دوشنبه، آبان ۱۳، ۱۳۹۲

سناریوی تازه برای تامین کسری بودجه 600 میلیارد تومانی یارانه نقدی/یارانه خارج نشینان حذف می شود؟


سناریوی تازه برای تامین کسری بودجه 600 میلیارد تومانی یارانه نقدی/یارانه خارج نشینان حذف می شود؟ 

 


اقتصاد > اقتصاد سیاسی - نمایندگان مجلس پس از برگزاری نشست های متعدد با حذف یارانه نقدی 3 دهک پردرآمد جامعه مخالفت کردند.
رضا الیاسی: حدود 3 سال از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها می گذرد و این قانون که قرار بود در 5 مرحله اجرایی شود همچنان در مرحله نخست قرار دارد و از همان ماه های نخست انتقادهای فراوانی نسبت به نحوه اجرای این قانون مطرح شده است.
بر اساس آنچه مجلس شورای اسلامی تصویب کرده است دولت باید 50 درصد درآمدهای حاصل از اجرای قانون هدفمندی را به صورت یارانه نقدی به مردم پرداخت کند، 30 درصد را برای حمایت به تولید و صنعت تخصیص داده و 20 درصد نیز سهم خود دولت است که با توجه به پرداخت یارانه نقدی به تمام افراد جامعه، دولت در 3 سال گذشته نتوانسته به خوبی از تولید و صنعت حمایت کند و سهم این بخش را نیز به عنوان یارانه نقدی به مردم پرداخت کرده است.
همین موضوع یکی از انتقادهای جدی وارد شده به نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در 3 سال گذشته بوده است و دولت را به پرداخت ماهیانه حدود 3 هزار میلیارد تومان به مردم متعهد کرده است.
اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و ارائه لایحه اصلاحیه بودجه سال 93 کل کشور و اعلام دولت مبنی بر ایجاد کسری بودجه نمایندگان مجلس به دنبال راهکاری برای اصلاح این قانون در مرحله نخست اجرای آن بودند و نهایتا نیز موضوع حذف یارانه نقدی 30 درصد از افراد پردرآمد جامعه را به عنوان الحاقیه لایحه اصلاح قانون بودجه 92 مطرح کردند و این موضوع در کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات نیز تصویب شد.
اما روز یکشنبه در جریان بررسی لایحه اصلاحیه قانون بودجه سال 92 کل کشور در صحن علنی مجلس علی لاریجانی رئیس مجلس و نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه پیشنهاد حذف تمام تبصره‌های الحاقی اصلاحیه بودجه سال 92 را در جلسه علنی صبح روز گذشته بهارستان‌نشینان ارائه کردند که در نهایت با موافقت نمایندگان همراه شد و تمام تبصره های الحاقی این لایحه حذف شد و بر همین اساس نیز موضوع حذف یارانه نقدی 3 دهک پردرآمد نیز منتفی شد.{اینجا}
هم اکنون این سوال مطرح می شود که مسئولان دولتی که بارها اعلام کرده اند برای پرداخت یارانه نقدی با مشکل مالی رو به رو هستند برای ادامه پرداخت یارانه منابع مالی مورد نیاز را از چه محلی تامین خواهند کرد؟
سناریوی جدید برای تامین کسری بودجه دولت
اسماعیل جلیلی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره عدم موافقت مجلس با حذف یارانه 30 درصد از افراد پردرآمد جامعه گفته است: مجلس به دلیل عدم وجود سامانه اطلاعاتی مناسب برای شناسایی افراد پردرآمد با حذف یارانه پردرآمدها مخالفت کرد و دولت هم به همین دلیل موافق حذف یارانه نقدی نبوده است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: وقتی یارانه حدود 25 میلیون نفر را حذف کنیم تنش اجتماعی ایجاد می شود که هزینه هایی را بر دولت تحمیل می کند لذا دولت هم پذیرفته که ورود این موضوع در این شرایط به صلاح نیست و نظر دولت این است که در اصلاحات در فاز دوم هدفمندی صورت بگیرد.
وی با بیان این که قانون هدفمندی یارانه ها تکلیف دولت را مشخص کرده است و دولت باید بر اساس میزان درآمد، توزیع یارانه نقدی را در دستور کار قرار دهد، گفت: در این شرایط نیاز به تصویب قانون جدیدی نیست و قانون درآمد حدود 42 هزار میلیارد تومانی از محل افزایش حامل های انرژی (31 هزار میلیارد تومان) و یارانه برق و نان (11 هزار و 200 میلیارد تومان ) برای دولت پیش بینی کرده است و دولت می تواند از این طریق کسری بودجه خود را جبران کند.
جلیلی تصریح کرد: قانون به دولت این اختیار را داده است که با سناریوهای متفاوت برای تامین منابع خود عمل کند که البته دولت دهم این اختیارات را اجرایی نکرد اما دولت یازدهم می تواند آنها را به صورت کامل اجرا کند.
وی با اشاره به سناریوی جدیدی که در مجلس درباره قانون هدفمندی و تامین منابع مالی دولت مطرح شده است، گفت: سناریوی پیشنهادی ما به دولت برای تامین کسری بودجه این است که دستگاه ها و شرکت های دولتی مکلف شوند که از حامل های انرژی به قیمت تمام شده 95 درصد فوب خلیج فارس استفاده کنند و دلیلی ندارد که از جیب مردم یارانه مصرف انرژی دستگاه ها و شرکت های دولتی پرداخت شود.
این عضو کمیسوین برنامه و بودجه افزود: دولت باید این موضوع را مدنظر قرار دهد که از جیب مردم و یارانه عمومی پولی را به شرکت ها و دستگاه های دولتی نباید پرداخت کند. به طور مثال بنزین مصرفی دستگاه های دولتی هم اکنون هر لیتر 700 تومان است و باید به 2500 تومان برسد.
کسری 600 میلیارد تومانی دولت برای پرداخت یارانه نقدی
همچنین غلامرضا کاتب سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره جدیدترین تصمیم مجلس درباره قانون هدفمندی یارانه ها گفت: در جلسه روز گذشته پیشنهاد حذف بندهای الحاقی لایحه اصلاحیه بودجه 92 مطرح شد و آقای لاریجانی هم اعتقاد داشت که ما برای اصلاحیه قوانین جدید ایجاد نکنیم اما هرگونه الحاقیه و موارد جدید را برای بودجه 93 بررسی کنیم و این موضوع هم رای آورد.
وی درباره کسری بودجه دولت برای پرداخت یارانه نقدی افزود: جلسه ای که با رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها داشتیم پیش بینی آنها از کسری بودجه برای هدفمندی تا پایان سال رقمیحدود 600 میلیارد تومان بود و این رقم از مجموع حدود42 هزار میلیارد تومان درآمدهای هدفمندی رقم زیادی نمی شود و کاملا قابل تامین است.
کاتب تاکید کرد: در قانون بودجه پیش بینی شده است که دولت در سال جاری 31 هزار میلیارد تومان از محل ما به التفاوت قیمت حامل های انرژی سود کسب کند و همچنین 11 هزار و 200 میلیارد تومان نیز از بخش یارانه نان پیش بینی شده است و بسیاری از کارشناسان نیز معتقند که رقم 31 هزار میلیارد تومان بخش حامل های انرژی محقق می شود و دولت مشکلی برای تامین بودجه برای پرداخت یارانه نقدی ندارد.
نماینده مردم گرمسار در مجلس درباره راهکارهای دولت برای تامین کسری بودجه گفت: تقریبا 5 ماه تا پایان سال باقی مانده است و دولت می تواند در این مدت زمان یارانه بخشی از افراد جامعه که درآمدهایشان کاملا روشن است را قطع کند. به طور مثال چندین میلیون نفر هستند که خارج از ایران زندگی می کنند و به دلار درآمد دارند اما شناسنامه ایرانی دارند و در داخل کشور یارانه نقدی دریافت می کنند و دولت می تواند به راحتی این افراد را شناسایی کند و یارانه آنها را حذف کند.
کاتب ادامه داد: راهکار دیگر این است که دولت می توان قیمت یکی از حامل های انرژی که کمترین تاثیر را در اقتصاد و تولید دارد اندکی افزایش دهد تا این کسری بودجه را تامین کند.
وی تاکید کرد: نظر دولت این است که هرگونه اصلاح قیمت را یکبار و در قانون بودجه 93 انجام دهد اما برای کسری خیلی جزئی راهکارهای مختلفی دارد و نیاز به تصویب قانون ندارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر