دوشنبه، آذر ۰۶، ۱۳۹۶

هدف سپاه از تهدید به افزایش برد موشک‌های ایران چیست؟

هدف سپاه از تهدید به افزایش برد موشک‌های ایران چیست؟

سپاه پاسداران جمهوری اسلامی به اروپا هشدار داده که در مورد برنامه موشکی "سر به سر" ایران نگذارد. مهدی‌مهدوی‌آزاد، تحلیل‌گر مسائل ایران معتقد است که سپاه در پی باج‌گیری از اتحادیه اروپاست.
فرمانده سپاه پاسداران ایران حدود یک ماه پیش گفته بود که برد موشک‌های ایران طبق سیاست‌های ابلاغ شده توسط رهبرجمهوری اسلامی به دوهزار کیلومتر محدود شده است. اما حال جانشین فرمانده کل سپاه به کشورهای اروپایی هشدار داده که "سر به سر ایران نگذارند" و تهدید کرده است که ایران می‌تواند برد موشک‌های خود را به بیش از دو هزار کیلومتر افزایش دهد.
مهدی مهدوی‌آزاد تحلیل‌گر ساکن آلمان در پاسخ به این پرسش که هدف سپاه از تأكید بر این توانایی در حال حاضر چیست به دویچه‌وله می‌گوید که این اظهارنظر برخلاف سیاست ایران در مورد برنامه موشکی در ۱۵ سال گذشته است. او می‌گوید :« راهبرد موشکی ایران در ۱۵ سال گذشته این بوده که برد موشک‌های ایران کمتر از دو هزار کیلومتر باشند. این تصمیم هم پس از حوادث یازدهم سپتامبر آمریکا در سال ۲۰۰۱ میلادی و برای مقابله با تهدید‌های دولت بوش علیه ایران اتخاذ شد.»
مهدی مهدوی‌آزاد معتقد است سخنان سردار سلامی ممکن است ناشی از هیجان‌زدگی بوده باشد. او می‌گوید که اگر ایران واقعأ تصمیم به افزایش برد موشک‌های خود بگیرد در این شرایط دست به ماجراجویی بسیار خطرناکی زده است که معادلات امنیتی اروپا را تغییر خواهد داد و پیامدهایی جدی خواهد داشت. او معتقد است که باید منتظر واکنش مقامات بلندپایه ایران و اظهارنظر آنها در مورد این سخنان بود.
مهدوی‌آزاد در عین‌حال اضافه می‌کند: «ایران نیازمند حمایت اروپا از برجام است و سپاه پاسداران هم به دلیل تحریم‌های جدیدی که از سوی آمریکا علیه این نهاد وضع شده ‌نیازمند همکاری بانک‌های اروپایی است. هدف از مطرح کردن بحث افزایش برد موشک‌های ایران می‌تواند تحریک سیاستمداران محافظه‌کار اروپا، به ویژه در آلمان و فرانسه باشد تا آنها مانع فشار بیشتر بر ایران شوند. اما من تردید جدی دارم که شورای امنیت ملی تصمیم به افزایش برد موشک‌های ایران گرفته باشد.»
این تحلیل‌گر مسائل ایران همزمان اذعان می‌کند که در هفته‌ها و ماه‌های اخیر وزن و قدرت جناح تندرو نظامی امنیتی به وضوح در ایران افزایش یافته  است و این جناح ممکن است از همان استراتژی استفاده کند که در پرونده هسته‌ای به کار گرفت. او می‌گوید: «یعنی فرماندهای سپاه مثل ماجرای هسته‌ای می‌گویند برنامه موشکی ناموس ماست و افتخار ملی است و ما برد موشک‌ها را افزایش خواهیم داد. مکانیزم سنتی جمهوری اسلامی هم در چنین بحرا‌ن‌های اینگونه است که پایگاه قدرت دچار شکاف می‌‌شود. یعنی یک‌ طرف تکنوکرات‌ها قرار می‌گیرند که می‌گویند اگر قرار است ما روزی جام زهر را بنوشیم بهتر است همین حال اینکار را کنیم و بر سر برنامه موشکی مذاکره کنیم و مقابل آنها جناج تندرو قرار می‌گیرد که معتقد است باید تا آخر بایستیم.»
مهدوی‌آزاد معتقد است که در حال حاضر با سیاست‌های کاخ سفید شاهد به حاشیه رفتن وزارت‌خارجه به عنوان بازوی اصلی دولت در چنین بحران‌هایی هستیم. او می‌گوید: «مهمترین کاری که در حال حاضر ایران می‌‌تواند انجام دهد این است که ابتکار عمل را در دست گیرد و اجازه ندهد نیروهای تندرو باردیگر بر صحنه مسلط شود تا اوضاع از شرایط کنونی وخیم‌تر نشود. »
فایل گفتگوی کامل با مهدی مهدوی‌آزاد را بشنوید:

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر