شنبه، فروردین ۲۰، ۱۳۹۰

بیانیه کمپین حقوق بشر درباره «شرایط غیرانسانی» در زندان وکیل‌آباد مشهد

بیانیه کمپین حقوق بشر درباره «شرایط غیرانسانی» در زندان وکیل‌آباد مشهد

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران مقام‌های جمهوری اسلامی را متهم کرد که در زندان وکیل‌آباد مشهد «اعدام‌های دسته‌جمعی مخفیانه» انجام می‌دهند و به‌رغم وجود «شرایط غیرانسانی» در این زندان «هیچ اقدامی در راستای تصحیح این شرایط» نمی‌کنند.

این سازمان مدافع حقوق بشر در بیانیه مطبوعاتی خود که روز جمعه منتشر شد خواستار آن شده است تا شرایط زندان ۱۳ هزار نفری وکیل‌آباد و سایر زندان‌های ایران در برنامه کار گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد و کمیسر عالی حقوق بشر قرار بگیرد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، مستقر در ژنو، اوایل ماه جاری بر اساس طرح پیشنهادی ایالات متحده تصمیم گرفت برای ایران یک گزارشگر ویژه حقوق بشر تعیین کند.

در بیانیه روز جمعه کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران آمده ‌است که مقامات قوه قضائیه ایران در پاسخ به پرسش کارمندان کمیساریای عالی حقوق بشر «انجام ۶۰ اعدام مخفی را در این زندان [وکیل‌آباد مشهد] مورد تایید قرار داده‌اند».

به نوشته این بیانیه، این مطلب در گزارشی که روز ۱۴ مارس توسط دبیرکل سازمان ملل در جریان اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل مطرح شد درج شده ‌است.

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران از «گزارش‌های موثقی» می‌گوید که «تعداد واقعی اعدام‌ها را بسیار بیشتر اعلام می‌کنند و حداقل ۳۰۰ زندانی در سال ۲۰۱۰ میلادی به صورت مخفیانه در زندان وکیل‌آباد مشهد اعدام شده‌اند».
وکیل‌آباد به گفته خود مسئولان در حال حاضر حدود ۱۳۰۰۰ زندانی دارد و تنها امسال نسبت به پارسال ۴۵۰۰ زندانی به آمار زندانیان اضافه شده‌است.

هادی قائمی، سخنگوی کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، در بیانیه جدید این کمپین زندان وکیل‌آباد را «جهنم روی زمین» توصیف کرده و می‌افزاید که این زندان «جایی است که زندانیان با ازدحام بیش از حد، خطرات بهداشتی، تحقیر، و اعدام‌های گروهی و مخفیانه روبه‌رو هستند».

این بیانیه در خصوص وضعیت این زندان به نامه‌ای اشاره می‌کند که توسط «هاشم خواستار» که در زندان وکیل‌آباد به‌ سر می‌برد به صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران، فرستاده شده ‌است.

هاشم خواستار، نماینده معلمان در کانون صنفی فرهنگیان خراسان، در این نامه وضعیت زندان وکیل‌آباد مشهد را با «اردوگاه‌های مرگ هیتلر» مقایسه کرده و گفته‌ است که تنها در تاریخ ۱۹ مردادماه ۸۹، ۶۳ زندانی در این زندان اعدام شده‌اند.

وی در این نامه می‌افزاید: «به گفته مسئولان فعلی، این زندان برای ۲۵۰۰ زندانی ساخته شده، در حالی که به گفته خود مسئولان در حال حاضر حدود ۱۳۰۰۰ زندانی دارد و تنها امسال نسبت به پارسال ۴۵۰۰ زندانی به آمار زندانیان اضافه شده ‌است.»

به گفته هاشم خواستار، زندان وکیل‌آباد «مملو از شپش و سایر حشرات موذی است» و بند ۴ این زندان «آن‌قدر زندانی دارد که جلوی توالت و روی پله‌ها می‌خوابند».

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران در بیانیه روز جمعه خود از قوه قضائیه ایران خواسته ‌است تا «تحقیقات مستقلی را در خصوص شرایط دهشتناک زندان وکیل‌آباد و سایر زندان‌های ایران آغاز کند و گام‌های فوری در راستای تصحیح شرایط بحرانی در حال وقوع در زندان‌های ایران بردارد».

هادی قائمی، سخنگوی کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، پیش از این
در گفت‌وگو با رادیوفردا از روند غیرقانونی اعدام‌های بی‌خبرِ گروهی و ناگهانی در این زندان ابراز نگرانی کرده و همچنین افزوده‌ بود که «دست‌کم ۶۰۰ نفر دیگر در زندان وکیل‌آباد مشهد در انتظار اجرای حکم اعدام هستند».

سخنگوی این نهاد حقوق بشری که مقرش در نیویورک است،
در گفت‌وگوی دیگری با رادیوفردا جزئیات دیگری را از «اعدام‌های بدون اعلام قبلی و بدون حضور وکلا و خانواده متهمان» در زندان وکیل‌آباد مطرح کرد.

چالشی دیگر برای علی خامنه‌ای در دولت اصولگرا

 

یکی از مشاوران ارشد احمدی‌نژاد، دستور علی خامنه‌ای درباره برکناری مشایی از مقام معاون اولی رئیس جمهور را "نظر ارشادی" دانست. این دومین بار در هفته‌های اخیر است که یک مسئول دولت دستورات رهبر ایران را به چالش می کشد.

 
علی اکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی محمود احمدی نژاد، دستور رهبر جمهوری اسلامی درباره لزوم برکناری اسفندیار رحیم‌مشایی از پست معاون اولی رئیس‌جمهور را "نظر ارشادی"  خامنه‌ای عنوان کرد.
این سخن بدان معناست که محمود احمدی‌نژاد می توانست در صورت تمایل از اجرای این دستور رهبر جمهوری اسلامی خودداری کند.
مشاور مطبوعاتی احمدی نژاد در گفت‌وگو با روزنامه همشهری به این دستور رهبر جمهوری اسلامی اشاره کرده و گفته است: «مقام معظم رهبری نظر ارشادی داده بودند نه نظر تكلیفی. وقتی نامه علنی شد، برای آقای رئیس‌جمهور تكلیف شد.»
این سخنان جوانفکر در شرایطی بیان شده که سایت رسمی علی خامنه‌ای از نامه او به محمود احمدی نژاد برای برکناری مشایی به صراحت به عنوان "دستور عزل" نام برده است.
رهبر جمهوری اسلامی در نامه ای که آن را روز ۲۷ تیر سال ۱۳۸۸ خطاب به احمدی‌نژاد نوشت، انتصاب اسفندیار رحیم مشایی به سمت معاون اولی رئیس‌جمهوری را "بر خلاف مصلحت" احمدی‌نژاد و موجب "اختلاف و سرخوردگی" میان علاقمندان رئیس دولت عنوان کرد.
 خامنه ای در پایان نامه کوتاه خود نوشت که «لازم است انتصاب مزبور ملغی و كان لم یكن اعلام گردد.»
 یک حامی، همه ناراضی
 انتصاب اسفندیار رحیم مشایی که به سبب اظهارات و عملکرد جنجالیش مورد انتقاد گسترده طیف وسیعی از روحانیون، مراجع، فرماندهان نظامی و امنیتی و نمایندگان مجلس قرار دارد، به عنوان معاون اول رئیس‌جمهور در دولت دوم احمدی‌نژاد، موجی از انتقادات علیه او و رئیس دولت دهم را برانگیخت.
به دنبال بالا گرفتن این انتقادات و حتی فتوای برخی مراجع تقلید مانند  مکار شیرازی درباره "نامشروع" بودن این انتصاب، رهبر جمهوری اسلامی دستور برکناری رحیم مشایی را صادر کرد.
احمدی‌نژاد دستور علی خامنه‌ای را با تاخیری یک هفته‌ای اجرا کرد. مسئله‌ای که خود باعث شکل‌گیری جنجال‌های بسیاری در جناح حاکم جمهوری اسلامی شد که در آن روزها همچنان با تظاهرات گسترده خیابانی در اعتراض به نتایج انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران دست به گریبان بود.
علی‌اکبر جوانفکر مشاور مطبوعاتی رئیس‌جمهور ایران در پاسخ به خبرنگار روزنامه همشهری که درباره دلیل این تاخیر احمدی‌نژاد در اجرای دستور رهبر جمهوری اسلامی پرسیده، گفته است که «شما در چرایی‌اش دخول نكنید. این‌ها نامه‌های ارشادی رهبری به رئیس‌جمهور هستند.»
احمدی‌نژاد و رحیم‌مشایی Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  احمدی‌نژاد و رحیم‌مشایی و همچنین با انتقاد از آن دسته اصولگرایان که اقدام به انتشار عمومی نامه  خامنه‌ای کرده بودند، گفت که «این نامه را علنی كردند تا همین داستان‌ها را درست كنند. به چه حقی این كار را كردند؟ مگر خود دفتر رهبری نمی‌توانست این كار را بكند؟»
مشاور مطبوعاتی احمدی‌نژاد از این اقدام به عنوان "کار غلط" نام برده و افزوده است: «نایب رئیس مجلس شورای اسلامی آقای ابوترابی نامه را اعلام كرد. به چه حق و مجوزی ایشان نامه را علنی كرد؟ این همان جریان اصولگراست. این گونه نامه‌ها بین رئیس جمهوری و رهبری زیاد رد و بدل می‌شود.»

"جای بحث دارد"
 این برای دومین بار در هفته‌های گذشته است که یک مقام بلندپایه در دولت اصولگرای محمود احمدی‌نژاد، در دستورات رهبر جمهوری اسلامی تشکیک وارد می کند.
پیش از او، حمید بقایی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز دستورات علی خامنه‌ای درباره لزوم پرهیز از موازی کاری در سیاست خارجی را به گونه‌ای دانسته بود که "جای بحث" دارد.
اصولگرایان منتقد دولت احمدی‌نژاد که تلاش دارند خود را جریان وفادارتر به رهبر جمهوری اسلامی نشان بدهند، ریشه تمام این مسائل جنجالی در دولت را شخص اسفندیار رحیم مشایی می دانند. در مقابل شخص رئیس جمهور قرار تاکنون از مشاور، رئیس دفتر و پدر همسر پسرش در برابر تمام این حملات قاطعانه دفاع کرده است به گونه ای که بسیاری از معترضان در ماه‌های اخیر گفته‌اند که از کنار گذاشتن رحیم مشایی ناامید شده‌اند.
برخی چهره‌های جریان حاکم در جمهوری اسلامی و نیز تحلیلگران سیاسی، انتصاب او به عنوان مشاور ویژه و رئیس دفتر رئیس جمهور توسط محمود احمدی‌نژاد پس از برکناری اجباریش از مقام معاونت اولی ریاست جمهوری را نوعی "دهن کجی" به  خامنه‌ای ارزیابی کردند.
اصولگرایان منتقد به صراحت از مشایی و جریان حامی او به عنوان "فتنه آینده" نام می‌برند و به احمدی نژاد هشدار می‌دهند که او را از خود دور کند اما در برابر اپوزسیون دولت، این مسائل را غیر واقعی و ساختگی ارزیابی می کند.
میرحسین موسوی از رهبران جنبش اعتراضی ایران موسوم به جنبش سبز پیش از این گفته بود که اختلافات درونی جریان حاکم بر سر جنجال‌های مشایی "جنگ زرگری" است.
این در حالی‌ست که بسیاری از ناظران و فعالان سیاسی از آماده شدن مشایی و حامیانش برای شرکت در انتخابات آینده ریاست جمهوری خبر می‌دهند.

محمدرضا یزدان پناه
تحریریه: شهرام اسلامی

رحیم‌مشایی از ریاست نهاد ریاست جمهوری برکنار شد

محمود احمدی‌نژاد، رئیس دولت دهم، حمید بقایی، رئیس سازمان میراث فرهنگی را با حفظ سمت به عنوان معاون اجرایی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری منصوب کرده و بدین ترتیب اسفندیار رحیم‌مشایی از این سمت برکنار شده است.

محمود احمدی‌نژاد روز شنبه با صدور دو حکم جداگانه حمید بقایی، رییس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را با حفظ سمت به عنوان معاون امور اجرایی رئیس‌جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری منصوب کرده است.

محمود احمدی‌نژاد در اواخر شهریور ۸۸، این چهره جنجالی دولت خود را به عنوان سرپرست نهاد ریاست جمهوری منصوب کرده بود.

همچنین به دنبال انتصاب علی سعیدلو، معاون اجرایی پیشین محمود احمدی‌نژاد به عنوان رئیس سازمان تربیت بدنی در شهریور ماه سال ۱۳۸۸، مسئولیت‌های معاونت اجرایی رئیس جمهور نیز به اسفندیار رحیم‌مشایی سپرده شده بود.

در روزهای اخیر و به دنبال برگزاری جشن جهانی نوروز در ایران، بار دیگر حملات شخصیت‌ها و رسانه‌های تندرو حامی دولت به اسفندیار رحیم‌مشایی بالا گرفته بود.

در یکی از تازه‌ترین حملات به رئیس دفتر محمود احمدی‌نژاد، محمدتقی مصباح‌یزدی، از روحانیان حامی محمود احمدی‌نژاد با اشاره به اظهارات اسفندیار رحیم‌مشایی گفته است: «کسانی که بی‌شرمانه مکتب ایران را به جای مکتب اسلام معرفی می‌کنند، خودی نبوده بلکه غیرخودی‌اند و باید حواسمان جمع باشد.»

وی همچنین گفته است: «ما اسلام را می‌خواهیم و هر کس اسلام را بخواهد خدمتگذار او هستیم و در این مسیر با کسی عقد اخوت نبستیم، هرکس از اسلام کج برود، ردش می‌کنیم.»

همچنین علی مطهری، از نمایندگان اصولگرای مجلس شورای اسلامی نیز در نامه‌ای خطاب به محمود احمدی‌نژاد، که روز شنبه منتشر شده است، به شدت از سیاست‌های فرهنگی دولت و از جمله برگزاری جش جهانی نوروز انتقاد کرده و آورده است: «حتی این مطلب به ذهن متبادر می شود که شما در زمان انتخابات ۸۴ و ۸۸ صداقت کافی به خرج ندادید و این افکار خود را آشکار نکردید و نگفتید: من فردی هستم مرید آقای مشایی و این افکار ویژه را درباره نوروز و مکتب ایران و مسئله حجاب و به طور کلی امور فرهنگی دارم.»

 محمود احمدی‌نژاد در حکم خود برای انتصاب حمید بقایی به سمت سرپرستی نهاد ریاست جمهوری از «زحمات و خدمات ارزشمند» اسفندیار رحیم‌مشایی سپاسگزاری کرده است.

هر چند اسفندیار رحیم‌مشایی از سرپرستی نهاد ریاست جمهوری برکنار شده است، اما وی همچنان در پست‌های پیشین خود به عنوان مشاور و رئیس دفتر رئیس‌جمهور باقی مانده است.

وی همچنین مشاور ویژه رئیس‌جمهور در امور خاورمیانه است.

پس از انتخابات پرمناقشه ریاست جمهوری خرداد ماه سال ۱۳۸۸ محمود احمدی‌نژاد ابتدا اسفندیار رحیم‌مشایی را به عنوان معاون اول رئیس جمهور منصوب کرده بود که این اقدام با مخالفت رهبر جمهوری اسلامی روبه‌رو شد و سرانجام آقای مشایی در اواخر تیر ماه از سمت معاون اولی محمود احمدی‌نژاد کناره‌گیری کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر