شنبه، آذر ۱۰، ۱۴۰۳

اعزام هزاران عضو نیروی قدس سپاه و شبه‌نظامیان عراقی به سوریه برای جنگ با شورشیان

 

اعزام هزاران عضو نیروی قدس سپاه و شبه‌نظامیان عراقی به سوریه برای جنگ با شورشیان


نیروهای شورشی در شهر حلب سوریه
نیروهای شورشی در شهر حلب سوریه

رادیو فردا روز شنبه دهم آذر مطلع شده که هزاران نفر از نیروی قدس سپاه پاسداران و شبه‌نظامیان عراقی عضو گروه‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی برای مقابله با شورشیان مسلح حکومت سوریه، راهی این کشور شده‌اند.

از صبح چهارشنبه، شورشیان مسلح جهادی حملات خود به مناطق تحت کنترل دولت سوریه در شمال غرب این کشور را آغاز کرده و به شکلی سریع پیشروی کردند.

شورشیان مشارکت کننده در این حملات را «هيئت تحریرالشام»، از گروه‌های اسلامگرای جهادی و شماری دیگر از گروه‌های مسلح متحدش تشکیل می‌دهند.

آمریکا در سال ۲۰۱۸ به شکل رسمی گروه تحریرالشام را به عنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد. اتحادیه اروپا، بریتانیا، ترکیه و شمار دیگری از کشورها نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار داده‌اند.

شورشیان در چهار روز، موفق به کنترل کامل استان ادلب، بیشترین بخش استان حلب به علاوه شهر حلب دومین شهر بزرگ سوریه و همچنین بخش‌هایی از حومه شمالی حماه شدند.

دو منبع آگاه از گروه‌های شبه‌نظامی عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی، به رادیو فردا گفتند که هزاران تن از نیروهای وابسته به نیروی قدس، شامگاه پنجشنبه ۹ آذر با عبور از مرز شملچه وارد بغداد شدند.

به گفته منابع،‌ این نیروها در جاده بصره-بغداد، به هزاران تن از نیروهای دو گروه شبه‌نظامی کتائب حزب‌الله و النجبا پیوستند و سپس حرکت به سوی مرزهای سوریه را آغاز کردند.

منابع آگاه به رادیو فردا گفتند که صبح شنبه ۱۰ آذر،‌ این نیروها از مرز عراق وارد سوریه شدند.

با وجود حملات هوایی روسیه و سوریه به شورشیان، اما روند پیشروی آن‌ها سریع است. تصاویری از تصرف کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حلب و همچنین یک ساختمان وابسته به نیروهای تحت حمایت سپاه پاسداران در این شهر توسط شورشیان مسلح منتشر شده است.

سرتیپ دوم کیومرث پورهاشمی، که سپاه پاسداران او را یکی از مستشاران نظامی ارشد ایرانی در سوریه معرفی می‌کند، یکی از کشته شدگان در درگیری‌های حلب است.

از سال ۲۰۲۰ پس از انعقاد توافق آتش بس در شمال سوریه با میانجی‌گری روسیه و ترکیه، حمله کنونی بی سابقه است.

روسیه متحد نظام حاکم بر سوریه است و ترکیه از مخالفانش حمایت می‌کند.

پس از تبدیل شدن اعتراض‌ها در سوریه به شورشی مسلحانه، مخالفان بسیاری از بخش‌های سوریه را به کنترل خود در آوردند. اعتراض‌ها در سوریه سال ۲۰۱۰ آغاز شد، اما در پی سرکوب خونین معترضان، اعتراض‌ها به شورش مسلحانه تبدیل شد.

پس از آن و با حمایت‌های متحدان از جمله سپاه پاسداران و گروه‌های شبه‌نظامی عراقی تحت حمایتش،‌ حزب‌الله لبنان و پشتیبانی هوایی روسیه، حکومت سوریه موافق شد کنترل اکثر مناطق را باز پس گیرد.

در سال‌‌های اخیر، مخالفان تنها کنترل شهر ادلب در شمال غرب سوریه و چند روستای اطراف آن را در دست داشتند.

در این شرایط مشخص نیست که روند درگیری‌ها در روزهای آینده به کدام سو خواهد رفت. مقام‌های جمهوری اسلامی تهدید به از میان برداشته شدن شورشیان مسلح در سوریه کردند.

از جمله ایرج مسجدی معاون هماهنگ کننده نیروی قدس سپاه که وعده شکست مخالفان حکومت سوریه را داد.

مجتبی امانی، سفیر ایران در لبنان، نیز شامگاه جمعه در برنامه‌ای تلویزیونی اعلام کرد ایران و «جبهه مقاومت» دولت سوریه را حمایت خواهند کرد.

وزیر امور خارجه ایران نیز عصر روز شنبه در گفت‌وگوی تلفنی به به همتای روسی خود گفته‌ است که حملات اخیر «بخشی از طرح اسرائیل و آمریکا برای بی‌ثبات کردن منطقه است».

به گفته دیدبان حقوق بشر سوریه، مرکزی که از لندن تحولات سوریه را پوشش می‌دهد، حمله به حلب تاکنون بیش از ۲۸۰ کشته از طرف‌های مختلف بر جای گذاشته است.

ارتش سوریه نیز کشته شدن تعداد زیادی از سربازانش طی درگیری با شورشیان را تأیید کرده است.

مصطفی تاج‌زاده در زندان به شش سال حبس دیگر محکوم شد

 

مصطفی تاج‌زاده در زندان به شش سال حبس دیگر محکوم شد


مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب از سال ۱۳۸۸ بارها بازداشت و به احکام سنگین محکوم شده است
مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب از سال ۱۳۸۸ بارها بازداشت و به احکام سنگین محکوم شده است

فخرالسادات محتشمی‌پور، همسر مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب محبوس در زندان اوین، می‌گوید شعبهٔ ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی این زندانی سیاسی را به شش سال حبس دیگر محکوم کرده است.

کانال تلگرامی منتسب به آقای تاجزاده شنبه ۱۰ آذر به نقل از خانم محتشمی‌پور نوشت این فعال سیاسی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس و به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به پنج سال حبس محکوم شده است.

به گفتهٔ همسر آقای تاجزاده این پرونده از سوی سازمان اطلاعات سپاه تشکیل شده و این سومین حکمی است که ابوالقاسم صلواتی از سال ۱۳۸۸ تاکنون برای مصطفی تاجزاده صادر کرده است.

آقای تاجزاده ۱۲ شهریور امسال در نامه‌ای سرگشاده نوشت با دستور علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی،‌ اطلاعات سپاه «هفتمین پرونده» علیه او را «ساخته و به جریان انداخته است».

این زندانی سیاسی در نامهٔ خود با تأکید بر اینکه مانند گذشته و «در اعتراض به بی‌عدالتی حاکم بر دستگاه قضا» در دادگاه حاضر نخواهد شد، نوشت علی خامنه‌ای تلاش می‌‌کند با احکام طولانی‌مدت منتقدان را ساکت کند، اما «ترس مردم ریخته و نقد و بلکه اعتراض به رهبر، رایج‌ترین سکه جامعه شده است».

وکیل آقای تاجزاده نیز ۲۴ اردیبهشت به خبرگزاری ایلنا درباره آخرین وضعیت موکلش در زندان گفت او با تلفن شرایط را توضیح می‌دهد و با وجود آنکه از تیرماه ۱۴۰۱ تا به امروز در بازداشت است، حتی یک روز هم از مرخصی استفاده نکرده است.

مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب از سال ۱۳۸۸ بارها بازداشت و به احکام سنگین محکوم شده است.

او آخرین بار پیش از پروندهٔ اخیر خود در مهر ۱۴۰۱ بابت اتهامات «تبانی علیه امنیت ملی»، «نشر اکاذیب» و «تبلیغ علیه نظام» به پنج سال حبس قابل اجرا محکوم شد و اکنون در زندان است.

هشدار ترامپ به کشورهای عضو بریکس درباره حذف دلار

 

هشدار ترامپ به کشورهای عضو بریکس درباره حذف دلار


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، هشدار داد که اگر کشورهای گروه بریکس به جایگزین کردن ارز دیگری به جای دلار آمریکا اقدام کنند، تعرفه تجاری ۱۰۰ درصدی بر کالاهای آن‌ها اعمال خواهد کرد.

او روز شنبه ۱۰ آذر ماه در شبکه اجتماعی خود، تروث، خطاب به این گروه که شامل برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی و چند کشور دیگر است نوشت:‌ «این کشورها باید متعهد شوند که نه ارز جدیدی برای بریکس ایجاد کنند و نه از ارز دیگری برای جایگزینی دلار قدرتمند آمریکا حمایت کنند. در غیر این صورت، با تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی روبرو خواهند شد و باید با بازار فوق‌العاده آمریکا خداحافظی کنند».

در اجلاس بریکس که ماه گذشته در کازان روسیه برگزار شد، مسکو با صدور بیانیه‌ای تقویت «شبکه‌های بانکی کارگزاری درون بریکس و تسهیل پرداخت‌های محلی مطابق با ابتکار پرداخت‌های فرامرزی بریکس» را تشویق کرد.

اما در پایان این اجلاس ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به خبرنگاران گفت که پیشرفت قابل‌توجهی در راه‌اندازی یک سیستم پیام‌رسانی مالی جایگزین سوئیفت حاصل نشده‌ است.

او افزود: «در حال حاضر، موضوع ایجاد یک ارز واحد برای بریکس در دستور کار نیست.»

با وجود این دونالد ترامپ هشدار داده که اگر کشورهای عضو بریکس به برنامه‌های خود ادامه دهند «باید انتظار آن را داشته باشند که فرصت فروش در اقتصاد فوق‌العاده آمریکا را از دست بدهند».

گروه بریکس از زمان تاسیس خود در سال ۲۰۰۹ گسترش یافته و اکنون کشورهایی مانند ایران، مصر و امارات متحده عربی نیز عضو آن هستند.

دونالد ترامپ روز چهارشنبه نیز تهدید کرده بود که در نخستین روز ورودش به کاخ سفید تعرفه‌های سنگینی علیه واردات از سه کشور مکزیک، کانادا و چین وضع خواهد کرد؛ این کشورها سه تامین‌کننده اصلی کالا به آمریکا به شمار می‌آیند.

به دنبال این اظهارات، شامگاه جمعه جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، در سفری غیرمنتظره به فلوریدا، با دونالد ترامپ در اقامتگاه مارالاگو دیدار کرد.

آقای ترامپ این دیدار را «بسیار سازنده» خواند و نوشت که گفت‌وگوهای آنها درباره مسائل مربوط به مرزها و موضوعات دیگری مانند تجارت، انرژی و قطب شمال بوده است.

به گفته او، آقای ترودو برای پایان دادن به «ویرانی وحشتناک خانواده‌های آمریکایی» از بحران فنتانيل و مواد مخدر که ناشی از مهاجرت غیرقانونی است وعده همکاری داد.

جاستین ترودو نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مشتاقانه منتظر کارهایی که با هم می‌توانیم انجام دهیم هستیم».

 Thanks for dinner last night, President Trump. I look forward to the work we can do together, again


 

واشینگتن: ویدئوی جدید حماس از یک گروگان آمریکایی یادآور تروریسم این گروه است

 

واشینگتن: ویدئوی جدید حماس از یک گروگان آمریکایی یادآور تروریسم این گروه است


تصویر عیدان الکساندر بر روی پیراهنی که مادربزرگ او بر تن دارد
تصویر عیدان الکساندر بر روی پیراهنی که مادربزرگ او بر تن دارد

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به ویدئوی تبلیغاتی گروه افراطی حماس از یک گروگان آمریکایی-اسرائیلی این اقدام را «یادآور بی‌رحمانه تروریسم حماس علیه شهروندان چندین کشور» خواند.

حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود روز شنبه دهم آذر ویدئویی منتشر کرد که در آن عیدان الکساندر، شهروند ۲۰ ساله آمریکایی-اسرائیلی، از مقام‌های ایالات متحده و اسرائیل می‌خواهد تا با دستیابی به توافق، برای آزادی او اقدام کنند.

نظر به این‌که این شهروند ربوده شده اسرائیلی در این فیلم گفته است در روزی سخن می‌گوید که ۴۲۰ روز از جنگ سپری شده، رسانه‌های اسرائیل نوشتند این فیلم روز جمعه ۹ آذر از او گرفته شده است.

او در این فیلم گفت آدم‌ربایان به او و سایر گروگان‌ها گفته‌اند که دستور دارند اگر صدای نزدیک شدن پای سربازان اسرائیلی به مخفی‌گاه محل این ربوده‌شدگان را شنیدند، گروگان‌ها را «خلاص کنند».

عیدان الکساندر، سرباز ارتش اسرائیل، هفتم اکتبر سال گذشته به دست شبه‌نظامیان فلسطینی گروگان گرفته و به غزه برده شد.

شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، با بیان اینکه دولت جو بایدن با خانواده این گروگان در تماس است گفت: «اگر حماس با آزادی گروگان‌ها موافقت کند جنگ غزه همین فردا متوقف می‌شود و به رنج غزه بلافاصله پایان می‌دهد؛ ماه‌ها پیش [می‌توانست] به پایان برسد».

او افزود که این توافق همچنان روی میز است و واشینگتن به کار بی‌قفه خود برای آزادی شهروندان آمریکایی ادامه خواهد داد.

به گزارش رویترز، در ویدئوی سه‌ونیم دقیقه‌ای که گروه افراطی حماس منتشر کرده، این گروگان مستقیما دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، را خطاب قرار می‌دهد.

تیم انتقالی دونالد ترامپ هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده و بنیامین نتانیاهو نیز انتشار این ویدئو را «جنگ بی‌رحمانه» خواند و در بیانیه‌ای اعلام کرد که تلفنی با خانواده این گروگان گفت‌وگو کرده است.

یائل الکساندر، مادر این گروگان، شامگاه شنبه در جریان تظاهرات در تل‌آویو گفت که از دیدن این ویدئو تکان خورده است.

شبه‌نظامیان فلسطینی هفتم اکتبر سال گذشته با یورش به جنوب اسرائیل نزدیک به ۱۲۰۰ تن را کشتند و حدود ۲۴۰ نفر را به گروگان بردند.

اسرائیل در واکنش اقدام به عملیات نظامی در سراسر نوار غزه کرده است که به گفته مقام‌های زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۴ هزار کشته برجای گذاشته است.

جمعیت انبوه معترضان در سومین شب تظاهرات در پایتخت گرجستان

 

جمعیت انبوه معترضان در سومین شب تظاهرات در پایتخت گرجستان


در ادامه اعتراضات به تصمیم دولت گرجستان برای به تعویق انداختن مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا، هزاران نفر در تفلیس تجمع کردند و خبرگزاری رویترز این تظاهرات را بزرگترین تجمع مخالفان از زمان اعلام پیروزی مجدد حزب حاکم خواند.

تظاهرات شامگاه شنبه دهم آذر برای سومین شب پیاپی در برابر ساختمان پارلمان گرجستان در تفلیس برگزار شد و معترضان که پرچم‌های گرجستان و اتحادیه اروپا در دست داشتند به تصمیم دولت اعتراض کردند.

به گزارش رویترز، پلیس ضد شورش برای متفرق کردن معترضان اقدام به استفاده از خودروهای آب‌پاش و شلیک گاز اشک‌آور کرد.

بنابر این گزارش، شماری از معترضان نیز موانعی در خیابان‌های اطراف ایجاد کردند، به سمت پلیس فشفشه‌های آتش‌بازی پرتاب کردند و مجسمه بیدزینا ایوانیشویلی، بنیانگذار میلیاردر حزب حاکم «رویای گرجستان» را آتش زدند.

به نوشته رویترز، تظاهرات شامگاه شنبه بزرگترین تجمع اعتراضی طی یک ماه اخیر و از زمان اعلام پیروزی مجدد حزب حاکم تاکنون بود.

در این تظاهرات، برای لحظاتی آتش‌سوزی کوچکی در قسمتی از ساختمان پارلمان رخ داد که به گزارش رویترز، احتمالا ناشی از وسایل آتش‌بازی بود.

همچنین به گزارش رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی، چندین شهر دیگر گرجستان نیز شامگاه شنبه شاهد تظاهرات ضددولتی بود.

صبح شنبه ایراکلی کوباخیدزه، نخست وزیر گرجستان، و همچنین سرویس امنیتی این کشور معترضان را به تلاش برای انقلاب و سرنگونی دولت متهم کردند.

از سوی دیگر سالومه زورابیشویلی، رئیس جمهور گرجستان، روز شنبه گفت از آنجا که پارلمان جدید «مشروعیت ندارد»، او پس از پایان دوره ریاستش در ماه آینده از مقام خود کنار نخواهد رفت.

حزب حاکم «رویای گرجستان» ماه گذشته اعلام کرد حائز ۵۴ درصد آرا در انتخابات پارلمانی شده و بار دیگر به پیروزی رسیده است؛ مخالفان دولت از تخلفات گسترده و «نفوذ روسیه» در این انتخابات خبر داده و آمریکا و اتحادیه اروپا نیز گفته‌اند نتیجه اعلام شده را به رسمیت نمی‌شناسند.

روز شنبه همچنین رسانه‌های گرجستان خبر دادند که دیپلمات‌های این کشور در آمریکا، ایتالیا، هلند و لیتوانی در اعتراض به توقف مذاکرات عضویت در اتحادیه اروپا از سمت خود استعفا کرده‌اند.

همچنین خویچا کوارتسلیا، ستاره تیم ملی فوتبال گرجستان و عضو باشگاه ناپولی ایتالیا، نیز از معترضان حمایت کرد.

نسرین شاکرمی با قید وثیقه آزاد شد

 

نسرین شاکرمی با قید وثیقه آزاد شد


نسرین شاکرمی پس از آزادی
نسرین شاکرمی پس از آزادی

نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی، از کشته‌شدگان اعتراضات «زن زندگی آزادی»، با قید وثیقهٔ پنج میلیارد تومانی به شکل موقت آزاد شد.

آتش شاکرمی، خواهر نسرین شاکرمی، شنبه ۱۰ آذر در شبکهٔ اجتماعی اینستاگرام با اعلام این خبر نوشت، دادگاه، خواهرش را به «یک سال حبس» محکوم کرده است.

به نوشتهٔ خانم شاکرمی، مادر نیکا همچنین به «دو سال ممنوع‌الخروجی»، «دو سال ممنوعیت سکونت در لرستان» و «دو سال ممنوعیت فعالیت مجازی» محکوم شده است.

آتش شاکرمی در انتها نوشت وکیل خواهرش به این حکم اعتراض کرده و درخواست تجدید نظر داده 

 

نسرین شاکرمی ۲۵ مهر امسال در خرم‌آباد بازداشت و پس از مدتی به زندان مرکزی خرم‌آباد منتقل شد.

جلسات دادگاه خانم شاکرمی در روزهای ۲۰ و ۲۷‌ آبان در دادگاه انقلاب این شهر برگزار شد.

علی امیدی، وکیل او، پیش از این اتهامات مطرح‌ شده علیه موکلش را «توهین به مقدسات و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «تحریک مردم به جنگ و کشتار» و «توهین به علی خامنه‌ای و روح‌الله خمینی» اعلام کرد.

نیکا شاکرمی یکی ازصدها معترضی بود که در جریان اعتراضاتِ پس از جان‌ باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در سال ۱۴۰۱ کشته شد و نهادهای حکومتی خانوادهٔ او را مجبور کردند پیکر این نوجوان را در روستایی دورافتاده در خرم‌آباد لرستان به خاک بسپارند.

یکی از آخرین موارد فشارهای حکومتی به خانواده شاکرمی مربوط به ماه گذشته در دومین سال‌روز جان‌ باختن نیکا شاکرمی بود که آن‌ها اعلام کردند مأموران حکومتی با بستن راه‌های منتهی به گورستان، اجازه ورود خانواده نیکا به قبرستان و حضور بر سر مزار او را نداده‌اند.

نیکا شاکرمی ۱۷ ساله شامگاه ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ در جریان نخستین اعتراضات «زن، زندگی،‌ آزادی» در بلوار کشاورز تهران ناپدید و پس از هشت روز جنازه او به خانواده‌اش تحویل داده شد.

دستگاه‌های خبری جمهوری اسلامی ادعا کردند که نیکا از بالای ساختمانی نیمه‌کاره پریده و خودکشی کرده اما نسرین شاکرمی، مادر او، حدود دو هفته پس از اعلان خبر کشته شدن نیکا، در پیام ویدئویی که به‌طور اختصاصی در اختیار رادیوفردا قرار داد، گفت گواهی پزشکی قانونی نشان داده علت مرگ دخترش «اصابت ضربات متعدد جسم سخت» به سرش بوده است.

کاخ سفید می‌گوید وضعیت فعلی سوریه نتیجه اتکای بشار اسد به تهران و مسکو است

 

کاخ سفید می‌گوید وضعیت فعلی سوریه نتیجه اتکای بشار اسد به تهران و مسکو است


شورشیان یک تانک ارتش سوریه را در شهر معرة النعمان، بین حلب و حماه، غنیمت گرفته‌اند
شورشیان یک تانک ارتش سوریه را در شهر معرة النعمان، بین حلب و حماه، غنیمت گرفته‌اند

دیده‌بان حقوق بشر سوریه از حضور شورشیان در حومه شمالی حَماه و استقرار نیروهای ارتش سوریه در اطراف این شهر خبر داده است؛ همزمان کاخ سفید از اتکای بشار اسد به ایران و روسیه به عنوان یکی از دلایل سقوط حلب یاد کرد.

شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، شامگاه شنبه دهم آذر در بیانیه‌ای اعلام کرد که واشینگتن تحولات سوریه را به دقت زیر نظر دارد و «در ۴۸ ساعت گذشته با پایتخت‌های منطقه در تماس بوده‌ایم».

به نوشته این بیانیه، «اتکای مستمر رژیم اسد به روسیه و ایران» و تن ندادن به روند سیاسی مبتنی بر قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل شرایطی را ایجاد کرد که به تحولات فعلی «از جمله فروپاشی خطوط رژیم اسد در شمال غرب سوریه» منجر شده است.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید همچنین تاکید کرد که ایالات متحده هیچ ارتباطی با این حملات «که توسط سازمان تروریستی هیئت تحریر الشام انجام می‌شود» ندارد.

آمریکا از سال ۲۰۱۸ گروه موسوم به هیئت تحریر الشام را به عنوان سازمان تروریستی معرفی کرده و بیشتر کشورهای دنیا نیز این گروه را تروریستی می‌دانند.

در دو روز گذشته چند تن از مقام‌های جمهوری اسلامی، از جمله محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، و حسین اکبری سفیر ایران در دمشق، حملات شورشیان در سوریه را به آمریکا و اسرائیل نسبت داده‌اند.

وضعیت حَماه

دیده‌بان حقوق بشر سوریه از ورود شورشیان تحریر الشام به برخی روستاها و شهرک‌های شمال حماه خبر داده است.

بر اساس گزارش این مرکز که در لندن مستقر است، تا شامگاه شنبه دست‌کم روستاها و شهرک‌های حلفایا، مورک، طامنه، کفر زیتا، قلعه مضیق، کفر نبوده، کرناز، لحایا، بویضه، لطمین، صوران، مغیر و معردبس در شمال حماه به کنترل شورشیان درآمده است.

این نهاد همچنین با اشاره به اینکه نیروهای دولتی سوریه «به دلایل نامشخص» از این مناطق عقب‌نشینی کرده بودند، گزارش داده است که ارتش سوریه نیروهای جدیدی به این منطقه اعزام کرده و آنها در اطراف حماه مستقر شده‌اند.

در همین حال خبرگزاری دولتی سوریه به نقل از یک مقام نظامی ورود «نیروهای تروریستی» به مناطق شمال حماه را تکذیب کرد و از استقرار نیروهای ارتش در «یک خط دفاعی تقویت شده برای دفع هر گونه حمله احتمالی» به این شهر خبر داد.

شهر حماه، مرکز استانی به همین نام، بین حلب و حمص واقع شده است.

تداوم حضور شورشیان در حلب

ارتش سوریه ورود شورشیان به شهر مهم حلب و کشته و زخمی شدن شماری از نیروهای خود در درگیری با آنها را تایید کرده است.

رامی عبدالرحمان، مدیر دیده‌بان حقوق بشر سوریه که در لندن مستقر است، شامگاه شنبه گفت در حال حاضر تمامی شهر حلب «بجز دو محله شیخ مقصود و اشرفیه که نیروهای کُرد در آن حضور دارند» در کنترل نیروهای هیئت تحریر الشام است.

مراکز کلیدی حلب از جمله فرودگاه، مراکز دولتی، زندان‌ها و ادارات این شهر روز جمعه به کنترل شورشیان درآمد.

در همین حال روسیه روز شنبه بار دیگر از حملات هوایی علیه شورشیان در سوریه خبر داد.

به گفته روسیه، حملات هوایی این کشور علیه مواضع شورشیان در دو استان حلب و ادلب به کشته شدن «حدود ۳۰۰ نفر از افراد مسلح» منجر شد.

ادامه واکنش‌ها

اتحادیه عرب با اعلام اینکه تحولات سوریه را با نگرانی دنبال می‌کند بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت سرزمینی این کشور تاکید کرد.

جمال رشدی، سخنگوی این اتحادیه، شامگاه شنبه گفت که احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، نگران تاثیرات رویدادهای روزهای اخیر بر غیرنظامیان و احتمال وقوع هرج و مرج و از سر گرفته شدن فعالیت گروه‌های تروریستی است.

وزارت خارجه فرانسه نیز با بیان اینکه تحولات سوریه را به دقت دنبال می‌کند، از همه طرف‌ها خواست تا از غیرنظامیان در حلب محافظت کنند.

روز شنبه همچنین عباس عراقچی و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه ایران و روسیه، تلفنی گفت‌وگو کردند و به نوشته رسانه‌های ایران، «بر حمایت قاطع تهران و مسکو از دولت و ارتش سوریه» تاکید داشتند.

به گفته وزارت خارجه ایران، عباس عراقچی قرار است امروز (یکشنبه ۱۱ آذر) به سوریه و سپس ترکیه سفر کند.

روز شنبه همچنین بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، در تماس‌های تلفنی با محمد بن زاید آل‌نهیان، رئیس امارات متحده عربی، و همچنین محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، با آنها درباره تحولات روزهای اخیر گفت‌وگو کرد.

بیانیه‌های ریاست جمهوری سوریه درباره این تماس‌ها، نخستین واکنش علنی بشار اسد پس از سقوط حلب به شمار می‌رود.

شهر حلب از سال ۲۰۱۶ میلادی که از شورشیان بازپس گرفته شد تا چند روز پیش در کنترل کامل نیروهای دولتی سوریه قرار داشت.

به نوشته رویترز، شورشیان می‌گویند عملیات حلب را در پاسخ به حملات هوایی شدید روسیه و سوریه به مواضع آنها در ادلب طی هفته‌های اخیر انجام داده‌اند.

این خبرگزاری به نقل از منابع اپوزیسیون سوریه نوشته است که حملات اخیر شورشیان پس از «چراغ سبز ترکیه» آغاز شد؛ با این حال اونجو کچلی، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه، روز جمعه گفت آنکارا به دنبال جلوگیری از «بی‌ثباتی» بیشتر در منطقه است.

واکنش نخست‌وزیر گرجستان به اعتراضات ضد دولتی: اجازه انقلاب نمی‌دهم

 

واکنش نخست‌وزیر گرجستان به اعتراضات ضد دولتی: اجازه انقلاب نمی‌دهم


اعتراضات در گرجستان- آذر ۱۴۰۳
اعتراضات در گرجستان- آذر ۱۴۰۳

نخست‌وزیر گرجستان روز شنبه ۱۰ آذر در واکنش به اعتراضات علیه توقف روند پیوستن گرجستان به اتحادیه اروپا توسط دولت این کشور گفت که اجازه نخواهد داد انقلابی رخ دهد.

حزب «رویای گرجی» به رهبری ایراکلی کوباخیدزه روز پنجشنبه هشتم آذر اعلام کرد که مذاکرات برای پیوستن به اتحادیه اروپا را برای چهار سال آینده، به دلیل آنچه گرجستان «باج‌خواهی» این اتحادیه می‌خواند، متوقف می‌کند.

چند روز پس از حمله روسیه به اوکراین، گرجستان همراه با اوکراین و مولداوی خواستار عضویت به اتحادیه اروپا شد ولی اتحادیه اروپا از تفلیس خواست تا اصلاحات بیشتری انجام دهد.

عضویت در اتحادیه اروپا در گرجستان از محبوبیت و اهمیت عمومی برخوردار است و نظرسنجی‌ها حاکی از حمایت عمومی مردم از این اقدام است. از همین رو، توقف مذاکرات الحاق گرجستان به اتحادیه اروپا خشم گسترده‌ای را برانگیخت.

با ادامه اعتراضات، وزارت کشور گرجستان اعلام کرد که ۱۰۷ تن را در جریان اعتراضات بازداشت کرده است ولی معترضان تظاهرات جدیدی را برای شنبه شب برنامه‌ریزی کرده‌اند.

همچنین صدها تن از کارکنان وزارت‌خانه‌های خارجه، دفاع، دادگستری و آموزش و پرورش گرجستان همراه با بانک مرکزی این کشور نامه‌های سرگشاده‌ای را در محکومیت تصمیم دولت به توقف مذاکرات امضاء کردند.

خویچا کواراتسخلیا، ستاره تیم ملی فوتبال گرجستان، نیز طرف معترضان را گرفت و گفت که از مشاهده فیلم‌ها در فضای مجازی دل‌شکسته شده است و خواستار توقف خشونت‌ها‌‌ شد.

حزب «رویای گرجی» با اتهام اقتدارگرایی و گرایش به روسیه مواجه است.

این حزب تحت سلطه بیدزینا ایوانیشویلی، نخست وزیر میلیاردر سابق است که مواضع ضد غربی دارد.

حزب «رویای گرجی» در انتخابات ماه اکتبر که احزاب مخالف ادعا می‌کنند در آن تقلب شده است، حدود ۵۴ درصد آرا را به دست آورد.

حزب حاکم و کمیسیون انتخابات گرجستان می گویند انتخابات «آزاد و منصفانه» بوده است اما کشورهای غربی خواستار تحقیق درباره تخلفات احتمالی شده‌اند.

اتحادیه اروپا پیشتر گفته بود که درخواست گرجستان به دلیل وجود قوانین سختگیرانه علیه «عوامل خارجی» و حقوق اقلیت‌های جنسی و جنسیتی متوقف شده است.

لایحه موسوم به «عوامل خارجی» که تصویب آن منجر به یک بحران سیاسی در گرجستان شد، سازمان‌هایی را که بیش از ۲۰ درصد از بودجه خود را از خارج دریافت می‌کنند، ملزم می‌کند تا به عنوان «عامل نفوذ خارجی» ثبت‌نام کنند.

منتقدان در گرجستان این لایحه را «قانون روسیه» می‌خوانند و می‌گویند از قوانینی الهام گرفته است که برای سرکوب مخالفان در روسیه ولادیمیر پوتین به کار گرفته می‌شود.

حزب «رویای گرجی» تمایل به بهبود روابط با همسایه خود، روسیه دارد.

این دو کشور پس از جنگ کوتاهی که بر سر مناطق جدایی‌طلبان تحت حمایت روسیه در سال ۲۰۰۸ رخ داد، روابط دیپلماتیک ندارند، اما در سال ۲۰۲۳ پروازهای مستقیم را برقرار کردند و مسکو محدودیت‌های ویزایی برای اتباع گرجستان را لغو کرد.

مخالفان حجاب اجباری تا ۳۳۰ میلیون تومان جریمه می‌شوند

 

مخالفان حجاب اجباری تا ۳۳۰ میلیون تومان جریمه می‌شوند


زنان با حجاب اختیاری در ایران
زنان با حجاب اختیاری در ایران

در پی نهایی شدن قانون سرکوب مخالفان حجاب اجباری، موسوم به قانون «حجاب و عفاف»، و ابلاغ قریب‌الوقوع آن به دولت چهاردهم، طرفداران پوشش اختیاری دست‌کم تا ۳۳۰ میلیون تومان جریمه خواهند شد.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز شنبه ۱۰ آذر در نشستی خبری اعلام کرد قانون اعمال حجاب اجباری، موسوم به «حجاب و عفاف»، روز ۲۳ آذر به دولت ابلاغ خواهد شد.

این قانون که در ۷۴ ماده و در ۵ فصل تنظیم شده، پس از رفت و آمدهای متعدد میان مجلس، شورای نگهبان و همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، نهایی شده است.

بر پایه این قانون، زنانی که «در فضای حقیقی یا مجازی» بیش از چهار بار بدون حجاب اجباری ظاهر شوند، با اتهاماتی از قبیل آنچه «ترویج یا تبلیغ برهنگی، بی‌عفتی، کشف حجاب یا بدپوششی» نامیده شده است، مواجه می‌شوند و دست‌کم به پرداخت جریمه‌ای ۳۳۰ میلیون تومانی محکوم خواهند شد.

این مجازات، «به تشخیص مقام قضائی» شامل «ممنوعیت خروج از کشور تا دو سال» و «ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی از شش ماه تا دو سال» را هم شامل خواهد شد و «در مراتب بعدی» جزای نقدی با «یک درجه تشدید» به ۵۰۰ میلیون تومان افزایش خواهد یافت.

بر پایه جدول جریمه‌های درجه یک تا درجه هشت قانون مجازات اسلامی که در رسانه‌ها منتشر شده است، تکرار بیش از چهار بار حضور بدون حجاب اجباری مورد نظر جمهوری اسلامی، منجر به مجازات جزای نقدی درجه چهار (تا ۳۳۰ میلیون تومان) می‌شود و «یک درجه تشدید» به معنای افزایش جزای نقدی به درجه ۳ (تا ۵۰۰ میلیون تومان) خواهد بود.

زنان موافق پوشش اختیاری، در چهار بار نخست حضور بدون حجاب اجباری «در انظار عمومی»، به جزاهای نقدی از پنج تا ۱۶۵ میلیون تومان محکوم می‌شوند.

به این ترتیب، حکومت ایران با قانون موسوم به «عفاف و حجاب»، و سنگین‌تر کردن مقدار جریمه نقدی برای تکرار حضور بدون حجاب اجباری و پوشش مدنظر مقامات جمهوری اسلامی، با زنان و مردان طرفدار حق انتخاب پوشش مقابله می‌کند.

از سوی دیگر، بر پایه ماده ۷۱ این قانون، دولت موظف است برای تامین دوربین‌های این طرح، بودجه‌ای سالانه به فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی تخصیص دهد.

در بخشی از این قانون، طراحی یا تبلیغ مواردی از قبیل لباس، پیکره و اسباب‌بازی هم در صورتی که به ادعای نویسندگانش، «مروج برهنگی» و «کشف حجاب و بدپوششی» باشد، جرم شناخته می‌شود و با مجازات‌های نقدی و تکمیلی مواجه خواهد شد.

بر اساس این قانون، حضور مخالفان حجاب اجباری در فضای حقیقی یا مجازی منجر به صدور مجازات از جمله برای صاحبان کسب وکارهای مجازی و غیرمجازی، گردانندگان گروه‌ها و تورها و اردوها و سکوهای انتشار صوت یا تصویر در فضای مجازی هم می شود.

این در حالی‌ست که پلمب واحدهای صنفی در ماه‌های گذشته از جمله ابزارهای جمهوری اسلامی برای تحمیل «حجاب اجباری» در جامعه بوده است.

از سوی دیگر، براساس ماده ۶۶ این قانون، اگر یک کودک ۱۳ ساله، در حسال کاربری خود در شبکه اجتماعی، دو مرتبه یا بیشتر، حجاب اجباری مورد نظر جمهوری اسلامی را مسخره کند، به تشخیص قاضی، به حبس از ۳ ماه تا یک سال در «کانون اصلاح و تربیت»، پرداخت ۳۳۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان جریمه و یا اقدامات تامینی و تربیتی دیگر محکوم خواهد شد.

به دنبال کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور سال ۱۴۰۱ که به شکل‌گیری بزرگترین اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی منجر شد، زنان و دختران درایران با پافشاری بر حق انتخاب پوشش، به طور روزافزونی به حضور بدون حجاب اجباری در فضاهای عمومی و مجازی پرداخته‌اند.

اقدامات حکومت ایران برای اعمال حجاب اجباری در دو سال گذشته نیز تاکنون بی‌ثمر مانده است.

از سوی دیگر، سرکوب زنان به بهانه حجاب اجباری از سوی جمهوری اسلامی، انتقادهای گسترده بین‌المللی را در پی داشته است.

در آخرین مورد از این انتقادها، نمایندگان پارلمان اروپا روز ۸ آذر با تصویب قطعنامه‌ای خواستار لغو «قوانین تبعیض آمیز» حکومت ایران علیه زنان و دختران ایرانی شدند.

آنها با انتقاد از قانون «عفاف و حجاب» تاکید کردند که سرکوب زنان به وسیله حکومت ایران می‌تواند به «آپارتاید جنسیتی» تبدیل شود و از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواستند «گشت ارشاد» و دیگر «نهادهای سرکوبگر»‌ را منحل کنند.

مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، هم در گزارشی در روز ۱۱ آبان، از بدترشدن وضعیت حقوق بشری زنان و دختران در ایران خبر داد.

کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل متحد هم به مناسبت دومین سالگرد کشته شدن مهسا(ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد هشدار داد که جمهوری اسلامی تلاش‌های خود را برای سرکوب حقوق بنیادین زنان و دختران و «نابودی باقی‌مانده‌های فعالیت‌های زنان» تشدید کرده است.

صدور احکام اعدام برای ۶ زندانی سیاسی در اوین

 

صدور احکام اعدام برای ۶ زندانی سیاسی در اوین


یک منبع آگاه در ایران روز شنبه ۱۰ آذر به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی برای ۶ زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین احکام اعدام صادر کرده و دو زندانی سیاسی دیگر هم به زندان و تبعید محکوم شده‌اند.

به گفته این منبع آگاه، بر اساس احکام صادر شده از سوی قاضی ایمان افشاری، ۶ زندانی سیاسی؛اکبر دانشور کار، سید محمد تقوی‌سنگ‌دهی، بابک علیپور، پویا قبادی‌بیستونی، وحید بنی‌عامریان و سید ابوالحسن‌ منتظر به اتهام «بغی» از طریق عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران به اعدام محکوم شده‌اند.

در این حال، آقایان دانشور کار، تقوی‌سنگ‌دهی، علیپور، بنی‌عامریان و منتظر از بابت اتهام «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور» هر یک به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

علاوه بر این، اکبر دانشور کار و سید محمد تقوی‌سنگ‌دهی از بابت اتهام «تشکیل دستجات غیرقانونی» هر یک به ۱۰ سال حبس تعزیری و بابک علیپور از بابت اتهام «تخریب اموال عمومی» به ۲۰ سال تبعید به شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان محکوم شده‌اند.

این منبع آگاه همچنین گفت که پویا قبادی‌بیستونی به اتهام «خروج غیرقانونی از مرز» به یک سال حبس تعزیری، سید علی تقوی‌سنگ دهی از بابت اتهام عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران به دو سال حبس تعزیری و سید مجتبی تقوی‌سنگ دهی از بابت اتهام «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور» به ۳ سال و ۷ ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران به ۳ سال حبس محکوم شده‌اند.

دادگاه این زندانیان سیاسی در مهر سال جاری برگزار شده بود.

پیش از این هم برای شماری از زندانیان سیاسی بازداشت شده در سالیان اخیر، از جمله پخشان عزیزی، وریشه مرادی، احمدرضا جلالی، بهروز احسانی اسلام‌لو، مهدی حسنی، محمدجواد وفایی‌ثانی، عباس دریس، علی مجدم، معین خنفری، محمدرضا مقدم و عدنان غبیشاوی (موسوی) احکام اعدام صادر شده است.

صدور احکام اعدام و اجرای آنها در جمهوری اسلامی ایران، اعتراض گسترده سازمان‌های حقوق بشری و شماری از کشورها در جهان را به همراه داشته است. از جمله کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز ۳۰ آبان قطعنامه‌ای را در محکومیت نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد.

این قطعنامه با ۷۷ رأی موافق، ۲۸ رأی مخالف و ۶۶ رأی ممتنع به تصویب رسید.

حملات اسرائیل به غزه؛ دست‌کم ۳۲ تن کشته شدند

 

حملات اسرائیل به غزه؛ دست‌کم ۳۲ تن کشته شدند


شهر غزه
شهر غزه

ارتش اسرائیل روز شنبه ۱۰ آذر گفت که یک فلسطینی متهم به مشارکت در حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته به این کشور را کشته است. این شبه‌نظامی در جریان حمله ارتش اسرائیل به خودروی او در غزه کشته شد.

ارتش اسرائیل همچنین اشاره کرد که این شبه‌نظامی در «آشپزخانه مرکزی جهانی» مستقر در ایالات متحده، استخدام شده بود.

در این ارتباط، خبرگزاری رسمی فلسطین «وفا» گزارش داد که سه کارمند این مرکز در پی حمله اسرائیل به یک «خودروی غیرنظامی» در خان یونس در جنوب غزه کشته شدند.

در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از پزشکان نوشت که دست‌کم ۳۲ فلسطینی در حملات ساعات گذشته اسرائیل به نوار غزه کشته شدند. در این گزارش به تعداد شبه‌نظامیان و غیرنظامیان کشته شده اشاره نشده است.

در این حال، تنها بر اساس بیانیه گروه موسوم به «دفاع مدنی غزه» و خبرگزاری رسمی فلسطینی «وفا»، دست‌کم هفت تن در حمله اسرائیل به خانه‌ای در مرکز شهر غزه کشته شدند.

دفاع مدنی غزه همچنین گزارش داد که یکی از اعضای این گروه در حملات در شمال غزه در «جبلیه» کشته شد. به این ترتیب، تعداد کل تلفات این سازمان غیرنظامی از هنگام آغاز جنگ در غزه به ۸۸ تن رسیده است.

تلاش برای احیای آتش بس غزه

دو مقام حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، اواخر روز جمعه نهم آذر به رویترز گفتند که مصر روز شنبه میزبان هیئتی از این گروه فلسطینی در قاهره است تا درباره آتش‌بس گفتگو کند.

این نخستین سفر مقامات حماس به مصر از هنگامی است که آمریکا در اوایل این هفته اعلام کرد تلاش‌ها را با همکاری قطر، مصر، و ترکیه برای مذاکره درباره آتش‌بس، مشابه توافق اخیر بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان، از سر می‌گیرد.

انتظار می‌رود که هیئت اعزامی حماس با مقامات امنیتی مصر برای بررسی راه‌های دستیابی به توافق آتش‌بس با اسرائیل دیدار کند. با این حال، به دلیل اختلافات عمیق میان دو طرف انتظار از نتایج این گفتگوها بسیار کم است.

حماس به دنبال توافقی است که به جنگ پایان دهد و گروگان‌های اسرائیلی و خارجی را که در غزه نگهداری می‌شوند، آزاد کند. پیش از این، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته بود که جنگ تنها زمانی پایان خواهد یافت که حماس نابود شود.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، پس از برقراری آتش‌بس در لبنان از اسرائیل و حماس خواسته است تا از این فرصت برای آتش‌بس در غزه استفاده کنند و از طریق مذاکرات به جنگ پایان دهند.

شرکت ملی گاز ایران می‌گوید مصرف گاز در شرایط هشدار است

 

شرکت ملی گاز ایران می‌گوید مصرف گاز در شرایط هشدار است


پیش‌بینی می‌شود مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری، صنایع جزء و حمل‌ونقل، طی هفته جاری ۲۰ درصد افزایش یابد
پیش‌بینی می‌شود مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری، صنایع جزء و حمل‌ونقل، طی هفته جاری ۲۰ درصد افزایش یابد

شرکت ملی گاز ایران در ادامهٔ بحران انرژی در کشور می‌گوید هم‌اکنون مصرف گاز در شرایط هشدار قرار دارد.

این شرکت روز شنبه ۱۰ آذرماه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد «سرمای شدید هوا» و «مصرف بیش از حد گاز طبیعی به‌ویژه در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء» دو عامل اصلی به وجود آورندهٔ بحران در این زمینه هستند.

در این بیانیه از شهروندان ایرانی خواسته شده در مصرف گاز صرفه‌جویی بیشتری به عمل آورند و «موارد بدمصرفی گاز» را به شرکت ملی گاز اطلاع دهند.

رئیس شرکت ملی گاز نیز دیروز اعلام کرد با کاهش دما در ایران هفتهٔ گذشته مصرف گاز در ایران به «۵۰۰ میلیون متر مکعب» رسید که نسبت به سال گذشته «۵۰ میلیون متر مکعب»، یعنی ۱۰ درصد، افزایش داشته است.

سعید توکلی با اشاره به احتمال افزایش ۲۰ درصدی مصرف گاز در روزهای آینده در گفت‌وگو با صداوسیمای جمهوری اسلامی گفت: «پیش‌بینی می‌شود مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری، صنایع جزء و حمل‌ونقل، طی هفته جاری به مرز ۶۰۰ میلیون مترمکعب برسد.»

آقای توکلی در ادامه به شکل تلویحی گفت در صورت عدم صرفه‌جویی خانوارها شرکت تحت مدیریت او نمی‌تواند گاز را به «صنایع مولد، پتروشیمی‌ها، سیمان، فولاد و سایر صنایع» برساند.

هشدار از سوی شرکت ملی گاز در حالی صادر می‌شود که شهرهای مختلف ایران با قطع برنامه‌ریزی‌شده و گستردهٔ برق نیز دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران ۲۷ آبان افشا کرد دلیل قطعی گسترده برق در ایران کاهش مازوت‌سوزی برای حفظ سلامت شهروندان نیست بلکه ذخایر سوخت برخی پالایشگاه‌ها از پیش فروخته شده است.

به گفتهٔ عباس کاظمی، مدیران پالایشگاه آبادان، به‌جای ارسال ۴۵۰ میلیون لیتر گازوئیل ذخیره زمستان به نیروگاه‌های سراسر کشور، آن را به قیمت آزاد در بورس فروخته‌اند.

شورای اقتصاد دولت مسعود پزشکیان نیز اواخر آبان دستورالعمل‌هایی برای حل مشکل «ناترازی گاز» اعلام کرد که بندهای اصلی و قابل تحقق آن بر افزایش قیمت گاز و کاهش ساعات کاری یا تعطیلی ادارات و صنایع تمرکز داشت.

معضل تأمین برق و گاز در سال‌های اخیر به یکی مشکلات اصلی دولت در ایران تبدیل شده و با وجود ذخایر عظیم گاز کاهش سرمایه‌گذاری‌ها و ضعف در مدیریت به ناترازی در بخش انرژی دامن زده است.

در شرایطی که کارشناسان پیش از این در مورد مشکل در تأمین گاز و برق هشدار می‌دادند دولت در پیش‌بینی راه‌حل برای رفع این مشکل ناتوان بوده است.

بلومبرگ: عربستان به ایران به‌شرط عدم حمایت از نیابتی‌ها پیشنهاد تجاری داده است

 

بلومبرگ: عربستان به ایران به‌شرط عدم حمایت از نیابتی‌ها پیشنهاد تجاری داده است


دیدار عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران با محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در ریاض
دیدار عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران با محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در ریاض

خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده که عربستان سعودی در آستانهٔ بازگشت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید، در تلاش است فوراً روابط اقتصادی خود با ایران را هم‌زمان با تقویت روابط با ایالات متحده «گسترش» دهد.

این گزارش از قول منابع آگاه می‌نویسد عربستان اخیراً به ایران «پیشنهاد» افزایش تجارت دوجانبه را داده؛ به این شرط که جمهوری اسلامی «دست از حمایت نیروهای نیابتی خود در منطقه، از جمله حزب‌الله لبنان، بردارد».

بلومبرگ به افتتاح غرفهٔ ایران با دکوراسیون تخت جمشید در یکی از محبوب‌ترین مناطق ریاض در ماه‌های گذشته برای فروش فرش و زعفران اشاره کرده و در ادامه می‌نویسد پایتخت عربستان شاید مکانی غیرمنتظره برای نمایش فرهنگ جمهوری اسلامی به نظر برسد، اما عربستان در تلاش برای تقویت روابط با تهران است.

دو کشور بعد از سال‌ها قطع رابطه، پارسال با میانجی‌گری چین روابط دیپلماتیک را احیا کردند و عربستان حضور ۱۴۰ هزار زائر ایرانی در مراسم حج امسال را نشانه‌ای از احیای روابط می‌داند، اما جمهوری اسلامی از سطح روابط کنونی «ناراضی» و خواستار تقویت آن است.

در این میان محمد بن‌سلمان ولیعهد عربستان نیز تمرکز خود را بر برنامه یک تریلیون دلاری موسوم به «چشم‌انداز ۲۰۳۰» گذاشته که در راستای رهایی کشور از درآمدهای نفتی، با متنوع کردن اقتصاد کشور است و برای رسیدن به این هدف نیازمند تنش‌زدایی و صلح با همسایه‌ها برای جذب سرمایه‌های خارجی است.

بلومبرگ می‌نویسد مشخص نیست که محمد بن سلمان چه پیشنهادی به ایرانی‌ها داده، اما فردی که در توافق صلح مارس ۲۰۲۳ میان این دو رقیب تاریخی نقش داشت، گفته است که در مرحله ابتدایی، تجارت می‌تواند بر «محصولات غذایی و پزشکی متمرکز شود تا تحریم‌های اروپا و آمریکا علیه تهران را نقض نکند».

به گفتهٔ این منبع، ممکن است توافق شامل شرکت‌های خصوصی سعودی باشد و معاملات از طریق یک کشور ثالث مانند عراق انجام شود. در حال حاضر، تجارت ایران و عربستان ناچیز است، اما مقامات ایرانی ابراز تمایل کرده‌اند که این حجم را به یک میلیارد دلار در سال افزایش دهند.

آمارهای اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد صادرات جمهوری اسلامی به عربستان در سال گذشته حتی به نیم میلیون دلار نیز نرسید، در حالی که این رقم در سال ۱۳۹۳ و قبل از حمله به سفارت عربستان در تهران، نزدیک ۱۶۰ میلیون دلار بود.

بازگشت ترامپ و تمایل عربستان به رابطهٔ نزدیک با آمریکا

دونالد ترامپ ژانویه سال آینده میلادی دوباره به کاخ سفید بازمی‌گردد و در نظر دارد سیاست خاورمیانه ایالات متحده را مورد بازبینی قرار دهد. این سیاست به احتمال زیاد شامل اعمال دوبارهٔ فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی برای وادار کردن این حکومت به توافق هسته‌ای خواهد بود.

عربستان سعودی همچنان مشتاق است از تلاش‌هایی که برای توافق دفاعی و استراتژیک با ایالات متحده صورت گرفته، بهره‌برداری کند؛ توافقی که پس از حمله ۱۵ مهر پارسال حماس به اسرائیل متوقف شد.

به گفتهٔ سه منبع آگاه، شاهزاده محمد سلمان ماه گذشته مساعد بن محمد العيبان مشاور امنیت ملی عربستان را به واشینگتن فرستاده تا مذاکرات را احیا کند و تا قبل از خروج جو بایدن از کاخ سفید در ماه ژانویه، تعهدات لازم دریافت شود.

این منابع یکی از علت‌های اعزام العیبان به آمریکا را «بی‌اعتمادی عربستان به ایران» عنوان کرده‌ و گفته‌اند یکی از موضوعات مورد بحث، تعیین عربستان سعودی به عنوان «متحد اصلی غیر ناتو» قبل از پایان ریاست‌جمهوری جو بایدن بود.

بلومبرگ می‌نویسد عربستان داشتن روابط نزدیک با آمریکا و تقویت روابط با ایران را برای دستیابی به اهداف برنامه تنوع اقتصادی خود، حیاتی می‌داند و به همین منظور نیز به‌رغم مخالفت با حماس و حزب‌الله، رویکردی انتقادی به حمله اسرائیل به غزه و لبنان داشته و حملهٔ اخیر اسرائیل به ایران را نیز محکوم کرد.

از طرفی، کمیتهٔ سه‌جانبه ایران، عربستان و چین نیز ۱۹ نوامبر امسال (حدود ۱۰ روز پیش) در ریاض دیدار داشت و بر تقویت روابط ایران و عربستان تأکید کرد.

رئیس ستاد کل ارتش عربستان سعودی نیز حدود سه هفته پیش سفری به تهران داشت و از سوی دیگر، عربستان به تازگی در مانور مشترک نظامی در اقیانوس هند شمالی همراه با ارتش ایران، روسیه، عمان و برخی دیگر از کشورهای منطقه شرکت کرد.

حنین قدر، کارشناس ارشد مؤسسه سیاست خاور نزدیک واشینگتن با اشاره به انتقاد تند عربستان از اسرائیل، می‌گوید این «لفاظی‌های تند برای راضی نگه‌داشتن شهروندان عربستان و دیگر مسلمانان جهان است، وگرنه ریاض برای تضعیف حماس و حزب‌الله اشک نمی‌ریزد».

به گفتهٔ او، «امنیت داخلی و توسعهٔ اهداف اقتصادی» مهمترین اولویت بن‌سلمان است.

شماری از نیروهای جمهوری اسلامی ایران در درگیری‌های حلب کشته ‌شده‌اند

 

شماری از نیروهای جمهوری اسلامی ایران در درگیری‌های حلب کشته ‌شده‌اند


ورود نیروهای مخالف بشار اسد به حلب. شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳
ورود نیروهای مخالف بشار اسد به حلب. شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳

دولت سوریه روز شنبه ۱۰ آذر اذعان کرد که شورشیان مخالف بشار اسد ضمن در دست گرفتن کنترل بخش‌هایی از شهر حلب، ده‌ها سرباز ارتش را کشته‌اند. در این حال، گزارش شماری از رسانه‌های حکومتی ایران حاکی از کشته شدن شماری از نیروهای جمهوری اسلامی در درگیری‌های حلب است.

حلب طی هشت سال گذشته تحت کنترل دولت سوریه بود و حمله ناگهانی گروه «هیئت تحریرالشام» و دیگر گروه‌های متحد آن به این شهر، بزرگ‌ترین چالش شورشیان مخالف بشار اسد علیه دولت او طی سال‌های گذشته است.

ارتش سوریه ادعا کرد حملات هوایی به مخالفان دولت موجب توقف پیشروی‌های آنها در حلب شده است و وعده داد که بار دیگر کنترل دومین شهر بزرگ این کشور و حومه آن را طی روزهای آینده در دست خواهد گرفت.

خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع وابسته مخالفان بشار اسد گزارش داد که شورشیان همچنین کنترل شهر معره‌النعمان در استان ادلب را در دست گرفته‌اند و بدین ترتیب کل این استان اکنون تحت سیطره مخالفان بشار اسد است.

رویترز به نقل از سه منبع دیگر گزارش داد که به نیروهای ارتش سوریه دستور داده شده است از مناطقی که مخالفان اسد وارد شده‌اند، «عقب‌نشینی ایمن» انجام دهند.

  • روسیه

دو منبع وابسته به دولت سوریه به رویترز گفتند که هواپیماهای جنگی روسیه و بشار اسد به مواضع شورشیان در حومه حلب حمله کرده‌اند.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز جمعه نهم آذر گفت: مسکو حمله شورشیان مخالف اسد به حلب را «نقض حاکمیت» سوریه قلمداد می‌کند و خواستار احیای «نظم قانونی» در مناطق مورد حمله «در اسرع وقت» است.

در این حال، نیروهای مخالف اسد در استان ادلب اعلام کردند حمله هواپیماهای جنگی روسیه و سوریه به محلات مسکونی در این استان موجب کشته‌شدن چهار غیرنظامی و زخمی‌شدن شش تن دیگر شده است.

رویترز به نقل از دو منبع نظامی سوریه گزارش داد روسیه وعده داده است که کمک‌های نظامی این کشور طی ٧٢ ساعت آینده به سوریه خواهد رسید.

  • جمهوری اسلامی ایران

برخی رسانه‌های حکومت ایران، از جمله روزنامه کیهان، روز شنبه از کشته‌شدن «شماری» از نیروهای جمهوری اسلامی در سوریه طی درگیری‌های ٧٢ ساعت گذشته در حلب خبر داده‌اند.

در این گزارش‌ها به تعداد کشته‌شدگان اشاره نشده است.

پیش از این، خبرگزاری‌های حکومتی در ایران از کشته شدن کیومرث پورهاشمی، از مقامات ارشد سپاه پاسداران،‌ در حلب سوریه خبر داده‌ بودند.

خبرگزاری دانشجو، وابسته به سازمان بسیج دانشجویی، کیومرث پورهاشمی را «سرتیپ»‌ و «فرمانده مستشاران ایرانی» معرفی کرده و نوشته بود که او در حلب سوریه کشته شده است.

در ادبیات حکومتی جمهوری اسلامی، اصطلاح «مستشار نظامی» به آن دسته از اعضای نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اطلاق می‌شود که خارج از ایران از جمله در عراق، لبنان، سوریه، و یمن فعالیت نظامی می‌کنند.

در همین حال، کانال تلگرامی «صابرین نیوز» وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز جمعه گزارش داد که نیروهای حزب‌الله و جمهوری اسلامی در جنوب حلب قرار دارند و با مخالفان اسد می‌جنگند.

این در شرایطی است که مصطفی عبدالجابر، فرمانده یکی از گروه‌های مخالف بشار اسد، به رویتزر گفت که کمبود نیروهای ایرانی در منطقه به پیشروی سریع نیروهای مخالف اسد در حلب کمک کرد.

گروه‌های شبه‌نظامی وابسته به حکومت ایران، به‌ویژه حزب‌الله لبنان، طی ماه‌های گذشته متحمل خسارت‌های سنگینی از سوی اسرائیل شد‌ه‌اند.

در همین حال، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه در گفتگوی تلفنی با همتای سوری خود مدعی شد که آمریکا و اسرائیل از حملات مخالفان اسد به حلب حمایت می‌کنند.

  • ترکیه

رویترز به نقل از منابع مخالف اسد گزارش داد که ترکیه، به عنوان اصلی‌ترین حامی مخالفان حکومت این کشور در استان‌های ادلب و حلب، به عملیات جاری چراغ سبز نشان داده است.

این در شرایطی است که وزارت خارجه ترکیه روز جمعه اعلام کرد درگیری‌ها در شمال غرب سوریه به تشدید «نامطلوب» تنش‌ها منجر شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه‌ای عنوان کرد که اولویت آنکارا جلوگیری از بی‌ثباتی بیشتر منطقه است.

او افزود که ترکیه پیشترهشدار داده بود حملات اخیر علیه مخالفان بشار اسد در ادلب موجب تضعیف روح اجرای توافق‌های تنش‌زدایی می‌شود.

  • کُردها

همزمان با عقب‌نشینی نیروهای دولت سوریه و جمهوری اسلامی ایران از فرودگاه حلب و شهرهای نوبل و الزهرا در شمال غرب حلب، نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کُردها در این مناطق و نیز برخی محلات حلب مستقر شده‌اند.

به گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه، حدود ۵۰ هزار تن از ساکنان نوبل و الزهرا به محله کُردنشین اشرفیه و چندین محله دیگر حلب و همچنین استان‌های حمص و حماه پناه برده‌اند.

نیروهای دموکراتیک سوریه همچنین کنترل تل‌عاران، تل‌حاصل، و برخی از روستاهای واقع در شرق حلب را نیز در دست گرفته‌اند.

فرهاد شامی، سخنگوی این گروه متحد آمریکا در سوریه، روز جمعه ترکیه را به «مدیریت گام به گام» حملات جاری در حلب متهم کرد و گفت: این تحولات را «از نزدیک دنبال می‌کنیم.»


حملات اسرائیل به غزه؛ دست‌کم ۳۲ تن کشته شدند

 

حملات اسرائیل به غزه؛ دست‌کم ۳۲ تن کشته شدند


شهر غزه
شهر غزه

ارتش اسرائیل روز شنبه ۱۰ آذر گفت که یک فلسطینی متهم به مشارکت در حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته به این کشور را کشته است. این شبه‌نظامی در جریان حمله ارتش اسرائیل به خودروی او در غزه کشته شد.

ارتش اسرائیل همچنین اشاره کرد که این شبه‌نظامی در «آشپزخانه مرکزی جهانی» مستقر در ایالات متحده، استخدام شده بود.

در این ارتباط، خبرگزاری رسمی فلسطین «وفا» گزارش داد که سه کارمند این مرکز در پی حمله اسرائیل به یک «خودروی غیرنظامی» در خان یونس در جنوب غزه کشته شدند.

در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از پزشکان نوشت که دست‌کم ۳۲ فلسطینی در حملات ساعات گذشته اسرائیل به نوار غزه کشته شدند. در این گزارش به تعداد شبه‌نظامیان و غیرنظامیان کشته شده اشاره نشده است.

در این حال، تنها بر اساس بیانیه گروه موسوم به «دفاع مدنی غزه» و خبرگزاری رسمی فلسطینی «وفا»، دست‌کم هفت تن در حمله اسرائیل به خانه‌ای در مرکز شهر غزه کشته شدند.

دفاع مدنی غزه همچنین گزارش داد که یکی از اعضای این گروه در حملات در شمال غزه در «جبلیه» کشته شد. به این ترتیب، تعداد کل تلفات این سازمان غیرنظامی از هنگام آغاز جنگ در غزه به ۸۸ تن رسیده است.

تلاش برای احیای آتش بس غزه

دو مقام حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، اواخر روز جمعه نهم آذر به رویترز گفتند که مصر روز شنبه میزبان هیئتی از این گروه فلسطینی در قاهره است تا درباره آتش‌بس گفتگو کند.

این نخستین سفر مقامات حماس به مصر از هنگامی است که آمریکا در اوایل این هفته اعلام کرد تلاش‌ها را با همکاری قطر، مصر، و ترکیه برای مذاکره درباره آتش‌بس، مشابه توافق اخیر بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان، از سر می‌گیرد.

انتظار می‌رود که هیئت اعزامی حماس با مقامات امنیتی مصر برای بررسی راه‌های دستیابی به توافق آتش‌بس با اسرائیل دیدار کند. با این حال، به دلیل اختلافات عمیق میان دو طرف انتظار از نتایج این گفتگوها بسیار کم است.

حماس به دنبال توافقی است که به جنگ پایان دهد و گروگان‌های اسرائیلی و خارجی را که در غزه نگهداری می‌شوند، آزاد کند. پیش از این، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته بود که جنگ تنها زمانی پایان خواهد یافت که حماس نابود شود.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، پس از برقراری آتش‌بس در لبنان از اسرائیل و حماس خواسته است تا از این فرصت برای آتش‌بس در غزه استفاده کنند و از طریق مذاکرات به جنگ پایان دهند.

زنده شماری از نیروهای جمهوری اسلامی ایران در درگیری‌های حلب کشته ‌شده‌اند

 

زنده شماری از نیروهای جمهوری اسلامی ایران در درگیری‌های حلب کشته ‌شده‌اند

ورود شبه‌نظامیان «هیئت تحریرالشام» و متحدان آن به شهر حلب
ورود شبه‌نظامیان «هیئت تحریرالشام» و متحدان آن به شهر حلب

زنده شماری از نیروهای جمهوری اسلامی ایران در درگیری‌های حلب کشته ‌شده‌اند

 

شماری از نیروهای جمهوری اسلامی ایران در درگیری‌های حلب کشته ‌شده‌اند

دولت سوریه روز شنبه ۱۰ آذر اذعان کرد که شورشیان مخالف بشار اسد ضمن در دست گرفتن کنترل بخش‌هایی از شهر حلب، ده‌ها سرباز ارتش را کشته‌اند. در این حال، گزارش شماری از رسانه‌های حکومتی ایران حاکی از کشته شدن شماری از نیروهای جمهوری اسلامی در درگیری‌های حلب است.

در پی سقوط حلب؛ ارتش سوریه از «عملیات استقرار مجدد» خبر داد

 

در پی سقوط حلب؛ ارتش سوریه از «عملیات استقرار مجدد» خبر داد


مخالفان رژیم بشار اسد
مخالفان رژیم بشار اسد

ارتش سوریه از «عملیات استقرار مجدد» در حلب خبر داد و گفت که این عملیات به منظور تدارک یک ضد حمله علیه حمله شورشیان است.

به نوشته خبرگزاری‌ها به نقل از بیانیه ارتش سوریه تاکید شده است که «تعداد زیاد تروریست‌ها و کثرت جبهه‌های نبرد» ارتش بشار اسد را «بر آن داشت تا عملیات استقرار مجدد» را با هدف «تقویت خطوط دفاعی به منظور دفع حمله، حفظ جان غیرنظامیان و سربازان و آماده‌سازی برای ضدحمله انجام دهند.»

ارتش سوریه تایید کرد که ده‌ها سرباز این ارتش در چند روز گذشته در نبردهای شدید با شورشیان در حلب و ادلب کشته یا زخمی شده‌اند.

بیانیه ارتش سوریه اولین اعتراف علنی ارتش حکومت اسد در سوریه است مبنی بر اینکه شورشیان به رهبری گروه «تحریر الشام» در حمله غافلگیرانه‌ای که اوایل هفته جاری آغاز شد، وارد شهر حلب که پیش از این تحت کنترل دولت بود شده‌اند.

حمله تازه شورشیان مهم‌ترین چالش در سال‌های اخیر برای بشار اسد است و خطوط مقدم جنگ داخلی سوریه را که از سال ۲۰۲۰ تا حد زیادی متوقف شده‌اند، به لرزه درآورده است.

گروهی از مخالفان رژیم بشار اسد در سوریه، که از روز چهارشنبه پیشروی به سمت حلب را آغاز کرده بودند، روز جمعه ۹ آذر مدعی فتح این شهر شده بودند؛ همزمان ارتش روسیه اعلام کرده بود که نیروهای مخالف دولت در سوریه را هدف قرار می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری‌های دولتی روسیه، نیروی هوایی این کشور روز جمعه با بمباران «نیروهای ضددولتی در سوریه» سعی کرد آنها را از شهر استراتژیک حلب به عقب براند.

یک سخنگوی وزارت دفاع سوریه هم گفت: «نیروی هوایی روسیه در حال انجام حملات موشکی، به تجهیزات و نیروی انسانی، نقاط کنترل، انبارها و مواضع توپخانه مخالفان دولت بشار اسد است.»

به گفته او، در پی این حملات در ۲۴ ساعت گذشته، دستکم ۲۰۰ شبه‌نظامی مخالف دولت کشته شده‌اند.

نیروهای دولتی سوریه از حمایت جمهوری اسلامی ایران و روسیه برخوردارند. گفته می‌شود دولت ترکیه از گروه‌های مخالف دولت بشار اسد حمایت می‌کند. ترکیه اما مدعی است از این درگیری‌ها حمایت نمی‌کند و به‌دنبال تثبیت آرامش در منطقه است.

شورشیان مخالف دولت سوریه به رهبری گروه شبه‌نظامی «هیئت تحریر‌الشام»، روز چهارشنبه ۷ آذر حملات خود را به ده‌ها شهر و روستا در استان حلب - که در کنترل حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، است - آغاز کردند و طی سه روز توانستند ۲۰ روستا و شهر در حوالی حلب را تصرف کنند.

ادعای وزیر بهداشت دولت؛ بازگشت ۳۰۰ دانشجوی اخراجی به دانشگاه

 

ادعای وزیر بهداشت دولت؛ بازگشت ۳۰۰ دانشجوی اخراجی به دانشگاه 


آرشیو- صف تشخیص هویت دانشجویان دانشگاه الزهرا برای کنترل پوشش آنها و اعمال حجاب اجباری
آرشیو- صف تشخیص هویت دانشجویان دانشگاه الزهرا برای کنترل پوشش آنها و اعمال حجاب اجباری

وزیر بهداشت دولت پزشکیان تعداد دانشجویان اخراجی بازگشته به تحصیل در وزارت بهداشت و وزارت علوم را «حدود ۳۰۰ نفر» اعلام و ادعا کرد که تعداد کسانی که حکم داشتند هم حدود ۶۰ نفر بودند که تحصیل خود را شروع کرده‌اند.

محمدرضا ظفرقندی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایرنا گفته با اصلاح شیوه نامه امکان «ثبت نام موقت» دانشجویان و تحصیل آنها فراهم شد تا پرونده‌های آنها دوباره در یک بازه زمانی بازنگری شود.

ظفرقندی درباره اساتید نیز گفته که آنهایی که «بازنشستگی اجباری» داشتند و «خودشان هم مایل به بازگشت به دانشگاه بودند را پیگیری کردیم.»

وزیر بهداشت دولت جمهوری اسلامی اما هیچ آماری از اساتید بازگردانده شده به دانشگاه ارائه نداده است تا انتقادات از دولت پزشکیان به خاطر عملیاتی نشدن وعده‌های او برای بازگرداندن اساتید اخراجی کماکان پابرجا باشد.

مسعود پزشکیان در مراسم معارفه وزرای سابق و جدید علوم گفته بود که همه اساتیدی که به هر طریقی دانشگاه لغو قرارداد یا اخراج کرده است را بازنگری کنید و دانشجویان را برگردانید.

در همین رابطه سرپرست دانشگاه تربیت مدرس ۲۹ آبان ماه از بازگشت تمامی دانشجویان و «اساتید مشکل‌دار» این دانشگاه خبر داده و گفته بود که «این بازگشت شامل افرادی که پرونده‌های قطعی قضایی داشتند، نمی‌شود.»

با ادامه سیاست‌های جمهوری اسلامی در حوزه دانشگاه، نگرانی‌ها نسبت به تشدید بحران فرار مغزها از ایران بیشتر شده و در شرایطی که آمارها از خروج یا تمایل به خروج بخش بزرگی از نیروی کار متخصص از کشور حکایت دارد، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم جمهوری اسلامی دوم آذر ماه اذعان کرده بود که در چند سال اخیر «۲۵ درصد از اساتید» مهاجرت کرده‌اند.

پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد» و اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، فشار مقامات جمهوری اسلامی بر دانشجویان که در خط مقدم اعتراضات بودند و همچنین بر اساتید حامی آنها افزایش یافت و شمار زیادی از این اساتید تعلیق و اخراج شده و یا مجبور به بازنشستگی شدند.

شماری دیگر از اساتید نیز با آغاز ریاست‌ دولت ابراهیم رئیسی به دلیل همسو نبودن با رؤسای منصوب‌شده دانشگاه‌ها از تدریس کنار گذاشته شدند.