یکشنبه، مرداد ۱۸، ۱۳۹۴

حمایت ۲۹ دانشمند بانفوذ آمریکایی از توافق اتمی با ایران

حمایت ۲۹ دانشمند بانفوذ آمریکایی از توافق اتمی با ایران

۲۹ تن از دانشمندان سرشناس آمریکا، از جمله چند برنده جایزه نوبل، سازندگان سابق تسلیحات اتمی و مشاوران علمی پیشین کاخ سفید، در نامه‌ای به اوباما از توافق اتمی با ایران حمایت کرده و آن را عملی "صریح و مبتکرانه" خوانده‌اند.
در گرماگرم انتقادهایی که برخی سیاستمداران آمریکایی از باراک اوباما در رابطه با توافق هسته‌ای با ایران مطرح می‌کنند، جمعی از دانشمندان برجسته آمریکا که در زمینه سلاح‌های اتمی و کنترل آن در سراسر جهان از شهرت برخوردارند، از باراک اوباما حمایت کرده‌اند.
به گزارش روزنامه "نیویورک تایمز" روز شنبه (۸ اوت / ۱۷ مرداد)، ۲۹ دانشمند در نامه‌ای سرگشاده به رئیس جمهور آمریکا توافق اتمی با ایران را خدمتی مهم به "صلح و امنیت در خاورمیانه" نامیده‌اند.
امضاکنندگان نامه دو صفحه‌ای، که در میانشان از جمله چند برنده جایزه نوبل دیده می‌شوند، افزون بر این، توافق هسته‌ای با ایران را "راهنمایی" برای مذاکرات آینده بر سر جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای دانسته‌اند.
از جمله دانشمندانی که نامه به اوباما را امضا کرده‌اند، چند کارشناس اتمی نامدار، چند فیزیکدان که به عنوان مشاور عالی ارتش آمریکا کار کرده‌اند و نیز کارشناسان و مشاوران کنگره، کاخ سفید و دیگر نهادهای تصمیم‌گیرنده در آمریکا هستند.
نخستین امضا در این نامه متعلق است به ریچارد گاروین، فیزیکدانی که در طراحی نخستین بمب هیدروژنی سهیم بوده و سال‌ها به عنوان مشاور دولت آمریکا در زمینه تسلیحات اتمی و ممانعت از گسترش آن کار کرده است.
همچنین زیگفرید هکر از امضاکنندگان نامه مزبور است. هکر استاد دانشگاه استنفورد است و از سال ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۷ آزمایشگاه تسلیحاتی لس آلاموس در نیومکزیکو را که زادگاه بمب اتم بوده، هدایت می‌کرده است.
همچنین پنج برنده جایزه نوبل فیزیک، لئون نیل کوپر، شلدون لی گلاشو، برتون ریکتر و فرانک ویلچک، در این اعلام حمایت از باراک اوباما شرکت جسته‌اند.
رئیس جمهور آمریکا در حال حاضر می‌کوشد تا پشتیبانی کنگره این کشور را از توافق اتمی با ایران جلب کند. اوباما معتقد است که توافق اتمی "بهتر از هر گزینه دیگری بوده" و می‌تواند زمینه‌ساز بهبود مناسبات سازنده دو کشور نیز باشد.
"نیویورک تایمز" می‌نویسد که نامه دانشمندان در حمایت از اوباما، می‌تواند دلگرمی بزرگی برای رئیس جمهور آمریکا باشد، به ویژه چون اوباما روز پنج‌شنبه گذشته (۶ اوت) از اینکه چاک شومر، سناتور پرنفوذ دموکرات، اعلام کرد که به توافق اتمی با ایران رأی منفی خواهد داد، "صدمه دیده بود".
پنج کشور دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل و آلمان در میانه ماه ژوئیه با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور به توافق رسیدند. دولت ایران در برابر رفع تحریم‌ها متعهد به پذیرش محدودیت‌هایی مهم برای برنامه اتمی این کشور شده است.
اوباما به‌ویژه در کنگره آمریکا با مخالفت جمهوریخواهان روبروست. چند تن از سیاستمداران دموکرات نیز به توافق اتمی با ایران با دیدی انتقادی می‌نگرند.
کنگره تا ۱۷ سپتامبر فرصت دارد تا توافق با ایران را بررسی و رأی نهایی خود را صادر کند. اگر همان‌گونه که بسیاری در دولت اوباما تصور می‌کنند توافق رد شود، ۲۲ روز فرصت خواهد بود تا اوباما مصوبه کنگره را وتو کند و کنگره نیز درب

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر