زهره دادرس، فعال مدنی محکوم به حبس، از فشار و شکنجه در دوران بازداشت خبر داد
فاطمه (زهره) دادرس، فعال مدنی گیلانی محکوم به ۹ سال و شش ماه حبس، از فشارها در دوران بازداشت از جمله حبس در «سلول انفرادی»، «تهدید با شوکر»، «تهدید و تحقیر» به وسیله بازجویان و «ممنوعیت تماس» خبر داد.
ماموران لباس شخصی جمهوری اسلامی روز ۲۵ مرداد سال قبل این کنشگر حقوق زنان را «بدون ارائه حکم» در رشت بازداشت و منزل او را تفتیش کردند.
زهره دادرس در چندین پست اینستاگرامی به روایت چگونگی بازداشت، بازجویی و فشارهای دوران بازداشت پرداخته و نوشته که بیش از یک هفته، بدون فرصت هواخوری در سلول انفرادی اطلاعات محبوس بوده و مورد بازجوییهای طولانی قرار داشته است.
این فعال حقوق زنان همچنین نوشته است که وقتی برای جلوگیری از ترسیدن مادرش، درخواست کرده بود که همراه با ماموران مرد وارد خانهشان شود، آنها او را با شوکر تهدید کردند.
او همچنین به حضور یک مامور مرد در داخل بند زنان بازداشتگاه پلیس امنیت اشاره کرده و نوشته که اعتراضش به خیره شدن این مامور، با «رفتار غیرمحترمانه و توهینآمیز» او مواجه شده است.
این فعال مدنی اتهامات منتسب به خود در بیانیه اداره اطلاعات گیلان را «غیرواقعی» خوانده و نوشته است: «در این بیانه گفته شد که سرکردگان این تشکیلات در خارج از کشور آموزش دیدهاند، در حالیکه من به عنوان کسی که با اتهام تشکیل گروه مجرم شناخته شدهام، تا به امروز از کشور خارج نشدهام.»
زهره دادرس به اتهامات «تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت ملی» و «اجتماع و تبانی» به ۹ سال و شش ماه حبس محکوم شده است.
هشت زن دیگر به نامهای فروغ سمیعنیا، سارا جهانی، یاسمین حشدری، شیوا شاهسیا، نگین رضایی، متین یزدانی، آزاده چاووشیان و زهرا دادرس نیز به اتهامات «عضویت در گروه» و «اجتماع و تبانی»، هریک به تحمل ۶ سال و سه ماه و ۱۷ روز زندان محکوم شدهاند.
دو تن دیگر از متهمان این پرونده؛ جلوه جواهری و هومن طاهری، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» هریک حکم یک سال حبس دریافت کردهاند.
اداره کل اطلاعات گیلان پس از بازداشت گروهی از فعالان مدنی و حقوق زنان در این استان، روز ۲۶ مرداد در بیانیهای مدعی شد که این افراد «در حال فراهم آوردن مقدمات اغتشاش و ناامنی» بوده و دو تن از آنها «در خارج از کشور» آموزش دیدهاند.
زهره دادرس اضافه کرده است که در ۲۰ روز ابتدایی بازداشتش از ملاقات با والدین خود محروم بود و تا پایان بازداشتش در زندان لاکان رشت هم با ممنوعیت تماس مواجه بود.
این کنشگر ۳۵ ساله، بزرگترین جرم خود و ۱۰ فعال گیلانی محکوم به حبس در این پرونده را «فمینیست بودن» دانسته است.
زهره دادرس افزوده است که « قاضی شعبه تجدیدنظر، ۱۷ اردیبهشت، یعنی ظرف ۴روز که یک روز آن هم جمعه بود، بدون تشکیل دادگاه، رای دادگاه بدوی را عینا تایید کرد.»
پیشتر گزارش شده بود که شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظر در رشت به ریاست قاضی محمدصادق ایرانعقیده، روز سهشنبه ۸ خرداد، احکام بیش از ۶۰ سال حبس برای ۱۱ فعال حقوق زنان و کنشگران سیاسی در استان گیلان را «بدون تشکیل دادگاه» عینا تأیید کرده است.
زهره دادرس در پستی دیگر در اینستاگرام نوشت که «معنای زندگی در ایران به پایان خودش نرسیده» و اضافه کرد: « اگر قراره فردا جوانهای ازین خاک بیرون بیاد ما برای ایرانی بودنش و باقی موندنش مسئولیم.»
صدور احکام بیش از ۶۰ سال زندان برای ۱۱ مدافع حقوق زنان و کنشگر سیاسی در استان گیلان با انتقادهای گسترده صدها تن از کنشگران و همچنین شماری از نهادهای مدنی و حقوق بشری از جمله کانون نویسندگان ایران، کانون مدافعان حقوق بشر و شورای صنفی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران مواجه شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، متیو میلر، نیز این احکام را «ناعادلانه» و «تلاشی برای ارعاب و خاموش کردن صدای فعالان» دانسته و آنها را به شدت محکوم کرد.