دوشنبه، آبان ۱۰، ۱۳۹۵

فرمانده حفاظت سپاه : برخی به‌جای مذاکره با دشمن «معاشقه» می‌کنند

فرمانده حفاظت سپاه : برخی به‌جای مذاکره با دشمن «معاشقه» می‌کنند
علی‌اصغر گرجی‌زاده٬ فرمانده حفاظت سپاه گفته «برخی با باز کردن آغوش خود برای دشمنان می‌خواهند تمام مشکلات مردم را با مذاکره حل کنند.»
گرجی‌زاد افزوده «امروزه عده‌ای تمام وقت خود را برای دروغ‌گویی و دزدی صرف می‌کنند و عده‌ای دیگر نیز آغوش خود را برای دشمن باز کرده و به جای مذاکره، با دشمن معاشقه‌ می‌کنند.»
وی همچنین اضافه کرده «امروز عده‌ای درصدد کلاهبرداری از مردم هستند.»
به گزارش سایت دیگر بان، گرجی زاده در سخنان خود به نام فرد یا جریانی خاصی اشاره نکرده است٬ اما به نظر می‌رسد منظور وی حسن روحانی و دولت یازدهم باشد.
دولت حسن روحانی در سه سال گذشته مورد حمله شدید فرماندهان سپاه و حامیان علی خامنه‌ای بوده و به نظر می‌رسد این حملات با نزدیک شدن به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افزایش یابد.

"نیروهای عراقی به حاشیه شرق موصل رسیدند"

"نیروهای عراقی به حاشیه شرق موصل رسیدند"

نیروهای عراقی دو هفته پس از آغاز عملیات آزادسازی موصل وارد ناحیه شهری الکرامه در شرق این شهر شدند. ساعتی پیش از اعلام این خبر پیش‌روی در جبهه شرق موصل آغاز شده بود.
Irak Militäroperation gegen IS bei Mossul (Reuters) سربازان عراقی در عملیات موصل (عکس از آرشیو)
خبرگزاری رویترز ظهر دوشنبه (۳۱ اکتبر/ ۱۰ آبان) به نقل از یک فرمانده ارشد یگان ضدترور عراق نوشت که نیروهای این کشور وارد "الکرامه"، ناحیه‌ای در شرق موصل شده‌اند. این نخستین منطقه از شهر موصل است که نیروهای عراقی دو هفته پس از آغاز عملیات آزادسازی شهر – دوشنبه، ۱۷ اکتبر/ ۲۶ مهر – به آن می‌رسند.
این ژنرال واحدهای ضدترور در روستای تازه‌آزادشده‌ی بزوایا در شرق موصل گفت که یگان ضدترور در الکرامه خواهد ماند تا نیروهای عراقی برای پوشش مناطق پشت سر یگان ضدترور فرا برسند. بزوایا و کوکجلی دو روستای باقی‌مانده در شرق موصل بودند که ارتش و یگان ضدترور بامداد امروز (دوشنبه) برای آزادسازی آنها وارد عمل شدند. هدف این حمله پاکسازی مناطق باقی‌مانده و استقرار در چندصدمتری شرق موصل عنوان شده بود.
بیشتر بخوانید: سرنوشت موصل پس از آزادسازی چه می‌شود؟
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک افسر ارشد یگان ضد ترور عراق گزارش نوشته بود: «هدف آزادسازی بزوایا و کوکجلی، دو روستای باقی‌مانده در مسیر موصل است. اگر موفق به این کار شویم، تنها چند صد متر از موصل فاصله خواهیم داشت».
نیروهای عراقی بامداد دوشنبه با زره‌پوش و تانک به سمت بزوایا حرکت کردند. توپخانه و بمب‌افکن‌های ائتلاف بین‌المللی ضد داعش هم با هدف قرار دادن مواضع داعش از آنها پشتیبانی می‌کردند.
فرماندهی ستاد مشترک عملیات ضد داعش گفته بود، نیروهای ارتش و یگان ضد ترور از سه محور پیشروی به سوی غرب دجله را آغاز کرده‌اند. رودخانه دجله موصل را به دو قسمت تقسیم می‌کند. منظور از کرانه غربی دجله، شرق موصل است و منظور از کرانه شرقی، غرب موصل.
ستیز‌ه‌جویان داعش می‌کوشند با تله‌های انفجاری و خودروهای بمب‌گذاری‌شده پیشروی نیروهای دولتی را کند سازند.
عملیات شبه‌نظامیان شیعی برای قطع گذرگاه تدارکاتی غرب
عملیات آزادسازی موصل از چنگ "دولت اسلامی" (داعش) درست دو هفته پیش – دوشنبه، ۱۷ اکتبر/ ۲۶ مهر – آغاز شد. این عملیات که در آن ده‌ها هزار نیروی عراقی شرکت می‌کنند، بزرگترین عملیات نظامی این کشور در چندین سال گذشته است. این نیروها از سه جبهه اصلی شمال، شرق و جنوب به سمت شهر پیش می‌روند. پیشروی‌ها از جنوب از همه جبهه‌ها کندتر است. نیروهای عراقی از سمت جنوب هنوز حدود ۳۵ کیلومتر با موصل فاصله دارند.
بیشتر بخوانید: شبه‌نظامیان شیعه عراقی به غرب موصل حمله کردند
در روزهای اخیر شبه‌نظامیان شیعی عراق که از حمایت ایران برخوردارند، هم در غرب موصل عملیات جدیدی آغاز کردند. گفته می‌شود هدف این عملیات آزادسازی شهر تلعفر و قطع مسیر تدارکاتی داعش با مرز سوریه است.
عملیات آزادسازی موصل هنوز در مرحله نخستین است؛ مرحله‌ای که در آن روستاها و شهرهای تحت کنترل داعش آزاد می‌شوند. نیروهای عراقی در مرحله‌ی بعدی به موصل حمله می‌کنند تا هم گذرگاه امنی برای خروج میلیون‌ها غیر نظامی باز کنند و هم در نبردی نفسگیر که گمان می‌رود هفته‌ها و بلکه ماه‌ها به درازا بیانجامد، این شهر را زیر کنترل خود درآوردند.
ارتش آمریکا برآورد می‌کند که ۳ تا ۵ هزار تروریست داعش در درون شهر موصل باشند و حدود هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار ۵۰۰ تن هم کمربند امنیتی اطراف شهر را تشکیل دهند. برآورد می‌شود که هزار تن از آنان خارجی باشند.
همزمان با عملیات آزادسازی موصل، حملات تروریستی همچنان جان غیر نظامیان را می‌گیرند. در رشته حملاتی که به نظر می‌رسد با هم در ارتباط باشند، مهاجمان انتحاری دیروز یکشنبه (۳۰ اکتبر/ ۹ آبان) در مناطق عموما شیعه‌نشین بغداد دست‌کم ۱۷ نفر را به همراه خود به کام مرگ کشیدند.
خونین‌ترین حمله انفجار یک خودروی بمب‌گذاری‌شده بود که در آن در یک بازار میوه و تره‌بار پر رفت‌وآمد در نزدیکی یک مدرسه دست‌کم ۱۰ تن کشته و ۳۴ تن زخمی شدند. گروه تروریستی "دولت اسلامی" روز دوشنبه (۳۱ اکتبر / ۱۰ آبان) با انتشار پیامی مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.
Irak Kampf um Mossul gegen den IS - Flüchtlinge in Qayyarah (Getty Images/AFP/B. Kilic)

تصاویر ادامه نبردهای گسترده برای بازپس‌گیری موصل از داعش

دادستان تهران: پرونده واگذاری املاک شهرداری به دادسرا ارجاع شد

دادستان تهران: پرونده واگذاری املاک شهرداری به دادسرا ارجاع شد

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران اعلام کرد که گزارش مربوط به واگذاری املاک شهرداری به دادسرای تهران ارجاع شده است. او افزود که بازداشت یاشار سلطانی ارتباطی با پرونده واگذاری املاک شهرداری ندارد.
دادستان تهران می‌گوید که پرونده واگذاری املاک شهرداری را برای پیگیری آن به دادسرا ارجاع داده است.
نشست دادستانی تهران، با حضور معاونان دادستان، سرپرستان نواحی دادسرای تهران، سرپرستان دوایر نظارت زندان‌ها و قضات ناحیه ۲۰ دادسرای تهران، به ریاست عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان کل تهران برگزار شد.
جعفری دولت‌آبادی در رابطه با پرونده واگذاری املاک شهرداری گفت که این پرونده در تاریخ ۱۳ شهریور ۱۳۹۵ با دستور رئیس قوه قضاییه خطاب به دادستان کل مفتوح شد و گزارش دادستانی روز شنبه ۸ آبان از سوی رئیس قوه قضاییه برای رسیدگی به دادسرای تهران ارجاع شده است.
بیشتر بخوانید: فروش غیرقانونی دوهزار میلیاردی از املاک مرغوب شهرداری تهران
چندی پیش سازمان بازرسی کل کشور طی نامه‌ای از شهرداری تهران درباره املاکی پرسیده بود که متعلق به شهرداری تهران بوده است، ولی بدون در نظر گرفتن موارد قانونی و با تخفیف‌های غیرقانونی و به دستور مستقیم شهردار تهران به مدیران و اعضای شورای شهر و برخی نمایندگان مجلس فروخته شده است.
بر اساس اطلاعات سازمان بازرسی که متعلق به بازه زمانی سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ است، ارزش این املاک بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
در طول این مدت مدیران شهرداری و شورای شهر و برخی نمایندگان مجلس این امکان را داشته‌اند که این املاک را با تخفیف‌هایی گاه تا ۵۰ درصد و به طور اقساط خریداری کنند. اکثر این املاک در مناطق شمالی شهر تهران مثل آجودانیه و دربند قرار دارند.
بیشتر بخوانید: واگذاری املاک در شهرداری؛ از افشا تا انکار
به گزارش خبرگزاری تسنیم، دادستان تهران این پرونده را مصداق جرایم اقتصادی و مبارزه با فسادهای کلان خواند و افزود که دادستانی رسیدگی به پرونده‌های مهمی از این دست را بدون توجه به گرایش‌های سیاسی بررسی می‌کند.
جعفری دولت‌آبادی گفت: « دادستانی تهران با هیچ‌کس عقد اخوت نبسته و در حدود مقررات، تحقیقات انجام خواهد شد.»
او گفت که در دستور رئیس قوه قضاییه برای رسیدگی به این پرونده بر روی چهار محور تأکید کرده است: سرعت در رسیدگی، نظارت شخص دادستان بر امر تحقیقات، انجام تحقیقات جامع و کامل، و ارایه نتیجه نهایی به رئیس قوه قضاییه و مردم.
Iran Yashar Soltani یاشار سلطانی به دلیل انتشار گزارش سازمان بازرسی کل کشور از یک ماه پیش در زندان به سر می‌برد
"بازداشت یاشار سلطانی ربطی به پرونده املاک شهرداری ندارد"
دادستان تهران در رابطه با بازداشت یاشار سلطانی تأکید کرد: «با بازداشت یاشار سلطانی، عده‌ای گفتند بازداشت این فرد برای جلوگیری از افشای فساد بوده. این برداشت صحیح نیست و این دو مطلب ارتباطی به هم ندارند. مدیران شهرداری از بابت تخلف احتمالی تعقیب می‌شوند اما این امر به منزله مجاز بودن اقدام سایت‌ها در انتشار نامه متضمن تحقیقات مقدماتی مراجع قضایی نیست.»
وی افزود: «یاشار سلطانی قبل از انتشار نامه و پیش از این حوادث با افرادی در خصوص اقدام خود مشورت کرده بود و لذا می‌دانسته که انتشار نامه مذکور ممنوع است و این کار با طراحی قبلی انجام شده است.»
دادستان تهران تصریح کرد که اتهام یاشار سلطانی جدا از پرونده شهرداری است و بازداشت او ربطی به منع مبارزه با فساد ندارد.
او گفت که بازداشت یاشار سلطانی در ارتباط با ممنوعیت رسانه‌ها، مطبوعات و حتی صدا و سیما در انتشار مذاکرات غیرعلنی مجلس شورای اسلامی، تحقیقات مقدماتی مراجع قضایی و مذاکرات و جریان غیر‌علنی محاکم است.
بیشتر بخوانید: صدها روزنامه‌نگار خواستار آزادی یاشار سلطانی شدند
از نظر دادستان "این‌که متهم می‌گوید نمی‌دانسته انتشار این نامه جرم است پذیرفته نیست؛ زیرا جهل به قانون رافع مسئولیت کیفری نیست" و این ادعا که نامه سازمان بازرسی مهر محرمانه نداشته نیز قابل پذیرش نیست؛ زیرا مطابق بند ۶ ماده ۶ قانون مطبوعات، تحقیقات مراجع قضایی محرمانه است.
یک هفته پیش حدود ۷۰۰ روزنامه‌نگار و خبرنگار از رسانه‌های مختلف داخل ایران طی نامه‌ای به رئيس قوه قضاییه خواستار آزادی یاشار سلطانی، سردبیر وب‌سایت معماری نیوز شدند.
یاشار سلطانی به دلیل انتشار گزارش سازمان بازرسی کل کشور درباره واگذاری غیرقانونی املاک شهرداری به برخی از مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر از حدود یک ماه پیش در زندان به سر می‌برد.
بیشتر بخوانید: رسانه‌ها قربانی "تخفیف‌های نجومی" شهرداری تهران
بیش از ۱۵۰ مدیر ارشد در شهرداری تهران، نمایندگان مجلس، اعضای شورای شهر تهران و تعدادی از افراد حقیقی و بدون مسئولیت دولتی، در فهرست کسانی هستند که این املاک به آنها واگذار شده است.

دستگیری "عوامل اصلی" برگزاری مراسم "روز کوروش"

دستگیری "عوامل اصلی" برگزاری مراسم "روز کوروش"

برگزارکنندگان مراسم بزرگداشت کوروش در پاسارگاد فارس دستگیر شده‌اند و برای آنها پرونده قضایی تشکیل شده است. پیش از این نوری همدانی، از مراجع تقلید شیعه، تجمع‌کنندگان در پاسارگاد را "ضدانقلاب" خوانده بود.
علی صالحی، دادستان عمومی و انقلاب شیراز، روز دوشنبه (۳۱ اکتبر/ ۱۰ آبان) اعلام کرد که "لیدرها و سرشاخه‌های اصلی" تجمع روز جمعه (۲۸ اکتبر) بر سر آرامگاه کوروش در پاسارگاد دستگیر شده‌اند. بر این اساس: «اقدامات این افراد پیش از این از سوی دستگاه‌های امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی مورد رصد قرار گرفته بود».
صالحی از "هنجارشکنی" دستگیرشدگان سخن به میان آورده و آنها را به سر دادن "شعارهای هنجارشکنانه و ضد ارزش‌ها" متهم کرده است؛ برای دستگیرشدگان پروند قضایی تشکیل شده است.
روز ۷ آبان (جمعه) در مراسم غیررسمی بزرگداشت کوروش هخامنشی هزاران نفر نزدیک آرامگاه او در پاسارگاد شیراز گرد آمدند. برخی از این روز به عنوان "روز کوروش" یاد می‌کنند؛ برخی آن را زادروز کوروش می‌دانند و برخی دیگر روز فتح بابل به دست سربازان هخامنشی. با این حال این روز در تقویم رسمی ایران ثبت نشده است.
انتقاد تند نوری همدانی از "طواف مزار کوروش"
آیت‌الله نوری همدانی، از مراجع تقلید شیعه در ایران، پیش از ظهر یکشنبه در دیدار  کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به همایش "روز کوروش" در پاسارگاد به شدت حمله کرد: «در مزار کوروش جمع شده‌اند، همان شعارهایی که برای رهبری می‌دهیم، برای کوروش می‌هند و باز ما زنده، نشسته‌ایم و تماشاگر هستیم [...] شاه می‌گفت کوروش آسوده بخواب، ما بیداریم، اکنون عده‌ای دور مزار کوروش جمع شدند و طواف کردند و در این تجمع دستمال درآوردند و گریه کردند».
نوری همدانی به نقل از روح‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، کسانی که "به یاد کوروش" هستند را "ضد انقلاب" برشمرد.
بر اساس برخی فیلم‌های منتسب به مراسم روز جمعه، پلیس راهنمایی و رانندگی از حرکت خودروهای شخصی به سمت آرامگاه کوروش جلوگیری می‌کرده است. در این تصاویر دیده می‌شود که برخی از شهروندان که خود را به این آرامگاه رسانده‌ بودند، در گرامیداشت کوروش شعار سر می‌دهند.
Iran | Bildergalerie Cyrus-Tage in Iran (anarpress)

روایت تصویری از استقبال بی‌سابقه ایرانیان از مراسم بزرگداشت کوروش

دومین روز تجمع کارکنان مخابرات و قول رسیدگی وزیر

دومین روز تجمع کارکنان مخابرات و قول رسیدگی وزیر

وزیر ارتباطات وعده کرده که به نارضایتی کارکنان حوزه مخابرات از وضعیت اشتغال‌شان رسیدگی کند. این واکنشی است به تجمع هزار نفری کارکنانی که برای رسیدگی به حقوق قانونی در برابر مجلس جمع شده‌اند.
Iran Demonstration Arbeiter Auto-Industrie (ILNA) عکس از آرشیو - تظاهرات کارگران صنایع خودروسازی
معاون "امور مجلس و دولت وزارت ارتباطات و فناوری" اعلام کرده است که آن وزارتخانه به مطالبات کارکنان شرکت "خدمات اول" رسیدگی خواهد کرد.
این وعده پس از تجمع کارکنان شرکت یادشده در برابر مجلس داده می‌شود. یکشنبه ۹ آبان، حدود هزار نفر از کارکنان مخابرات با حضور در مقابل ورودی مجلس خواهان روشن شدن وضعیت استخدامی خود و اجرای طرح طبقه‌بندی شغلی شدند.
این تجمع در اعتراض به این صورت گرفت که با گذشت ۸ سال از واگذاری شرکت خدمات اول به بخش خصوصی، بر خلاف قرار اولیه، تکلیف افراد برای جذب به شرکت مخابرات روشن نشده است.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، کارکنان خواستار دریافت حقوق به موقع، جلوگیری از تاخیر بیمه، اخراج نشدن و اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل برای شغل خود هستند.
دوشنبه ۱۰ آبان، مرتضی براری، معاون امور مجلس و دولت وزارت ارتباطات به خبرگزاری مهر گفت: «هر چند خواسته این افراد هیچ ارتباطی با وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات ندارد اما طبق نظر وزیر ارتباطات، مقرر شد در خواست آنها پیگیری و بررسی شود.»
براری از برگزاری جلسه‌ای با مدیر عامل این شرکت پیمانکار خبر داده و افزوده که با قول پیگیری مطالبات این کارکنان، "مشکل برطرف شده است."
کارکنان شرکت خدمات اول اما گفته‌اند که تا زمان رسیدن به خواسته‌های خود به تجمع در برابر مجلس ادامه خواهند داد. در زمان تجمع آنها در برابر مجلس، نمایندگان اهواز و همدان نیز بیرون آمده و به این کارکنان وعده رسیدگی داده بودند.
بیشتر بخوانید: سال ۹۴ و کارگران؛ حداقل عایدی، حداکثر هزینه
وبسایت اتحادیه آزاد کارگران ایران می‌نویسد با وجود وعده‌ها، تجمع کارکنان مخابرات وارد دومین روز خود شده و همچنان ادامه دارد. این سایت می‌نویسد کارکنان شعارهایی چون "قرارداد مستقیم حق مسلم ماست" می‌دهند و می‌گویند تا زمانی که اقدامی موثر در قبال مطالبات‌شان انجام نشود، در برابر مجلس باقی می‌مانند.
تکذیب تعدیل پرسنل مخابرات
معاون امور مجلس وزیر ارتباطات، اخبار مربوط به تعدیل ۲۴هزار کارمند مخابرات را تکذیب کرده و گفته است: «این که وزیر ارتباطات خواستار اخراج کارکنان است به هیچ عنوان درست نیست و حاشیه است.»
این توضیح متوجه نامه‌ای‌ست که محمود واعظی، وزیر ارتباطات، ۵ آبان به وزیر کار نوشته و در آن از مازاد بودن ۶۰درصد از ۴۰هزار پرسنل شرکتی شاعل در شرکت مخابرات ایران یاد کرده است.
کارکنان مخابرات نیز متقابلا در نامه‌ای سرگشاده به واعظی، با گزارش فقر و مشکلات معیشتی خانواده‌های خود گفته‌اند: «بعد از این همه زجر و سختی و تحمل این همه تبعیض و بی‌عدالتی در این شرکت اعم از رسمی و خصوصی، حال جنابعالی به وزیر کار نامه تهدیدآمیز ارسال می‌نمایید که این قشر مظلوم جامعه مازاد جامعه هستند، اگر مازادی باشد شمایید جناب وزیر نه ما…»

در همین زمینه:

کلینتون یا ترامپ؛ آینده رابطه ایران و آمریکا چگونه خواهد بود

کلینتون یا ترامپ؛ آینده رابطه ایران و آمریکا چگونه خواهد بود

هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ دو نامزد اصلی انتخابات هفته آینده ریاست جمهوری امریکا هستند. انتخاب هریک از این دو چه تاثیری بر روابط ایران و آمریکا خواهد گذاشت. دو کارشناس در این باره نظر می‌دهند.
روز ۸ نوامبر امسال برای آمریکا روز حساسی است؛ نه تنها به این دلیل که انتخابات ریاست جمهوری به رسم هر ۴ سال یک بار در این تاریخ برگزار می‌شود، بلکه به این دلیل که در انتخابات امسال دو چهره جنجالی روبروی هم ایستاده‌اند: در یک طرف هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات و اولین زن نامزد ریاست جمهوری در تاریخ آمریکا با پیشینه‌ای چون وزارت خارجه و بانوی اول و در دیگر سو یک بساز بفروش میلیاردر بدون پیشینه سیاسی چشمگیر و با ادبیاتی سرشار از مسلمان‌ستیزی، خارجی‌ستیزی و طرح‌هایی غیرواقعی همچون کشیدن دیوار بین آمریکا و مکزیک.
ظاهر این معادله برای خیلی‌ها محرز می‌کند که "طرف خوب" ماجرا همان هیلاری کلینتون است و ترامپ "بدمن" این داستان. اما نگاهی به اظهارنظرهای این دو نفر و موضع‌گیری‌های آنان به خصوص درباره ایران داستان را از این حالت سیاه و سفید خارج می‌کند.
رابطه ایران با آمریکا در حال حاضر حول ۳ محور اصلی در چرخش است: برجام  و توافق اتمی، بحران سوریه و یمن و رابطه با کشورهای عربی، و رابطه با اسرائیل.
هیلاری کلینتون در زمینه بحران سوریه و یمن و رابطه با کشورهای عربی در آن سوی جبهه ایران ایستاده است. رابطه خوب او با کشورهای عربی با مواضع اوباما در این مورد قابل قیاس نیست.
بیشتر بخوانید: انتقاد از رئیس اف‌بی‌آی به خاطر تحقیق درباره ایمیل‌های کلینتون
در بحران سوریه و یمن نیز او آشکارا از موضع مخالف ایران صحبت کرده و در جبهه روبرو ایستاده است.
رابطه خوب کیلنتون با اسرائيل نیز نشانه دیگری بر تفاوت دیدگاه او –اگر نگوییم تناقض- با ایران است.
دونالد ترامپ اما در مقابل نه رابطه چندان خوبی با کشورهای عربی دارد و نه با اسرائیل. در بحران سوریه او معتقد به تمرکز مبارزه با داعش است و نه بشار اسد؛ دیدگاهی بسیار شبیه ایران.
به اینها اضافه کنید اظهارنظرهای مستقیم کلینتون علیه ایران را: «در صورت راهیابی به کاخ سفید بر روی اقدامات مخرب ایران، از جمله حضور این کشور در سوریه، لبنان، عراق و یمن و برنامه موشکی ایران متمرکز خواهم شد و با آن مقابله خواهم کرد.»
«اگر ایران از توافق هسته‌ای عدول کند و سلاح هسته‌ای بسازد، برای حمله به این کشور تردید نخواهم کرد.»
بیشتر بخوانید: ترامپ خشنود از گشودن مجدد پرونده ایمیل‌های کلینتون
البته ترامپ نیز اظهارنظرهای مشابه داشت از جمله درباره قایق‌های تندروی ایران در خلیج فارس گفته بود: «وقتی آنها با قایق‌های کوچک‌شان دور ناوشکن‌های زیبای ما می‌پلکند، دارند دست به کاری می‌زنند که قاعدتا نباید اجازه آن را داشته باشند؛ به آنها شلیک خواهیم کرد.»
با همه اینها آیا می‌توان پیش‌بینی کرد که در صورت پیروزی هریک از این دو نامزد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سیاست این کشور در قبال ایران تغییری اساسی خواهد کرد؟
"ادبیات ریاست جمهوری نقش‌آفرین خواهد بود"
صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی در تهران معتقد است هرکس رئيس‌جمهور آمریکا شود اگر ادبیاتی تند و خشن در قبال ایران به کار گیرد، کار را برای دولت روحانی سخت‌تر خواهد کرد.
او به دویچه‌وله می‌گوید: «هر چقدر که رئیس جمهوری آمریکا نگاهش و موضع‌گیری‌اش نسبت به جمهوری اسلامی ایران خصمانه‌تر باشد، جریانات تندرو بیشتر استقبال می‌کنند. چون می‌گویند دیدید ما گفتیم به آمریکا نباید اعتماد کرد، ما گفتیم آمریکایی‌ها دشمن ایران هستند، دیدید آنهایی که فکر می‌کردند آمریکا خوب است چقدر در اشتباه بودند. بنابراین در آمریکا هر رئیس جمهوری بر سر کار باشد، اگر اعضا و مسئولین کاخ سفید کسانی باشند که خصمانه‌تر به ایران نگاه بکنند، تندروهای ایران بیشتر استقبال می‌کنند چون توجیهی می‌شود برای سیاست آمریکا ستیزی‌شان.»
به عقیده این استاد علوم سیاسی هر نطق رئیس‌جمهور آمریکا درباره ایران می‌تواند بر رابطه این دو کشور تاثیرگذار باشد.
صادق زیباکلام می‌گوید: «وقتی خانم کلینتون نطقی می‌کند، مثلا می‌گوید ما نباید به جمهوری اسلامی ایران امتیاز بدهیم، جمهوری اسلامی ایران باید حقوق بشر را رعایت بکند و یا سخنانی اینجوری می‌گوید، خب قطعا کار برای آقای روحانی دشوار میشود. چوب میافتد در زمین تندروها و تندروها در نمازجمعه، در صدا و سیما و در مطبوعاتی که دارند، سعی می‌کنند بگویند که ببینید آمریکایی‌ها چه جوری دشمن ایرانند. می‌گویند ببینید این محمد جواد ظریف ساده‌لوح، این روحانی ساده‌لوح چه اشتباهی کردند که به آمریکایی‌ها اعتماد کردند. آمریکایی‌های واقعی اینها هستند و آقای روحانی گول لبخندهای آقای اوباما را خورد، گول لبخندهای آقای کری را خورد. واقعیت آمریکا این خانم کلینتون است که ما الان داریم می‌بینیم. بنابراین تبلیغات تندروها و جریان آمریکاستیز ظرف ماه‌های آینده افزایش پیدا خواهد کرد.»
"سیاست‌های کلی بین‌المللی در آمریکا تغییر نخواهد کرد"
رسول نفیسی استاد جامعه‌شناسی سیاسی در واشنگتن معتقد است سیاست‌های کلی خارجی در امریکا با روی کار آمدن رئیس‌جمهور جدید تغییر نخواهد کرد. او می‌گوید در صورت پیروزی کلینتون همان سیاست‌های اوباما ادامه پیدا خواهد کرد منتهی با کمی چرخش به راست: «نظر بیشتر کارشناس​‌ها این است که بعد از انتخابات تفاوت​‌های اساسی در روابط بین​‌الملل ایالت متحده ایجاد نخواهد شد و خانم کلینتون هم خودش گفته که سیاست​‌های فعلی دولت اوباما را ادامه خواهد داد. منتهی همان طور که می​دانیم خانم کلینتون آن زمان که وزیر خارجه بود، در قسمت راست سیاست​‌های دولت اوباما بود و کشتن محمد قذافی و حمله به لیبی احتمالا با حمایت ایشان انجام شد و سایر اعضای کابینه مخالف بودند. یا قبلا هم وقتی که در سنا بود به جنگ علیه عراق رای مثبت داد و در مورد ایران هم در یکی از مصاحبه​‌های اولیه وقتی که از ایشان پرسیده شد که دشمن درجه اول شما کیست، ایشان بدون تامل گفت دشمن درجه اول من ایران است. بنابراین نظر خانم کلینتون، با توجه به رابطه بسیار نزدیکی که با اسراییل دارد و بعد از آن با عربستان، نظر مخالف با ایران است. ولی باز قطعا سعی خواهد کرد که در چارچوب سیاست فعلی و روابط بین​‌المللی، روابط با ایران و سایر کشورها را ادامه بدهد.»
درباره ترامپ اما نفیسی معتقد است که این فرد غیرقابل‌پیش‌بینی است و روی حرف‌هایش نمی‌شود حساب کرد.
او درباره ترامپ معتقد است: «اولا ایشان به​ هیچ وجه اطلاعی از ضوابط حقوقی روابط بین​‌الملل ندارد. دوم اینکه از موضع آمریکا در بسیاری مسائل آگاه نیست. سوم اینکه یک حالت محافظه​‌کاری در مورد خود آمریکا دارد و جداشدن و انزوای آمریکا را خواهان است. ایشان صاحب نظر نیست که ما بتوانیم بگوییم که براساس این نظرها چه جوری عمل خواهد کرد.»
ترامپ می‌تواند برای ایران بسیار خطرناک باشد
به نظر رسول نفیسی تفاوت عمده ترامپ با کلینتون در این است که ترامپ صاحب ایدئولوژی مشخصی نیست درحالی که کلینتون یک فرد کاملا ایدئولوژیک و نزدیک به نومحافظه‌کاران امریکاست. به همین دلیل به نظر این جامعه‌شناس، ترامپ می‌تواند برای ایران بسیار خطرناک باشد: «ترامپ به همان اندازه که می​تواند یک فرد بهتری در رابطه با ایران باشد (به دلیل این که مثلا راحت‌تر می‌شود با او معامله کرد)، به همان اندازه می​تواند بسیار خطرناک باشد. به​ خاطر اینکه یک آدمی​ست که به​ خصوص در اوایل ریاست جمهوری سعی خواهد کرد نشان بدهد که آدم بسیار قدرتمند و خشنی‌ست و همیشه هم ایران بهترین هدف برای این جور فعالیت‌هاست که رئیس جمهورهای آمریکا بخواهند خودشان را اثبات بکنند. مثلا اتفاقا آن چیزی که ترامپ در مورد قایق‌های تندرو ایرانی گفته، اولین کاری​ست که احتمالا انجام خواهد داد و اگر قایق‌های ایران به ​نحوی دوباره به کشتی​‌های  آمریکا نزدیک بشوند، او قطعا دستور شلیک به آن​ها خواهد داد بدون ملاحظه اینکه بعد از آن چه اتفاقی بیفتد. دونالد ترامپ چنین شخصیتی دارد.»
صادق زیباکلام هم معتقد است تیرگی روابط ترامپ با کشورهای عربی یا اسرائیل نمی‌تواند دلیلی بر نزدیکی او با ایران باشد: «آقای ترامپ جمهوری اسلامی ایران را هم چیزی در ردیف داعش، القاعده و طالبان میداند و معتقد است حکومت جمهوری اسلامی ایران هم تندرو هست و باید در برابر آن هم قرص و محکم ایستاد و هیچ امتیازی در برجام یا در جای دیگر نباید به آنها داد. آقای ترامپ معتقد است با همان قاطعیتی که ما باید در برابر عربستان،  داعش و سنی‌های بنیادگرا و تندرو بایستیم، با همان شدت و حدت هم باید در برابر ایرانیانی که پرچم آمریکا را آتش می‌زنند، به آمریکایی‌ها توهین می‌کنند، مرگ بر آمریکا می‌گویند، بایستیم. بنابراین لزوما سردی رابطه آقای ترامپ با اعراب و مسلمانان و اسرایيل به نفع جمهوری اسلامی ایران نیست چون ایشان همان سردی را نسبت به خود جمهوری اسلامی ایران هم دارند.»
زیباکلام درباره سیاست ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هم معتقد است که تیم آقای ظریف و روحانی همان سیاست تا کنونی را که به نظر او "حفظ و حراست از منافع ملی جمهوری اسلامی ایران و کم کردن تنش و دشمنی با آمریکاست" ادامه خواهد داد.

در همین زمینه:

یکشنبه، آبان ۰۹، ۱۳۹۵

وزیر دادگستری: به دنبال روش‌های مؤثری به جای اعدام هستیم

وزیر دادگستری: به دنبال روش‌های مؤثری به جای اعدام هستیم

وزیر دادگستری ایران گفته است که شمار بالای اعدام در جمهوری اسلامی کارآمد نبوده و نهادهای دولتی به دنبال مجازات‌های مؤثرتری هستند. او تأکید می‌کند که مجازات اعدام برای جرايم مربوط به مواد مخدر حذف نخواهد شد.
مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری جمهوری اسلامی، اذعان کرده است که "حجم مجازات اعدام در سالهای اخیر کارآمد نبوده" و از جستجوی شیوه‌های کارآمدتری برای مقابله با قاچاق مواد مخدر سخن گفته است.
پورمحمدی در گفت‌وگو با خبرگزاری "خانه ملت" در خصوص طرح حذف مجازات اعدام به خاطر قاچاق مواد مخدر، گفته است: «اصل مجازات اعدام را نمی‌توان نفی کرد زیرا عده‌‌ای مفسد در کشور وجود دارند که جز مجازات اعدام هیچ راه اصلاحی ندارند».
او در عین حال تائید کرده است: «مجازات اعدام باید مورد بازنگری قرار گیرد، البته قوه قضاییه نیز این نظر را اجمالا قبول دارد.»
در همین راستا وزیر دادگستری توضیح داده است: «به دنبال این هستیم که چه نوع مجازات، در کجا و نسبت به چه افرادی اثربخشی بیشتری دارد تا بتوانیم به عنوان مجازات جایگزین اعدام در نظر بگیریم، البته حفظ مجازات اعدام همچنان در دستور است اما نه در میزانی که امروزه انجام می‌گیرد.»
بیانات وزیر دادگستری در واکنش به طرحی است که از سوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ارائه شده است. "طرح تخفیف مجازات اعدام قاچاقچیان" روز سه شنبه (۱۳ مهرماه) با امضای ۱۰۰ نماینده به هیأت رئيسه مجلس شورای اسلامی ارائه شد.
بیشتر بخوانید: شماری از نمایندگان مجلس خواستار رسیدگی مجدد به پرونده نرگس محمدی شدند
استدلال اصلی مخالفان مجازات اعدام در جمهوری اسلامی این است که اعدام مجرمان در کاهش قاچاق و اعتیاد مواد مخدر تاثیر بازدارنده نداشته و تنها چهره جمهوری اسلامی را در جهان مخدوش کرده است.
در واکنش به این دیدگاه غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگو و معاون اول قوه قضائیه و صادق آملی لاریجانی، رئيس قوه قضائیه، تأکید کرده‌اند که در سیاست جزائی هیچ تغییری داده نشده و مجازات اعدام با همان شدت پیشین ادامه خواهد یافت.
رواج اعدام در جمهوری اسلامی
ایران در سطح جهانی یکی از بالاترین آمار اعدام را به ثبت رسانده و از این نظر در کنار کشورهایی مانند چین و عربستان سعودی قرار گرفته است.
به گفته نهادهای بین‌المللی با احتساب نسبت جمعیت، ایران از این نظر در مقام اول جهان قرار دارد.
بنا به آمار سازمان حقوق بشری "عفو بین‌الملل" در سال ۲۰۱۵ در ایران ۹۷۷ نفر اعدام شده‌اند. بنا به آمار منتشرشده توسط جمهوری اسلامی، از آغاز سال جاری میلادی نیز بیش از ۷۰۰ نفر اعدام شده‌اند.
جمهوری اسلامی می‌گوید که بیشتر این افراد در رابطه با جرایم مربوط به قاچاق موارد مخدر یا تجاوز به اطفال (لواط) به اعدام محکوم شده‌اند.
بیشتر بخوانید: اعدام در ایران؛ حکمی که تغییرش آسان نیست
پوششی برای اعدام دگراندیشان
بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر در کنار احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در رابطه با ایران، انتقاد می‌کنند که دولت ایران در موارد بسیار متهمان عقیدتی یا مخالفان دگراندیش را در میان قاچاقچیان مواد مخدر به چوبه اعدام می‌سپارد.
چندی پیش شماری از سازمان‌های حقوق بشر در بیانیه‌ای نسبت به افزایش مجازات اعدام در ایران هشدار دادند و از جامعه بین‌المللی خواستند که در این مورد بر جمهوری اسلامی فشار بیاورد.
در بیانیه این گروه‌ها تصریح شده است: «بنا بر آمار اطلس زندان‌های ایران٬ ۹۱۵ زندانی سیاسی و عقیدتی در حال حاضر ( مرداد ۱۳۹۵/ اوت ۲۰۱۶) در ایران در بازداشت به سر می‌برند٬ که ۳۹۰ نفر از آن‌ها زندانیان کُرد می‌باشند. اکثر این زندانیان کُرد محکوم به محاربه هستند. این در حالیست که تقریبا تمام اعدام‌هایی که در مناطق قومی اجرا می‌شود به صورت مخفیانه و بدون اعلام رسمی یا رسانه‌ای به انجام می‌رسد.»
مجازات اعدام سال‌های اخیر کارآمد نبوده است/ درمیزان و مصادیق اعدام بازنگری شود.

در همین زمینه:

استرالیا قوانین پناهندگی را بار دیگر تشدید می‌کند

استرالیا قوانین پناهندگی را بار دیگر تشدید می‌کند

دولت استرالیا اعلام کرد که می‌خواهد سیاست پناهجوپذیری این کشور را تغییر دهد. بنا بر طرح پیشنهادی دولت استرالیا، پناهجویانی که خود را از راه دریا با قایق به این کشور برسانند، هیچگاه حق ورود به استرالیا را نخواهند یافت.
Australien Malcolm Turnbull (picture-alliance/dpa/P. Miller) ملکوم ترنبال، نخست وزیر استرالیا، در حال معرفی طرح پیشنهادی دولت برای مقابله با ورود پناهجویان
طبق قانون جدیدی که در استرالیا در دست بررسی است، پناهجویانی که تلاش کرده‌اند خود را با قایق به استرالیا برسانند و توسط مقامات استرالیایی به جزایر مانوس و نائورو فرستاده شده‌اند، به طور دائم از ورود به این کشور محروم خواهند شد.
ملکوم ترنبال، نخست وزیر دولت محافظه‌کار استرالیا، در سیدنی به خبرنگاران گفت که دولت استرالیا در صدد است در هفته جاری قانون مهاجرت مصوبه سال ۱۹۵۸ در این کشور را تغییر دهد. طبق پیشنهاد دولت استرالیا، آن گروه از پناهجویانی که از راه دریا به استرالیا آمده‌اند، هرگز اجازه ورود به این کشور و زندگی در آن را نخواهند یافت.
ترنبال گفت: «دروازه کشور استرالیا به روی کسانی که می‌خواهند به کمک قاچاقچی‌های انسان و با قایق به استرالیا بیایند بسته است.» او تأکید کرد که مایل است این پیام "روشن" را با صدای بلند اعلام کند.
طبق طرح پیشنهادی دولت استرالیا، این ممنوعیت هم شامل تمامی کسانی خواهد شد که در حال حاضر در بازداشتگاه‌های ویژه پناهجویان در خارج خاک استرالیا، در کشور جزیره‌ای نائورو در اقیانوس آرام و استان جزیره‌ای مانوس در پاپوا گینه نو نگهداری می‌شوند و هم شامل کسانی خواهد بود که تصمیم گرفته‌اند به کشورهای دیگر بازگردند.
چنانچه قانون جدید تصویب شود، وضعیت حدود سه هزار پناهجویی که هم اکنون در مانوس و نائورو به سر می‌برند بسیار پیچیده خواهد شد.
Bootsflüchtlinge Australien Migranten Weihnachtsinsel (Getty Images) یک قایق با پناهجویانی که مقصدشان استرالیاست؛ عکس از آرشیو
در سال‌های اخیر پناهجویانی که از راه دریا خود را به استرالیا رسانده‌اند یا برگردانده شده یا به بازداشتگاه‌های نائورو و مانوس منتقل شده‌اند. این قاعده را کوین راد، نخست وزیر اسبق استرالیا، در ۱۹ ژوئيه ۲۰۱۳ اعلام کرده بود. او گفته بود که کسانی که به طور غیرقانونی از راه دریا به استرالیا وارد می‌شوند، هیچگاه اجازه اقامت در این کشور را نخواهند یافت.
دولت استرالیا از سال ۲۰۱۳ تا کنون به مقامات نائورو و پاپوا گینه نو پول پرداخت می‌کند تا پناهجویان را در خاک خود نگهداری کنند.
بیشتر بخوانید: اقدامات دولت استرالیا برای ترساندن مهاجران غیرقانونی
نخست وزیر استرالیا گفت که طرح پیشنهادی دولت، فرستنده «قوی‌ترین پیام ممکن به کسانی است که می‌خواهند اشخاصی را که در حال حاضر در نائورو و مانوس به سر می‌برند متقاعد کنند که دولت استرالیا سیاستش را تغییر داده و به آنها اجازه اقامت در استرالیا را خواهد داد.»
نخست وزیر استرالیا همچنین گفت که این قانون "پیامی متحد و مشترک برای قاچاقچیان" نیز خواهد بود. او گفت که پای کسانی که می‌کوشند به کمک قاچاقچیان با قایق خود را به استرالیا برسانند، هیچگاه به این کشور نخواهد رسید. ترنبال گفت که طرح پیشنهادی دولت موجب توقف فعالیت قاچاقچیان انسان خواهد شد، زیرا پناهجویان خواهند دانست که تلاش آنان برای رسیدن به استرالیا به جایی نخواهد رسید.
همچنین پیتر داتون، وزیر امور مهاجرت استرالیا، ضمن پشتیبانی از سخنان نخست وزیر این کشور گفت که قانون جدید از جمله بدین دلیل پیشنهاد شده تا مانع ازدواج هواداران پناهجویان با آنان شود که با هدف آوردن پناهجویان به استرالیا با آنها ازدواج می‌کنند. او گفت که دولت استرالیا اجازه نخواهد داد که این اشخاص با ترتیب دادن ازدواج به قصد گرفتن ویزا برای یک پناهجو برنامه موفقی که دولت تا به حال داشته را بر هم بزنند.
انتقاد حقوقدانان و فعالان حقوق بشر
تصمیم دولت استرالیا برای ممنوع کردن ورود تمامی پناهجویان به خاک استرالیا با انتقاد شدید برخی حقوقدانان و فعالان حقوق بشر روبرو شده است.
دانیل وب، مسئول امور مربوط به پناهجویان در "مرکز قانون حقوق بشر" که سازمانی مدافع حقوق بشر در استرالیاست، گفت که تغییرات پیشنهاد شده "باعث جدایی همیشگی خانواده‌ها می‌شود و هزاران نفر را محکوم به تحمل شرایطی دوزخی می‌کند".
دانیل وب گفت: «من در روزهای اخیر در مانوس بودم و با مردی به نام ناصر احمد ملاقات کردم که پس از عزیمت همسر و فرزندانش به استرالیا سعی کرده بود به این کشور بیاید. هم اکنون او سه سال است در مانوس گرفتار آمده، در حالی که همسر و فرزندانش در حال بازسازی زندگی‌شان در سیدنی هستند.»
وب افزود: «اگر برنامه ترنبال برای تغییر قانون ادامه پیدا کند، ممکن است که این مرد دیگر هیچگاه فرزندانش را نبیند.»
Australien Nauru Flüchtlinge sprechen durch einen Zaun mit Journalisten (picture-alliance/dpa/AP Photo/R. Rycroft) گروهی از پناهجویان در نائورو در گفتگو با خبرنگاران
همچنین گرگ بارنس، سخنگوی کانون وکلای استرالیا، طرح قانونی پیشنهادی دولت را "بی‌رحمانه" و "مخالف قانون اساسی" خواند و گفت که این طرح آسیبی دیگر به "شهرت استرالیا در زمینه رعایت حقوق بشر وارد خواهد آورد".
بارنس گفت: «در هیچ کجای دیگر دنیا این واقعیت که انسانهایی ناامید از دست شکنجه و پیگرد با قایق گریخته‌اند - به جای آنکه سوار هواپیما شوند - و به دنبال پناهگاه می‌گردند، به عنوان دلیلی برای رد درخواست پناهندگی آنان عنوان نمی‌شود.»
بیشتر بخوانید: عفو بین‌الملل استرالیا را به شکنجه پناهندگان متهم کرد
دیوید مان، حقوقدان و از وکلای پناهجویان در استرالیا، به خبرگزاری رویترز گفت که معتقد است که دولت استرالیا باید بیشتر در جهت حمایت از آوارگان و پناهجویان گام بردارد. او گفت: «بسیار مهم است که استرالیا بکوشد نقش بیشتری در حل این بحران جهانی ایفا کند. بدین منظور باید به جای اقدامات شدیدتر برای حفاظت از مرزها اقداماتی بیشتر در جهت حفاظت از جان و زندگی انسان‌ها به عمل آید.»
اگرچه نخست وزیر استرالیا ابراز امیدواری کرده است که این طرح در پارلمان تصویب شود، خانم تانیا پلیبرسک، رهبر حزب کار استرالیا، گفته است که طرح دولت را "تلاشی مذبوحانه برای اغفال افکار عمومی از مشکلات مدیریتی دولت" می‌داند و هنوز مشخص نیست که حزب کار از این طرح حمایت کند.
همچنین نیک مک‌کیم، سخنگوی حزب سبزهای استرالیا در امور مهاجرت، دولت ترنبال را متهم کرد که "خیال دارد پناهجویان را تنبیه کند". او طرح پیشنهادی دولت استرالیا را "غیرانسانی" دانست.
بررسی طرح پیشنهادی دولت استرالیا در جلسه آینده پارلمان این کشور آغاز خواهد شد.

در همین زمینه:

اختلاف‌نظر در اوپک؛ مخالفت ایران با کاهش تولید نفت

اختلاف‌نظر در اوپک؛ مخالفت ایران با کاهش تولید نفت

بنا به گزارش خبرگزاری‌ها کارشناسان اوپک نتوانسته‌اند بر سر کاستن از عرضه نفت به توافق برسند، و دلیل اصلی آن نیز موضع سرسختانه ایران است. ایران به هیچوجه حاضر نیست از میزان عرضه نفت خود بکاهد.
خبرگزاری رویترز از قول کارشناسان سازمان اوپک گفته است که اعضای این سازمان نتوانسته‌اند بر سر کاهش سهمیه صادرات خود به توافق برسند.
پیش از همه ایران نه تنها حاضر نیست از میزان صادرات نفت خود بکاهد، بلکه قصد دارد آن را به میزان پیش از تحریم‌های اقتصادی علیه این کشور در سال ۲۰۱۲ برگرداند.
لیبی و نیجریه نیز مایل به افزایش میزان صادرات نفتی خود هستند.
بیشتر بخوانید: افزایش بهای نفت در پی توافق اوپک برای کاهش سقف تولید
با توجه به کاهش بی‌سابقه بهای نفت در سطح جهانی، در اواخر ماه سپتامبر کشورهای عضو اوپک برای کاستن از صادرات خود توافق کرده بودند.
اختلاف نظر در اوپک بی‌درنگ بر قیمت‌ها در بازار نفت تأثیر گذاشت و بهای انواع نفت را باز هم بیش از یک درصد کاهش داد.
در حال حاضر کارشناسان اوپک (سازمان صادرکنندگان نفت) با اعضای کشورهای نفت‌خیز غیراوپک دیدار دارند تا شاید آنها را به کاستن از میزان تولید قانع کنند.
بیشتر بخوانید: همکاری عربستان و روسیه برای جلوگیری از افت قیمت نفت
کارشناسان اوپک قصد دارند ۲۵ نوامبر در وین گفتگوهای تدارکاتی را برای دیدار وزیران اوپک در ۳۰ نوامبر آینده انجام دهند.

استرالیا قوانین پناهندگی را بار دیگر تشدید می‌کند

استرالیا قوانین پناهندگی را بار دیگر تشدید می‌کند

دولت استرالیا اعلام کرد که می‌خواهد سیاست پناهجوپذیری این کشور را تغییر دهد. بنا بر طرح پیشنهادی دولت استرالیا، پناهجویانی که خود را از راه دریا با قایق به این کشور برسانند، هیچگاه حق ورود به استرالیا را نخواهند یافت.
Australien Malcolm Turnbull (picture-alliance/dpa/P. Miller) ملکوم ترنبال، نخست وزیر استرالیا، در حال معرفی طرح پیشنهادی دولت برای مقابله با ورود پناهجویان
طبق قانون جدیدی که در استرالیا در دست بررسی است، پناهجویانی که تلاش کرده‌اند خود را با قایق به استرالیا برسانند و توسط مقامات استرالیایی به جزایر مانوس و نائورو فرستاده شده‌اند، به طور دائم از ورود به این کشور محروم خواهند شد.
ملکوم ترنبال، نخست وزیر دولت محافظه‌کار استرالیا، در سیدنی به خبرنگاران گفت که دولت استرالیا در صدد است در هفته جاری قانون مهاجرت مصوبه سال ۱۹۵۸ در این کشور را تغییر دهد. طبق پیشنهاد دولت استرالیا، آن گروه از پناهجویانی که از راه دریا به استرالیا آمده‌اند، هرگز اجازه ورود به این کشور و زندگی در آن را نخواهند یافت.
ترنبال گفت: «دروازه کشور استرالیا به روی کسانی که می‌خواهند به کمک قاچاقچی‌های انسان و با قایق به استرالیا بیایند بسته است.» او تأکید کرد که مایل است این پیام "روشن" را با صدای بلند اعلام کند.
طبق طرح پیشنهادی دولت استرالیا، این ممنوعیت هم شامل تمامی کسانی خواهد شد که در حال حاضر در بازداشتگاه‌های ویژه پناهجویان در خارج خاک استرالیا، در کشور جزیره‌ای نائورو در اقیانوس آرام و استان جزیره‌ای مانوس در پاپوا گینه نو نگهداری می‌شوند و هم شامل کسانی خواهد بود که تصمیم گرفته‌اند به کشورهای دیگر بازگردند.
چنانچه قانون جدید تصویب شود، وضعیت حدود سه هزار پناهجویی که هم اکنون در مانوس و نائورو به سر می‌برند بسیار پیچیده خواهد شد.
Bootsflüchtlinge Australien Migranten Weihnachtsinsel (Getty Images) یک قایق با پناهجویانی که مقصدشان استرالیاست؛ عکس از آرشیو
در سال‌های اخیر پناهجویانی که از راه دریا خود را به استرالیا رسانده‌اند یا برگردانده شده یا به بازداشتگاه‌های نائورو و مانوس منتقل شده‌اند. این قاعده را کوین راد، نخست وزیر اسبق استرالیا، در ۱۹ ژوئيه ۲۰۱۳ اعلام کرده بود. او گفته بود که کسانی که به طور غیرقانونی از راه دریا به استرالیا وارد می‌شوند، هیچگاه اجازه اقامت در این کشور را نخواهند یافت.
دولت استرالیا از سال ۲۰۱۳ تا کنون به مقامات نائورو و پاپوا گینه نو پول پرداخت می‌کند تا پناهجویان را در خاک خود نگهداری کنند.
بیشتر بخوانید: اقدامات دولت استرالیا برای ترساندن مهاجران غیرقانونی
نخست وزیر استرالیا گفت که طرح پیشنهادی دولت، فرستنده «قوی‌ترین پیام ممکن به کسانی است که می‌خواهند اشخاصی را که در حال حاضر در نائورو و مانوس به سر می‌برند متقاعد کنند که دولت استرالیا سیاستش را تغییر داده و به آنها اجازه اقامت در استرالیا را خواهد داد.»
نخست وزیر استرالیا همچنین گفت که این قانون "پیامی متحد و مشترک برای قاچاقچیان" نیز خواهد بود. او گفت که پای کسانی که می‌کوشند به کمک قاچاقچیان با قایق خود را به استرالیا برسانند، هیچگاه به این کشور نخواهد رسید. ترنبال گفت که طرح پیشنهادی دولت موجب توقف فعالیت قاچاقچیان انسان خواهد شد، زیرا پناهجویان خواهند دانست که تلاش آنان برای رسیدن به استرالیا به جایی نخواهد رسید.
همچنین پیتر داتون، وزیر امور مهاجرت استرالیا، ضمن پشتیبانی از سخنان نخست وزیر این کشور گفت که قانون جدید از جمله بدین دلیل پیشنهاد شده تا مانع ازدواج هواداران پناهجویان با آنان شود که با هدف آوردن پناهجویان به استرالیا با آنها ازدواج می‌کنند. او گفت که دولت استرالیا اجازه نخواهد داد که این اشخاص با ترتیب دادن ازدواج به قصد گرفتن ویزا برای یک پناهجو برنامه موفقی که دولت تا به حال داشته را بر هم بزنند.
انتقاد حقوقدانان و فعالان حقوق بشر
تصمیم دولت استرالیا برای ممنوع کردن ورود تمامی پناهجویان به خاک استرالیا با انتقاد شدید برخی حقوقدانان و فعالان حقوق بشر روبرو شده است.
دانیل وب، مسئول امور مربوط به پناهجویان در "مرکز قانون حقوق بشر" که سازمانی مدافع حقوق بشر در استرالیاست، گفت که تغییرات پیشنهاد شده "باعث جدایی همیشگی خانواده‌ها می‌شود و هزاران نفر را محکوم به تحمل شرایطی دوزخی می‌کند".
دانیل وب گفت: «من در روزهای اخیر در مانوس بودم و با مردی به نام ناصر احمد ملاقات کردم که پس از عزیمت همسر و فرزندانش به استرالیا سعی کرده بود به این کشور بیاید. هم اکنون او سه سال است در مانوس گرفتار آمده، در حالی که همسر و فرزندانش در حال بازسازی زندگی‌شان در سیدنی هستند.»
وب افزود: «اگر برنامه ترنبال برای تغییر قانون ادامه پیدا کند، ممکن است که این مرد دیگر هیچگاه فرزندانش را نبیند.»
Australien Nauru Flüchtlinge sprechen durch einen Zaun mit Journalisten (picture-alliance/dpa/AP Photo/R. Rycroft) گروهی از پناهجویان در نائورو در گفتگو با خبرنگاران
همچنین گرگ بارنس، سخنگوی کانون وکلای استرالیا، طرح قانونی پیشنهادی دولت را "بی‌رحمانه" و "مخالف قانون اساسی" خواند و گفت که این طرح آسیبی دیگر به "شهرت استرالیا در زمینه رعایت حقوق بشر وارد خواهد آورد".
بارنس گفت: «در هیچ کجای دیگر دنیا این واقعیت که انسانهایی ناامید از دست شکنجه و پیگرد با قایق گریخته‌اند - به جای آنکه سوار هواپیما شوند - و به دنبال پناهگاه می‌گردند، به عنوان دلیلی برای رد درخواست پناهندگی آنان عنوان نمی‌شود.»
بیشتر بخوانید: عفو بین‌الملل استرالیا را به شکنجه پناهندگان متهم کرد
دیوید مان، حقوقدان و از وکلای پناهجویان در استرالیا، به خبرگزاری رویترز گفت که معتقد است که دولت استرالیا باید بیشتر در جهت حمایت از آوارگان و پناهجویان گام بردارد. او گفت: «بسیار مهم است که استرالیا بکوشد نقش بیشتری در حل این بحران جهانی ایفا کند. بدین منظور باید به جای اقدامات شدیدتر برای حفاظت از مرزها اقداماتی بیشتر در جهت حفاظت از جان و زندگی انسان‌ها به عمل آید.»
اگرچه نخست وزیر استرالیا ابراز امیدواری کرده است که این طرح در پارلمان تصویب شود، خانم تانیا پلیبرسک، رهبر حزب کار استرالیا، گفته است که طرح دولت را "تلاشی مذبوحانه برای اغفال افکار عمومی از مشکلات مدیریتی دولت" می‌داند و هنوز مشخص نیست که حزب کار از این طرح حمایت کند.
همچنین نیک مک‌کیم، سخنگوی حزب سبزهای استرالیا در امور مهاجرت، دولت ترنبال را متهم کرد که "خیال دارد پناهجویان را تنبیه کند". او طرح پیشنهادی دولت استرالیا را "غیرانسانی" دانست.
بررسی طرح پیشنهادی دولت استرالیا در جلسه آینده پارلمان این کشور آغاز خواهد شد.

در همین زمینه:

موج جدید ۱۰ هزار نفری اخراجی‌ها در ترکیه

موج جدید ۱۰ هزار نفری اخراجی‌ها در ترکیه

بار دیگر هزاران معلم، استاد دانشگاه و پزشک در ترکیه اخراج شدند. رئیس جمهوری ترکیه آنها را متهم به همکاری با فتح‌الله گولن، واعظ منتقد دولت و مدرس علوم دینی دانسته است. ۱۵ رسانه مناطق کردنشین نیز توقیف شدند.
حدود سه ماه پس از کودتای نافرجام در ترکیه برای سرنگونی رژیم این کشور به ریاست جمهوری رجب طیب اردوغان، موج جدیدی از اخراج‌ها در ترکیه آغاز شده است. به گزارش خبرگزاری‌های ترکیه ۱۰ هزار کارمند دولت شامل این تصفیه جدید شده‌اند.
به گزارش خبرگزاری "آنادولو" بیشتر اخراجی‌ها کارمندان دولت در وزارت‌خانه‌های آموزش و پرورش، دادگستری و بهداشت هستند. خبر موج جدید اخراج‌ها غروب شنبه (۸ آبان/ ۲۹ اکتبر) در رسانه‌های رسمی ترکیه نیز اعلام شده است.
در اخبار همچنین آمده که ۱۵ رسانه که تقریبا همه آنها در مناطق کردنشین ترکیه فعالیت می‌کنند، بسته شده‌اند. به این ترتیب شمار رسانه‌هایی که پس از کودتا فعالیت‌شان خاتمه یافته به ۱۶۰ مورد رسیده است.
بر مبنای قوانین موجود در ترکیه، شرایط انتخابی روسای دانشگاه‌ها نیز تغییر کرده و شخص رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در آینده مسئول انتخاب روسای دانشگاه‌ها در این کشور خواهد بود.
بیش از ۱۰۰ هزار کارمند تعلیقی دولت؛ ۳۷ هزار مورد دستگیری
اردوغان پس از کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه سال جاری میلادی (۲۰۱۶) توسط بعضی بخش‌های ارتش این کشور، که طی آن ۲۴۰ نفر کشته شدند، اعلام کرد که "تصفیه‌ای گسترده" و مقابله‌ای شدید با هواداران فتح‌الله گولن، واعظ و مدرس علوم دینی، آغاز خواهد شد. رئیس‌جمهوری ترکیه گولن را چهره پشت پرده کودتا در ترکیه می‌داند.
از همان زمان تاکنون بیش از ۳۷ هزار نفر در ترکیه دستگیر شده‌اند. بیش از ۱۰۰ هزار قاضی، دادستان، معلم، مامور پلیس و دیگر کارمندان دولت نیز یا اخراج شده‌اند، یا فعالیت‌شان تعلیق شده است. اما گویی این شمار کافی نبوده‌اند و اکنون با فرمان جدید اردوغان یک بار دیگر ۱۰ هزار و ۱۳۱ نفر بر این تعداد افزوده خواهند شد.
مقررات شرایط اضطراری که پس از کودتای نافرجام در ترکیه اعلام شد، در آغاز برای سه ماه بود، اما با پایان این مدت سه ماه دیگر تمدید شد و تا نیمه ژانویه سال ۲۰۱۷ (حدود دو ماه و نیم دیگر) ادامه خواهد یافت. اردوغان برای ادامه این شرایط دلیل آورده که نهادهای دولتی برای مقابله با جنبش گولن و همچنین کردهای نظامی این کشور به زمان بیشتری نیاز دارند.
بیشتر بخوانید: وضعیت فوق‌العاده در ترکیه سه ماه دیگر تمدید می‌شود
گولن که از سال ۱۹۹۹ میلادی به مهاجرت خودخواسته در آمریکا دست زده، هرگونه دخالت در کودتا علیه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه را انکار می‌کند. اردوغان تاکنون بارها از آمریکا خواستار تحویل گولن به ترکیه شده است.
گولن تا چند سال پیش از متحدان مهم اردوغان بود و در قدرت‌گیری حزب "عدالت و توسعه" در اوایل دهه گذشته میلادی نقش داشت. از سال ۲۰۱۳ میانه‌ی جریان "خدمت" وابسته به گولن با حزب "عدالت و توسعه" به هم خورد و درگیری‌ها آغاز شدند.

روحانی: اروپا به حامیان منطقه‌ای تروریست‌ها فشار بیاورد

روحانی: اروپا به حامیان منطقه‌ای تروریست‌ها فشار بیاورد

روحانی به موگرینی هشدار داد که تساهل در مبارزه با تروریسم به ایجاد دولت‌های تروریستی در منطقه می‌انجامد. او گفت اگر اروپا دنبال مقابله نظامی با تروریست‌ها نیست، قدرت سیاسی‌ را علیه حامیان منطقه‌ای تروریست‌ها به‌کار گیرد.
فدریکا موگرینی، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفر یک روزه خود به تهران با رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران گفت‌وگو کرد و سپس عازم ریاض شد.
حسن روحانی در ملاقات با موگرینی، تروریسم در سوریه و عراق را خطری بزرگ برای جهان خواند و گفت اگر به طور جدی با تروریست‌های منطقه مبارزه نشود، در آینده شاهد چند دولت و حکومت تروریستی در منطقه و شمال آفریقا خواهیم بود. ایرنا به نقل از روحانی نوشت: «اگر اتحادیه اروپا به هر دلیل مایل به استفاده از حضور نظامی خود برای برخورد با تروریست‌ها در منطقه نیست، استفاده از قدرت سیاسی برای اعمال فشار به حامیان منطقه‌ای تروریست‌ها و قطع کمک‌ها به آنان اثرات قابل توجهی در مبارزه با تروریسم بر جای خواهد گذاشت.»
خبرگزاری آلمان می‌نویسد روحانی انتخابات آزاد و حق مشارکت مردم سوریه در سرنوشت خودشان را مورد تاکید قرار داد و  اتحادیه اروپا را نیز فراخواند چنین راه‌کاری را برگزیند.
دیدار موگرینی و روحانی یک روز پس از نشست سه جانبه وزیران خارجه ایران، روسیه و سوریه در مسکو انجام گرفت. در این ملاقات نیز گفته شده بود  که اولویت اصلی در سوریه مبارزه با تروریسم و دفاع از حق حاکمیت سوریه است.
بیشتر بخوانید: فدریکا موگرینی برای مذاکره درباره سوریه وارد تهران شد
مقامات جمهوری اسلامی در بحران سوریه و منازعات عراق، موضوع تروریسم را برجسته کرده و رقیب منطقه‌ای خود، عربستان سعودی را مستقیم و غیرمستقیم به حمایت از تروریست‌ها و ظهور پدیده داعش متهم می‌سازند.
روحانی "عطف به مقصد بعدی موگرینی" و بدون ذکر نام، از کشورهایی در منطقه یاد کرد که مردم‌سالاری و انتخابات آزاد را تجربه نکرده و به نام اسلام سختگیری‌هایی به ویژه در مورد زنان اعمال می‌کنند. او گفت تهران آماده است برای ترویج حقوق شهروندی در جوامع منطقه با اتحادیه اروپا همکاری‌های گسترده‌ای داشته باشد.
ایران در بحران سوریه، همانند روسیه در کنار بشار اسد ایستاده و خواستار بقای اسد است. عربستان سعودی در مقابل، از اپوزیسیون سوریه و کنار رفتن اسد حمایت می‌‌کند.
مقامات اتحادیه پیش‌تر گفته‌اند که لازم است از نقش و نفوذ تهران و ریاض در موضوع سوریه برای حل مناقشه بهره بهینه گرفت.
تبلیغ روحانی برای بازار ایران
رئیس جمهوری ایران در ملاقات با موگرینی به لزوم تحرک در مناسبات ایران و اروپا و ظرفیت‌های کشورش برای تبدیل به یک مسیر ترانزیتی مطمئن بین شمال و شرق آسیا و اروپا نیز پرداخت.
روحانی از لزوم همکاری‌ها در زمینه انرژی و اقتصاد بین ایران و اروپا یاد کرد و از ظرفیت‌های کشورش در زمینه راه آهن، حمل و نقل جاده‌ای و هوایی و فراهم کردن امنیت انرژی اروپا سخن گفت.
خبرگزاری ایرنا می‌نویسد حسن روحانی با اشاره به وجود نیروی انسانی تحصیلکرده و محوریت ایران در بازار ۴۰۰ میلیون نفری منطقه، خواستار توسعه مناسبات تجاری، اقتصادی، علمی، فرهنگی، فناوری و گردشگری ایران و اتحادیه اروپا شد.
ایرنا به نقل از فدریکا موگرینی نوشته که گروه‌های تروریستی از جمله داعش و النصره تهدیدی علیه جهان هستند و اتحادیه اروپا به همکاری ایران به عنوان قدرتی کلیدی در راستای حل و فصل مسائل منطقه‌ای نیاز دارد.
موگرینی پس از ملاقات با روحانی در یک نهار کاری با ظریف شرکت کرده اما جزییات گفت‌وگوی این دو مقام جایی منتشر نشده است.

گزارش کمیسیون امنیت ملی مجلس از روند اجرای برجام

گزارش کمیسیون امنیت ملی مجلس از روند اجرای برجام

در اولین گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس آمده است که ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام عمل کرده و اما تحریم‌ها و معاملات بانکی و ارزی ایران به طور کامل حل نشده‌اند.
گزارش شش‌ماهه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از روند اجرای برجام روز یکشنبه ۹ آبان (۳۰ اکتبر) در جلسه علنی مجلس قرائت شد.
در تیرماه ۱۳۹۴ توافق اتمی میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۵+۱ موسوم به برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) به امضای طرفین رسید.
این گزارش نگاهی مثبت به برجام دارد و می‌گوید که برجام گامی مثبت در عرصه سیاست خارجی ایران بوده است و "اجرای برجام تغییرات معنا داری در مراودات بین‌المللی به نفع کشورمان به وقوع پیوسته و فرصت‌های جدیدی" را در اختیار ایران قرار داده است".
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در اولین گزارشی که در رابطه با اجرای برجام و تعهدات طرفین این توافقنامه ارائه داده است تأکید می‌کند که ایران به تعهدات خود طبق برجام عمل کرده اما کشورهای غربی، به ویژه آمریکا موانع بسیاری در لغو کامل تحریم‌ها، به ویژه تحریم‌های بانکی و مالی ایجاد می‌کند.
از سوی دیگر این گزارش شاکی از آن است که دولت ایالات متحده تحریم‌های جدید در رابطه با برنامه موشکی ایران و نقض حقوق بشر در ایران وضع کرده، که از نظر مقامات ایران نقض توافق برجام است، اما از نظر آمریکا آزمایش‌های موشکی ایران نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است و مسئله حقوق بشر ربطی به برجام ندارند.
بیشتر بخوانید: جنتی: توافق ضد پول‌شویی یک مصیبت است
گزارش کمیسیون امنیت ملی شامل شش بخش است: مبانی و منابع گزارش، اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران، اجرای تعهدات ۵+۱، وضعیت رفع تحریم‌ها، موارد نقض عهد و پیمان‌شکنی آمریکا، جمع‌بندی و پیشنهاد.
"جمهوری اسلامی تعهدات خود را اجرا کرده است"
این گزارش می‌گوید که کلیه تعهدات جمهوری اسلامی که می‌بایست پیش از اجرای برجام انجام می‌پذیرفت تا پس از راستی‌آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امکان اجرای برجام فراهم شود، انجام و محقق گردیده است.
از جمله این تعهدات تحقق‌یافته عبارت بوده‌اند از: خارج ساختن مخزن رآکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک و بتون‌ریزی تمام حفره‌های آن، به گونه‌ای که هرگز قابل استفاده نباشد؛ کاهش سانتریفیوژهای سایت غنی‌سازی نظنز از حدود ۱۹هزار به ۵۰۶۰ سانتریفیوژ نسل IR1؛ توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم بالاتر از ۶۷/۳ درصد؛ کاهش حدود سه هزار سانتریفیوژ سایت غنی‌سازی فردو به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ؛ قطع تزریق گاز هگزا فلوراید اورانیوم به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ باقیمانده؛ تغییر کاربردی غنی‌سازی فردو و تبدیل آن به مرکز فعالیت‌های تحقیقاتی هسته‌ای؛ مبادله و تحویل ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده با کیک زرد و دریافت کیک زرد معادل؛ اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی.
اجرای تعهدات اروپا و آمریکا
در این گزارش آمده است که هفت قطعنامه شورای امنیت علیه ایران لغو شده و در پی آن کمیته تحریم و پانل کارشناسی آن نیز از بین رفته است.
این گزارش می‌افزاید که ۱۲ قطعنامه و ۵ تصمیم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که هیئت تحریم‌های شورای امنیت و ممنوعیت همکاری‌های هسته‌ای با ایران بود لغو شده و اضافه بر آن، پرونده ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران مختومه شده است.
از سوی دیگر رئیس‌جمهور آمریکا طی چندین فرمان تحریم‌های ثانویه آمریکا علیه ایران را لغو کرده است. بدین ترتیب اعمال تحریم‌های ثانویه آمریکا علیه ایران در حوزه‌های فروش نفت به خریداران اروپایی و آسیایی، تحریم‌های بانکی و مالی، تحریم‌های خدمات بیمه‌ای، تحریم‌های معاملات نفتی و پتروشیمی، تحریم‌های کشتیرانی و کشتی‌سازی و امور بندری، تحریم‌های تجارت فلزات گرانبها و نرم افزار و نیز بخش خودروسازی ایران متوقف شده‌اند.
اتحادیه اروپا نیز به اتخاذ یک رشته تصمیم‌ها رفع تحریم‌های مالی و اقتصادی ایران از روز اجرایی شدن برجام را اجرایی کرده است.
بیشتر بخوانید: یوکیا آمانو: اجرای برجام هنوز شکننده است
بر اساس این گزارش، رفع تحریم‌ها باعث شده که صادرات نفت خام ایران از ۹۷۰هزار بشکه در روز در سال ۱۳۹۲ به حدود ۲ میلیون بشکه در روز در سال ۱۳۹۵ برسد و تجهیزات توقیف شده شرکت‌های تابعه وزارت نفت نیز آزاد گردند.
ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت‌های کشتیرانی و نفتکش از تحریم‌ها خارج شده و امکان احیای فعالیت‌های عادی خود را باز یافته‌اند. فعالیت مجدد خطوط و شرکت‌های حمل و نقل بین المللی در بنادر ایران شروع شده و خدمات صدور گواهینامه‌های قانونی برای کشتی‌ها توسط مؤسسات رده‌بندی بین‌المللی و بیمه‌های حفاظت و غرامت بین‌المللی مجدداً برقرار شده است.
برخی موانع بانکی و مالی
گزارش می‌افزاید: به سبب اشراف سیستم مالی آمریکا بر سیستم مالی بین‌المللی، بانک‌های بزرگ جهانی هنوز به نگرانی از جرایم سنگین گذشته سیستم کنترلی آمریکا، در نزدیک شدن و همکاری با ایران احتیاط می‌کنند.
در این گزارش آمده است: «آمریکا با اعمال محدودیت در تحریم‌های اولیه هنوز فضای نقل و انتقال پول و ارز را در درون سیستم دلار برای ایران باز نکرده و نقل و انتقالات ایران با مشکلات و موانع جدی روبه‌روست.»
بر اساس متن صریح برجام، نقل و انتقال آزادانه وجوه باید مجاز تلقی شود، «اما به نظر می‌رسد عواملی نظیر جریمه‌های سنگینِ وضع شده علیه بانک‌های اروپایی به دلیل نقض تحریم‌ها و هم چنین طراحی فضای تردید و نگرانی با استفاده از تهدیدهایی نظیر محرومیت در دسترسی به نظام مالی و بانکی ایالات متحده، باعث شده که این بانک‌ها حتی برای تعاملات به ظاهر مجاز نیز تمایل به دریافت مجوز داشته باشند».
بیشتر بخوانید: لغو مشروط ممنوعیت استفاده از دلار در تجارت با ایران
این گزارش می‌افزاید: «بانک‌های اروپایی به دلیل جریمه‌هایی که در گذشته به سبب نقض تحریم‌ها متحمل شده‌اند، بابت برقراری تعاملات بانکی با جمهوری اسلامی با تردیدهای جدی روبه‌رو هستند. بسیاری از بانک‌های اروپایی که جلسه‌ای با حضور وزیر امور خارجه آمریکا داشتند، تردید دارند که وزارت امور خارجه آمریکا بتواند رویکرد محتاطانه خود را در قبال ایران تغییر دهد. این بانک‌ها واهمه دارند که حتی اگر تضمین‌هایی از سوی خزانه‌داری آمریکا دریافت کنند، باز هم این احتمال وجود دارد که پیگیری‌های قانونی در آمریکا و مفسران قوانین آمریکا تفسیر متفاوت و شدیدتری را از قوانین ارائه دهند. در واقع دولت‌ها، بانک‌ها و سایر شرکت‌های خارجی از خزانه‌داری آمریکا تأییدیه مجوز کتبی می‌خواهند که در اصل، تضمین این مطلب باشد که از سوی دولت آمریکا تحریم یا تهدید نخواهند شد. امّا واشنگتن تمایل چندانی برای صدور چنین مجوزها و تأییدهایی ندارد. از طرف دیگر "اداره کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا" (OFAC) که متولی اصلی ارائه مجوز است، نه تنها مجوزهای جامع و کاربردی صادر نمی‌کند، در مقام پاسخگویی به سؤال‌های مربوط به تحریم‌ها نیز مجمل پاسخ می‌دهد که در نهایت، تردید سؤال‌کننده هم چنان باقی می‌ماند و رغبتی به ارتباط مالی با ایران پیدا نمی‌کند.»
اعمال برخی محدودیت‌ها پس از اجرای برجام
گزارش مدعی است که ایالات متحده آمریکا در اجرای برجام "نقض عهد و پیمان‌شکنی" کرده است، از جمله اینکه "به بهانه‌های مختلف" تحریم‌های جدید علیه ایران وضع کرده است.
این گزارش استناد می‌‌کند به یک سخنرانی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی که گفته بود: «در سراسر دوره هشت ساله، وضع هر گونه تحریم در هر سطح و به هر بهانه‌ای از جمله بهانه‌های تکراری و خودساخته تروریسم و حقوق بشر توسط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظف است طبق بند ۳ مصوبه مجلس، اقدام‌های لازم را انجام دهد و فعالیت‌های برجام را متوقف سازد.»
اما این شرط یک‌جانبه رهبر جمهوری اسلامی مانع از محدودیت‌ها و تحریم‌های جدید از سوی ایالات متحده نشد؛ اقداماتی که ربطی به برجام نداشته‌اند، از جمله در رابطه با نقض حقوق بشر در ایران، فعالیت‌های موشکی ایران و یا ادعای غرامت برای بازماندگان قربانیان عملیات تروریستی که گفته می‌شود ایران در آن دست داشته است.
بیشتر بخوانید: روحانی: اگر با دنیا قهر باشیم٬ امکان پیشرفت وجود ندارد
در اول اردیبشت ۱۳۹۵ (۲۰ آوریل ۲۰۱۶) دیوان عالی آمریکا با صدور رأی به دادگاه‌های آمریکا این اجازه را داد که در رسیدگی به دادخواهی قربانیان جرایم تروریسمی از دارایی‌های بلوکه شده ایران برای پرداخت غرامت استفاده کنند.
در دادگاه بدوی آمریکا حکمی صادر شده بود که بستگان ۲۴۱ تفنگ‌دار آمریکایی که در سال ۱۹۸۳ در بیروت کشته شده بودند می‌توانند تا سقف ۲ میلیارد دلار از دارایی بلوکه شده ایران را برای غرامت دریافت کنند. در این دادگاه نیروهای قدس سپاه پاسداران و حزب‌الله لبنان عامل این عملیات تروریستی شناخته شدند.
نکته دیگری که در این گزارش آمده، وضعیت اضطراری آمریکا در رابطه با ایران است که باراک اوباما از اول مارس ۲۰۱۶ این وضعیت را یک سال دیگر تمدید کرد.
گزارش شاکی است از این‌که در "اول فروردین ماه سال جاری، آمریکا و متحدان این کشور در نامه‌ای خطاب به دبیر کل سازمان ملل آزمایش موشک‌های بالستیکی از سوی ایران را مخالف و غیر منطبق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت دانسته و خواستار تحریم و مجازات ایران" شده‌اند.
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین به چهلمین گزارش حقوق بشری آمریکا اشاره می‌کند که در آوریل ۲۰۱۶ تسلیم کنگره این کشور شده است. در این گزارش به نقض شدید حقوق بشر در ایران اشاره شده است.
بیشتر بخوانید: طرح چند نماینده برای "الزام تصویب FATF در مجلس"
مجلس در گزارش برجام خود می‌گوید که گزارش حقوق بشر آمریکا "طبق معمول حاوی اتهاماتی بی اساس علیه ایران بود و بندهایی از آن نیز به صورت مستقیم رویکردی مداخله گرایانه درامور داخلی کشورمان داشت".
در همان زمان جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، بار دیگر ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد و گفت: «ما می‌دانیم ایران از تروریسم حمایت می کند». وی همچنین اضافه کرد که دولت آمریکا در مواردی به تنهایی و در مواردی به همراه کنگره ایران را به عنوان حامی تروریسم مورد تحریم قرار داده است.
جمله موارد بالا که از نظر دولت آمریکا ربطی به توافق برجام ندارد، از نظر مقامات جمهوری اسلامی به عنوان "نقض عهد و پیمان‌شکنی آمریکا" ارزیابی می‌شود.
مقامات عالی‌رتبه ایران، از جمله رهبر جمهوری اسلامی و نهادهای نظامی و قضایی و امنیتی، از زمان امضای توافق برجام بدین سو، بر دشمنی سرسختانه و آشتی‌ناپذیر خود با ایالات متحده آمریکا تأکید می‌ورزند. گزارش برجام مجلس نیز تصریح می‌کند که «در شرایط فعلی، چالش اصلی جمهوری اسلامی ایران با آمریکاست».

در همین زمینه:

شنبه، آبان ۰۸، ۱۳۹۵

یک فرمانده سپاه دزدایران: سپاه پاسدران به زودی در آمریکا و اروپا شکل خواهد گرفت

یک فرمانده سپاه دزدایران: سپاه پاسدران به زودی در آمریکا و اروپا شکل خواهد گرفت
 
سالار آبنوش معاون هماهنگ کننده قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه پاسداران ایران می‌گوید که سپاه پاسداران به زودی در آمریکا و اروپا شکل خواهد گرفت.
به گزارش خبرگزارش تسنیم نزدیک به نهادهای امنیتی ایران، آبنوش این سخنان را شامگاه پنجشنبه ۲۷ اکتبر در مراسمی در مصلی نهاوند ایراد کرد.
این فرمانده سپاه پاسداران ایران مدعی شد: «سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران در جبهه‌های مختلف فرهنگی و سازندگی دشمن را به زانو در آورده است و در پروژه‌های مختلف از جمله ساخت پالایشگاه و ساخت بزرگترین تونل‌های دنیا موفقیت‌های‌بزرگی را کسب کرده است».
طی سال‌های اخیر، سپاه پاسداران، نفوذ خود را در پروژه‌های اقتصادی ایران توسعه داده و به اموال هنگفتی از این راه دست یافته است.
آبنوش با اشاره به مذاکرات اخیر ایران با غرب بر سر پرونده هسته‌ای گفت: «اکنون دشمن تسلیم شده و لاجرم حاضر به مذاکره با کشور ما شده و به خاطر نفس گرم ولایت و دعای خیر خانواده‌های شهداء همه گره‌ها و مشکلات کشور ما دارند حل می‌شوند و در همه زمینه‌ها کشور ما محکم و استوار شده است».
حدود ۱۰ سال جامعه جهانی، تحریم‌های سختی علیه ایران به خاطر برنامه هسته‌ای‌اش اعمال کرد. این تحریم‌ها اوضاع اقتصادی ایران را بحرانی کرد. از این رو تهران در مذاکره با قدرت‌های جهان متعهد به محدود کردن برنامه هسته‌ای خود در مقابل لغو تحریم‌ها شد.

انفجار در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه را متوقف كرد



انفجار در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه را متوقف كرد
 
عکس آرشیوی
وقوع يك انفجار در خط لوله گاز ایران به ترکیه صادرات گاز به اين كشور را متوقف كرده اما اين انفجار كه در عمق خاک ترکیه رخ داده است ، خسارت جانى به همراه نداشته است.
به گزارش خبرگزارى "مهر"، یک مقام مسئول در شرکت ملی گاز با اشاره به توقف صادرات گاز ایران به ترکیه، گفت: پیش بینی می‌شود با توجه به انجام پروسه تعمیراتی، صادرات گاز به این کشور همسایه تا ۷ روز آینده متوقف باشد.
یک مقام مسئول در شرکت ملی گاز ایران صبح امروز در گفتگو با مهر با تایید توقف صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه، گفت: به دلیل انفجار در خط لوله صادراتی گاز در خاک ترکیه فعلا جریان گاز به این کشور همسایه متوقف شده است.
وی با تاکید بر اینکه شرکت بوتاش ترکیه با انجام مکاتباتی شرکت ملی گاز ایران را در جریان این حادثه گازی گذاشته است، تصریح کرد: از ساعت ۲۱ و ۳۰ دقیقه شامگاه پنجشنبه ۶ آبان ماه خط انتقال گاز ایران به ترکیه در ۱۲ کیلومتری مرز بازرگان در عمق خاک ترکیه منفجر و صادرات به این کشور فعلا به طور موقت قطع شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه با توجه به انجام پروسه تعمیراتی پیش بینی می شود صادرات گاز به ترکیه دست کم تا ۷ روز آینده متوقف باشد، خاطرنشان کرد: ایران در صورت آمادگی بوتاش ترکیه، محدودیتی برای تامین گاز این کشور همسایه ندارد.
در همین حال مجید آقابابایی، مدیر کل مرزی وزارت کشور هم توقف صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه از شامگاه پنج شنبه را تایید کرده است.
به گزارش مهر، از ابتدای سال جاری تاکنون حجم صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه با افزایشی حدود ۸.۸ درصدی همراه بوده به طوری که تاکنون حدود ۶۵۰ میلیون مترمکعب گاز به این کشور همسایه صادر شده است.
مقامات تهران - آنکارا آگوست ۱۹۹۶ میلادی قراردادی ۲۵ ساله امضا کردند که بر اساس این توافق، مقرر شد سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ایران به ترکیه صادر شود.

واكنش تهران به اظهارات سفير امارات در واشنگتن در باره حمایت ایران از گروههاى تروريستى

واكنش تهران به اظهارات سفير امارات در واشنگتن در باره حمایت ایران از گروههاى تروريستى
 
اظهارات یوسف العتیبه، سفیر دولت امارات در واشنگتن، در خصوص حمايت جمهورى اسلامى از گروههاى تروريستى در منطقه، واكنش نمایندگی دائم ایران در نیویورک را به همراه داشته و نماينده ايران در سازمان ملل این اظهارات را " فتنه جویانه " توصيف كرده و در بيانيه اى شبه نظاميان حشد الشعبي عراق و حوثى هاى يمن را " مقاوم" قلمداد كرد.
سفیر امارات در آمریکا روز سه‌شنبه در نشستی به میزبانی «مرکز پیشرفت آمریکایی» و همراه با سفیر اردن در آمریکا، «مایک مورل» رئیس اسبق سیا و «جیمز وینفلد» معاون سابق ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا صحبت می‌کرد، با محكوميت ساسيتهاى توسعه‌طلبی منطقه‌ای جمهورى اسلامى، خواستار مقابله واشنگتن با تهران شد.
العتیبه در این نشست در مورد تحولات خاورمیانه گفت: " امیدوار بودیم که بعد از برجام رفتار ایران آنطور که برخی امیدوار بودند، تعدیل شود، اما از هر جهت که نگاه کنید، رفتار آن‌ها بدتر شده است. تست موشک، لفاظی، ترساندن ناوهای آمریکایی، تسلیح نیروهای نیابتی‌شان، حمایت از حماس و حزب‌الله و دیگر گروه‌های تروریستی شناخته شده. نیازی به صحبت در مورد فعالیت‌های "حشد الشعبی" و نیروی قدس هم نیست. یک تهدید بلندمدت و «رفتار بد» ایران همچنان رو به افزایش است."

العتيبه: اجازه نمی‌دهیم حزب‌الله ديگرى در يمن تشكيل شود

العتيبه در مورد بحران یمن گفت:" شاید بگوئید که حزب‌الله یکی از موفق‌ترین مخلوقات ایران بوده است. آن‌ها تلاش می‌کنند تا نمونه‌ آن‌ها را با شبه‌نظامیان شیعه در عراق ایجاد کند و نمونه آن‌ها را با حوثی‌ها در یمن ایجاد کنند، اما ما اجازه این کار را به آن‌ها نخواهیم داد، آن هم در مرز کشوری که روزانه 10 میلیون بشکه نفت تولید می‌کند و میزبان مکه و مدینه است.»

العتيبه: اعتراضات 2009 صدای اعتراض مردم ایران بود

سفير امارات در واشنگتن در پاسخ به این سوال که نظر امارات در مورد مردم ایران چیست، گفت: «امارات متحده عربی با مردم ایران، چه آن‌ها که در ایران زندگی می‌کنند و چه آن‌هایی که در امارات زندگی می‌کنند، مشکلی ندارد. ما با سیاست‌های حکومت این کشور، حکومت «انقلابی» این کشور مشکل داریم. حکومتی که در قانون اساسی‌اش صدور انقلاب تقدیس شده است.»
العتیبه افزود: «همه تصور می‌کنند که بهار عربی از تونس آغاز شده، اما بهار دو سال قبل از آن در ژوئن 2009 در تهران آغاز شد، زمانی که مردم در اعتراض به نتایج انتخابات به خیابان آمدند و آن‌ها را در خیابان سرکوب کردند. شما شاهد صدای مردم و واکنش حکومت بودید. بنابراین مشکل با حکومت و سیاست‌هایش است و تصور می‌کنم تا زمانی که حکومت این کشور برآمده از خواسته‌های مردمش نباشد، شاهد این مشکل خواهیم بود.»

واكنش تهران به اظهارات سفير امارات در واشنگتن در باره حمایت ایران از گروههاى تروريستى

واكنش تهران به اظهارات سفير امارات در واشنگتن در باره حمایت ایران از گروههاى تروريستى
 
اظهارات یوسف العتیبه، سفیر دولت امارات در واشنگتن، در خصوص حمايت جمهورى اسلامى از گروههاى تروريستى در منطقه، واكنش نمایندگی دائم ایران در نیویورک را به همراه داشته و نماينده ايران در سازمان ملل این اظهارات را " فتنه جویانه " توصيف كرده و در بيانيه اى شبه نظاميان حشد الشعبي عراق و حوثى هاى يمن را " مقاوم" قلمداد كرد.
سفیر امارات در آمریکا روز سه‌شنبه در نشستی به میزبانی «مرکز پیشرفت آمریکایی» و همراه با سفیر اردن در آمریکا، «مایک مورل» رئیس اسبق سیا و «جیمز وینفلد» معاون سابق ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا صحبت می‌کرد، با محكوميت ساسيتهاى توسعه‌طلبی منطقه‌ای جمهورى اسلامى، خواستار مقابله واشنگتن با تهران شد.
العتیبه در این نشست در مورد تحولات خاورمیانه گفت: " امیدوار بودیم که بعد از برجام رفتار ایران آنطور که برخی امیدوار بودند، تعدیل شود، اما از هر جهت که نگاه کنید، رفتار آن‌ها بدتر شده است. تست موشک، لفاظی، ترساندن ناوهای آمریکایی، تسلیح نیروهای نیابتی‌شان، حمایت از حماس و حزب‌الله و دیگر گروه‌های تروریستی شناخته شده. نیازی به صحبت در مورد فعالیت‌های "حشد الشعبی" و نیروی قدس هم نیست. یک تهدید بلندمدت و «رفتار بد» ایران همچنان رو به افزایش است."

العتيبه: اجازه نمی‌دهیم حزب‌الله ديگرى در يمن تشكيل شود

العتيبه در مورد بحران یمن گفت:" شاید بگوئید که حزب‌الله یکی از موفق‌ترین مخلوقات ایران بوده است. آن‌ها تلاش می‌کنند تا نمونه‌ آن‌ها را با شبه‌نظامیان شیعه در عراق ایجاد کند و نمونه آن‌ها را با حوثی‌ها در یمن ایجاد کنند، اما ما اجازه این کار را به آن‌ها نخواهیم داد، آن هم در مرز کشوری که روزانه 10 میلیون بشکه نفت تولید می‌کند و میزبان مکه و مدینه است.»

العتيبه: اعتراضات 2009 صدای اعتراض مردم ایران بود

سفير امارات در واشنگتن در پاسخ به این سوال که نظر امارات در مورد مردم ایران چیست، گفت: «امارات متحده عربی با مردم ایران، چه آن‌ها که در ایران زندگی می‌کنند و چه آن‌هایی که در امارات زندگی می‌کنند، مشکلی ندارد. ما با سیاست‌های حکومت این کشور، حکومت «انقلابی» این کشور مشکل داریم. حکومتی که در قانون اساسی‌اش صدور انقلاب تقدیس شده است.»
العتیبه افزود: «همه تصور می‌کنند که بهار عربی از تونس آغاز شده، اما بهار دو سال قبل از آن در ژوئن 2009 در تهران آغاز شد، زمانی که مردم در اعتراض به نتایج انتخابات به خیابان آمدند و آن‌ها را در خیابان سرکوب کردند. شما شاهد صدای مردم و واکنش حکومت بودید. بنابراین مشکل با حکومت و سیاست‌هایش است و تصور می‌کنم تا زمانی که حکومت این کشور برآمده از خواسته‌های مردمش نباشد، شاهد این مشکل خواهیم بود.»

مبارزه با اسلام سیاسی، در صدر برنامه ‌آتی حزب ایالتی بایرن

مبارزه با اسلام سیاسی، در صدر برنامه ‌آتی حزب ایالتی بایرن

اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن (CSU) قصد دارد مبارزه با "اسلام سیاسی" را در صدر برنامه‌های سال آینده‌ی خود قرار دهد. به نظر مسئولان این حزب، تنها با اعمال این خط‌مشی می‌توان "آینده‌ی یک جامعه‌ی باز" را تضمین کرد.
Deutschland Erding Horst Seehofer (picture-alliance/dpa/M. Müller) هورست زهوفر، نخست‌وزیر بایرن از حزب سوسیال مسیحی آلمان
بنا به گزارش خبرگزاری‌ها سران اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن (CSU) می‌خواهند در نشست سالانه‌ی خود که در روزهای ۴ و ۵ نوامبر در این ایالت تشکیل می‌شود، نکات اصلی برنامه‌ی حزب را مورد بحث و گفت‌وگو قرار دهند. مهم‌ترین فصل‌های این برنامه که در ۱۷ صفحه تنظیم شده، مبارزه با اسلام ‌سیاسی و احزاب "چپ" این کشور را در برمی‌گیرند. در این طرح آمده است: «ما باید با اعتماد به‌نفس کامل آن‌چه که به تحکیم جامعه‌ی ما می‌انجامد، مشخص کنیم و فرهنگ تعیین‌کننده‌ی خود را به مثابه سنگ محک یک جامعه‌ی باز قرار دهیم.»
"دگرگونی‌های خطرناک و تامل‌برانگیز" اسلام سیاسی
به نظر اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن، در جهان اسلام به دلیل نفوذ اسلام سیاسی "دگرگونی‌های خطرناک و تامل‌برانگیزی" صورت گرفته است. این حزب وظیفه‌ی خود می‌داند که جامعه‌ی آلمان را از تاثیرات منفی چنین تغییراتی در امان نگهدارد: «ما با این گونه حملات علیه ارزش‌های اجتماعی و سوء‌استفاده از قوانین خود با قاطعیت مبارزه می‌کنیم.»
بیشتر بخوانید: وزیر کشور آلمان: کاهش شدید شمار پناهجویان در سال ۲۰۱۶
 در طرح برنامه‌ی اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن هم‌چنین آمده است که "برخورد نفی‌کننده‌ی اسلام سیاسی" نباید به‌طور کلی با دین اسلام یکی دانسته شود.
نویسندگان برنامه این واکنش را "اساسا نادرست" می‌دانند و یادآور می‌شوند که بحث و برخورد چالش‌آمیز با اسلام سیاسی به سود مذهب اسلام نیز خواهد بود: «تفاوت دقیق قايل شدن میان اسلام و اسلام سیاسی از بروز اسلام‌ستیزی در جامعه جلوگیری می‌کند و آیین اسلام و پیروان آن را از پیش‌داوری‌های کلی و بی‌پایه در امان می‌دارد.»
تعیین ظرفیت پناهجوپذیری آلمان
افزون بر این اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن (CSU) خواهان تعیین ظرفیت پناهجوپذیری آلمان در سال است. به نوشته‌ی طراحان برنامه‌ی حزب، این کشور سالانه توانایی پذیرش تا ۲۰۰ هزار پناهجو را دارد. در این سند آمده است: «ما می‌خواهیم که این موضوع به صورت قانون به تصویب برسد.»
بیشتر بخوانید: حزب سوسیال مسیحی: کمک مالی خارجی به مساجد آلمان باید قطع شود
Deutschland Potsdam Horst Seehofer und Angela Merkel (picture-alliance/dpa/R. Hirschberger) آنگلا مرکل و هورست زهوفر، رهبر حزب سوسیال مسیحی آلمان
تعیین ظرفیت پناهجوپذیری آلمان، یکی از موارد اختلاف میان این اتحادیه و حزب خواهر آن، حزب سوسیال مسیحی آلمان به رهبری صدراعظم آلمان، آنگلا مرکل است. هم اکنون این دو حزب مسیحی همراه با حزب سوسیال دمکرات ائتلاف دولتی آلمان را تشکیل می‌دهند.
بیشتر بخوانید: آنگلا مرکل تدارک چهارمین دوره صدراعظمی خود را می‌بیند
مبارزه با احزاب چپ آلمان نیز یکی دیگر از سرفصل‌های برنامه‌ی آتی اتحادیه‌ی بایرن است: «ما باید مانع آن شویم که جبهه‌ی چپ متشکل از سوسیال دموکرات‌ها، حزب سبزها و چپ‌ها پس از پیروزی در انتخابات به قدرت برسند و اقتصاد آلمان را به نابودی بکشانند.»
قرار است سرفصل‌های برنامه‌ی یادشده روز دوشنبه (۳۱ اکتبر) به تصویب هیئت اجرایی اتحادیه سوسیال مسیحی بایرن برسد.
Syrische Flüchtlinge schießen ein Selfie (Foto: REUTERS/ Yannis Behrakis)

مروری تصویری بر سال پرتلاطم پناهجویان و آوارگان

اختلاف‌نظر در اوپک؛ مخالفت ایران با کاهش تولید نفت

اختلاف‌نظر در اوپک؛ مخالفت ایران با کاهش تولید نفت

بنا به گزارش خبرگزاری‌ها کارشناسان اوپک نتوانسته‌اند بر سر کاستن از عرضه نفت به توافق برسند، و دلیل اصلی آن نیز موضع سرسختانه ایران است. ایران به هیچوجه حاضر نیست از میزان عرضه نفت خود بکاهد.
خبرگزاری رویترز از قول کارشناسان سازمان اوپک گفته است که اعضای این سازمان نتوانسته‌اند بر سر کاهش سهمیه صادرات خود به توافق برسند.
پیش از همه ایران نه تنها حاضر نیست از میزان صادرات نفت خود بکاهد، بلکه قصد دارد آن را به میزان پیش از تحریم‌های اقتصادی علیه این کشور در سال ۲۰۱۲ برگرداند.
لیبی و نیجریه نیز مایل به افزایش میزان صادرات نفتی خود هستند.
بیشتر بخوانید: افزایش بهای نفت در پی توافق اوپک برای کاهش سقف تولید
با توجه به کاهش بی‌سابقه بهای نفت در سطح جهانی، در اواخر ماه سپتامبر کشورهای عضو اوپک برای کاستن از صادرات خود توافق کرده بودند.
اختلاف نظر در اوپک بی‌درنگ بر قیمت‌ها در بازار نفت تأثیر گذاشت و بهای انواع نفت را باز هم بیش از یک درصد کاهش داد.
در حال حاضر کارشناسان اوپک (سازمان صادرکنندگان نفت) با اعضای کشورهای نفت‌خیز غیراوپک دیدار دارند تا شاید آنها را به کاستن از میزان تولید قانع کنند.
بیشتر بخوانید: همکاری عربستان و روسیه برای جلوگیری از افت قیمت نفت
کارشناسان اوپک قصد دارند ۲۵ نوامبر در وین گفتگوهای تدارکاتی را برای دیدار وزیران اوپک در ۳۰ نوامبر آینده انجام دهند.

فدریکا موگرینی برای مذاکره درباره سوریه وارد تهران شد

فدریکا موگرینی برای مذاکره درباره سوریه وارد تهران شد

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که قصد دارد با مقام‌های ایران در باره بحران سوریه به گفت‌‌وگو بنشیند وارد تهران شده است. فدریکا موگرینی با رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران دیدار خواهد کرد.
EU Außenministertreffen in Riga (picture-alliance/dpa/Valda Kalnina) فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
خبرگزاری ایرنا از ورود فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران خبر داد.
به گزارش ایرنا، قرار است موگرینی طبق قرار از پیش تعیین‌شده روز شنبه ۸ آبان (۲۹ اکتبر) با حسن روحانی‌، رئيس‌جمهور ایران دیدار و گفت‌وگو کند.
او سپس با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران وارد گفت‌وگو خواهد شد و در ناهار کاری وزارت خارجه ایران شرکت خواهد کرد.
ایرنا می‌نویسد، محور گفت‌‌وگوهای مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با مقام‌های ایران بحث جنگ داخلی سوریه خواهد بود.
بیشتر بخوانید: گفت‌وگوهای سه‌جانبه ایران، روسیه و سوریه در مسکو آغاز شد
اتحادیه اروپا اعلام کرده که طبق تصمیم شورای روابط خارجی این اتحادیه قرار است با کشورهایی از منطقه که در بحران سوریه نقشی کلیدی دارند در مورد بحران این کشور گفت‌وگو شود. بر همین پایه، موگرینی از ایران و عربستان دیدار و با مقام‌های این کشورها در مورد بحران سوریه رایزنی خواهد کرد.

علی مطهری: تسلسل نظارت محال است

علی مطهری: تسلسل نظارت محال است

نایب رئیس مجلس می‌گوید اگر بنا باشد شورای نگهبان ناظر مجلس باشد، باید مرجع دیگری هم ناظر شورای نگهبان شود. این واکنشی است به تاکید سخنگوی شورا بر لزوم نظارت بیرونی به نمایندگان و این که اعضای شورا اهل عقب‌نشینی نیستند.
شنبه هشتم آبان، علی مطهری در پاسخ به سخنان کدخدایی که "خودنظارتی" مجلس را کارساز نمی‌داند، اعلام کرد که کار مجلس تفنین و نظارت است و به خاطر آن که "ناظر بالذات" است، نمی‌تواند ناظر دیگری داشته باشد.
نایب رئیس مجلس می‌گوید نظارت از خارج بر مجلس آسیب‌هایی چون محافظه‌کاری نمایندگان یا چاپلوس شدن آنها را در پی خواهد داشت، ضمن آن که "اگر بنا باشد شورای نگهبان ناظر مجلس باشد، باید مرجع دیگری هم ناظر شورای نگهبان باشد و این تسلسل، محال و نشدنی است."
به موازات سخنان مطهری، سخنگوی شورای نگهبان، در نشست خبری این شورا، به پاسخگویی در باره حدود و ثغور نظارت بر نمایندگان پرداخت. او از جمله گفت: «این رویه شورای نگهبان بوده که تا قبل از تصویب اعتبارنامه نسبت به صلاحیت‌ها اعلام نظر می‌کرده و این رویه هم اکنون هم باقی است.»
بحث مربوط به تعیین ساز و کار لازم برای حسن اجرای وظایف نمایندگی، در پی ابلاغ سیاست‌های کلی انتخابات از سوی خامنه‌ای به راه افتاده و تاویل‌های مختلف از آن، کنش و واکنشی بین نمایندگان و شورای نگهبان ایجاد کرده است.
خامنه‌ای در بند ۱۳ ابلاغیه ۱۸ بندی خود که روز ۲۴ مهر منتشر شد، خواستار تعیین ساز و کار لازم برای حسن اجرای وظایف نمایندگی، رعایت قسم‌نامه، جلوگیری از سوءاستفاده مالی، اقتصادی و اخلاقی و انجام اقدامات لازم در صورت زوال یا کشف فقدان شرایط نمایندگی مجلس در منتخبان شده است.
بیشتر بخوانید: شورای نگهبان بر نمایندگان مجلس "نظارت مستمر" خواهد داشت
علی مطهری پس از ملاقات با رهبر جمهوری اسلامی گفته که منظور خامنه‌ای از نظارت بر مجلس، خودنظارتی است نه نظارت سازمان دیگری. سخنگوی شورای نگهبان اما با اشاره به بند ۱۳ این ابلاغیه، دو نکته را مورد تاکید قرار داده است: «یکی نظارت بر حسن اجرای نمایندگان و دیگری نظارت بر استقرار شرایط نمایندگی که این دو به نظر قانونگذار بستگی دارد که چه مرجعی را تعیین می‌کند. ممکن است مرجع داخلی باشد یا بیرونی مثل قوه قضاییه یا نهاد دیگری که در آینده به تصویب خواهد رسید.»
"اهل عقب‌نشینی نیستیم"
کدخدایی گفت ما یک بار این را توضیح دادیم و دفعه بعد که توضیح دادیم شخصی گفت عقب‌نشینی کردیم: «ما اهل عقب‌نشینی نیستیم. روی نظرمان می‌ایستیم و تا انتها هم خواهیم رفت. نظر ما این است که این خلاء وجود داشته و در بند ۱۳ خلاء تکمیل شده و در نتیجه هر مرجعی قانون‌گذار تعیین کند تابع هستیم.»
 سخنگوی شورای نگهبان طی دو مصاحبه گفته که نظارت این شورا بر نمایندگان، پس از تصویب اعتبارنامه آنها و در طول دوره نمایندگی‌شان هم‌چنان ادامه خواهد داشت. احمد جنتی، دبیر این شورا نیز ابراز امیدواری کرده که ساز و کارهای بهتری برای این نظارت فراهم شود. مطهری اما معتقد است که نظارت بر اظهارنظرهای نمایندگان، آنها را متملق و چاپلوس بار خواهد آورد و حریت آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
تا پیش از ابلاغیه اخیر خامنه‌ای، نظارت شورای نگهبان بر روند انتخابات تا زمان تصویب اعتبارنامه آنها بود و پس از تصویب اعتبارنامه، دیگر شورای نگهبان نمی‌توانست صلاحیت نماینده‌ای را رد کند.
بیشتر بخوانید: "بعد از انتخاب یک کاندیدا امکان رد صلاحیت او وجود ندارد"
سخنگوی شورای نگهبان اصرار دارد که بند ۱۳ این ابلاغیه، ضرورت استمرار نظارت بر حسن اجرای وظایف نمایندگان را یادآوری کرده؛ چیزی که در قوانین انتخاباتی موجود نیست. اما نمایندگان مجلس، یک روز پس از ابلاغیه خامنه‌ای به استفساریه‌ای رأی مثبت دادند که بر اساس آن پس از اعلام درستی انتخابات یک حوزه انتخابیه از سوی شورای نگهبان، این شورا دیگر نمی‌تواند صلاحیت فردی که در این حوزه انتخاب شده است را رد  یا آرای او را باطل کند.
این طرح پیش‌تر نیز در مجلس به تصویب رسیده بود اما شورای نگهبان آن را مغایر اصل ۹۹ قانون اساسی تشخیص داد.
در اصل ۹۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است که شورای نگهبان مسئولیت نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آراء عمومی و همه‌پرسی‌ها را بر عهده دارد.
اختلاف نظر مجلس و شورای نگهبان در بحث نظارت، با رد صلاحیت مینو خالقی، نامزد منتخب مجلس در اصفهان  پیوند خورده است. مینو خالقی در انتخابات دوره دهم مجلس نفر سوم حوزه انتخابیه اصفهان شد اما شورای نگهبان، به بهانه عدم رعایت شئونات اسلامی در سفرهای خارج از کشور، آرای او را باطل اعلام کرد.

در همین زمینه: