سازمان ملل درباره بحران انسانی در سوریه هشدار داد؛ درگیریهای شدید در شمال حماه

دیدهبان حقوق بشر سوریه از درگیریهای شدید در شمال حماه میان شورشیان و نیروهای بشار اسد و متحدانش خبر داده است؛ همزمان، مقامهای سازمان ملل نسبت به گسترش بحران انسانی، افزایش تلفات غیرنظامی و موج آوارگان در سوریه هشدار دادهاند.
دفتر سازمان ملل برای هماهنگی امور بشردوستانه روز دوشنبه ۱۲ آذر اعلام کرد که تنها تا روز شنبه بیش از ۴۸ هزار و پانصد نفر در ادلب و شمال حلب بیجا و آواره شدهاند که بیشتر از نیمی از آنها کودک هستند.
این رقم نسبت به آمار ۱۴ هزار نفر که تنها دو روز پیشتر اعلام شده بود افزایش چشمگیری نشان میدهد.
تام فلچر، مدیر این نهاد سازمان ملل، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دهها هزار نفر در حال جابهجایی هستند؛ خدمات حیاتی قطع شده است؛ و زنان، مردان و کودکان نگران امنیت خود هستند.»
We are following Syria situation carefully. Worrying. Tens of thousands of people on the move; critical services interrupted; women, men and children fearing for safety. Syrians have already endured over 13 years of suffering. All sides must do more to protect civilians.
فیلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، نیز از «مرگ دوباره غیرنظامیان بیگناه و آوارگی هزاران تن دیگر» ابراز نگرانی کرد.
او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شانههای منطقه تحمل بحران پشت بحران را ندارد. نهادهای بشردوستانه هر چه توان دارند برای کمک انجام میدهند، اما صلح نیاز فوری است».
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، هم در بیانیهای تصریح کرد: «مردم سوریه نزدیک به ۱۴ سال درگیری را تحمل کردهاند. آنها سزاوار چشمانداز سیاسی رو به آیندهای صلحآمیز هستند، و نه خونریزی بیشتر».
«درگیریهای شدید» در شمال حماه
در همین حال دیدهبان حقوق بشر سوریه از درگیریهای شدید در حومه شمالی حماه بین شورشیان و نیروهای بشار اسد خبر داده و آن را «شدیدترین درگیری» در روزهای اخیر خوانده است.
به گفته این نهاد مستقر در لندن، نیروهای هیئت تحریر الشام چند روستا در حومه شمالی حماه را تصرف، یا تصرف دوباره، کردند اما در روستای قلعة المضيق درگیریها به شدت جریان داشت و نیروهای بشار اسد با پشتیبانی هوایی مانع از ورود تحریر الشام به این روستا شدند.
خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) نیز از بازپسگیری چند روستا در شمال حماه خبر داده است.
«ورود حشدالشعبی به عراق و غیبت حزبالله»
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز به نقل از چند منبع گزارش داد که روز یکشنبه دستکم ۳۰۰ تن از نیروهای عراقی وابسته به جمهوری اسلامی، عمدتا از دو گروه بدر و نجبا، برای کمک به نیروهای بشار اسد وارد خاک سوریه شدند.
شبهنظامیان عراقی این خبر را تکذیب کردهاند.
رویترز همچنین به نقل از سه منبع گزارش داد که هنوز از حزبالله لبنان برای اعزام نیرو به سوریه درخواست نشده و این گروه توان و آمادگیاش را هم ندارد.
بنابر این گزارش، نیروهای حزبالله که در سوریه حضور داشتند اواسط اکتبر و هنگام تشدید درگیری این گروه با اسرائیل به لبنان بازگشتند.
ادامه واکنشها؛ عراقچی از احتمال نشست دوحه خبر داد
در همین حال متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، شامگاه دوشنبه بار دیگر خواستار کاهش تنش در سوریه شد و از همه کشورها، از جمله ایران و روسیه، خواست تا از نفوذ خود برای «کاهش تنشها، حفاظت از غیرنظامیان و در نهایت پیشبرد روند سیاسی» استفاده کنند.
او تاکید کرد: «اگر روسیه و ایران از مداخلههای خود در داخل سوریه دست بردارند، به ثبات منطقه کمک خواهد شد».
همچنین اتحادیه اروپا روز دوشنبه در بیانیهای خواستار کاهش تنشها و حفاظت از غیرنظامیان از تمامی طرفها شد و حملات هوایی روسیه به مناطقی در سوریه را محکوم کرد.
حملات هوایی روسیه و ارتش سوریه روز دوشنبه نیز ادامه یافت و به گفته دفاع مدنی سوریه، معروف به «کلاه سفیدها»، دستکم ۲۵ کشته در مناطق ادلب، حلب و حماه بر جای گذاشت.
از سوی دیگر عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، از احتمال برگزاری نشستی درباره سوریه در دوحه خبر داد.
او که به آنکارا سفر کرده است شامگاه دوشنبه با اشاره به دیدار خود با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، گفت: «تصمیم گرفتیم روند آستانه را ادامه دهیم».
روند آستانه توافقی بود که سال ۲۰۱۷ در شهر آستانه و بین نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه درباره ایجاد مناطق امن در سوریه به دست آمد.
به گفته عباس عراقچی، دیدار وزیران خارجه این سه کشور «احتمالا ظرف شنبه یا یکشنبه هفته آینده» در حاشیه «فروم دوحه» در قطر برگزار خواهد شد.
گروه موسوم به هیئت تحریر الشام از چهارشنبه گذشته با حملهای غافلگیرانه برخی نقاط شمال غرب سوریه، از جمله شهر مهم حلب، را تصرف کرده است.
بنابر آمار دیدهبان حقوق بشر سوریه، از روز چهارشنبه تا دوشنبه بیش از ۵۰۰ تن کشته شدهاند که ۹۲ نفر از آنها غیرنظامی بودند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر