نخبگان در زندان
علی اکبر محمدزاده، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی شریف، یک روز پس از راهپیمایی ۲۵ بهمن سال گذشته، هنگام خروج از دانشگاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی ۵۴ روز در سلول انفرادی بود و تا اول اردیبهشت نیز با خانوادهاش ملاقات نکرده بود.
دادگاه رسیدگی به اتهامات محمدزاده برگزار شده و حتی قرار کفالت هم برای او صادر شده، اما دادسرای اوین از پذیرش کفالت برای او خودداری میکند. اتهام این دانشجو تبلیغ علیه نظام، تجمع و تبانی علیه نظام و اخلال در نظم عمومی است.
علی عبدی، دبیر سابق واحد سیاسی انجمن اسلامی دانشگاه شریف، در گفت و گو با دویچهوله میگوید که شنیدهها حاکی از صدور حکمی سنگین برای محمدزاده است. او درباره این دانشجوی زندانی چنین میگوید: «علیاکبر یکی از جوانترین زندانیان سیاسی ماست که فقط ۲۲ سال دارد و ترم هشت مهندسی مکانیک بوده. همان طور که شاید اکثر دانشجویان دانشگاه شریف اذعان داشتهاند، آقای محمدزاده شهره است به این که همیشه در چارچوب قانونهای دانشگاه عمل کرده. یک پسر فوقالعاده اخلاقی و فوقالعاده دوستداشتنی است. مسئولین دانشگاه هم همه به این مسئله اذعان داشته و دارند. ولی خب متأسفانه این طور که بازجویان آقای محمدزاده گفتهاند و آقای محمدزاده هم در دیدارهایش با خانواده مطرح کرده، به خاطر این که او گویا با بازجوها همکاری نمیکند، آنها مانع از این شدهاند که از زندان آزاد شود.»
آقای عبدی میگوید، بسیاری از اتهاماتی که به علی اکبر محمدزاده وارد شده، مربوط به زمانی است که وی در زندان بوده است. او میگوید: «انجمن اسلامی دانشگاه شریف در تاریخ ۱۸ اسفندماه پلمب میشود. یعنی حدوداً یکماه بعد از این که آقای محمدزاده را بازداشت میکنند. خیلی از اتهاماتی هم که به آقای محمدزاده زدهاند و در طول دوران بازجویی هم بوده، بعد از این داستان پلمب کردن انجمن اسلامی اتفاق میافتد.»
به گفتهی علی عبدی، اتفاقاتی که بیرون از زندان روی میدهد باعث فشار بیشتر بر زندانیان میشود. او در توضیح چگونگی این امر میگوید: «این به این دلیل است که این دوستان در زندان هم به فعالیتهای خودشان ادامه میدهند، با وجود این که آنجا محیطی امنیتیست. از طریق فرستادن نامه به بیرون یا اگر تحلیلی از وضعیت فعلی جنبش دانشجویی دارند. و این نشان میدهد که زندان آن کارایی را که جمهوری اسلامی در پی آن است ندارد.»
اتهام: تحصیل در رشته فیزیک اتمی
امید کوکبی، دانشجوی دورهی دکترای فیزیک هستهای در دانشگاه تگزاس امریکا، در بهمن ماه سال گذشته به هنگام ورود به کشور در فرودگاه امام خمینی تهران دستگیر شد. او نیز یکی از دانشجویان نخبه، اهل تسنن و ترکمن است.
وی فارغالتحصیل دوره کارشناسی از دانشگاه صنعتی شریف است که از سال ۲۰۰۷ در خارج از ایران مشغول ادامه تحصیل بوده است.
نشریه آمریکایی "نیچر" در تاریخ ۳۰ مه گزارشی درباره این دانشجوی تیزهوش منتشر کرد. در این گزارش آمده بود که همکلاسیهای امید در دانشگاه تگزاس با امضای یک طومار نسبت به زندانی شدن او اعتراض کرده و خواهان آزادی او شدهاند. در این گزارش از مسئول هماهنگی بخش فیزیک دانشگاه تگزاس نقل شده که دستگیری امید به احتمال بسیار زیاد به دلیل تحصیلات او در رشته فیزیک اتمی بوده، هر چند حوزه فعالیت او در این رشته، تحقیق درباره لیزرهاست.
اتهام امید کوکبی همکاری با کشور متخاصم و کسب درآمد نامشروع است. به گزارش سایت "کلمه"، اتهام کسب درآمد نامشروع به این دلیل به این دانشجو وارد شده که خرج سفرهایش را دانشگاه محل تحصیلاش پرداخت کرده است و البته این موضوع در مورد دانشجویان بورسیه امری عادی است.
به گزارش سایت کلمه، این جوان ۲۹ سالهی ایرانی با کسب رتبه ۲۹ در کنکور به طور همزمان در دو رشته فیزیک و مکانیک در دانشگاه صنعتی شریف تحصیل کرد.
وی فوق لیسانس خود را در آلمان و دکترایش را در اسپانیا در رشته فیزیک اتمی با گرایش لیزر کسب کرد و پس از اتمام دکترا مجددا دانشگاه تگزاس از وی برای ادامه تحصیل دعوت کرد.
حسین رونقی ملکی نخبهای که در زندان سلامتی کلیهاش را از دست دادنخبهای که باید ۱۵ سال در زندان بماند
حسین رونقی ملکی، دانشجوی ۲۵ سالهی ایرانی، وبلاگنویس، فعال در زمینهی مبارزه با سانسور آنلاین، روز ۲۲ آذر ماه ۸۸ در تبریز و در منزل پدریاش دستگیر شد. او یک روز بعد از آن به بند ۲ الف سپاه در زندان اوین منتقل شد.
وی به اتهام «عضویت در شبکه ایران پراکسی و توهین به رهبری و رئیسجمهوری از طریق وبلاگنویسی» به ۱۵ سال زندان محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر نیز تایید شد.
محمدعلی دادخواه، وکیل حسین رونقی ملکی، پیشتر در گفت و گو با دویچهوله درباره موکلش چنین گفته بود: «من فکر میکنم در طول تاریخ جمهوری اسلامی و کلاً در طول تاریخ پس از مشروطه، ما زندانیای همانند حسین رونقی بسیار اندک داشتیم. چون بنا به اعلام بازجوهای این جوان، او یکی از نخبگان است که علیرغم سن اندکش تواناییهای بسیار وافری دارد. به نظر من حق این بود که در موضع آیندهنگری و نگرش به فردای این سرزمین، بهترین تسهیلات را برای این جوان دانشمند تهیه میکردند تا از خلاقیت، استعداد، هنر و تواناییها و فناوری او برای این سرزمین استفاده میشد. البته همه اینها را من به رئیس دادگاه گفتم. متأسفانه علیرغم این همه مواردی که اعلام کردم، او را به پانزدهسال زندان محکوم کردند.»
حسین رونقی به دلیل عمل جراحی کلیه هماکنون تحت نظر در بیمارستان بستری است. به تازگی کمپینی اینترنتی برای حمایت از او و دیگر زندانیان بیمار تشکیل شده که هدف آن جلب توجه مسئولان قضایی و امنیتی به وضعیت ناگوار این زندانیان و درخواست آزادی آنان است.
میترا شجاعی
تحریریه: کیواندخت قهاری
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر