هشدار کارشناسان نسبت به عواقب تورم و گرانی در ایران: مردم برای اعتراض منتظر اجازه نمیمانند
وضعیت تورم در اقتصاد ایران به مرحلهای رسیده که رسانهها پیدرپی نسبت به عواقب آن هشدار میدهند. در حالیکه بنا بر گزارشها، جمهوری اسلامی برای بازگشت به مذاکرات برجام تعلل میکند، رشد تورم در حال وخیمتر شدن است، نرخ دلار افزایش یافته، و یک نماینده پیشین مجلس نسبت به تمام شدن تحمل مردم هشدار داده است.
بر اساس آخرین گزارشها، میانگین نرخ دلار در صرافیهای مجاز ایران با حدود ۱۶۰ تومان افزایش، ۲۸ هزار و ۲۲۵ تومان برآورد شده است.
- خبرگزاری فارس از احتمال وخیمتر شدن شرایط تورمی خبر داد
در تازهترین واکنشها نسبت به افزایش تورم و گرانی، خبرگزاری فارس در گزارشی از «احتمال وخیمتر شدن شرایط تورمی» ابراز نگرانی کرده و از دولت ابراهیم رئیسی خواسته «هر چه سریعتر راهکارهای مناسب برای کاهش تورم که فشار مضاعفی بر وضعیت معیشتی اقشار مختلف جامعه و بهخصوص دهکهای پایین درآمدی وارد کرده است، به کار گیرد.»
فارس به نقل از یک کارشناس اقتصادی، نخستین گام برای کنترل تورم را «ایجاد یک بانک مرکزی مستقل و متعهد به هدف ثبات قیمتها» عنوان کرده است.
محمدحسن صبوری دیلمی، کارشناس اقتصادی، مواردی از جمله «افزایش ۷۳ درصدی تورم تولیدکنندگان در بهار ۱۴۰۰»، «نرخ بالای سه درصد تورم ماهانه» در هر سه ماه تابستان جاری، و «افزایش نقدینگی توسط دولت برای جبران مالی کسری بودجه» و موفق نشدن در تأمین مالی از طریق فروش اوراق را نشانههایی برای «امکان وخیمتر شدن شرایط موجود» دانست.
- یک کارشناس اقتصادی: بهبود اقتصاد بدون رفع تحریم خیالبافی است
یک کارشناس اقتصادی دیگر تأکید کرده است، در صورتی که روابط تجاری ایران بهبود نیابد، «هیچ برنامهای در بهبود شرایط اقتصادی کشور، از جمله کاهش نرخ تورم» نتیجه نخواهد داشت و «این دولت هم در اقتصاد زمینگیر میشود.»
مرتضی افقه، در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، با تأکید بر ضرورت تعیین تکلیف روابط خارجی دولت، «جبران کسری بودجه از طریق مالیات» را «سادهانگارانه» دانسته و گفته شیوهای که دولت ابراهیم رئیسی «برای جبران کسری بودجه» در پیش گرفته، «درست نیست.»
به گفته این کارشناس اقتصادی، بدون رفع تحریمها «بهبود وضعیت اقتصادی» «خیالبافی» است و «به نظر میرسد» دولت «اساسا برنامهای» ندارد.
او احتمال داده است که «شاید تعلل برای احیای برجام برای بالا بردن قدرت چانهزنی در مذاکرات است.»
- جلودارزاده: مردم چیزی برای از دست دادن ندارند، برای اعتراض منتظر اجازه نمیمانند
سهیلا جلودارزاده، نماینده پیشین مجلس، در گفتوگو با ایلنا هشدار داده است که «استقامت مردم یک حدی دارد» و وقتی ببینند «چیزی برای از دست دادن ندارند، منتظر نمیمانند ما به آنها اجازه دهیم اعتراض کنند یا خیر.»
دولت ابراهیم رئیسی میگوید «دیپلماسی اقتصادی» و گسترش روابط اقتصادی با کشورهای همسایه را در پیش گرفته است. در این راستا، روز چهارشنبه هفتم مهر، سعید محمد، دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، با گروهی از مدیران اقتصادی دولت روسیه دیدار کرد و خواستار فعال شدن کریدور شمال جنوب شد.
به گزارش ایرنا، مقامات روس نیز در این دیدار، از «عزم جدی ولادیمیر پوتین» مبنی بر توسعه فعالیتها در این کریدور سخن گفتند. همچنین در پی توافق وزیران خارجه جمهوری اسلامی ایران و عراق بر سر بدهیهای گازی، گزارشها از آمادگی ایران برای تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق حکایت دارند. روز چهارشنبه، معاون وزیر نفت در امور گاز، اعلام کرد که ایران آماده است تا قرارداد صادرات گاز به عراق را تمدید کند.
اما پیشتر، نوید جمشیدی، تحلیلگر مسائل ایران، در گفتوگو با صدای آمریکا گفته بود که نشانی از دیپلماسی اقتصادی در دولت رئیسی دیده نمیشود.
او با اشاره به گزارشهای اخیر سازمان انرژی اتمی، تأکید کرد: «برای دیپلماسی باید ارتباطاتمان با کشورهای دیگر جهان به لحاظ اقتصادی بهراه باشد که چنین چیزی نیست. موانع بزرگی مثل افایتیاف وجود دارد که هیچ نشانی از حل و تصویب دو لایحه باقیماندهاش را نمیبینیم.»
- عضو کمیسیون انرژی مجلس: دسترسی آژانس به دوربینهای نظارتی تنها با بازگشت آمریکا به برجام ممکن است
همچنین چهارشنبه هفتم مهر، یک عضو کمیسیون انرژی مجلس، دسترسی آژانس به فیلمهای ضبط شده توسط دوربینهای نظارتی در مراکز هستهای را منوط به بازگشت ایالات متحده به برجام و عملیاتی شدن «تعهداتش» دانست.
به گزارش خبرگزاری فارس، هادی بیگینژاد عضو مجلس شورای اسلامی از ملایر، با انتقاد از سیاست خارجه دولت پیشین، تأکید کرد که دولت رئیسی باید «کشور به کشور» برود و «روایت ایرانی ماجرا» را توضیح بدهد.
نمایندگی ایالات متحده در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه پنجم مهر با انتشار بیانیهای هشدار داد که ایران باید بدون تاخیر بیشتر به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دهد به یک کارگاه ساخت سانتریفیوژها در کرج، همانطور که دو هفته پیش توافق کرده بود، دسترسی پیدا کنند و یا آن که در روزهای آینده شاهد واکنش دیپلماتیک در شورای حکام آژانس باشد.
مرکز مورد اشاره در کرج قطعاتی را برای سانتریفیوژهای ویژه غنیسازی اورانیوم تولید میکند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر