رشد ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی نقدینگی در دو ماه ابتدایی دولت رئیسی

در حالی که ابراهیم رئیسی گفته بود جلوی رشد نقدینگی را برای مهار تورم خواهد گرفت، آمارهای جدید بانک مرکزی نشان میدهد که در دو ماه ابتدایی ریاستجمهوری او ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به میزان نقدینگی افزوده شده است.
بانک مرکزی در گزارش جدید خود میگوید نقدینگی در پایان آبانماه به ۴۳۱۶ تریلیون تومان رسیده است. این رقم در پایان شهریورماه ۴۰۶۷ تریلیون تومان بود. نقدینگی آبانماه نسبت به شهریور حدود ۶ درصد، نسبت به ابتدای سال حدود ۲۴ درصد و نسبت به آبان پارسال حدود ۴۲ درصد رشد داشته است.
نقدینگی شامل پول (اسکناس و سکههای قیمتی، همچنین سپردههای دیداری) و شبهپول (سپردهگذاری مدتدار و قرضالحسنه در بانکها) است و مهمترین عامل تورم شناخته میشود.
در طول چند سال گذشته دولت برای جبران کسری بودجه همواره دست به استقراض از نهادهای مختلف، خصوصا بانک مرکزی زده است که حاصل آن اجبار بانک مرکزی به چاپ اسکناس بیشتر و رشد نقدینگی در کشور بوده است.
کارشناسان طی سالهای گذشته بارها هشدار دادهاند که دولت برای جبران کسری بودجه از بانک مرکزی به عنوان «ماشین چاپ پول» استفاده کرده به طوری که حجم نقدینگی طی ۸ سال دولت حسن روحانی ۸ برابر شده است.
بر اساس ارزیابی صندوق بینالمللی پول، ایران در سال ۹۹ پس از ونزوئلا، زیمبابوه، سودان، سورینام و لبنان بیشترین نرخ تورم را در جهان داشته است و امسال هم وضعیت کشور بدتر خواهد شد.
آمارهای رسمی جمهوری اسلامی نشان میدهد که تورم اقلام خوراکی در کشور حدود ۶۰ درصد است؛ اگرچه گزارشهای داخلی و میدانی نشان میدهد رشد قیمت اقلام خوراکی بسیار بیشتر از آمارهای رسمی است.
انتظار میرود حذف ارز ترجیهی برای کالاهای اساسی و وضع مالیات بر ارزش افزوده، این روند ادامه داشته باشد و سال آینده قیمت اقلام ضروری برای خانوارها را به شدت افزایش دهد.
بانک مرکزی ایران در گزارش خود مشخص نکرده است که در فاصله ماههای مهر و آبان میزان استقراض دولت رئیسی چه میزان بوده و چرا نقدینگی کشور تنها در دو ماه ۲۵۰ تریلیون تومان رشد کرده است.
دولت رئیسی مدعی است که استقراض از بانک مرکزی را متوقف کرده، اما گزارشهای رسمی نشان میدهد که کماکان استقراض دولت از منابع دیگر، خصوصا فروش اوراق قرضه ادامه دارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر