پنجشنبه، مهر ۰۷، ۱۴۰۱

فعالان ایرانی در اروپا خواستار حمایت مکرون از «خیزش سراسری» مردم ایران شدند

 

فعالان ایرانی در اروپا خواستار حمایت مکرون از «خیزش سراسری» مردم ایران شدند


عکسی که از دیدار مکرون با رئیسی در نیویورک منتشر شد

ده روز پس از دیدار امانوئل مکرون با ابراهیم رئیسی در حاشیه هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، شماری از ایرانیان ساکن اروپا در نامه‌ به رئیس جمهوری فرانسه از او پرسیده‌اند که آیا فکر نمی‌کند که این دیدار «بسیاری از ایرانیان را خوش نیامده است؟»

امضاکنندگان نامه با اشاره به «خیزش سراسری مردم ایران که در پی مرگ مهسا (ژینا) امینی هم‌چنان ادامه دارد»، ابراهیم رئیسی را «یکی از متهمان کشتار هزاران زندانی بی‌گناه ایرانی در تابستان سال ۱۳۶۷ در زندان‌های ایران» توصیف کرده‌اند.

نامه به آقای مکرون از سوی شماری از روزنامه‌نگاران، دانشگاهیان و فعالان سیاسی در اروپا، از جمله عده‌ای در فرانسه امضا شده است.

امانوئل مکرون روز ۲۹ شهریور با ابراهیم رئیسی در نیویورک دیدار کرد که به گفته خود او عمده موضوع در این دیدار حول تلاش‌ها برای احیای برجام بود.

آن ملاقات شش روز پس از بازداشت خشونت‌آمیز مهسا امینی در تهران از سوی «گشت پلیس امنیت اخلاقی» و چهار روز پس از اعلام رسمی مرگ او در بیمارستان تهران انجام شد.

از آن زمان تاکنون رئیس جمهور فرانسه نه به این رخداد واکنشی داشته و نه در شبکه‌های اجتماعی درباره آن اظهار نظر کرده است.

تظاهرات اعتراضی به مرگ مهسا امینی ابتدا در شهرهای سنندج و سقز در کردستان که استان زادگاه مهسا بود، جرقه خورد و در روزهای بعد به بیش از یکصد شهر ایران گسترش یافت.

با این حال، آقای ماکرون در پایان نشست با ابراهیم رئیسی و در حالی که هنوز اخبار زیادی از اعتراض‌های ایرانیان در جهان بازتاب نیافته بود، به بی‌بی‌سی فارسی گفت که موضوع «خشونت‌ها» در جامعه ایران و «لزوم رعایت حقوق زنان» را نیز با رئیس جمهوری ایران در میان گذاشته است.

به گفته دستیاران ابراهیم رئیسی، او در پاسخ به این اظهارات امانوئل مکرون، برخورد خشونت‌آمیز پلیس فرانسه در ماجرای طولانی اعتراض «جلیقه‌‌زردها» را یادآوری کرده است.

در زمان حضور رئیس جمهوری اسلامی در نیویورک، غیر از رئیس جمهوری فرانسه و رئیس جمهوری سوئیس که کشورش حافظ منافع آمریکا در قبال ایران است، کمتر مقامی از کشورهای غربی با او دیدار کردند.

رسانه‌های ایران نوشته بودند که رئیس جمهوری فرانسه حامل پیامی در مورد تلاش‌های احیای برجام بود و رئیس جمهوری سوئیس پیام جداگانه‌ای داشت که در پاسخ به آن، ابراهیم رئیسی گفته بود دیدار با کسانی که بدقول هستند، چه فایده‌ای دارد.

از محتوای این پاسخ ظاهرا چنین برمی‌آید که روسای جمهوری فرانسه و سوئیس برای احتمال دیدار مستقیم میان مقامات ایرانی و آمریکایی، دست‌کم در سطح دیپلمات‌ها، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تلاش کرده بودند.

امضاکنندگان ایرانی نامه ارسالی به امانوئل مکرون از او خواسته‌اند که در «این شرایط حساس» از جنبش اعتراضی مردم ایران پشتیبانی کرده و «با استفاده از موقعیتی که در اروپا و جهان دارد، مردم ایران را در نبرد با جمهوری اسلامی ایران تنها نگذارد».

سران کشورهای اروپایی و آمریکایی که خشونت‌های اخیر در ایران را قویا محکوم کرده‌اند، هنوز تاکید دارند که این امر جدای از تلاش‌ها برای به نتیجه رساندن مذاکرات برجام است.

ابراهیم رئیسی در برنامه تلویزیونی شامگاه ششم مهر در شبکه خبر اظهار داشت که به امانوئل مکرون گفته که قدمت عمارات فرانسه بیش از عمر آمریکا است و نگذارید که فرانسه زیر نفوذ دیگران به تصویر کشیده شود.

وزارت خارجه فرانسه روز پنجم مهر در بیانیه‌ای «خشونت‌ها، بازداشت‌های خودسرانه، فشار و بازداشت روزنامه‌نگاران و نقض حقوق زنان و آزادی بیان و محدودیت‌های شدید اینترنت در ایران را قویا محکوم کرد».

اعتراضات دو هفته اخیر ایران در رسانه‌های فرانسه بازتابی گسترده داشته و حتی از آن به عنوان نشانه‌های «یک انقلاب» جدید یاد شده است.

پلیس فرانسه در روزهای گذشته با هدف جلوگیری از نزدیک شدن تظاهرکنندگان ایرانی در فرانسه به سفارت جمهوری اسلامی در پاریس، با برخی از معترضان برخورد شدیدی کرده که این امر همراه با برخوردهای پلیس بریتانیا علیه معترضان در لندن، دستمایه گزارش‌های بسیاری در رسانه‌های حکومتی ایران شده که این دو کشور را به سیاست یک بام و دو هوا متهم می‌کنند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر