به دولت پس از آن اعلام شد که میشل بارنیه صبح دوشنبه این هفته گفت که قصد دارد لایحه مربوط به اصلاح خدمات اجتماعی را بدون کسب اکثریت آرا پارلمانی تصویب کند. همان زمان جناج چپ افراطی پیشنهادی را در مجلس سفلی برای مقابله با بودجه ریاضتی سال آینده و کاهش هزینه‌ها مطرح کرده بود.

در نهایت با حمایت راست افراطی، اکثریت ۳۳۱ نماینده از مجموع ۵۷۷ عضو مجلس سفلی فرانسه به سقوط دولت بارنیه رای دادند.

درخواست استعفای مکرون

مکرون پس از پایان سفر سه‌روزه‌اش به عربستان سعودی، درست پیش از رأی‌گیری به پاریس برگشت، سفری که فضایی کاملا متفاوت از فرانسه‌ای بود که درگیر بحران داخلی است.

او صبج چهارشنبه بر شن‌های صحرای واحهٔ العلا، یکی از پروژه‌های نمادین گردشگری عربستان سعودی، قدم می‌زد و از آثار تاریخی باستانی آن جغرافیا شگفت‌زده شده بود و پس از آن بود که راهی پاریس شد.

در این حال ماتیلد پانو، رهبر فراکسیون پارلمانی حزب چپ افراطی فرانسه تسلیم‌ناپذیر، خواستار «انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری» برای حل بحران سیاسی در کشور شد و به خبرنگاران گفت: «ما از مکرون می‌خواهیم که کناره‌گیری کند».

اما مارین لوپن در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که حزب او پس از انتخاب نخست‌وزیر جدید «اجازه خواهد داد تا آنها کار کنند» و کمک خواهد کرد تا «بودجه‌ای قابل قبول برای همه» تصویب شود.

از سوی دیگر لوران ووکی، رهبر نمایندگان جناح راست در پارلمان، هشدار داد که جناح‌های افراطی راست و چپ مسئول رأی عدم اعتماد هستند که «کشور را به بی‌ثباتی می‌کشاند».

مکرون روز سه‌شنبه درخواست‌ها برای استعفای خود را رد کرده و چنین سناریویی را «تخیلی» نامیده بود.

بلینکن: پیشروی‌های تحریر الشام نشان‌دهنده مشغولیت حامیان اسد به مسائل دیگر است

 

بلینکن: پیشروی‌های تحریر الشام نشان‌دهنده مشغولیت حامیان اسد به مسائل دیگر است


آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز چهارشنبه گفت پیشرفت‌های سریع گروه اسلام‌گرای «هیئت تحریر الشام» در سوریه نشان می‌دهد که حامیان بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، مشغول مسائل دیگری هستند و «حواس آن‌ها» از مسائل سوریه «پرت شده است.»

بلینکن توضیح داد که متحدان اصلی اسد، شامل روسیه، ایران و شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان، هر یک به شکلی «مشغول» بوده و گرفتار مسائل دیگری شده‌اند.

او گفت که ازجمله روسیه درگیر جنگ جاری در اوکراین است، در حالی که حزب‌الله در جنگی با اسرائیل در لبنان درگیر بوده که به‌تازگی به آتش‌بس رسیده است. او افزود: «به نظر می‌رسد هیئت تحریر الشام از این وضعیت استفاده کرده است.»

آمریکا در سال ۲۰۱۸ رسماً گروه تحریر الشام را به عنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد. اتحادیه اروپا، بریتانیا، ترکیه و شمار دیگری از کشورها نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار داده‌اند.

روسیه یکی از متحدان کلیدی بشار اسد در جنگ داخلی سوریه است و مداخله نظامی این کشور در سال ۲۰۱۵ داخلی سوریه، جریان جنگ را به نفع دولت اسد تغییر داد، اما جنگ اوکراین منابع نظامی آن را محدود کرده است.

جمهوری اسلامی ایران نیز پس از آغاز جنگ غزه و سپس لبنان، درگیر زد و خوردهای نظامی هوایی با اسرائیل شده است.

بلینکن خواستار کاهش درگیری‌ها در سوریه و اطمینان از عدم آسیب‌رسانی به غیرنظامیان شد. او همچنین گفت که امتناع اسد از همکاری با فرایند سیاسی سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه، «در را به روی حملات هیئت تحریر الشام باز کرده است.»

شورشیان طی یک هفته اخیر پیشرفت‌های عمده‌ای داشته‌اند، از جمله تصرف حلب و درگیری با نیروهای دولتی و متحدان آنها در نزدیکی حماه. روسیه به عنوان متحد اصلی بشار اسد، حملات هوایی خود به اهداف شورشیان را در پاسخ به این پیشروی‌ها تشدید کرده است اما گزارش‌ها حکایت از ادامه پیشروی شورشیان دارد.

نیروهای شورشی در سوریه به دروازه‌های شهر کلیدی حماه رسیده‌اند و یک نهاد ناظر جنگ در این کشور گفت که این درگیری‌ها «موج گسترده آوارگان» را پدید آورده است.

از سویی روسیه و ایالات متحده در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد یکدیگر را به حمایت از «تروریسم» در سوریه متهم کردند.

رهبر گروه اسلام‌گرای هیئت تحریر الشام، ابومحمد الجولانی که فرماندهی یک حمله شورشی برای تصرف دومین شهر بزرگ سوریه، حلب، در آخر هفته گذشته را برعهده داشت، روز چهارشنبه از ارگ تاریخی این شهر بازدید کرد.

تصاویر منتشرشده در کانال تلگرامی شورشیان، الجولانی را نشان می‌دهد که از خودروی روباز به هوادارانش دست تکان می‌دهد، در حالی که از این قلعه تاریخی بازدید می‌کند.

به نوشته خبرگزاری فرانسه سازمان ملل روز چهارشنبه اعلام کرد که بیش از ۱۱۵ هزار نفر در استان‌های ادلب و حلب سوریه به‌تازگی آواره شده‌اند.

دختر میرحسین موسوی از ترخیص پدرش از بیمارستان خبر داد

 

دختر میرحسین موسوی از ترخیص پدرش از بیمارستان خبر داد


از تازه‌ترین تصاویری که فرزندان میرحسین موسوی و زهرا رهنورد از والدین‌شان منتشر کرده‌اند
از تازه‌ترین تصاویری که فرزندان میرحسین موسوی و زهرا رهنورد از والدین‌شان منتشر کرده‌اند

زهرا موسوی، دختر میرحسین موسوی، از رهبران جنبش سبز، از بهبود سلامتی پدرش و مرخص شدن او از بیمارستان خبر داد.

او روز چهارشنبه ۱۴ آذر با انتشار یک استوری در شبکه اینستاگرام گفته است پدرش بعد از «بهبودی وضعیت، رفع مشکل و رضایت پزشکان» از بیمارستان مرخص شده است.

وب‌سایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، روز گذشته از بستری شدن او در بیمارستان خبر داده بود.

این گزارش بدون اشاره به جزئیات، از جمله زمان انتقال میرحسین موسوی به بیمارستان، تنها گزارش داده است که طی ۴۸ ساعت گذشته او به دنبال «درمان‌های سرپایی و روتین» دچار حساسیت دارویی شد و پس از «تشدید عوارض خطرناک و ایجاد وضعیتی بحرانی» به بیمارستان انتقال یافت.

اردشیر امیرارجمند، مشاور ارشد میرحسین موسوی که در خارج ایران اقامت دارد نیز در گفت‌وگو با رادیو فردا در تشریح وضعیت آقای موسوی گفته بود که او سه شب پیش، پس از یک تزریق و تزریق‌های دیگری که در پروندهٔ او گزارش «حساسیت» وی به آنها وجود داشت، دچار شرایط «وخیمی» شد و به بیمارستان انتقال یافت.

میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی، رهبران اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸، از ۲۵ بهمن ۸۹ در حصر خانگی به سر می‌برند.

ماه گذشته نرگس موسوی، دختر زهرا رهنورد و میرحسین موسوی، با اشاره به گذشت پنج هزار روز از این حصر در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشته بود که حتی پنج ساعت از این زمان هم «بی‌عدالتی محض و بی‌قانونی» بوده است.

وزیر خارجه چک: حدود ۱۰۰ «حادثه مشکوک» در اروپا ممکن است خرابکاری روسیه باشد

 

وزیر خارجه چک: حدود ۱۰۰ «حادثه مشکوک» در اروپا ممکن است خرابکاری روسیه باشد


یان لیپاوسکی، وزیر خارجه جمهوری چک
یان لیپاوسکی، وزیر خارجه جمهوری چک

وزیر خارجه جمهوری چک می‌گوید حدود ۱۰۰ «مورد مشکوک» که در اروپا روی داده ممکن است بخشی از کارزار خرابکارانه روسیه باشد. سخنان این دیپلمات ارشد اروپایی در شرایطی ایراد می‌شود که دولت‌های اروپایی تلاش می‌کنند به اقدامات مظنون به خرابکاری روسیه واکنش نشان دهند.

یان لیپاوسکی، وزیر خارجه جمهوری چک،‌ پیش از شروع جلسه وزیران خارجه اعضای ناتو در بروکسل در جمع خبرنگاران تأکید کرد که «اروپا باید با ارسال پیام قاطعی به مسکو نشان دهد که این اقدامات را تحمل نخواهد کرد.»

او افزود: «امسال ۵۰۰ حادثه مشکوک در اروپا روی داده است. حدود ۱۰۰ مورد ازاین حوادث را می‌توان به حملات ترکیبی، جاسوسی و عملیات تأثیرگذاری روسیه نسبت داد.»

در یک سال اخیر وقوع حوادث مشکوک، از جمله حملات سایبری، آتش‌سوزی، کشف مواد آتش‌زا، خرابکاری و توطئه برای قتل در اروپا افزایش یافته است. مقام‌های امنیتی معتقدند که هدف اصلی این اقدامات ایجاد هرج و مرج، تشدید بی‌ثباتی اجتماعی و مختل کردن کمک نظامی به اوکراین است.

به گزارش روزنامه گاردین، تهدیدهای ترکیبی روسیه یکی از موضوعات مهم جلسه دو روزهٔ وزیران خارجه اعضای ناتو بود که روز چهارشنبه ۱۴ آذر پایان یافت.

مارک روته، دبیرکل ناتو، گفت: «روسیه و چین با اقدامات خربکارانه، حملات سایبری و باج‌گیری در عرصه انرژی تلاش کرده‌اند کشورهای عضو این پیمان را بی‌ثبات کرده و در جوامع ما تفرقه ایجاد کنند.»

آقای روته افزود که اعضای ناتو در مورد مجموعه‌ای از اقدامات برای مقابله «با فعالیت‌های زیان‌بار و سایبری روسیه، از جمله تقویت تبادل و اشتراک اطلاعات، انجام مانورهای بیشتری، بهبود حفاظت از زیرساخت‌های حساس و تقویت دفاع سایبری» به توافق رسیدند.

اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان نیز روز چهارشنبه در اظهارنظر جداگانه‌ای در برلین گفت که این کشور با تهدید جدی خرابکاری توسط روسیه و چین روبه‌رو است. او بر تقویت قدرت آلمان برای مقابله با تهدیدها و افزایش قدرت مقاومت این کشور تأکید کرد.

در پی موافقت آمریکا و بریتانیا با استفاده ارتش اوکراین از موشک‌های دوربرد ارسالی از سوی این دو کشور برای حمله به خاک روسیه، نگرانی‌ها در مورد حملات ترکیبی بالقوه مسکو افزایش یافته است.

مارک روته، دبیرکل ناتو، هشدار داده که تشدید حملات ترکیبی روسیه نشان‌دهنده انتقال خط مقدم جبهه از اوکراین به ناحیه بالتیک، غرب اروپا و حتی بخش‌های شمالی‌تر است. نهادهای اطلاعاتی اروپا تحقیقات گسترده‌ای در مورد عملیات‌های منتسب به روسیه آغاز کرده‌اند.

سوئد هدایت تحقیقات درباره حادثه خرابکاری در قطع کابل‌های ارتباطاتی دریای بالتیک را برعهده دارد که گمان می‌رود توسط کشتی‌ای با کشیدن لنگر در بستر دریا رخ داده باشد.

در بریتانیا پرونده‌ای درباره شبکه جاسوسی پیشرفته‌ای در حال بررسی است که متهم به جمع‌آوری اطلاعات برای روسیه طی سه سال گذشته است. همچنین، کشف بسته‌های حاوی مواد آتش‌زا در فرودگاه‌های بیرمنگهام و لایپزیک مربوط به مظنونانی با ارتباط احتمالی با روسیه گزارش شده است.

یکی از جدی‌ترین تهدیدها توطئه قتل مدیرعامل شرکت تسلیحاتی آلمانی راین‌متال بوده که به اوکراین تسلیحات می‌رساند. برونو کال، رئیس اداره امنیت خارجی آلمان، تأکید کرده که در صورت ادامه حملات خرابکارانه روسیه، ناتو ممکن است ماده پنجم پیمان دفاع مشترک را فعال کند.

گستره جغرافیایی و تنوع تهدیدها چالشی جدی برای بسیج منابع غرب به شمار می‌رود. به گفته یک مقام دفاعی سابق، مقابله کامل با تهدیدهای ترکیبی روسیه عملاً ناممکن است و کشورهای غربی سال‌ها در اشتراک اطلاعات و تقویت دفاع خود کوتاهی کرده‌اند.

برخی کشورهای اروپایی برای حفاظت از قلمرو خود به شرکت‌های خصوصی متوسل شده‌اند و هلند از همکاری شرکت‌های کشتیرانی برای حفاظت از آب‌های سرزمینی استفاده می‌کند.

با وجود اخراج حدود ۴۵۰ مأمور اطلاعاتی روسیه در سال ۲۰۲۲، شبکه جاسوسی این کشور توانسته است خود را احیا کند و برای اقدامات خرابکارانه به روش‌های غیرمتعارف و خطرناک‌تر متکی شود.

رویترز: سفر نماینده ترامپ به قطر و اسرائیل با هدف دستیابی سریع به آتش‌بس در غزه

 

رویترز: سفر نماینده ترامپ به قطر و اسرائیل با هدف دستیابی سریع به آتش‌بس در غزه


ویرانی‌های ناشی از حملات اسرائیل در نوار غزه
ویرانی‌های ناشی از حملات اسرائیل در نوار غزه

خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع مطلع گزارش داده که نمایندهٔ ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، در امور خاورمیانه با هدف دستیابی به توافقی سریع برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی تا پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید در روز ۲۰ ژانویه به ماموریتی دیپلماتیک در قطر و اسرائیل اعزام شده است.

به گفتهٔ این منبع مطلع، استیو ویتکاف اواخر ماه نوامبر دیدارهای جداگانه‌ای با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، و شیخ محمد بن عبد الرحمن آل ثانی، نخست وزیر قطر، داشته است.

رویترز به نقل از این منبع مطلع می‌افزاید که این نشست‌ها گواهی از آن است که امیرنشین قطر نقش خود برای میانجی‌گری در جنگ غزه را از سر گرفته است.

این کشور حاشیه خلیج فارس برای ماه‌ها به همراه ایالات متحده و مصر میانجی مذاکراتی بی‌ثمر میان اسرائیل و گروه افراطی حماس بود که نه به توافقی پایدار برای آتش‌بس میان طرفین منجر شد و نه به آزادی گروگان‌های اسرائیلی. ایالات متحده و بسیاری از کشورهای غربی دیگر حماس را گروهی تروریستی می‌دانند.

رویترز در ادامه گزارش خود عنوان می‌کند که نمایندگان حماس احتمالاً برای آغاز دور جدید مذاکرات «به زودی» روانه دوحه، پایتخت قطر، خواهند شد.

این گزارش می‌گوید که یکی از مقامات ارشد دولت کنونی ایالات متحده تأیید کرده که اعضای تیم دونالد ترامپ با مقامات خاورمیانه در ارتباط بوده‌اند. این مقام آمریکایی گفت: «آنها از توافق بر سر آتش‌بس در غزه حمایت می‌کنند.»

ترامپ روز دوشنبه خواستار آزادی فوری گروگان‌های اسرائیلی در غزه شد و تهدید کرد که اگر آنها تا قبل از ۲۰ ژانویه آزاد نشوند، خاورمیانه تاوان سنگینی خواهد داد.

رویترز در ادامه گزارش می‌افزاید، ویتکوف که از سرمایه‌گذاران املاک و مستغلات و حامی مالی ستاد انتخاباتی ترامپ است با قطر و سایر کشورهای حاشیه حلیح فارس روابط تجاری دارد، اما از تجربه دیپلماتیک برخوردار نیست.

بر اساس این گزارش، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه روز ۲۲ نوامبر در دوحه با نخست وزیر قطر ملاقات کرد که وزیر خارجه این کشور نیز محسوب می‌شود.

رویترز به نقل از این منبع مطلع ادامه می‌دهد که هر دو طرف بر سر این مسئله توافق داشتند که تا پیش از آغاز کار ترامپ باید در غزه آتش‌بس برقرار بشود چرا که این امر امکان آن را فراهم می‌کند تا دولت ترامپ بتواند روی مسائل بعدی مثل ایجاد ثبات در غزه و منطقه تمرکز کند.

به گفته او، آقای ویتکوف فردای این دیدار روانه اسرائیل شده و با بنیامین نتانیاهو و همچنین خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی دیدار کرده است تا آنها را در جریان تلاش‌های تیم ترامپ برای دستیابی به توافق پیش از ۲۰ ژانویه بگذارد.

رویترز یادآوری می‌کند که نخست وزیر قطر در تاریخ ۲۴ نوامبر به وین سفر کرد تا با دیوید بارنئا، رئیس سازمان اطلاعاتی موساد اسرائیل که در ۱۴ ماه گذشته رهبری مذاکرات اسرائیل با قطر را بر عهده داشته است، دیدار کند.

این منبع مطلع افزود: «برنامه‌هایی برای برگزاری دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم بین اسرائیل و حماس در دوحه در آینده نزدیک وجود دارد، اما هنوز تاریخ دقیقی تعیین نشده است. در این حال نمایندگان حماس احتمالاً به دوحه باز خواهند گشت تا شرایط برای انجام مذاکرات مهیا شود.»

انتصاب نمایندهٔ ویژه ترامپ در امور گروگان‌ها

همزمان با آغاز رفت‌وآمدهای استیون ویتکوف، نماینده ویژه منصوب شده دونالد ترامپ در منطقه، برای به جریان انداختن دوباره کوشش‌های رهایی گروگان‌های اسرائیلی و آتش‌بس در غزه، دونالد ترامپ روز چهارشنبه آدام بولِر را به عنوان نماینده ویژه در امور گروگان‌ها منصوب کرد.

آقای ترامپ یادآوری کرد که آدام بولر در تیم جرد کوشنر برای دستیابی به پیمان‌های صلح ابراهیم حضور داشته و فردی سخت‌کوش با سابقه موفق در معاملات با کشورها بوده است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، باتوجه به این‌که غیر از غزه، آمریکا در کشور یا سرزمین دیگری در دنیا گروگان ندارد، انتصاب آدم بولر نشان تلاش جدی رئیس‌جمهور منتخب برای رهایی گروگان‌های اسرائیلی از غزه است که هفت تن از آن‌ها شهروند آمریکا نیز هستند.

از سوی دیگر، گروه افراطی حماس روز چهارشنبه اعلام کرد اسرائیل درصدد انجام عملیاتی برای رهایی گروگان‌ها است و در آن صورت، آن‌ها «خنثی» (کشته) خواهند شد.

ارتش اسرائیل روز چهارشنبه گزارش تحقیقات خود در مورد دلایل منجر به مرگ شش گروگان را که تابستان امسال در تونلی در خان یونس در غزه کشته شدند، به خانواده‌های قربانیان ارائه کرد.

بر اساس تحقیقات ارتش، زمانی که جنگنده‌های اسرائیلی یک محل نزدیک به تونل یادشده را بمباران کردند و نیروهای زمینی اسرائیل به آن منطقه نزدیک شدند، بدون آن‌که ارتش از وجود گروگان‌ها آگاهی داشته باشد، نیروهای حماس که مراقب شش گروگان در تونل بودند، آن‌ها را با شلیک گلوله از فاصله نزدیک کشتند و خود نیروهای حماس نیز زمان کوتاهی پس از آن، بر اثر استنشاق گازهای ناشی از بمب‌های منفجر شده، کشته شدند.

خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی در پی دریافت تحقیقات تازه ارتش در خصوص کشته شدن شش گروگان در خان‌یونس اعلام کردند «زور نظامی» تنها باعث مرگ عزیزان آن‌ها شده و دولت نتانیاهو باید این بار به یک معامله تن در دهد.

همزمان ارتش اسرائیل چهارشنبه اعلام کرد جسد ایتای سابریسکی، یک مرد اسرائیلی گروگان را که کشته شده در غزه یافته و برای خاکسپاری به اسرائیل برگرداند. با بازگشت جسد این گروگان، شمار گروگان‌های باقی‌مانده در غزه به ۱۰۰ تن کاهش یافت. ۴ تن از آن‌ها کسانی هستند که در سال ۲۰۱۴ به غزه ربوده شدند.

ییسرائل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، چهارشنبه گفت این بار یک «بخت واقعی» برای دستیابی به یک توافق بر سر گروگان‌ها وجود دارد.

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند، داوید برنئا، رئیس موساد، برای پیشبرد مذاکرات در این باره در روزهای اخیر با نخست‌وزیر قطر در دوحه دیدار و گفت‌وگو کرده است.

جنگ داخلی سوریه؛ شهر حماه «از سه طرف» به محاصره شورشیان درآمده است

 

جنگ داخلی سوریه؛ شهر حماه «از سه طرف» به محاصره شورشیان درآمده است


پیشروی شورشیان سوری در اطراف شهر حماه
پیشروی شورشیان سوری در اطراف شهر حماه

نهاد ناظر جنگ سوریه گفت که شورشیان سوری علی‌رغم ضدحمله‌های نیروهای حکومتی، شهر کلیدی حماه را «از سه طرف» محاصره کرده‌اند.

حماه شهری استراتژیک در مرکز سوریه به شمار می‌رود و برای ارتش سوریه کنترل بر این شهر امری حیاتی تلقی می‌شود تا از طریق آن بتواند از پایتخت و حکومت بشار اسد دفاع کند.

جنگ حماه به دنبال حملات برق‌آسای شورشیان سوری تحت رهبری اسلام‌گرایان صورت می‌گیرد، حملاتی که ظرف مدت کوتاهی به سقوط حلب، دومین شهر بزرگ سوریه، انجامید.

گروه اپوزیسیون ناظر حقوق بشر در سوریه که از لندن تحولات جنگ در این کشور را رصد می‎‌کند، روز چهارشنبه گفت که شورشیان «شهر حماه را از سه طرف محاصره کرده‌اند و اکنون در فاصله سه تا چهار کیلومتری آن هستند».

به گفته این نهاد، تنها مفر و راه ارتباطی نیروهای ارتش سوریه از سمت جنوب شهر است.

آغاز پیشروی‌های شورشیان تصرف شهر حلب بود که در بیش از یک دهه جنگ داخلی هرگز به طور کامل از کنترل دولت بشار اسد خارج نشده بود. ویدئوهایی که روز چهارشنبه منتشر شد، ابومحمد الجولانی، رهبر گروه اسلام‌گرای تحریر الشام را به هنگام بازدید از ارگ حلب نشان می‌دهد.

آمریکا در سال ۲۰۱۸ رسماً گروه تحریر الشام را به عنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد. اتحادیه اروپا، بریتانیا، ترکیه و شمار دیگری از کشورها نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار داده‌اند.

اگرچه پیشروی شورشیان در آغاز حملاتشان با مقاومت اندکی روبه‌شد، اما جنگ در اطراف حماه شدید بوده است.

در حالی که بشار اسد تلاش می‌کند ارتش خود برای انجام ضدحمله علیه شورشیان را تقویت کند، خبرگزاری رسمی سوریه، سانا، روز چهارشنبه گزارش داد که او دستور افزایش ۵۰ درصدی حقوق سربازان سوری را داد.

سانا همچنین به نقل از یک منبع نظامی از حملات جنگنده‌های روسیه به مواضع شورشیان در اطراف حماه خبر داده است.

گروه ناظر حقوق بشر در سوریه نیز گفت که نیروهای حکومتی طی ۲۴ ساعت گذشته «کاروان‌های نظامی بزرگی به حماه و اطراف آن آورده‌اند». گزارش این نهاد می‌گوید که «ده‌ها فروند کامیون مملو از توپ، مهمات و سرباز به سمت حماه حرکت کردند».

به گفتهٔ گروه ناظر حقوق بشر در سوریه، «نیروهای رژیم اسد و شبه‌نظامیان طرفدار دولت به رهبری افسران روسی و ایرانی توانستند یک حمله در شمال غرب حماه را دفع کنند».

روسیه یکی از متحدان کلیدی بشار اسد در جنگ داخلی سوریه است و مداخله نظامی این کشور در سال ۲۰۱۵ داخلی سوریه، جریان جنگ را به نفع دولت اسد تغییر داد، اما جنگ اوکراین منابع نظامی آن را محدود کرده است.

جمهوری اسلامی ایران نیز پس از آغاز جنگ غزه و سپس لبنان، درگیر زد و خوردهای نظامی هوایی با اسرائیل شده است.

پیمان نظامی کره شمالی و روسیه اجرایی شد

 

پیمان نظامی کره شمالی و روسیه اجرایی شد


ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه (چپ) و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی، پس از امضای پیمان نظامی مشترک در پیونگ یانگ - ۱۹ ژوئن ۲۰۲۴
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه (چپ) و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی، پس از امضای پیمان نظامی مشترک در پیونگ یانگ - ۱۹ ژوئن ۲۰۲۴

پیمان «شراکت راهبردی جامع» که در ژوئن رهبران کره شمالی و روسیه بر سر آن توافق کردند، روز چهارشنبه در مراسمی در مسکو با تبادل «اسناد تصویب» از سوی دو طرف، به مرحله اجرا درآمد.

به گزارش رویترز، این خبر را خبرگزاری کره شمالی روز پنجشنبه گزارش داد.

این پیمان در جریان سفر ولادیمیر پوتین رئیس‌ جمهوری روسیه به پیونگ‌یانگ در ماه ژوئن امسال و نشست او با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی امضا شد و شامل یک پیمان دفاع متقابل است که در صورت مواجهه هر یک از طرفین با تجاوز مسلحانه، کمک نظامی فوری را تضمین می‌کند.

خبرگزاری کره شمالی می‌گوید این پیمان «به‌عنوان نیروی محرکه‌ای قوی برای تسریع در ایجاد نظم جهانی چندقطبی مستقل و عادلانه بدون سلطه، تسلیم و هژمونی عمل خواهد کرد.»

سفر پوتین و توافق برای تقویت همکاری‌های نظامی بین مسکو و پیونگ یانگ در شرایطی صورت گرفت که نقش کره شمالی در درگیری اوکراین تشدید شده و بیش از ۱۰ هزار سرباز کره شمالی برای جنگ در کنار روسیه مستقر شده‌اند.

هیچ‌یک از دو کشور روسیه و کره شمالی استقرار نیروها یا ارسال هزاران کانتینر مهمات و تجهیزات از کره شمالی را تأیید نکرده‌اند.

ایالات متحده در واکنش به حضور سربازان کره شمالی در جنگ روسیه با اوکراین، محدودیت‌های کی‌یف در استفاده از تسلیحات آمریکایی برای مقابله با تهاجم روسیه را به نفع اوکراین تغییر داد.

کارشناسان: «قانون حجاب» حتی خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی است

 

کارشناسان: «قانون حجاب» حتی خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی است


کارشناسان: قانون تحمیل حجاب اجباری، حتی خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی است
کارشناسان: قانون تحمیل حجاب اجباری، حتی خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی است

کارشناسان مهمان حاضر در برنامه تحلیلی شبانگاهی صدای آمریکا روز چهارشنبه ۱۴ آذر ضمن بررسی قانون تحمیل حجاب اجباری این قانون را در حد یک «متن حقوقی» و آنرا حتی خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی دانستند.

سعید دهقان، حقوقدان در این برنامه عنوان «قانون» را «لباس گشادی» بر طرح این مصوبه مجلس شورای اسلامی دانست و گفت:‌ «بهتر است از این بیانیه که حقوق ایرانیان را عمیقا تضییع می‌کند با عنوان متن یاد کنیم.»

او اضافه کرد: «طبق اصل ۹ قانون اساسی خود جمهوری اسلامی هیچ کسی حق ندارد قانونی تصویب کند که آزادیهای مسلم مردم را خدشه‌دار کند و توجه به متن و جزئیات این به اصطلاح قانون نشان می‌دهد نویسندگان آن دچار یبوست مغزی و اسهال قلمی بوده‌اند.»

این حقوقدان، اقدام مجلس و دیگر قوای جمهوری اسلامی برای تحدید آزادیهای جامعه را ناشی از «نظر نظام ولایی» خواند و تصریح کرد: «جمهوری اسلامی با ورود به جزئی‌ترین ارکان زندگی مردم و وضع قوانین قرون وسطایی، ایران را در جهات معکوس تاریخ و آزادی قرار داده است.»

سعید دهقان همچنین مردم را به ادامه مقاومت مدنی در زمینه تحمیل پوشش اجباری تشویق و خاطرنشان کرد: «حجاب موضوع حیثیتی نظام است و این متن تازه منافع و کمبودهای مالی دولت را تامین خواهد کرد اما مردم باید مثل گذشته با این به اصطلاح قانون مبارزه کنند و آنرا به حاشیه ببرند.»

منصوره حسینی‌یگانه فعال حقوق زنان نیز در گفتگو با برنامه تحلیلی شبانگاهی صدای آمریکا درباره قانون تحمیل حجاب و پوشش اجباری گفت: «این قانون تکرار تاریخ در جمهوری اسلامی است و همانطور که این حکومت در سال ۵۷ حجاب را بر زنان و جامعه ایران تحمیل کرد، این قانون را هم به زور و در عین بدویت به اجرا خواهد گذاشت.»

این روزنامه‌نگار، برخی واکنشهای منفی به این قانون به ویژه از سوی وابستگان نظام و مقامات دولتی را دروغین دانست و افزود: «دولت پزشکیان که ادعای مخالفت با این قانون را دارد به راحتی می‌تواند با قطع بودجه نهادهایی مثل ستاد امر به معروف و نهی از منکر مخالفت خود را علنی کند.»

او ادعای «جمع شدن گشت ارشاد» با اجرای این قانون را هم رد و تصریح کرد: «حتی اگر گشتهای ارشاد را از خیابانها جمع کنند با این قانون همه مردم را به اجبار به مامور گشت ارشاد تبدیل می‌کنند و مردم را در مقابل مردم قرار می‌دهند.»

منصوره حسینی، وضعیت جاری حجاب در ایران را نیز ثمره مبارزه دو سال گذشته زنان در خیابانها خواند و با رد موضوع گشایش مسئله حجاب تاکید کرد: «جمهوری اسلامی از حجاب اجباری کوتاه نیامده و نخواهد آمد چون علی خامنه‌ای حجاب را مانند دیوار برلین می‌داند و بر آن پافشاری دارد.»

او طرح بحث حضور اتباع بیگانه در موضوع تذکرهای بی‌حجابی را هم «انحرافی» نامید و گفت همه مردم با تمام قوا باید با کلیت و نفس «این قانون بدوی و زشت» مخالفت و مبارزه کنند.اعضای مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان روز ۱۰ آذرماه لایحه تحمیل حجاب اجباری را به قانون «حجاب و عفاف» در ۷۴ ماده و ۵ فصل تصویب و اعلام کردند این قانون از ۲۳ آذر به مدت ۳ سال به صورت آزمایشی اجرا می‌شود.

یک پزشک: مصرف سیگار در ایران به کودکان ده ساله رسیده است

 

یک پزشک: مصرف سیگار در ایران به کودکان ده ساله رسیده است


رییس انجمن متخصصان داخلی ایران می‌گوید مصرف سیگار در کشور به کودکان ده ساله رسیده که این امر خطر حرکت این کودکان به سمت مواد مخدر در سالهای آتی را در پی دارد.

دکتر ایرج خسرونیا در گفت وگو با خبرنگار شفقنا با هشدار نسبت به گسترش استعمال دخانیات به خصوص سیگار و قلیان در میان نوجوانان و زنان افزود: «تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد در سالهای قبل و ابتدایی انقلاب عمدتا افراد در سنین بالاتری به مصرف سیگار روی می‌آوردند اما در دو دهه گذشته این آمار تغییر کرده و شمار کودکان سیگاری به شدت افزایش یافته است.»

وی با هشدار درباره خطرات قلبی، عروقی و مغزی برای مصرف کنندگان دخانیات تصریح کرد: کودکان و دانش‌آموزانی که به سیگار و دخانیات و مواد مخدر گرایش پیدا می‌کنند، از نظر فرهنگی و اجتماعی نیز عقب می‌افتند و از نظر بهداشتی هم مخارج زیادی روی دست کشور می گذارد.»

حمیدرضا شاهسون، دبیر جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران نیز اردیبهشت امسال گفته بود تولید سیگار در کشور نسبت به سالهای قبل سه برابر شده و سن مصرف دخانیات در ایران به دبستان‌ها رسیده است. او همچنین از رشد ۱۳۳ درصدی استعمال سیگار در میان زنان خبر داد.

این در حالی است که مصرف سیگار در اغلب کشورهای جهان نسبت به دهه‌های پیشین به شدت کاهش یافته و اکنون جمعیت سیگاری‌های آمریکا، به کمترین میزان تاریخ، یعنی دوازده درصد کل جمعیت رسیده است در حالی که این رقم در دهه شصت میلادی ۶۷ درصد کل آمریکایی‌ها را شامل می‌شد.

بیت‌کوین سقف ۱۰۰ هزار دلار را شکست

 

بیت‌کوین سقف ۱۰۰ هزار دلار را شکست


آرشیو
آرشیو

بیت‌کوین برای اولین بار در تاریخ روز پنجشنبه از مرز ۱۰۰,۰۰۰ دلار عبور کرد.

عبور بیت‌کوین از مرز ۱۰۰هزار دلار در حالی صورت گرفت که سرمایه‌گذاران در حوزه رمزارزها امیدوارند انتخاب شدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا از جمهوری‌خواه، باعث بوجود آمدن یک محیط قانونی دوستانه برای ارزهای دیجیتال شود.

این در حالی است که جمهوری‌خواهان علاوه بر کاخ سفید، در انتخابات اخیر کنگره، اکثریت سنا و مجلس نمایندگان ایالات متحده را نیز بدست آوردند.

رویترز در گزارشی نوشت بیت‌کوین در سال جاری بیش از دو برابر افزایش ارزش داشته است.

در چهار هفته پس از پیروزی قاطع ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر، که تعدادی از قانون‌گذاران حامی ارزهای دیجیتال نیز به کنگره آمریکا راه یافتند، بیت‌کوین حدود ۴۵ درصد رشد کرده است.

دریادار بریتانیایی: اسرائیل «تقریباً کل پدافند هوایی» حکومت ایران را منهدم کرد

 

دریادار بریتانیایی: اسرائیل «تقریباً کل پدافند هوایی» حکومت ایران را منهدم کرد


تصویری از سه جنگنده اف-۳۵ نیروی هوایی اسرائیل بر فراز دریای مدیترانه. آرشیو
تصویری از سه جنگنده اف-۳۵ نیروی هوایی اسرائیل بر فراز دریای مدیترانه. آرشیو

رئیس ستاد دفاع بریتانیا گفت اسرائیل در حمله تلافی‌جویانه ۵ آبان علیه مواضع جمهوری اسلامی، «تقریباً کل سامانه پدافند هوایی» حکومت ایران را منهدم کرد و توانایی حکومت «برای تولید موشک های بالستیک را برای یک سال از بین برد.»

به گزارش بیزنس اینسایدر، دریادار سر آنتونی دیوید رداکین روز چهارشنبه ۱۴ آذر گفت اسرائیل در این حمله «قدرت» جنگنده رادارگریز اف-۳۵ را نشان داد.

رداکین افزود: «اسرائیل از بیش از ۱۰۰ هواپیما استفاده کرد» و در موج اول حمله هوایی خود بی‌آنکه وارد شعاع صد مایلی هدف شود «تقریباً کل سامانه پدافند هوایی ایران را منهدم کرد.»

به گفته رئیس ستاد دفاع بریتانیا، اسرائیل توانایی حکومت ایران «برای تولید موشک های بالستیک را برای یک سال از بین برده است و تهران را با یک سردرگمی استراتژیک در نحوه واکنش خود مواجه کرده است.»

دریادار رداکین حمله تلافی جویانه اسرائیل را بیانگر «قدرت هواپیماهای [نسل پنجم] همراه با هدف گیری عالی و اطلاعات فوق العاده» دانست.

پیشتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، تصریح کرده بود حمله تلافی‌جویانه بامداد ۵ آبان اسرائیل علیه مواضع جمهوری اسلامی، علاوه بر بخشی از توانایی‌های دفاعی و موشکی حکومت ایران به بخشی از برنامه هسته‌ای آن نیز ضربه وارد کرد.

نتانیاهو ۲۸ آبان در سخنانی در پارلمان اسرائیل (کنست) افزود که این مساله بر کسی پوشیده نیست و «بخش ویژه‌ای در برنامه هسته‌ای» حکومت ایران در این حمله هدف قرار گرفت.

با این حال، نخست‌وزیر اسرائیل تصریح کرد که مسیر جمهوری اسلامی برای دستیابی به جنگ‌افزار هسته‌ای هنوز مسدود نشده است.

نتانیاهو گفت پس از بازگشت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، به کاخ سفید، توانایی اسرائیل برای اقدام علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران مورد بازبینی قرار خواهد گرفت.
او افزود تصمیم اسرائیل برای خودداری از حمله به «اهدافی ویژه» در داخل خاک ایران در پاسخ به حملات موشکی جمهوری اسلامی، به دلیل ضرب‌الاجل آمریکا نبود.

پایگاه خبری اکسیوس روز جمعه، ۲۵ آبان، به نقل از دو مقام اسرائیلی گزارش داد که حمله بامداد ۵ آبان اسرائیل به پارچین، توسعه دستگاه انفجار هسته‌ای توسط جمهوری اسلامی را به شدت دشوار کرده است.

بر اساس این گزارش، حمله اسرائیل به سایت «طالقان ۲» این دستگاه پیچیده را که برای طراحی و آزمایش مواد منفجره پلاستیکی احاطه‌کننده اورانیوم در یک وسیله هسته‌ای ضروری است، از بین برده است.

تصویری ماهواره‌ای از سایت نظامی پارچین پس از حمله اسرائیل. یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳
تصویری ماهواره‌ای از سایت نظامی پارچین پس از حمله اسرائیل. یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳

اکسیوس به نقل از مقامات آمریکایی و اسرائیلی گزارش داد که جمهوری اسلامی در یک سال گذشته تحقیقات هسته‌ای حساس را از سر گرفته است، اما هنوز گامی در جهت تولید جنگ‌افزار هسته‌ای برنداشته است.

مقام‌های اسرائیلی به اکسیوس گفته‌اند که اگر جمهوری اسلامی قصد تولید جنگ‌افزار هسته‌ای را داشته باشد، باید دستگاه نابودشده را جایگزین کند، که در آن صورت نیز اسرائیل می‌تواند این تلاش را شناسایی کند.

یکی از این مقامات اظهار داشت که این دستگاه «گلوگاه» تولید بمب هسته‌ای است و بدون آن جمهوری اسلامی دچار مشکل خواهد شد.

اکسیوس ساعاتی پیشتر نیز به نقل از چند مقام آمریکایی و اسرائیلی گزارش داده بود که در جریان حمله ۵ آبان اسرائیل یک سایت تحقیقات فوق سری جنگ‌افزارهای هسته‌ای جمهوری اسلامی در پارچین ویران شد.

به گفته مقامات آمریکایی و اسرائیلی، حمله به این سایت آسیب چشمگیری به تلاش‌های حکومت ایران برای ازسرگیری تحقیقات درباره جنگ‌افزارهای هسته‌ای وارد کرده است.

یک مقام پیشین اسرائیلی مطلع از حمله به اکسیوس گفت این حمله تجهیزات پیچیده‌ مورد استفاده برای طراحی مواد منفجره پلاستیکی احاطه‌کننده اورانیوم در یک وسیله هسته‌ای را که برای منفجر کردن آن لازم است، از بین برده است.

جمهوری اسلامی همواره مدعی بوده برنامه هسته‌ای صلح‌آمیزی دارد و نمایندگی حکومت ایران در سازمان ملل از اظهارنظر درباره گزارش اکسیوس خودداری کرد.

  • طالقان ٢

سایت طالقان ٢ در مجتمع نظامی پارچین واقع در ۲۰ کیلومتری جنوب شرق تهران، یکی از اهداف مورد حمله اسرائیل در حملات بامداد ۵ آبان بود.

طالقان ٢ تا زمان توقف برنامه جنگ‌افزارهای هسته‌ای جمهوری اسلامی موسوم به «آماد» در سال ۲۰۰۳ (١٣٨۲) بخشی از برنامه مزبور بود. موسسه علوم و امنیت بین‌المللی در ارتباط با طالقان ٢ گفته است که از آن برای آزمایش مواد منفجره مورد نیاز برای به کار انداختن دستگاه هسته‌ای استفاده می‌شد.

تصاویر ماهواره‌ای منتشرشده از طالقان ٢ به دنبال حمله ۵ آبان حاکی از تخریب کامل آن است.

اکسیوس به نقل از مقامات آمریکایی و اسرائیلی گزارش داد که فعالیت‌های اخیر در طالقان ٢ بخشی از تلاش حکومت ایران برای انجام تحقیقاتی است که می‌تواند برای توسعه جنگ‌افزارهای هسته‌ای و یا مصارف غیرنظامی مورد استفاده قرار گیرد.

یک مقام آمریکایی در این باره گفت فعالیت‌های اخیر در طالقان ٢ ممکن است زمینه‌ساز تولید جنگ‌افزار هسته‌ای بوده باشد. او این فعالیت‌ها را فوق سری خواند و افزود تنها بخش کوچکی از مقامات جمهوری اسلامی از آن مطلع بودند و غالب مقامات حکومت ایران از آن هیچ اطلاعی نداشتند.

سازمان‌های اطلاعاتی اسرائیل و ایالات متحده اوایل سال جاری میلادی (دی ۱۴۰۲) از فعالیت‌های تحقیقاتی جمهوری اسلامی در پارچین اطلاع یافتند. از جمله این فعالیت‌ها، مدل‌سازی کامپیوتری، متالورژی، و تحقیقات مواد منفجره است که می‌تواند برای جنگ‌افزارهای هسته‌ای مورد استفاده قرار گیرد.

اکسیوس پیشتر گزارش داده بود که کاخ سفید در ماه ژوئن سال جاری میلادی (۱۲ خرداد تا ۱۰ تیر) در گفت‌وگویی مستقیم و خصوصی با مقامات جمهوری، نسبت به فعالیت‌های تحقیقاتی مشکوک آنها هشدار داده است.

اکسیوس به نقل از منابع خود گزارش داد که آمریکایی‌ها امیدوار بودند هشدار آنها به مقامات جمهوری اسلامی، موجب توقف فعالیت‌های هسته‌ای حکومت ایران شود اما تهران به فعالیت‌های خود همچنان ادامه داد.

یک مقام آمریکایی گفت ماه‌ها پیش از حمله ۵ آبان اسرائیل، «نگرانی سراسری» درباره فعالیت‌های جمهوری اسلامی در طالقان ٢ وجود داشت.

تحقیقات هسته‌ای جمهوری اسلامی حتی مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا را بر آن داشت که ارزیابی خود از برنامه هسته‌ای ایران را تغییر دهد.

وال‌استریت ژورنال در ١٩ مرداد سال جاری گزارش داد که گزارش سازمان اطلاعات ملی آمریکا به کنگره بر خلاف گزارش‌های سال‌های قبل حاوی این جمله نبود که جمهوری اسلامی در حال حاضر فعالیت‌های کلیدی توسعه جنگ‌افزارهای هسته‌ای لازم برای تولید دستگاه هسته‌ای قابل‌آزمایش را انجام نمی‌دهد.

هنگامی که اسرائیل در تدارک حمله به مواضع جمهوری اسلامی در پاسخ به حمله موشکی ۱۰ حکومت ایران به اسرائیل بود، طالقان ٢ به عنوان یک هدف مورد حمله انتخاب شد.

به گفته مقامات، جو بایدن از بنیامین نتانیاهو خواست به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی حمله نکند تا جنگ گسترده میان حکومت ایران و اسرائیل آغاز نشود.

اما از آنجایی که طالقان ٢ بخشی از برنامه هسته‌ای اعلام‌شده جمهوری اسلامی نبود، حکومت ایران نمی‌تواند بدون اعتراف به نقض پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، به اهمیت حمله به سایت مزبور اذعان کند.

یک مقام آمریکایی به اکسیوس گفت حمله اسرائیل به طالقان ٢ حاوی این پیام بود که اسرائیلی‌ها حتی بر موضوعات فوق‌سری مورد اطلاع عده اندکی از مقامات حکومت ایران اشراف اطلاعاتی چشمگیری دارند.

  • حمله ۵ آبان

اسرائیل بامداد ۵ آبان در عملیاتی «دقیق و هدفمند» با شرکت دست‌کم ۱۰۰ فروند هواپیمای جنگی، بیش از ۲۰ موضع نظامی عمدتا مرتبط با پدافند هوایی جمهوری اسلامی را در چهار استان تهران، سمنان، ایلام، و خوزستان هدف حمله قرار داد.

این حملات تلافی‌جویانه اسرائیل پس از حمله موشکی ۱۰ مهر جمهوری اسلامی انجام شد که طی آن بیش از ۱٨۰ فروند موشک بالستیک به اسرائیل شلیک شد.

اسرائیل در حالی حمله به مواضع نظامی جمهوری اسلامی را برگزید که گمانه‌زنی‌های فراوانی درباره احتمال حمله به تاسیسات هسته‌ای، زیرساخت‌های انرژی، و حتی مقام‌های سیاسی و نظامی از جمله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در رسانه‌های خبری مطرح شده بود.

دیوید آلبرایت، بازرس سابق سازمان ملل در زمینه تسلیحات، با انتشار پستی در رسانه ایکس و با استناد به تصاویر ماهواره‌ای تجاری گفت اسرائیل ساختمانی در پارچین به نام «طالقان ٢» را که برای فعالیت‌های آزمایشی در جریان برنامه منحل‌شده توسعه جنگ‌افزار هسته‌ای موسوم به «آماد» مورد استفاده قرار می‌گرفت، هدف حمله قرار داد.

او با استناد به اسناد به سرقت رفته توسط اسرائیل در سال ۲۰۱۸ گفت جمهوری اسلامی تجهیزات آزمایشی مهمی را در «طالقان ٢» نگهداری کرده است. آلبرایت افزود حتی اگر جمهوری اسلامی مواد کلیدی مهم را قبل از حمله هوایی اسرائیل از این ساختمان برداشته باشد، نباید ارزش ذاتی ساختمان مذکور برای فعالیت‌های مرتبط با جنگ‌افزارهای هسته‌ای در آینده را نادیده گرفت.

آلبرایت در ادامه گفت تصاویر ماهواره‌ای از پارچین نشان می‌دهد که اسرائیل به سه ساختمان دیگر در فاصله ۳۲۰ متری «طالقان ٢» آسیب وارد کرده است. در دو ساختمان از سه ساختمان مزبور، سوخت جامد برای موشک‌های بالستیک مخلوط می‌شد.

مهوش ثابت، زندانی ۷۲ ساله بهائی، تحت جراحی قلب قرار گرفت

 

مهوش ثابت، زندانی ۷۲ ساله بهائی، تحت جراحی قلب قرار گرفت


مهوش ثابت، شهروند بهائی
مهوش ثابت، شهروند بهائی

مهوش ثابت، از مدیران پیشین «جامعه بهائی ایران» که در بند زنان زندان اوین به سر می‌برد، «تحت عمل جراحی قلب باز» قرار گرفت.

به گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، این زندانی ۷۲ ساله که شنبه ۱۰ آذر و پس از تاخیر در درمان سرانجام به بیمارستان اعزام شد، روز چهارشنبه ۱۴ آذر تحت عمل جراحی باز قلب قرار گرفت.

مهوش ثابت (شهریاری) آذر ۱۴۰۱ در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران، به اتهام «تشکیل و اداره دسته یا جمعیت به قصد بر هم زدن امنیت کشور» به «۱۰ سال حبس، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، منع سکونت در تهران، ممنوعیت از فعالیت در گروه‌های اجتماعی، و مصادره شماری از ابزار دیجیتال» محکوم شد و شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران این رأی را بی کم و کاست تأیید کرد.

شهروندان بهائی بعد از انقلاب ۱۳۵۷ با محرومیت‌های گسترده‌ای از جمله اخراج از مشاغل دولتی، مصادره اموال، پلمب محل کسب، محرومیت از تحصیل، و تخریب گورستان‌ها مواجه بوده‌اند.

بر پایه گزارش سالانه کمیسیون «آزادی مذهبی بین‌المللی» متعلق به سال گذشته میلادی، سرکوب، خشونت، تبعیض و انگ‌زنی اجتماعی حکومت اتداویران علیه شهروندان بهائی تشدید شده است.

کمیسیون آمریکا در امور آزادی‌های مذهبی بین‌المللی هم از تشدید فشار بر اقلیت‌های مذهبی در ایران و کارزار جمهوری اسلامی در بازداشت بهائیان ابراز نگرانی کرده است.

تابستان امسال ۱۰ تن از زندانیان سیاسی محبوس در بند زنان زندان اوین در بیانیه‌ای اعلام کردند که دیدگاه‌های سیاسی‌شان مانع حمایت از «هم‌وطنان بهائی» نمی‌شود و تا پایان «رنج مضاعفی»‌ که بر این دسته از شهروندان ایران تحمیل می‌شود، کنارشان می‌ایستند.

چهارشنبه، آذر ۱۴، ۱۴۰۳

اعتراض ده‌ها تن از زندانیان اوین به احکام اعدام ۶ زندانی سیاسی

 

اعتراض ده‌ها تن از زندانیان اوین به احکام اعدام ۶ زندانی سیاسی


آرشیو
آرشیو

ده‌ها تن از زندانیان سیاسی در زندان اوین در بیانیه‌‌ای به صدور حکم اعدام برای شش زندانی سیاسی اعتراض کردند.

در بیانیه ۴۰ زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین از اعتراضات سراسری ایران که در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور سال ۱۴۰۱ روی داد با عنوان «قیام ۱۴۰۱» یاد شده و آمده است که این اعتراضات «به عنوان یکی از سرفصل‌های مهم در مبارزات آزادی‌خواهانه مردم ایران، پایه‌های حکومت مستقر را چنان متزلزل ساخته است که چاره‌ای جز تشدید سرکوب به اشکال مختلف نمی‌بیند.»

آنها با اشاره به «روند تصاعدی» صدور و اجرای احکام متعدد اعدام برای زندانیان سیاسی طی دو سال گذشته که به تاکید بیانیه، «یادآور سرکوب‌های حاکمیتی در دهه ۶۰ است»، آن را نشانه‌ «هراس و وحشت فرادستان سیاسی از پیشروی جامعه به‌پاخاسته و حق‌طلب ایران» ارزیابی کردند.

این زندانیان سیاسی در مورد صدور احکام اعدام برای شش زندانی سیاسی، افزودند که این احکام درحالی صادر شدند که چندی پیش نیز «جمعی از فرزندان جوان این سرزمین در پرونده‌ای موسوم به بچه‌های اکباتان با حکم اعدام مواجه شدند.»

به نوشته بیانیه، علاوه بر این احکام اعدام، از آغاز سال جاری تاکنون، زندانیان سیاسی دیگری همچون پخشان عزیزی، وریشه مرادی، شهریار بیات، بهروز احسانی، مهدی حسنی و محمدجواد وفایی‌ثانی با حکم اعدام مواجه شده‌اند.

امضاکنندگان بیانیه با اعلام «مخالفت ریشه‌ای با اصل مجازات اعدام»، پشتیبانی خود را از همه زندانیان سیاسی و عقیدتی که با مجازات اعدام مواجه شده‌اند، اعلام کردند و گفتند: «مبارزات آزادی‌خواهانه، نیازمند همبستگی جمعی در دفاع از موازین حقوق بشر و از جمله شکل‌گیری یک مقاومت اجتماعی در مقابل صدور حکم اعدام است.»

آنها خواستار اعتراض اقشار مختلف اجتماعی به «صدور چنین احکام غیرانسانی و ارتجاعی» شدند.

این بیانیه از جمله از سوی شیوا اسماعیلی، رضا اکبری‌منفرد، گلرخ ایرایی، مریم‌بانو نصیری، یدی بهاری، سکینه پروانه، حسین پیری، فروغ تقی‌پور، محمد حبیبی، مهران رئوف، رضا رضایی، داوود رضوی، خسرو رهنما، خشایار سفیدی، مازیار سیدنژاد، حسین شنبه‌زاده، حسین شهسواری و زهرا صفایی امضا شده است.

از دیگر امضاکنندگان بیانیه، مولود صفایی، سپهر ضیایی، فاطمه ضیایی‌آزاد، مرضیه فارسی، فواد فتحی، نصرالله فلاحی،الهه فولادی، آذر کوروندی، اسماعیل گرامی، نرگس محمدی، امیرحسین مرادی، بابک مرادی، علی معزی، فرزاد معظمی‌گودرزی، محمدمسعود معینی، جواد منبری، محمد نجفی، طاهره نورى، اسدالله هادی، مریم یحیوی، علی یونسی، میریوسف یونسی هستند.

یک منبع آگاه در ایران روز شنبه ۱۰ آذر به بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود که شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی برای شش زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین احکام اعدام صادر کرده و دو زندانی سیاسی دیگر هم به زندان و تبعید محکوم شده‌اند.

به گفته این منبع آگاه، بر اساس احکام صادر شده از سوی قاضی ایمان افشاری، ۶ زندانی سیاسی به نام‌های اکبر دانشور کار، سید محمد تقوی‌سنگ‌دهی، بابک علیپور، پویا قبادی‌بیستونی، وحید بنی‌عامریان و سید ابوالحسن‌ منتظر به اتهام «بغی» از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران به اعدام محکوم شده‌اند.

  • اعدام دست‌کم ۱۴۴ تن در یک ماه

سازمان حقوق بشر ایران روز چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد: در ماه گذشته میلادی، دست‌کم ۱۴۴ تن ازجمله ۱۲ شهروند افغان، ۴ زن، یک شهروند یهودی-ایرانی و یک شخص دارای معلولیت ذهنی در زندان‌های مختلف ایران اعدام شدند.

این سازمان حقوق بشری اشاره کرد که به این ترتیب، در یک ماه گذشته به‌طور متوسط روزانه بیش از چهار حکم اعدام اجرا شده است.

بر اساس این گزارش، «در زیر سایه‌ تنش‌های منطقه‌ای و توجه جامعه‌ی جهانی به بحران‌های خاورمیانه، حکومت ایران آمار اعدام‌ها را به‌شدت بالا برده است.»

سازمان حقوق بشر ایران بار دیگر خواستار توجه مردم ایران و جامعه جهانی به موضوع اعدام‌ها شد و بر لزوم ابراز مخالفت و فشار بر جمهوری اسلامی در جهت توقف اعدام‌ها تأکید کرد.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان، نیز گفت: با اعدام دست‌کم ۳۱۰ تن در دو ماه اخیر، جمهوری‌اسلامی «گسترده‌ترین موج اعدام دو دهه اخیر را در زندان‌های ایران» آغاز کرده‌است.


 

او با اشاره به این موضوع که اعدام شدگان عمدتا از اقشار ضعیف جامعه هستند، گفت: «بیشتر آنها از حداقل استانداردهای دادرسی عادلانه برخوردار نبوده‌اند.»

آقای امیری مقدم تاکید کرد که «برای متوقف‌کردن ماشین اعدام حکومت، به اقدام فوری جامعه جهانی‌ نیاز است.»

کمیته نوبل خواستار «آزادی دائم» نرگس محمدی شد

 

کمیته نوبل خواستار «آزادی دائم» نرگس محمدی شد


نرگس محمدی
نرگس محمدی

به دنبال مرخصی درمانی موقت نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل، از زندان اوین، کمیته نوبل خواستار آزادی دائمی این فعال حقوق بشر از زندان شد.

یورگن واتنه فریدنیس، رئیس کمیته نروژی نوبل، روز چهارشنبه ۱۴ آذر با اشاره به بیماری نرگس محمدی گفت: «ما از مقامات ایرانی می‌خواهیم با پایان دائمی حبس او، نسبت به دسترسی‌ او به مداوای پزشکی مناسب برای بیماری‌اش اطمینان حاصل کنند.»

نرگس محمدی به منظور پیگیری امور درمانی پس از «عمل تومور و پیوند استخوان» به مدت سه هفته از زندان آزاد شده است.

مصطفی نیلی، وکیل نرگس محمدی، روز ۱۴ آذر با اعلام این خبر در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که موکلش «به دلیل شرایط جسمانی بعد از عمل برداشتن تومور و پیوند استخوان که ۲۱ روز پیش انجام شد»، از زندان آزاد شده است.

همزمان، «کمیته راهبری ائتلاف آزادی نرگس» نیز در بیانیه‌ای، با استقبال از آزادی موقت این فعال حقوق بشر زندانی خواستار «آزادی کامل و بی‌قید و شرط» او شد.

بر پایه این بیانیه‌ که در صفحه «بنیاد نرگس محمدی» منتشر شده، نرگس محمدی به تازگی تحت «یک عمل جراحی پیچیده برای برداشتن یک ضایعه استخوانی از پای خود که مشکوک به سرطان بود» قرار گرفته و مرخصی سه هفته‌ای درمانی او «علی‌رغم درخواست فرجه درمانی سه ماهه از طرف تیم درمان» صورت گرفته است.

به نوشته مصطفی نیلی، «تومور برداشته شده، خوش‌خیم بوده»، اما نرگس محمدی باید «هر سه ماه یک بار از این بابت معاینه شود.

در این ارتباط، هفته گذشته نیز ویدا ربانی، روزنامه‌نگار محبوس در زندان اوین، در نامه‌ای از ابتلای نرگس محمدی به «زخم بستر» در پی جراحی اخیرش خبر داده و نوشته بود که مسئولان زندان اوین به «زخم جراحی سنگین نرگس، زخم بستر، آلوده بودن اتاق و سرویس بهداشتی، بی‌امکاناتی بهداری» و مشکلات دیگر او توجه نمی‌کنند.

ویدا ربانی و مطهره گونه‌ای، فعال دانشجویی زندانی، در اعتراض به عدم رسیدگی مقامات زندان اوین به وضعیت نرگس محمدی و زندانیان سیاسی دیگر همچون وریشه مرادی، از روز ۲۸ آبان دست به اعتصاب غذا زده‌اند.

علاوه بر این، در ماه‌های اخیر، بسیاری از نهادها و فعالان مدنی و حقوق بشری خواستار آزادی فوری این برنده جایزه صلح نوبل شده بودند.

وزارت امور خارجه آمریکا هم تاکنون بارها از حکومت ایران خواسته تا حملات علیه مدافعان حقوق بشر را متوقف کند و همه زندانیان به ناحق بازداشت شده از جمله نرگس محمدی را آزاد کند.

مقامات قضایی جمهوری اسلامی از محرومیت درمانی برخی زندانیان سیاسی به عنوان اهرم فشار علیه این زندانیان استفاده می‌کند.

نرگس محمدی که در دو دهه اخیر بارها بازداشت و زندانی شده است در آخرین پرونده قضایی، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۱۰ سال حبس محکوم شد و در زندان اوین تهران به سر می‌برد.

او در جریان سپری کردن دوره محکومیت خود، با پرونده‌سازی‌های متعدد مقامات قضایی جمهوری اسلامی مواجه شده است.

منبع: خبرگزاری فرانسه و گزارش‌های پیشین صدای آمریکا

بلینکن: ا‌وکراین در جنگ با روسیه با «تصمیم‌های دشوار» مواجه است

 

بلینکن: ا‌وکراین در جنگ با روسیه با «تصمیم‌های دشوار» مواجه است


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۱۴ آذر گفت که اوکراین باید در مورد استفاده از نیروهای بیشتر برای مقابله با تهاجم روسیه تصمیم بگیرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای بلینکن پس از نشست دو روزه با وزرای امور خارجه کشورهای عضو ناتو در بروکسل، یادآور شد که کی‌یف در این رابطه با «تصمیم‌هایی سخت ولی ضروری» مواجه است.

وی گفت که حتی با اختصاص پول، جنگ‌افزار، یا مهمات به اوکراین، باید افرادی در خط مقدم جبهه باشند که با روسیه بجنگند و این «بسیار مهم» است.

در همین حال، رسانه‌های اوکراین روز چهارشنبه به نقل از آندری سایبیها، وزیر امور خارجه این کشور، گفتند که یک مقام ارشد اوکراین سفر خود به ایالات متحده را برای برقراری تماس با دولت آینده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، آغاز کرده است.

آقای ترامپ پس از انتخاب به مقام ریاست‌جمهوری ایالات متحده گفته است که به جنگ روسیه در اوکراین پایان می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری «اینترفکس» اوکراین، آندری سایبیها به خبرنگاران در بروکسل گفت که آندری یرماک، رئیس دفتر ریاست‌جمهوری اوکراین، در آمریکا حضور دارد.

او افزود که این تماس در سطح رئیس دفتر ریاست‌جمهوری برای ایجاد روابط با نمایندگان دولت جدید ایالات متحده «بسیار مهم» است.

دونالد ترامپ تاکنون از ارائه جزئیات در مورد برنامه‌های خود برای توقف تهاجم ۳۳ ماهه روسیه به اوکراین خودداری کرده، اما در سه طرحی که توسط اشخاص نزدیک به او ارائه شده است، چشم‌انداز طولانی مدتی برای عضویت کی‌یف در ناتو دیده نمی‌شود.

مشاوران رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین پیشنهادهایی ارائه کرده‌اند که در آن، امتیازهای ارضی قابل توجهی به مسکو که یک ششم اوکراین را اشغال کرده است، داده می‌شود.

واکنش وزیر اقتصاد به دلار ۷۲ هزار تومانی: ربطی به دولت ندارد

 

واکنش وزیر اقتصاد به دلار ۷۲ هزار تومانی: ربطی به دولت ندارد


عبدالناصر همتی،‌وزیر اقتصاد ایران
عبدالناصر همتی،‌وزیر اقتصاد ایران

وزیر اقتصاد دولت پزشکیان در واکنش به اوج‌گیری نرخ دلار به نزدیک ۷۲ هزار تومان گفته است «نرخ آزاد دلار» ربطی به دولت ندارد.

عبدالناصر همتی روز چهارشنبه ۱۴ آذرماه در ادامه ادعا کرده است نرخ ارز بازار آزاد ارتباطی با دولت ندارد و متأثر از تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی است.

او توضیح نداد اگر ارزش ریال ایران تنها متأثر از تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی است، چرا ارزش پول ملی کشورهای منطقه و جهان بدین شکل از این تحولات متأثر نشده است.

نرخ آزاد دلار از ۵۷ هزار تومان در آغاز کار دولت چهاردهم به بیش از ۷۱ هزار و ۸۰۰ تومان اوج گرفته است.

آقای همتی در حالی نرخ آزاد دلار را بی‌ارتباط با دولت عنوان کرده که نرخ ارز نیمایی خود دولت و بانک مرکزی برای واردات و صادرات کالا نیز طی یک هفته گذشته ۲ درصد، طی یک ماه گذشته ۷ درصد و طی شش ماه گذشته ۲۵ درصد جهش داشته و از ۵۲ هزار تومان فراتر رفته است.

به‌رغم چنین جهشی، وزیر اقتصاد ایران مدعی شده فارغ از نرخ دلار در بازار آزاد، در زمینه قیمت کالاها به خصوص کالاهای اساسی قرار نیست افزایش قیمتی رخ دهد.

ادعای او دربارهٔ عدم افزایش قیمت کالاها در حالی است که صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده قیمت کالاها و خدمات در ایران در سال جاری ۳۲ درصد و در سال آینده ۳۰ درصد جهش یابد.

وزیر اقتصاد ایران همچنین با اشاره به استقراض ۳ میلیارد دلاری دولت از صندوق توسعه ملی مدعی شده که «در مورد تأمین ارز ترجیحی نگرانی وجود ندارد».

اظهارات او در حالی بیان می‌شود که منبع اصلی درآمدهای ارزی دولت، یعنی صادرات نفت، طی ماه‌های گذشته به شدت دچار تلاطم شده است.

آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، و شرکت مشاوره انرژی وُرتکسا نشان می‌دهد صادرات نفت ایران از ماه سپتامبر به‌صورت پیاپی افت کرده و ماه گذشته ایران روزانه تنها یک میلیون و ۳۳۰ هزار بشکه نفت تحویل چین داده که نیم میلیون بشکه کمتر از ماه سپتامبر است.

شورشیان مخالف اسد مجبور به عقب‌نشینی از شهر حما شدند

 

شورشیان مخالف اسد مجبور به عقب‌نشینی از شهر حما شدند


نیروهای شورشی به رهبری «هیات تحریر الشام»
نیروهای شورشی به رهبری «هیات تحریر الشام»

شورشیان به رهبری «هیات تحریر الشام» روز چهارشنبه ۱۴ آذر در پی حملات هوایی شدید و استقرار نیروهای کمکی طرفدار حکومت بشار اسد در شهر حما در سوریه، مجبور به عقب‌نشینی از حومه این شهر شدند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، شورشیان مخالف بشار اسد هفته گذشته بزرگترین پیشروی خود را طی سال‌های اخیر انجام دادند و حلب، دومین شهر بزرگ سوریه را تصرف کردند. آنها تا روز سه‌شنبه ۱۳ آذر به حومه حما رسیده بودند.

رسانه‌های دولتی و دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کردند که درگیری‌های شدیدی در منطقه کوهستانی مشهور «زین‌العابدین» در ۵ کیلومتری شمال شرق حما درگرفته است.

یکی از فرماندهان شورشیان در این منطقه اعلام کرد که پس از بمباران شدید هوایی مجبور به عقب‌نشینی شدند. یکی دیگر از شورشیان شکست در تصرف منطقه زین العابدین را به عنوان مانعی در پیشروی به سوی حما توصیف کرد.

رویترز به نقل از منابع شورشی و ارتش سوریه خبر داد که شبه‌نظامیان افغانستانی و عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران به تقویت خطوط مقدم در حما کمک کردند.

این خبرگزاری به نقل از ساکنان محلی گزارش داد که شبه‌نظامیان عراقی مورد حمایت جمهوری اسلامی این هفته برای حمایت از نیروهای بشار اسد به سوریه رفته بودند.

پیشروی‌ سریع شورشیان، متحدان بشار اسد از جمله جمهوری اسلامی ایران را نگران کرده است.

پیش از این، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز سه‌شنبه اعلام کرده بود که در صورت درخواست، اعزام نیروی کمکی را بررسی می‌کند.

هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه و عباس عراقچی در کنفرانس مشترک خبری تأکید کردند که ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و روسیه نشست سه‌جانبه‌ای را برای رسیدگی به بحران سوریه برگزار خواهند کرد.

در این حال، روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که از اقدامات رهبری سوریه برای مقابله با حمله «گروه‌های تروریستی» حمایت می‌کند.

به گزارش رویترز، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، با محکوم کردن حمله نیروهای «هیات تحریر الشام» گفت: «بدون تردید، آنها بدون تحریک و حمایت همه جانبه نیروهای خارجی که به دنبال تحریک دور جدیدی از رویارویی مسلحانه در سوریه هستند، جرأت انجام چنین اقدام جسورانه ای را نداشتند.»

جمهوری اسلامی ایران و روسیه، چندین دهه است که از متحدان سرسخت اسد محسوب می‌شوند و بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ میلادی و در پی تصرف بخش‌هایی از سوریه به دست شورشیان، نقش مهمی برای حفظ حکومت اسد ایفا کردند.

روسیه در حال حاضر بر جنگ در اوکراین متمرکز است و جمهوری اسلامی ایران هم در لبنان درگیر شده است؛ جایی که اسرائیل خسارات سنگینی به حزب‌الله تحت حمایت تهران وارد کرده است.

از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه پیشروی‌های اخیر نیروهای هیأت تحریر‌الشام در سوریه را نشان‌دهنده بر هم خوردن تمرکز حامیان بشار اسد، یعنی روسیه و ایران، دانست.

آقای بلینکن، خودداری اسد از مشارکت در فرآیندی برای حل بحران سیاسی چند ساله این کشور جنگ‌زده را عامل پیشروی‌های اخیر نیروهای مخالف حکومت در سوریه دانست.