جمعه، شهریور ۲۳، ۱۳۹۷

صادرات میعانات گازی ایران در پنج ماه امسال، ۲۳ درصد کاهش یافت

صادرات میعانات گازی ایران در پنج ماه امسال، ۲۳ درصد کاهش یافت


صادرات میعانات گازی ایران در پنج ماه نخست امسال، نسبت به مدت مشابه پارسال، با ۲۳ درصد کاهش به ۲.۱ میلیارد دلار رسید.
بر اساس گزارشی که خبرگزاری مهر به استناد آمار گمرک ایران منتشر کرده، صادرات میعانات گازی در این پنج ماه، چهار میلیون و ۱۶۷ هزار تن بود که به لحاظ وزنی نیز میزان صادرات این مدت زمانی در مقایسه با پنج ماه پارسال، کاهشی ۴۱ درصدی را تجربه کرده‌است.
این میزان صادرات میعانات گازی ایران، در پنج ماه نخست امسال، از لحاظ وزنی ۹ درصد و از لحاظ ارزش ۱۱.۲۳ درصد از ارزش کل صادرات ایران را به خود اختصاص داده است.
مهم‌ترین دلیل این کاهش می تواند با تصمیم کره‌جنوبی مبنی بر قطع واردات نفت و میعانات گازی از ایران، تحت فشار تحریم‌های آمریکا باشد.
در ماه‌های گذشته خبرگزاری‌ها از صفرشدن واردات نفت و میعانات گازی کره‌جنوبی از ایران خبر داده بودند، کره‌جنوبی تا پیش از این مشتری ۶۰ درصد میعانات گازی صادراتی ایران بود.
صادرات میعانات گازی ایران در پنج ماه نخست سال ۹۶، به دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار صادرات میعانات بالغ می‌شد که در پنج ماه نخست امسال به دو میلیارد و ۱۶۹ میلیون دلار رسید.
میزان صادرات میعانات گازی ایران در پنج ماه دو سال قبل، یعنی سال ۱۳۹۵، حتی بیش از ۳ میلیارد دلار اعلام شده بود که نشان‌دهنده کاهش مداوم میزان صادرات میعانات گازی ایران است.
خبرگزاری رویترز در فروردین‌ماه امسال از خرید یک محموله میعانات گازی نروژی از سوی یکی از پالایشگاه‌های کره‌جنوبی خبر داده بود که در رسانه‌های ایران با عنوان به صدا درآمدن زنگ خطر برای فروض و صادرات میعانات گازی ایران تحت تاثیر فشار تحریم‌های آمریکا علیه ایران، بازنشر شد.
در عین حال گزارش‌های این خبرگزاری از کاهش مداوم صادرات نفت ایران در سه ماه گذشته، حکایت می‌کند.
طی سال‌های اخیر وزارت نفت ایران تلاش کرده تا با سرمایه‌گذاری و ساخت پالایشگاه‌هایی که خوراک آنها از میعانات گازی تأمین می‌شود، افت صادرات میعانات گازی را با استفاده و فرآوری این میعنات و تبدیل آن به دیگر فرآورده‌های نفتی، جبران کند.
پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، بزرگترین سرمایه‌گذاری ایران برای استفاده از میعانات گازی و تبدیل آن به بنزین است که در چهار فاز طراحی شده است و ظرفیت کل این پالایشگاه به روزانه ۴۸۰ هزار بشکه میعانات گازی می رسد.
ظرفیت تولید روزانه ۳۶ میلیون لیتر بنزین در طراحی این پالایشگاه در نظر گرفته شده است.
تاکنون دو فاز از این پالایشگاه با تولید روزانه ۲۴ میلیون لیتر بنزین افتتاح شده است و قرار است فاز سوم این طرح پالایشگاهی تا پایان امسال به مدار وارد شود.
دیگر پروژه پالایشگاهی ایران برای استفاده از میعانات گازی، پالایشگاه سیراف است که به دلایل مشکلات مرتبط با تحریم‌ها و نبود سرمایه‌گذار، به حالت تعلیق درآمده‌است.
با خروج آمریکا از برجام، تحریم‌هایی علیه ایران در دو فاز اجرایی شده است، فاز دوم این تحریم‌ها که تحریم‌هایی در حوزه نفت و گاز است از سیزدهم آبان ماه اجرایی می شود، اما فشار آمریکا بر خریداران نفت، گاز و میعانات گازی ایران سبب شده تا میزان صادرات این اقلام با کاهش روبرو شود.
مقام‌های آمریکایی تلاش می‌کنند، خریداران عمده نفت، گاز و میعانات گازی ایران همچون چین، هند، ژاپن و کره‌جنوبی را مجاب کنند تا واردات خود از ایران را متوقف کرده یا دست‌کم کاهش دهند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر