آژانس اتمی: ایران باید درباره مسائل حلنشده شفافسازی کند
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس اتمی با ارائه گزارشی از ایران خواست که در مورد
مسائل حلنشده با آژانس همکاری کند. وی تصریح کرد هنوز نمیتواند درباره
فعالیتهای اعلامنشدهی ایران به جامعه بینالمللی "اطمینان" دهد.
یوکیا آمانو، مدیرکل "آژانس بینالمللی انرژی اتمی"
با انتشار گزارشی اعلام کرد که هنوز نمیتواند تایید کند که جمهوری اسلامی
تمامی مواد هستهای خود را در عرصه فعالیتهای صلحآمیز مورد استفاده قرار
میدهد.در این گزارش تصریح شده گرچه آژانس اتمی به تلاشهای خود برای راستیآزمایی برنامه هستهای ایران ادامه میدهد، اما هنوز در وضعیتی نیست که بتواند درباره نبود مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده در ایران به جامعهی بینالمللی "اطمینان" دهد.
آمانو در این گزارش مینویسد که با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و معاون او عباس عراقچی، مذاکراتی داشته و در این گفتوگوها بر "لزوم تسریع حل مسائل باقیمانده درباره نظارت و راستیآزمایی آژانس بر اقدامات مرتبط هستهای طبق برنامه اقدام جامع مشترک" تاکید کرده است.
در این گزارش آمده است: «آژانس همچنان آماده است تا حل مسائل باقیمانده میان تهران و آژانس طبق چارچوب همکاریها را تسریع بخشد که این امر میتواند به افزایش همکاری از سوی ایران و فراهم کردن به موقع امکان دسترسی به تمام اطلاعات، اسناد، سایتها، مواد و اشخاص مربوطه در ایران همانگونه که آژانس درخواست کرده است منجر شود. همچنین هر زمان که آژانس برآورد خود از تمام مسائل مربوط به وجود ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هستهای ایران را به دست آورد مدیرکل آن را به شورای حکام آژانس ارائه خواهد داد.»
آمانو در این گزارش تصریح کرده که غنیسازی اورانیوم تا سطح ۵ درصد در ایران همچنان ادامه دارد و حجم آن حدود ۸۷۱۴ کیلوگرم است.
عراقچی: مذاکرات پیچیدهتر شده است
از سوی دیگر عباس عراقچی، سرتیم مذاکرهکننده ایران، نیز گفت: «هرچه به آخر مذاکرات نزدیکتر میشویم مسائل بسیار جزییتر و پیچیدهتر میشود و طبعا فشار بیشتری در مذاکرات احساس میشود.»
به گزارش خبرگزاری مهر، عراقچی که در پایان نشست سهروزهی هیئتهای کارشناسی و معاونان ایران و کشورهای ۵ به علاوه یک صحبت میکرد، تصریح کرده که هنوز اختلافات باقی است و این اختلافات به مسائل محتوایی مربوط میشود.
معاون وزیر امور خارجه ایران اظهار داشته که در این نشست سهروزه بر روی نگارش متن توافق نهایی و نیز عناصر و مؤلفههای آن صحبت شده است. به گفته او همچنین درباره قطعنامهای که شورای امنیت پس از حصول توافق اتمی با ایران باید صادر کند، مشورتهایی صورت گرفته است.
سرتیم مذاکرهکننده ایران تصریح کرده که هنوز در بعضی بحثها اختلاف نظر وجود دارد اما راهحلهایی هم پیدا شده است.
عراقچی تاکید کرده که اگر به توافق نرسیم، بحثها ادامه پیدا خواهد کرد. این در حالی است که وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرده که با هرگونه تمدید مذاکرات مخالف است.
یکی از موارد اختلاف طرفین، بحث بر سر جدول زمانبندی رفع تحریمهاست. با آنکه پیشتر ایران اعلام کرده بود که با رفع مرحله به مرحله تحریمها موافق است اما عراقچی تاکید کرده که اگر توافق حاصل شود طرف مقابل هم باید یک سری اقداماتی را انجام دهد و اینکه اقدامات ایران و طرف مقابل چگونه با هم همزمان شوند، یکی از مسائل مورد اختلاف است.
سرتیم مذاکرهکننده ایران میگوید: «هم به لحاظ محتوایی وهم به لحاظ شکلی، هنوز به یک راه حل دقیق نهایی نرسیدهایم ولی ایدههایی مطرح شده است که روی یکی از آن کار میکنیم.»
"بازدید از مراکز نظامی در دستور کار نیست"
عباس عراقچی در بخش دیگری از سخنانش درباره بازدید از مراکز نظامی ایران که محل مناقشه میان ایران و غرب است گفته: «آنچه توسط مقام معظم رهبری بیان شد در عدم دسترسی به افراد برای مصاحبه و در عدم بازرسی یا بازدید از مراکز نظامی، این دستورالعمل بسیار جدی و قاطع ماست و به طرفهای مقابل هم کاملا منتقل شده است که این به هیچ وجه در دستور کار ما نیست.»
درباره مصاحبه با کارشناسان و دانشمندان اتمی، عراقچی گفته قبلا ایدهای از سوی ایران مطرح شده بود که مورد قبول قرار نگرفت. بر اساس این پیشنهاد لیستی از افراد و مراکز مشخص میشود و آژانس میتواند به آنها دسترسی مدیریت شده داشته باشد، یعنی اجازه کسب اطلاعات از محیط پیرامونی به بازرس داده نمیشود و بازرس در یک محدوده کاملا مشخص، وظیفه اش را انجام میدهد.
به گفته عراقچی در حال حاضر دو طرف در پی ایدهای جایگزین هستند.
مهلت زمان تعیینشده برای رسیدن به توافق نهایی اتمی ایران و کشورهای ۵ به علاوه یک، پایان ماه ژوئن (۹تیرماه) است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر