شنبه، آذر ۲۶، ۱۳۹۰

دولت خرمگس سنگپااحمدی نژاد وکسری ١٠ هزار میلیارد تومان بودجه

 دولت خرمگس سنگپااحمدی نژاد وکسری ١٠ هزار میلیارد تومان بودجه 

 

جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس

دولت محمود احمدی نژاد با ١٠ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه شده است. جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته است کسری بودجۀ دولت به دلیل برداشت‌های غیرقانونی برای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها قطعی است.

گفتگو با فریدون خاوند، اقتصاددان وتحلیل‌گر اقتصادی ساکن پاریس
 
17/12/2011
نوشته: رضا ولی‌زاده
این عضو کمیسیون برنامه و بودجۀ مجلس معتقد است دولت ١٠٠ درصد درآمدهای ناشی از هدفمند کردن یارانه ها را بین مردم توزیع کرده و اگر تنها ٥٠ درصد آن را توزیع می‌ کرد با ١٠ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه نمی شد.
به گفتۀ او درآمدهای حاصل از هدفمند کردن یارانه ها ١٧ هزار میلیارد تومان بوده اما دولت حدود ٢٥ هزار میلیارد تومان به مردم و مبلغ ٢ هزار میلیارد تومان به تولیدکنندگان اختصاص داده.
 
دکتر فریدون خاوند اقتصاددان وتحلیل‌گر اقتصادی ساکن پاریس در گفت‌وگو با بخش فارسی رادیو بین المللی فرانسه دربارۀ دلایل برداشت های غیرقانونی دولت گفت: « در بودجۀ سال ١٣٩٠ پیش بینی شده بود که دولت از محل اصلاح قیمت کالاهای یارانه ای که عمدتا شامل بهای حامل های انرژی مانند گاز، بنزین، برق و... ٦٢ هزارمیلیارد تومان درآمد داشته باشد که از این مقدار ٥٠ درصد به صورت یارانه های نقدی برای جبران افزایش قیمت ها به خانوارها تعلق بگیرد، ٣٠ درصد نیز به واحد های تولیدی و ٢٠ درصد باقی مانده هم به دولت اختصاص پیدا کند اما در عمل پیش بینی ها تحقق پیدا نکرد.»
خاوند ادامه داد: «بر پایه محاسبات گوناگون فقط تا آخر سال جاری خورشیدی حدود ٤٠ درصد از رقمی که دولت روی آن حساب می کرد از محل اصلاح قیمت ها به دست می‌آید و به هر حال وعدۀ دولت در مورد پرداخت یارانه به واحدهای تولیدی فراموش شده و فقط به خانوارها پرداخت شده است. اما مساله اینجاست که حتی درآمد حاصل از اصلاح قیمت ها برای پرداخت یارانه های نقدی به خانوارها هم کافی نیست. آمار جمعیتی که یارانه دریافت می کنند ٧٣ میلیون نفر برآورد شده است و دولت هم نتوانسته از محل درآمد حاصل از اصلاح قیمت های یارانۀ ٤٥ هزار و ٥٠٠ تومانی این جمعیت را پرداخت کند. بنابر این مجبور شده است برای تأمین آن دست به برداشت های غیرقانونی از اعتبار بخش های عمرانی و همچنین استقراض از بانک مرکزی بزند.»
این اقتصاددان در مورد راه کارهای پیش روی دولت احمدی نژاد برای عبور از بحران کسری بودجه و اجرای قانون هدفمندی یارانه گفت: «دولت محمود احمدی نژاد سه راه حل پیش رو دارد.
نخست کاهش یارانه های نقدی یا کاهش شمار افرادی ست که یارانه دریافت می کنند که به دلایل سیاسی از آن خواهد گذشت.
دوم افزایش زیادِ قیمت حامل‌های انرژی است تا از محل درآمد آن‌ها بتواند یارانه ها را پرداخت کند که راه بسیار خطرناکی است و مشکلات دیگری به وجود خواهد آورد.»
فریدون خاوند راه سوم را دست اندازی دولت به منابع مالی خارج از بودجۀ مصوب سالانه دانست و تأکید کرد: «به نظر می رسد دولت این راه را انتخاب کرده است که باز هم به تورم خواهد انجامید و رقبای سیاسی او نیز در مقابل این تصمیم خواهند ایستاد.»
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر