«لزوم تشکیل کنگره ملی برای برگزاری رفراندوم»
این روزها مجتبی واحدی مشاور مهدی کروبی مشغول سخنرانی در شهرهای مختلف اروپایی است. پاریس٬ میلان٬ تورین٬ کلن٬ هامبورگ٬ فرانکفورت٬ وین و استکهلم شهرهایی هستند که مشاور مهدی کروبی در آنها سخنرانی خواهد کرد.
آقای واحدی معتقد است، در حال حاضر نیاز به تشکیل «کنگره ملی» است. او اولین کار این کنگره پس از شکلگیری را برگزاری رفراندوم با نظارت کشورهای بینالمللی برای تعیین نوع آینده حکومت ایران عنوان میکند.
سایت جهان نیوز، در واکنش به طرح ایده تشکیل "گنگره ملی"، احتمال داده است که تشکیل کنگره ملی تحت مدیریت وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران است.
مجتبی واحدی، در گفتوگو با دویچه وله از هدف سخنرانی در شهرهای مختلف اروپایی و همچنین لزوم شکلگیری تشکلی همچون «کنگره ملی» میگوید.
دویچهوله: ایدهی شکلگیری "کنگره ملی"، دقیقا چیست؟ آیا منظور شما لزوم تشکیل تشکلی همچون «جبهه ملی سوریه» در ایران است؟
مجتبی واحدی: با توجه به اینکه شرایط کشور با شرایط سابق کاملا متفاوت است، نیاز است تا در کنار مصاحبهها، گفتوگوها و همنشینیهایی که از مفاسد، کژیها و رسواییهای حکومت سخن میگوییم، برای آینده هم برنامهریزی داشته باشیم.
چه در دورهای که تجمعات برگزار میشود و خواستههایی مطرح میشود، چه در دورهای که باید درباره وضعیت کشور تعیین و تکلیف بشود، نیاز به برنامهریزی است.
با توجه به دیدگاه آقای کروبی که گفتهاند: «این حکومت دیگر نه جمهوری است و نه اسلامی» و به عبارت دیگر، حکومت جمهوری اسلامی را ساقط شده میدانند، باید برای آیندهی کشور فکر کرد.
در اولین قدم، باید بر اساس خواسته مردم، رفراندومی با نظارت بینالمللی برگزار شود تا مشخص شود مردم چه نوع حکومتی میخواهند. چون در انتخابات داخل کشور هیچ مکانیسم نظارتی سالم و مستقلی وجود ندارد، متاسفانه راهی جز نظارت بینالمللی نیست.
انجام چنین کاری نیازمند وجود تشکل است. اسم آن میتواند "کنگرهی ملی" باشد یا هر اسم دیگری داشته باشد. این اسم پیشنهاد من نیست. در سالهای گذشته، دیگران با دیدگاههای مختلف پیشنهاد چنین پیشنهادی را مطرح کردهاند.
در دو سال اخیر رفتار حاکمیت به گونهای بوده که درصد بسیار بیشتری از مردم، نسبت به اصلاح حاکمیت ناامید شده و به دنبال راهکاری برای ایجاد تغییر عمده در کشور هستند.
باید مخالفها، معترضها، منتقدها، معارضها، همه دور هم جمع بشوند و در مورد نحوهی تشکیل چنین کنگرهای اظهار نظر کنند.
من در مورد اسم این کنگره و شرح وظایف آن اظهار نظر نکردهام اما اصرار دارم موضوع تشکیل این کنگره پیگیری شود.
باز تاکید میکنم، نه من که حتی دهها نفر مانند من، به صورت انفرادی، بدون گرفتن تاییدیهی قابل اتکایی از بخش قابل توجهی از جامعهی ایران، حق تصمیمگیری حتی در مورد نام این تشکل را نداریم.
در مدتی که رهبران جنبش اعتراضی ایران در حصر هستند، گروههایی بهوجود آمده که سعی در هماهنگی نیروهای معترض ایرانی داشتهاند. چرا با وجود این گروهها، احساس میکنید نیاز به تشکل دیگری مانند "کنگره ملی" است؟
این گروهها تکلیف خود را با بعضی مسائل، بهصورت مشخص اعلام کردهاند. اینکه گروهی اعلام کند، الزاما میخواهد در چهارچوب قانون اساسی کاری انجام دهد، مقبولیت عمومی و اکثریتی ندارد.
نکته مهمتر این است که آن گروههای فعال و محترم، بیشتر در اعلام مخالفت و افشاگری درباره حکومت فعلی فعال بودهاند و نه در جهت آیندهنگری و برنامهریزی.
اگر همه پتانسیلها زیر چتری با هدف برنامهریزی برای آینده دور هم جمع شوند و بپذیریم که تکثر وجود دارد، حتما از تشکلهای موفقتر خواهد بود.
هدف شما از سخنرانی در شهرهای مختلف اروپا چیست؟ در این سخنرانیها به چه مسائلی خواهید پرداخت؟
درباره مواضع پیشین آقای کروبی، چه در دورهایی که رییس مجلس بودهاند یا سمتهای دیگری داشتهاند و چه در دورهای که به دلیل رفتار حاکمیت، بهصورت موقت از عرصهی سیاسی کنارهگیری کرده بودند، بعضا سوالات و ابهاماتی مطرح است.
با توجه به رابطه ۲۹ سالهای که با ایشان داشتهام، در ارتباط با بسیاری از این سوالها اگر نکاتی را توضیح بدهم، ممکن است دوستان قانع شوند یا ممکن است در برخی موارد قانع هم نشوند. بههرحال ما موظفیم این نکات را منتقل کنیم.
نکتهی دیگر اینکه بر اساس شناختی که از آقای کروبی وجود دارد، پیغامهایی که پس از زندان دادهاند در کنار تحلیلهایی که قبلا داشتهاند، تا حدود زیادی دیدگاه آقای کروبی نسبت به مسائل امروز کشور، قابل پیشبینی است و من میتوانم این مسئله را با استدلال تحلیل کنم.
اگرچه امروز هیچکس نمیتواند از زبان آقای کروبی و آقای مهندس موسوی، با قاطعیت نظری بدهد. برای اینکه آنها هفت ماه است زندانی حکومت هستند و حتی مانند یک زندانی عادی، ملاقات مستمر با خانوادهشان ندارند. اما تا حدود زیادی میتوان دیدگاه آنها را تحلیل کرد.
به عنوان نمونه، آقای کروبی در آخرین ملاقات با خانوادهشان گفته است، «من از مواضعام بههیچوجه عقبنشینی نکردهام.» ایشان این مسئله را به صراحت گفتهاند و محکم ایستادهاند.
از طرف دیگر آقای کروبی خیلی شفاف گفته است: «آقای جنتی دزد آرای مردم است.»، «انتخابات در اتاقهای فکر شورای نگهبان و وزارت کشور طراحی و مهندسی میشود»، یا «آرای انتخاباتی مهندسی میشود».
کنار هم قرار دادن گفتارهای آقای کروبی به این معناست که، ایشان شرکت در انتخابات را سپردن مجدد رأی مردم به دزد آرا و به کسانی میداند که در اتاقهای فکر وزارت کشور و شورای نگهبان، میخواهند آرای مردم را به طریقی که خودشان میخواهند مهندسی کنند. نزدیک به یقین میتوانیم بگوییم که آقای کروبی با شرکت در انتخاباتی که آنها مجری و ناظر باشند، موافق نیست.
در مدتی که از لزوم شکلگیری «کنگره ملی» صحبت کردهاید، واکنش فعالان سیاسی و معترضان چگونه بود؟
همینقدر که موضوعی بازخورد پیدا میکند، نشان میدهد آن موضوع اهمیت دارد. بعضی از دوستان ابراز نگرانی کردهاند، بعضیها هشدار دادهاند در دام نیفتیم، برخی گفتهاند باید مراقب بود. بعضیها گفتهاند چه مکانیسمهایی وجود دارد که این تشکل فراگیر باشد. اینها همه نگرانیهای مقدسی است که قابل احترام است.
در ارتباط با دوستانی که مخالفت کردهاند، بعضی از دوستانی که مخالفت هستند متأسفانه لودگی کردهاند، برخی هم استدلال کردهاند، بعضی هم ابراز تردید کردهاند و گفتهاند قبلا هم این مسائل مطرح شده است.
من حتی به کسانی که اهانت کردند که البته تعدادی از انها انگیزهی شخصی داشتهاند احترام میگذارم. ولی از آنها خواهش میکنم بیایند نظر و استدلال خود را بگویند.
در این مدت، چه اتهاماتی از طرف رسانههای دولتی ایران در بارهی شکلگیری «کنگرهی ملی» مطرح شده و واکنش شما چیست؟
سایت "جهان نیوز" نوشته که این ایده میتواند پروژهی وزارت اطلاعات باشد. خیلی جالب است که وزارت اطلاعات یک طراحی کرده باشد و همین امروز هم آن را لو بدهد. اگر این طرح وزارت اطلاعات و به قول آنها طرح "MADHI SHOW" باشد، باید میگذاشتند من بروم با عدهای مذاکره کنم، عدهای در دامن من بیتفند، بعد آقایان "MADHI SHOW"درست کنند. نه اینکه از همین امروز بگویند و دست من رو شود. همین نشان داد که آقایان از جدیت وپیگیری موضوع وحشت کردهاند و این خیلی خوشحال کننده است.
مطلب بعد اینکه گفتهاند، "مشاور کروبی میخواهد با تروریستها همکاری کند." مواضع من کاملا مشخص است و در صحبتهایی که بارها با خود شما هم داشتهام، نسبت به سازمان مجاهدین و بعضی از سازمانهای دیگر موضع کاملا شفاف و علنی داشتهام.
من نه جای خدا نشستهام، نه جای ملت ایران. شخصا با دو گروه حاضر به مذاکره نیستم. یکی کسانی که با هر عنوانی دنبال حکومت مطلقهی فردی هستند، دوم کسانی که عملیات تروریستی انجام میدهند و سابقهی تروریستی دارند. مگر آنکه روند آنها تغییر کند و ثابت کنند نسبت به گذشته پشیماناند و در آینده دست به این کارها نمیزنند. آن موقع قابل مذاکره هستند.
کسانی که دست به ترور زدهاند، باید محاکمه شوند. اما اگر کسی طرفدار چنین گروههایی است، امروز پشیمان شده و ثابت هم میکند که دست از این کارها برداشته، ما کی هستیم که بگوییم اینها حق ندارند در روند آیندهی کشور مشارکت داشته باشند؟ سایتهای حکومتی به این بهانه فحاشی کردهاند و گفتهاند مشاور کروبی میخواهد با تروریستها همکاری کند.
حسین کرمانی
تحریریه: فرید وحیدی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر