پنجشنبه، مرداد ۰۲، ۱۴۰۴

غریب‌آبادی: تیم فنی آژانس بین‌المللی در هفته‌های آینده به ایران می‌آید

 

غریب‌آبادی: تیم فنی آژانس بین‌المللی در هفته‌های آینده به ایران می‌آید


کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر خارجه ایران
کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر خارجه ایران

معاون وزیر خارجه ایران اعلام کرد تهران با سفر تیم فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران در هفته‌های آینده موافقت کرده است.

کاظم غریب‌آبادی روز چهارشنبه یکم مرداد در نیویورک به خبرنگاران گفت تهران با سفر یک تیم فنی از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در هفته‌های آینده موافقت کرده تا دربارۀ «الگوی جدیدی» در روابط میان آژانس و تهران گفت‌وگو شود.

او در عین حال تأکید کرد که این «هیئت برای گفت‌وگو دربارۀ این الگو به ایران خواهد آمد، نه برای بازدید از سایت‌های هسته‌ای».

یک روز پس از آتش‌بس میان اسرائیل و ایران، مجلس شورای اسلامی با تصویب یک طرح دوفوریتی، همکاری تهران با آژانس را به حالت تعلیق در آورد و از سرگیری آن را مشروط به تضمین‌های امنیتی به ایران کرد.

غریب‌آبادی همچنین هشدار داد که در صورت عملی شدن تهدید قدرت‌های اروپایی برای بازگرداندن تحریم‌ها در قالب مکانیسم ماشه، «گزینه خروج از ان‌پی‌تی همچنان روی میز قرار دارد».

بریتانیا، فرانسه و آلمان تا نهم شهریور به مقامات تهران برای دستیابی به توافقی به‌منظور محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران مهلت داده‌اند، در غیر این صورت آن‌ها، بر اساس برجام، از «مکانیسم ماشه» استفاده خواهند کرد.

«سازوکار ماشه» می‎‌تواند تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را بازگرداند و فشار اقتصادی بر کشور را بیش از پیش تشدید کند.

در همین راستا، مذاکرات ایران و سه قدرت اروپایی شامل آلمان، فرانسه و بریتانیا قرار است روز چهارم مرداد در سطح معاونان وزیر خارجه در استانبول برگزار شود.

معاون وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه در نیویورک، با اشاره به پایبندی تهران به «پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای» (ان‌پی‌تی) تا اکنون، گفت: «اما اطمینان دارم که اگر مکانیزم بازگشت تحریم‌ها فعال شود، ایران دیگر خویشتنداری بیشتری در این زمینه نشان نخواهد داد.»

از سال ۱۹۷۰ که پیمان ان‌پی‌تی اجرایی شده، تنها کره شمالی در سال ۲۰۰۳ از آن خارج شده است که البته خروجش هیچگاه به‌طور رسمی از سوی جامعۀ جهانی به رسمیت شناخته نشد.

ان‌پی‌تی از معدود ابزارهای باقی‌مانده برای کنترل برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی به‌شمار می‌رود.

کاظم غریب‌آبادی در عین حال خروج از ان‌پی‌تی را «بخشی از واکنش» احتمالی تهران به فعال شدن مکانیسم ماشه خواند و افزود: «اما این‌که ایران چه اقدامات دیگری انجام خواهد داد، موضوعی است که همچنان در سطح مقامات در تهران در حال بررسی است.»

معاون وزیر خارجه ایران که خود عضو هیئت مذاکره‌کننده است، موفقیت نشست چهارم مرداد استانبول با هیئت اروپایی را «به چگونگی رویکرد اروپایی‌ها» منوط دانست و تأکید کرد که آن‌ها «نباید مواضع‌شان را با آمریکایی‌ها هماهنگ کنند».

غنی‌سازی اورانیوم و یا سطح آن مهم‌ترین موضوع اختلاف در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا بود که تا پیش از جنگ ایران و اسرائیل به‌کندی جریان داشت.

اسرائیل با این ادعا که برنامه هسته‌ای تهران «تهدید حیاتی فوری» برای موجودیت این کشور است، روز ۲۳ خرداد به ایران حمله کرد و موجب بروز جنگی ۱۲ روزه بین دو کشور شد که هم بمباران سایت‌های هسته‌ای ایران توسط آمریکا را در پی داشت و هم نهایتاً با میانجی‌گری دونالد ترامپ به آتش‌بس ختم شد.

اما جمهوری اسلامی، پس از این جنگ، هنوز به میز مذاکره با آمریکا بازنگشته است و عراقچی در تازه‌ترین اظهاراتش در روز دوشنبه‌شب ۳۰ تیر ضمن اشاره به «خسارات شدید و آسیب‌های جدی» تأسیسات هسته‌ای گفته است در مذاکره با آمریکا تهران از غنی‌سازی اورانیوم دست نخواهد کشید.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در واکنش به این اظهارات نوشت که آمریکا «در صورت لزوم» بار دیگر به این تأسیسات حمله خواهد کرد.

در این میان، وزیر دفاع اسرائیل نیز شامگاه سه‌شنبه ۳۱ تیر گفت که احتمال ازسرگیری کارزار نظامی علیه ایران وجود دارد و به تدوین «طرح اجرایی مؤثر» برای آینده به منظور «اطمینان یافتن از عدم احیای برنامه‌ٔ هسته‌ای و موشکی ایران» اشاره کرد.

در مقابل، مجید موسوی، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیز در مورد تکرار حملات اسرائیل هشدار داده و گفته است: «امروز باید عرصه را این‌گونه دید که کشور یک عاشورای مکرری‌ است که ممکن است تکرار هم شود. بنابراین خودمان را برای هر وضعیتی آماده کنیم».

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر