پنجشنبه، مهر ۰۸، ۱۴۰۰

ممانعت از ادامه تحصیل دست‌کم ۱۴ بهایی در پی اعلام نتایج کنکور ۱۴۰۰

 

ممانعت از ادامه تحصیل دست‌کم ۱۴ بهایی در پی اعلام نتایج کنکور ۱۴۰۰


در پی اعلام نتایج کنکور سراسری سال ۱۴۰۰، تاکنون دست‌کم ۱۴ بهایی در ایران اعلام کرده‌اند که از تحصیل در دانشگاه‌های کشور بازداشته شده‌اند.

سایت حقوق بشری هرانا در آخرین آماری که روز چهارشنبه، هفتم مهر، منتشر کرد هویت این افراد را تارا تمدنی، نورا ترانه‌دوست، سمیر زکائی ارانی، رزا مخلصی، نگار سبحانی عزابادی، الینا قلیزاده روشنکوهی، نورا نبی پورکلنکاری، مصباح میثاقی، پارسا چرخند، فروزان نیکوکار، نسیم شهریاری، مهسا فروهری، فروتن رحمانی، و لنا کامجو اعلام کرده است.

بنا بر این گزارش، فروتن رحمانی رتبه ۱۰۹ در کنکور رشته ریاضی و فیزیک کسب کرده و مهسا فروهری برای دهمین سال پیاپی از ورود به دانشگاه منع شده است.

سال گذشته نیز ۲۱ شهروند بهایی اعلام کرده‌ بودند که در جریان کنکور ۹۹ از ادامه تحصیل محروم شده‌اند.

به نظر می‌رسد آمار واقعی بهاییان بازمانده از تحصیل بیش از ارقام اعلام‌شده باشد و بسیاری از آن‌ها به دلایل امنیتی از علنی کردن هویت خود اجتناب می‌کنند.

به گزارش هرانا، در پی تماس یکی از بهاییان بازمانده از تحصیل در دانشگاه با سازمان سنجش در روزهای گذشته، «دخالت وزارت اطلاعات» دلیل صدور پیغام «مردود» عنوان و به او گفته شده که در صورت اعتراض، به‌صورت کتبی آن را به سازمان سنجش اعلام کند تا آنها این درخواست را به وزارت اطلاعات ارجاع دهند.

شهروندان بهایی در سال‌های گذشته به هنگام ثبت نام در سایت سازمان سنجش برای شرکت در کنکور با گزینه «نقص پرونده» مواجه می‌شوند.


این گزینه ترفندی است که سازمان سنجش که متولی برگزاری آزمون‌های ورودی به دانشگاه‌های ایران است از سال‌ها پیش برای محروم کردن شهروندان بهایی از ادامه تحصیل به کار می‌گیرد.

همچنین پس از اعلام نتایج آزمون سراسری نیز این شهروندان با ایرادات مختلفی از جمله «مردود» و «مردود صلاحیت عمومی» مواجه می‌شوند.

ایقان شهیدی از شهروندان بهایی که در سال ۱۳۸۵ به بهانه «نقص پرونده» از تحصیل در دانشگاه بازداشته شده بود در مصاحبه با رادیوفردا گفته است که در همان سال وقتی با هدف اطلاع از معنی نقص پرونده و تکمیل آن به سازمان سنجش مراجعه کرده، یکی از مسئولان سازمان علت اصلی محرومیت او را اعتقاد به آیین بهایی اعلام کرده است.

به گفته آقای شهیدی، در فرم‌های ثبت نام کنکور تا سال ۱۳۸۳ گزینه‌ای با عنوان «دین» وجود داشته و جز ادیان رسمی، گزینه‌ای مربوط به آیین بهاییت و سایر آیین‌های غیررسمی نبوده است، اما از این سال به بعد به جای این گزینه از داوطلبان پرسیده می‌شود که در کدام معارف دینی قصد امتحان دادن دارند.

جامعه بهاییان ایران پس از فشارهای زیاد مبنی بر محرومیت از تحصیل، از سال ۶۶ اقدام به ایجاد موسسه‌ای برای آموزش عالی کرده است، اما این موسسه بارها مورد حمله نیروهای امنیتی قرار گرفته و برخی از دانشجویان و استادان آن بازداشت شده‌اند.

شهروندان بهایی بر این باورند که این اقدامات سیستماتیک و گسترده برای تضعیف و نابودی جامعه بهایی و جلوگیری از پیشرفت اقتصادی و فرهنگی افراد این جامعه است.

با وجود زندگی ۳۰۰ هزار بهایی در ایران، جمهوری اسلامی آیین بهاییت را به رسمیت نمی‌شناسد و مقامات بارها بهاییان را «جاسوس و دشمن» خوانده‌ و در بیش از چهار دهه گذشته احکام متعدد اعدام، بازداشت، زندان و محرومیت از تحصیل و کسب و کار، تخریب منازل و گورستان‌ها علیه پیروان این آیین را صادر کرده‌اند.

کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل نیز اواخر آبان گذشته با صدور قطعنامه‌ای، «نقض شدید و فاحش حقوق بشر» در ایران را محکوم کرده بود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر