چهارشنبه، مرداد ۲۲، ۱۳۹۹

هزینه کمرشکن درمان کرونا در ایران؛ از وعده وزیر تا استمداد از "خیرین"

هزینه کمرشکن درمان کرونا در ایران؛ از وعده وزیر تا استمداد از "خیرین"

علی‌رغم وعده دولت برای درمان رایگان همه بیماران مبتلا به کرونا، هزینه‌درمان این بیماری برای بسیاری کمرشکن است. یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس از خیرین و ساز‌‌مان‌های مردم‌نهاد خواست برای کاهش مرگ و میر به بیماران کمک کنند.
درمان بیمار مبتلا به عفونت‌های کووید ۱۹ در بیمارستانی در تهران
میانه فروردین ماه بود که سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، با ارسال نامه‌ای به رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر ایران از آنها خواست تا تمام بیماران مبتلا به کرونا که "فاقد پوشش بیمه، بی بضاعت و یا اتباع خارجی هستند" را پذیرش کنند. وزیر بهداشت اعلام کرد، هزینه‌درمان این افراد "از محل منابع طرح تحول نظام سلامت محاسبه و در حساب‌های بستانکار آن دانشگاه لحاظ شود".
دستورالعمل وزیر بهداشت ایران که پس از موافقت رهبر جمهوری اسلامی با برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی برای مبارزه با کرونا صادر شد، شامل افرادی بود که تحت پوشش بیمه نبودند.
آن زمان علیرضا رئیسی، از معاونان وزیر بهداشت "بیمه بودن اکثر مردم" ایران را در شمار "افتخارات ایران" شمرده بود و تأکید کرده بود که بیمه‌های خدمات درمانی ۹۰ درصد هزینه درمان عفونت‌های کووید ۱۹ را پرداخت می‌‌کنند و "بیماران کرونایی نباید دغدغه مالی داشته باشند".
وزارت بهداشت تأکید داشت که به زودی بحران کرونا در ایران را مهار خواهد کرد. حدود پنج‌ ماه پس از آن تاریخ شمار مبتلایان به ویروس کرونا در ایران همچنان روند صعودی دارد.
آمار دانشگاه جانز هاپکینز که بر اساس اطلاعات رسمی دولت‌ها تنظیم می‌شود، نشان می‌دهد که از ۲۹ اسفند تا کنون عفونت‌های کووید ۱۹ به طور متوسط هر روز حدود ۱۵۰ شهروند ایرانی را به کام مرگ کشیده است.
هم دولت و هم شرکت‌های بیمه درمانی که به مشتریان خود وعده داده بودند آزمایش تشخیص کرونا، تصویربرداری از ریه و اقدامات پاراکلینیکی برای بیماران مبتلا به کرونا را پوشش می‌دهند، از پرداخت هزینه‌های درمان این بیماری شانه خالی می‌کنند.
به عنوان مثال، سازمان تأمین اجتماعی می‌گوید هر بیمارستانی طرف قرارداد با ما نیست و هر دارویی که پزشک تجویز می‌کند هم در ستاد مبارزه با کرونا تصویب نشده است. ابوالفضل آفریده، مدیرکل درمان مستقیم سازمان تأمین اجتماعی، می‌گوید معاونت درمان وزارت بهداشت باید پاسخ دهد که چرا دفترچه‌های تامین اجتماعی در بیمارستان‌های دولتی کارایی ندارد. او معتقد است در اپیدمی‌کرونا که مردم ناخواسته درگیر بیماری و هزینه‌ها می‌شوند، دولت‌ها باید هزینه‌ها را جبران کنند.
مجید صادقی‌راد، معاون تأمین خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی هم ۱۶ تیرماه با اشاره به داروهای جدیدی که برای درمان کرونا تجویز می‌شوند، به خبرگزاری فارس گفت: «قرار بر این نیست که هر داروی تولید شده سریعا تحت پوشش بیمه قرار گیرد.»
سازمان تامین اجتماعی و بیمه نیروهای مسلح با استناد به نامه خود به وزارت بهداشت که گفته است "کارایی این داروها به قطعیت نرسیده"، تأکید می‌کنند که این داروها در فهرست بیمه قرار ندارند.
هزینه ‌کمرشکن درمان بیماری
کارشناسان هزینه درمان کرونا در ایران را بین ۴۰۰ هزار تا حدود ۲۵۰ میلیون تومان تخمین می‌زنند. این هزینه با توجه به شرایط بیمار و نیاز او به آی‌سی‌یو یا خدمات ویژه تعیین می‌شود.
روزنامه "جام جم" گزارش مفصلی از وضعیت درمان بیماران مبتلا به کرونا تهیه کرده و این گزارش را داستان "همه کسانی" خوانده که سال‌ها حق بیمه پرداخته‌اند، ولی "در یکی از حساس‌ترین برهه‌های زندگی خود به چشم دیده‌اند که بود و نبود این دفترچه‌ها تقریبا یکی است".
روایان که بیمار یا همراه بیمار مبتلا به کرونا بوده‌اند، شرح داده‌اند که شرکت‌های بیمه خدمات درمانی حتی هزینه آزمایش خون و اسکن ریه را هم به طور کامل پرداخت نمی‌کنند، چه رسد به درمان کامل بیماری.
یکی از آنها شرح داده است که آزمایشگاه بیمارستان مسیح دانشوری، شناخته‌شده‌ترین بیمارستان پایتخت برای درمان کرونا، با بسیاری از سازمان‌های بیمه خدمات درمانی قرارداد ندارد.
بیمارانی که به دلیل عدم امکان پذیرش در بیمارستان‌های شلوغ دولتی مجبور شده‌اند به بیمارستان خصوصی مراجعه کنند، شرح داده‌اند که چند ده میلیون هنگام پذیرش و هنگام ترخیص پرداخت کرده‌اند.
هزینه بستری شدن در بیمارستان‌های خصوصی برای هر بیمار مبتلا کرونا در تخت عادی از شبی دو میلیون تومان و در تخت خصوصی پنج میلیون تومان شروع می‌شود.
تجویز داروهای گران‌قیمت مانند آمپول‌هایی که در داروخانه بیمارستان هر کدام ۳۰ میلیون تومان قیمت داشته، اما در نهایت اثر نکرده‌اند نیز بخش دیگری از روایت آنها است.
توقف پایش رایگان کرونا
بیش از شش ماه از همه‌گیر شدن ویروس کرونا در ایران می‌گذرد و دولت هنوز راهکار منسجمی برای مهار این بحران ندارد.
خبرگزاری خانه ملت با انتشار گزارشی از رشد کمرشکن هزینه‌های سلامت از ۳.۷ درصد به حدود ۸ درصد خبر داده و نوشته است که این شاخص در بین خانوارهای روستایی از ۴.۹ به ۱۲.۹ درصد و در خانوارهایی که دارای فرد بیشتر از ۶۰ سال هستند، به ۱۲.۳ درصد افزایش می‌یابد.
وزارت بهداشت که متصدی آن اردیبهشت‌ماه گفته بود "در شرایط تحریم و با جبیب خالی بحران را مدیریت می‌کنیم"، پایش رایگان کرونا را هم متوقف کرده است. این پایش تنها شامل افرادی می‌شد که نشانه‌های ابتلا به ویروس کرونا را داشتند یا زنانی که باردار بودند.
حال انجام تست‌های کرونا به بخش خصوصی واگذار شده است. محسن فتحی، نماینده سنندج، دیواندره و کامیاران و عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از عملکرد ضعیف بیمه‌ها به خبرگزاری خانه ملت گفته است: «در شرایط کنونی بسیاری از بیمه‌های درمانی خدمات‌دهی کمتری نسبت به دیگر مواقع دارند.»
او تأکید کرده است که مجلس با تصویب مصوبه‌ای "به صورت جدی و میدانی به موضوع ورود پیدا خواهد کرد." محسن فتحی از نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد، بهزیستی، خیرین سلامت و سازما‌ن‌های مردم‌نهاد خواسته است تا "دستگیر قشر ضعیف جامعه باشند تا شاهد مرگ و میر کمتر مردم جامعه باشیم".

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر