شنبه، شهریور ۲۴، ۱۳۹۷

رونق قاچاق دلار به ایران، حرفه‌ای پر سود در افغانستان

رونق قاچاق دلار به ایران، حرفه‌ای پر سود در افغانستان

روزانه ۵ میلیون دلار به‌ طور غیرقانونی از مناطق مرزی افغانستان وارد بازار ایران می‌شود. قاچاق ارز به شغلی پرسود در این کشور تبدیل شده است. ظرف یک ماه گذشته، قاچاق دلار به ایران از سوی افغانستان ۵۰ درصد افزایش یافته است.
"بلومبرگ" با انتشار گزارشی به رونق تجارت و قاچاق دلار در بازارهای ایران پرداخته است. گزارشی که فشرده آن روز شنبه ۲۴ شهریور (۱۵ سپتامبر) بر روی خروجی "تسنیم" نیز منتشر شده است.
بر اساس این خبر، سقوط ارزش ریال باعث رونق گرفتن قاچاق دلار به ایران شده است. دلالان افغان هر روز با تاکسی از طریق نقاط مرزی نظیر "اسلام قلعه" صدها هزار دلار به مشهد قاچاق می‌کنند و هر دلار را به بهای ۱۲ هزار تومان در مشهد می‌فروشند.
دلالان سپس ریال به دست آمده را با سودی معادل ۳۰ درصد در نقاط مرزی دو کشور ایران و افغانستان می‌فروشند. شهروندان نقاط مرزی نیز برای تامین نیازهای خود با  این پول در بازارهای ایران خرید می‌کنند.
بر اساس خبر "بلومبرگ" روزانه از این طریق ۵ میلیون دلار وارد بازار ایران می‌شود. یکی از دلالان ارز در بازار "سرای شاهزاده" کابل گفته است که او با سه سفر در ماه حدود ۲۲۰ هزار دلار به ایران قاچاق می‌کند.
کاهش ارزش افغانی
خروج غیر قانونی دلار و سایر ارزهای خارجی از بازار افغانستان باعث کاهش ارزش واحد پول این کشور شده است. بر اساس اطلاعات منتشر شده، ارزش هر افغانی ظرف ماه‌های گذشته سه و نیم درصد کاهش داشته است.

خبرنگار "بلومبرگ" با مقایسه کاهش ارزش افغانی در برابر ریال بر این باور است که کاهش سه و نیم درصدی واحد پول افغانستان در برابر کاهش ۶۰ درصدی واحد پول ایران در حدی نیست که بتواند بر سودآوری قاچاق دلار به ایران تاثیر چندانی بنهد.
قاچاق دلار
خروج غیر قانونی دلار از افغانستان بیش از میزان خروج قانونی آن از جمله برای واردات کالا است. به عنوان نمونه، در فاصله زمانی ژوئن ۲۰۱۷ تا ژوئن سال جاری، دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار به طور قانونی از افغانستان خارج شده است. حال آنکه در همین فاصله زمانی، قاچاق دلار بالغ بر چهار میلیارد دلار بوده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی سایت "بلومبرگ" میزان قاچاق دلار از افغانستان به ایران ظرف یک ماه گذشته از رشدی ۵۰ درصدی برخوردار بوده است.
خبرنگار این رسانه علت افزایش تقاضا برای دلار در ایران را واهمه مردم از کاهش بیشتر ارزش ریال می‌دانند و از این رو بر آنند تا با تبدیل دارایی‌های خود به دلار  از کاهش بیشتر ارزش آن جلوگیری کنند.
قاچاقچیان دلار نه تنها ویزاهای چند بار ورود به ایران دارند، بلکه با استفاده از شبکه ارتباطات خود می‌توانند بدون نگرانی از کنترل‌های مرزی چمدان‌های پر از دلار را به ایران منتقل کرده و تومان خریداری شده را به افغانستان حمل کنند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر