یکشنبه، آذر ۱۱، ۱۴۰۳

گفت‌وگو با کارگردان «یک روز خوب میاد»؛ فیلمی با الهام از زندگی نوید افکاری

 

گفت‌وگو با کارگردان «یک روز خوب میاد»؛ فیلمی با الهام از زندگی نوید افکاری


پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»
پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»  

اکران فیلم کوتاه «یک روز خوب میاد» در جشنواره‌های بین‌المللی ادامه دارد؛ اثری تأثیرگذار که با الهام از زندگی نوید افکاری، کشتی‌گیر و از معترضان ایرانی که جمهوری اسلامی او را اعدام کرد، ساخته شده است.

در این فیلم به نویسندگی و کارگردانی امیر زرگرا، سینماگر ایرانی کانادایی، سیا علی‌پور نقش «آرش» کشتی‌گیر ایرانی را بازی می‌کند که آرزوی او حضور در رقابت‌های جهانی و کسب مدال طلا برای کشورش است.

در حالی که مردم ایران در حال اعتراض به حکومت هستند، آرش باید تصمیم بگیرد از موقعیت خود برای همراهی با معترضان و ایستادگی در مقابل استبداد استفاده کند، یا این که بی‌توجه به شرایط، فقط کشتی بگیرد ‌‌و سکوت کند.

مهدی بجستانی، هنرمند سرشناس ایران، نقش مربی این کشتی‌گیر را بازی می‌کند.

فیلم کوتاه «یک روز خوب میاد» با دریافت چند جایزه از جشنواره‌های مورد تأیید آکادمی اسکار واجد شرکت در این رقابت سالانه است و برای رسیدن به فهرست مقدماتی تلاش می‌کند.

 

امیر زرگرا در گفت‌وگو با صدای آمریکا درباره این فیلم و ویژگی‌های آن توضیحاتی داد.

. چه انگیزه‌ای از ساخت این فیلم داشتید، چرا به سراغ چنین موضوعی رفتید؟

در ابتدا قصد نداشتم فیلمی درباره نوید افکاری بسازم و انتظار داشتم که فیلم‌سازان دیگری به سراغ این موضوع بروند، اما دیدم چنین اتفاقی نیفتاد.

از طرفی من در کانادا هستم و نسبت به افرادی که در ایران هستند، این آزادی را دارم که هر حرفی را که می‌خواهم، بزنم، و هر فیلمی را که می‌خواهم، بسازم. اگر این فیلم را نمی‌ساختم، احساس بدی پیدا می‌کردم و نمی‌توانستم در آینه به خود نگاه کنم، باید این فیلم را می‌ساختم؛ وظیفه بود.

نوید افکاری
نوید افکاری

. این اثر را به نوید افکاری تقدیم کردید، در این باره توضیح دهید؟

این فیلم با الهام از زندگی نوید افکاری ساخته شده است و آرش، شخصیت اصلی فیلم، بر این اساس شکل گرفته است. از یک سال پیش از اعدام نوید افکاری توسط جمهوری اسلامی ماجرای او را دنبال کردم و در همه این سال‌ها ساخت فیلمی درباره این جوان ایرانی را در ذهن داشتم.

من و نوید افکاری هم سن و سال هستیم، او در شیراز به دنیا آمد و من متولد اهواز هستم، او کشتی‌گیر بود و من هم در کودکی کشتی می‌گرفتم. تنها تفاوت ما این‌ است که من از ۱۵ سال پیش به کانادا آمدم و در کشوری آزاد زندگی می‌کنم، ولی نوید در ایران ماند و به خاطر شرکت در اعتراضات مردمی، بازداشت، شکنجه، و اعدام، شد.

در ابتدا می‌خواستم این اثر را در سبک درامای مستند بسازم و بیشتر بر اساس رویدادهای واقعی باشد، ولی به دلایلی در ادامه نظرم تغییر کرد و فیلم‌ کنونی اثری داستانی است که با الهام از واقعیت ساخته شد.

پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»
پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»

. درباره عنوان فیلم توضیح دهید، «یک روز خوب میاد» چه ارتباطی با داستان فیلم دارد؟

من ساکن اتاوا در کانادا هستم و زمستان بسیار سردی داریم. در دوره‌ای که ساخت این پروژه را کنار گذاشته بودم، یک شب از باشگاه ورزشی به خانه برمی‌گشتم و در این مسیر به آهنگ «یه روز خوب میاد» اثر «هیچکس» گوش می‌کردم؛ علاقه زیادی به این خواننده ایرانی دارم و از نوجوانی طرفدارش بود.

بارها این آهنگ را شنیدم، ولی آن شب حس عجیبی در من ایجاد کرد، به ویژه بخشی که می‌گوید «یه روز خوب میاد که ما همو نکشیم»، این بخش آهنگ تصویر خاصی در ذهن من ایجاد کرد که در صحنه‌ای از فیلم نیز آن را به تصویر کشیدم. بعد از آن شب به صورت جدی ساخت این پروژه را به شکل کنونی از سرگرفتم و فیلم ساخته شد.

واقعیت این است که به‌رغم تمانی سختی‌ها و مشکلات، بالاخره یک روز خوب میاد و من این را باور دارم.

پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»
پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»

. درباره فرآیند تولید و ساخت این اثر توضیح دهید؟

ما قادر به فیلم‌برداری در ایران نبودیم و‌ به همین دلیل ساخت این فیلم به دلیل وجود صحنه‌هایی مانند تظاهرات مردم در خیابان‌ها چالش بزرگی بود.

مدتی طول کشید تا درباره مکان فیلم‌برداری تصمیم بگیریم و پس از بررسی چند کشوری که در گذشته فیلم‌های مرتبط با ایران در آن‌جا ساخته شده بود و‌ مشورت با همکاران، در نهایت شهر استانبول در ترکیه را انتخاب کردیم.

چند هفته‌ای در استانبول درگیر مراحل پیش تولید بودیم، ولی فیلم‌برداری شش روز طول کشید و مراحل بعدی نیز به سرعت پیش رفت و فیلم تدوین شد. بودجه فیلم با استفاده از کمک‌ مالی سازمان‌های هنری کانادا فراهم شد.

پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»
پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»

. درباره اکران در جشنواره‌ها توضیح دهید، با چه واکنش‌هایی همراه بود؟

فیلم در جشنواره‌های مختلفی در کانادا، آمریکا، و اروپا اکران شده است و واکنش‌های بسیار خوبی داشتیم.

شخصا قادر به شرکت در تمام جشنواره‌ها نیستم، ولی پیام‌های زیادی دریافت می‌کنم، که بسیار دلگرم‌کننده است.

وقتی می‌بینم تماشاگران غیرایرانی پس از پایان فیلم درباره نوید افکاری و داستان او جستجو می‌کنند، بسیار خوشحال می‌شوم. اگر فقط یک نفر بعد از تماشای فیلم با داستان این جوان ایرانی آشنا شود، من وظیفه خود را انجام دادم و از هر جایزه‌ای مهم‌تر است.

پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»
پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»

. برای رسیدن به فهرست مقدماتی جایزه اسکار تلاش می‌کنید. تا چه میزان به موفقیت در این مسیر امیدوار هستید؟

با توجه به جوایزی که گرفتیم، فیلم واجد شرایط شرکت در رقابت اسکار است و کارزار تبلیغاتی را برای شروع کردیم.

هر سال بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ فیلم کوتاه شرایط لازم برای شرکت در اسکار را کسب می‌کنند و ابتدا ۱۵ اثر به فهرست مقدماتی می‌رسند که اسامی آنها اواسط ماه دسامبر اعلام می‌شود.

در حال حاضر در شبکه‌های اجتماعی فعال هستیم و اعضای آکادمی را در جریان داستان فیلم و ویژگی‌های آن قرار می‌دهیم و اطلاع‌رسانی می‌کنیم. اگر به فهرست مقدماتی برسیم، موفقیت بزرگی خواهد بود و می‌توان به حضور در فهرست نهایی امیدوار بود، قابل پیش‌بینی نیست، ولی امیدوارم.

  به نظر شما ساخت چنین آثاری درباره ایران تا چه میزانی به شناخت بیشتر جهان از واقعیت‌های موجود در کشور کمک می‌کند؟

برای من ساخت چنین اثری بسیار مهم است، زیرا تماشاگران اصلی این فیلم غیرایرانی‌ها هستند که شناختی از مسائل ایران ندارند.

با هدف نشان دادن واقعیت‌های ایران و چالش‌های روزانه‌ای که مردم در این کشور دارند، فیلم را ساختم، زندگی در ایران بسیار دشوار است و شما به‌صورت روزانه درگیر ماجراهایی هستید که مردم سایر کشورهای جهان هیچ درک و تصوری از آنها ندارند.

در خبرها زیاد درباره ایران صحبت می‌شود که بیشتر به اقدامات حکومت ایران مرتبط است، ولی کمتر به مردم ایران می‌پردازند، و متأسفانه شناخت کاملی درباره شهروندان عادی وجود ندارد. بسیار مهم است که در آثاری مثل فیلم من این واقعیت‌ها را نشان داد و به‌تصویر کشید.

پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»
پشت صحنه فیلم «یک روز خوب میاد»

نوید افکاری کشتی‌گیر ایرانی در شهریور ۱۳۹۹ با وجود همه تلاش ها برای جلوگیری از اعدامش به علت اعتراف به قتل یک بسیجی در جریان اعتراض‌های سال ۹۹ اعدام شد. او مکررا عنوان کرده بود که اعترافاتش بر اثر شکنجه و در هنگام بازجویی صورت گرفته است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر