سپاه پاسداران: ماجراجویی آمریکا مسبب سرنگونی هواپیمای اوکراینی است
سپاه پاسداران به مناسبت سالگرد سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی، ایالات متحده را به عنوان مسئول اصلی این فاجعه معرفی کرد. جمهوری اسلامی هنوز از برملاکردن جزییات این حادثه خودداری میکند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سالگرد شلیک به هواپیمای مسافربری اوکراینی و کشتن ۱۷۶ سرنشین آن را دستاویزی برای انتشار بیانیهای کرده است که در آن از پذیرش مسئولیت این فاجعه خودداری شده و در عوض ایالات متحده آمریکا به عنوان مقصر اصلی معرفی شده است.
به اعتقاد سپاه، حادثه هوایی نتیجه «ماجراجویی وجنایت تروریستی آمریکا» بوده است.
در ادامه این بیانیه کشته شدگان «شهیدانی» معرفی شدهاند که «فراق آنان غم و اندوهی عمیق را در دل های همگان گذاشته است».
سپاه ضمن یادآوری «شجاعت» و «فداکاری» خود در چهار دهه اخیر وعده داده است که از «دشمنان» انتقام خواهد گرفت.
انتقادها به روند رسیدگی به فاجعه
در بیانیه سپاه پاسداران ضمن ابراز همدردی با خانواده کشته شدگان تاکید شده است که با «بهرهگیری از گزارشهای کمیتههای تخصصی، بررسی حادثه و رفع کاستیها و معایب» از وقایع مشابه جلوگیری خواهد شد.
یکی از اعتراضهایی که از جوانب گوناگون متوجه جمهوری اسلامی شده، روند رسیدگی به این فاجعه، به ویژه مشارکت ندادن بستگان قربانیان و کارشناسان مستقل در تحقیقات تیم ایرانی است.
ایران تاکنون نتایج تحقیقات داخلی خود را منتشر نکرده است.
فرانسوا فیلیپ شامپاین، وزیر خارجه کانادا روز ۲۶ آذر در گفتوگو با شبکه سی بی سی کانادا اظهار داشت که شلیک موشک به این هواپیمای مسافربری پرسشهای زیادی ایجاد کرده و باید اجازه داد تحقیقات ادامه یابند.
پیش از اظهارات شامپاین، رالف گودیل، مشاور ویژه جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا با ارائه یک گزارش ۷۹ صفحهای از نتیجه تحقیقات گروهی مستقل، جمهوری اسلامی را متهم کرد که هنوز به بسیاری از پرسشهای کلیدی پاسخ نداده است.
شرایط جنگی
در بیانیه سپاه پاسداران تاکید شده است که حادثه ۱۸ دی «پس از ماجراجویی وجنایت تروریستی آمریکا و متعاقب آن ضربه موشکی به پایگاه تروریستها در عین الاسد و شرایط جنگی منطقه رخ داد».
سرنگونی هواپیمای اوکراینی پس از شلیک چند موشک سپاه به یک پایگاه مورد استفاده نیروهای آمریکایی و متحدانش در عراق صورت گرفت که اقدام تلافی جویانه در برابر کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه بود.
در شب حادثه، سپاه پاسداران به خاطر نگرانی از واکنش نظامی آمریکا به حال آماده باش کامل درآمده بود و سامانههای دفاع موشکی در برخی نقاط از جمله اطراف تهران تقویت شده بودند اما پرواز هواپیماهای مسافربری به طور عادی ادامه داشت.
در گزارشی که رالف گودیل ارائه کرد از جمهوری اسلامی سوال شده که چرا آسمان ایران در شرایط جنگی همچنان باز مانده است.
این اقدام باعث شده است که برخی منتقدان جمهوری اسلامی مدعی شوند، از هواپیماهای غیرنظامی به عنوان سپر انسانی برای جلوگیری از حملههای احتمالی آمریکا سوء استفاده شده است.
دستگیری عاملان و معترضان
یکی دیگر از پرسشهای بی پاسخ مانده، معرفی فرد یا افرادی در سپاه است که فرمان شلیک موشک را صادر کردهاند. مسئولان جمهوری اسلامی از بازداشت شش نفر در ارتباط با پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی خبر داده اما به هویت و سمت آنها اشارهای نکردهاند.
غلامعباس ترکی، دادستان نظامیاستان تهران ۲۴ شهریور گفت که سه تن از این افراد همچنان بازداشت هستند.
اما شمار کسانی که به علت اعتراض به سرنگون کردن هواپیما دستگیر شدند به مراتب بیشتر است. یکی از آنها بهاره هدایت، فعال دانشجویی و حقوق زنان است که به اتهام شرکت در تجمع دانشگاه پلی تکنیک تهران در اعتراض به شلیک موشک سپاه به ۵۶ ماه زندان محکوم شد. چهار سال این حکم لازم الاجراست.
مهدی محمودیان، روزنامهنگار نیز «بهخاطر فراخوان روشن کردن شمع به یاد قربانیان انهدام هواپیمای اوکراینی توسط موشکهای سپاه» به چهار سال زندان محکوم شده است.
مسعود حکمآبادی، هنرمند تئاتر در مشهد نیز به سه سال زندان محکوم شد. او در واکنش به سرنگون کردن هواپیما از جشنواره تئاتر فجر انصراف داده بود.
دادگاهی در آمل هم برای ۱۶ نفر از حاضران در یک تجمع اعتراضی مربوط به هواپیمای اوکراینی احکام حبس صادر کرد. ۱۱ نفر به هشت ماه و پنج نفر به شش ماه زندان محکوم شدند.
اواخر فروردین نیز مصطفی هاشمیزاده، دانشجوی رشته مهندسی عمران دانشگاه تهران، از محاکمه خود در دادگاه انقلاب و پنج سال حبس تعزیری به خاطر تجمع اعتراضی در محوطه دانشگاه علیه ساقط کردن هواپیمای اوکراینی خبر داده بود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر