ضربالاجل آمریکا و اروپاییها: تا ۴۶ روز توافق نشود، مکانیسم ماشه علیه ایران فعال میشود

برخی منابع خبری میگویند وزیر خارجه آمریکا در تماس اخیر با همتایان سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا با آنها توافق کرده، پایان ماه میلادی اوت، بهعنوان ضربالاجل غیررسمی برای دستیابی به توافق جدید هستهای با جمهوری اسلامی تعیین شود.
وبسایت آمریکایی اکسیوس به نقل از سه منبع آگاه گزارش داده است که مارکو روبیو وزیر خارجه ایالات متحده و همتایان او از فرانسه، بریتانیا و آلمان توافق کردند که در صورت عدم دستیابی به توافق تا آن زمان، سه کشور اروپایی مکانیسم ماشه را فعال کنند؛ اقدامی که همه تحریمهای سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی ایران را بازمیگرداند.
دو منبع دیگر به اکسیوس گفتهاند که طرفهای اروپایی در روزها و هفتههای آینده، پیام روشنی درباره این ضربالاجل و پیامدهای آن به جمهوری اسلامی منتقل خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه روز سه شنبه تماس و رایزنی روبیو با همتایان اروپایی را تائید کرد اما به تعیین ضربالاجل غیر رسمی اشاره ای نکرد.
دونالد ترامپ بهروشنی خواهان
توافق جدیدی با ایران شده است. مقامات آمریکا تاکید دارند که یکی از شروط
اصلی آمریکا در مذاکرات با ایران، ممنوعیت کامل غنیسازی اورانیوم در خاک
ایران باشد.
پیشتر آکسیوس هم گزارش داد، پوتین از ایران خواست توافق غنیسازی صفر را بپذیرد.
جمهوری اسلامی همواره بر غنی سازی تاکید کرده است. روز چهارشنبه در واکنش به احتمال استفاده اروپاییها از مکانیسم ماشه، برخی مقامات در ایران واکنش نشان دادند. علیرضا سلیمی، عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی گفته، «اگر مکانیسم ماشه اجرا شود، حتماً با پاسخ ما مواجه خواهد شد. اروپاییها نباید خیال کنند که میتوانند هر کاری انجام دهند و پاسخ نگیرند.»
روزنامه
خراسان وابسته به حکومت ایران هم در قالب تحلیلی نوشت که احتمال فعالسازی
مکانیسم ماشه افزایش یافته و بازگشت تحریمهای شورای امنیت میتواند
انتظارات تورمی در بازار ایران را تشدید کند. با این حال، این روزنامه مدعی
شد که «شوک اولیه اقتصادی طی دو تا سه ماه فروکش میکند و اقتصاد ایران با
آن سازگار خواهد شد.»
مکانیسم ماشه
«مکانیسم ماشه» یا Snapback سازوکاری است که در توافق برجام در ده سال پیش پیشبینی شده بود. طبق بند ۳۷ این توافق، اگر یکی از طرفها مدعی عدم پایبندی ایران شود و حلوفصل اختلافها نتیجه ندهد، آن کشور میتواند خواستار بازگشت خودکار تحریمهای شورای امنیت شود.
این فرایند به گونهای طراحی شده که هیچ کشور دیگری، حتی با حق وتو، نمیتواند مانع آن شود؛ به همین دلیل به آن «ماشه» گفته میشود، چون فعالسازی آن مانند کشیدن ماشهای است که بهصورت خودکار، تحریمها را بازمیگرداند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر