تماسهای محرمانه اسرائیل و عربستان بر سر ایران
وزیر انرژی اسرائیل میگوید تل آویو بر اساس "نگرانی
مشترک از ایران" تماسهایی محرمانه با ریاض داشته است. او با اذعان به
روابط اسرائیل با سایر کشورهای عربی اشاره کرده که آنها مایل به برملا شدن
چنین مناسباتی نیستند.
یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل، اعلام کرده که تل آویو با برخی
کشورهای اسلامی و عربی از جمله عربستان سعودی تماسهایی محرمانه داشته و
دارد.او یکشنبه (۱۹ نوامبر/۲۸ آبان) به رادیو ارتش اسرائیل گفت علنی نکردن این روابط به خاطر رعایت خواست این کشورهاست؛ وگرنه تل آویو مشکلی با آشکار شدن این مناسبات ندارد.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
یووال اشتاینیتز افزوده که اسرائیل در تلاش برای ممانعت از تثبیت حضور نظامی ایران در سوریه، از کمک کشورهای عربی سود برده است. به گفته او بسیاری کشورها با تل آویو رابطه پشت پرده دارند که مکتوم ماندن این رابطه خواست آنهاست: «اسرائیل از این تماسها خجل نیست.»
اشتاینتیز عضو حزب لیکود و از همقطاران نزدیک به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل است و سالها مسئولیت "پرونده ایران" در کابینه اسرائیل را بر عهده داشته است.
خبرگزاری رویترز به نقل از اشتاینیتز نوشته است: «وقتی روابط ما چه با عربستان سعودی، چه با کشورهای دیگر عربی در حال گسترش است، ما مشکلی در علنی کردن این امر نداریم اما به خواست طرف مقابل مسئله را برملا نمیکنیم.»
سه روز پیشتر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل از آمادگی تل آویو برای همکاری اطلاعاتی با عربستان در مورد ایران خبر داده بود. ژنرال گادی آیزنکوت پنجشنبه ۱۶ نوامبر در گفتوگو با وبسایت سعودی "ایلاف"، ایران را "بزرگترین تهدید برای منطقه" خوانده و گفته بود: «اسرائیل و عربستان در باره منویات ایران در منطقه اتفاق نظر دارند.»
ژنرال آیزنکوت افزوده بود که تل آویو آماده است با عربستان و سایر کشورهای میانهروی عربی برای مقابله با نفوذ ایران ، مبادله اطلاعات کند. تل آویو و ریاض رابطه دیپلماتیک ندارند و این اولین مصاحبه یک رئیس ستاد ارتش اسرائیل با رسانهای عربستانی بود که در محافل سیاسی با شگفتی ارزیابی شد.
بیشتر بخوانید: اسرائیل آمادهی همکاری با عربستان علیه ایران
همزمان با اذعان مقامات اسرائیلی به داشتن تماس با ریاض و کشورهای عربی برای مقابله با نفوذ ایران، وزیران امور خارجه اتحادیه عرب در پایان نشستی فوقالعاده در قاهره "مداخلات ایران" در منطقه را محکوم کردند. این نشست به فراخوان عربستان سعودی و با حمایت امارات متحده عربی، بحرین و کویت برگزار شد.
در بیانیه پایانی این نشست، ایران، حزبالله لبنان و شبه نظامیان حوثی یمن به دخالت در امور کشورها و ناآرامسازی منطقه متهم شدند.
بیشتر بخوانید: توافق ترامپ و مکرون در باره مقابله با ایران و حزبالله
به موازات نشست اتحادیه عرب در قاهره، وزیران امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه نیز نشستی سهجانبه در آنتالیا با موضوع آتشبس در سوریه برگزار کردند.
جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، پس از این نشست در توییتر نوشت: «خندهدار است که عربستان سعودی ایران را در حالی به ثباتزدایی متهم میکند که در یمن جنگافروزی کرده، قطر را منزوی کرده و محرک بحران در لبنان است.»
خبرگزاری ایسنا به نقل از جواد ظریف در زمان بازگشت به تهران نوشته است: «متاسفانه کشورهایی مانند عربستان بیشتر به دنبال تفرقه و اختلافافکنی هستند و به همین دلیل نتیجهای جز اختلاف نمیبینند. در صورتی که اگر روششان را عوض کنند آنها هم میتوانند به جای جنگافروزی در صلح منطقه شریک باشند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر