چهارشنبه، خرداد ۰۶، ۱۳۹۴

عراقچی: مذاکرات اتمی ممکن است از مهلت مقرر فراتر برود

عراقچی: مذاکرات اتمی ممکن است از مهلت مقرر فراتر برود

وزیر خارجه فرانسه می‌گوید تنها توافقی پذیرفته می‌شود که اجازه بازرسی از مراکز نظامی ایران در آن لحاظ شده باشد. عباس عراقچی در مقابل عنوان کرده که ایران به دنبال توافقی خوب است که «جزییات مطلوب ما را برآورده سازد».
خبرگزاری ایرنا به نقل از عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد ایران می‌نویسد: «ما می‌خواهیم به توافقی خوب دست یابیم که همه جزییات مطلوبمان را برآورده سازد.» به گفته عراقچی، ممکن است گفت‌وگوها تا مهلت تعیین شده در سی‌ ژوئن، به نتیجه نرسند.
به موازات این، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه در مجمع ملی این کشور اعلام کرد: «اگر موضوع کنترل تاسیسات اتمی ایران در توافق جامع روشن نباشد، کشورش آن را نمی‌پذیرد.»
فابیوس روز چهارشنبه (۲۷ مه/۶ خرداد) ابراز امیدواری کرد که کشورهای دیگر حاضر در مذاکرات نیز موضع فرانسه را قبول کنند. او افزود: «ایران اجازه ندارد به سلاح اتمی دست یابد.»
سخنان فابیوس یک روز پس از موضع‌گیری یوکیا آمانو، دبیرکل آژانس بیان شده‌اند. آمانو روز سه‌شنبه ۲۶ مه به خبرگزاری فرانسه روزنامه لوموند گفته بود که در صورت پذیرفته شدن پذیرش پروتکل الحاقی از سوی ایران، بازرسی از مراکز نظامی این کشور، حق آژانس است.
تازه‌ترین دور گفت‌وگوهای اتمی روز سه‌شنبه ۲۶ مه در وین آغاز شده‌اند و سه روز طول خواهند کشید. طرفین مذاکره باید تا سی‌ام ژوئن به توافق نهایی دست یافته باشند. ایران و گروه ۱+۵ در لوزان در ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ بر سر اقداماتی مشخص از جمله کنترل بین‌المللی بر حد و حدود طرح‌های اتمی ایران توافق کردند. طبق این توافق، مادامی‌که جمهوری اسلامی تعهدات خود را اجرا کند، تحریم‌های مالی و تجاری معلق یا لغو خواهند شد.
با وجود تفاهم‌نامه لوزان، طرفین از مواضع یکدیگر دورند و احتمال دارد که دستیابی به توافق جامع در مهلت مقرر میسر نشود.

تیم مذاکره‌کننده ایرانی به ریاست وزیر خارجه آن کشور از سوی نمایندگان محافظه‌کار و اصولگرا به شدت زیر فشار و انتقاد قرار دارد. مذاکره‌کنندگان به مماشات و امتیازدهی به کشورهای غربی متهم شده‌اند.
ظریف بیش از همه متهم می‌شود به آن که با بازرسی از تاسیسات نظامی ایران موافقت کرده است. چیزی که خط قرمز ایران معرفی می‌شود و جزییات گفت‌وگوی طرفین در باره آن ناروشن مانده است.
رهبر ایران مخالفت اکید خود را با این بازرسی‌ها ابراز کرده اما، روز چهارشنبه ۲۷ مه از تیم مذاکره‌کننده دفاع کرد.
خامنه‌ای در ملاقات با نمایندگان مجلس، تلاش‌های مذاکره‌کنندگان را در راستای منافع کشور و نظام دانست. او همزمان خواستار احترام نمایندگان به وزیر خارجه شد و افزود که تیم مذاکره‌کننده در موضع رهبری حرکت می‌کنند.
خبرگزاری آلمان می‌نویسد، برای برلین، پاریس و لندن همچنان ناروشن است که بتوان در مهلت تعیین شده در مذاکرات اتمی با ایران به توافق جامع دست یافت. پیتر ویتیگ، سفیر آلمان در آمریکا گفته است: «دشوارترین قسمت کار هنوز باقی است.»
چنانچه طرفین به توافقی دست نیابند، لغو تحریم‌ها تا پایان سال جاری میلادی دور از نظر خواهد بود.
ویتیگ عنوان کرده که جزییات فنی بسیار پیچیده‌ای در برابر مذاکره‌کنندگان قرار دارند اما همین "جزییات تعیین کننده هستند". ویتیگ افزوده که اعتماد نیز موضوع مهمی است. به گفته دیپلمات آلمانی، ایران در گذشته این اعتماد را نقض کرده و لازم است اعتماد سلب شده را بازآفرینی کند.
ویتیگ در نشستی در موسسه تحقیقاتی و غیردولتی "شورای آتلانتیک" در واشنگتن سخنرانی کرده است. این جلسه روز سه‌شنبه ۲۶ مه تشکیل شد و سفیران فرانسه، بریتانیا و آمریکا نیز در آن حضور داشتند. در این دیدار، ژرار آرو، سفیر فرانسه، پیشرفت در مذاکرات هسته‌ای با ایران را پیچیده و کند توصیف کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر