شنبه، آذر ۰۹، ۱۳۹۲

آمریکا ۹ کشور را از قانون تحریم نفت ایران معاف کرد

آمریکا ۹ کشور را از قانون تحریم نفت ایران معاف کرد 

 

وزارت خارجه آمریکا معافیت چین٬ هند٬ کره جنوبی و شش کشور دیگر از قانون تحریم نفت ایران را برای شش ماه دیگر تمدید کرد. با این حال صادرات نفت ایران همچنان به یک میلیون بشکه در روز محدود خواهد ماند.
ایالات متحده آمریکا روز جمعه (۸ آذر٬ ۲۹ نوامبر) معافیت ممنوعیت خرید نفت ‌خام ایران را برای چین٬ هند٬ کره جنوبی و شش کشور دیگر تمدید کرد. این اقدام آمریکا به خاطر کاهش خرید نفت خام ایران از سوی این کشورها در اوایل سال ۲۰۱۳ انجام شده است. (بیشتر بخوانید: آمریکا معافیت ۱۱ کشور از تحریم‌های نفتی ایران را تمدید کرد)
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ بر اساس قانون تحریمی که علیه ایران و به خاطر برنامه مشاجره‌برانگیز هسته‌ای جمهوری اسلامی از سوی ایالات متحده اعمال شده بود٬ آمریکا باید اطمینان حاصل کند که مصرف‌کنندگان اصلی نفت‌خام ایران٬ از میزان واردات خود از این کشور کاسته‌اند٬ و در صورت پای‌بندی به این قانون٬ برای واردات حداقلی از معافیت برخوردار خواهند شد. (بیشتر بخوانید: معافیت هفت کشور از تحریم‌های آمریکا علیه ایران)
تمدید معافیت‌ها علاوه بر چین٬ هند و کره جنوبی٬ کشورهای دیگری از جمله ترکیه٬ تایوان٬ مالزی٬ آفریقای جنوبی٬ سنگاپور و سریلانکا را هم در بر خواهد گرفت.
تمدید معافیت این کشورها چند روز پس از توافق تاریخی ایران و گروه ۱+۵ بر سر بحران هسته‌ای صورت گرفته است؛ توافقی که بر اساس آن قرار است در یک بازه شش‌ماهه٬ ایران امکان دسترسی به ۲ / ۴ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه‌شده خود در بانک‌های خارجی را پیدا کند٬ و در مقابل گام‌های محکمی برای رفع ابهامات و نگرانی‌های جامعه جهانی پیرامون اهداف نظامی برنامه هسته‌ای خود بردارد.
این معافیت‌های تمدیدشده٬ که آمریکا آنها را «استثنا» می‌نامد٬ به این معنی است که بانک‌های مستقر در کشورهای مصرف‌کننده و خریدار نفت‌خام ایران٬ در صورت تجارت با ایران همچنان تا شش ماه دیگر فرصت فعالیت در سیستم مالی آمریکا را هم خواهند داشت. کشورهایی که از این قانون تخطی کنند٬ ازامکان بهره‌گیری از امکانات سیستم مالی آمریکا محروم خواهند شد.
تداوم اجرای تحریم‌ها در کنار تلاش برای دست‌یابی به «راه‌حل جامع»
به گزارش رویترز٬ جان کری٬ وزیر امور خارجه آمریکا درباره تصمیم این کشور مبنی بر تمدید معافیت برخی از کشورها گفت: «ما در شش ماه آینده همچنان به اعمال و اجرای تحریم‌ها ادامه خواهیم داد٬ اگرچه در تلاشیم تا به راه‌حلی جامع برسیم که به ما اطمینان بدهد برنامه هسته‌ای ایران تنها مقاصد صلح‌آمیز دارد.»
از زمان آغاز اعمال تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه صنعت نفت ایران در سال ۲۰۱۲ همه ۲۰ کشوری که مشتریان اصلی نفت ایران هستند در بازه‌هایی مشخص از این معافیت‌ها بهره‌مند شده‌اند. به رغم حصول توافق میان ایران و ۱+۵ در ژنو٬ آمریکا این حق را برای خود محفوظ می‌داند که هر کشور مصرف‌کننده نفت ایران را که بر میزان خرید نفت‌خام خود از این کشور بیافزاید٬ تحت تحریم قرار دهد.
برای اعمال این تحریم‌ها٬ وزارت امور خارجه٬ وزارت خزانه‌داری و وزارت بازرگانی آمریکا تلاش بسیاری کرده‌اند تا با افزایش واردات از کشورهایی نظیر عربستان سعودی٬ جای خالی نفت ایران را در بازارهای جهانی پر کنند.
بر این اساس٬ صادرات نفت ایران در حدود یک میلیون بشکه در روز متوقف خواهد شد؛ حدی که در یک سال گذشته میانگین فروش نفت‌خام ایران بوده است. پیش از اعمال این تحریم‌ها از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا٬ ایران روزانه دو و نیم میلیون بشکه نفت صادر می‌کرد. (بیشتر بخوانید: آسیا به کاهش خرید نفت ایران ادامه می‌دهد)

ظریف: آماده امضای پروتکل الحاقی ان‌پی‌تی هستیم

ظریف: آماده امضای پروتکل الحاقی ان‌پی‌تی هستیم

 

وزیر خارجه ایران از آمادگی کشورش برای امضای قرارداد الحاقی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر داد. به گفته ظریف این اقدام ماهیت غیرنظامی برنامه‌های اتمی ایران را آشکار خواهد ساخت اما مجلس هم باید آن را تایید کند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز جمعه (۲۹ نوامبر، ۸ آذر) در گفت‌وگو با خبرگزاری "ایرنا" آمادگی کشورش برای امضای قرارداد الحاقی ان‌پی‌تی را اعلام کرد. وی گفته که ما چیزی برای پنهان کردن نداریم و بازرسی‌های هر چه بیشتر، ماهیت غیرنظامی برنامه‌های ایران را آشکارتر می‌سازند.

امضای پروتکل الحاقی بازرسی‌های نامحدود و سرزده از تاسیسات هسته‌ای ایران توسط کارشناسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را امکان‌پذیر می‌سازد. ایران یکبار و در دسامبر سال ۲۰۰۳ این قرارداد را امضا کرده بود اما به اندازه کافی به آن پایبند نماند. حسن روحانی در آن زمان رئیس هیات مذاکره‌کننده ایران بود.

محمدجواد ظریف، رئیس تیم جدید مذاکرات اتمی ایران می‌گوید، امضای پروتکل الحاقی، برای حل و فصل نهایی مناقشه هسته‌ای مفید خواهد بود.

اجرای توافق‌نامه ژنو از ماه ژانویه

طبق توافقنامه اخیر گروه پنج به‌علاوه یک با ایران در ژنو، فعالیت‌های اتمی این کشور حداکثر از اوایل ماه ژانویه سال ۲۰۱۴ در وضعیت مندرج در توافق‌نامه اخیر ژنو قرار خواهد گرفت.

رضا نجفی، نماینده جمهوری اسلامی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز جمعه (۲۹ نوامبر، ۸ آذر) به خبرگزاری فرانسه گفته است: «توافق اخیر یا اواخر دسامبر یا اوایل ژانویه اجرایی خواهد شد.»

توافقنامه موقت و شش ماهه ژنو روز یکشنبه ۲۵ نوامبر و پس از چهار روز مذاکرات فشرده طرفین، به امضای ایران و گروه پنج به اضافه یک رسید. با این توافقنامه، بخشی از تحریم‌های غرب علیه ایران به صورت مشروط و بازگشت‌پذیر برداشته می‌شود و قسمتی از دارایی‌های بلوکه شده ایران نیز آزاد خواهد شد.

اسرائیل و کشورهای غربی به طرح‌های اتمی ایران به دیده تردید می‌نگرند و آن را پوششی برای دستیابی به بمب اتمی می‌دانند. توافق موقت ژنو پیش از هرچیز، مبتنی بر محدودیت غنی‌سازی اورانیوم در این کشور تا سقف ۵ درصد است. این توافق در صورت پایبندی طرفین به تعهدات خود، پس از شش ماه صورت دایمی خواهد گرفت.

پس از توافق ژنو، خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی اختصاصی اعلام کرد آنچه بیش از هرچیز بستر توافق هسته‌ای تاریخی میان ایران و شش قدرت جهانی را در فراهم کرد٬ مذاکرات محرمانه‌ای بود که در طول یک‌سال گذشته در سطحی بالا میان مقامات ایرانی و آمریکایی جریان داشت. گفته می‌شود این مذاکرات محرمانه در کشور عمان و با میانجی‌گری مقام‌های این کشور صورت گرفته است.

واکنش‌های انتقادی به گزارش صد روزه حسن روحانی

واکنش‌های انتقادی به گزارش صد روزه حسن روحانی 

 

محمدرضا صادق، مشاور ارشد روحانی، گزارش ۱۰۰ روزه رئیس‌جمهور را ارائه تصویری از واقعیات کشور می‌خواند. صادق زیبا کلام اما سطح این گزارش را پایین دانسته و از ادبیات تعارف‌آمیز و تعارفات عوامانه در آن انتقاد کرده است.
مشاور ارشد حسن روحانی در گفت‌وگو با خبرگزاری "ایسنا" به جنبه‌های مختلف گزارش صد روزه وی پرداخته است. محمدرضا صادق تاکید کرده که هدف از این گزارش، نه نشان دادن ترازنامه خدمات یا ایرادهای دولت گذشته، بلکه ارائه تصویری از واقعیات کشور از زمان بر عهده گرفتن رشته امور در دولت یازدهم بود.
به تاکید مشاور روحانی در امور رسانه، مردم باید بدانند که دولت یازدهم در چه شرایطی کشور را تحویل گرفته و اقدامات را از چه نقطه‌ای شروع کرده است. به گفته وی، لازم است برای ترمیم و جبران کاستی‌ها، ابتدا دشواری ها مشخص شوند.

محمدرضا صادق اعلام کرده که در ماه‌های آینده هم گزارش‌هایی از واقعیت‌های کشور و اقدام‌های دولت روحانی و دلایل دشواری‌ها و کامیابی‌ها ارائه خواهد شد. وی البته استمرار این گزارش‌ها را مشروط به عدم مغایرت آن‌ها با منافع ملی دانسته است.

او یادآور شده که دولت یازدهم در صدد تخریب دولت قبلی نیست، اما وظیفه دارد سیمای واقعی بستر اقدامات بعدی خود را به مردم نشان دهد. صادق تاکید کرده که آمار و اطلاعات گزارش ۱۰۰ روزه بر مبنای آمار و اطلاعات مراجع رسمی و بر اساس تحلیل آن‌ها بوده است.

این در حالی است که علیرضا زاکانی، نماینده تهران و دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی این گزارش را واقع‌بینانه ندانسته و گفته است: «این سنت بدی است که هرکسی مسئول می‌شود توانمندی‌های دولت قبلی را نادیده می‌گیرد و فقط به نکات منفی دولت‌های گذشته اشاره می کند.»

روزنامه کیهان هم با کنایه به این گزارش در ستون طنز خود نوشت: «دولت در زنگ حساب، انشا خواند.»
مشاور رسانه‌ای روحانی مدعی شده که این گزارش‌ها کلیشه‌ای نخواهند بود و دولت در حد مقدورات خود از اوضاع کشور اطلاع رسانی می‌کند تا مردم در باره عملکردش قضاوت کنند. وی حتی نخبگان و فرهیختگان ایرانی را دعوت کرده تا سیمایی از واقعیت ها و نتایج اقدامات دولت یازدهم در حوزه کاری خود ارائه دهند.
حسن روحانی سه‌شنبه شب پنجم آذر (۲۶ نوامبر) در یک برنامه زنده تلویزیونی با حضور دو خبرنگار و یک مجری به ارائه گزارش عملکرد صدروزه دولت خود پرداخت.
«گزارش فاجعه‌بار»
اما صادق زیباکلام، تحلیل‌گر و استاد علوم سیاسی، گزارش روحانی در تلویزیون سراسری ایران را "سبک"، "ناشیانه" و "فاجعه" خوانده است.
زیباکلام در گفت‌وگو با سایت "ایران خبر" برای حسن روحانی و مشاورانش ابراز تاسف کرده که این گزارش "غیرحرفه‌ای" و از نظر ساختاری "غلط" را به معرض دید مردم گذاشتند.
این استاد دانشگاه با انتقاد از مشاوران، همراهان و ترتیب دهندگان برنامه گزارش صد روزه، توضیح روحانی به مردم از طریق صدا و سیما را ناشیانه خوانده است: «آقای رئیس‌جمهور قطعا می‌دانند بسیاری از کسانی که به وی رای دادند اصلا صدا و سیما را قبول ندارند و ان را مستقل و مردمی نمی‌دانند.»
به گفته زیباکلام، درست آن بود که رئیس‌جمهور، در حضور روزنامه‌های اصلاح‌طلب، اصولگرا و مستقل به ارائه گزارش می‌پرداخت و صدا و سیما هم به عنوان یکی ازمیهمانان در برنامه می‌بود؛ نه این‌که تنها به این رسانه گزارش داده شود.
این تحلیل‌گر سیاسی یادآور شده که سطح گزارش به دلیل خنده و تعارف پرسشگران و عدم طرح مباحث جدی‌تر، پخته‌تر و دقیق‌تر از سوی آن‌ها، پایین و سبک بوده است: «اساسا مسائل جدی و چالش برانگیز در این گزارش طرح نشد.»

ادبیات روحانی و "قربان صدقه" رفتن‌های وی در این گزارش نیز از سوی زیباکلام، عوامانه خوانده شده است: « این‌که رئیس جمهور مرتب بگوید ما کاری نکردیم همه کارها را مردم کردند و در ژنو یا هر جای دیگر مردم بودند که به توافق هسته‌ای رسیدند ، نابجا بود. مردم ما هشت سال شنیده‌اند که رئیس دولت خود را نوکر و جاروکش ملت معرفی کرد و اینک دیگر انتظار ادبیات احمدی نژادانه را از روحانی ندارند.»

بی‌پاسخ ماندن انتظارات رای‌دهندگان

به گفته زیباکلام، بسیاری از رای‌دهندگان روحانی انتظار داشتند وی از گشایش‌های حقوق‌بشری و آزادی چهره‌‌های سیاسی چیزی بگوید: «مشکلات جدی بهداشتی درمانی مردم، تحمیل هزینه‌های کلان به نام انرژی هسته‌ای بر گرده مردم، مشکلات وزارت علوم برای بازگرداندن اساتید ممنوع التدریس یا به زور بازنشسته شده یا دانشجویان ستاره‌دار، چیزهایی بودند که باید از زبان رئیس‌جمهور شنیده می‌شد.»

زیباکلام نیز مانند بسیاری دیگر از شنوندگان گزارش صد روزه روحانی، آن را یک سخنرانی خسته‌کننده در مورد تورم و تلاشی ناشیانه برای معرفی احمدی‌نژاد به عنوان مقصر تمام مشکلات کشور دانسته است: «باید به مردم گفته می‌شد که پرداخت یارانه به ۷۵ میلیون نفر و فروش بنزین ۴۰۰ و۷۰۰ تومانی چه بلایی سر اقتصاد کشور می‌آورد.»

صادق زیبا کلام که از نظر فکری به هاشمی رفسنجانی نزدیک است، در خاتمه به سایت "ایران خبر" گفته که رئیس دولت یازدهم نتوانست این را به درستی برای مردم تببین کند که در پایان دولت دهم، ایران در کجای سیاست خارجی جهان ایستاده بود.

قدرت علیخانی، مشاور پارلمانی هاشمی رفسنجانی پیش‌تر گفته بود که روحانی به دلیل مذاکرات ژنو نخواسته با بازگو کردن همه حقایق در باره دولت قبلی "ذائقه مردم را تلخ کند."

شرکت‌های آلمانی به دنبال فرصت‌های جدید در ایران

شرکت‌های آلمانی به دنبال فرصت‌های جدید در ایران 

 

 

شرکت‌های آلمانی از توافق اتمی با ایران خرسند‌اند. نه تنها شرکت‌های آلمانی بلکه سایر شرکت‌های اروپایی و آمریکایی نیز چشم به فرصت‌هایی دوخته‌اند که در پی توافق ژنو در زمینه تجارت با ایران برای آنها فراهم آمده است.
ایران روزی برای شرکت‌های آلمانی مهم‌ترین شریک تجاری خاور میانه محسوب می‌شد. به همین دلیل جای شگفتی نیست اگر اقتصاد آلمان بعد از توافق مقدماتی اتمی ژنو بین ایران و جامعه بین‌الملل چشم‌اندازی از فرصت‌های تازه اقتصادی را پیش روی خود می‌بیند. (بیشتر بخوانید: آمریکا ۹ کشور را از قانون تحریم نفت ایران معاف کرد)
بسیاری از شرکت‌های آلمانی از این توافق خرسند شده‌اند. آنها چشم امید به ایران که فرصت‌های چندجانبه‌ای را در خود نهفته دارد دوخته‌اند. (بیشتر بخوانید: امید بازرگانان آلمانی به تجارت میلیاردی با ایران)
رویترز در مطلبی که روز شنبه (۹ آذر/ ۳۰ نوامبر) در این مورد منتشر کرده می‌نویسد، جمهوری اسلامی ایران دارای منابع سرشار نفت و گاز و جمعیت کثیر جوانی است که در جست‌وجوی کار به‌سر می‌برد. به علاوه زیرساخت‌های قدیمی این کشور بعد از سپری شدن سال‌ها تحریم نیاز مبرم به نوسازی و مدرنیزاسیون دارد.
از همین روست که کارشناسان می‌گویند، با کاهش تحریم‌ها به‌ویژه شرکت‌های راه و ساختمان و صنایع و مکانیک بر روی فرصت‌های خوبی در آینده روابط تجاری با ایران حساب باز کرده‌اند.
جنب‌وجوش اتاق بازرگانی ایران و آلمان
توافق اتمی ژنو جنب‌وجوش را به اتاق بازرگانی ایران و آلمان بازآورد. میشائیل توکوس، رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان در این باره می‌گوید: «ما تمامی روز را مشغول صحبت با شرکت‌هایی هستیم که تمایل دارند با ایران همکاری کنند.»
با این حال شرکت‌ها هنوز هم جانب احتیاط را از دست نداده‌اند؛ زیرا که توافق اتمی با ایران در اولین مرحله خود قرار دارد و فعلا آزادی حدود ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه‌شده ایران را با خود به ارمغان آورده و تا توافق فراگیر راه درازی در پیش است.
علاوه بر این تفاهم با ایران هر لحظه ممکن است شکسته و راه برای تحریم‌های شدیدتر باز شود و این امر دور از ذهن نیست، چرا که ممکن است ایران به وعده‌‌های خود وفادار نماند.
ایران متعهد شده که بخشی از برنامه و نیروگاه‌های اتمی‌اش را در معرض بازدید بازرسان سازمان ملل متحد و کنترل آنها قرار دهد. در عوض، تحریم‌هایی که بر این کشور اعمال شده، از جمله در حوزه‌های اقتصادی و تجارت طلا و فلزات گران‌بها و همچنین خودروسازی و صادرات پتروشیمی باید تسهیل شود؛ تسهیلی که می‌تواند برای ایران درآمدی بالغ بر حدود یک و نیم میلیارد دلار به همراه بیاورد.
گذشته از اینها، توافق ژنو باعث شده که حدود ۲/ ۴ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی بلوکه‌شده ایران مرحله‌ به مرحله آزاد شده و واردات مواد غذایی و دارو به کشور آسان‌تر از پیش شود.
میشائیل توکوس می‌گوید، نه تنها شرکت‌های آلمانی بلکه شرکت‌های آمریکایی هم چشم به حیات مجدد روابط تجاری با ایران دوخته‌اند.
توکوس: برخی ‌تجارت‌ها بی‌شک به ایران بازخواهد گشت
یکی از نمایندگان دولت آمریکا نسبت به امید بیش از حد به بازسازی روابط تجاری با ایران هشدار داده اما رئيس اتاق بازرگانی ایران و آلمان می‌گوید: «با این حال شکی وجود ندارد که بعضی از تجارت‌ها به ایران باز خواهد گشت.»
امید نوری‌پور، نماینده ایرانی‌تبار حزب سبزها در پارلمان آلمان، شرکت‌های آلمانی را به احتیاط فرا خوانده است. او می‌گوید: «به ایران بروید، شرایط را ببینید و منتظر بمانید. ما باید ببینیم در شش ماه آینده چه اتفاقی می‌افتد.»
میشائیل توکوس معتقد است، هم صادرکنندگان خودرو و هم دست‌اندرکاران بخش صنایع و مکانیک و همچنین شرکت‌های ساختمان‌سازی از توافق با ایران بهره‌ خواهند برد. واردات دارو هم می‌تواند از سر گرفته شود؛ اگر چه که این بخش با تحریم مواجه نشد اما مشکلات ناشی از تحریم باعث شد که شرکت‌ها و بانک‌ها از معامله در این حوزه هم خودداری کنند و واردات دارو در ایران با مشکلات جدی مواجه شود.
نزیه باروت، رئیس شرکت داروسازی عبدی ابراهیم ترکیه گفته است: «تیم ما مدتی است که سرگرم تجزیه و تحلیل بازار ایران است، اما با تحولاتی که اخیرا پیش آمده ما این روند را تسریع خواهیم کرد.»
خویشتن‌داری شرکت‌های بزرگ آلمانی
با این همه شرکت‌های بزرگ آلمانی نظیر شرکت MAN ترجیح می‌دهند فعلا در این رابطه سکوت اختیار کنند. این کنسرن می‌گوید، در حال حاضر برنامه‌ای برای تجارت با ایران ندارد و قصد هم ندارد که آن را تغییر دهد.
زیمنس هم می‌گوید، این شرکت قراردادهای فعلی خود را دنبال خواهد کرد و قرار نیست قرارداد جدیدی با ایران ببندد.
شرکت بوش هم خاطرنشان ساخته که ظرفیت‌های بالقوه خوبی در ایران وجود دارد اما دفتر این شرکت در تهران از سال ۲۰۱۰ بسته شده و شرکت در حال حاضر اوضاع را زیر نظر دارد و در حال بررسی امکانات موجود در ایران است.
ابراز تمایل سایر شرکت‌های اروپایی
سایر شرکت‌های اروپایی هم تحولات را با علاقه دنبال می‌کنند. سخنگوی گروه ولوو که یک شرکت سوئدی سازنده وسایط نقلیه و قطعات آن است می‌گوید، این گروه معتقد است که کاهش تحریم‌ها امکانات جدیدی را فراهم می‌کند و این مسئله "آشکار" است.
توافق هسته‌ای ژنو راه را برای گروه MTN آفریقای جنوبی که در زمینه تلفن همراه با ایران همکاری دارد نیز باز کرده است؛ چرا که با کاهش تحریم‌ها این امکان پدید آمده که ۴۵۰ میلیون دلار این شرکت که به دلیل تحریم‌های ایران بلوکه شده آزاد شود.
کاهش بار تحریم‌های ایران برای کنسرن انرژی OMV اتریش هم خبری خوشایند است؛ چون که این کنسرن می‌تواند قرارداد سال ۲۰۰۷ با ایران را که در زمینه اکتشاف و بهره‌برداری از منابع گازی ایران بسته شده و به دلیل فشارهای سیاسی مسکوت مانده بود، بار دیگر پی بگیرد.

روحانی: تاسیسات اتمی ایران برچیده نمی‌شوند

روحانی: تاسیسات اتمی ایران برچیده نمی‌شوند

 

رئیس جمهور ایران در مصاحبه با "فایننشال تایمز" تاکید کرده که سلاح اتمی جایی در استراتژی دفاعی ایران ندارد و کشورش به غنی‌سازی اورانیوم برای مصارف غیرنظامی ادامه خواهد داد. روحانی در این گفتگو، اوباما را نیز ستوده است.
حسن روحانی در گفتگو با نشریه "فایننشال تایمز" چاپ لندن، به پرسش‌های مربوط به توافق ژنو، طرح‌های هسته‌ای ایران و دورنمای مناسبات با آمریکا پاسخ داده است.
روحانی در پاسخ به اینکه آیا ایران به خواست آمریکا و اسرائیل گردن نهاده و تاسیسات اتمی خود را برخواهد چید، گفته است: « صد در صد خیر!» او یادآوری کرده که کشورش روند غنی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی اورانیوم برای مصارف غیرنظامی را ادامه خواهد داد.
روحانی به "فایننشال تایمز" گفته که سلاح اتمی جایی در استراتژی دفاعی جمهوری اسلامی ندارد. او در مورد دورنمای رابطه با آمریکا نیز عنوان کرده که مسائل و مشکلات ۳۵ ساله را نمی‌توان به سادگی مرتفع کرد و دو کشور «باید گام ‌به گام نسبت به یکدیگر اعتمادآفرینی کنند.»
به گفته حسن روحانی، توافق‌نامه ژنو می‌تواند بهترین آزمون برای محک زدن توان نزدیک شدن دو کشور و بازگرداندن اعتماد به یکدیگر باشد. او در عین حال با اشاره به گفتگوی تلفنی خود با اوباما، وی را شخصیتی توصیف کرده که لحنی "محترمانه و هوشمندانه" دارد.
نشریه "فایننشال تایمز" می‌نویسد، تاکید روحانی بر ادامه این طرح‌ها موجب نگرانی و عصبیت برخی سناتورها و نمایندگان کنگره آمریکا خواهد شد و به بی‌اعتمادی آمریکا و اسراییل به دورنمای این طرح‌ها دامن خواهد زد.
روحانی همانند گزارش یکصد روزه خود به مردم، به "فایننشال تایمز" گفته که دولتش میراث‌دار مشکلات جدی اقتصادی بوده است. او ابراز امیدواری کرده که این مشکلات به سرعت رفع شوند.
شرکت‌های آلمانی در تکاپوی معامله با ایران
امید به حل سریع مشکلات اقتصادی ایران، با توافق‌ژنو و رفع برخی تحریم‌ها بالا گرفته است. محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت یازدهم کمی پس از امضای توافق موقت شش ماهه در ژنو میان ایران و گروه ۵+۱ اعلام کرد که هفت میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده این کشور آزاد شده‌اند.
توافق ژنو و هرگونه گشایش در بازرگانی و صادرات به ایران، فرصتی برای سرمایه‌گذاران و صاحبکاران آلمانی نیز فراهم کرده تا مناسبات تجاری با این کشور را که به واسطه تحریم‌ها راکد شده بود، احیا کنند.
رفع تنش‌های سیاسی با ایران، این امیدواری را هم برای شرکت‌های آلمانی ایجاد می‌کند که سهمی در نوسازی ساختارهای استخراج نفت و گاز ایران بر عهده گیرند. پایگاه "اشپیگل آنلاین" می‌نویسد که رفع تدریجی تحریم‌ها، شانس ارزنده‌ای برای صنایع ماشین‌سازی آلمان و رونق تجاری افتصادی با ایران خواهد بود. آلمان از دیر باز در صدر شرکای تجاری ایران قرار داشته است.
به نوشته اشپیگل آنلاین، تلفن اتاق بازرگانی ایران و آلمان از زمان امضای توافق‌نامه ژنو یک لحظه خاموش نشده است. میشائیل توکوس، رییس اتاق بازرگانی ایران و آلمان می‌گوید: «تمام ساعات روز درحال پاسخگویی و صحبت با شرکت‌هایی هستیم که خواستار معامله با ایران هستند.»
این پایگاه خبری می‌افزاید، شرکت‌های آمریکایی هم علاقه زیادی به از سرگیری معاملات با ایران دارند و با وجود هشدار پاره‌ای مقامات ایالات متحده به پرهیز از خوشبینی زیاده از حد نسبت به توافق ژنو، خود را آماده داد و ستد با ایران کرده‌اند.
از سوی دیگر، امید نوری‌پور، نماینده ایرانی‌تبار مجلس سراسری آلمان از حزب "سبزها" خواستار آن شده که شرکت‌های آلمانی جانب احتیاط در معامله با ایران را نگاهدارند. نوری‌پور توصیه کرده که آنها اول به ایران بروند و شرایط را بسنجند. او گفته که باید منتظر ماند و نتیجه تحولات در شش ماه آینده را دید

جمعه، آذر ۰۸، ۱۳۹۲

ایران نوسفر، ویدئوکلیپی به سبک "اوباما" برای حسن روحانی

ایران

نوسفر، ویدئوکلیپی به سبک "اوباما" برای حسن روحانی

 

به مناسبت صدمین روز آغاز کار دولت یازدهم نماهنگی منتشر شده که شباهت زیادی به کلیپ تبلیغات انتخاباتی باراک اوباما دارد. "اشپیگل آنلاین" این کار را اقدامی شجاعانه خوانده و نام آن را "روحانی‌باما" گذاشته است.
نماهنگ "نوسفر" با استفاده از بخشی از سخنان حسن روحانی در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری ساخته شده که در واقع قول‌ها و وعده‌های او به مردم است.
نوسفر ساخته حسین دهباشی است و در بخش گالری وب‌سایت رسمی حسن روحانی منتشر شده. به گزارش خبرگزاری ایسنا دهباشی می‌گوید "این کلیپ به شکلی کاملا خودجوش ساخته شده است."

اشپیگل آنلاین روز جمعه (۸ آذر ۹۲/ ۲۹ نوامبر) در گزارشی با اشاره به شباهت‌های "نوسفر" با کلیپ تبلیغات انتخاباتی باراک اوباما در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۰۸ ایالات متحده آمریکا، ویدئوی صدمین روز دولت یازدهم را "روحانی‌باما" خوانده است.

تایید دفتر ریاست جمهوری
کلیپ انتخاباتی رئیس‌جمهور آمریکا بر اساس یکی از سخنرانی‌های اوباما به صورت سیاه و سفید ساخته شده که در آن چند هنرمند گفته‌های او و شعار انتخاباتی "بله، ما می‌توانیم" را تکرار می‌کنند.
نوسفر نیز فیلمی سیاه و سفید است که در آن چند هنرمند زن و مرد برخی عبارت‌های روحانی را همراه با موسیقی و به صورت آواز تکرار می‌کنند.
به گزارش اشپیگل آنلاین و به نقل از نیویورک تایمز، دهباشی که برای تبلیغات انتخاباتی روحانی نیز فیلم ساخته، می‌گوید پس از تهیه ویدئوکلیپ نوسفر دفتر ریاست جمهوری آن را تایید کرده است.

این گزارش می‌افزاید، به رغم ممنوعیت تک‌خوانی زنان در جمهوری اسلامی در کلیپ نوسفر چند زن هنرمند نیز در جمع خوانندگان حضور دارند.

 تماس تلفنی اوباما و روحانی، شکست یخ‌های یک رابطه گسسته و توافق‌های هسته‌ای
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سی‌ام مهرماه در پاسخ به پرسشی درباره ایراد شرعی تک‌خوانی خوانندگان زن گفت: «طبق نظر مراجع اگر صدای تک‌خوان‌ها موجب مفسده نباشد ایرادی ندارد و برخی از مراجع در این باره چنین نظری دارند».

وعده‌های روحانی، مطالبات مردمی

یکی از ویژگی‌های کلیپ صدمین روز دولت روحانی تکرار برخی از سخنان او به زبان اقوام مختلف ایرانی، از جمله کردی، آذری، بلوچی و عربی است. ظاهرا این کار اشاره به وعده‌های روحانی در مورد حقوق اقلیت‌ها دارد که تاکنون عملی نشده‌اند.

در کلیپ یاد شده همچنین از فرازهایی از سخنان برخی شخصیت‌ها، نظیر محمد مصدق، روح‌الله خمینی و محمد بهشتی، و گفتار گویندگان رادیو هنگام اعلام خبر پیروزی انقلاب و بازپس‌گیری خرمشهر استفاده شده است. اشپیگل با توجه به این ویژگی‌ها ارائه این ویدئو را اقدامی شجاعانه ارزیابی کرده که بعضا "احکام اخلاقی" مورد نظر حکومت جمهوری اسلامی و اسلامگرایان تندرو را به چالش می‌کشد.

عنوان ویدئوی صدمین روز آغاز به‌کار دولت یازدهم از آخرین عبارت روحانی در سخنرانی مراسم تنفیذ گرفته شده که او خود را در مسیر اداره‌ی کشور "نوسفر" خوانده بود. خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت، سازندگان این کلیپ تلاش کرده‌اند وعده‌های روحانی را "با زبان هنر ماندگار کرده تا این قول‌ها، در آینده به شکل مطالبات مردمی پی‌گیری شود."

نسخه‌ای از نوسفر با زیرنویس انگلیسی در صفحه تویتر منتسب به روحانی و صفحه وزیر خارجه، محمد جواد ظریف در این شبکه اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است.
http://www.spiegel.de/politik/ausland/hassan-rohani-musikvideo-duerfte-hardliner-irritieren-a-936109.html

اتحادیه اروپا ۱۷ شرکت ایرانی را به فهرست تحریم خود افزود/16شرکت کشتیرانی و یک شرکت هسته​ای


اتحادیه اروپا ۱۷ شرکت ایرانی را به فهرست تحریم خود افزود/16شرکت کشتیرانی و یک شرکت هسته​ای

سیاست > دیپلماسی - فارس نوشت:
شورای اتحادیه اروپا طی اعلامیه‌ای که در سایت رسمی خود منتشر کرده اعلام کرده 17 شرکت ایرانی را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرده است.
در این اعلامیه شورای اتحادیه آمده است که این اتحادیه به موجب تصمیمی که در 23 مارس سال 2012 اتخاذ شده اعمال محدودیت بر برخی شرکت‌های ایرانی را ادامه می‌دهد.
شرکت مدیریت ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای ایران و 16 شرکت کشتی‌رانی شرکت‌هایی هستند که در فهرست تحریمی اتحادیه اروپا قرار گرفته‌اند. شورای اتحادیه اروپا همچنین تحریم‌ها علیه سه شرکت «ایران ترانسفو»، شرکت «توربوکمپرسور نفت آسیا»، و شرکت «ساخت توربوپمپ» و «کمپرسور ساتاک» را لغو کرده است.
دادگاه عمومی اروپا در 16 سپتامبر سال جاری رأی به لغو تحریم برخی از شرکت‌های ایرانی داده بود.
پست بانک ایران، بیمه ایران، کشتی‌رانی گودلاک، بانک توسعه صادرات، بانک بین‌المللی پرشیا، بانک رفاه کارگران و شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی شرکت‌هایی بودند که به علت نبود شواهد و مدارک معتبری از همکاری آنها با برنامه هسته‌ای ایران از تحریم‌ها معاف شده بودند.
فهرست 16 شرکت کشتی‌رانی که اتحادیه اروپا آنها را در فهرست جدید تحریم‌های خود قرار داده عبارتند از:
ـ «شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» (بخاطر آنچه حمل محموله‌های نظامی و نقض تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل بر علیه خرید و فروش تسلیحات نظامی عنوان شده است)؛  «شرکت کشتیرانی بوشهر»، «شرکت کشتیرانی حافظ دریا»، «کشتیرانی ایران و مصر»، «کشتیرانی اییرین وست شیپ»، «شرکت مالتا»، «شرکت کشتیرانی جی‌ام‌بی‌اچ اروپا»، «شرکت مهندسی و خدمات دریایی شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی»، «شرکت دریایی آی‌اس‌آی مالتا»، «شرکت کشتیرانی خزر»، «شرکت کشتیرانی ماربل»، «شرکت کشتیرانی سفیران پیام دریا»، «شرکت خدمات کامپیوتری کشتیرانی»، «شرکت کشتیرانی سروش سرزمین اساطیر»، «آژانس کشتیرانی راه جنوب» و نهایتا «شرکت کشتیرانی والفجر 8».
علت تحریم این شرکت‌ها وابستگی، همکاری و تحت مالکیت بودن و یا تحت کنترل بودن آنها توسط شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی عنوان شده است.

رزمایش جدید آمریکا و اسرائیل، پیامی آشکار به ایران


ایران

رزمایش جدید آمریکا و اسرائیل، پیامی آشکار به ایران 

 

اسرائیل و آمریکا برای یک مانور نظامی مشترک برنامه ریزی کر‌ده‌اند که قرار است در پایان مهلت شش ماهه توافق ایران و گروه ۵+۱ اجرا شود. اسرائيل این را یک پیام آشکار برای ایران می‌داند.
"اشپیگل" به نقل از مجله "تایم" خبر داده است که دولت اسرائیل خود را برای یک مانور نظامی مشترک بزرگ با آمریکا آماده می‌کند. این مانور برای زمانی تدارک دیده می‌شود که توافق شش ماهه ایران برای انجام تعهداتی که داده به پایان می‌رسد.

به گفته یک مقام اسرائیلی که نامش فاش نشده، این موعد اتفاقی تعیین نشده و هدف معینی را دنبال می‌کند. وزارت دفاع اسرائیل تاکنون واکنشی نسبت به این گزارش نشان نداده است.

برپایه توافق هسته‌ای ژنو، در مقابل عقب‌نشینی ایران از بخش‌هایی از برنامه‌هسته‌ای خود، برخی تحریم‌ها نیز کاهش می‌‌‌یابند. این توافق تنها برای شش ماه انجام شده و تدارکی است برای دور بعدی مذاکرات. طی این شش ماه ایران تضمین‌هایی داده که قرار است اجرای آن‌ها از سوی بازرسان ‌آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با دقت کنترل ‌شود.

اسرائیل نسبت به این توافق واکنشی بسیار شدید نشان داد و مناسبات این کشور با آمریکا تحت تاثیر آن قرار گرفت. یک مقام اسرائیلی به مجله "تایم" گفته است که اسرائیل حتی قصد داشت حین مذاکرات جنجال براه اندازد.

او هم‌چنین گفته است که آمریکا می‌خواهد با این مانور به اسرائیل نشان دهد که در صورتی‌که توافق هسته‌ای اخیر به شکست بیانجامد، توان اقدام نظامی علیه ایران را دارد: «این یک نمایش بزرگ از توانایی و همکاری است».

دعوت ایران از بازرسان آژانس

خبر تصمیم آمریکا و اسرائيل برای انجام رزمایش بزرگ زمانی منتشر می‌شود که ایران از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بازدید از نیروگاه آب سنگین اراک در روز ۸ دسامبر (۱۷ آذر) دعوت کرده است.

آخرین بار کارشناسان آژانس از این نیروگاه در اوت سال ۲۰۱۱ بازدید کردند. جمهوری‌اسلامی با این دعوت در واقع به یکی از تعهدات ذکر شده در توافق‌نامه هسته‌ای با گروه ۱+۵ در ژنو جامه عمل می‌پوشاند. بر اساس این توافق‌نامه ایران متعهد شده است که فعالیت‌ها در این نیروگاه را چه در در مورد سوخت رآکتور و چه در مورد انتقال آب سنگین در شش ماه آینده به حالت تعلیق درآورد.

این دعوت در پی توافق ایران با یوکیو آمانو در ۱۱ نوامبر انجام می‌شود. براساس این توافق ایران خود را موظف به شفاف سازی در رابطه با برنامه هسته‌ای‌اش کرده است.

۲۶ پس‌لرزه مناطق زلزله‌زده دشتستان بوشهر را باز هم لرزاند

۲۶ پس‌لرزه مناطق زلزله‌زده دشتستان بوشهر را باز هم لرزاند 

 

وقوع ۲۶ پس‌لرزه به‌دنبال زمین‌لرزه بزرگ برازجان دشتستان بوشهر باعث شد که مردم این منطقه شب را در فضای باز سپری کنند. کشورهای منطقه نگران آسیب احتمالی نیروگاه بوشهر‌اند، اما ایران می‌گوید نیروگاه اتمی آسیب ندیده است.
مرکز لرزه‌نگاری کشوری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران روز جمعه (۸ آذر/ ۲۹ نوامبر) از وقوع ۲۶ پس‌لرزه در استان‌های فارس و بوشهر در پی زمین‌لرزه بزرگ روز گذشته در برازجان خبر داد.
روز پنج‌شنبه (۷ آذر) زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۵ و هفت‌دهم ریشتر حوالی شهر برازجان، مرکز شهرستان دشتستان در استان بوشهر (واقع در مرز استان‌های بوشهر و فارس) را لرزاند. این زمین‌لرزه ۷ کشته و حدود ۴۵ زخمی بر جا گذاشته است. نزدیک به ۱۰۰ مصدوم نیز به صورت سرپایی مداوا شده‌اند. برخی منابع از ۸ کشته سخن گفته‌اند.
به گزارش ایرنا، ۲۵۰ واحد مسکونی در شهر برازجان و روستاهای اطراف در شهرستان دشتستان آسیب دیده‌ است.
ایرنا می‌نویسد، از زمان وقوع این زلزله یعنی از ساعت ۱۷ و ۲۱ دقیقه عصر پنج‌شنبه تا ساعت ۸ صبح امروز به وقت محلی ۲۶ پس‌لرزه مناطقی از دشتستان بوشهر را لرزانده است. شدت یک پس‌لرزه بین ۴ تا ۵ ریشتر، شدت ۹ پس‌لرزه بین ۳ تا ۴ ریشتر و شدت ۱۶ پس‌لرزه نیز کمتر از سه ریشتر بوده است.
برق برخی محلات برازجان و روستاهای همجوار به علت آسیب دیدن تأسیسات برق قطع است. عملیات تیم‌‌های امداد و نجات و همچنین عملیات آواربرداری همچنان ادامه دارد.
نگرانی از آسیب احتمالی نیروگاه اتمی بوشهر
روابط عمومی نیروگاه اتمی بوشهر اعلام کرد ، زلزله برازجان که در فاصله بیش از ۶۰ کیلومتری نیروگاه بوشهر رخ داد در روند فعالیت این نیروگاه خللی وارد نکرده است. روابط عمومی این نیروگاه می‌گوید، نیروگاه بوشهر تاب تحمل زلزله‌ای به بزرگی هشت ریشتر را نیز دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز روز جمعه (۸ آذر) در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت، نیروگاه بوشهر با ظرفیت کامل به کار خود ادامه می‌دهد. او تأکید کرد: «نیروگاه بوشهر به لحاظ استانداردهای ایمنی، از جمله مقابله با زلزله یکی از بهترین نیروگاه‌های جهان است.»
خبرگزاری فرانسه در این باره نوشته است، کشورهای عرب حوزه خلیج فارس بارها نگرانی خود را از ناامن بودن نیروگاه بوشهر ابراز و خطرات نشت مواد رادیواکتیو در پی وقوع زمین‌لرزه‌های احتمالی را گوشزد کرده‌اند. اما ایران و روسیه اصرار دارند که این نیروگاه بر اساس استانداردهای بین‌المللی ساخته شده است.
شب گذشته (پنج‌شنبه) حسن روحانی‌، رئیس‌جمهور ایران با صدور پیامی به بازماندگان قربانیان این حادثه تسلیت گفت و از مسئولان خواست با بسیج تمامی امکانات موجود به یاری مردم مناطق زلزله‌زده بشتابند.
زمین‌لرزه دیروز منطقه "کنارتخته" در استان فارس را نیز لرزاند و در شیراز هم حس شد. "کنارتخته" در حد فاصل شهرهای کازرون در استان فارس و برازجان در استان بوشهر قرار دارد.
شاپور رستمی، معاون استاندار بوشهر می‌گوید، بیشترین خسارت‌ها مربوط به شهر برازجان، روستای دهقاید در نزدیکی برازجان و شش روستای دیگر در همان اطراف می‌شود. وی همچنین از باز بودن تمامی راه‌های مواصلاتی شهرستان دشتستان خبر داد.
استان بوشهر ۲۰ فروردین امسال (۱۳۹۲) هم صحنه وقوع زلزله‌ای به بزرگی شش و یک‌دهم ریشتر بود؛ زلزله‌ای که مناطقی از شهرستان دشتی را تکان داد و ۳۷ کشته بر جا گذاشت.

نتانیاهو: اسرائیل در رایزنی‌های توافق نهایی اتمی با ایران شرکت می‌کند

نتانیاهو: اسرائیل در رایزنی‌های توافق نهایی اتمی با ایران شرکت می‌کند

 

نخست‌وزیر اسرائيل اعلام کرده که این کشور با برقراری تماس با کشورهای مذاکره‌کننده با ایران در رایزنی‌ها برای رسیدن به توافقی بلندمدت با ایران شرکت خواهد کرد. اسرائيل توافق مقدماتی با ایران را "معامله‌ای بد" خوانده است.
بنا بر اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل‌، این کشور در صدد برآمده که نفوذ خود را در رایزنی‌هایی که به منظور دست‌یابی به توافق اتمی نهایی با ایران انجام می‌شود افزایش دهد.
نخست‌وزیر اسرائيل در بیت‌المقدس اعلام کرد، اسرائیل به منظور گفت‌وگو و تبادل نظر بر سر جزئیات توافق‌نامه بلندمدت با ایران با پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان در تماس است.
او روز پنج‌شنبه (۲۸ نوامبر/ ۷ آذر) در مراسمی که به مناسبت فرا رسیدن عید حنوکا (جشن هشت‌روزه نور و روشنایی یهودیان) در کنار دیوار ندبه در بیت‌المقدس بر پا شد گفت: «توافق [با ایران] باید تضمین کند که تهران از هیچ‌گونه توانایی نظامی هسته‌ای برخوردار نخواهد شد.»
او دست‌یابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای را "بزرگ‌ترین تاریکی‌ای" خواند که "امروز جهان را تهدید می‌کند."
وزیران امور خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین،‌روسیه و آلمان هفته گذشته با ایران برای حل و فصل مناقشه هسته‌ای به توافقی مقدماتی دست یافتند. ایران موافقت کرد که غنی‌سازی بیش از ۵ درصدی اورانیوم را متوقف سازد. در مقابل، جامعه بین‌المللی نیز متعهد شد که تحریم‌های این کشور را تا حدودی تسهیل کند.
اسرائیل از توافق به‌دست آمده با ایران به شدت انتقاد کرد و آن را "معامله‌ای بد" خواند. (بیشتر بخوانید: دیپلماسی فعال اسرائیل برای جلوگیری از "توافق نامطلوب" با ایران)
"اسرائیل و آمریکا در صدد مانوری مشتر‌ک‌ هستند"
هفته‌نامه آمریکایی "تایم" گزارش کرده که آمریکا و اسرائيل در سال جدید در صدد برپایی رزمایشی مشترک و بزرگ هستند.
"تایم" با استناد به اظهارات نمایندگان بلندمرتبه اسرائیل می‌نویسد، از نگاه اسرائيل این رزمایش که قرار است در ماه مه سال ۲۰۱۴ برگزار شود "پیامی به ایران" خواهد بود.
مانور مورد نظر در پایان توافق شش‌ماهه ایران و گروه ۱+۵ برنامه‌ریزی شده است. توافق مقدماتی، آغازی برای رسیدن به توافقی جامع با ایران تلقی می‌شود.
خبرگزاری آلمان روز جمعه (۲۹ نوامبر) نوشت، وزارت دفاع اسرائیل روز پنج‌شنبه از واکنش مستقیم نسبت به این گزارش خودداری ورزید.
یکی از نمایندگان اسرائيل در گفت‌وگو با هفته‌نامه "تایم" گفت، هدف اسرائيل از برپایی این مانور این است که حضور خود در طول مذاکرات هسته‌ای را نشان دهد. به موجب گزارش "تایم"، آمریکا هم می‌خواهد با این رزمایش بگوید، همچنان از این قدرت برخوردار است که در صورت عدم دست‌یابی به توافق نهایی با ایران دست به اقدام نظامی بزند.
"تایم" می‌نویسد، قرار است این رزمایش، "نمایشی بزرگ از توانایی‌ها و همکاری‌ها" باشد. اختلاف نظر اسرائيل و آمریکا در خلال مناقشه هسته‌ای با ایران باعث شد که بین دو کشور تنش‌های چشمگیر دیپلماتیک به وجود بیاید.

پنجشنبه، آذر ۰۷، ۱۳۹۲

حافظی: آلودگی هوا هرسال ۸ میلیارد دلار برای ایران هزینه دارد/ مرگ ماهانه ۲۲۷ نفر به دلیل آلودگی هوا

حافظی: آلودگی هوا هرسال ۸ میلیارد دلار برای ایران هزینه دارد/ مرگ ماهانه ۲۲۷ نفر به دلیل آلودگی هوا



جامعه > محیط زیست - رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر، آمار نگران کننده ای از خسارت های آلودگی هوا بیان کرد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ رحمت الله حافظی، امروز در یک برنامه رادیویی گفت: در سال گذشته بر اساس آمار وزارت بهداشت 2724 مرگ منتسب به آلودگی هوا ثبت شده است. ماهانه به صورت میانگین 227 مرگ منتسب به آلودگی هوا در تهران داشتیم آمار تکان‌دهنده‌ای که باید 2520 مورد بستری شدن ناشی از بیماری‌های قلبی در سال و 4525 مورد بستری بر اثر مشکلات تنفسی را به آن اضافه کرد.
او گفت: گزارشی در سال 2006 از سوی بانک جهانی ارایه شد که دولت ایران خسارتی حدود هشت میلیارد دلار در خصوص آلودگی هوا متحمل شده است، چرا نباید این مبلغ مدیریت و به سمت زیرساخت‌ها هدایت شود؟ این در حالی است که قطعا در سال‌های اخیر این رقم افزایش چشمگیری هم داشته است.
بخشی از سخنان رییس کمیسیون سلامت شورای شهر را به نقل از ایسنا بخوانید؛
- آلودگی هوا یک موضوع حاکمیتی است و تنها متعلق به شهر تهران نیست، در اکثر کلان شهرهای ایران این معضل وجود دارد. در کشور به صاحب یک خودرو فرسوده 3.5 میلیون تومان وام و 1.5 میلیون تومان ماعوض داده می‌شود که برود یک خودروی 25 میلیون تومانی را خریداری کند. در این موضوع حاکمیتی باید وزارت صنایع، دولت و مجلس مداخله کنند و به این فرد وام‌های معادل 80 درصد قیمت خودرو به صورت قرض‌الحسنه و یا با بهره پنج درصد بدهند تا بتوان مشکل را حل کرد.
- 88 درصد آلودگی هوای تهران ناشی از تردد خودروهای سواری و موتورسیکلت‌هاست. وقتی در اضطرار واقع می‌شویم، حقوق شهروندان را پایمال می‌کنیم. طرح زوج و فرد می‌گذاریم، این طرح پایمال کردن حقوق شهروندان است و اجرای دائمی آن تا آخر سال غیرقانونی است. نباید برای خودروسازان فرش قرمز پهن کنیم. خودروسازان باید خسارتی که به مردم چه از لحاظ سلامت و چه از لحاظ عدم وجود استانداردهای لازم در خودرو وارد می‌کنند، پرداخت کنند. خودروسازان باید خود را در رقابت با خودروی خارجی قرار دهند یا سطح استانداردها را به حد مطلوب می‌رسانند و یا مجبور به حذف و نابودی هستند. 50 هزار دستگاه سواری غیراستاندارد امروز در تهران وجود دارد.
- هیچ طرحی از جمله زوج و فرد، ترافیک و تعطیلی مدارس نباید باعث پایمال شدن حقوق شهروندان شود، طرح ترافیک می‌گذاریم که خودروها بر مرکز شهر تردد نداشته باشند، اما غافل هستیم که موتورسیکلت‌ها جایگزین شده‌اند. موتورسیکلت‌هایی که معادل هشت خودرو یورو2 آلودگی ایجاد می‌کنند.
- متاسفانه دولت گذشته در مورد توسعه ناوگان اتوبوسرانی و مترو کمک نکرد و مطالبات شهرداری در این حوزه حدود 5000 میلیون تومان باقی مانده است که امیدواریم دولت جدید این منابع را تامین کند تا اتوبوس‌های فرسوده و غیر استاندارد حذف شود، البته با دولت جدید صحبت و جلسه مستقیمی نداشتیم، اما به صورت غیرمستقیم میان شورای شهر و دولت از طریق مصاحبه‌های مختلف صحبت‌هایی صورت گرفته است.
- امیدواریم مجلس شورای اسلامی مصوبات مربوط به آلودگی هوا را در دستور کار خود قرار دهد و خواهشمان این است که سلامت مردم محور قرار گیرد، همچنین باید از ساخت وسازها و احداث پل‌ها و بزرگراه‌ها فاصله بگیریم و سلامت مردم را محور قرار دهیم.
- کشورهایی که سه الی چهار ماه در سال آفتاب دارند از انرژی خورشیدی استفاده می‌کنند، اما کشورمان با داشتن حدود 10 ماه خورشید از این منبع انرژی پاک غافل شده‌ایم، باید از خودروهای هیبریدی استفاده بیشتری کنیم. باید تسهیلاتی فراهم کنیم که تولیدکنندگان خودرو در داخل خودروی هیبریدی با ظرفیت کمتر و حجم کمتر تولیدکنند تا شاهد این حجم عظیم از ترافیک در بزرگراه‌های مختلف از جمله همت، حکیم و دیگر مسیرها نباشیم که اکثرا تک سرنشین هستند؛ با کاهش حجم و ظرفیت خودروها و هیبریدی کردن آنها می‌توانیم تا حدود زیادی بر مشکل غلبه کنیم.

اوباما عربستان را در جریان جزییات توافق هسته‌ای با ایران قرار داد

ایران

اوباما عربستان را در جریان جزییات توافق هسته‌ای با ایران قرار داد

 

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در یک تماس تلفنی با ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی درباره جزییات توافق با ایران توضیحاتی داد تا نگرانی‌های این کشور را نسبت به توافق یاد شده برطرف کند.
اگرچه عربستان سعودی برخلاف اسرائیل رسیدن گروه ۵+۱ به یک توافق مقطعی با ایران در مناقشه هسته‌ای را تبریک گفت، اما به نظر می‌رسد نگرانی عربستان سعودی نسبت به این توافق دست‌کمی از کشور اسرائیل ندارد. این نگرانی موجب شد که باراک اوباما شخصا با ملک عبدالله گفتگو کند و او را در جریان جزییات امر قرار دهد.

باراک اوباما هم‌چنین گفته است که این دو قرار گذاشته‌اند در زمینه تلاش‌ها برای پای‌بند ماندن ایران به توافق اخیر و چگونگی پیشرفت آن با یکدیگر دائما مشورت کنند.

به دنبال مذاکرات موفقیت‌آمیز ژنو، باراک اوباما بارها از این توافق دفاع کرد و اطمینان داد که امنیت اسرائیل در منطقه را همواره مد نظر دارد. او در تماس تلفنی خود با ملک عبدالله تلاش کرد همین اطمینان را به او نیز بدهد.

نشست شورای حکام

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست امروز و فردای خود ( ۲۸ و ۲۹ نوامبر/ ۷ و ۸ آذر) در وین پیرامون
چگونگی نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران به بحث و تبادل نظر خواهد پرداخت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یوکیا آمانو، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این نشست اعلام کرده که دعوت‌نامه‌ای از ایران به منظور بازدید از نیروگاه راکتور آب سنگین اراک برای روز ۱۷ آذر (۸ دسامبر) دریافت کرده است.

بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در شش ماهی که توافق ژنو بر آن استوار است، نقشی کلیدی در این باره بازی می‌کنند. وظیفه بازرسان راست‌آزمایی ایران در پایبندی به قرارهای خود است. آمریکا، فرانسه، بریتانیا، چین، روسیه و آلمان در این زمینه با ایران توافق اساسی کرده‌اند که راه برای بازرسی ماموران این آژانس هموار بماند.

از جمله موارد مهم این توافق، دسترسی روزانه بازرسان آژانس به تاسیسات نطنز و فردو است. هم‌چنین بازدید از سانتریفوژهای فعال، دسترسی به کارگاه‌های ساخت و انبار قطعات سانتریفوژها، بازدید از معادن و کارخانه‌های تولید اورانیوم و دسترسی به اطلاعات طراحی رآکتور اراک، از جمله موارد قابل توجه توافق ژنو با ایران است.

پرونده‌ی هسته‌ای ایران دعوت ایران از بازرسان آژانس برای بازدید از نیروگاه اراک

پرونده‌ی هسته‌ای ایران

دعوت ایران از بازرسان آژانس برای بازدید از نیروگاه اراک

 

به گفته یوکیو آمانو، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران بازرسان آژانس را برای بازدید از نیروگاه آب سنگین اراک دعوت کرده است. ایران این دعوت را در راستای تفاهم‌نامه میان تهران و آژانس خوانده است.
یوکیو آمانو روز پنج‌شنبه (۲۸ نوامبر/۷ آذر) گفت که ایران از کارشناسان آژانس دعوت کرده است تا در روز ۸ دسامبر (۱۷ آذر) از نیروگاه آب سنگین اراک بازدید کنند.

آخرین بار کارشناسان آژانس از این نیروگاه در اوت سال ۲۰۱۱ بازدید کردند. جمهوری اسلامی با این دعوت در واقع به یکی از تعهدات ذکر شده در توافق‌نامه هسته‌ای با گروه ۱+۵ در ژنو جامه عمل می‌پوشاند. بر اساس این توافق‌نامه ایران متعهد شده است که فعالیت‌ها در نیروگاه آب سنگین اراک را چه در در مورد سوخت رآکتور و چه در مورد انتقال آب سنگین در شش ماه آینده به حالت تعلیق درآورد.

هر چند کارشناسان آژانس به طور منظم این نیروگاه را بازبینی کرده‌اند اما به گفته آژانس از سال ۲۰۰۶ به بعد هیچ‌گونه برنامه دقیقی در مورد پروژه‌های این نیروگاه از سوی ایران دریافت نشده است.

"بازرسی مدیریت‌شده"

دعوت از کارشناسان آژانس برای سفر به ایران و بازدید از نیروگاه اراک همچنین بر پایه توافقی صورت می‌گیرد که در سفر روز ۱۱ نوامبر یوکیو آمانو به تهران و در دیدار با مقامات ایرانی به دست آمد.

در جریان این مذاکرات ایران و آژانس بر سر نقشه راهی برای ادامه همکاری‌های فنی به تفاهم رسیدند. در همین راستا ایران موافقت کرد تا بازرسان آژانس از سایت آب سنگین اراک و همچنین معدن گچین در بندرعباس بازدید کنند.

نیروگاه اراک از جمله بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای ایران است که نگرانی غرب در مورد ساخت سلاح هسته‌ای را برانگیخته است.

 یوکیو آمانو در سفر به تهران تفاهم‌نامه‌ای را با ایران امضا کرد
در همین حال رضا نجفی، نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به خبرگزاری ایسنا گفته است که دعوت از بازرسان آژانس در قالب تفاهم‌نامه و در "چارچوبی برای همکاری" میان آژانس و ایران صورت گرفته است.

او اضافه کرده است: «این بازرسی بر اساس تفاهم مذکور مدیریت‌شده خواهد بود.»

به گفته وی این بازرسی "ارتباطی با تفاهم‌نامه ایران و ۱+۵ ندارد و به مربوط به تفاهم میان ایران و آژانس است."

این مقام ایرانی به نقل از علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، خاطرنشان کرده است که تفاهم‌نامه ایران و گروه ۱+۵ از اواخر دسامبر (اوایل دی‌ماه) آغاز می‌شود.

آمریکا: ساخت و ساز در اراک مانعی ندارد

وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده است که ادامه ساخت و ساز‌ها در نیروگاه اراک تا زمانی که در این تأسیسات سوخت اتمی تولید نشود و رآکتور موجود در آن مورد هیچ آزمایشی قرار نگیرد، مانعی ندارد.

جن ساکی، سخنگوی این وزارتخانه، در واکنش به سخنان محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در رابطه با ادامه ساخت و ساز در نیروگاه اراک گفت: «ما دقیقا نمی‌دانیم منظور آقای ظریف از ساخت و سازی که در اظهاراتش به آن اشاره کرد چیست٬ اما هیچ فعالیتی بر روی رآکتور صورت نخواهد گرفت٬ هیچ کاری در جهت تولید سوخت برای این رآکتور انجام نخواهد شد و این رآکتور مورد هیچ آزمایشی قرار نخواهد گرفت.»

آقای ظریف گفته بود که توافق هسته‌ای ایران با کشورهای غربی، این کشور را ملزم به عدم ساخت و ساز در این نیروگاه نمی‌کند، بلکه ایران نمی‌تواند سوخت جدید در اراک تولید کند.

حقایقی که رئیس جمهور نگفت

ایران

حقایقی که رئیس جمهور نگفت

 

با گذشت دو روز از گزارش تلویزیونی رئيس جمهور درباره صد روز فعالیت دولت، واکنش‌های مختلفی نسبت به آن ابراز شده است. نماینده خامنه‌ای در سپاه و مشاور پارلمانی رفسنجانی تلویحا از این گزارش حمایت کرده‌اند.
علی سعیدی نماینده ولی فقیه درسپاه پاسداران روز چهارشنبه ششم آذر (۲۷ نوامبر) در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به گزارش صد روزه ریاست جمهوری گفت: «ما نباید اجازه می دادیم در دولت دهم بیت‌المال حیف و میل و خزانه خالی شود و یا نباید آخرین ریال‌ها را هزینه می‌کردیم؛ ما نباید قول‌های بیش از ظرفیت‌های موجود به مردم می‌دادیم و انتظارات آنها را بالا می‌بردیم».

حسن روحانی بخش بزرگی از گزارش خود را به ارائه آماری اختصاص داد که مربوط به بدهی‌های دولت قبلی بود. او گفت دولتش در شرایطی کار را شروع کرده که اقتصاد کشور دچار رکود و تورمی سنگین بوده که در تاریخ ۵۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

روحانی دولت نهم و دهم را با ۷۵۰ میلیارد دلار عایدی، پول‌دارترین دولت ایران دانست که در عین حال بدهکارترین دولت تاریخ ایران نیز بوده است.

قدرت علیخانی، مشاور پارلمانی هاشمی رفسنجانی نیز گفت: «اگر رئیس جمهور بخواهد حقایق را بگوید خیلی بیش از اینهاست» .

به گزارش سایت خانه ملت، قدرت‌الله علیخانی احتمال داده که به دلیل مذاکرات ژنو و شرایط حساس کنونی، رئیس جمهور نخواسته همه حقایق درباره دولت قبلی را بازگو کند و به گفته او "ذائقه مردم را تلخ کند".

علیخانی گفت: «رئیس جمهور درباره نقض قانون و تخلفات قانونی دولت احمدی نژاد مراعات کرد. در واقع آقای روحانی نخواستند صریح هر آنچه بر دولت و کشور در گذشته رفته را بیان کنند و تنها به بیان گوشه‌هایی از مشکلات بسنده کردند، در حالی که اگر رئیس جمهور بخواهد حقایق را بگوید خیلی بیش از اینهاست» .

«گزارشی که واقع‌بینانه نبود»

اما فقط کسانی نبودند که از سخنان روحانی در گزارش صد روزه دولت حمایت کردند. علیرضا زاکانی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، این گزارش را واقع بینانه ندانسته است.
 قدرت‌الله علیخانی مشاور پارلمانی رفسنجانی گفته اگر روحانی می‌خواست حقایق را بگوید، خیلی بیشتر از اینها بود

دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: «این سنت بدی است که هر کسی مسئول می شود توانمندی‌های دولت قبلی را نادیده می‌گیرد و فقط به نکات منفی دولت‌های گذشته اشاره می‌کند».

این نماینده مجلس البته اذعان کرده که "شاید" نقدی به دولت‌های گذشته وارد باشد اما به گفته او باید جانب انصاف را رعایت کرد و "همه‌جانبه‌نگری" را در نظر داشت.

زاکانی ابراز امیدواری کرده که دولت در گزارش‌های بعدی خود این "اشکال" را رفع کند.

محمد عباسی، وزیر سابق ورزش و جوانان نیز طی بیانیه‌ای از سخنان روحانی درخصوص حوزه ورزش انتقاد کرده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، آقای عباسی در بیانیه خود ابتدا فهرستی از مدال‌هایی که تیم‌های ایران پس از تشکیل وزارت ورزش در دولت احمدی‌نژاد در مسابقات جهانی به دست آوردند، را منتشر کرده است.

وزیر سابق ورزش همچنین مدعی شده از زمان پیروزی انقلاب تا سال ۱۳۸۴ تنها ۴۳۱ مکان ورزشی در روستاها تاسیس شده در حالی که از سال ۸۴ تا کنون ۳۳۵۵ مکان ورزشی در روستاها ایجاد شده است.

آقای عباسی همچنین گفته از سخنان حسن روحانی درباره ورزش متعجب شده است. حسن روحانی در گزارش صدروزه خود درباره ورزش گفت، دولت تنها کاری که در این صد روز کرده این بوده که سایه سیاست را از ورزش دور کرده است.

روزنامه کیهان نیز در ستون طنز خود نوشت: «دولت در زنگ حساب، انشا خواند». این روزنامه مدعی شده که دولت یازدهم به جای ارائه گزارش فعالیت ۱۰۰ روزه، به انتقاد از دولت‌های نهم و دهم پرداخته است.

در این ستون آمده است: «دولت دهم اگرچه مخصوصا در ماه‌های آخر اشکالات فراوانی داشت ولی خدماتی که در مجموع انجام داده با هیچیک از دولت‌های قبلی قابل مقایسه نیست».

نویسنده این ستون سپس با انتقاد از نحوه اجرای برنامه تلویزیونی گزارش صدروزه رئيس جمهور و دو خبرنگار حاضر در جلسه نوشت: «ظاهرا همه برای سیاه‌نمایی دست به دست هم داده بودند تا از موضوع اصلی و پرسش‌های اساسی طفره بروند».

حسن روحانی سه‌شنبه شب پنجم آذر (۲۶ نوامبر) در یک برنامه زنده تلویزیونی با حضور دو خبرنگار و یک مجری به ارائه گزارش عملکرد صدروزه دولتش پرداخت.

انتقاد شدید رئیس کمیته روابط خارجی سنا از سیاست اوباما در قبال ایران

پرونده‌ی هسته‌ای ایران

انتقاد شدید رئیس کمیته روابط خارجی سنا از سیاست اوباما در قبال ایران 

 

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا دولت اوباما را متهم کرد که با "غلوگویی" و "ایجاد ترس و دلهره" می‌کوشد که از تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران جلوگیری کند.
سناتور رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا
رابرت منندز، سناتور دمکرات و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا در روز چهارشنبه (۲۷ نوامبر/۶ آذر) گفت که کاخ سفید می‌کوشد با "تاکتیک غلو‌گویی" و "ایجاد ترس" قانونگذاران آمریکایی را از برقراری تحریم‌های جدید علیه ایران باز دارد.
منندز دفاع باراک اوباما و دولت وی از توافق‌نامه اتمی ژنو را مورد انتقاد قرار داد. به گفته منتقدان در این توافق‌نامه بطور کلی محدودسازی برنامه اتمی ایران در ازای کاهش برخی تحریم‌ها تایید شده است.
تا کنون بسیاری از نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره آمریکا از سیاست‌های اوباما در قبال برنامه اتمی ایران انتقاد کرده‌اند، اما شمار قانون‌گذاران منتقد از حزب دمکرات در این باره کمتر بوده‌اند. حال با پیوستن منندز به جمع منتقدان، نگرانی‌های دولت اوباما برای کنترل قانونگذاران در رابطه با مناقشه اتمی ایران افزایش می‌یابد.
نمایندگان منتقد کنگره بر این باورند که باید اقدامات سخت‌تری علیه ایران اتخاذ نمود. در پی درخواست‌های مکرر دولت اوباما از قانونگذاران، طرح و تصویب تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی به تعویق افتاده است.
رابرت منندز در یک گفت‌وگو رادیویی گفت: «ارزیابی من همسو با نظرات کاخ سفید نیست. مسئولان دولتی می‌گویند که در صورت پیگیری تحریم‌ها ما به جنگ کشیده خواهیم شد. فکر می‌کنم این اظهارات غلوآمیزآند و به منظور ایجاد ترس بیان می‌شوند.»
سکوت کاخ سفید
کاخ سفید از واکنش به اظهارات و انتقادات منندز تا کنون خودداری کرده است. گرچه رئیس کمیته روابط خارجی سنا در گذشته بارها از سیاست‌های اوباما پشتیبانی کرده بود، اما در باره پرونده اتمی ایران از خط و مشی سخت‌گیرانه‌تری پیروی می‌کند.
 وزیران خارجه گروه ۱+۵ و ایران پس از توافق هسته‌ای در ژنو
منندز تاکید کرد که وی سیاست تشدید تحریم‌ها در سنا را دنبال خواهد کرد و در صورت امتناع ایران از همکاری با کشورهای غربی، تمامی تلاش خود برای تصویب تحریم‌ها را بکار خواهد بست.
کشورهای گروه ۱+۵ در هفته گذشته با امضای توافق‌نامه‌ای موقت (به مدت شش ماه) با ایران توانستند که مذاکرات اتمی را از بن‌بست چند ساله خارج کنند. مسئولان ایرانی مدعی‌اند که خواهان حل "واقعی" مناقشه اتمی با جامعه بین‌المللی هستند.
تلاش قانونگذاران ادامه می‌یابد
برخی قانونگذاران در ایالات متحده که به شدت از اسرائیل طرفداری می‌کنند، مخالف توافق هسته‌ای اخیر هستند. در مقابل طرفداران توافق هسته‌ای می‌گویند که این اقدام سبب کاهش خطر اقدام نظامی آمریکا در خاورمیانه می‌شود.
منندز افزود: «ما باید مواظب تندروها در ایران باشیم. به نظر می‌رسد که ایرانی نقش خود را به عنوان پلیس خوب (روحانی و ظریف) و پلیس بد (تندروها) به نحو احسن اجرا کرده‌اند.»
منندز تصریح کرد که قانونگذاران دمکرات و جمهوری‌خواه با یکدیگر همکاری خواهند داشت و می‌کوشند که در هفته‌های آینده تحریم‌های جدید علیه ایران را به تصویب رسانند.
کاخ سفید و مسئولان جمهوری اسلامی در مقابل گفته‌اند که تصمیمات کنگره‌ی آمریکا می‌توانند که توافق اتمی را از میان بردارند. نشست آتی قانو‌نگذران آمریکا در هفته پس از عید شکرگزاری (در اوایل ماه دسامبر) خواهد بود.


هشدار در مورد کیفیت "بسیار خطرناک" هوای تهران

اجتماعی

هشدار در مورد کیفیت "بسیار خطرناک" هوای تهران

 

انباشت آلاینده‌‌ها بر فراز شهر تهران بار دیگر به مرحله هشدار رسیده است. بخش قابل توجه این آلودگی به دلیل تردد خودروهای فرسوده است. طرح جمع‌آوری این خودروها از سطح شهر اما همچنان ضمانت اجرایی ندارد.
آلودگی هوای تهران تنها چند روز پس از بارندگی‌های پراکنده، بار دیگر به مرحله هشدار رسید. وزارت بهداشت کیفیت هوایی که وارد شش‌های شهروندان تهرانی می‌شود را "بسیار خطرناک" توصیف کرده است.
انباشت آلاینده‌ها تا حدی بالا رفته که مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواستار کاهش تمامی فعالیت‌های روزانه شهری در تهران شده است.
دکتر کاظم ندافی، رئیس مرکز سلامت محیط‌ و کار وزارت بهداشت چهارشنبه (۶ آذر/ ۲۷ نوامبر) تأکید کرده بود که این مرکز به مسئولان مربوطه در مورد پیامدهای آلودگی شدید هوا هشدار داده است.
به نقل از کاظم ندافی‎ آلودگی هوای چند روز اخیر تهران بر اساس اطلاعات جمع‌آوری شده از ایستگاه‌های سطح شهر "بسیار زیاد است".
مرکز سلامت محیط و کار تا روز چهارشنبه با ارسال ۳ نامه به استانداری تهران خواستار تعطیلی کامل تمام مدارس و ادارات تهران تا زمان بازگشت به شرایط عادی شده بود. البته به‌رغم این هشدار تنها مدارس پیش‌دبستانی و دبستانی تعطیل اعلام شدند. ‎

 با کاهش دما و سکون تودهای هوای سرد بر فراز تهران آلودگی هوا به مرحله هشدار رسیده است
سهم "۸۰ درصدی" خودروهای فرسوده
فراکسیون محیط‌ زیست مجلس شورای اسلامی خواستار اجرای طرح زوج و فرد تردد خودروهای شخصی در سطح شهر شده است.
مهرداد بائوج لاهوتی، نایب رئیس فراکسیون محیط‌ زیست مجلس سهم خودروها در آلودگی هوای تهران را بیش از ۸۰ درصد می‌داند.
لاهوتی در گفتگو با خبرگزاری فارس ضمن انتقاد از استاندار پایین خودروهای تولید داخل کشور، خواستار اجرای طرح جمع‌آوری خودروهای فرسوده شد.
به گفته وی متوسط عمر مینی‌بوس‌های فرسوده سطح شهر تهران "میان ۲۳ تا ۲۵ سال" است.
نایب رئیس فراکسیون محیط‌ زیست مجلس ضمن "وحشتناک" خواندن این شرایط، افزود: «سالانه ۴ تا ۵ هزار نفر جان خود بر اثر آلودگی هوا در تهران از دست می‌دهند و کسی هم خبر ندارد. هزاران نفر هم دچار بیماری‌های تنفسی می‌شوند.»
رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران نیز آمار مرگ "مربوط با آلودگی هوا" در یک سال گذشته را ۲۷۲۴ نفر اعلام کرده است.
به گفته رحمت‌الله حافظی بر اساس آمار وزارت بهداشت سال گذشته به صورت میانگین در هر ماه ۲۲۷ ‎نفر قربانی آلودگی هوای تهران شدند و جان باختند.
در این آمار همچنین به ۲۵۲۰ مورد بستری شدن ناشی از بیماری‌های قلبی در سال و ۴۵۲۵ مورد بستری بر اثر مشکلات تنفسی اشاره شده است.
طرح "مدیریتی" جمع‌آوری خودروهای فرسوده ‌
سازمان محیط‌ زیست طرح جمع‌ آوری خودروهای فرسوده را "یک طرح مدیریتی" می‌داند که "اعتبار چندانی ندارد".
علی محمد شاعری، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا گفته است که این طرح تنها تمام دستگاه‌ها را موظف می‌کند تا "اقداماتی را جهت کاهش آلایندگی هوا" به کار بندند.
 وزارت بهداشت کیفیت هوای تهران را بسیار خطرناک توصیف کرده است
به عنوان مثال بر اساس این طرح، ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور موظف است تا خودروهای با عمر بیش از ۲۰ سال و موتورسیکلت‌های با عمر بیشتر از هفت سال را ظرف سه سال آینده از رده خارج و با خودروهای نو جایگزین کند.
تعداد مراکز معاینه فنی هم قرار است بر اساس این طرح به سه برابر تعداد میزان کنونی و حمل و نقل عمومی نیز از حدود ۲۵ درصد کنونی به ۷۵ درصد افزایش دهد.
البته تأمین هزینه و زمان‌بندی اجرای این طرح روشن نیست.