شنبه، شهریور ۳۱، ۱۳۹۷

مهاجمان حمله تروریستی اهواز چه کسانی بودند؟

مهاجمان حمله تروریستی اهواز چه کسانی بودند؟

یک جنبش تجزیه‌طلب عرب و گروه تروریستی داعش به طور همزمان مسئولیت حمله به رژه نیروهای مسلح در اهواز را بر عهده گرفتند. چه گروهی مسئول اصلی این حمله است؟
رژه نیروهای مسلح در اهواز، روز شنبه ۳۱ شهریور (۲۲ سپتامبر) مورد حمله افراد مسلح قرار گرفت. این حمله تروریستی دست‌کم ۲۵ کشته و ده‌ها زخمی بر جای گذاشته است.
مقام‌های سیاسی و نظامی ایران ابتدا گروه جدایی‌طلب جنبش عربی آزادیبخش الاحواز را مسئول این حمله معرفی کردند. این گروه بخشی از "جنبش الاحوازیه" یا "مقاومت ملی الاحواز" محسوب می‌شود.
جنبش عربی آزادیبخش الاحواز یا «حركة النضال العربي لتحرير الأحواز» یک گروه تجزیه‌طلب مسلح اهوازی مخالف ایران است که در سال ۲۰۰۵ با هدف تاسیس "دولت عربی الاحواز" تاسیس شد. "گردان‌های شهید محی‌الدین آل‌ناصر"، شاخه نظامی این جنبش است.
سخنگوی جنبش عربی آزادیبخش الاحواز در گفتگویی با بخش فارسی دویچه‌وله گفت این گروه مسئولیت حمله را نمی‌پذیرد، اما مقاومت ملی الاحواز مسئولیت حمله را برعهده می‌گیرد و این گروه هم حمله روز شنبه را یک "عمل مشروع" می‌داند.
همزمان با تشکیل این گروه در سال ۱۳۸۴ (۲۰۰۵) حملات تروریستی در استان خوزستان شدت گرفت. روز ۲۲ خرداد همین سال چهار انفجار در اهواز ۱۱ کشته و بیش از ۸۰ زخمی بر جای گذاشت.
دومین حمله در سال ۱۳۸۴ روز ۲۳ مهر در خیابان نادری اهواز اتفاق افتاد و در پی انفجار دو بمب، شش نفر کشته و ده‌ها نفر زخمی شدند.
شهر اهواز در پنجم تیر ۱۳۸۵ شاهد انفجار دو بمب بود. اولین انفجار در یک شعبه بانک سامان در منطقه کیانپارس اهواز رخ داد که ۹ کشته و بیش از ۴۵ زخمی بر جای گذاشت. دومین بمب در ساختمان سازمان کشاورزی استان خوزستان منفجر شد که کشته‌ای در پی نداشت.
مقام‌های امنیتی چندین نفر را به اتهام دست داشتن در این حملات بازداشت کردند. روز ۲۸ آذر ۱۳۸۵ سه نفر از متهمان اعدام شدند. ساعاتی پس از اجرای علنی مراسم اعدام، یک بمب در محله کیانپارس اهواز منفجر شد که کشته‌ای در پی نداشت.
به گفته مقام‌های محلی عاملان این حملات گرایش‌های سلفی و وهابی داشتند.
در پی حمله روز شنبه ۳۱ اردیبهشت (۲۲ سپتامبر) به رژه نظامی در اهواز، یعقوب حر تستری سخنگوی "جنبش عربی آزادیبخش الاحواز" به دویچه‌‌وله فارسی گفت که که یکی از مهاجمان کشته شده به نام احمد منصوری، از ساکنین کوی مندلی اهواز است.
یک منبع آگاه نیز به دویچه‌وله گفت آقای منصوری گرایش‌های سلفی داشته و به همین دلیل چند بازداشت شده بود.
احمد مولا نیسی، یکی از رهبران جنبش عربی آزادیبخش الاحواز در روز هشتم نوامبر ۲۰۱۷ در مقابل منزلش در لاهه هلند به ضرب گلوله افراد ناشناس کشته شد. در آن زمان "حركة النضال العربی لتحرير الاحواز" با صدور بيانيه‌‌اى كوتاه اعلام كرد دبیرکل اين سازمان احمد نيسى توسط "دست‌های خائن" ترور شده اما گروه يا دولتى را متهم نكرد. خانواده اين فعال سياسى عرب بخش برونمرزی وزارت اطلاعات و وابستگان به اين نهاد در خارج از كشور را به ترور او متهم کردند.
در سوم ژوئیه ۲۰۱۸ یک مقام پلیس هلند در گفتگو با شبکه اول تلویزیون این کشور اعلام کرد عاملان کشته شدن احمد مولا، اعضای یک باند تبهکار هلندی در شهر روتردام هلند بوده‌اند.
روزنامه کیهان در ۱۸ تیر ۱۳۹۷ اخراج دو دیپلمات ایرانی از هلند توسط نهادهای امنیتی این کشور را با کشته شدن احمد مولا نیسی مرتبط دانست.
تردید در باره نقش داعش در حمله اهواز
با وجود آنکه یعقوب حر تستری گفته که "مقاومت ملی الاحواز" مسئولیت این حمله را بر عهده داشته است، خبرگزاری اعماق وابسته به شبکه تروریستی داعش (دولت اسلامی) در خبری مسئولیت حمله به رژه نیروهای نظامی در اهواز را بر عهده گرفت.
این گروه در خبر خود مدعی شد حسن روحانی‌ رئیس‌جمهوری ایران در این مراسم حضور داشته است. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که روحانی در مراسم رژه نیروهای مسلح در تهران سخنرانی کرد.
روز چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ (۷ ژوئن ۲۰۱۷) دو حمله هم‌زمان به مجلس ایران و مقبره آیت‌الله خمینی صورت گرفت. در پی این حملات دست‌کم ۱۷ نفر کشته و بیش از ۵۰ نفر زخمی شدند.
گروه تروریستی "دولت اسلامی" (داعش) مسئولیت این حملات را بر عهده گرفت. مهاجمان پنج نفر از مناطق کردنشین بودند که همگی آنها کشته شدند. این اولین حمله گروه داعش در داخل خاک ایران بود.
با این حال، در مورد نقش داعش در حمله تروریستی اهواز تردید جدی وجود دارد. رسانه‌های خبری نزدیک به سپاه پاسداران از جمله خبرگزاری فارس و تسنیم نیز در گزارش‌های خود نسبت به واقعی بودن ادعای داعش ابراز تردید کرده‌ا‌‌ند.
پیش از این اخباری در مورد فعالیت داعش در مناطق کردنشین ایران منتشر شده بود و به رغم انتشار گزارش‌هایی در مورد رواج وهابی‌گری و سلفی‌گری در میان برخی از اعراب خوزستان، خبری در مورد عضوگیری داعش در این منطقه منتشر نشده بود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر