سه‌شنبه، آذر ۰۶، ۱۴۰۳

نتانیاهو خبر توافق آتش‌بس اسرائیل و حزب‌الله لبنان را اعلام کرد

 

نتانیاهو خبر توافق آتش‌بس اسرائیل و حزب‌الله لبنان را اعلام کرد


آرشیو
آرشیو

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز سه‌شنبه ششم آذر پس از اعلام خبر تایید توافق آتش‌بس با حزب‌الله لبنان از سوی کابینه امنیتی این کشور گفت: «این توافق به این معنا است که ما اکنون تمرکز خود را بر تهدید حکومت ایران قرار می‌دهیم.»

بر پایه این آتش‌بس، قرار است نیروهای زمینی اسرائیل به تدریج از جنوب لبنان خارج شوند و جای خود را به ارتش لبنان بدهند.

حزب‌الله لبنان هم متعهد شده است که نیروهای خود را از جنوب لبنان تخلیه کند و به حدود ۱۹ کیلومتری مرز اسرائیل عقب بنشاند.

آقای نتانیاهو هشدار داد در صورت نقض آتش‌بس از سوی حزب‌الله، اسرائیل به این گروه حمله خواهد کرد و افزود: اسرائیل با عملیات نظامی خود توان حزب‌الله را چندین دهه به عقب برده است.

وی همچنین بر تعهد اسرائیل به بازگرداندن دهها هزار تن از شهروندان اسرائیلی به خانه‌های‌شان در شمال این کشور تاکید کرد.

همزمان با تلاش‌های فشرده آمریکا و برخی کشورها از جمله فرانسه برای جلب رضایت طرفین درگیر و پایان جنگ میان اسرائیل و حزب‌الله، مقامات ارشد اسرائیلی هم در روزهای گذشته از نزدیک‌ شدن به قرارداد نهایی آتش‌بس با حزب‌الله خبر داده بودند.

هرچند اظهارات طرفین درگیر تا ساعاتی پیش از نهایی شدن آتش‌بس از اختلاف نظرهایی در این خصوص حکایت داشت.

حسن فضل‌الله، نماینده حزب‌الله در پارلمان لبنان، روز سه‌شنبه بر ادامه حضور و فعالیت این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی پس از آتش‌بس با اسرائیل تاکید کرد.

او در گفتگو با خبرگزاری رویترز مدعی شد که حزب‌الله پس از پایان جنگ با اسرائیل قصد دارد به بازگشت آوارگان لبنانی به خانه‌های‌شان و بازسازی مناطق تخریب‌شده در پی حملات هوایی اسرائیل کمک کند.

این در شرایطی است که مقامات اسرائیل، حضور نداشتن نیروهای حزب‌الله در مرزهای جنوب لبنان را از شرایط برقراری آتش‌بس اعلام کرده‌ بودند.

گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، روز دوشنبه ۵ آذر برقراری آتش‌بس احتمالی با حزب‌الله لبنان را به عدم بازگشت این گروه شبه‌نظامی به جنوب لبنان و جلوگیری از تجهیز مجدد حزب‌الله مشروط کرده و چگونگی اجرای آتش‌بس احتمالی را دارای اهمیت خوانده بود.

او گفته بود که اسرائیل هرگز به روز ۱۴ مهر - روز قبل از حمله تروریستی حماس به آن کشور - باز نمی‌گردد و «با هرگونه تعدی» بلافاصله برخورد خواهد کرد.

این اظهارات همزمان با موضع‌گیری مقام‌های ارشد اسرائیل درباره قریب‌الوقوع بودن برقراری آتش‌بس با حزب‌الله صورت گرفته است.

مایکل هرتزوگ، سفیر اسرائیل در آمریکا، هم از احتمال برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان در روزهای آتی خبر داده بود.

مایکل هرتزوگ در مصاحبه‌ای با رادیوی اسرائیلی «جی ال زد» در توضیح نزدیک بودن دستیابی به توافق گفته بود این امر ممکن است در «چند روز آینده» حاصل شود. او پیش شرط این کار را «رفع آخرین دغدغه‌های» اسرائیل توصیف کرده بود.

دیوید منسر، سخنگوی دولت اسرائیل، هم در اظهاراتی مشابه بدون ارائه جزئیات اعلام کرد که این کشور در مسیر دستیابی به توافق حرکت می‌کند، ولی همچنان باید به برخی مسائل رسیدگی شود.

آموس هوکستاین، فرستاده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه، نیز به تازگی در تلاش برای میانجی‌گری صلح میان اسرائیل و حزب‌الله به لبنان و اسرائیل سفر کرده و بر وجود «فرصتی واقعی» برای پایان دادن به درگیری میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان تاکید کرده بود.

این مقام ارشد آمریکایی روز ۲۹ آبان پس از دیدار با نبیه برّی، رئیس پارلمان لبنان، دلیل بازگشتش به لبنان را «وجود فرصتی واقعی برای پایان دادن به این درگیری» دانست و با اشاره به در دسترس بودن «دریچه‌ باز» کنونی، نسبت به اتخاذ تصمیمی قاطع در این باره ابراز امیدواری کرد.

در حالی که تلاش‌های آمریکا و دیگر کشورها برای برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله در هفته‌های اخیر افزایش یافته بود، ارتش اسرائیل روز دوشنبه پس از صدور هشدار تخلیه برای ساکنان برخی مناطق حومه جنوبی بیروت، مواضع حزب‌الله در این مناطق را هدف حملات هوایی خود قرار داد.

یک سخنگوی ارتش اسرائیل هدف از این حملات را نابود کردن ستادهای فرماندهی نظامی حزب‌الله، مستقر در مناطق مورد حمله، اعلام کرد.

این حملات یک روز پس از وقوع یکی از بزرگترین حملات حزب‌الله به اسرائیل از زمان آغاز جنگ در بیش از یک سال گذشته صورت گرفت.

شبه‌نظامیان حزب‌الله روز یکشنبه ۴ آذر به سوی اسرائیل حدود ۲۵۰ راکت و پرتابه‌های دیگر شلیک کرده بودند. پیش از آن نیز دست‌کم ۲۹ تن در بیروت بر اثر یک حمله اسرائیل کشته شدند.

حزب‌الله لبنان یک روز پس از حمله تروریستی حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر ۱۴۰۲ گذشته، به‌طور یک‌جانبه حملات راکتی و پهپادی خود را به شمال اسرائیل آغاز کرد.

اسرائیل هم در واکنش، با انجام حملات شدید علیه مواضع این گروه در لبنان و سوریه، علاوه بر کشتن صدها تن از اعضای این بازوی عمده نیابتی حکومت ایران در منطقه، بسیاری از رهبران و فرماندهان ارشد نظامی آن - از جمله حسن نصرالله، فواد شکر، ابراهیم عقیل، و هاشم صفی‌الدین - را از پا درآورد.

اسرائیل همزمان با حملات هوایی سنگین به مواضع حزب‌الله در جنوب لبنان، اقدام به اعزام نیروهای زمینی خود به بخش‌هایی از جنوب لبنان به منظور تأمین امنیت مرزهای شمالی و بازگشت غیرنظامیان آواره به خانه‌هایشان کرده است.

تاکنون چندین کشور، از جمله آمریکا، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت حزب‌الله را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته‌اند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر