چهارشنبه، دی ۲۴، ۱۳۹۹

فرستاده اسرائيل برای جلوگیری از بازگشت آمریکا به برجام

 

فرستاده اسرائيل برای جلوگیری از بازگشت آمریکا به برجام

اسرائيل مامور ویژه‌ای را به آمریکا فرستاده است تا مانع از تحقق وعده دولت جو بایدن برای بازگشت به برجام شود. بنا بر گزارش بلومبرگ اسرائیل به دنبال ایجاد یک رابطه موثر و متفاوت با دوران اوباما با آمریکا است.

خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی که روز سه‌شنبه ۲۳ دی منتشر کرد از اعزام یک فرستاده ویژه اسرائیل به آمریکا پرده برداشت. این خبرگزاری نوشته است کمپین گسترده‌ای که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل علیه توافق هسته‌ای دولت اوباما با ایران به راه انداخت، نتوانست مانع توافق سال ۲۰۱۵ شود. اکنون مقام‌های این کشور در حال ارزیابی راه‌هایی جدید و این موضوع هستند که آیا درگیری آشکار با دولت آتی آمریکا استراتژی موثرتری خواهد بود یا اقدامات پشت صحنه.

روزنامه تایمز اسرائیل نیز در گزارشی که چهارشنبه ۲۴ دی (۱۳ ژانویه) منتشر شد به نقل از خبرگزاری والا (Walla News) نوشته است که نتانیاهو در حال ایجاد یک گروه ویژه برای تدوین استراتژی جدید اسرائیل برای گفتگو با دولت بایدن در مورد توافق هسته‌ای ایران است. بنابر این گزارش اعضای این گروه عبارتند از نمایندگان شورای امنیت ملی، وزارت امور خارجه، وزارت دفاع، اسرائیل، آژانس اطلاعاتی موساد و کمیسیون انرژی اتمی اسرائیل.

تایمز اسرائیل نوشته است بایدن به دنبال بازگشت به توافق هسته‌ای ایران است، اقدامی که اسرائیل با آن مخالفت کرده و خواهان مذاکره بر سر توافقی جدید است؛ "توافقی که برنامه موشکی و تجاوزات منطقه‌ای ایران را مهار کند".

یک مقام اسرائیلی نیز که نخواسته نامش فاش شود، به بلومبرگ گفته است که هدف ماموریت ويژه اسرائیل این است که آمریکا موضع سختگیرانه‌تری نسبت به برنامه هسته‌ای، برنامه موشک‌های بالستیکی و نیروهای نیابتی ایران در منطقه‌ اتخاذ کند. اسرائيل همچنین نمی‌خواهد بگذارد که آمریکا بدون توافق با اسرائیل تحریم‌های جمهوری اسلامی ایران را بردارد.

بلومبرگ در گزارش خود به حمله حامیان دونالد ترامپ، رئيس جمهوری فعلی آمریکا به کنگره اشاره کرده و نوشته نه تنها این استراتژی اسرائیل برخلاف تمایل تیم بایدن برای ورود مجدد به توافق با ایران و سپس مذاکره درباره گسترش شرایط آن است، بلکه تلاش‌های اسرائیل برای همراه کردن دولت بایدن با سیاست‌های خود در قبال ایران در شرایطی انجام می‌شود که آمریکا و کنگره آن با چالش‌های بی‌سابقه‌ای روبرو هستند. 

برجام نه خواست جمهوری اسلامی نه اسرائیل؟

به نوشته بلومبرگ اسرائیل همچنین یک "کارت بازی با ریسک بالا در آستین" دارد؛ پتانسیل برای ادامه تلاش‌ها از طریق عملیات مخفی علیه ایران، یعنی عملیات تخریب تاسیسات هسته‌ای یا ترور دانشمندان هسته‌ای ایران مانند ترور محسن فخری‌زاده در ماه گذشته.  حکومت ایران انگشت اتهام را چه در مورد اقدامات تخریب آمیزی مانند انفجار در سایت نظنز یا ترور فخری‌زاده به سوی اسرائیل دراز می‌کند و اسرائیل نیز اصراری برای رد صریح این اتهام ندارد. در رابطه با همین اقدامات است که محمدجواد ظریف، و وزیر خارجه ایران گفته است دولت نتانیاهو قصد دارد آمریكا را به جنگ با ایران بكشد تا تلاش‌های بایدن را برای احیای توافق از بین ببرد.

به نوشته بلومبرگ اسرائیل یک کارت بازی با ریسک بالا در آستین دارد؛ پتانسیل برای ادامه تلاش‌ها از طریق عملیات مخفی علیه ایران، مانند ترور محسن فخری‌زاده

به نوشته بلومبرگ اسرائیل یک "کارت بازی با ریسک بالا در آستین" دارد؛ پتانسیل برای ادامه تلاش‌ها از طریق عملیات مخفی علیه ایران، مانند ترور محسن فخری‌زاده

حتی اگر دولت بایدن برای بازگشت به برجام فرای فشارهای اسرائیل تلاش کند، رهبر جمهوری اسلامی صریحا گفته است که این بازگشت برای ایران اهمیتی ندارد و آنچه مهم است برداشتن تحریم‌ها است. وزیر خارجه ایران نیز روز گذشته در یک مصاحبه با وبسایت دفتر خامنه‌ای تاکید کرد که کشورش هرگونه مذاکره مجدد بر سر برجام و گسترش ابعاد آن به برنامه موشکی را رد می‌کند. ایران همچنین خواستار ۷۰ میلیارد دلار غرامت برای از دست دادن درآمد نفتی ناشی از تحریم های ایالات متحده در سال‌های اخیر شده است.

کارت نتانیاهو برای سیاست داخلی

بلومبرگ در گزارش خود نگاهی نیز به وضع اسرائیل انداخته و نوشته است که شرایط برای نتانیاهو نیز چندان آسان نیست. این کشور بار دیگر در آستانه یک انتخابات در ماه مارس قرار دارد و نتانیاهو قصد دارد سیاست خارجی و سابقه امنیتی خود، بویژه مخالفت سرسختانه با توافق ایران را به عنوان کارت برنده خود برجسته کند.

در گزارش به رویکرد آمریکا نسبت به اسرائیل نیز اشاره شده و آمده است که این کشور به دنبال یک رابطه سازنده با اسرائیل و توافقی مناسب با ایران است. به گفته یک مقام ارشد سابق ایالات متحده که در تماس نزدیک با تیم بایدن است، دولت بعدی سعی می‌کند از اختلاف با اسرائیل جلوگیری کند، اما سیاست کلی آمریکا قابل بحث نیست.

به گفته این مقام پیشین تغییرات کوتاه مدت در سیاست‌های مربوط به ایران تحت دولت جدید ایالات متحده می تواند شامل آسان‌تر شدن دسترسی به کمک های بشردوستانه و کارایی بهتر مکانیسم تجارت ایران با اروپا باشد.

بلومبرگ به نقل از آرون دیوید میلر، عضو ارشد بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی نوشته است: «یک ماه عسل بین بایدن و نتانیاهو وجود نخواهد داشت، اما نیازی هم به مجادلاتی شبیه به دوران اوباما میان دو کشور نیست.»

با این امضای دونالد ترامپ، دولت آمریکا نه‌ تنها از توافقنامه اتمی برجام خارج شده، بلکه می‌خواهد تحریم‌های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی را نیز بار دیگر از سر ‌گیرد. بدین ترتیب هر شرکتی که با آمریکا و با دلار در سطح جهانی معامله می‌کند در صورتی که با ایران معامله کند، می‌تواند مشمول جریمه سنگینی بشود.

خروج از برجام و معاملاتی که دود می‌شوند

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر