ایران بزرگترین گذرگاه مواد مخدر جهان است که در سالهای اخیر به بزرگترین مصرفکنندگان این مواد نیز تبدیل شده است
واژهی "بزرگترین" به یکی از اجزای تکراری خبرهای مربوط به مواد مخدر در ایران تبدیل شده است. روز گذشته فرمانده انتظامی استان کرمان خبر از کشف یک محمولهی ۸ هزار و ۶۸۰ کیلویی تریاک داد و واحد مرکزی خبر اعلام کرد «این بزرگترین محموله مواد مخدر است که در تاریخ مبارزه پلیس کشور با سوداگران مرگ کشف شده است».
روز دوشنبه ( ۱۷ مرداد / ۸ اوت) نیز حمیدرضا حسینآبادی، رییس پلیس مبارزه با موادمخدر، در یک نشست خبری شرکت کرد تا نشان بدهد ایران "بزرگترین" کاشف و منهدم کننده باندهای قاچاق مواد مخدر در جهان است.
«ایران بزرگترین کاشف مواد مخدر»
حسینآبادی گفت که پلیس مبارزه با مواد مخدر از ابتدای سال جاری تا کنون موفق به کشف ۱۵۱ تن مواد مخدر و متلاشی کردن ۷۳۸ باند قاچاقچی شده است. به گزارش خبرگزاری ایسنا، او افزود که در چهارماههی نخست سال جاری نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر «در اجرای طرحهای جمعآوری خردهفروشان و توزیعكنندگان مواد مخدر دستگیر شدند».
برآورد میشود سالانه بین ۳ تا ۴ هزار تن تریاک از افغانستان به خارج صادر شود. گمان میرود حدود یک سوم تا نیمی از این مواد وارد ایران شده و بخش بزرگی از آن از این مسیر به کشورهای دیگر برسد. گرچه ایران "بزرگترین" کشفکننده تریاک قاچاق در جهان محسوب میشود، مواد مخدری که کشف نشده میماند بسیار بیشتر است.
بنابر گزارش سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۱۰ میلادی بیش از ۴۰۰ تن مواد مخدر در ایران کشف شده است. سازمان ملل تخمین میزند این حجم حدود یک پنجم مواد مخدری باشد که از افغانستان وارد ایران میشود. فرمانده انتظامی استان فارس حدود چهار سال پیش (۱۷ اردیبهشت ۱۳۸۶) ضمن اعلام خبر کشف ۹ تن حشیش و"متلاشی شدن بزرگترین باند بینالمللی ترانزیت مواد مخدر" گفته بود میزان مواد مخدری که در سال ۱۳۸۶ در این استان کشف شده به نسبت سال پیش ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.
صدها کیلومتر رانندگی با ۹ تن تریاک
خبرهای امروز (دوشنبه، ۱۷ مرداد) و دیروز (یکشنبه، ۱۶ مرداد) گوشهای از واقعیت ترانزیت مواد مخدر در ایران را نشان میدهد. به گفتهی فرمانده انتظامی استان کرمان، محمولهای که روز یکشنبه کشف شده در محور شهرستان بم با مرکز این استان به دست ماموران افتاده که چند صد کیلومتر با مرزهای شرقی فاصله دارد. به گفتهی ماموران انتظامی، تمام این محموله که نزدیک به ۹ تن وزن داشته در یک تریلر جاسازی شده بوده است. تا کنون مشخص نشده که این خودرو در کجا بارگیری شده و مقصدش کجا بوده است.
نیروی انتظامی میگوید مواد مخدر کشف شده در کرمان متعلق به یک باند بینالمللی قاچاقچی بوده که «قصد داشتند آن را با عبور از خاک ایران به کشورهای دیگر منتقل کنند». نزدیکترین مرزهای زمینی که میتواند محل عبور این خودرو فرض شود بیش از هزار کیلومتر با کرمان فاصله دارد که فاصلهاش با مبدا احتمالی در مرزهای شرقی به حدود دو هزار کیلومتر میرسد.
این در حالی است که به گزارش ایسنا رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر میگوید: «سال ۹۰، سال تشدید مبارزه با مواد مخدر در كشور است و ما تمركز خود را در این رابطه در مناطق شرقی كشور گذاشتهایم و انهدام شبكههای اصلی قاچاق مواد مخدر در دستور كار قرار دارد.»
«بزرگترین بازار مواد مخدر»
مطابق یکی از تازهترین گزارشهای دفتر مقابله با مواد مخدر سازمان ملل، بیش از ۴۰ درصد از تریاکی که از افغانستان خارج میشود به مصرف بازار ایران میرسد. ایران به نسبت جمعیتش بزرگترین مصرفکننده مواد مخدر در جهان است. در سال ۲۰۰۸ میلادی در حالی که سهم کل کشورهای اروپایی از انواع مختلف مواد مخدر حدود ۱۹ درصد بود سهم ایران به تنهایی به پانزده درصد میرسید. برابر گزارشهای سالانهی سازمان ملل، ایران در سه سال گذشته دو بار در مقام نخست و یک بار در ردهی دوم مصرف مواد مخدر قرار داشته است.
از سوی دیگر ایران رفته رفته به یکی از بزرگترین مراکز تولید مواد مخدر شیمیایی نیز تبدیل میشود. حسینآبادی با اشاره به این که با افراد فعال در این حوزه برخوردهای ویژهای صورت میگیرد، گفت از ابتدای سال جاری تا کنون «بیش از ۳۳ هزار نفر در رابطه با خرید و فروش و توزیع و ترانزیت موادمخدر صنعتی دستگیر شدند».
«قطب تولید شیشه و کراک جهان»
مطابق تازهترین گزارشها، سادگی تهیه موادی چون "شیشه و کراک" و تفاوت فاحش بهای آن در ایران و دیگر کشورها عدهای زیادی را به مصرف، تولید و صادرات آن کشانده است. ایران در حال حاضر یکی از بزرگترین صادرکنندگان مواد مخدر صنعتی به مالزی و کشورهای جنوب شرق آسیا محسوب میشود و صدها ایرانی به جرم حمل و توزیع این مواد در زندانهای این کشورها به سر میبرند.
"خبرآنلاین" در روز ۸ مرداد (۳۰ ژوییه) به نقل از مجید ابهری، مشاور معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، نوشت: «قیمت شیشه در سال ۸۸ کیلویی ۷۰ میلیون تومان بوده، اما در حال حاضر به کیلویی ۸ میلیون تومان رسیده است.» او همچنین از افزایش شصت درصدی تولید و سی درصدی مصرف مواد مخدر صنعتی در ایران، در کمتر از دو سال گذشته خبر داده است.
«رواج شیشه کار ناتوی فرهنگی»
"خبرآنلاین" مینویسد: «گزارش ستادهای بین المللی مبارزه با مواد مخدر نشان میدهد ایران، به عنوان قطب تولید مواد مخدر صنعتی در جهان شناخته شده و قاچاقچیان زیادی از این کشور به سایر مقصدها، از جمله آسیای شرقی، مواد مخدر میبرند.»
مجید ابهری به این سایت خبری گفته است رواج استفاده و قاچاق مواد مخدر صنعتی در ایران توسط «مافیای مواد مخدر با حمایت ناتوی فرهنگی» انجام میشود و هدف آن آلوده کردن جوانان ایرانی است. ابهری در مورد اهداف قاچاق شیشه از ایران به کشورهای آسیایی و نقش احتمالی "مافیا و ناتوی فرهنگی" در آن توضیحی نداده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر