شنبه، تیر ۲۸، ۱۴۰۴

اعتراض نمایندهٔ ویژهٔ سازمان ملل به «بازگرداندن دسته‌جمعی» افغانستانی‌ها از ایران

 

اعتراض نمایندهٔ ویژهٔ سازمان ملل به «بازگرداندن دسته‌جمعی» افغانستانی‌ها از ایران


ورود پناهجویان افغان به مرز اسلام‌قلعه بین ایران و افغانستان
ورود پناهجویان افغان به مرز اسلام‌قلعه بین ایران و افغانستان

نمایندهٔ ویژهٔ سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران با انتشار پیامی به «بازگرداندن دسته‌جمعی» شهروندان افغانستانی از ایران توسط جمهوری اسلامی اعتراض کرد و این اقدام را «نقض قوانین بین‌المللی» خواند.

ایران و پاکستان در سال ۲۰۲۳ کارزارهای جداگانه‌ای را برای اخراج اتباع خارجی که به ادعای آن‌ها به صورت غیرقانونی در این کشورها زندگی می‌کنند، به راه ‌انداخته‌اند.

وزارت کشور جمهوری اسلامی هشدار داده بود که همه افغانستانی‌های «فاقد مدرک» باید تا ۱۵ تیرماه کشور را ترک کرده و به افغانستان بازگردند.

اما مای ساتو، نمایندهٔ ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران،‌ روز جمعه ۲۷ تیرماه با اشاره به این‌که تهران در سال جاری میلادی بیش از ۱.۵ میلیون تبعه افغانستان را بازگردانده است، گفت که «حتی برخی از کسانی که مدارک اقامتی دارند نیز هدف اخراج قرار گرفته‌اند».

 

ایران تنها در سال ۲۰۲۵ بیش از یک ونیم میلیون تبعه‌ی افغانستان را بازگردانده است. روند بازگرداندن‌ و اخراج‌های اجباری بعد از درگیری نظامی بین ایران و اسرائیل به نحو چشمگیری افزایش پیدا کرده است. مخصوصا بعد از تاریخ ۱۳ ژوئن، در بازه‌ی زمانی ۱۶ تا ۱۹ ام ژوئیه میانگین اخراج‌ها از نمایش موارد بیشتر

او افزود: تعداد افغانستانی‌های اخراجی از ایران آن قدر زیاد است که تنها «در بازه‌ٔ زمانی ۱۶ تا ۱۹ ژوئیه میانگین اخراج‌ها از ۲۹ هزار و ۶۰۰ نفر در روز فراتر رفته است».

آمار ۱.۵ میلیون اخراجی از ایران از ابتدای سال ۲۰۲۵ در حالی است که هنوز پنج ماه دیگر تا پایان سال باقی مانده است.

مای ساتو تأکید کرد: «این بازگرداندن‌ دسته‌جمعی، نقض قوانین بین‌المللی بوده و افراد آسیب‌پذیر، از جمله زنان، کودکان و اقلیت‌ها را در معرض خطر شدید پیگرد و خشونت قرار می‌دهد».

او در کنار اشاره به «الگوهای نگران‌کننده‌ از بازداشت‌های خودسرانه، نابود کردن مدارک هویتی و بدرفتاری در گذرگاه‌های مرزی»، همراه با دیگر گزارشگران ویژهٔ سازمان ملل خواستار «توقف فوری اخراج‌ها و افزایش حمایت‌های بشردوستانه» از افغانستانی‌ها شده است.

پیشتر نمایندهٔ ویژهٔ سازمان ملل در امور افغانستان نیز هشدار داده بود که سرعت و حجم بازگشت افغانستانی‌ها از ایران، سازوکار حمایتی شکننده از آن‌ها را بیش از پیش تحت فشار قرار می‌دهد.

حکومت طالبان که با بحران مالی روبه‌رو است، قادر به مدیریت این موج بازگشتی‌ها نیست. افغانستان در سال‌های اخیر با موج اخراج صدها هزار تبعه دیگر خود از پاکستان نیز روبه‌رو بوده است.

کاهش‌ شدید کمک‌های بین‌المللی نیز سازمان ملل و نهادهای غیردولتی را با چالش روبه‌رو کرده است، و سازمان مهاجرت بین‌المللی می‌گوید که «تنها توانسته است به بخش کوچکی از نیازمندان کمک‌رسانی کند».

 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر